Microsoft en Sony richten belangengroep op voor verbeteren hdr-ervaring in games

Onder andere Microsoft en Sony, twee grote rivalen op het gebied van gameconsoles, hebben gezamenlijk een belangengroep opgericht met als doel het verbeteren van de hdr-ervaring in games.

De zogeheten HDR Gaming Interest Group wil de hdr-game-ervaring zoveel mogelijk optimaliseren middels een uitgebreid aantal best practices. De bedrijven achter de belangengroep erkennen dat door de verschillende standaarden en afwijkende hardware de hdr-ervaring in games niet altijd optimaal is. De aanbevelingen zijn bedoeld zijn voor gameontwikkelaars, gameplatforms en schermfabrikanten.

Alle aanbevelingen vallen grofweg onder een viertal principes. Allereerst roept de belangengroep partijen op om te erkennen dat niet alle schermen hetzelfde presteren, aangezien het nogal varieert hoe hdr-content wordt verwerkt. Vanuit deze gedachte is het bedoeling dat de hdr-capaciteiten van elk willekeurig scherm maximaal worden benut. Ten tweede is er het principe dat creatieve game-elementen er ongeveer consistent en hetzelfde uit moeten zien, ongeacht welk scherm wordt gebruikt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een zombie die uit een donker hoekje opdoemt of een vijand waarvan alleen het silhouette zichtbaar is door fel tegenlicht.

Ten derde hebben de bedrijven het forward compatible-principe geïntroduceerd, waarmee ze willen voorkomen dat de bestaande hdr-ervaring in games achteruitgaat; dit moet de basis vormen, zodat de hdr-ervaring in ieder geval op dit niveau blijft of verder verbetert als schermen in de toekomst overwegend betere hdr-prestaties kunnen neerzetten. Tot slot is er een principe dat praktische en eenvoudig inzetbare middelen beschikbaar moeten worden gesteld aan gameontwikkelaars en consumenten. Zo moeten gecompliceerde handelingen om hdr goed in te stellen worden vermeden en mag het verwerken van een hdr-signaal niet ten koste gaan van de algehele game-ervaring.

Een voorbeeld van wat de belangengroep betiteld als een onwenselijke situatie: sommigen gamers zien wellicht nauwelijks details in de heldere delen, terwijl anderen al zien dat na de tunnel een bocht naar rechts volgt.

Specifiek is de manier waarop tone mapping wordt toegepast een onderwerp dat vrij veel aandacht krijgt van de voorstellen van de belangengroep. Met deze techniek kan het dynamisch bereik worden aangepast zodat bijvoorbeeld hdr-content ook nog goed eruit ziet op een scherm dat wat de hdr-capaciteiten betreft geen hoogvlieger is. Het gaat hierbij specifiek over hoe een scherm en een gebruikte gameconsole met elkaar samenwerken.

Het idee is dat een tv zijn capaciteiten zoals de maximale zwartwaarden, de piekhelderheid en het kleurbereik doorgeeft aan de console via hdmi. Als de console over een database beschikt met de beeldeigenschappen en de tone mapping-informatie van een scala aan tv's, dan kan de video-output automatisch worden aangepast aan wat de tv aankan. Rob Tobias, de directeur van HDMI Licensing, heeft al laten weten dat hdmi 2.1 klaar is voor deze hdr-verbeteringen. De hdmi 2.1-standaard zal pas vanaf volgend jaar gaan verschijnen in tv's.

De deelnemende bedrijven erkennen dat op tv-schermen een behoorlijk aantal verschillende hdr-standaarden worden gehanteerd, maar de deelnemers gaan voorbij aan een discussie over de verschillende formats. De verschillende deelnemende partijen ondersteunen soms verschillende hdr-standaarden, maar in de documenten wordt verder niets gezegd over bijvoorbeeld hdr10, Dolby Vision of hdr10+. De aanbevelingen zien puur op het verbeteren van de hdr-ervaring, ongeacht op welk platform er wordt gespeeld, welke hdr-standaard wordt toegepast of wat voor type scherm wordt gebruikt.

De lijst met deelnemende bedrijven is vrij groot: naast Microsoft en Sony zitten daar onder andere tv- en scherm-fabrikanten als Samsung, LG, Panasonic, Philips en Asus bij. Daarnaast geven ook een aantal grote gamebedrijven aan interesse te hebben in het participeren in de belangengroep. Het gaat dan bijvoorbeeld om Electronic Arts, Ubisoft, Epic Games en Square Enix. Een belangrijke afwezige is Nintendo, maar dat hangt waarschijnlijk samen met het feit dat Nintendo nog geen console aanbiedt met hdr-ondersteuning.

Door Joris Jansen

Redacteur

20-08-2018 • 17:13

53 Linkedin

Reacties (53)

53
51
29
1
0
20
Wijzig sortering
Nu nog een belangengroep voor het ondersteunen van Crossplay voor welk platform dan ook.
Microsoft en Nintendo zijn de laatste tijd buddies alleen wil Sony liever in een hoekje blijven staan. De vierde partij, de PC, vindt het prima om met iedereen samen te spelen. Het mobiele platform doet overigens ook niet zo moeilijk en wacht met plezier op uitnodigingen.

Zou mooi zijn als ontwikkelaars een keer een harde grens stellen. Geen crossplay op jouw platform? Dan onze game niet op jouw platform. En dan niet Bethesda met een kaartspelletje maar meerdere ontwikkelaars met grote en populaire games. Hoe meer zielen hoe meer vreugd toch? Moet je zien hoe snel Sony overstag gaat als ze het op die manier aanpakken.
Zo'n 7 jaar geleden was het juist MS die crossplay niet toeliet terwijl Sony dit wel wilde:
https://kotaku.com/581374...-an-xbox-360-but-you-wont

Toen waren er veel meer Xbox 360's dan PS3's. Grote kans dat je vrienden dus een Xbox hadden. Wilde je met hun samen gamen, dan moest je dus ook een Xbox moeten kopen. Crossplay zou hun alleen maar tegenwerken.

Nu zijn de rollen omgedraaid dus ik vind de houding van Sony wel begrijpelijk (net zoals ik de houding destijds van MS ook begrijp).
Andere tijd, moeilijker om zoiets te verwezenlijken en meer technische verschillen tussen de platformen dan we nu hebben. Dus niet helemaal eerlijk om daar naar te verwijzen. Xbox Live was toen ook een stuk verder, stabieler en meer volwassen dan het online platform van de Playstation. Microsoft was volgens mij bang dat een inferieur platform hun eigen betere systeem naar beneden zou halen. Dat is in mijn ogen een terechte angst. Een angst die anno 2018 niet meer bestaat.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 20 augustus 2018 18:39]

Andere tijd, moeilijker om zoiets te verwezenlijken en meer technische verschillen tussen de platformen dan we nu hebben.
Moah, dat mag geen argument heten..
De verschillen waren vooral op hardwarenivo en dat is niet iets waar netwerkzooi veel last van heeft.
Daarnaast bestaan ports sowiso al uit grotendeels dezelfde code, dus dat zou dan wel kunnen en het netwerk gedeelte porten?
Het was in die tijd echt niet moeilijker dan nu.
Het ging er vooral om om de platformen gescheiden te houden. En microsoft deed dat in de tijd door een exclusief netwerk platform te maken en de speler daarbinnen te houden.
Microsoft was volgens mij bang dat een inferieur platform hun eigen betere systeem naar beneden zou halen. (...) Een angst die anno 2018 niet meer bestaat.
nieuws: Sony: geen PS4-crossplay Minecraft en Rocket League is 'commerciële d...
We moeten ons goed bewust zijn van onze verantwoordelijkheid tegenover onze gebruikers. Minecraft, de mensen die dat spelen hebben alle leeftijden, maar veel zijn erg jong. We hebben een contract met de mensen die bij ons online gaan, dat we voor ze zorgen en dat ze in het door PlayStation beheerde universum zitten. Kinderen blootstellen aan externe invloeden die we niet kunnen beheren of controleren, is iets waar we diep over na moeten denken.
Andere woordkeuze, maar nog altijd dezelfde angst als je het aan mij vraagt.
Volgende keer even het artikel lezen waar ik naar verwijs. Zelfs de titel laat al merken dat het techinisch gewoon mogelijk was. Niet alleen theoretisch, maar ook al in de praktijk. Het spel Defiance liet zien dat het gewoon kon wat laat zien dat jouw argumenten er niet toe doen.
Geef Sony eens ongelijk, zij hebben deze console generatie het goed aangepakt ik kan me voorstellen dat ze daar helemaal niet op zitten te wachten. Ik ken genoeg mensen die puur om de multiplayer een specifieke console kopen omdat hun vrienden die ook hebben.

En screw die publishers/ontwikkelaars, daarom moet ik een EA/Ubisoft/etc. account bovenop mijn Xbox Live/PSN account hebben.

Ik snap je punt, maar ik snap die van Sony ook prima.
Stel je een wereld voor met twee hele goede vrienden. Eentje is enorm fan van Gran Turismo, de ander van Forza Motorsport/Horizon, maar beiden spelen ook heel graag Fortnite en Rocket League. Hoe mooi zou het zijn als ze beiden hun favo game kunnen spelen op hun favo console én samen kunnen spelen. Wat maakt het uit dat partij X het beter doet dan Y of andersom. Als je de praktijken van Sony toejuicht dan ben je in mijn ogen geen echte gamer. Een echte gamer wil gamen met iedereen, ongeacht het platform. Die boeit het niet welke console beter verkoopt, zolang ie maar zijn favo console exclusives kan spelen en samen kan spelen met vrienden en onbekenden in multiplatform games.

Gamers haal je naar je platform toe met exclusives, niet door anderen buiten te sluiten. Ja, anderen buitensluiten werkt, maar het is gewoon een enorm smerige tactiek en anti-gamer.
Het maakt het ook weer complexer, stel je maakt een patch voor console Y en deze heeft een langere QA tijd dan die van Console X ( niet onredelijk ) dan kun je je patch misschien niet uitbrengen omdat ineens de doorlooptijd van een patch test van de andere fabrikant invloed heeft op jouw dienst. Boze klanten omdat ze ineens niet meer met elkaar kunnen spelen etc. etc.

Zoals ik zei, ik snap je punt maar ik kan ook wel de andere kant van het verhaal zien. Dat is niet echt toejuichen lijkt me.
Een patch hoeft niet meteen multiplayerfunctionaliteit om zeep te helpen. Maar dan nog heb ik liever dat een ontwikkelaar zegt dat crossplay tussen X en Y tijdelijk uitgeschakeld is vanwege een bug dan dat crossplay nooit een optie is geweest.
Oh dat ben ik helemaal met je eens, maar ga dat de mensen eens uitleggen die een PS4 kopen voor een bepaald spel en gewoon willen dat het werkt en dan werkt het niet na een update omdat PSN de patch niet heeft en XBox live wel. Dan hebben we het nog niet eens over bijvoorbeeld diegene met een PS4 regulier, de andere met een Scorpio en dan diegene op een Switch gamed. Blijkt dat het hele spel op 30 hz moet lopen omdat anders de Switch het niet meer kan bijhouden.

En PC spelers dan? Die moeten maar op de zolderkamer blijven? ;)
vraag me ook af hoe het zit met het feit dat je op ps free to play kan spelen zonder ps+ maar bij xbox heb je gold nodig. dan mogen ze dat ook wel even gelijk maken.

de updates zouden ze gewoon zo moeten plannen dat het gelijk uitgebracht word. en qua fps vind ik persoonlijk hou gewoon aan wat de console kan 30, 60 of op pc uncapped.
de updates zouden ze gewoon zo moeten plannen dat het gelijk uitgebracht word. en qua fps vind ik persoonlijk hou gewoon aan wat de console kan 30, 60 of op pc uncapped.
Ik weet niet of ik dit wel eerlijk zo vinden. Als ik denk aan vroeger toen ik op de pc online speelde kon ik wel merken dat ik met betere hardware wat beter kon spelen. Dan is het in mijn mening wel oneerlijker dat de betere consoles en PCs meer voordeel geeft.

Ik ben in principe niet tegen crossplay maar het moet wel gelijken kansen hebben. En ik ben bang dat als je het crossplay doet dat je meer cheaters op de console tegenkomt omdat het makkelijker is op de PC te cheaten als een console. Dus een optie om crossplay uit te kunnen zetten (liefst per game) zou ik ook wel fijn vinden.
ik zie persoonlijk niets in crossplay vooral vanwege cheaters op pc en fanboys die in je oor lopen te schreeuwen omdat je niet hun console hebt. dus als crossplay komt zou ik het op prijs stellen als ik het gewoon uit kan zetten.

in het oogpunt van fps ga ik je gelijk geven dat moeten ze dan gelijk maken. fortnite 30 fps op switch tegen pc 120+ fps geeft wel een achterlijk groot voordeel.
Zoals nu al zo vaak doen. Een globale release 1 a 2 weken later. Probleem opgelost. En anders geef je als dev aan dat Crossplay tijdelijk is uitgeschakeld omdat xxx meer controle tijd wil. Dan kunnen ze boos op de console bouwer worden.
Nadat ze eerst jou bellen omdat hun spel op jouw console niet werkt. Plus het scheelt ze gewoon geld en marktaandeel. Dus ja, Sony heeft alles te verliezen door het toe te staan en MS alles te winnen.
Hoezo? Pop up op het scherm dat Crossplay is uitgeschakeld. Gooi het op Twitter en facebook etc en ze zullen jou niet raar aan staan te kijken. En die dat wel doen zullen je ook bereiken waarom ze niet Crossplay kunnen spelen.
Dat is toch gewoon de verantwoordelijkheid van de game maker? Die moet overzien dat het live gaan van updates op verschillende platformen alsnog gelijktijdig plaats kan vinden.
dan ben ik maar geen echte gamer heb alle consoles van deze gen. maar crossplay hoeft van mij totaal niet ken genoeg fanboys op alle consoles die schreeuwen hoe jouw console de foute keuze is wat gelijk hand in hand gaat met de standaard fanboy opmerkingen. in mijn ogen is het heel simpel wil je met je vrienden op xbox spelen koop je een xbox wil je op ps4 spelen koop je ps4. niemand kocht toen deze gen begon een console met het idee van crossplay en vorige gen hoorde je ook niemand erover.
Alle respect voor jouw rendering.
Alleen heb ik toch echt een hele goeie maat van mij die op de Xbox speelt en ik op de PS4. Wij hebben het er zo vaak over gehad, dat wij bijvoorbeeld geen GTA 5 samen konden spelen en dat wij dat doodzonde vonden (ja dan koop je maar een Xbox of hij een PS4, nou nee. Ik heb gewoon niks met een Xbox).
Van mij mag het juist heel graag komen, liever gisteren dan vandaag. Zelfs op de PS3 had ik daar al belangen naar....
je hebt wel dergelijk een crossplay functie binnen Sony zelf: tussen PSVita, PS3, PS4 en pc (dan wel via remote control, maar hey je kan het dus ook op de pc spelen _/-\o_ ).
Hahaha, inderdaad :)

En ook graag een psvr met interne airco unit

[Reactie gewijzigd door starthemel.nl op 20 augustus 2018 18:24]

Ik weet nog als de dag van gisteren dat HL2: Lost Coast uit kwam als showcase voor wat de Source engine kon qua HDR (op SDR schermen) en dan te bedenken dat dit alweer bijna 13 jaar geleden is.

Het lijkt mij goed om zo'n groep op te richten nu je zowel te maken hebt met SDR en HDR schermen (en alles daar tussenin), zodat de ervaring er niet minder op wordt. Ik heb zelf helaas nog geen HDR scherm ervaren maar het lijkt mij geweldig als er ooit weer zo'n gave demo als HL2 Lost Coast komt voor dit soort content.
Ik heb hdr ervaren. Het is een wereld van verschil.

Deels vergelijkbaar met die vergelijkings-afbeeldingen. Dat niet alleen de kleuren zijn stuk beter, maar je ervaart ook het donkerheid? Of hoe je dat mag noemen.

Een vriend van mij heeft 4K/HDR en bij de game Horizon Zero Dawn is het zichtbaar als je in het donker door het bos sluipt met de maan schijnend door de bomen. Wat donker is wordt niet belicht. De niet hdr hebben een handje om alles grijs te maken of gehele scherm te dimmen.*

*LG heeft deze automatisch instelling en laat ik je zeggen, het is zo traag en zeer vervelend dat je dingen wel hoort te zien nauwelijks ziet.

[Reactie gewijzigd door m.z op 20 augustus 2018 17:33]

Heb afgelopen weggeefweken hier een mooie sony 55" 4k hdr tv gewonnen. 4k is leuk maar HDR maakt inderdaad echt een verschil!
Dat is mooi dat u eentje hebt gewonnen, gefeliciteerd.

Inderdaad het HDR geeft wereld van verschil, wel moet ik zeggen dat erg kwaliteit verschil zit. Heb eens goedkopere <€1000 4K / HDR gezien, maar vindt niks tegenover een van +/- €2000.
Wat Half Life 2 deed met HDR is vergelijkbaar met fotografie. Meer controle over het beeld, over schaduwen en highlights met meer gradaties ertussen. Groter contrast dus. De meeste games gebruiken tegenwoordig een soortgelijke implementatie maar dan in combinatie met tonemapping om al die gradaties weer te kunnen geven op 8-bit panelen. Een soort compressie dus om een groot dynamisch bereik te kunnen tonen op schermen die dat eigenlijk niet kunnen laten zien.

HDR-schermen zijn voorzien van 10-bit panelen. Die kunnen meer kleur weergeven, donker is donkerder en licht is lichter. HDR beeld wordt dus getoond zoals het echt is, zonder de compressie. Beeld is hierdoor levendiger en komt meer overeen met hoe we zelf dingen (kunnen) zien qua verschillen tussen licht en donker en contrast.
Ik vindt mooi om te zien dat ze dit doen. Hopelijk voeren ze de standaard door die voor iedereen toepasbaar is, want beetje sneu als jou tv geen HDR-versie ondersteund, omdat de game is gemaakt in andere niet compatible versie.

Ik heb geen HDR/4K tv, maar zou alleen al snel doen voor duidelijk en helderbeeld, zeker vanwege het contrast. Ik erger me al matig aan instellingen van tv die het grijs maken of als het donkerder is, niet meer klopt.

Offtopic, zie tv ook graag van glanzend scherm afstappen, het is best irritant. De kleur leuk zeker beter, maar waarom zijn zowat alle monitors mat en vele laptop ook.

Wat ik ook graag terugzie een day/night-mode, leuk en aardig als je tv instelt na wenselijk kleur en helderwaardes, maar overdag niks meer ziet.
Er is niets mis met een glans scherm als er maar een goed anti reflectie coating gebruikt wordt. En dat is vaak waar het bij laptop schermen vaak mis gaat.
Matte schermen kunnen ook last hebben van reflecties als er geen goede coating gebruikt wordt al is het daar minder erg als bij een glans scherm.

Qua kleur reproductie en helderheid wil je gewoon een glans scherm hebben. Ik was er eerst ook huiverig voor maar de Sony 940E TV die ik nu heb heeft een prima anti reflectie coating. Mijn X850C die ik hier voor had met mat scherm had meer last van reflecties (heb ze even naast elkaar gehad dus kunnen vergelijken)

Een goed afgestelde HDR TV met FALD backlight of OLED is echt een genot qua zwart waardes en ook voor de highlights in films is het echt geweldig. Ik wil niet meer terug en hoop dat dit soort schermen ook snel voor PC's gaan komen.
Er is niets mis met een glans scherm als er maar een goed anti reflectie coating gebruikt wordt. En dat is vaak waar het bij laptop schermen vaak mis gaat.
Matte schermen kunnen ook last hebben van reflecties als er geen goede coating gebruikt wordt al is het daar minder erg als bij een glans scherm.

Qua kleur reproductie en helderheid wil je gewoon een glans scherm hebben.
Er zal inderdaad een wereld van verschil blijven tussen de kwaliteit van een beeldscherm. Ik ben over algemeen tevreden met mijn tv, maar vindt hem overdag wat vervelend. Kan er met zo goed een spiegel ophangen. Achja, merendeels heeft ook te maken op welke plek je de tv neerzet vanwege de stand van de zon.

Een glans scherm geeft zeker mijn voorkeur voor meer kleuren. Ook lijken zijn deze schermen stuk helderder/duidelijker te zijn.

Persoonlijk als zal ik graag na een OLED gaan. Dan geef inderdaad liever extra uit, maar je ervaart er beter meer plezier van. Hier zal denk ik ook HDR meer tot op zijn recht komen.
Goed nieuws denk ik.
Zo worden er in ieder geval 1 echte standaard omtwikkeld en niet meerdere eigen systemen.

En als consument heb je dan wellicht geen probleem met bijvoorbeeld het uitzoeken van de beste TV voor je console.

Ze hadden er bij met name Sony een handje van om allees naar een eigen systeem te trekken. Doordoor moet je alles van Sony kopen. Het liefst zouden ze het zo gemaakt hebben dat je een Playstation alleen op een Sony TV kunt gebruiken natuurlijk. ;)
Als ik het artikel goed begrijpt komt hier geen standaard uit maar een pakket van eisen waar de standaarden in ieder geval minimaal aan moeten voldoen.

Maar ik hoop ook op een enkele goede standaard.
Lijkt me alleen maar goed!
Alleen met zoveel grote spelers... wie trekt er aan het kortste eind of wie heeft er het meeste invloed...?
Welk kort eindje valt hier te trekken dan? :?
Sony ziet HDR op een bepaalde wijze om weer te geven, Microsoft weer een andere wijze etc etc. Anders zouden er toch geen verschillen bestaan toch gezien het artikel 😜
Goed initiatief.

Wat ook een goed initiatief zou zijn: LG die eindelijk een keer de donkere HDR Game mode fixt op de 2017 OLEDs.
Echt fantastische TV, maar support van LG is ultra-meh op dat vlak.
Enige workaround die ze geven is Dynamisch Contrast inschakelen, maar dat lost het probleem niet op. De hele EOTF-tracking zit onder de target-line.
Zie ook https://m.youtube.com/watch?v=cU1f2nHRLus&t=12m26s

Er zijn 2017 OLED gebruikers die een HDFury Linker gebruiken om HDR metadata te injecten en zo de LG tonemapping te fixen. Maar waarom LG het niet gewoon zelf oplost mag Joost weten. Denk dat ze willen dat iedereen met dit probleem een 2018 model koopt of zo.
Waarom is dit nieuws "Sony en Microsoft"?
Is de samenwerking "LG en Samsung" niet minstens zo opvallend?

Zijn deze twee echt de initiatiefnemers (wat ik nergens kan herleiden) of is dit makkelijk knip- en plakwerk?
De announcement van de oprichting in augustus geeft 2 contacten: Ms en Sony. Lg wordt wel genoemd als een van de medeoprichters.
Onder andere Microsoft en Sony, twee grote rivalen op het gebied van gameconsoles, hebben gezamenlijk een belangengroep opgericht met als doel het verbeteren van de hdr-ervaring in games.
Nou, Sony kan alvast simpel beginnen door het nemen van screenshots normaal te laten werken.
Op het moment gooien ze daarvoor de hele schermuitvoer voor 1 frame van HDR terug naar 8-bit SDR. Dat is 2x een nieuwe HDMI handshake om het signaal om te schakelen wat op verreweg de meeste TVs al gauw een halve seconde duurt. Tijd waarin je niet alleen geen beeld, maar erger: ook geen geluid hebt.
(Zijspoor: wij mensen kunnen veel beter over weg met ontbrekingen in beeld, dan in geluid. Echt waar. Probeer het zelf maar.)

HEEL irritant en aardig immersion-breaking als je screenshots aan hebt staan bij het verdienen van een trophy. Dubbel zo erg bij trophies die story-progression bijhouden en tijdens het afspelen van een cinematische scene toegekend worden.

Als ze in plaats van zo'n uilskuiken-oplossing nou eens de hypervisor die toch al tussen de video-uitvoer moet zitten om screenshots af te vangen (en de sidebar overlay te kunnen renderen, etc.) tijdelijk het laatste frame HDR content laat bevriezen en doorsturen naar de TV, en het 8-bit frame voor het screenshot alleen intern laten renderen.

Wedden dat mensen een frame drop van 1 à 2 frames; zeg 30ms, een stuk minder irritant vinden dan 300ms of langer zonder beeld en geluid zitten? Om nog niet te spreken van de irritante OSD kanaal-/bron-meldingen van TVs, die vaak seconden lang bovenaan terug in beeld komen - iets wat je lang niet altijd uit kunt zetten.


Voor mij de reden dat ik HDR content vaak gewoon uit zet. SDR ziet er zeker op de wat duurdere TVs die al allerlei beeldopwerkingstrucjes met je kleurbereik uit kunnen halen, vaak net zo goed uit. In een enkel geval zelfs beter. Bijv. Ni No Kuni 2 ziet er in HDR bij mij lelijker uit dan wanneer ik de game in SDR draai en de beeldopwerking van de TV het werk laat doen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 20 augustus 2018 19:47]

Interessant. Ik heb screenshots aan staan, heb hdr en 4k en heb dit nog nooit meegemaakt. Werkt hier zonder problemen.
PS4 pro op een 2016 LG Oled.
Interessant. Ik heb screenshots aan staan, heb hdr en 4k en heb dit nog nooit meegemaakt. Werkt hier zonder problemen.
PS4 pro op een 2016 LG Oled.
Standaard PS4 op een Sony HDR 4k en heb er wel last van.
Wss. gaat de LG TV er een stuk beter mee om.

(Wel heel ironisch dat het weer eens een Sony product is wat niet goed samen werkt met een ander Sony product. Met de oudere generatie Sony smart-TVs op het eerdere ATV1 platform waren er icm met een PS3 ook al HDMI problemen.)
Alle hedendaagse TVs doen aan tone mapping. De maximale helderheid van vooral games kan oplopen tot 10000 nits. De beste TVs gaan tot ongeveer 1500/2000 nits, dus er zal altijd een vertaling nodig zijn. Dus ook bij de 'hoogvliegers'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee