Haha wat een zwaktebod, je post aantoonbare foute zaken en blijft bij je verhaal dat nergens op gebaseerd is en vindt het vervolgens vervelend dat je koppig of onwetend genoemd wordt? Tevens ga je nergens in op zaken die je gevraagd worden of aantoonbaar fout zijn, dan ben je zelf toch echt de toon aan het zetten in een discussie.
Ik zal het even op een rijtje zetten en vervolgens op je vergelijking ingaan die mank gaat.
Terwijl bedrijven straks vanwege de AVG/GDPR door de overheid hoge boetes krijgen opgelegd als zij per ongeluk informatie lekken, gaat ironisch genoeg die overheid straks zelf met allerlei informatie aan de haal.
In je eerste post begint het al met het gebruik van het woord informatie. Dat is gewoon fout. Als ik als bedrijf een patent (dat is informatie, geen persoonsgegeven) lek zal mijn juridische afdeling niet blij zijn, maar de AP zal en kan niets doen, laat staan hoge boetes opleggen.
Natuurlijk gaat het om persoonsgegevens, ik zeg toch nergens iets anders?
Jawel je had het dus over informatie. Maar het ging om toonzetting.....en boetes hoge boetes!
Weet je toevallig hoeveel boetes de ap al heeft uitgedeeld? Zoek dat eens op......
Hoeveel boetes er zijn uitgedeeld? Duh.. We hebben het hier over een wet die op 15 mei a.s. pas ingaat. Natuurlijk zijn er nog geen boetes uitgedeeld
25 mei is de datum, maar we hebben al jaren een ap met boetebevoegdheden onder de wbp......Google eens zou ik zeggen.
En je zegt het zelf al, maar lijkt het niet te snappen. MAXIMALE boetes, betekent niet dat die boete maximaal uitgedeeld gaat worden.
Hier zie je mooi dat je volledig om het stukje heen fietst van boetes die al uitgedeeld zijn (heb je dat al opgezocht?) en ook totaal voorbij gaat aan het idee van een maximale boete. Daarom hieronder een stukje uit overweg 148 van de AVG. Blijf je nog steeds hangen aan je idee van maximale (je schreef overigens hoge in eerste instantie) boetes die opgelegd gaan worden?
Indien het gaat om een kleine inbreuk of indien de te verwachten geldboete een onevenredige last zou berokkenen aan een natuurlijk persoon, kan in plaats van een geldboete worden gekozen voor een berisping. Er dient evenwel rekening te worden gehouden met de aard, de ernst en de duur van de inbreuk, met het opzettelijke karakter van de inbreuk, met schadebeperkende maatregelen, met de mate van verantwoordelijkheid, of met eerdere relevante inbreuken, met de wijze waarop de inbreuk ter kennis van de toezichthoudende autoriteit is gekomen, met de naleving van de maatregelen die werden genomen tegen de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker, met de aansluiting bij een gedragscode en met alle andere verzwarende of verzachtende factoren. Het opleggen van straffen, met inbegrip van administratieve geldboeten, moet onderworpen zijn aan passende procedurele waarborgen overeenkomstig de algemene beginselen van het Unierecht en het Handvest, waaronder een doeltreffende voorziening in rechte en een eerlijke rechtsbedeling.
Ik probeerde dat kort samen te vatten met het woord proportionaliteit, maar dat lijkt je weinig te doen. Je negeert het vooral. Artikel 2a tm j van de AVG gaat over alle corrigerende maatregelen die een autoriteit kan nemen. A tm j zullen in jouw beleving wel allemaal boetes zijn, maar dat is enkel i. Lees het eens na zou ik zeggen....
Maar wat jij nu zegt is.. "mensen, jullie hoeven je geen zorgen te maken als je te hard rijdt hoor, want in de praktijk valt het wel mee met die boetes, je kunt ook alleen maar een waarschuwing krijgen."
In theorie heb je dan nog gelijk ook, maar toch houd ik me gewoon liever aan de snelheid, want in de praktijk krijg je meestal gewoon een acceptgiro op de mat.
En ik zou nog aangeven waarom je vergelijking mank gaat. Ten eerste heb ik niks over te hard rijden gezegd en die vergelijking is misplaatst. Des temeer, omdat je het over theorie en praktijk hebt en dan kom je weer op mijn vorige vraag uit. Heb je al uitgezocht hoeveel boetes de AP in de praktijk (!) heeft uitgedeeld? Maar eigenlijk matchen theorie en praktijk daar vooralsnog redelijk. De verwachting is wel dat de AP veel actiever gaat toezicht houden en corrigerende maatregelen gaat nemen. Boetes zullen er (op termijn) ook wel uitgedeeld worden, maar die zullen proportioneel zijn. Als de maximale boete uitgedeeld wordt dan praat je over een enorm schandaal en dit zal veruit de minderheid zijn van alle sancties die opgelegd gaan worden. Dat geeft de AP ook gewoon aan in presentaties.....Dat betekent dus niet dat je geen zorgen hoeft te hebben over maatregelen of boetes, je hoeft alleen geen zorgen te hebben dat je zomaar een miljoenenboete krijgt als je ergens niet aan de AVG voldoet (hint, ieder bedrijf voldoet ergens niet aan de AVG).
Ook zeg ik nergens dat je niet aan de AVG moet voldoen (zoals in je vergelijking je aan de snelheid houden), wel zeg ik dat hoge boetes niet snel zullen vallen.
In iedere post lijk je een gebrek aan inzicht te hebben als het aankomt op redelijkheid en proportionaliteit. En dat was ook mijn allereerste reactie op je. Lees de posts een letterlijk en vul niet zomaar zaken in....
Ik heb een hekel aan roeptoeteren en stemmingmakerij. Zeker als vervolgens blijkt dat die persoon gewoon weinig kennis van zaken heeft, zeg dan liever niets inderdaad.
Overigens is het helemaal geen schande als je ergens minder vanaf weet, dat is inherent aan informatievoorziening. Je kunt niet overal iets vanaf weten. Pretendeer dat dan ook niet en wees een vent/vrouw als je aantoonbaar fout zit.