De Xbox Series S is een aantrekkelijk apparaat. Niet alleen vanwege de eenvoudige, maar stijlvolle witte vormgeving. Het is een mooi klein kastje dat goed zal staan in menig huiskamer. Het is ook een aantrekkelijk geprijsd apparaat, dat beduidend goedkoper is dan de Xbox Series X en PlayStation 5 en daarmee dus makkelijker bereikbaar is voor een veel grotere doelgroep.
Uiteraard heeft die prijs consequenties. Je levert in als je de Series X laat staan en voor de Series S gaat. De cpu is beknot, maar het is vooral het lagere aantal compute units in de gpu en de bezuinigingen op het werkgeheugen dat je zult merken. Het maakt dat je op de Series S dezelfde games kunt spelen als op de Series X, maar doorgaans in een lagere resolutie. Als de eerste bevindingen maatgevend zijn voor de toekomst, weet de Series S echter wel een lekkere framerate te halen en in veel genres is dat een groot pluspunt. Voeg daarbij dat je bij de Series S - net als z'n grote broer - de voordelen hebt van Quick Resume, Variable Refresh Rate, Auto Low Latency Mode, hardware accelerated ray tracing en - op termijn - Dolby Vision en je hebt dat aantrekkelijke apparaat dat we hierboven noemden.
De vraag is echter: voor wie is de Xbox Series S interessant? Waarom zou je voor de S gaan en niet voor de X? Geld speelt daarin uiteraard een belangrijke rol. Het is een apparaat dat je makkelijker bij elkaar gespaard hebt dan een Series X of PS5, dus voor iedereen die afhankelijk is van een bijbaan is het een mooi alternatief. Of voor ouders die de Sint of de kerstman een handje willen helpen. Vooral omdat juist op de kinder- of studentenkamer doorgaans nog geen 4k-tv zal staan en de meerwaarde van de Series X of PS5 daarmee beperkt is.
Er is daarbij nog een heel ander argument dat de Series S aantrekkelijk maakt: de Game Pass, het abonnement waarmee Microsoft zulke goede sier maakt. Met een Series S en de Game Pass haal je voor relatief weinig geld heel veel game in huis. Juist die combinatie maakt de Series S zo'n aantrekkelijk apparaat. Daarmee is de Series S niet alleen interessant voor gamers die al in het Microsoft-kamp zitten, maar ook voor PlayStation-bezitters die voor vrij weinig geld in het kamp van de buren willen gluren. De Series S kan de ideale Game Pass-machine worden, waarop je naar hartenlust al die heerlijk recente games uit kunt proberen. Daarmee is de Series S een belangrijk wapen in de console-oorlog. De strategie van Microsoft is geheel afgestemd op het succes van de Game Pass en de Series S past naadloos in die strategie.
Misschien het grootste nadeel van de Series S is niet zozeer de beperkte rekenkracht, maar de capaciteit van de interne ssd. Die is net zo snel als die van de Series X, maar er is maar 364GB beschikbaar voor het opslaan van games. Veel meer dan een handvol games kun je daar niet op kwijt. En een functie als Quick Resume maakt dat je alleen maar meer games geïnstalleerd wilt hebben. De capaciteit is uit te breiden, maar de prijs van een externe ssd en een Series S samen ligt hoger dan die van een Series X. Het verandert echter weinig aan de conclusie: Microsoft heeft een hele goede zet gedaan door een Xbox Series S op de markt te brengen: een apparaat dat - samen met de Game Pass - voor heel veel mensen interessant en bereikbaar is.