Fitbit verlengt ondersteuning Pebble-horloges tot eind juni

Fitbit heeft de ondersteuning voor Pebble-horloges verlengd tot eind juni 2018. Daarmee blijven de downloadwinkel van Pebble en Timeline-functies nog werken, terwijl Fitbit eerder alleen zei dat de ondersteuning minimaal tot eind vorig jaar zou duren.

Na 30 juni gaat de Pebble appstore offline, net als de servers voor stemherkenning en Timeline voor apps van derden, meldt Fitbit. De apps blijven wel functioneren, al zullen ze nooit meer updates krijgen. Ook het forum van Pebble en ontwikkeltool CloudPebble gaan op 30 juni offline.

De ondersteuning loopt langer door dan waar veel gebruikers op gerekend hadden. Toen Fitbit eind 2016 Pebble overnam, zei het bedrijf alleen dat het de smartwatch zou blijven ondersteunen tot eind 2017. Het is voor het eerst dat Fitbit een concrete datum noemt waarop het de ondersteuning stopt.

Pebble-gebruikers waarvan het horloge defecten vertoont, kunnen bij de fabrikant geen garantie meer claimen, omdat Fitbit de garantie niet overnam toen het Pebble kocht. Fitbit kocht Pebble op en gebruikte de software als basis voor zijn eigen eerste smartwatch Ionic.

Pebble Steel

Door Arnoud Wokke

Redacteur

24-01-2018 • 20:01

31 Linkedin

Reacties (31)

31
31
21
5
0
10
Wijzig sortering
Pebble-gebruikers waarvan het horloge defecten vertoont, kunnen bij de fabrikant geen garantie meer claimen, omdat Fitbit de garantie niet overnam toen het Pebble kocht
Erg kwalijke zaak dat dit überhaupt kan, dus niet alleen word het merk waar jij voor gekozen hebt overgenomen door (met alle respect) een activity tracker boer, maar je verliest ook nog eens de garantie op je (mogelijk net nieuw gekochte?) product, dat daar geen consumentenorganisatie op gedoken is verbaast me.
Dat is de Amerikaanse wetgeving. Hier in de EU moet een fabrikant altijd minimaal 1 jaar garantie geven. Maar bij een bedrijf dat failliet gaat, gaat die vlieger ook niet op. Lang verhaal kort, in de VS kan dit dus gewoon, hier zou dat niet het geval zijn. De Pebble smartwatch is hier officieel ook niet verkocht.
In Nederland / EU is fabrieksgarantie geen recht, maar ook een gunst van de fabrikant. De verkoper moet echter in de EU wel minimaal 2 jaar garantie geven en moet in Nederland zelfs garanderen dat de koper een conform product krijgt voor de volledige levensduur van het product (deze levensduur mag niet korten zijn dan 2 jaar).
En als je als fabrikant ook je product in een webshop gaat verkopen dan? Kan een ander bedrijf dan een overname doen zonder die plichten tegenover de klant over te nemen met betrekking tot garantie? Of is hier een constructie dat je een gedeelte van het bedrijf overneemt en het gedeelte die de verkopen aan de klant heeft gedaan laat doodbloeden/faillissement laat aanvragen?
Wel handig om te weten wanneer je iets gaat bestellen bij een bedrijf dat z'n eigen product verkoopt
Ik verwacht dat dit hier ook wel zou kunnen gebeuren, bij een volledig faillissement kan het zeker, of het hier ook kan bij een deel verkoop zonder faillissement ben ik niet 100% zeker van, en ik zou eigenlijk zeggen mogelijk van niet. Maar bij een casus waar een deel van een bedrijf verkocht wordt en een deel failliet gaat zie ik dit zeker als mogelijkheid.
Klink allemaal mooi, maar Nederland wijkt echter af van de van de EU wat betreft bewijslast. het eerste half jaar ligt de bewijslast hier bij de verkoper. Daarna ligt de bewijslast bij de koper. gevolg is dat in de praktijk na dat half jaar elke garantieclaim kan worden afgewimpeld met "het is je eigen schuld dat het stuk is, en bewijs maar dat het niet zo is..." Omdat het inhuren van een onafhankelijke deskundige geld kost, zullen de meeste kopers zich laten overbluffen. Vaak krijg je geen eens het, ter reparatie aangeboden, apparaat niet terug zonder eerst hoge "onderzoekskosten" te betalen, wat de drempel om het te laten controleren door een onafhankelijke partij nog hoger maakt.
In mijn ervaring willen met name firma's als de Mediamarkt hier zich nog wel eens schuldig aan maken
De Pebble smartwatch is hier officieel ook niet verkocht.
Oh nee? Coolblue, Mediamarkt, iBood enzo lijken me toch officiele verkopers...
En bij hen heb je gewoon garantie, 2 jaar.
Hier in de EU moet een VERKOPER altijd minimaal 2 jaar garantie geven.
fixed
De winkel twee jaar, dat de fabrieksgarantie dan voorbij is dat is dan een probleem voor de winkel. Als er hier geen winkels zijn die het verkocht hebben is er geen probleem, maar waarschijnlijk zijn ze kleinschalig wel verkocht door webshops die ze importeerden.
Bij ons krijg je nu het product gewoon vergoed als het kapot gaat. Bij iBood een soortgelijk geval meegemaakt met een strijkijzer dat niet meer 'bestond'
Microsoft doet dat ook met hun band waar ze mee gestopt zijn.
Een bedrijf kan een bedrijf in zijn geheel overnemen dan koop je de rechten en plichten.
Een bedrijf kan de boedel, inhoud, deel daarvan overnemen, software, rechten en al de rest blijft in een bedrijf zitten. De verplichtingen zitten daar dan niet bij.
Het is hetzelfde als een bedrijf merknamen of webshop koopt uit een faillissement. Dan hoeven ze de plichten niet over te nemen tenzij dit zo is overeengekomen of men het vrijwillig doet.
Niets illegaals aan en niets waar iets aan gedaan kan worden.

De vraag is bestaat het originele bedrijf nog of is het op de fles. Zo ja moet je daarheen voor garantie, zo niet pech gehad.
Heb je binnen 2 jaar een probleem en nieuw van een bedrijf gekocht is de verkoper die garantie moet geven en dan niet meer kan terugvallen op de fabrikant.
Goede reden voor de verkopende partij om geen zaken met Fitbit te willen doen, maar de concurrentie in the Spotlight te zetten.
Niet relevant hier in Nederland. Zodra jij nu nog een Pebble zou kopen bij bijvoorbeeld Bol.com, dan heeft Bol.com de garantie te leveren. Dat ze geen ander kunnen leveren zou dan heel goed mogelijk zijn, maar dan zal er wel een gepaste oplossing overeengekomen moeten worden.
Vrij simpel, Pebble was de basis failliet gegaan en de eigenaar heeft in plaats daarvan assets verkocht en daarna het bedrijf laten liquideren. Dan kunnen dit soort zaken gebeuren. Ongeveer gelijk aan een faillisement en dan moet een eventuele curator zoveel mogelijk geld binnen halen voor de boedel (schuldeisers). Daardoor kunnen dit soort zaken bij een liquidatie / faillissement makkelijk voorkomen, in zo'n geval kunnen namelijk de krenten uit de pap gehaald worden en zal de hoogste bieder of soms de hoogste bieders er in de regel met de knowhow, merknamen e.d. vandoor gaan. De garantie blijft echter vaak in de boedel en wordt dus niets waard. Dit is bij faillissementen orde van de dag en consumenten organisaties kunnen daar niet echt wat aan doen.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 24 januari 2018 23:46]

Gelukkig is er Gadgetbridge waarmee we nog heel lang gebruik kunnen maken van Pebble horloges.
Er is een groep programmeurs bezig een eigen OS te bouwen voor Pebble (en andere smartwatches), genaamd RebbleOS. Check http://rebble.io

Wellicht handig als uiteindelijk echt de stekker uit de Pebble servers wordt getrokken.
erg jammer ik ben een trouwe gebruiker aangezien ik doof ben hoor ik men telefoon niet en ik voel hem niet altijd trillen.

voor en lagere prijs dan andere smartwatches heb ik toch de gemakken.
De notificaties blijven gewoon werken. Echter zaken als nieuwe apps en watchfaces zullen niet meer te downloaden zijn.

Daarnaast heb ik sinds 3 januari mijn Pebble aan de kant gelegd voor de MyKronoz ZeTime. Een smartwatch met LCD scherm, maar met echte wijzers! Zodra (na bij mij 6 dagen) de accu leeg is, werken de smartfuncties niet meer, maar de echte wijzers werken nog 30 dagen. Als kickstarter backer heb ik maar 150 euro betaald voor een zeer elegant horlogo. Misschien op den duur ook een optie voor jou.
ik ga niet zo zeer voor goedkoop maar kijk naar een iwatch of samsung gear of fitbit ionic 300-400 euro dat vind ik gewoon veel teveel geld voor wat ik nodig heb.
Ik ben zelf een oud-Pebble gebruiker en ben overgestapt naar de Ticwatch E. Ook goedkoop, en toch alle functies van de Pebble. Enige wat ik moet doen is elke nacht opladen, maar dat deed ik met de Pebble ook al ondanks de langere accuduur.
Ik ben nog steeds een trouw gebruiker van mijn Pebble (de eerste), Pebble Time en de allerlaatste Pebble. Minimaal een week accuduur, een always-on scherm en zeer schappelijke prijzen. Ik vind het nog steeds jammer dat ze over de kop gingen maar zolang mijn horloges voorlopig nog blijven werken klaag ik niet heel hard. :)
Ik ben ook nog zeer tevreden over mijn Pebble Time Steel, zo nu en dan eens een ander bandje en het is net weer een nieuw horloge. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen specifieke apps gebruik die ik echt zou missen, zolang ik notificaties krijg ben ik tevreden.
Precies, ik zou het alleen wel jammer vinden als ik geen gebruik meer kan maken van watchfaces aangezien deze na een tijd opnieuw moet inladen. Gelukkig weet ik wel dat het mogelijk is om apps te sideloaden.
Hoe is het mogelijk dat je een bedrijf en assets overneemt maar niet de garantie verantwoordelijkheid.
failliet laten gaan en de assets opkopen bij de curator
Ik moet zeggen dat het mij verbaast dat alle services nog steeds online zijn.
Ik heb ooit een Pebble Steel gekregen omdat deze screen tearing had (Was easy gefixt) en heb er sindsdien veel plezier van gehad.
Ik had persoonlijk verwacht toen aangekondigd werd dat alles offline ging dat het met een maand wel weg was.

Jammergenoeg zijn er niet veel minimal smartwatches met toch veel functies maar geen touchscreen, camera of heart rate tracker zoals de Pebble Steel (Die op de foto in het artikel). Iets wat er niet uitziet als een smartwatch maar er toch een is! Iets wat geen onnodige data verzameld maar gewoon een watch is voor tijd, notificaties en community apps.

UPDATE:
Wel grappig dat Amazon nog steeds pebbles verkoopt! ;)

[Reactie gewijzigd door Djamon Staal op 24 januari 2018 20:59]

Erg jammer, maar was toch te verwachten.
Ik zit nu op m'n 4 jaar van m'n Pebble Steel (bijna dood intussen, LCD houdt er mee op), maar ik heb nog steeds geen enkele smartwatch gezien die echt dezelfde functies geeft (knoppen!!!!).
Ik zal toch opzoek moeten tenzij ik op een of andere manier de apps toch offline kan krijgen of zo iets.
Ach, als een van de eerste Pebble gebruikers heb ik het wel gehad met dit concept. Ook de Fitbit ligt al twee jaar in de kast te roesten.
Elke zoveel dagen een nacht lang laden is belachelijk, hoeveel laders moet ik meenemen als ik reis? En voor elke lader een converter voor de diverse stopcontacten in de wereld, niet te doen.
Gewoon een Citizen klokje met Solar en dcf-tijd ontvanger. Gaat eeuwig mee en loopt altijd op tijd.
Daarnaast Oneplus 5T telefoon met max 48 uur accu, Lenovo I7 laptop met max 12 uur accu. Zo kom ik nog eens ergens.
Ik ben van Pebble overgestapt naar een Garmin en toen door naar een ZeTime. Ondertussen een Gear S3 erbij omdat een collega er zeer over te spreken was.
De Gear S3 gebruik ik ipv. de ZeTime, van deze laatste is de software nog (te) brak maar dat komt hopelijk wel goed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee