Fitbit kondigt waterdichte Charge 3-fitnesstracker met touchscreen aan

Het Amerikaanse Fitbit heeft een nieuwe fitnesstracker in zijn Charge-lijn gepresenteerd. De Charge 3 is het eerste apparaat in deze lijn dat geschikt is om mee te zwemmen. De nieuwe versie heeft bovendien een ongeveer 40 procent groter oledscherm dat aanraakgevoelig is.

Er komen volgens de aankondiging van Fitbit twee varianten beschikbaar in de vorm van de Charge 3 en een special edition. Die beschikt over een nfc-chip voor gebruik met Fitbit Pay, wat echter niet door Nederlandse of Belgische betaaldiensten wordt ondersteund. In tegenstelling tot de Charge 2 heeft de derde generatie nu een aanraakgevoelig oledscherm met Gorilla Glass 3, dat ook grijswaarden in plaats van alleen zwart en wit kan weergeven. Ook is het mogelijk om met de tracker te zwemmen, officieel tot een diepte van vijftig meter.

Fitbit Charge 3Fitbit Charge 3Fitbit Charge 3

Er zijn verschillende sensoren aanwezig, zoals een versnellingsmeter, optische hartritmesensor, hoogtemeter, en een 'relatieve saturatiemeter' om zuurstofwaarden in het bloed te meten. Er is net als bij de voorganger geen gps aanwezig. De accu moet volgens Fitbit tot zeven dagen meekunnen op een enkele lading, afhankelijk van instellingen en gebruik. Het volledig opladen van de litium-polymeeraccu duurt twee uur, claimt Fitbit. Synchronisatie met verschillende apparaten verloopt via bluetooth 4.0. De Charge 3 is voorzien van een aanraakgevoelige knop die haptische feedback geeft.

Gebruikers kunnen binnenkomende notificaties van hun telefoon, bijvoorbeeld ook van apps als Uber en Facebook, op hun apparaat bekijken en gesprekken aannemen of weigeren. Ondersteuning voor quick replies op Android moet in de toekomst beschikbaar komen. Er is compatibiliteit met Android en iOS, waarbij Windows-ondersteuning in de herfst van dit jaar moet volgen. MacOS wordt ondersteund vanaf versie 10.6. De Charge 3 moet in oktober wereldwijd beschikbaar zijn voor een prijs van 149,95 euro. De speciale editie kost 20 euro meer.

fitbit charge 3

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

20-08-2018 • 16:04

66

Reacties (66)

66
64
19
0
0
42
Wijzig sortering
Voordat de discussie over GPS begint: Fitbit heeft een hele lineup aan trackers, zo ook 2 modellen die wel GPS willen. De Charge is bedoeld voor mensen die het juist niet hoeven.
En wil je toch GPS met je Charge kun je ook je telefoon meenemen.

Zoek je puur een sporthorloge koop dan een Garmin Forerunner of Fenix ofzo en geen activity tracker ;)
Wat ik zo shit vind is dat ze je dwingen om GPS aan te zetten voor het syncen, terwijl je daar alleen bluetooth voor nodig hebt. In mijn ogen is dat pure data-honger van Fitbit. Misschien een aardige zaak in het kader van de AVG?
Het is niet Fitbit die je dwingt je GPS aan te zetten, dat is Google, sinds Android 6.0:
As of the Marshmallow release, Google has changed the permissions required for Bluetooth syncing. Location must be turned on as of the Android 6.0 update in order to sync. The way we identify trackers (called a MAC address) is no longer the real address. Any mode (such as Battery saving) works, it just appears turning that off, kills Mac addresses, even on Bluetooth devices.
Bron
Sorry verkeed geplaatst..


Edit: maar ben ik er toch.

Ja mee eens, heb een tijd de Polar M400 gehad een nooit de GPS van gebruikt want ik doe toch meer aan indoor fitness... En voor de momenten die ik een fietstocht wil doen heb ik mijn telefoon altijd mee

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 22 juli 2024 22:24]

Ik heb hem ook. Ik wel bij het wandelen en je kunt hem gebruiken om achteraf de ckal met de route te registreren. Ook voor het fietsen als registratie hulpje
Zit hier ook intern geheugen op om mp3s op te zetten en draadloos verbinding te maken met oordopjes, dat lees ik hier niet echt. Wil mijn Samsung gear fit 2 weer eens inruilen ✌✌👍😁
Dat hoop ik niet. Als je dat wilt dan moet je een smartwatch aanschaffen. Heel ander apparaat, heel ander doel met heel ander gebruik.
Als je muziek wilt afspelen moet je de Versa of Ionic (resp. zonder en met GPS) nemen.

Bijkomend voordeel is dat deze modellen standaard polsbandjes gebruiken met een 20mm stift. Dat is al tientallen jaren een bewezen manier om polsbandje aan horloge te bevestigen. Fitbit heeft zelf wat verzonnen voor de Charge 1/2/3 en dat heeft het bij mij nooit langer dan een jaar volgehouden (Charge 1 en 2; op het eerste gezicht lijkt de bevestiging van de Charge 3 op dat van de Charge 2).
Ik erger me nog elke dag aan het bandje van de Samsung Gear Fit 2, dit is een klik system en het werkt voor geen meter, ben altijd lang bezig om hem weer dicht te klikken. Dus kan niet wachten op een beter bandje met mijn volgende tracker. Bedankt voor je tips, ik ga even kijken :
Ik heb die van mij vast gelijmd!
haha, dat zou ook kunnen inderdaad! Hier heb ik een nieuw bandje gekregen van Samsung, maar het probleem zal vast vanzelf weer komen. Gelukkig is de kans groot dat ik binnenkort een andere neem :)
Yep, ik werd er een beetje moe van dat mijn horloge iedere keer van mijn pols viel. Druppeltje secondenlijm. Probleem opgelost. Maar het blijft een K.U.T. systeem!
Zowel de Versa als de Ionic daarentegen ondervinden heel veel problemen met het syncen, veel gebruikers moeten wekelijks hun tracker terug naar fabrieksinstellingen terugzetten en opnieuw toevoegen
Dan heb ik tot nog toe mazzel met mijn Versa; moet een enkele keer BT op de telefoon uit- en weer aanzetten, maar dat moet ik soms ook doen om mijn Garmin GPS (Edge 820) te laten syncen.
Het is echt willekeurig..heb het zelf 3 keer moeten doen Fitbit support wou me zelfs al een vervangtoestel sturen toen het plots begon te werken, inmiddels al een dikke 2 weken dat hij synct zonder problemen.

Hout vasthouden
Best een goede prijs voor deze wearable. En de 7-dagen accuduur is pretty good voor welke functionaliteiten het heeft. Maar vraag me wel af hoeveel actieve monitoring daarbij zit.
De twee voorgangers van dit model meten je hartslag continu dus dat zal hier ook wel zo zijn.
Ik heb gelezen dat ze niet continu monitoren, maar alleen als "er iets interessants gebeurt". (Kan de bron niet meer vinden.)
Is op zich ook wel logisch, want als er het ding 100% stil ligt hoeft het ook niet te scannen.
Als ze niet continu monitoren hoe weten ze dan of er iets interessants gebeurt? Mijn FitBit Charge 2 toont op elk moment van de dag of nacht mijn hartslag, ook als ik stil lig te slapen of, zoals nu, gewoon een beetje op Tweakers zit te lezen.

[Reactie gewijzigd door migchiell op 22 juli 2024 22:24]

Waarschijnlijk ook omdat je je pols draait (en beweging in de Fitbit brengt) om te kijken.
Maar als je de Fitbit afdoet (even douchen ofzo) dan zie je duidelijk dat 'ie na een paar seconden ophoudt met flitsen.
Omdat ie dan niks kan meten, wegens gebrek aan een pols. Als ie merkt dat ie geen signaal krijgt dan stopt ie inderdaad. Zolang je hem om houdt meet ie continu.
Nokia Steel HR doet bijna een maand continue HR monitoring en activity tracking op een acculading en is ook waterdicht (met uitstekende zwemdetectie). Heeft iets minder "smart" maar wel een fysieke knop voor bediening, touchscreen in het water is geen goed idee.
Leuk dat die trackers meer functies krijgen, maar het is weer soort van dichte echo-systeem waar je soms niks aan heb. Hopelijk introduceren ze een sdk waar je kleine apps voor kan bouwen, denk aan apps zoals Stocard die alle je klantenkarten bijhoudt of een betaal app die de NFC chip kan gebruiken, voor kleine boodschappen tot 25€ bijvoorbeeld kan het prima zijn.
Daar zit je toch niet op te wachten? De kracht van Fitbit is activity tracken met lange accuduur. Mensen die ik ken met een Fitbit hebben enkel maar als doel om alles op groen te zien staan einde van de dag. Daarnaast nog de tijd aflezen en misschien wat meldingen meer niet.

De fitbit blinkt juist uit in eenvoud. Minder is dus juist meer bij dit ding. Als je wilt waar jij allemaal om vraagt koop dan een Gear S3 of Apple Watch. Genoeg alternatieven.
Waarom bouwen ze Fitbit Pay Dan? Alleen heb je hier in NL niks aan.
Al die 300.000 pay systemen met die horloges, en werkt wel in dit land en niet daar.

Ik gebruik gewoon een bankpas en/of cash, werkt altijd :)
en werkt wel in dit land en niet daar.
Daar zou binnenkort verandering in moeten komen door PDS2
Niemand zegt dat je die functies moet gebruiken. Maar het zou enorm mooi zijn moest het kunnen, voor users én devs. Fitbit heeft namelijk hét bedrijf in handen die de nagel op de kop sloeg: Pebble. Simplicity én een groot app-aanbod met een goeie SDK. Maarja die zijn gewoon de kop ingedrukt ipv er goeie lessen uit te leren. Het zijn mooie devices, die Fitbits, maar ik laat ze links liggen.
Wat is jouw suggestie dan?
Ik oriënteer me ook net aangezien mijn Charge kaduuk is, wat zijn je beweegredenen/motivaties om voor die te gaan? Ook een van de (andere) watches met de in september verschijnende qualcomm 3100 overwogen? Pixel Watch?

Ik vind dit op zich een mooie opvolger en zeker al een upgrade boven de Charge 1. En ik waardeer de app van fitbit erg, en de integratie met andere platformen is fantastisch. Toch kriebelt het als je toch 150 euro uitgeeft om dan een smartwatch te kopen. Ik hoef zelf niet perse mail en (whats)app notificaties en al die meuk, maar tijdens het indoorsporten muziek afspelen van een smartwatch met je telefoon in je kluisje, dat lijkt me dan wel weer aardig.

Alleen geen idee hoe de fitnesstracking van de (nog te verschijnen) smartwatches met die nieuwe SoC gaat zijn vergeleken met FitBit, en dan bedoel ik vooral softwarematig. Hoe goed alles wordt bijgehouden, in mooie grafieken komt te staan etc...

GPS was leuk geweest, maar voor mij geen noodzaak aangezien ik momenteel niet buiten sport, en daar zijn inderdaad andere producten voor. Ik wil een niet te lelijke tracker/smartwatch. Dat zou deze met een stijlvol bandje kunnen zijn. Iets in deze trant. Kan ik sporten met het bijgeleverde bandje eventueel.

[Reactie gewijzigd door john milton op 22 juli 2024 22:24]

Mooi ding; eindelijk waterdicht, en zo te zien lang niet zo hoog als zijn voorganger. Als ie ook goed hartslag meet (de Alta die ik geprobeerd heb kon niet tegen plotselinge hartslagverhoging bij fitness en gaf dan '--' ipv de gewenste info) dan zou dit weleens mijn volgende fitnesstracker kunnen worden.
Eens met Jazco2nd, als je GPS wilt kom je op een ander, groter model uit.
Het meten van de hartslag tijdens zwemmen is lastig. Garmin gebruikt hiervoor een externe hartslagband. Mijn Forerunner 735XT kan dit bijvoorbeeld niet. Het zou knap zijn als Fitbit dit wel lukt. :-)
Mijn Nokia steel HR doet het prima tijdens het zwemmen! De truc is wel om de tracker strak om je pols te hebben zitten zodat er geen water tussen je pols en de HR sensor komt, dus ik doe em altijd een gaatje strakker voor het sporten/zwemmen.
Wat ik graag zou willen zien (en kennelijk nog niet bestaat) is dat dit soort apparaten veel meer in het algemeen je gezondheid in de gaten gaan houden.
Wat is je hardslag (accuraad), zien we hartritmestoornissen? Is er spraken van slaapapneu, zijn je bloedwaarden goed (zuurstof in het bloed kan al gemeten worden). Hoe zit het met je bloeddruk enz.
Helaas is dat niet iets wat je echt al kunt doen met dit soort horloges, of zeer beperkt.

[Reactie gewijzigd door Devata op 22 juli 2024 22:24]

Altera hr kan je slaapapneu gauw zien. Die weergeeft netjes weer hoe je nacht verliep en welke slaap fases je hebt gehad etc.

Het probleem met medische status weergeven is denk ik dat deze apparaatjes niet accuraat genoeg zijn. Wat als bijvoorbeeld iemand een hartritme stoornis had maar de fitbit heeft dit niet opgemerkt. Ik zie de lawsuit al aankomen. Wanneer dit soort apparaten gaan zeggen dat ze dit kunnen moeten ze het ook echt 100 procent accuraat kunnen.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 22:24]

Blijkbaar komt dit 'later dit jaar' voor enkele devices:
https://twitter.com/Danie.../1031562118120845313?s=20
Geen GPS anno 2018... Wat een gemiste kans...

Ik vraag me echt af waarom ze er geen GPS chip in kunnen zetten. Het zijn niet de kosten en de chip zelf neemt ook niet veel ruimte in tussen de andere hardware-onderdelen.
Omdat het niet de doel groep is (kan bovendien ook verkeerde verwachting scheppen)?
Ik denk dat je dan naar een wat professionelere sport horloge moet gaan kijken.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 22 juli 2024 22:24]

Onzin. Ze hebben gewoon een variant met GPS erin gewoon. Dit is gewoon de variant voor mensen die GEEN gps willen, zoals ik. Ik zie namelijk het nut er verder niet van in. Op de langere ritjes neem ik toch echt wel mijn telefoon mee. Dus geef mij maar een langere accuduur en geen gps.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 22:24]

Waarom zal die variant er zijn (hardlopen/hiking/fietsen)?

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 22 juli 2024 22:24]

Anoniem: 181786 20 augustus 2018 17:58
Weet iemand hoe het met de Fitbit app zit anno nu? Toen ik een Charge HR had was het dramatisch en ging het koppelen regelmatig niet goed. Is daar verbetering in gekomen of kan ik er beter nog met een grote boog omheen lopen?
Ik heb met mijn Charge HR nooit issues gehad, niet met de iPhone en niet met mijn huidige Oneplus, hoor de rest er ook nooit over moet ik zeggen. Geen boog wat mij betreft, als het zo dramatisch was deden ze niet zo'n goede zaken, toch?
Heel soms wil syncen inderdaad niet lukken. Even bluetooth op de iphone uitzetten en weer aanzetten lost het op. Oorzaak zit denk ik niet in de fitbit app maar op de iphone, want ook met een ander toestel heb ik datzelfde probleem.
Hangt ervan af, met Blaze en (partner dan) met Charge 2 geen problemen.
Recent zijn we beiden overgestapt op Versa:
- bij mij op iPhone werkt het, weliswaar na weken miserie (resetten/herinstalleren)... én met minder opties (all day sync moeten uitzetten, notificaties ook)
- bij partner: op haar Huawei p20: als het 1 op 10 keer verbindt is het veel, op haar Galaxy A5 2 op 10 keer. Enige oplossing die Fitbit geeft: reset Versa en telefoon, indien dan nog niet ok mort je factoryreset Versa doen (en alle gegevens dus kwijt)
Toch wel zonde van zo een duur product om zo een slechte service/support te krijgen
Werkt 100% prima op mijn Galaxy S7 met een Fitbit Flex 2 tracker.
Waarom zou je een dergelijke fitness tracker kopen als de tracking redelijk inaccuraat is? Ik vraag dit oprecht, en niet retorisch. Ik heb het zelf nooit kunnen testen, maar het schijnt dat het meten van hartslag en stappen zeer inaccuraat is. Ik snap dat het niet nodig is voor een dergelijke tracker om even accuraat te zijn als een medisch lab, maar de indruk die ik heb is dat de afwijkingen te groot zijn om de metingen echt serieus te nemen.

Zo ken ik sommigen die een dergelijke tracker kopen omdat ze hartpatiënt zijn of andere hart gerelateerde klachten hebben. Voor deze doelgroepen lijkt het mij zelfs gevaarlijk om zo'n ding te gebruiken, want misleidende informatie is kwalijker dan geen informatie.

Ik ben geen expert hierin, maar het schijnt dat als je acceptabele hartslagmetingen wilt, dat je er simpelweg niet onder uit komt om een tracker op je onder- of bovenarm, of op je borst direct boven op het hart, te plaatsen i.p.v. op je pols.
Accuraatheid is ook niet zo heel relevant. Zie het maar vooral als een hulpmiddel om bijvoorbeeld iedere dag je calorieën te kunnen vergelijken zodat je genoeg beweegt.
Die snap ik niet. Jij vindt accuraatheid van de activiteitsmetingen niet belangrijk, maar je wilt wel meten hoe actief je bent?
Exact. De accuraatheid verschilt niet van dag tot dag natuurlijk, die is altijd hetzelfde. Dus je kan prima de ene dag met de andere dag vergelijken om een idee te krijgen van hoe actief je bent.
Een optische fitnesstracker is niet geheel inaccuraat hoor. Ik heb een Alta HR. Tijdens het fietsen kan ik vergelijken omdat ik dan een Wahoo borstband om heb en mijn hartslag op mijn fietscomputer toont. Ik moet zeggen dat de Alta HR toch goed gelijk loopt met de borstband tot +-150 slagen per minuut. Bij zwaardere inspanningen wijkt de Alta HR inderdaad wat meer af. Toont soms minder, soms meer. Maar uiteindelijk gaat het erom dat de fitnesstracker weet dat je die periode een zware inspanning deed. Of dat dan 160 of 170 slagen per minuut was maakt mij op dat moment niet zozeer uit omdat ik bij die inspanning altijd mijn borstband draag.

Ik gebruik de fitnesstracker onder andere om mijn hartslag in rust (slaap en werk) bij te houden. Ik wil namelijk niet de ganse dag met een borstband rondlopen.
Alles in het redelijke natuurlijk. Zo'n apparaat meet continue bewegingen van je pols, om daaruit (o.a.) af te leiden of je wel op niet een stap zet. Een stevige wandelpas met zwaaiende armen is vrij makkelijk, maar op je werk met een dienblad vol koffie moet hij ook kunnen herkennen. En iedereen beweegt weer anders... Dat er bij de interpretatie van al die bewegingen fouten worden gemaakt, is gewoon inherent aan de meetmethode.
Deze apparaten geven wel een indruk van je bewegingspatroon, je kunt vandaag met gisteren en eergisteren vergelijken en ze geven je een waarschuwing als je te lang naar op je kont naar je beeldscherm zit te staren. En dat zonder allerlei rare contrapsels die je her en der aan je lichaam moet monteren.
Ik heb het zelf nooit kunnen testen, maar het schijnt dat ...
... maar de indruk die ik heb is
En ondertussen bestempel je ze wel als gevaarlijke apparaten die misleidende informatie verschaffen?
o ken ik sommigen die een dergelijke tracker kopen omdat ze hartpatiënt zijn of andere hart gerelateerde klachten hebben. Voor deze doelgroepen lijkt het mij zelfs gevaarlijk om zo'n ding te gebruiken, want misleidende informatie is kwalijker dan geen informatie.
De vraag is of een hartpatient er slim aan doet om 24/7 z'n hartslag te meten... Veroorzaakt dat niet just méér stress?
Een hartpatient moet primair het doktersadvies inzake beweging en voeding volgen, en alle periodieke medische keuringen ondergaan waarmee de vitale lichaamsfuncties worden gemeten. En als je toch een fitnesstracker wilt, is het misschien handig om daar ook even wat advies over in te winnen - en dan met name over de mogelijke interpretatie van de metingen. Juist de belangrijkste parameters (bloeddruk, cholesterol, suikergehalte, urine) kunnen niet door een fitnesstracker worden gemeten.
Ik ben geen expert hierin, maar het schijnt dat als je acceptabele hartslagmetingen wilt, dat je er simpelweg niet onder uit komt om een tracker op je onder- of bovenarm, of op je borst direct boven op het hart, te plaatsen i.p.v. op je pols.
Iedereen die een beetje serieus met sporten bezig is, zal dit beamen. Maar daar is een apparaat als de Charge 3 ook niet voor bedoeld. Deze meet gewoon 24/7 je hartslag en laat dus goed zien wanneer die verhoogd of juist wat trager is. 100% accuratesse is niet het primaire doel (hoewel Fitbit dat niet zal toegeven - ze hebben al genoeg class-action lawsuits aan hun broek...), maar wel meten wat het verloop van je hartslag gedurende de dag is.
Waar haal je vandaan dat hij totaal niet accuraat is? Zo ver ik weet en je zelf gewoon kan meten aan je pols meet hij het behoorlijk goed. Ja het is geen 100 procent, maar 98 procent accuraat is ook prima voor het doel.
De stappentellers geven naar mijn idee een vrij goede inschatting. Mijn vader en ik zijn laatst samen op vakantie geweest, hij heeft een Fitbit Ionic en ik een Miband 2. Meestal hadden we aan het einde van de dag een verschil van zo'n 2 tot 5% in gemaakte stappen, waarin ik er altijd meer had. Dit zou ook verklaard kunnen worden door het feit dat ik 15 cm korter ben en waarschijnlijk ook kortere stappen zet (en dus net iets meer over dezelfde afstand).

Dit is natuurlijk anekdotisch bewijs, maar geeft voor mij geen reden om aan te nemen dat het zeer inaccuraat is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.