Xbox One S- en X-gebruikers krijgen hdr-kalibratietool

Xbox One S- en X-gebruikers van het Xbox Alpha Skip Ahead-programma hebben een update ontvangen waarmee een hdr-kalibratietool is toegevoegd. Dat betekent dat de weergave van hdr in een game eenmalig in het systeem is in te stellen, in plaats van dat per individuele game te doen.

De aanwezigheid van de hdr-kalibratietool is onder meer bevestigd door hdr-expert Evil Boris, die de komst hiervan enkele weken geleden al voorspelde op basis van ontdekte code. Op een door hem gepubliceerde foto is te zien dat de HDR Game Calibration-tool een instelling is in het menu van zijn Xbox-console.

De gebruiker kan het beeld kalibreren zodat de hdr-weergave beter tot zijn recht zou moeten komen. Dat gaat gepaard met een soort schaakbordweergave dat gebruikt wordt om de helderheid aan te passen, waarmee ingespeeld wordt op de maximale helderheid van de gebruikte televisie. Het resultaat is ook te zien, waarbij een vergelijking tussen het gekalibreerde en het ongekalibreerde beeld is te zien.

Het idee hierachter is dat gebruikers de wijze waarop hdr wordt weergegeven op hun specifieke tv, kunnen kalibreren en dat niet meer steeds per individuele game hoeven te doen in de instellingen van die games. Op basis van een aantal reacties van gebruikers die de tool hebben geprobeerd, leidt het tot iets minder clipping in de highlights, zodat er meer details zichtbaar worden in heel heldere delen, zoals wolken die door de zon worden aangestraald.

Xbox hdr kalibratieXbox hdr kalibratie

Afbeeldingen van Adam Fairclough, beter bekend onder de bijnaam Evil Boris.

Deze tool komt waarschijnlijk voort uit de samenwerking tussen Microsoft en Sony in de twee jaar geleden opgerichte belangengroep genaamd de HDR Gaming Interest Group. Het doel van deze samenwerking is het verbeteren van de hdr-ervaring tijdens het spelen van games en die zoveel mogelijk consistent te houden voor games, ongeacht wat voor televisie de spelers gebruiken.

Uiteindelijk is het idee dat een televisie zijn capaciteiten zoals de maximale zwartwaarden, de piekhelderheid en het kleurbereik doorgeeft aan de console via hdmi. Als de console over een database beschikt met de beeldeigenschappen en de tone mapping-informatie van een scala aan tv's, dan kan de video-output automatisch worden aangepast aan wat de tv aankan. Dit zal bij hdmi 2.1-televisies pas echt van de grond komen, omdat de standaard hier geschikt voor is.

Een dergelijke tool kwam een jaar geleden als bèta al beschikbaar voor de PS4-console en LG-oled-tv's uit 2019 en 2020 hebben speciale HGiG-beeldmodi. Gebruikers van die televisies kunnen ervoor kiezen zo'n beeldmodus in te stellen nadat de kalibratietool in de console is gebruikt. Dat leidt ertoe dat de televisie niet nog eens zijn eigen tone mapping toepast bij de weergave van de gamebeelden, omdat via die tool de weergave van de beelden dan al geschikt is gemaakt voor de specifieke capaciteiten van de televisie. Games moeten HGiG overigens wel ondersteunen, zodat de console informatie over de televisie kan doorgeven aan de gamesoftware. Er zijn nog maar weinig games die dit ondersteunen, waaronder No Man's Sky en het vorig jaar uitgekomen Call of Duty: Modern Warfare.

Door Joris Jansen

Redacteur

05-08-2020 • 15:39

27

Reacties (27)

27
27
15
1
0
9
Wijzig sortering
Microsoft zet sowieso wel in op HDR. Want naast toevoegingen zoals deze hier in het artikel beschreven, brengen ze ook HDR naar titels die dit helemaal niet hadden of hebben.
“In partnership with the Xbox Advanced Technology Group, Xbox Series X delivers a new, innovative HDR reconstruction technique which enables the platform to automatically add HDR support to games,” explains Jason Ronald, a partner director of program management for the Xbox platform team. “As this technique is handled by the platform itself, it allows us to enable HDR with zero impact to the game’s performance and we can also apply it to Xbox 360 and original Xbox titles developed almost 20 years ago, well before the existence of HDR.”
In de video's die verschenen rond de introductie van de XSX werd dit al getoond. Reacties waren zeer positief, waarbij zelfs titels die voor de originele Xbox waren uitgekomen, een flinke boost kregen op deze manier.

Meer uitleg hoe ze dit technisch doen vind je in deze video van EvilBoris, dezelfde bron als die van dit artikel: https://www.youtube.com/watch?v=IRUEhmNRHUs
Anoniem: 306567 @Wom5 augustus 2020 16:13
Andere fabrikanten (o.a. Sony) doen dit ook, omdat HDR nou eenmaal de toekomst is. Ik vind eerlijk gezegd HDR meer toegevoegde waarde hebben dan 8K. 4K + HDR + Raytracing is wel ultiem genieten! Sony heeft deze kalibratie al een tijd geleden toegevoegd aan de ps4/ps4 pro.

Maar de techniek die jij hierboven noemt waar Microsoft mee bezig is om dit toe toe te voegen bij oude games is wel erg tof! De resultaten zien er ook goed uit!
HDR is inderdaad erg mooi en komt vooral s'avonds als het het donker is erg goed tot z'n recht.

Grootste minpunt, als je overdag een beetje lichtval in je woning/kamer hebt, je geen donder ziet bij donkere beelden.
Anoniem: 306567 @Fred6er5 augustus 2020 17:27
Klopt, ik heb altijd rond een uur of 16:00 wat zon op mijn tv staan. Ik kan dus ook nooit HDR games dan spelen. Zat wel eens op een zondagmiddag rustig the last of us 2 te spelen, nou om 16:00 kon ik daar mooi mee stoppen.
Zelfde probleem. Zonnescherm en de andere kant van de bank maken het net speelbaar maar het is verre van ideaal.

Maar eerlijk is eerlijk, dit zijn natuurlijk first world problems eerste klas.
Mijn 'oplossing' is om een aparte in-game HDR calibratie te gebruiken voor overdag en voor in de avond. Meestal laat ik uit luiheid de overdag HDR calibratie aanstaan, alhoewel dat 's avonds natuurlijk ten koste gaat van het contrast. Ik heb een LG CX en als ik overdag en 's avonds dezelfde calibratie zou gebruiken zou ik of overdag niks zien in donkere scenes, of 's avonds een laag contrast hebben.

Voor Dolby Vision content laat ik lekker de 'AI brightness' function op basis van de lichtsensor z'n werk doen. Daar ben ik erg tevreden over en in dat geval raak ik de beeldinstellingen nooit aan. Helaas werkt deze functie op de LG OLEDs alleen i.c.m. Dolby Vision.. Het lijkt mij dat een automatische aanpassing op basis van de lichtsensor voor HDR in games technisch gezien ook mogelijk zou moeten zijn? Wellicht zijn er andere merken die dit wel doen.

Maar goed ik had ook geen gordijnen hangen omdat ik net verhuisd ben, misschien lost een paar gordijnen alles op ;)
Die hele resolutierace bij consoles slaat nergens op, vanaf 1080p kan de extra rekenkracht veel beter besteed worden aan fatsoenlijke framerates en dus dingen als HDR.
Anoniem: 306567 @field33P5 augustus 2020 17:18
Hdr is volgens mij niet eens heel veel extra rekenkracht voor nodig. Maar ik ben het met je eens dat minimaal 60fps wel de norm moet zijn. Maar toch blijven ze 30fps aanhouden omdat ze het er perse beter uit moeten laten zien. Sommige games hebben nog wel eens de optie dat je het zelf kan bepalen (tomb raider bijv.)

Verschil tussen 4k en 1080p zit ik nog wel. Ik vraag mij af of 8k nog te zien is.
Er beter uit laten zien *in screenshots* dan nog. 30 fps ziet er bagger uit, ongeacht hoeveel pixels je er tegenaan gooit.

[Reactie gewijzigd door KaiZas op 23 juli 2024 23:39]

Sinds een paar maanden een TV met HDR mogelijkheden. Ps4 eigenlijk nog niet gezocht naar kalibratie mogelijkheden. Vond het HDR beeld er wat flets uitzien dus wellicht kan ik daar nog wat winnen.

Quote van Sony website:

HDR Calibration on Your PS4™
Your PS4™ will automatically start HDR calibration, when you connect a new HDR-enabled TV and start an HDR-enabled game. Follow the on screen prompts to complete the process.

Manually Calibrate the HDR on Your PS4™
From PS4, go to [Settings].

Select [Sound and Screen] > [Video Output Settings] > [Adjust HDR].
Als je een HDR tv hebt die geen fald display is met een hoop dimming zones of een oled ziet HDR er niet zo super uit. Mocht je dat niet hebben kan je kalibreren tot je een ons weegt
Daar heb je een goed punt, ik heb geen oled of lcd met fald.
Een stap in de goede richting, want er is teveel versplintering op het gebied van HDR. Voor de doorsnee consument is het ook allemaal echt te complex aangezien een term als (dynamische) tonemapping hun überhaupt niks zegt, laat staan dat ze snappen of het in de console, in een game òf in de TV geregeld moet worden. Buitendat ondersteunen de meeste TV's alleen maar HDR dankzij de aanduiding op de verpakking, maar is de hardware zelf compleet niet toereikend genoeg om een overtuigende HDR weergave op beeld te toveren. Het zou leuk zijn als er een hardmatige auto-detect functie komt in TV's en bronnen waarbij de tonemapping automatisch wordt aangepast naar de maximale helderheid van de TV. Dan kan alles HDR worden en zijn we van de dubbele standaard van SDR en HDR af.
Daar hebben ze nu via VESA die performance levels aan gehangen:

Displayhdr 400 t/m 1400 + 400 en 500 true black voor OLED

https://displayhdr.org/#tab-400

Maar ik ben het met je eens dat een tv pas echt HDR kan weergeven als die minimaal 900 cm/m2 kan weergeven (LCD). en minimaal 90% van DCI-P3.

Of deze certificering het makkelijker gaat maken geen idee. Maar als consument is het in iedergeval duidelijker hoe hoger het certificaat hoe beter.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 23 juli 2024 23:39]

Een certificaat doet alleen nog niks voor het gebruikersgemak. Er komen nog altijd te veel instellingen bij kijken om HDR zo goed mogelijk weer te laten geven, ongeacht de kwaliteit van de hardware. Bovendien is er willekeur vanuit de fabrikanten waarbij de één kiest voor een normale gemiddelde helderheid met uitgewassen hooglichten en de ander alle details in de hooglichten juist behoudt met als gevolg een veel te donker gemiddeld beeld. HDR content is gemasterd op 1.000 of 4.000 nits en er is geen enkele hardware- of softwarematige beperking om dat dynamisch bereik te comprimeren naar de maximale helderheid van een TV of monitor zónder de bovenstaande consessies. SDR content kan immers ook naar HDR content uitgerekt worden.
Het doet wel iets voor het gebruikersgemak bij de aanschaf van een nieuwe tv. Dit geeft in iedergeval weer welke kwaliteit hdr je kan verwachten. Voorheen gaf iedereen gewoon aan deze tv kan hdr aan. Terwijl de specs zeggen van niet...

Maar eens dat hdr nog steeds niet goed geïmplementeerd is. Ook niet bij streaming diensten, kijk bijvoorbeeld bij Netflix. Daar is nog steeds het probleem dat de ondertiteling veel te vel is bij hdr. Makkelijk switchen naar een andere kleur ondertiteling is er niet bij. Kan niet in de app en alleen bij je account instellingen.

Alleen maar goed dat Sony en Microsoft het initiatief nemen om een dergelijke kalibratie uit te voeren.
Dat geeft mensen zoals jij en ik de mogelijkheid om tweakers te zijn. Zo is het met veel dingen, bijvoorbeeld een F1 race kan je ook met de beste hardware verliezen.
Ik weet niet of ik die gele gloed en donkere details op het gekalibreerde beeld of die wash out in het ligt irritanter vind in het beeld maar ik neig naar die gele tint en donkere details.
Alles is zo over de top de laatste jaren en ik vind het helemaal niets.
Je kijkt op een onbekend beeldscherm met een willekeurige app naar een foto van een beeldscherm... Hoeveel kwaliteit had je daarvan verwacht? Oftewel dat is puur ter illustratie.
kan dit niet automatisch gekalibreerd worden tegenwoordig?
Anoniem: 306567 @bartje5 augustus 2020 16:46
Automatisch kalibratie blijft toch lastig, vooral omdat kalibratie ook erg afhankelijk is van persoonsgebonden voorkeur. Wat vind jij precies mooi? Vandaar dat je op een tv nog steeds zelf de contrast, helderheid en alle andere dingen zelf kan instellen. Dit is niet anders dan bij HDR.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 23 juli 2024 23:39]

Vanzelfsprekend kan dat, maar de gemiddelde consument wil een TV die zo groot mogelijk is voor zo laag mogelijke kosten.
Misschien een domme vraag maar kan de OG Xbox One helemaal geen HDR?
Nope, dat kan ie niet helaas.
Wel mooi dat we deze tool krijgen
Tweede foto is misleidend. Vanuit de reflecties is te zien dat vanuit rechts zonlicht naar binnenvalt. Laat deze nou net niet op de linker 'calibrated' tv vallen en voila je hebt een vertekend beeld.

Het oranje/rode landschap is links misschien een stukje roder, maar dat is niet per se beter. Te verzadigde kleuren is ook niet fantastisch. Ik zie liever dat ontwikkelaars de configuratie in-game (blijven) aanbieden.
Vreemd genoeg krijg ik bij mijn Xbox One X HDR maar niet aan de gang. Terwijl de PS4 dit wel gewoon allemaal geregeld krijgt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.