Microsoft maakt vernieuwde Xbox-interface beschikbaar

Microsoft is begonnen met het uitbrengen van de Xbox 2020 October Update. Die voegt de nieuwe interface toe die in augustus al werd aangekondigd. Volgens Microsoft is de nieuwe interface sneller en gebruikt hij veertig procent minder ram.

De nieuwe interface was al beschikbaar voor Xbox Insiders en komt nu naar alle gebruikers, meldt Microsoft. De aangepaste gebruikersinterface werd in augustus aangekondigd. Microsoft presenteerde destijds het ontwerp en zei daarmee de ervaring binnen alle Xbox-software gelijk te willen trekken.

Een onderdeel van het nieuwe ontwerp bestaat uit Customer Profiles. Spelers kunnen hun eigen profiel personaliseren met thema's. Er zijn thema's van Xbox Game Studios beschikbaar en ook heeft Microsoft een aantal thema's met de Xbox Series X en S gemaakt. Later moeten er meer volgen.

Ook wijzigt Microsoft het kiezen van accounts op Xbox-consoles. Als gebruikers automatisch inloggen uitzetten, verschijnt er een keuzemenu bij het starten, zodat dan gekozen kan worden welk account gebruikt moet worden.

Eerder zei Microsoft al dat de thuispagina va de nieuwe interface vijftig procent sneller laadt bij het aanzetten van een console. Terugschakelen naar Home vanuit een game zou dertig procent sneller gaan. Ook zou de vernieuwde Xbox-interface veertig procent minder geheugen gebruiken.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-10-2020 • 08:44

170 Linkedin

Reacties (170)

Wijzig sortering
Ik zou zo'n interface best op de PC willen hebben, als een soort van game mode. Dat zou navigeren door windows op TV scherm, vanaf de bank, wellicht wat makkelijker maken. Dan kan ik gewoon de controller gebruiken.
Is dat niet wat Big Picture mode van Steam ongeveer doet?
Ja, voor steam. Maar ik heb ook nog game pass games, ik moet evt steam nog opstarten etc. :)

Ik zou gewoon graag een w10 TV interface willen hebben, bijvoorbeeld in bovenstaande stijl, waarmee je de basis dingen kan bedienen via bijv een xbox controller. Nu moet je er toch elke keer weer een tobo + muis bij hebben, of een 3rd party app op smartphone. Allemaal niet onoverkomelijk, maar makkelijker mag altijd!

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 15 oktober 2020 11:31]

Dan ben je helaas 4 Windows versies te laat. In XP had je Mediacenter dat zo werkte. Daar had prima ook gaming tussen gepast.

Kun je niet in tabletmodus met je controller Windows bedienen?
Ik zal dat eens proberen. De tablet modus lijkt overigens niet meer te werken als je een externe monitor hebt (lees: werkt alleen op laptops en tablets). Eerst maar eens even op laptop proberen dus. In mijn herinnering is dat echter niet veel meer dan een wat groter startmenu, zoals in w8.
Lezen is het probleem niet, dat gaat prima. Het gaat gewoon om een makkelijke, duidelijke, maar ook mooie bediening :)
Kun je Windows 10 niet soort van in Windows 8 modus zetten?
Wellicht niet ideaal, maar je zou de gamepass games na installatie aan je Steam Library kunnen toevoegen. Ze zijn dan ook te openen via Big Picture Mode. Zeker gecombineerd met Steam automatisch laten starten met windows, kom je al wat meer in de buurt van wat je wil.
Wat we in windows eigenlijk missen is een interface die al je games samenvat. Van Game pass, steam, uplay, epic, blizzard, enz. Je zou hierin dan ook "gespeelde, maar niet langer geinstalleerde" games kunnen opnemen.
Je kunt misschien het start menu als een zulke interface beschouwen, maar dat is nog niet hetzelfde als wat we hier voor xbox zien. En de niet-geinstalleerde games zie daar ook niet meer.
Oh wow! Ik heb hier nog nooit van gehoord. GoG ken ik wel, maar die launcher niet. Ga ik gelijk eens testen als ik thuis kom.
Maarja, als msft sowieso al zo'n platform heeft ontwikkeld voor de xbox, dan moet het niet echt moeilijk zijn om dat ook naar windows te brengen. Het is in sé eigenlijk technisch gezien toch hetzelfde, beide platformen hebben enkel wat visuele verschillen.

[Reactie gewijzigd door Bl4ckSunr1se op 15 oktober 2020 15:36]

Je moet wel de 2.0 Beta hebben van Galaxy, dat is degene die een samenvatting geeft van al je games.
Vroegah had je Windows XP MCE(Media Center Edition) die zoiets had. Niet voor games, maar voor multimedia.
Klopt, maar het gaat mij niet per se alleen om steam. Alhoewel daar het grootste deel van mijn games zitten, heb ik ook nog andere launchers etc. Playnite zoals hieronder genoemd lijkt iig een goed begin, maar eigenlijk zou ik gewoon alle basistaken met een controller willen besturen, niet alleen game launchers. Dus navigatie door bijv. start menu / store / applicaties. Of tussendoor even youtube opstarten.

Ik heb een toetsenbord en muis liggen, dus het lukt allemaal wel, maar het is allemaal niet heel gestroomlijnd als je op de bank zit zonder tafel voor je snufferd :)
Misschien kun je de metro-interface van Windows 8 eens een kans geven. ;)
Geen idee natuurlijk of dat goed met een controller werkt, maar juist dit soort "nieuwe" gebruik van pc's is wel waarom Microsoft destijds die interface had ontwikkeld. Zo zie je maar dat een paar jaar later er toch weer vraag is naar iets was MS wellicht te vroeg op de markt had gebracht.
Misschien Playnite overwegen? Is open-source en heeft een "big picture" modus zoals Steam. Maar dan met ondersteuning voor meer dan alleen Steam.
Die kende ik nog niet, ga ik gelijk even bekijken! Net zoals als die Galaxy launcher zo te zien. Die heeft helaas geen big screen mode, Playnite zo te zien wel!
Helemaal geen gek idee. Misschien dat je het in de Feedback hub kan plaatsen.
Ik zal vast niet de 1e zijn, maar het kan wellicht geen kwaad!
Ik gebruik al jaren Xpadder om mijn Xbox controller als muis te gebruiken. Werkt prima en alle knoppen zijn verbonden aan een shortcut om bijvoorbeeld vensters te sluiten of full screen in te schakelen. Ook heb ik het programma FreeVK (free virtual keyboard) aan een knop verbonden zodat ik af een toe ook een zoekopdracht kan intikken. Ik vind het vooral handig wanneer ik series en films kijk. Het is minder handig dat het niet meer werkt wanneer je een game als administrator start en de vraag krijgt of je zeker weet dat je het programma wilt openen. Het voordeel is dat je vervolgens de game kan spelen zonder dat je Xpadder hoeft af te sluiten. Als je een game niet als administrator opstart, dan krijg je dat je controller dubbel werkt.

Er is trouwens de app 'Controller Companion' voor € 3,00 op Steam (blijkbaar werkt het ook zonder Steam op te starten). Dat doet hetzelfde als wat ik net heb uitgelegd, maar dan met een betere interface, ingebouwd keyboard en het stopt automatisch met werken wanneer je een fullscreen programma zoals een game opent. Volgens mij had ik besloten om het niet te kopen omdat er geen customization van knoppen mogelijk was, maar ik zie nu dat het inmiddels wel kan!

Edit: Ik heb nu een paar minuten Controller Companion geprobeerd en het lijkt heel handig. Gaat automatisch uit wanneer je een game opstart zodat de in-game controls werken zoals het hoort. De keyboard is niet geweldig, maar toch handiger dan hoe ik het eerst deed. Ook lekker veel opties voor shortcuts.

[Reactie gewijzigd door NoThankYou op 18 oktober 2020 02:47]

Veranderd de achtergrond nu afhankelijk welke game je selecteert?
Plaatje hierboven geeft wel de indruk aangezien Halo geselecteerd is met Halo achtergrond. Het filmpje laat geen bewegend beeld zien van het hoofdscherm.
Lijkt mij irritant als dat zou gebeuren, verder ziet het er mooi uit zo op het eerste gezicht. Heb weinig ervaring met de huidige interface maar lijkt me serieus een verbetering.
De achtergrond is afhankelijk van de laatst gespeelde game/app. Maar dat is 1 van de verschillende instellingen. Je kan ook kiezen voor geen achtergrond of een eigen achtergrond naar keuzen.
aah ok dat klinkt al heel wat beter. Dynamisch afhankelijk van welke game je selecteert zou een super onrustige achtergrond geven. Niet dat dit nu een groot probleem zou zijn aangezien ik gemiddeld 10 sec doorbreng in mijn hoofdmenu
Klopt, de achtergrond verandert op basis van de game die je selecteert
Microsoft is natuurlijk waardeloos gestart de afgelopen generatie. De laatste jaren zijn ze echter met een gigantische inhaalrace bezig. In zoverre, dat ik nu eigenlijk durf te stellen dat Xbox nu meer "for the players" is dan Playstation.

Deze interface is daar een voorbeeld van. De interface was in het begin traag en onoverzichtelijk. Dit werkt snel, is duidelijk en ziet er gelikt uit.

De interface van de PS4 is daarentegen regelmatig traag, ouderwets en imo een beetje saai.

[Reactie gewijzigd door FrankoNL op 15 oktober 2020 08:53]

Sony komt misschien vandaag met de nieuwe GUI voor de PS5 kijken hoe dat uitpakt

Verder als ik de PS4 vergelijk met de Xbox one
dan vind ik die van Sony 100% meer overzichtelijk dan die van microsoft ik bedoel het oude menu
heb mijn Xbox deze maand nog niet opgestart dus zal vandaag eens kijken hoe het er uit ziet.
Klopt, en die van de PS4 is ook nog eens sneller dan die van de Xbox (ik heb ze beiden).
Precies ik heb ze ook beiden
en ik zoek me rot op de xbox maar dat zal wel aan mij liggen
ik wil als ik de console aan zet zo snel mogelijk kunnen gamen
Je kunt je games via pins aan het homescreen vastmaken. Met één druk op de knop start je dan de game. Lijkt me snel genoeg. Daarnaast wordt de laatstgespeelde game groot weergegeven. Dus ook snel te starten.
Het is toch aanzetten en dan icoontje van de game die je wilt kiezen + A, wat kan er nog sneller? Die icoontjes staan gewoon direct in beeld dus wat valt er te zoeken?
Even een vriend joinen op de xbox 360 was in 1 of 2 klikken gedaan, nu moet ik (ps4 pro) zo lang wachten en menu’s door om even iemand uit te nodigen of te joinen. Ik vind de PS4 interface echt hopeloos.
dat is dan een kwestie van goed instellen, want ik zoek me weer rot op mijn ps4. De xbox werkt bij mij sneller, intuitiever en ziet er veel gelikter uit dan die ps3.5 interface. en ja ik heb ze allebei al vanaf launch maar vind die ps4 beetje oud ogen.
De PS4 interface is hopeloos ouderwets. Mega onoverzichtelijk en heel traag. Alles zit in één lint die nog geen 1/3 van het scherm gebruikt om te tonen wat je wil zien. De store is zelfs zo slecht dat ik via mijn pc uitzoek wat ik wil kopen en het dan pas opzoek op mijn PS4 Pro.
Vooral heel traag. Bizar eigenlijk, als je bedenkt dat er uiteindelijk toch niet echt trage hardware in zit.
Dat is natuurlijk puur persoonlijk. Ik ben van Xbox 360 naar PS4 gegaan. Uiteindelijk ben ik van PS4 naar Xbox One X gegaan, met name omdat ik maar niet kon wennen aan de (in mijn ogen) enorm omslachtige, trage en onoverzichtelijke UI van de PlayStation.
dat ik nu eigenlijk durf te stellen dat Xbox nu meer "for the players" is dan Playstation.
Microsoft heeft sinds de originele Xbox constant gesleuteld aan de interface, dat regelmatig ook compleet omgegooid werd. Geeft wel aan dat ze steeds op zoek zijn om de Xbox ervaring te verbeteren en niet tevreden zijn met "goed genoeg".
Hier is een aardig overzicht van de ontwikkelingen in de Xbox Dashboard: https://www.youtube.com/watch?v=p4xrbQ_zNbY
Telt “regelmatig een interface compleet omgooien” dan als de ervaring te verbeteren?
Ik raak er namelijk heel gefrustreerd van als iets heel bekend plotseling er volledig anders uitziet en ik weer opnieuw moet leren waar alles zit.
Ps4 interface is bij mij totaal niet traag, ja de store soms maar dat is algemeen bekend.
Het is maar wat je ouderwets noemt ik kan super snel een spel starten hier, het werkt super simpel.

En dingen die ik niet meer wil zien apps of games staan in een mapje, dat het menu niet zo langwerpig is.
Op basis van een overhaul van een UI durf ik niet te zeggen dat Xbox nu ineens meer for the players is. Dan gaat het naar mijn mening toch gewoon over de games zelf.
Thoh zolang de exclusives van playstation zo goed blijven zal dat geen probleem zijn. Mijn xbox is stof aan het vergaren gezien forza horizon nu ook op de pc beschikbaar is.
Maar geeft dat niet precies de arrogantie van Sony aan? Mensen komen toch wel voor onze exclusives dus fuck it?

Ik chargeer uiteraard, maar het gevaar zit er dan wel in dat mensen die die exclusives minder boeiend vinden dan toch vaker bij de concurrent zullen gaan kijken. Ik heb zowel een PS4 pro als een Xbox one x, maar ik heb juist de PS4 uitgeleend aan een vriend van me (staat daar ondertussen al maanden en ik vind het eigenlijk wel prima) omdat ik die maar weinig gebruikte.

Ik heb nu ook een xsx besteld omdat ik veel vertrouwen heb dat ik met dat ding gewoon alle oude games zal kunnen blijven spelen met overal waar mogelijk verbeteringen van de nieuwe generatie. En met gamepass en de aankomende games van Xbox studio's maak ik me absoluut geen zorgen dat ik te weinig te spelen zou hebben. Voeg daar nog dingen bij als quick resume wat me echt heerlijk lijkt en voor mij persoonlijk is de keuze duidelijk.

Ik snap ook zeker dat er heel veel mensen zijn die wel gek zijn op die Sony exclusives en dat is prima, iedereen mag genieten van wat hij wil. De PS5 zal ook absoluut goed verkopen. Maar ik denk dat Sony absoluut wel klanten kwijt geraakt is ook de afgelopen periode waarin Microsoft ons zoveel heeft laten zien waar het meeste bij Sony toch een vraagteken blijft.
Ik heb zelf ook zowel de PS4 Pro als Xbox als Switch maar grijp altijd terug naar de Xbox.
Ook al heb ik toch een 30-tal AAA games op de PS4 stond hij toch stof te vangen.. wat zonde is, dus ook hier staat die intussen al wat maanden bij men broer thuis, gewoon zodat hij ook paar van de exlusives kon spelen voor next-gen er is.
Want dat is uiteindelijk echt de enige reden dat we hem opzetten. Dus ik ga dat niet snel als positief punt van een console noemen omdat het voor ons als gamers eigenlijk niet zo'n positief ding is.
Maar ze doen het allemaal en daar gaan we niet makkelijk vanaf komen.
Je hebt natuurlijk varianten; kleine games/developers kunnen soms niet anders als initieël voor 1 platform ontwikkelen qua cost/efficiency. Daar is niets mis mee, en eigenlijk zien we vaak dat als ze platform-onafhankelijk zijn hun hits toch nog op andere platformen uitkomen, zoals een Stardew valley.
Maar het bewust uitbrengen op 1 platform door grote studios die wel het budget hebben, maar werken via financiele deals is eigenlijk gewoon spijtig voor ons als gamer.
Een tijd lang leek het dat MS de goede richting uitging, waar zij eerder vragende partij dan blokkerende partij waren voor minder exclusives.
Bvb ik zag Forza sneller uitkomen op Nintendo, dan Last of us op XBox of Mario op Playstation.
Zo'n deal kan namelijk blokkeren door dat eigenaar zijn games niet wil delen met anderen, of dat de ontvangende partij die games niet op zijn platform wil.
Maar nu met de recente aanwinsten bij MS lijkt het dat ze toch ook weer meer Exclusives gaan maken, ik speel dan wel vooral op Xbox maar ergens vind ik het toch niet zo positief.
Bijna al men vrienden spelen uitsluitend op PC of PS dus zaken als crossplay en non-exclusives geven mij een veel positiever gevoel bij de games-industry en waar we naartoe moeten, speel wat je wil, waar je wil en hoe je het wil.
Dus als ik het goed begrijp speel je bijna niet meer met je vrienden want die zitten op de PS en PC
Je hebt 30 AAA excusives gespeeld ? reken even een gemiddelde van 20 uur per game 600 uur en dan heb je ze niet eens allemaal uitgespeeld?
Mag ik vragen wat je dan op de Xbox speelt en doe je dat alleen of heb je daar nieuwe vrienden?
Vaag verhaal vind ik het maar.
Wel ik heb het dan vooral over de vrienden uit uit dagelijkse leven, natuurlijk heb ik op xbox ook gewoon een resem friends van online te leren kennen of communties als TrueAchievements waar ik wel mee samen speel, maar samenspelen met mijn gewone vrienden is dus vooral crossplay.
Ik heb een hele hoop games op PS4 inderdaad maar zeker niet allemaal uitgespeeld een hoop zelfs nog niet begonnen, gamen is een belangrijke hobby dus bepaalde exclusives wil ik gewoon gespeeld hebben of toch al in de collectie hebben om later te spelen. Initieel heb ik die zelfs gekocht voor 1 game.
Op Xbox heb ik het tienvoud daarvan want zoals ik al aangaf gaat men voorkeur meer uit naar dat platform qua look and feel/mindset/hardware dus een game dat multi-platform is zal ik altijd op Xbox nemen.
Als ik mij op de bank zet om te gamen ging die PS4 enkel aan als ik specifiek bepaalde exclusives wil spelen, als ik gewoon even rustig wil gamen zonder voorbedachte rade gaat de Xbox aan omdat het mij beter ligt, maar een voorkeur/gevoel is persoonlijk en niet altijd makkelijk uit te drukken.
Zo ging het ook bij de PS3 en X360. PS3 liep de eerste jaren gigantisch achter maar ze hebben een eindsprint gemaakt met de PS3. Dit zie je nu ook bij de huidige generatie dat XBOX veelt heeft moeten investeren. Dit alles zorgt ervoor dat zij elkaar scherp houden en dat wij van die concurrentie kunnen profiteren. Ik hoop dat het zo nog tientallen jaren doorgaat.
Dat heeft volgens mij weinig met arrogantie te maken maar meer met het business model. Sony verdient niks op de consoles maar wel op de games. Ze willen het platform zo groot mogelijk maken zodat ze zoveel mogelijk winst maken op de games.

Mooi dat Microsoft games naar pc/Windows brengt, maar vergeet niet dat Windows ook van Microsoft is. Microsoft promoot ook gewoon zijn eigen platformen en willen daar zoveel mogelijk gebruikers op, net zoals Sony doet. Alleen Sony is geen eigenaar van Windows. Dus heeft in mijn inziens niks met arrogantie te maken.

Overigens denk ik niet dat Sony veel klanten is kwijtgeraakt, je ziet nog door de berichten in verschillende fora dat de PS5 nog steeds veel populairder is dan de series X. Helemaal als je kijkt naar de hoeveelheid bericht t.o.v. de berichten in de Series X/S fora.

Sony heeft al sinds de ps1 dezelfde strategie en die werkt voor het Playstation Platform. Je ziet dat Microsoft elke keer van strategie wijzigt en daardoor klanten kwijt raakt of weer wint. Ze zijn teveel heen en weer aan het bewegen, Sony geeft consumenten wat meer stabiliteit. Je weet wat je krijgt bij Playstation. Het merk Playstation is in Europa en Japan/Azie gewoon veel groter en dat zal denk ik niet veel veranderen. Wellicht dat Microsoft wat meer marktaandeel pakt in de USA. Maar ik denk dat de verkopen van de next gen vergelijkbaar worden als met de current gen. Maar we gaan het vanzelf zien ;-)
Denk dat we het deze generatie gaan zien. Microsoft zet keihard in op gamepass, en het lijkt ze niet super veel uit te maken of je dat abonnement op PC of XB afsluit. Daarbij hebben ze nu de Bethesda catalogus in handen en wordt het Sony platform voor de multiplatform mensen dus wel een stuk minder interessant.

Ik zit gelukkig in een luxe positie. Ik heb het geld om een PS5 te kopen puur voor die 1 of 2 exclusives per jaar. Maar het is wel interessant wat mensen met minder geld gaan doen. Een XSX met gamepass is een enorm goedkope manier om heel veel games te spelen.
Ja ik denk dat er bij mij uiteindelijk ook wel een PS5 komt weer om wat exclusives mee te pikken, maar ik hoop eigenlijk over een paar jaar op een wat kleinere en minder exorbitante versie. Vooral een console voor er bij wil je niet als de Seattle space needle op hebben vallen :+
Nou luxe positie valt mee toch, zo duur is een PS5 niet. Ik heb ook altijd beide consoles gehad en een Switch.
Dat is gewoon een luxepositie. Zeker in tijden van een pandemie waar enorm veel mensen niet eens een baan hebben.
Mensen gaan niet op vakantie en werken thuis (geen reiskosten) dus houden genoeg over voor een PS5 voor 600 euro lijkt me.
Verander je berekening dan ook naar 135 euro voor 3 jaar gamepass ultimate? Je hebt over dat het goedkoper kan met black friday. Dan mag de 1 euro truukje (niet echt een truuk Microsoft laat het zelf toe) ook meegenomen worden in je berekening. En black friday geldt ook voor xbox live gold.

Edit: je berekening slaat eigenlijk nergens op. Je betaald 80 euro digitaal voor een exclusive. Bij gamepass zitten de exclusives erin. Leuk zon all digital. Uiteindelijk duurder uit.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 15 oktober 2020 12:26]

denk je nu echt dat Microsoft die 1 euro deal blijft aanhouden ik hoop het voor jullie
Als ik zo hoor haken de meesten af als ze uiteindelijk 13 euro per maand moeten betalen.
Ik heb echt het gevoel dat jullie Microsoft niks gunnen en niks mag verdienen aan Gamepass die 10 tallen miljarden die ze er in hebben gestopt moet toch ook uiteindelijk worden terug verdient?
of zie ik dat verkeerd dus ga er maar vanuit dat de 1 goedkope deal er uit gaat ze gaan eerst zieltjes winnen en dan BOEM betalen.

En die 80 euro digitaal voor exclusieves klopt
maar je kan het niet helemaal 1 op 1 vergelijken
ik heb een aantal vrienden op Xbox ze zijn heel blij met Gamepass echt geweldig
maar ondertussen kopen ze zich blauw met 3th party games die ze echt willen spelen
en spelen ze uiteindelijk maar zo nu en dan op Gamepass wat ze idd die 135 euro heeft gekost dankzij de 1 euro upgade naar Gamepass ultimate.
Maar dus ondertussen wel Preorderen voor Cyberpunk, Assasin Creed Valhalla, Watchdogs legion,
En zo kan ik wel even doorgaan.
Allemaal Games die nu uitkomen maar niet in GamePass maar die wel door heel veel mensen gespeeld en gekocht worden.
De meeste Xbox exclusives en PS5 exclusives komen pas over 1 a 2 jaar dus we zitten gewoon vast een hopelijk goede 3th party games die iedereen toch los moet kopen?

Ik zelf heb ook maar een beperkt budget en moet dus ook kijken wat ik echt wil spelen
Ik heb ook gamepass en heb eigenlijk alleen Minecraft Dungeons gespeeld en 2point hospital
Verder speel ik toch de rest op de PS4 zoals Ghost of tsushima, Star Wars Squadrons in VR
en heb ik in bestelling staan Cyberpunk en ga ik bestellen Demon Souls PS5 en Spiderman Miles Morales
En heb ik PS+
Het gaat erom hoe en wat nu te verkrijgen is. Dus ja de 1 euro methode werkt NU. Maak je daar geen gebruik ben je duurder uit. Jij begint over black friday dat geld ook voor xbox. Het maakt niet uit hoe je NU iets verkrijgt. Je leeft in de NU. En met 3 jaar kan je voorlopig even vooruit. Microsoft laat het zelf toe dus niets Microsoft uitbuiten. Dat het in de toekomst duurder zien we dan wel weer. Nogmaals we leven in de NU.

Jij haalt zelf de digitaal only ps5 erbij. Die spellen gaan 80 euro kosten. Dus niets goedkoop. Geen tweedehandse games. SeriesX is gewoon goedkoper dan de ps5DE punt uit. Nogmaals we leven NU.

En ja je hebt gelijk die 1 euro deal blijft niet altijd. Maar toch bied Microsoft het nu nog steeds aan. Wat je al zegt zieltjes winnen. Waarschijnlijk zelfs na de launch van de seriesX kan je het nog doen. Dus de 1 euro deal hoort zeker weten in je berekening.

Je had gewoon niet de ps5DE als voorbeeld moeten nemen. Die is de duurste van allemaal met alles bij elkaar als je het aanschaffen van nieuwe games meerekent. Net als seriesS die eigenlijk ook niet goedkoop is.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 15 oktober 2020 15:02]

Ik haal niet de Digitaal PS5 ik heb de Disk PS5 besteld die digitaal was alleen in het reken voorbeeld.
Ik koop zelf afwisselend de disk of de digitale versie soms is digitaal handiger als ik gamesharing doe


Maar je hebt helemaal gelijk NU is de Xbox goedkoper.
Maar goed we kopen een console niet voor alleen nu maar voor jaren
En niet te vergeten voor de Games die je wil spelen.
Ik heb het over je berekening niet over wat je zelf haalt. Daar kies je voor een ps5DE.

De games die ik speel zijn grotendeels third party.
Precies dat, ik heb ook beiden maar de Xbox raak ik nauwelijks nog aan.
Mee oneens. Voor mij blijft de interface onoverzichtelijk, een warboel en veel te druk. De eenvoudige navigatie binnen de PS4 is een verademing in vergelijking met mijn Xbox.
Dat mag uiteraard.

Alleen ik kan het niet meer accepteren. Als ik Warzone speel en ik wil een friend uitnodigen, dan kan ik rustig koffie gaan halen voordat die interface geladen is.
De interface van de PS4 lijkt steeds trager te worden zelfs, ik begin me er steeds meer aan te storen.
Bovendien is de interface inderdaad hopeloos ouderwets en niet intuïtief.
Ik moest destijds ook echt even slikken toen ik overging van een X360 naar de PS4.

De nieuwe getoonde interface voor Xbox ziet er overigens erg mooi uit en knap dat ze het ram verbruik hebben kunnen minderen met 40%.

Helaas heeft Sony toch echt de betere games voor mij en heb ik dus een mooie pre-order van een PS5 staan.
Desondanks is Microsoft weer goed op weg met twee prachtige consoles, fijne controller en fancy interface.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 15 oktober 2020 09:39]

Vind ik ook, met name het openen van en navigeren in de PS store is erg traag, ondanks 100mbit ethernet.
Dat hebben ze blijkbaar ook gezien, vandaar deze nieuwe interface. Is jouw ervaring met de nieuwe of met de oude interface?
Lijkt mij dat hij de huidige Xbox One / verouderde interface bedoeld.
De nieuwe generatie interface ziet er fantastisch uit en dit was hard nodig.

Ik ben benieuwd (net als iedereen) wat de PS5 doet.
Sony is natuurlijk ook hard aan het werk aan een nieuwe interface. Jij zegt ouderwets, ik zeg klassiek. Jij zegt saai, ik zeg simpel. Daarnaast ben ik het zeker met je eens dat het traag is. Ik hoop dat de PS5 echt wonderen doet voor de snelheid, wat Sony wel belooft. Ik ben benieuwd, nog een maandje!
nu eigenlijk durf te stellen dat Xbox nu meer "for the players" is dan Playstation.
Met al dat social en delen geleuter twijfel ik daar toch wel aan. Zie sowieso niet de noodzaak dat alle partijen die richting op gaan

Uiteindelijk spenderen we de meeste tijd toch in de games, dan maakt de interface niet zoveel uit. Het is voor mij iig geen reden voor de een of andere te gaan in dit geval
PS5 krijgt als alles goed is een complete overhaul qua interface. Hoop dat die dan duidelijker simpeler en beter is.
Ik help het je hopen. Maar dat een maand voor release nog niets bekend is daarover geeft geen vertrouwen.
Wat natuurlijk wel mist in dit plaatje zijn de reclames van TUI en dergelijke (hoewel TUI in deze tijden misschien minder budget heeft voor marketing).
Dit is helemaal niet "for the players", dit is "for the shareholders". De hele Xbox-interface is één grote psychologische grap om je maar zooi te laten kopen. Kijk hoe vol het staat met reclames en verwijzingen naar abonnementen en dergelijke!

Ik erger me er helemaal kapot aan. Ik maak zelf wel uit als ik iets koop, ik weet die store heus wel te vinden.
Ik zeg ook niet dat het enkel gaat om de interface.
Geen super luide videos meer die ineens beginnen te spelen als je door de store bladert!
Dat was uit te zetten. Die toggle zat niet op een handige plek verstopt, maar het kon wel :p
Amen!
Dat was inderdaad heel irritant maar het vertraagde de boel ook gigantisch :)
Inderdaad. Nu kan je gelukkig zelf bepalen of je auto-play wilt gebruiken en zoja of je er daar dan ook geluid bij wilt hebben.
Ik vind het ook een grote verbetering.
Dat ziet er zeer clean uit!

Even een domme vraag maar voor wat staat het 'batterij' icoontje rechtsboven?
Het batterijniveau van je controller neem ik aan.
Dat is inderdaad het icoon voor het batterijniveau van je controller.
Dankjewel! Hoe zou dit dan werken met meerdere controllers?
Dan zie je het niveau van de controller die het menu heeft aangeroepen.
Ziet er mooi uit, hopelijk werkt hij ook snel.
Ik gebruik deze nieuwe interface nu al een tijdje als insider en hij is een stuk sneller op mijn Xbox One X :)
ik ook, ik heb nog de eerste generatie xbox one, ook daar werkt het heerlijk op.
Krijg je die vanzelf als je insider wordt?
Het is vergelijkbaar met het insider programma voor Windows 10, maar met een paar kleine verschillen. in principe kan iedereen zich aanmelden om deel te nemen.

Er zijn vjf verschillende niveau waar jij aan deel kan nemen afhankelijk van jouw bijdrage aan het programma en hoelang je deelneemt. Alpha Skip Ahead, Alpha, Beta, Delta en Omega.

Zelf zit ik momenteel in Delta en draai deze interface al ruim een maand. Beta kan ik naar toe maar daarvan vind ik de update frequentie te hoog en bij Omega krijg je enkel updates die al af zijn iets eerder uitgerold.

Wat meer uitleg: https://news.xbox.com/en-us/2019/08/16/xbox-insider-rings/
Bedankt voor de uitleg! Ik heb me ingeschreven op het Delta kanaal maar verder gebeurd er niks :( Ook al een paar keer gereboot.
Het kan even duren voordat de inschrijving verwerkt is ;)
Hij stond idd. op pending maar dat staat hij al een tijdje niet meer. Afwachten dan maar.
Een domme vraag misschien, maar de nieuwe Xbox series s en X zitten al in hun verpakkingen. Zit dit nieuwe OS er dan al op voor geïnstalleerd of komt dat middels een day one update? Want als het er al wel opzit waarom duurt het dan eigenlijk nog zolang voordat de rest hem krijgt zoals op de One X en eerdere modellen?
Marketing, natuurlijk. Nu heeft iedereen het erover met alle reclame voor de nieuwe Series S|X.
xbox360 blades!

maar deze interface ziet er ook goed uit!
ben er nog niet uit maar misschien steek ik over naar xsx, ze doen het allemaal toch net wat beter dan met de ps5.
Heb je de Xbox en de PS5 al in handen gehad? Ben benieuwd naar je keuze, buiten de game pass om die tevens ook voor de PC is zie ik echt 0 reden om Sony te verlaten...
Voor meerdere collega's is oa GamePass juist de reden om deze generatie weer naar team Groen te gaan na een generatie team Blauw.
Tja, alle games van Xbox kun je gewoon spelen op je computer. De Sony exclusives niet.. Dan is de keuze voor mij snel gemaakt...
Er zijn heel veel mensen die geen pc hebben staan waar je op kan gamen en alleen 1 console in huis halen. Dus voor velen gaat jou argument helemaal niet op.

[Reactie gewijzigd door scartissue op 15 oktober 2020 09:45]

Dat is een dikke prima, ieder maakt zijn eigen keuzes.

Maar ik ga geen 60, 70 of zelfs 80 euro (in het geval van Sony) neerleggen voor een nieuwe game in een tijd van GamePass. Ik speel voor €13 in de maand en ik heb meer dan aanbod genoeg daarmee. Daarnaast was de enige Sony exclusieve die mij kon interesseren M.A.G. en die is niet meer.
Leuk de exclusive argument er altijd bij halen maar niet alles PS exclusives zijn toppers. Dat is ook smaak gebonden. De PS exclusives die ik persoonlijk echt de moeite waard vind is de Uncharted serie, Tlou serie en spiderman. De rest is verwaarloosbaar in mijn mening. Er zijn meerdere top games zoals horizon of gow op de PS maar ik heb daar persoonlijk niets mee.

Toch geloof ik best dat de ps5 beter gaat verkopen door populariteit. Niets mis mee. Het is niet zo dat de seriesSX het heel slecht gaat doen voor Microsoft.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 15 oktober 2020 12:02]

Deze discussie blijft altijd doorlopen. De fans van Microsoft geven aan waarom hebben ze het bij Playstation altijd over de exclusives? De reden is omdat dit een system seller is. En dan is ook afgelopen generaties gebleken, veel mensen hebben daarom voor Playstation gekozen. Dat niet elke exclusive voor iedereen de moeite waard is staat buiten deze discussie. Daarom zijn er ook veel exclusives om voor iedereen en game te hebben die hem of haar aanspreekt.

Het is natuurlijk niet voor niks dat Microsoft nu massaal inzet op het kopen van studios en hiermee exclusieve games genereert. Microsoft weet dat de oude strategie niet werkt, dus kopiëren ze de strategie van Sony en voegen ze hier nog gamepass aan toe (Ook gamepass had Sony in principe ook al eerder met ps now, dus dat kan je ook als kopiëren zien.)

De reden dat Microsoft de games ook op Windows uitbrengt is niet zo vreemd, Windows is nou eenmaal ook van Microsoft. Ze willen gewoon zoveel mogelijk gebruikers op beide platformen.
Ze kopiëren vrij weinig van PlayStation.
Enkel al het feit dat een Xbox exclusives standaard voor zowel PC als Xbox beschikbaar is maakt het een geheel andere strategie dan PlayStation heeft.

Xbox maakt het weinig uit of je hun games op PC of Xbox speelt. Zolang je er maar (liefst) maandelijks voor betaald. Ze willen het ook aanbieden op Android en iOS met xCloud dus met Windows heeft het weinig van doen. Ze bieden een totaal pakket waar Sony krampachtig vasthoudt aan het model zoals dat ten tijde van de MegaDrive en SNES ook al was. Tijden veranderen echter.
PS now (Combinatie tussen cloud en lokaal games installeren) -> Gamepass/Xcloud
Exclusive games playstation -> Studios opkopen om exclusives te introduceren
Maandelijks gratis games bij PS Plus -> Maandelijks gratis games bij xbox live
Tussentijdse upgrade hardware (ps4 pro) -> Xbox one X
Bluray films afspelen op de ps3 -> Losse HDDVD voor xbox 360

Gebeurt vaker dan je denkt hoor ;-)

En je argument met xcloud en gamepass. Sony heeft dit al sinds 2015 (Ps now), met remote play kan je al jaren je Playstation games op Android en IOS spelen...

En wat ik al eerder aangaf, het is niet vreemd dat Microsoft de games ook naar Windows brengt, Windows is namelijk ook van Microsoft...

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 15 oktober 2020 13:11]

Het heeft zeker wel met de discussie te maken. Roepen dat PS betere exclusives heeft is in zekere zin zo. Tot je kijkt of je daadwerkelijk alles echt leuk vind van dat lijstjes. Want exclusives roepen is de enige wat PS fanboys hebben als argument. Blind roepen noem ik dat.
Heeft niks met Fanboys te maken. Maar als je gaat kijken waarom Playstation 2 en 4 veel beter hebben verkocht dan Xbox. Dat heeft vooral te maken met exclusives. Bij de xbox 360 deed Microsoft dat gewoon beter, daarna hebben ze alle studios laten vallen en je ziet wat er is gebeurt met de xbox one.

Welke verklaring heb jij dan precies waarom Playstation heel veel beter verkoopt dan Xbox?
Heeft niets met exclusives te maken. PlayStation is een bekender merk en populairder. Zijn ook al wat langer op de game markt dan de xbox. Qua sales gaat de xbox waarschijnlijk nooit winnen. Maar dat boeit mij als gamer niet. Microsoft geeft mij nu een betere deal. Gaat dat in de toekomst veranderen stap ik gewoon over naar Sony. Of als ik het kan veroorloven koop ik er een ps5 naast.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 15 oktober 2020 14:39]

Voor mij dus ook :*)

Ben echt aan het aftellen naar 10 november!

[Reactie gewijzigd door JDL15 op 15 oktober 2020 09:35]

Ook de hoeveelheid remasters en de backward compatibility naar de vorige generatie geeft gelijk een mooie bibliotheek aan games om te spelen.
Zeker. Halo, Gears, Sea of Thieves, Ori, Forza en Forza Horizon. Toppers die je zeker wel een tijdje van de straat houden als je ze hebt gemist omdat je geen Xbox One had.
Als je een high-end gaming PC hebt misschien niet nee, mocht je het fijn vinden om achter je bureau te gamen of mocht je je PC op een TV kunnen aansluiten.

Maar mocht je in je huiskamer vanaf de bank willen gamen en staat je PC totaal ergens anders, dan is er genoeg reden om een Xbox te kopen over een PS5. GamePass is inderdaad een goede reden, maar Microsoft heeft voor meerdere zaken een andere aanpak dan Sony, zoals bijvoorbeeld met "Smart Delivery", kijk naar Spider-Man Remastered. Daarnaast kun je als PS5 bezitter straks ook niet meer (hoe je het went of keert) de nieuwste Bethesda-games spelen, dat lijkt mij ook al een goede reden als je daar van houdt.

Microsoft heeft met de Xbox een andere visie dan Sony, deze past misschien niet bij jou en daarom zie je geen reden om te switchen, voor andere sluit die Xbox-visie weer beter aan.

[Reactie gewijzigd door CerandoX.nl op 15 oktober 2020 10:05]

Ik zit niet zo diep in de nieuwe xbox en Playstation debatten dus heb even wat gemist denk ik :) waarom is de Xbox beter als je pc ergens anders staat en je op je tv wilt gamen? Is dat een soort chromecast wat je in Steam ook hebt? Ik twijfel nog tussen de consoles.
Dat is niet wat ik bedoel, maar er is wel een Remote Play-feature naar Smart Phones. Deze feature heeft Sony trouwens ook.

Wat ik bedoelde was dat het argument wordt vaak aangehaald dat de Xbox S|X niet interessant zijn omdat je de meeste Xbox-games ook op de PC kunt spelen. Maar een Xbox heeft wel zin heeft als je helemaal geen PC hebt, deze niet goed genoeg is of een plek staat ver van je TV, terwijl je op je TV wilt gamen.

Daarnaast kun je het gros van de Xbox-games in GamePass Ultimate zowel op de PC, Xbox Game Streaming (Android) als de Xbox te spelen.

[Reactie gewijzigd door CerandoX.nl op 15 oktober 2020 10:12]

Meeste game vrienden heb een xbox, correct me if im wrong, maar volgens zijn er maar een handjevol games die crossplay hebben of veranderd dit met de gamepass op de volgende generatie?

En de controller is subliem t.o.v. de playstation. En helemaal de Elite. (al kun je die ook op een pc gebruiken uiteraard)
En de controller is subliem t.o.v. de playstation

Dat blijft ook persoonlijk ik heb ook een xbox controller voor bij mijn pc, maar de ps controller vind ik toch nog altijd de beste vergeleken met de xbox controller.
Wat een geagiteerde reactie, beetje vreemd. Je kan de controllers van afgelopen generatie toch prima met elkaar vergelijken? Sony en Microsoft kiezen komende generatie bovendien voor dezelfde lay-out, zij het met een aantal aanpassingen. De controllers zullen vast iets anders in de hand liggen, maar het zijn geen schokkende wijzigingen. Als je de Xbox controller nu fijner vindt dan die van de PS, dan zal dat komende generatie nog steeds zo zijn verwacht ik.
Nou ik ben een van de gelukkige met 2 werkende ogen. :P
Andere positie van de sticks, en de ps5 controller mist 4 backpaddles.

Maar het is een mening, jij kan wat anders beter vinden.
Intussen gaat het niet zozeer om of de een beter is dan de ander, gamers kijken tegenwoordig meer naar wat de (on)mogelijkheden zijn op de PC/console en hoe de portabiliteit is. In dat op zicht is er eigenlijk 1 duidelijke trend zichtbaar en dat is eigenlijk samen te vatten als 'Gaming on Demand'.

Men wil niet meer afhankelijk zijn van 1 platform. Men wil best een abonnement aangaan om een scala aan games te kunnen spelen, zolang men dan wel al die games zo breed mogelijk (en dus over zoveel mogelijk platforms) kan spelen.

Sommige van dit soort diensten gaan daarin al vrij ver en bieden dat aan via de cloud, waarin het aanbod weliswaar wat beperkter is op het moment, maar de klanten wel de ultieme vrijheid biedt waar en hoe men het speelt. Diensten als Stadia en GeForce Now bedoel ik daar dan mee. Anderen hoeven niet de ultieme vrijheid, maar hebben liever een uitgebreider pakket aan games en nemen dan een abonnement op Xbox Gamepass Ultimate en EA Play Pro / Origin Access, die weliswaar wat beperkter zijn waarop het te gebruiken is, maar voldoende vrijheid bieden om over meerdere (soorten) apparaten te kunnen spelen, maar wel meer games aanbieden (uiteraard vooral games uit eigen stal).

Dan kan Sony wel 'zoveel' exclusives hebben, maar dat een game exclusief is hoeft niet per se automatisch te betekenen dat het een goede game is en het bindt zeker geen spelers aan een platform (zoals dat vroeger wel deed), tenzij je (een aantal van) die exclusives echt en veel wilt spelen. Sony heeft dan ook wel een dienst waarmee je PS4 exclusives op de PC kan spelen, maar voor wat ik lees, is dat abonnement duur en redelijk beperkt in de games die je dan ervoor krijgt ten op zichte van de concurrentie. Sony vertrouwd er dus heel erg op dat de fans het merk trouw blijven, maar in tijden waarin de gamer-wereld eigenlijk verschuift naar niet meer per se vast willen zitten aan een bepaald platform, weet ik niet of dat een verstandige keuze van Sony is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 15 oktober 2020 10:02]

Deze generatie zal het wel los lopen, ze hebben nu eenmaal een grote instalbase met de PS4. Al zou maar de helft overgaan, zitten ze nog beter dan MS deze generatie. Maar dat lijkt me heel erg stug, ik verwacht dat ze het gewoon weer goed gaan doen. Al zou het goed zijn als de koek beter verdeeld is tussen de drie partijen. Sony lijkt inmiddels overigens bijna te drijven op gaming, dus laten we hopen dat ze niet ondergaan.

Maar over 5 jaar ziet de wereld er heel anders uit. Dat lijken ze nog niet op voorbereid.
de looks vind ik echt niks, het design (waar je niks aan kan doen) en het witte (dbrand ok, maar design blijf je zien)

en ik moet natuurlijk beide apparaten hun werk zien doen en dat ze niet tot weinig geluid maken.
Werkt echt een heel stuk sneller dan de oude, de oude was echt frustrerend traag!

Nu maar hopen dat ze met de nieuwe generatie het gelijk goed doen en we niet weer moeten wachten tot 2 weken voordat de volgende xbox uitkomt :+ :+ :+
Mooi om te zien hoe ze hard aan de weg timmeren bij het Xbox team. Elke nieuwe feature of verbetering is spot-on de laatste tijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee