Het Europese Hof heeft bepaald dat de Oostenrijker Max Schrems in zijn thuisland een individuele zaak tegen Facebook mag aanspannen, maar dat hij dit niet in een collectieve zaak namens anderen mag doen.
Het Hof oordeelt ten eerste dat Schrems moet worden gezien als consument, wat betekent dat hij in zijn thuisland, Oostenrijk, een zaak kan aanspannen tegen Facebook. Het Amerikaanse bedrijf was van mening dat Schrems als bedrijf moet worden gezien, omdat hij in een professionele hoedanigheid gebruikmaakt van het sociale netwerk door een eigen Facebook-pagina te hanteren. Het Hof gaat hier niet in mee en zegt dat activiteiten als het inzamelen van giften en exploiteren van websites niet tot gevolg heeft dat hij de status van consument verliest. Het Hof zegt echter ook dat Schrems niet namens anderen een zaak in Oostenrijk kan beginnen.
Deze mogelijkheid van het Europese recht wordt ook wel 'forum consumentis' genoemd. Daarover zegt het Hof: "Het forum consumentis kan daarentegen niet worden ingeroepen voor de vordering van een
consument die ertoe strekt om bij het gerecht van zijn woonplaats niet alleen zijn eigen rechten geldend te maken, maar ook rechten die hem werden gecedeerd door andere consumenten met woonplaats in dezelfde lidstaat, in andere lidstaten of in derde landen." Sommige medeklagers van Schrems wonen in Oostenrijk, maar anderen daarbuiten. Het Hof zegt dat forum consumentis alleen bescherming kan bieden aan een consument die contractpartij is, ook als anderen hun rechten aan deze persoon hebben overgedragen.
Schrems heeft inmiddels op de uitspraak gereageerd en zegt: "Drie jaar lang heeft Facebook zich hevig verzet tegen de jurisdictie van de rechter in Oostenrijk en het heeft nu uiteindelijk verloren. Nu kunnen we eindelijk doorgaan met de zaak. Facebook moet nu aan een neutrale rechter uitleggen of zijn businessmodel in lijn is met de strenge Europese privacywetten. Dit is een grote klap voor het bedrijf. Jammer genoeg heeft het Hof niet de uitgelezen mogelijkheid aangepakt om een mogelijkheid voor een massaclaim in Europa te creëren, maar heeft het de bal doorgespeeld naar de wetgever."
Hij zegt verder dat er onder de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming wel een mogelijkheid zal zijn om een massaclaim of groepsvordering in te dienen. Daarvan wil hij dan ook met zijn organisatie noyb gebruikmaken. Hij sprak eerder met Tweakers over dit initiatief.
De Oostenrijker, die ook de Safe Harbour-uitspraak heeft teweeggebracht, diende in 2014 in Wenen een aanklacht in tegen Facebook. Via een speciale pagina konden personen zich aanmelden en destijds hebben 25.000 mensen dat gedaan. Schrems vordert vijfhonderd euro per persoon van Facebook, omdat het bedrijf verschillende overtredingen van privacywetgeving zou hebben begaan.
De rechtbank van Wenen heeft in 2015 de mogelijkheid van een class-actionzaak verworpen. Volgens de rechtbank gebruikte Schrems Facebook op commerciële wijze, ter promotie van zijn publicaties. Daarom vond de rechter dat hij niet als consument te beschouwen was, waardoor Schrems zijn zaak in Dublin moest indienen.
De zaak kwam bij de hoogste Oostenrijkse rechter, die vragen aan het EU-Hof stelde. Een advocaat-generaal van het Europese Hof was al eerder van mening dat een groepsvordering niet mogelijk is.
Update, 13:09: Facebook heeft gereageerd op de uitspraak en stelt dat de beslissing van het Hof de uitspraken van eerdere rechters ondersteunt, die oordeelden dat een groepsvordering namens andere consumenten niet mogelijk is. Het bedrijf zegt 'blij te zijn dat het zijn zaak heeft kunnen voorleggen aan het Europese Hof' en dat het 'uitkijkt naar een oplossing'.