De rechtbank van Wenen heeft een class-actionzaak tegen Facebook verworpen op procedurele gronden. De zaak werd namens meer dan 25.000 Europeanen aangespannen door een Oostenrijker, die schadevergoedingen eiste wegens privacyschending.
De 27-jarige Max Schrems, die de zaak in gang zette, heeft aan Reuters laten weten in beroep te gaan tegen de beslissing. De rechtbank van Wenen liet de deur openstaan voor een behandeling, met de mededeling dat een beroepshof anders zou kunnen beslissen. De reden dat de zaak niet in behandeling is genomen, is dat Schrems Facebook ook commercieel gebruikte, voor promotie van zijn publicaties. De Oostenrijker is rechtenstudent en privacyvoorvechter.
De rechtbank vond dat de klagende partij als Facebook-gebruiker daarom niet als consument te beschouwen was. Om deze reden zou hij Facebook in Dublin moeten aanklagen, waar het Europese hoofdkantoor van Facebook gevestigd is. De rechtbank weersprak verder rechtsmacht te hebben omdat de privacyschendingen in meerdere lidstaten plaatsgevonden zouden hebben. De advocaat van Schrems noemt de uitkomst 'heel raar'.
De Oostenrijker begon zijn zaak in augustus vorig jaar met de claim dat Facebook zijn privacy schond, onder andere dankzij medewerking aan de NSA, de zoekdienst Graph Search, en tracking via like- en share-knoppen op andere websites. Hij hoopte een schadevergoeding van 500 euro per persoon af te dwingen en wist meer dan 25.000 handtekeningen van Europeanen te vergaren die zich bij de zaak aansloten, waaronder 2500 Nederlanders.