Microsoft maakt Dolby Vision beschikbaar op Xbox One S en X in Netflix-app

Microsoft heeft systeemupdate 1810 uitgebracht voor het eerste deel van de deelnemers aan het Xbox Insiders-programma. Zij hebben vanaf nu ondersteuning voor Dolby Vision op hun Xbox One S of X. Dat is vooralsnog beperkt tot de Netflix-app.

Gebruikers uit het zogeheten Alpha Skip Ahead- en Alpha-programma kunnen als eerste gebruikmaken van Dolby Vision. Naast het bezit van een Xbox One S- of X-console, moeten gebruikers beschikken over een televisie die Dolby Vision ondersteunt en een Netflix Premium-abonnement. Om Dolby Vision uit te proberen in de Netflix-app, moet de hdr-standaard wel eerst worden aangezet in de instellingen van de console.

Microsoft maakte eerder al bekend dat de Xbox One S en X ondersteuning voor Dolby Vision krijgen; vooralsnog is dat beperkt tot de Netflix-app. Het bedrijf uit Redmond gaat op termijn ook Dolby Vision-ondersteuning toevoegen voor het afspelen van uhd-blu-rays, maar het is nog onduidelijk wanneer dat mogelijk wordt.

Systeemupdate 1810 voegt niet alleen Dolby Vision-ondersteuning toe. Er wordt ook een vernieuwde versie van de Narrator-functionaliteit toegevoegd; daarmee kunnen teksten die in beeld komen ook in het Nederlands worden voorgelezen. Verder kunnen gebruikers een avatar op het dashboard plaatsen en de zoekfunctie is uitgebreid, waardoor ook games worden weergegeven die de gebruiker in bezit heeft.

De Xbox One S en X ondersteunen al geruime tijd de hdr10-standaard in de Netflix-app en games. Ten opzichte van deze breed gehanteerde standaard biedt Dolby Vision een aantal verbeteringen, met als belangrijkste verschil de toepassing van dynamische metadata. Hierdoor kan bijvoorbeeld het contrast en de helderheid per frame of scène worden geoptimaliseerd, terwijl dat bij hdr10 voor de gehele serie of film statisch is.

Door Joris Jansen

Redacteur

31-08-2018 • 11:20

52 Linkedin

Reacties (52)

52
51
32
4
0
15
Wijzig sortering
Is het veel beter dan HDR10+ of hoe zit dat?

Want met de video van vandaag reviews: Philips 803 en 903 oledtelevisies - Nieuwe oleds met hdr+ en B&W-geluid was er ook een vergelijking. Maar wat zou dit anders z\ijn? Sony biedt volgens mij HDR10 of + aan maar dat is een vervallen technologie ? of wat. Want voor de Dolby moet je betalen qua licenties.

Iemand die me dit bter kan uitleggen.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 31 augustus 2018 11:26]

Voor de duidelijkheid: zoals @Leoon. al terecht opmerkt, ondersteunen de Xbox One S en X alleen hdr10. Dus zonder de plus. En vanaf nu dus ook in beperkte mate Dolby Vision.

Philips, Panasonic en Samsung zitten in het kamp van hdr10+, Sony niet. Sony ondersteunt ook Dolby Vision op een aantal van de eigen tv-modellen. Overigens zit Apple ook duidelijk in het 'kamp' Dolby Vision, gelet op het grote aantal films die via de Apple TV 4K in Dolby Vision worden aangeboden.

Hdr10+ is op papier in grote mate vergelijkbaar met Dolby Vision. Bij beiden gaat het om dynamische metadata, waardoor je per scène de tone mapping en helderheid kan instellen, in plaats van voor een hele film. Dat heeft zo zijn voordelen. Persoonlijk heb ik hdr10+ nog niet in de praktijk kunnen ervaren; het wordt ook alleen nog aangeboden via Amazon Prime.

Dolby Vision heeft wel als voordeel de 12-bits kleurenweergave en de ondersteuning tot maximaal 10.000 nits. Hdr10+ gaat tot 4000 nits. Voorlopig komen tv's bij lange na niet aan die waarden, maar voor de toekomst kan Dolby Vision op dit punt wel eens een niet onbelangrijk voordeel hebben.

[Reactie gewijzigd door Koekiemonsterr op 31 augustus 2018 11:41]

Bijzondere is dan weer dan Sony dolby vision (nog?) niet ondersteund voor de ps4 pro. Maar ik gok met Xbox als belangrijke concurrent die DV gaat aanbieden (al dan niet voor apps maar wellicht games in de toekomst?) dan zal Sony ook wel komen. Maar dan is de grootste vraag worden de games in de toekomst hdr10+ of dolby vision? Ze zijn nu allemaal hdr10.
Klopt, Dolby Vision onbreekt op de PS4 Pro. Het kan best dat we op de PS5 moeten wachten totdat er een betere hdr-standaard dan hdr10 wordt ondersteund. Sony was overigens ook niet heel erg vlot met het toevoegen van Dolby Vision aan een paar van zijn tv-topmodellen, al is dat natuurlijk weer iets anders dan consoles.

Overigens is de kans klein dat Dolby Vision op de Xbox One S en X ook al snel in games mogelijk wordt, want bij mijn weten zijn er nog nul games met Dolby Vision. In games zal het allemaal nog niet zo'n vaart lopen denk ik. Voorlopig lijkt me het niet dat daar Dolby Vision of hdr10+ wordt gepusht. Hdr10 wordt op de consoles al wat langer goed ondersteund, maar voor de pc-markt begint dat nu pas een beetje van de grond te komen. Dus de kans lijkt me klein dat er op korte termijn veel gaat veranderen op de PS4 Pro, al kan de toevoeging op de One S en X Sony wel doen bewegen om het sneller ook op de PS4 Pro uit te brengen.

Bij uhd-blu-rays is de toevoeging van Dolby Vision ook nog heel recent en het gaat dan ook nog maar om een handjevol films/series. Bij streaming is Dolby Vision, gelet op de Apple TV 4K en Netflix, een stuk dominanter.

Gaan games hdr10+ of Dolby Vision ondersteunen in de (verre) toekomst? Wie het weet mag het zeggen :) Dat zal waarschijnlijk grotendeels afhangen van welke van de twee als de 'overwinnaar' komt bovendrijven.

[Reactie gewijzigd door Koekiemonsterr op 31 augustus 2018 12:06]

Maar dat toevoegen? Kan dit achteraf is die iets hardwarematigs of softwarematig? Of moet je afwachten bijvoorbeeld voor Sony wanneer AMD een nieuwere chip uitbrengt.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 31 augustus 2018 12:03]

Dolby Vision kan sinds begin 2017 ook softwarematig worden toegevoegd; er is dus geen chip voor nodig of iets dergelijks.
Mits je een degelijke en krachtige soc hebt (zoals alle consoles) daarom zou ik maar niet hopen dat menig tv ook ondersteuning krijgt met hun 3 knaken budget socs.

Off-topic: waarom denken jullie dat geen een tv fabrikant een SD830 of 845 in zijn tv gooit? Lekker future proof en krachtig genoeg om lang up to date te houden.
Tevens zijn we dan ook af van de haperende animaties die zo gemeengoed zijn bij tv’s
Mijn TV uit 2016 (LG OLED55C6) heeft ook ondersteuning voor Dolby Vision gekregen via firmware upates, terwijl de chip die er in zit ook niet al te krachtig is. Dus dat moet bij andere tv's toch ook kunnen?
Jouw tv heeft een dedicated Dolby Vision processor.
Volgens mij niet. De 2016 oled modellen hadden in het begin helemaal geen support voor DV
Jawel, ik heb de B6 en jouw model is de gebogen versie van mijn model. De 2016 OLED’s hebben allemaal een dedicated Dolby Vision chip.
Ik denk dat je, deels, zelf het antwoord al geeft.
Lekker future proof en krachtig genoeg om lang up to date te houden.
Dat is natuurlijk iets wat TV fabrikanten liever niet willen.
Willen nee, maar niemand koopt (nog steeds niet) elke 2 jaar een andere tv. Denk je niet dat het tijd word om naar de consument te luisteren? ;)
Dat denk ik niet, dat weet ik wel zeker. Dat hadden ze al jaren geleden moeten doen. Waarom ze het niet doen? Omdat ze als een struisvogel hun kop in het zand steken? Wie zal het zeggen.

Zelfde met die interactieve TV kastjes van ziggo, ze zouden zich dood moeten schamen zo traag zijn die dingen.
Het gaat gewoon om geld/licenties.

Bied de eindgebruiker gewoon een optie om dat achteraf alsnog te betalen.
De PS4 en Pro hebben niets een een UHD speler dus qua schijfjes maakt het al niets uit. Voor de Apps wel.
Waar heb je het over? Ik zeg nergens dat ze UHD speler moeten hebben??

[Reactie gewijzigd door Oekol op 31 augustus 2018 12:25]

Dat dat een rede minder is voor sony om DV op de PS4 te ondersteunen.
Je houdt nog steeds apps en games over dan, al dan niet download only.
Dat is zeker waar.
Zou mij niets verbazen als ze dat pas bij de PS5 doen. Zodat PS4 users een extra reden hebben om over te stappen.
Pfff, kan het nog vermoeiender allemaal? Wat een onduidelijkheid, wat een zooitje qua nieuwe standaarden!

Hoe meer ik dit soort dingen lees, hoe meer ik zoiets heb van: het zal allemaal wel, hier ga ik mijn energie niet meer aan verspillen.

Ik ga lekker genieten van mijn oled-tv (B6V), Xbox One X, PS4 Pro en mijn UHD-Blu-rayspeler en verder zal het me allemaal worst wezen.

[Reactie gewijzigd door dsteensma op 31 augustus 2018 12:06]

Waarom zou je een losse blu-ray UHD speler hebben als je een Xbox one X hebt? Een van de grote voordelen van de xbone boven een ps4 is dat 'ie ook een uitstekende UHD blu-ray speler is.
Die kreeg ik bij mijn tv erbij. _/-\o_
Handig voor ergens anders in huis.

Inderdaad, de formatenoorlog is voor consumenten verwarrend en bovenal oninteressant. Ze hebben het goed verpest met deze versplintering, zoals wel vaker het geval is (zie straks nóg meer streamingdiensten op de markt met verschillend aanbod... Ik haak af)!

[Reactie gewijzigd door dsteensma op 31 augustus 2018 13:45]

Ik geef je groot gelijk. Dolby Vision is zonder meer de moeite waard, en daarmee hdr10+ waarschijnlijk ook, maar deze 'formatenoorlog' heb je als consument helemaal niets aan. Fabrikanten hadden veel beter Dolby Vision kunnen omarmen, want dat was er al. Dan was het een stuk overzichtelijker geweest. Nu moet je straks bij de aankoop van een tv ook nog gaan denken: kies ik voor die ene met Dolby Vision, of voor die andere met hdr10+?

[Reactie gewijzigd door Koekiemonsterr op 31 augustus 2018 12:10]

Het probleem wat ik nu merk is dat alle apparatuur die standaarden wel moeten ondersteunen. Mijn oled tv doet dolby vision, de xbox nu ook, maar ik krijg een rood kruis te zien in de interface. Blijkt mijn versterker nog geen dolby vision te ondersteunen. Marantz is al meer met een jaar bezig om de firmware update te maken (wel blij te lezen dat ze er wel mee bezig zijn, scheelt me weer 500 euro uitgeven)
Ja dat is een bekend probleem bij bijvoorbeeld receiver en soundbars. Die ondersteunen de doorgifte van bijvoorbeeld Dolby Vision nog lang niet altijd. Bij een uhd-blu-ray-speler heb je soms twee hdmi-uitgangen, waarbij je een voor audio en de andere voor video kan inzetten. Maar bij de Xbox One heb je geloof ik maar één HDMI out. Dus stel je hebt een receiver die geen dolby vision doorstuurt, dan zul je de kabel op de tv moeten aansluiten om Dolby Vision te krijgen, maar dan kun je het probleem hebben dat de audio wat achterblijft, want bijvoorbeeld Dolby Atmos of dts:x gaat niet lossless via arc van de tv naar de receiver/soundbar. Kun je wel weer proberen op te lossen met HDMI splitters, maar ja, echt handig is dat ook niet.
Nee idd.. en ik wil niet te veel kabels naar de tv toe.
Dus ik wacht ff de firmware update af. En anders weet ik wat ik mezelf geef met kerst :)
Hdr10+ maakt toch gewoon gebruik van dezelfde pq curve als hdr10 en Dolby Vision? Dat betekent toch dat hdr10+ ook tot 10,000 nits gaat.
Het zijn momenteel twee concurrerende standaarden die ongeveer hetzelfde doen.

Dolby Vision en HDR10+ hebben beide zoals hierboven staat dynamische meta data, maar Dolby heeft 12 bits per kleur wat het in theorie iets beter maakt. HDR10 is door het gebrek aan dynamische meta data minder goed. Momenteel ondersteund de ene fabrikant de ene standaard en de andere fabrikant de andere. Welke standaard uiteindelijk overblijft is de vraag. Momenteel is nog geen van beide vervallen technologie.
Er is geen concurrentie strijd. Hdr10 en Dolby Vision staan gewoon op dezelfde disc. Hdr10 als basis spoor en Dolby Vision als toegevoegd spoor.
Op dit moment is hdr10+ niet voor de console maar alleen hdr10. Verschil tussen hdr10 en DV is static en dynamic Metadata. Statisch wordt het van te voren bepaald en dynamisch gaande weg. Verder is dolby vision uit mijn hoofd 12bit bitdiepte en HDR(+) 10 bits bitdiepte. Dus dolby vision met haar dynamische metadata en 12 hits bitdiepte is de betere variant.

[Reactie gewijzigd door Oekol op 31 augustus 2018 11:28]

Ik zie in het plaatje HDR10 staan en geen HDR10+.
Dolby Vision ondersteuning lijkt mij een prima plan ook al is dit nog niet voor alles zo.
Er zitten wel licentiekosten aan Dolby Vision vast maar dat gaat volgens mij maar om een paar dollar.
Het is vergelijkbaar met HDR10+. HDR10+ is, net als HDR10, echter gratis, voor Dolby Vision moet je als fabrikant een licentie afnemen. HDR10, hdr10+ en Dolby Vision leven naast elkaar. HDR10+ is redelijk nieuw en wordt maar door een handje vol apparaten ondersteund. HDR10 en Dolby Vision worden ook door oude TV's ondersteund (mijn LG C6 van 2 jaar geleden ondersteund bv beide)
Dolby Vision kan 12-bits kleuren weergeven, en is net als HDR10+ een 'dynamisch' formaat. Dat laatste betekent dat de HDR instellingen per frame (of per scene) kunnen veranderen, waar dit bij HDR10 gedurende de hele film hetzelfde is. Of het ook daadwerkelijk beter is hangt ervan af of je TV Dolby Vision ondersteund. Wanneer dit het geval is, zal het er wel beter uit zien.
HDR10+ is eigenlijk een antwoord op Dolby Vision. Dolby Vision had echt een voordeel met de dynamische metadata tov HDR10. HDR10+ is ervoor om het verschil kleiner te maken. Ik denk persoonlijk dat HDR10+ populair gaat worden nu het verschil met Dolby Vision kleiner geworden is, maar je geen licentiekosten hoeft te betalen.
Alle grote film studios staan al achter Dolby Vision. Bioscoop versies worden vaak al gemastered in Dolby Vision.
Ik denk niet dat het hard zal gaan met hdr10+. Misschien wat streaming diensten. Disc sowieso voorlopig niet.
Ten opzichte van deze breed gehanteerde standaard biedt Dolby Vision een aantal verbeteringen, met als belangrijkste verschil de toepassing van dynamische metadata. Hierdoor kan bijvoorbeeld het contrast en de helderheid per frame of scène worden geoptimaliseerd, terwijl dat bij hdr10 voor de gehele serie of film statisch is.
Alleen al dat punt uit het artikel moet je toch al wel duidelijk maken dat Dolby Vision een stuk beter is dan HDR10+
Alleen al dat punt uit het artikel moet je toch al wel duidelijk maken dat Dolby Vision een stuk beter is dan HDR10+
Je mist het verschil tussen hdr10 en hdr10+

[Reactie gewijzigd door TWyk op 31 augustus 2018 13:34]

Vanavond eens kijken of ze dan ook het andere probleem in Netflix hebben aangepast.
Zogauw de app start springt mijn TV al in HDR stand, waardoor ook series/films die niet HDR zijn opgenomen nu in HDR stand worden weergegeven door mijn TV (met als gevolg dat de kleuren en contrast niet kloppen).
Mijn LG Oled TV (950V) doet dit niet, start HDR bij aanvang weergave media, maar mijn LG UHD speler doet het dan weer wel. Het zal daarom model afhankelijk zijn verwacht ik, maar kloppend is dat natuurlijk niet.
Het is ook niet het probleem van de LG, die reageert gewoon op het feit of er een HDR signaal binnenkomt of niet. De Xbox One X stuurt zogauw je de Netflix app start op de xbox, gelijk het HDR signaal uit. Dat moeten ze officieel pas doen op het moment dat de serie of film die je start dit ook ondersteund. De Xbox app is gewoon verkeerd geprogrammeerd.

Als ik een netflix app open op de tv of een andere console, springt de tv gewoon netjes in HDR zogauw je de serie start.
Ik schrijf ook niet dat het een algemeen LG probleem is, ik ervaar echter hetzelfde met de LG UHD speler. Zodra de Netflix app daarop wordt gestart, wordt HDR meteen geactiveerd, hetzelfde dan jij ervaart op je Xbox. De app op de TV doet dit echter niet. Dus met het ene LG apparaat gaat het zoals het hoort, met het andere LG apparaat echter niet ;)
Zou echt top zijn als de Xbox One S en X straks ook UHD schijfjes met DV af kunnen spelen!
Dat Netflix nu al werkt is super! Altered Carbon met Dolby vision en Atmos here we come!
En games in Dolby Vision :)
Ik help je hopen ondertussen is het aanbod 4K films op Netflix ruk!
Netflix spijker hard aan de weg. Alle eigen content word in Dolby Vision en Atmos aangeboden. Productie kwaliteit word ook steeds hoger.
Disc zal ook altijd beter blijven. Netflix bitrate is een zesde van wat een disc doet.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 1 september 2018 10:49]

Misschien een domme vraag, maar moet uw tv dan ook dolby vision ondersteunen?
Is dynamische HDR mogelijk met Dolby Vision?
Dolby Vision is dynamisch.
Laat ms eens game releasen op de xbox ipv deze bullshit waar 99,9 pct van de gebruikers niks aan heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee