Onofficiële Pebble OS-opvolger Rebble gaat wellicht eigen smartwatches maken

Rebble, een project om elementen van de software van Pebble-horloges na te maken om functionaliteit in stand te houden als Fitbit stopt met de ondersteuning, is bezig met de ontwikkeling van eigen smartwatches. Er is al een prototype van een horloge met e-paperscherm.

Screenshot Rebble in emulator

Rebble-leider Ish Ot Jr zegt in een interview met Wareable dat het niet moeilijk was om een prototype in elkaar te schroeven. "We konden al snel wat cools in elkaar zetten." Hij kondigt vooralsnog geen nieuwe modellen aan, maar zegt wel 'dat hij het gaat maken als niemand anders het doet'.

Die smartwatches moeten draaien op Rebble OS, software die erop is gericht om functies van Pebbles besturingssysteem over te nemen. Rebble kan zich niet baseren op de broncode van Pebbles besturingssysteem, omdat Fitbit die voor zichzelf houdt en gebruikt voor zijn smartwatch Ionic. Fitbit heeft wel de ondersteuning voor Pebble-functies verlengd en het mogelijk gemaakt dat de officiële Pebble-apps voor iOS en Android een andere downloadwinkel benaderen dan die op de servers van Fitbit staat. Ook heeft het bedrijf de apps van een update voorzien, waardoor een verbinding met de servers niet langer nodig is om een smartwatch te activeren.

Rebble heeft al werkende software, maar daarvan is het energiebeheer nog niet op orde, waardoor Pebble-horloges met die software binnen een kwart dag leeg zijn. Pebble-horloges met de Pebble-software gaan veelal een week mee.

Het project zal op 30 juni op zijn minst een goed werkend alternatief voor Pebbles besturingssysteem online willen hebben. Het is onbekend hoeveel actieve gebruikers van Pebble-horloges er zijn. Het bedrijf verkocht voordat Fitbit het eind 2016 overnam, naar schatting enkele miljoenen exemplaren.

Pebble Time

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-01-2018 • 10:48

39 Linkedin

Reacties (39)

39
38
21
4
0
17
Wijzig sortering
Hier nog een geanimeerde gif van het spektakel, krijg je een iets beter idee erbij.
Voor in elk geval Android is er ook 'Gadgetbridge' beschikbaar in F-droid. Heeft wat beperkingen ivm beschermen van je privacy maar dat vind ik alleen maar positief. Is geen heel OS wat op je Pebbles draait maar verbind er alleen mee. Ben pas een halve dag mee aan het testen maar in elk geval notificaties en timeline lijken prima te werken.
Dat is een prima vervanging voor de Pebble Android software welke inderdaad fungeert als brug tussen Pebble en the real world (voor internet connectivity of bediening smartphone denk aan bijv Spotify).
Dit soort "simpele" smart watch is in mijn optiek ideaal. Ik wil notificaties, media controle en mijn agenda kunnen zien. Met knoppen voor snelle interactie, zodat ik met handschoenen hem kan bedienen en geen smerig scherm krijg
Touchscreens kunnen anders goede ondersteuning hebben voor bediening met handschoen aan. Heb zelf een smartphone met scherm die dat kan, had vandaag nog zo'n plasti-dip handschoen aan maar bediening ging uitstekend. Nauwelijks minder dan zonder handschoen. Zo'n glazen scherm is ook prima schoon te houden in tegenstelling tot knoppen waar eerder vuil tussen kan komen.
blind muziek skippen is al lastig genoeg op een touchscreen zonder handschoenen.
met handschoenen heb je bijna geen tactile feedback meer.

toen ik een pebble had was het een stuk makkelijker om snel mijn muziek te besturen dan nu met mijn Gear S3.(ook helpt het niet dat de muziek app steeds wegvalt en geen tijd weergave heeft)
Ik vrees dat het met mijn grove werk handschoenen toch wat lastiger gaat, zeker als die onder de modder of andere troep zitten.
Daarnaast is de kans dat ik krassen maak met mijn handschoenen ook groter (ivm zand/metaal wat er vaak opzit)
We hebben het hier over een smartwatch, da's wel wat kleiner dan een smartphone dus met een doorsnee handschoen kan je hooguit 2-4 individuele knoppen bereiken.
Mij interesseert gewoon de watchfaces, dus ook voor mij zou dit ideaal zijn.
Elke dag op de fiets en sommige mensen elke dag op het werk.
Tuinmannen, vuilnismannen en bouwvakkers bijna dagelijks.
Ik nooit, mijn vriendin zo'n beetje het halve jaar. Verschilt per persoon.
Mooi, al anderhalf jaar heel tevreden met mijn Pebble 2. Alle smartwatches nu zijn vooral veel te groot en qua batterij ook niet te vergelijken met de Pebble. Als er een 'Pebble 3' komt dan sta ik vooraan de rij!
Enige extra dat ik zou willen is NFC zodat ik er mee kan betalen.
Zelf voorheen eigenaar van een Pebble Time. Het was mijn eerste Smartwatch ervaring en het deed me direct verlangen naar meer. In dezelfde periode ging ik ook steeds meer sporten en ik kwam al snel tot de conclusie dat de ondersteuning voor sport en de activitytracking functies op de Pebble niet zo veel voorstelde. Kort daarna werd bekend dat Pebble ging verdwijnen en heb ik mijn horloge verkocht en vervangen voor een horloge met meer sportwatch-kwaliteiten. Pebble Time werd een Garmin Vivoactive HR, die inmiddels vervangen is door een Garmin Vivoactive 3. En dat is inmiddels mijn trouwe maatje, waar ik ook ga.

Andere prijsklasse natuurlijk en een apparaat voor een totaal ander marktsegment (sport-gericht). Toch zou ik niets kunnen verzinnen wat ik mis van mijn Pebble Time. Op sport en activity is de Garmin 10x beter, mede omdat hij niet leunt op het waardeloze Google Fit. Maar natuurlijk vooral omdat Garmin zijn producten in de markt zet als sport-hulpmiddelen en Pebble het er maar een beetje bij deed.

Maar ook los van het sport gedeelte kent de Vivoactive 3 ondersteuning voor veel smartwatch-zaken. Het enige wat er ten opzichte van de Pebble echt ontbreekt is een microfoon voor voice-reply en commando's. Persoonlijk mis ik dat totaal niet, maar het kan een dealbreaker zijn voor sommige mensen.

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 26 januari 2018 10:17]

7 dagen lijkt nice, maar dat wordt ook minder op den duur. En met GPS is het weinig (13 uur?). De Pebble 2 heeft ingebouwde GPS en HRM, en gaat ook makkelijk 7 dagen mee (na een jaar nog steeds).

1 fysieke knop lijkt mij ruk om Spotify mee te bedienen tijdens het sporten. Pebble: linksboven hold volume harder, 1x vorige nummer. Rechtsboven hold volume zachter, 1x volgende nummer.

Waar we het denk ik wel over eens zijn is dat de main niche van de smartwatch in het sporten zit. En daar doet een merk als Garmin het top, heeft ook een topnaam in die branche. Maar we hebben het dan ook wel over andere prijzen.

Heeft hij ook slaapritme software? Voelt het fijn om hem 24/7 om te houden? Hoe is hij in het licht? Heeft hij ook alarmen? Strava werkt dat lekker? Heeft hij todo list support? Wat ik bij Pebble altijd heb gemist is Google Keep support. Die wat er is, werkt of ruk, of niet. Hoe moeilijk kan het (OK, er is geen API) zijn? Werkt dat ook op die Garmin? Hoe goed is software support (firmware updates)? Hoe lang?

[Reactie gewijzigd door Jerie op 26 januari 2018 00:14]

Ja, slaapritme software heeft hij, hij zit fantastisch 24/7 (veel beter dan de vorige Vivoactive). Qua scherm is het gewoon hetzelfde als de Pebbles. Hij heeft de mogelijkheid om 7 of 8 alarmen in te stellen. Google Keep support weet ik niet, er is wel een to-do list app. Software support is uitstekend, regelmatig updates en Garmin blijft doorgaans ook lang ondersteunen, simpelweg omdat sporthorloges minder vaak vervangen worden dan smartwatches/telefoons/tablets.

Strava heb je in principe niet nodig. De Garmin software is meer dan voldoende en veel nauwkeuriger dan Strava voor wat betreft berekenen van bijvoorbeeld calorieverbranding. Neemt niet weg dat hij natuurlijk automatisch synct met Strava. Ik gebruikte op de Pebble altijd de Ventoo-app voor het fietsen (sterker nog, ik heb de Nederlandse vertaling gedaan). De native fietsfuncties voor de VA3 zijn gewoon veel beter, met support voor hartslagband, powermeter en cadanssensor. En live-segments kan hij natuurlijk ook wanneer gekoppeld met Strava.

Het enige minpunt, zoals je al aangeeft, is het gebrek aan meer fysieke knoppen. Echter, de bediening van muziek gaat via dusdanig grote vlakken op je touchscreen, dat je daar snel aan gewend bent. Ook tijdens het sporten geeft me dat geen problemen meer. Sowieso doe ik de bediening dan via mijn BT-oortjes met afstandsbediening. Het is meer bij andere functies dat ik de tweede knop soms mis.

En mocht meer fysieke knoppen het een dealbreaker zijn, dan heeft Garmin ook modellen zonder touchscreen.

En, wat ook niet onbelangrijk is voor een functioneel sieraad, hij is gewoon veel mooier dan de Pebbles. Die waren me eigenlijk veel te Geeky voor dagelijks gebruik. De Vivoactive 3 is gewoon een stijlvol en subtiel horloge. Maar dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak.
Interessant, kun je kijken welk platform die to-do list ondersteunt? M'n Bluetooth headset heeft ook knopjes maar ik vind het veel handiger de Pebble te gebruiken. Eigenlijk is muziek bedienen het enige belangrijke dat ik doe tijdens sporten. De rest is allemaal te overzien. Synced hij ook met Google Fit? Ik vind de Pebble 2 wel OK er uit zien eigenlijk. Als hij op is wordt m'n volgende misschien wel een Garmin, waarschijnlijk dan wel weer met fysieke knoppen. Zo'n wieltje werkt IMO niet tijdens het bewegen. Touchscreen idem.
Tijdens het sporten heb ik het scherm van mijn horloge in de sportapp en vind ik het niet fijn om dan de muziek daar mee te moeten bedienen. Zelfs al zou ij fysieke knoppen hebben, dan zijn die tijdens het sporten gekoppeld aan de sportfunctionaliteit en zou ik eerst uit de sportapp moeten of naar een gegevensveld wat voor muziek is. Dat is veel te veel gedoe en dus in de AB op de oortjes veel fijner.

Die to-do list heb ik me nooit in verdiept. Ik vind dat niets toevoegen op mijn horloge, kan ongetwijfeld in combinatie met de agendafunctie die weer kan syncen met je telefoon. Geen idee? Mocht ik me vandaag ergens vervelen, zal ik eens op onderzoek uitgaan. :-)

Syncen met Google Fit zal ongetwijfeld kunnen, maar ik zou niet weten waarom je dat in hemelsnaam zou willen. De Garmin software is 100x beter en uitgebreider en Google Fit is echt slechter dan waardeloos. Voor mij de voornaamste reden om een dedicated sporthorloge te kopen en niet voor een Android Wear horloge te gaan. Zo veel ellende gehad met Google Fit toen ik het probeerde te gebruiken om mijn beweeg- en eetpatroon inzichtelijk te krijgen. Garmin Connect in combinatie met My Fitness Pall is dan echt een genot.
De reden voor die to-do list is voor mij shoppen in de winkel. Ik vlag dan dingen af die ik heb gepakt. Helaas gaat dat niet met de Pebble (tenzij je Evernote OK vindt, nou ik pas voor een sub voor zoiets simpels forget it...).

Agenda notificaties en WhatsAppjes kunnen handig zijn op Pebble, maar ook irritant.
Tijdens het sporten heb ik het scherm van mijn horloge in de sportapp en vind ik het niet fijn om dan de muziek daar mee te moeten bedienen. Zelfs al zou ij fysieke knoppen hebben, dan zijn die tijdens het sporten gekoppeld aan de sportfunctionaliteit en zou ik eerst uit de sportapp moeten of naar een gegevensveld wat voor muziek is. Dat is veel te veel gedoe en dus in de AB op de oortjes veel fijner.
Klopt ja, daar moet ik tussen switchen, maar op de Pebble vind ik dat geen gedoe hoor. Want de workout app gaat helemaal naar boven tijdens activiteit. Daardoor staat hij net boven de muziek app. Je kunt er dus prima tussen switchen dmv links -> rechts up -> rechts midden (van muziek naar workout) of links -> rechts down -> rechts midden (van workout naar muziek). Als je die uit je hoofd kent (niet zo moeilijk) doe je dat blind. Maar met mijn vingers op een touchscreen is lastig tijdens het sporten. Daar heb ik al zat ervaring mee (iPod touch ergens in '00s o.a.) en dan hebben we het hier over nog kleinere schermen. Ik kan me voorstellen dat je dan liever via je Bluetooth headset wilt maar dan moet m'n hand omhoog.
Is de Amazfit BIP niet een aardig alternatief? Niet zo groot, lange accuduur, goedkoop.
"Rebble heeft al werkende software, maar daarvan is het energiebeheer nog niet op orde, waardoor Pebble-horloges met die software binnen een kwart dag leeg zijn."

OUCH, dit wordt het dan voorlopig toch niet.
Enig idee of ze dit tegen juni dan enigszinds op orde kunnen krijgen?
Waarom niet? Vaak zie je in softwaredevelopment dat dergelijke punten pas worden aangepakt zodra alle functionaliteit er is, zodat ze de pijnpunten over het gehele proces in kaart hebben.
Van 0.25 naar 7 dagen is een behoorlijke sprong.. ik vraag me af of je dat met wat tweaken gaat lukken of dat je aan een total rewrite moet denken..
Aan de andere kant, als er één of twee loops kunnen worden verbeterd waardoor ze alleen draaien als het nodig is, kan je zomaar een paar dagen aan gebruiksduur erbij krijgen.
Als je het project bekijkt dan kan de power management veel verbetering gebruiken.

"Power management for example - the hardware is currently running at full speed, resulting in battery life of around five hours".

Er valt genoeg uit te halen om het systeem een dag of twee mee te laten gaan.
Zonder de technische details te kennen blijft het koffiedik kijken wat haalbaar is in 0,5 jaar.
Ze zijn volgens mij sinds het "einde" van Pebble in december 2016 al met dit project bezig. Heb het nog proberen te volgen, maar na een update in januari en april 2017 bleef het erg stil rond de ontwikkelingen.

Achter de schermen doen ze voldoende...denk dat ze nog wel een lange weg te gaan hebben.
En FitBit heeft als het goed is ervoor gezorgd dat Pebble zonder servers aan de slag kan.

Hier kan je alle updates lezen:
https://rebble.io/
Yes Please! Ik heb mijn Pebble Time Steel moeten terug brengen omdat het bandje kapot was en precies toen werd Pebble overgenomen. Heel netjes van Coolblue het nieuw bedrag terug gehad. Maar ik mis hem nog steeds. Ik geef echt niks om al die fitness dingen. Ik wil maar een paar dingen: meer dan een week batterij, een "altijd aan" scherm (kleur is leuk maar niet nodig) en (tril) notificaties (ik had vrij strikt ingesteld wat me mocht storen op de Pebble dus ik wist dat mijn telefoon niks nuttigs meer te melden had, als het nuttig was was het wel op mijn pols te zien). Wat ik verder veel gebruikte waren GPS apps met MTBen en skiën, en ik zette vaak timers.

Ik zou het geweldig vinden als Rebble de oude Pebble kan nabootsen, het zou nog geweldiger zijn als Fitbit de broncode aan Rebble geeft en dat Rebble die vervolgens openbaar maakt... Een mens mag dromen.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 25 januari 2018 11:24]

Xiaomi bip, Doet exact wat jij (en velen willen)
Ik vind nergens of dat scherm "altijd aan" is, weet jij dat? Verder ziet het er wel goed uit idd.
Ja, die is altijd aan. Ik heb hem nu 2,5 weken, Batterij was 90% toen ik hem kreeg, nu 30%. Dat is met zelfs wat gebruik van de gps.
De laatste firmware maakt het mogelijk om berichten weg te swipen en maakt meer notificaties mogelijk (Eerst zei hij na 5 notificateis alleen nog hoeveel notificaties er waren, nu zijn er minimaal 15 full text).

Ik had hiervoor een moto 360 2 en stoorde enorm aan het iedere nacht opladen (ook omdat sleep tracking dan nutteloos is). De extra features buiten wat jij opnoemde gebruikte ik ook weinig. Dit is precies wat ik zocht.

Smaken verschillen, maar als je een fitnessband wil met always on horloge en text notificaties (instelbaar per app), Voldoet het prima. zeker voor 50 euro.

[Reactie gewijzigd door milenko79 op 25 januari 2018 16:04]

Je hebt het elders over swipen. Een Pebble Classic heeft 4 hardware buttons. Geloof me, dat werkt prettig tijdens het sporten. Je moet niet altijd alles maar touchscreen interface geven. Ik wil ook niet vette vingers op m'n horloge hebben.

Bandjes van Pebbles zijn maar meh. Ook moet je met smartwatches oppassen met fysieke handelingen zoals even een ethernetkabeltje eruit halen bij de muur. Auw auw, en bij een dure smartwatch of EOL product doet dat zoveel pijn.
Je kan er nogsteeds een halen op marktplaats oid,
Geweldig! Hopelijk wordt dit niet overgekocht zodra het een beetje van de grond is.
Ik kijk er naar vooruit! ben nog enorm tevreden met de Pebble Time, en als ik 'm kan blijven gebruiken, zal ik het zeker doen!
Hoop echt dat dit snel uitkomt.

Dan heb ik een vervanging van mijn huidge pebble time.
Deze gaat met moeite nog n dag of 3 mee en dus niet meer echt bruikbaar.
Deze gaat met moeite nog n dag of 3 mee en dus niet meer echt bruikbaar.
Kun je nagaan hoe verwend wij Pebble gebruikers zijn. Veel andere smartwatch gebruikers zijn blij met een dag :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee