Netflix-app op Xbox Series X forceert nog altijd hdr-weergave bij sdr-content

De Netflix-app op de Xbox Series X werkt nog altijd zoals op de Xbox One en PS4, waarbij een hdr-modus op de aangesloten televisie wordt geactiveerd. Dat betekent dat de gehele Netflix-app werkt met een hdr-weergave, waardoor ook sdr-content als zodanig wordt weergegeven.

Tijdens het testen van de nieuwe Xbox Series X heeft Tweakers vastgesteld dat als de Netflix-app wordt opgestart op de Xbox Series X, meteen een hdr-modus wordt ingeschakeld op de aangesloten LG CX-oled-tv. In het venster waar een gebruikersprofiel is te kiezen, is meteen rechtsboven zichtbaar dat een hdr-modus wordt ingeschakeld. In het geval van de CX is dat Dolby Vision, aangezien deze televisie ook die hdr-standaard ondersteunt. Ook elders wordt bericht over dit punt, zoals televisiereviewer John Archer doet op de website van Forbes. Hij meldt dat de Netflix-app alles afspeelt aan de hand van een hdr-flag, ongeacht de vraag of de af te spelen content in hdr of sdr beschikbaar is.

Sdr-content wordt dus als het ware in een hdr-container afgespeeld. Omdat de televisie in een hdr-modus andere beeldinstellingen heeft, komt het de weergave van sdr veelal niet ten goede, waarbij kleuren en de mate van licht en donker kunnen afwijken van een normale sdr-weergave. Daarnaast leidt het vaak bij uitstek op lcd-televisies tot een minder goede weergave, omdat het backlight in een hdr-modus duidelijker aanwezig zal zijn, waardoor er in potentie bijvoorbeeld meer blooming zichtbaar is, een heldere waas om een helder element heen. De interne app van Netflix op televisies vertoont overigens niet dit gedrag; alleen de Netflix-app op de Xbox One, PS4 en Series X geeft alles in hdr weer en dat zal waarschijnlijk niet anders zijn op de Series S en de PlayStation 5.

Op Twitter is over dit onderwerp een korte discussie ontstaan, waarbij John Archer het er met hdr-expert Adam Fairclough over heeft. Volgens Fairclough heeft dit probleem te maken met het feit dat er geen api aanwezig is om een game of app hdr aan of uit te laten zetten. Hij zegt dat een app dan ook moet opstarten met hdr aan of uit en dat dit sowieso voor games geldt. Vervolgens reageert Archer met de vaststelling dat de Amazon Prime Video-app wel tussen hdr en sdr kan wisselen. Fairclough stelt op basis van een korte test dat deze app van Amazon alleen hdr inschakelt bij hdr-content, maar dat de app vervolgens niet uit die hdr-modus komt, en dat het daarna afspelen van sdr dus ook met de geforceerde hdr-weergave te maken krijgt. Een andere gebruiker stelt dat de Disney+ wel gewoon dynamisch kan wisselen tussen hdr en sdr, al is niet duidelijk of deze gebruiker het al daadwerkelijk heeft kunnen testen op de Series X.

Door Joris Jansen

Redacteur

06-11-2020 • 10:57

59 Linkedin

Reacties (59)

59
57
48
1
0
1
Wijzig sortering
Maar ligt dit nou aan de Xbox of aan Netflix? Als ik het zo lees en bekijk is het de Netflix app die niet juist gemaakt is.
Dat is lastig. De vraag is of apps op consoles controle hebben over het gebruikte video output profiel, indien ja dan ligt het probleem bij Netflix.

Netflix is sowieso erg HDR aan het pushen. Op mijn huidige TV is HDR weergave meer dan prima en vind ik het wat toevoegen. Maar op de el cheapo slaapkamer TV die wel HDR ondersteunt volgens de doos maar het eigenlijk niet fatsoenlijk kan weergeven zit ik bij Netflix opgescheept met prut HDR omdat zij geen optie in de SmartTV app hebben om HDR uit te schakelen |:(
Netflix is zo gelimiteerd in zijn opties.
Hoe moeilijk zou het nou zijn om gewoon een optie toe te voegen dat je kan kiezen of je geen HDR, HDR10 of Dolby Vision wilt gebruiken.

Mijn tv heeft ook Dolby Vision maar ik vind het in Netflix veel te donker. Doordat veel materiaal Dolby Vision is word ik altijd gedwongen om het in 4k SDR te kijken via de Nvidia shield.

Ik had stiekem gehoopt dat de nieuwe Xbox wel correcte DV heeft maar dit bericht geeft weinig hoop.
Het ligt niet aan de XBox, maar aan Netflix. Dat heeft zijn app niet op orde.
Disney+ bijv. schakelt netjes tussen HDR en SDR afhankelijk van de content (zonet getest). Dus dat API verhaal dat het niet mogelijk is te switchen (re: Amazon) is ook een foute veronderstelling.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 6 november 2020 13:35]

Ik hield de API ontwikkelingen tot een paar jaar terug bij voor de Xbox, en het was wel zo dat je bij opstarten moest kiezen welke modus. Maar in een latere build is die optie wel degelijk gekomen voor Apps om te wisselen van resoluties (ook zo kan Plex wisselen naar native resolutie voor de content op papier) met of zonder HDR. Volgens die aankondiging toen. Is uit het geheugen en zeker niet getest of het ook goed werkt. Maar gezien er apps zijn die het duidelijk wel kunnen is dit blijkbaar goed geimplementeerd.
Nu heb ik al een wat oudere Oled HDR TV, maar hier kan ik binnen de instellingen van de TV regelen of HDR wel of niet actief kan/mag worden. Zit er zoiets bij jouw TV ook niet in?
Nouja, als de app bij het starten moet kiezen in welke modus hij wil draaien, kan je dus tijdens het draaien van de app niet switchen als het nodig is. Dan zou Netflix moeten herstarten, elke keer als je van HDR naar SDR content gaat. Ook niet echt optimaal...
Zouden ze dat niet op kunnen lossen door intern twee losse apps te gebruiken (een SDR en een HDR) en dan tussen die twee te schakelen? Weet niet of dat in het xbox-ecosysteem mogelijk is, maar dat zou wel een (redelijk lompe) oplossing zijn
Of de app voor afspelen van een stream lostrekken van de app om content te selecteren.
Ik denk aan de app. Amazon zet de HDR flag niet gelijk aan, maar pas als er ook HDR content is (denk dat het niet terugwisselen een bug is). En naar ik mij herinner wisselde de Disney+ app ook gewoon op de One X. Kan het even niet meer bekijken omdat mijn abo is afgelopen.

Overigens had ik ook niet verwacht dat ze dit probleem opgelost hadden bij de Series X. De app en OS zijn immers hetzelfde.
Je app opent op enig moment in full screen mode waarin hij controle over de monitor of TV krijgt. Daar gaat een handshake aan vooraf, warain zaken als resolutie, maar ook HDR moeten worden afgestemd. Kennelijk kun je in het protocol alleen maar HDR/SDR kiezen bij deze handshake en niet meer daarna.

De omweg waar ik als developer aan zou denken, is om in window mode te draaien waarbij de window manager dus de connectie met het scherm opzet. Bij het optarten van nieuwe content kun je dan opnieuw de handshake doen.
Heb gewoon een Netflix app op m'n smart tv staan(Android TV), waarom zou ik dit gebruiken via de console?
Vermoed dat dit het geval is bij de meeste mensen die hun console op de TV hebben aangesloten.
De rendersnelheid van de UI is ook een factor. Ik ben een Android TV fan, maar vergeleken met de Netflix experience op een console vind ik de Android TV Netflix experience echt langzaaaaaaam
Komt vooral omdat de meeste Tv's met droevige SoCs komen. Niet vooruit te branden. Zet er een los AndroidTV kastje onder met goede cpu en het is wel heel snel. Jammer is alleen dat Androidtv op alle apparaten op 1 na geen framerate switching doet en het daardoor sowieso al waardeloos is.
Ja, met de mi box 3 ervaar ik deze problemen dus. Voor zover ik weet zijn eigenlijk alleen de producten van Nvidia tot nu toe een beetje performant. Wat zou je suggestie zijn voor een leuke Android TV box?
Ik ben zelf gestopt met het proberen te laten werken van Android, zowel op tv als op losse box werkt niet lekker qua hdr/4k. Wat mij betreft is er of een Nvidia shield of een cheapy aliexpress amlogic androidtv box waarop je coreelec zet, maarja die doet weer geen hdr netflix/prime/etc. Lastig dus.
Wat bedoel je met langzaam? Heb je last van stotteringen? Duurt het lang om in te laden?
Heb daar alleszins geen last van met m'n philips tv.
Eigenijk elke transition duurt langer, praktisch elk command dat je geeft aan de box heeft een soort delay voordat er daadwerkelijk iets gebeurt op je scherm. Behalve als je echt in het instellingen-menu zit ofzo. Maar Netflix, Plex, YouTube, NOS, NPO Start voelen allemaal zo stroperig op Android TV in vergelijking met een console/pc
Ik heb geen tests gezien, maar kan mij voorstellen dat een console iets beter upscaled als de content onder je tv resolutie is.
Je bedoelt dus 1080p op een 4k tv bijvoorbeeld?

Ik gebruik liever mijn TV afstandsbediening dan een controller. Afaik is er geen ondersteuning voor HDMI-CEC.
Precies. Daar zit toch best wel kwaliteitsverschil tussen renderers. Bij 720P content zie je dit verschil nog weer een stuk sterker.

Een vergelijk tussen hoe een TV zulke content upscaled van zijn native apps en hoe gangbare media devices dat doen (consoles, Nvidia shield, en Apple TV bijv.) zou best interessant zijn in reviews van een tv. TVs zijn toch berucht om wat mindere hardware te gebruiken voor zulke processing dus zou mij niets verbazen als het verschil duidelijk merkbaar is.

Edit: Controllers zijn idd irritant voor media afspelen.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 6 november 2020 16:45]

Bij deze generatie is we wel HDMI-CEC heb ik gelezen:
https://segmentnext.com/2...-x-will-support-hdmi-cec/

Maar mijn Magic Remote bij mijn LG OLED is prima instaat om mijn Xbox te bedienen (volledige besturing, aan/uit en alle navigaties controls e.d.). Dat heeft LG mooi gedaan voor een niet HDMI-CEC enabled device.
Met een 4K abonnement van Netflix krijg je ook geforceerd HDR, zonde dat je dat niet kan uitzetten want heb nu noodgedwongen een goedkoper HD abonnement genomen om juist geen HDR te krijgen, omdat het er in veel gevallen gewoon niet uit ziet.
Niet waar, alleen Netflix originals zijn vaak Atmos + DV in 2K of 4K. Rest is gewoon in SDR hoor.

Slechte voorbeelden van pseudo over-geprocessed zie ik vaker op Disney+ waar zo'n beetje alle films in series in DV (HDR) zijn. Bv. The Right Stuff. The Mandalorian is dan weer een uitzondering.

Het is gewoon gevalletje luie software ontwikkelaars. AppleTV heeft standje "match content", net als de Shield en de nieuwe Chromecast /w Google TV. Hoe moeilijk kan het zijn om een API te maken, die de TV in HDR of SDR zet afhankelijk van de content.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 6 november 2020 11:50]

Netflix is natuurlijk geen bedrijf waar het fatsoenlijk weergeven van content prioriteit 1 zou moeten zijn en ze verdienen er al bijna niks op dus dat is allemaal wel heel makkelijk gedacht zo [/sarcasme]
Hier ook niet hoor. Ik heb een Sony [AF9] die automatisch overschakelt naar Dolby Vision.
En heeft ook nog een Netflix calibrated schakelaar binnen dat profiel die je aan kan zetten.
De rest blijft op SDR staan.
Misschien een setting in je TV?
Heb een Sony uit de XF serie, volgens mij was het een probleem wat wel vaker in het Sony topic is genoemd bij deze tv's. De AF9 is wel weer een tv uit een hoger segment, dus kan me voorstellen dat je daar wat meer kan instellen.
Heel vervelend dit, hoewel ik groot fan ben van goede HDR hou ik graag de optie open om zelf te mogen kiezen, ook bij games. Om die rede vind ik het altijd al erg vervelend dat Netflix, prime en Disney het niet in-app toestaan om zelf te kunnen kiezen of je de standaard of HDR stream wilt bekijken.

Niet alle HDR implementaties zijn even goed.. met name een aantal Disney+ Bewerkingen zoals de originele starwars en de pirates films.

Bijzonder dat dit nu aan/uit keuze is voor de gehele app of game op Xbox, dat betekend dus in de console settings zelf dit aanpassen mocht je willen switchen.

Edit: overigens heeft Netflix dit probleem ook op de ps4, verwacht dat ook de ps5 dit euvel zal hebben.

[Reactie gewijzigd door Ocin32 op 6 november 2020 11:06]

Knulligheid vanuit Netflix. Zelfde probleem doet zich voor bij het schakelen tussen de framerates, lees, dit gebeurt niet. Staat je tv ingesteld op 60Hz dan schakelt deze niet automatisch naar 24 bij films.
Komt niet door Netflix. Zoals in het artikel vermeld bestaat er op de Xbox geen api waarmee apps HDR in of uit kunnen schakelen wanneer ze dat willen, de app moet dus in HDR modus opstarten om het te kunnen gebruiken. Ik vrees dat er om die reden ook geen mogelijkheid is om de refresh rate te veranderen.
Verder lezen he, daarna staat er dat Amazon Prime het half kan en Disney+ het gewoon volledig doet, dat switchen. Lijkt mij meer luiheid van Netflix tegenover de consoles. Op de PS4 en waarschijnlijk ook de ps5 kom je hetzelfde probleem tegen.
Het inschakelen kan wel maar het uitschakelen niet dus kiest Netflix ervoor om dan maar altijd in HDR te draaien. Beperking van het systeem dus. Microsoft is aan zet.
Ik heb het net getest met Disney+ op de Xbox One S. Die schakelt netjes heen en weer tussen HDR en SDR als de content er om vraagt. Netflix is dus de luie donder.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 6 november 2020 13:31]

Je leest het artikel maar voor de helft. Er is meer dan alleen Netflix want bij Disney+ en Amazon prime switchen er wel dingen. Dus als Netflix dat niet doet en andere apps op dat systeem wel, hoe kan het dan een systeembeperking zijn?
24P kun je gewoon aanvinken en wordt netjes herkend. Moet je wel je beeldmodus nalopen dat framerate oppoetsen uitstaat.
Waarom laat Microsoft de gebruiker niet gewoon kiezen of ze hdr of sdr gebruiken?
Kan ook, maar dat is op OS niveau.
Ja, maar het zou handiger zijn als je dit ook op applicatie niveau zou kunnen doen
Uit het artikel:
Hij zegt dat een app dan ook moet opstarten met hdr aan of uit
En dat gaat in windows HDR ook vaak fout. Na een HDR-game klapt windows om naar HDR weergave en krijgt opgeblazen kleuren.
Omdat mijn LCD TV geen geweldige HDR weergave heeft, heb ik HDR in de systeem instellingen van de Xbox en PlayStation zelf uitgeschakeld staan. Hierdoor heeft Netflix op deze consoles een betere weergave dan via de ingebouwde Netflix app op mijn TV. Daar ben je namelijk verplicht de HDR versie te kijken als deze voor de betreffende film/serie aanwezig is, wat vaak een donkerder beeld geeft en fletse kleuren.
Het is ook dezelfde app. Xbox app ontwikkelaars hebben van Microsoft een email gekregen waarin staat dat er helemaal niks verandert aan de API. Alle apps zouden dan ook zonder tussenkomst van de ontwikkelaar op de Series X moeten werken.

Dus mocht dit straks opgelost worden voor de Series X, dan krijg je die update waarschijnlijk ook nog op de Xbox One.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 6 november 2020 11:20]

Ik verwacht er niet veel van... Heb het probleem tijden geleden al eens bij de Netflix klantenservice gemeld. De eerste reactie was dat ik mijn console moest resetten. Daarna de app opnieuw geïnstalleerd op hun instructie en natuurlijk geen resultaat. Uiteindelijk bleek dus toen de contactpersoon eens bij zijn collega's vroeg dat het probleem al langer bekend was en dat 'er aan gewerkt wordt'. Ze zouden me op de hoogte houden... Nooit meer wat van gehoord Nu gebruik ik de op mijn TV ingebouwde Netflix app maar, want sommige content ziet er via de xbox (one s) echt niet uit :(
Zoals in het artikel aangegeven word is dit een limitatie van de Xbox API die niet toestaat dat een app de HDR weergave verandert zonder opnieuw op te starten.
Zoals in het artikel staat kunnen andere apps het wel. Als het echt een platform/api limitatie was, waarom lopen anderen daar dan niet tegenaan?
Anoniem: 315463
6 november 2020 11:29
het feit dat er geen api aanwezig is om een game of app hdr aan of uit te laten zetten
Raar... zelfs op de PS4 kan je al in-game HDR modus in- en uitschakelen.

Waarom word daar niet over nagedacht bij het ontwerpen van de software? Is toch een vrij basic iets.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 315463 op 6 november 2020 11:30]

Zo zie je maar weer: Wat automatisch gaat, gaat automatisch fout.

In het geval van het verwerken van media-streams en het up-scalen en down-scalen zou ik zeggen dat het op ieder niveau aan en uit gezet moet kunnen worden. Bij netflix wil ik het in ieder geval zelf kunnen instellen, omdat dit in bandbreedte kan schelen. De netflix app moet zelf helemaal niets met upscalen doen. Op de xbox wil ik het ook zelf kunnen instellen: kiezen tussen een aantal gedefinieerde maaten en 'volg de tv' en 'volg de app'.

In dit geval van Netflix heb ik de vraag hoe het zit met de minimale netflix abonnementen? Volgens mij heb je bij het voordeligste account helemaal geen high-res en hdr signaal. Of heb ik hier iets gemist? Hoe gaat de app daar mee om?

En in het geval van een xbox die via een media-center naar een beeldscherm gaat? Doet ze daar ook aan 'upscaling' of kan het daar worden gestuurd?

Uiteindelijk is mijn langjarige ervaring dat het eventueel upscalen naar een hogere resolutie, kleurdiepte en dergelijke het beste in het beeldscherm kan gebeuren. Downscalen kan het beste het dichtst bij de bron gebeuren. Dat was al zo bij sd-hd conversie en nu dus ook.
Geen netflix via de xbox dus. Ik heb altijd mijn tv handmatig afgestemd op lage brightness omdat ik heel gevoelig ben voor lichte schermen.
Dit heeft echter als resultaat dat HDR gewoon niet om aan te zien is omdat het afhankelijk is van absurde brightness levels.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee