De Amerikaanse rechter Richard Seeborg heeft de schikking afgewezen die Facebook was aangegaan in een privacyzaak. Facebook zou 10 miljoen dollar doneren aan goede doelen, maar volgens de rechter zijn er te veel onduidelijkheden.
Het gaat om een Amerikaanse class action-zaak omtrent de zogenaamde Sponsored Stories, waarbij likes van vrienden zonder toestemming voor reclame worden gebruikt. Die zaak werd onlangs geschikt toen Facebook beloofde 10 miljoen dollar over te maken aan goede doelen, maar later bleek dat ook de advocaten van de aanklagers 10 miljoen dollar is beloofd. Volgens de rechter is er te veel onduidelijkheid over hoe dat bedrag tot stand is gekomen, waardoor de schikking is afgewezen en er dus nog geen eind aan de rechtszaak lijkt te zijn gekomen.
Volgens rechter Richard Seeborg is het onduidelijk waarom Facebook niet veel meer moet betalen voor de schikking. De sociale-netwerksite heeft zelf aangegeven 125 miljoen dollar in advertentie-omzet mis te lopen als er een opt-out-mogelijkheid komt voor Sponsored Stories. Het schikken van de rechtszaak zou Facebook dus maar een fractie van de totale advertentie-inkomsten kosten, aldus Seeborg. De rechter meent dat het schikkingsbedrag daardoor uit de lucht lijkt gegrepen.
De rechter had eerder bepaald dat namen van gebruikers niet zomaar ingezet mogen worden om advertenties mee te genereren. Seeborg redeneert dat het gebruiken van namen en bijbehorende foto's zonder toestemming, en voor eigen gewin, zorgt voor 'economische schade' bij de gebruiker.
Het is onduidelijk wat de volgende stap is in de zaak. De beide partijen zullen met een verklaring moeten komen waar het bedrag van 10 miljoen dollar voor goede doelen plus 10 miljoen dollar voor de advocaten op is gebaseerd. De rechter hintte in zijn uitspraak overigens ook naar de mogelijkheid dat de advocaten van de aanklagers vooral op eigen gewin uit zijn.