Onder andere Microsoft en Sony, twee grote rivalen op het gebied van gameconsoles, hebben gezamenlijk een belangengroep opgericht met als doel het verbeteren van de hdr-ervaring in games.
De zogeheten HDR Gaming Interest Group wil de hdr-game-ervaring zoveel mogelijk optimaliseren middels een uitgebreid aantal best practices. De bedrijven achter de belangengroep erkennen dat door de verschillende standaarden en afwijkende hardware de hdr-ervaring in games niet altijd optimaal is. De aanbevelingen zijn bedoeld zijn voor gameontwikkelaars, gameplatforms en schermfabrikanten.
Alle aanbevelingen vallen grofweg onder een viertal principes. Allereerst roept de belangengroep partijen op om te erkennen dat niet alle schermen hetzelfde presteren, aangezien het nogal varieert hoe hdr-content wordt verwerkt. Vanuit deze gedachte is het bedoeling dat de hdr-capaciteiten van elk willekeurig scherm maximaal worden benut. Ten tweede is er het principe dat creatieve game-elementen er ongeveer consistent en hetzelfde uit moeten zien, ongeacht welk scherm wordt gebruikt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een zombie die uit een donker hoekje opdoemt of een vijand waarvan alleen het silhouette zichtbaar is door fel tegenlicht.
Ten derde hebben de bedrijven het forward compatible-principe geïntroduceerd, waarmee ze willen voorkomen dat de bestaande hdr-ervaring in games achteruitgaat; dit moet de basis vormen, zodat de hdr-ervaring in ieder geval op dit niveau blijft of verder verbetert als schermen in de toekomst overwegend betere hdr-prestaties kunnen neerzetten. Tot slot is er een principe dat praktische en eenvoudig inzetbare middelen beschikbaar moeten worden gesteld aan gameontwikkelaars en consumenten. Zo moeten gecompliceerde handelingen om hdr goed in te stellen worden vermeden en mag het verwerken van een hdr-signaal niet ten koste gaan van de algehele game-ervaring.
Een voorbeeld van wat de belangengroep betiteld als een onwenselijke situatie: sommigen gamers zien wellicht nauwelijks details in de heldere delen, terwijl anderen al zien dat na de tunnel een bocht naar rechts volgt.
Specifiek is de manier waarop tone mapping wordt toegepast een onderwerp dat vrij veel aandacht krijgt van de voorstellen van de belangengroep. Met deze techniek kan het dynamisch bereik worden aangepast zodat bijvoorbeeld hdr-content ook nog goed eruit ziet op een scherm dat wat de hdr-capaciteiten betreft geen hoogvlieger is. Het gaat hierbij specifiek over hoe een scherm en een gebruikte gameconsole met elkaar samenwerken.
Het idee is dat een tv zijn capaciteiten zoals de maximale zwartwaarden, de piekhelderheid en het kleurbereik doorgeeft aan de console via hdmi. Als de console over een database beschikt met de beeldeigenschappen en de tone mapping-informatie van een scala aan tv's, dan kan de video-output automatisch worden aangepast aan wat de tv aankan. Rob Tobias, de directeur van HDMI Licensing, heeft al laten weten dat hdmi 2.1 klaar is voor deze hdr-verbeteringen. De hdmi 2.1-standaard zal pas vanaf volgend jaar gaan verschijnen in tv's.
De deelnemende bedrijven erkennen dat op tv-schermen een behoorlijk aantal verschillende hdr-standaarden worden gehanteerd, maar de deelnemers gaan voorbij aan een discussie over de verschillende formats. De verschillende deelnemende partijen ondersteunen soms verschillende hdr-standaarden, maar in de documenten wordt verder niets gezegd over bijvoorbeeld hdr10, Dolby Vision of hdr10+. De aanbevelingen zien puur op het verbeteren van de hdr-ervaring, ongeacht op welk platform er wordt gespeeld, welke hdr-standaard wordt toegepast of wat voor type scherm wordt gebruikt.
De lijst met deelnemende bedrijven is vrij groot: naast Microsoft en Sony zitten daar onder andere tv- en scherm-fabrikanten als Samsung, LG, Panasonic, Philips en Asus bij. Daarnaast geven ook een aantal grote gamebedrijven aan interesse te hebben in het participeren in de belangengroep. Het gaat dan bijvoorbeeld om Electronic Arts, Ubisoft, Epic Games en Square Enix. Een belangrijke afwezige is Nintendo, maar dat hangt waarschijnlijk samen met het feit dat Nintendo nog geen console aanbiedt met hdr-ondersteuning.