Sony laat PlayStation 5-gebruikers voicechat opnemen en opsturen voor moderatie

PlayStation 5-gebruikers kunnen in de Party-functie gesprekken opnemen en die naar Sony sturen om ze te laten modereren. Door deel te nemen aan voicechats gaan gebruikers akkoord met het feit dat die gesprekken opgenomen kunnen worden.

Afbeelding via Mini op Twitter

PlayStation-gebruikers krijgen een melding te zien als ze een Party betreden waarvan de voicegesprekken opgenomen kunnen worden. In de melding staat dat 'gesprekken mogelijk worden opgenomen voor beoordeling'. Volgens Sony kunnen alleen PlayStation 5-gebruikers opnames maken om op te sturen ter beoordeling.

Als PlayStation 4-gebruikers samen met PlayStation 5-bezitters in een Party zitten, krijgen ook de PS4-bezitters die melding te zien. Zij kunnen geen opnames maken en opsturen, maar hun bijdragen aan de voicechat kan wel opgenomen worden.

Deze week kregen PlayStation 4-gebruikers de pop-upmelding over gespreksopnames al te zien, na de installatie van systeemsoftware 8.00. Verschillende gebruikers maakten daar melding van op Twitter, schrijft The Verge. Sony verduidelijkte vervolgens dat de functie nog niet actief is en dat alleen PlayStation 5-bezitters de opnames kunnen maken.

Het is de bedoeling dat gebruikers de gesprekken opsturen als ze denken dat iemand de communityrichtlijnen overtreedt. Sony zal de opnames dan beoordelen en kan vervolgens maatregelen nemen. Volgens Sony worden de opnames alleen gebruikt voor 'maatregelen rondom veiligheid' door het PlayStation Safety-team.

PlayStation Safety

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-10-2020 • 08:23

154 Linkedin

Reacties (154)

154
149
61
12
0
74
Wijzig sortering
Ben ik de enige die dit leest als iets wat optioneel is ? Iedereen gaat er helemaal los op maar volgens mij heb je zelf de keuze om* het aan te zetten in een party. Dus als je lekker met je vrienden speelt kan je het gewoon uit laten.

[Reactie gewijzigd door BreadleyG op 15 oktober 2020 09:23]

"Please be aware that voice chats in parties may be recorded and sent to us by other users. By participating in voice chats, you agree to your voice being recorded"

Het probleem is niet dat jij het wel of niet uit kan zetten. Het probleem is dat anderen die keuze voor jou maken. Het simpele feit dat je vervolgens in een party chat gaat, is volgens Sony voldoende om jouw toestemming te geven dat anderen jouw stem opnemen. Je hebt hier dan zelf niets over te zeggen.
Snap ik, maar dan wordt je daar dus van op de hoogte gebracht en kies je daar zelf voor. En dan kan je je vervolgens afvragen waarom join ik een party chat die opgenomen wordt ?
Dat zal afhangen van of we daadwerkelijk een melding gaan krijgen dat iemand in een partychat de functie aan heeft staan. En is dat vervolgens voldoende voor een vrije, geïnformeerde en expliciete toestemming? Ik durf sterk te betwijfelen dat dit allemaal AVG compliant zal gebeuren. Laat staan dat de AVG sowieso al overtreden wordt doordat de gegevens (onder andere) naar de VS worden gestuurd.
Dat is natuurlijk afwachten en ik mag hopen dat Sony daarin geen overhaaste of gewoonweg domme keuzes in maakt. Aan de andere kant is het 2020 dus verbazen zou het me ook zeker niet.
Zoals ik het nu lees komt dat bericht er te staan voor elke voice chat die je joined (aangezien mensen zelfs op PS4 nu al die pop-up krijgen, ookal is de functie nog niet eens in werking). Oftewel, het is niet een kwestie van de ene voice chat wordt mogelijk opgenomen (vanwege de pop-up) en de andere niet (omdat die geen pop-up heeft), in plaats daarvan kunnen ze allemaal opgenomen worden (allemaal krijgen de pop-up).
Ik denk dat je het in een bepaald opzicht moet zien als vergelijkbaar met "Dit gesprek kan worden opgenomen" als je naar een willekeurige klantenservice belt. Ook daar blijf je in het ongewis of je nu wel of niet wordt opgenomen. Vind persoonlijk die situatie nog wel wat anders, maar goed, dat is mijn mening.
En dan kan je je vervolgens afvragen waarom join ik een party chat die opgenomen wordt ?
Ten eerste: die wordt niet opgenomen. Een (vermoedelijk klein) gedeelte wordt opgenomen als één van de deelnemers denkt dat er iets gebeurt wat niet door de beugel kan. Als je iemand op welk forum dan ook een private message stuurt, dan kan die daar ook op "report" klinken en wordt je bericht opeens een stuk minder privé omdat er een moderator naar kijkt.

En om antwoord te geven op je vraag; omdat je een chat wil joinen waar je, als iemand begint uit te leggen welke bevolkingsgroep volgens hem wel uitgemoord zou mogen worden, iets kunt doen om te zorgen dat die persoon gestraft wordt. Zonder deze mogelijkheid kan iedereen letterlijk alles zeggen wat ie wil, volledig ongestraft.
Zo te lezen is het aanzetten niet zozeer optioneel. Maar wel het doorsturen.
Dus met vrienden zou er niks aan de hand moeten zijn.
Hmmm, ik lees "Please be aware that voice chats in parties may be recorded and sent" als dat het opnemen ook optioneel is. Anders had ik meer iets van "voice chats in parties are being recorded and may be sent" verwacht*.

Maar het kan natuurlijk beide kanten op dat geef ik toe.

[Reactie gewijzigd door BreadleyG op 15 oktober 2020 09:40]

ik lees "Please be aware that voice chats in parties may be recorded and sent" als dat het opnemen ook optioneel is.
Zoals ik het lees is het optioneel in de zin dat iedere deelnemer aan het gesprek (die een PS5 heeft) de optie heeft om het gesprek te rapporteren. Als niemand dat doet, dan kan Sony niet meeluisteren, maar ik zie niets wat erop wijst dat je per chat kunt kiezen of deelnemers de mogelijkheid hebben om die te rapporteren.

Zelfs als jouw strikte interpretatie van deze popup klopt, dan nog zou het opnemen kunnen beginnen op het moment dat iemand op "report" klikt. Ik verwacht echter dat het voor moderatie nuttig is om de (laten we zeggen) minuut voor het moment dat iemand klikte ook mee te sturen. Wat mogelijk is als gesprekken niet worden "opgeslagen", maar die laatste minuut alleen wordt "gebufferd" (en pas wordt opgeslagen bij de klik op "report").
Zoals ik het lees is het optioneel in de zin dat iedere deelnemer aan het gesprek (die een PS5 heeft) de optie heeft om het gesprek te rapporteren. Als niemand dat doet, dan kan Sony niet meeluisteren, maar ik zie niets wat erop wijst dat je per chat kunt kiezen of deelnemers de mogelijkheid hebben om die te rapporteren.
En dat is dus wat ze beter duidelijk hadden moeten maken. Als het inderdaad niet optioneel is dan vind ik het ook zeker geen fijn idee en is het terecht dat mensen hier tegenin gaan.

Als het wel gewoon een setting is bij het aanmaken van een party, iets als "Enable recording and reporting of voice chat", dan is er voor mijn gevoel niks aan de hand. Maar dat is dus afwachten want die informatie hebben we niet.

Je tweede punt is natuurlijk logisch, als recording aan staat zal dat niet pas beginnen op het moment dat er op "report" gedrukt wordt. Dat zou de hele functie nutteloos maken.
Lokaal opnemen en doorsturen als er gerapporteerd wordt, lijkt me de 'netste' oplossing.
Dat is vergelijkbaar met hoe chat rapporten werkt in dat het niet standaard voor Sony beschikbaar is.

En ook vergelijkbaar in hoe het opnemen van beeld werkt voor de Share knop
Als er in een user agreement "..may be.." staat, dan zegt dat vaak helemaal niks over de frequentie omdat het net zo goed altijd kan zijn, zonder dat je daar controle over hoeft te hebben. Als er staat "voice chat will be recorded" en opnemen lukt een keer niet door een technisch issue of wat dan ook, dan voldoen ze zelf niet aan hun eigen user agreement.
Sony, een bedrijf dat in het verleden al vaker heeft laten zien dat het niet van andermans eigendommen kan afblijven en niet met persoonlijke gegevens kan omgaan en zijn eigen beveiliging niet op orde heeft gaat nu je prive gesprekken opnemen.

Klinkt als een top plan.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 15 oktober 2020 11:49]

Sony laat PlayStation 5-gebruikers voicechat opnemen en opsturen voor moderatie
Volgens mij neemt Sony zelf niets op.
Nexhil zijn opmerking ging over de betrouwbaarheid van Sony met opnames, gezien hun verleden. Dat veranderd niet ongeacht of sony zelf opneemt of enkele de mogelijkheden biedt om dit eenvoudig op te nemen en te delen.

p.s. technisch gezien had ik niet gelezen dat Sony het eerst lokaal opneemt om daarna te delen over hun netwerk. Alhoewel dit vast het geval zal zijn, ben ik benieuwd waar je dit gelezen hebt. Zelfs mijn voip/dect centrale van 10 jaar oud neemt gesprekken remote op, dus keek hier eerlijk gezegd van op aangezien alles al over het ps netwerk loopt.

Edit: reactie sony van een uur geleden: https://twitter.com/AskPS_UK/status/1316379000604954624
Hello! The notification advises you that other users may be recording your voice conversation. We do no record party chats. ^PS

Maar nog steeds niet duidelijk waar technisch gezien de opnames komen te staan. Grote organisatie zijn vaak bewust onduidelijk over dit soort details.

[Reactie gewijzigd door 2green op 15 oktober 2020 10:29]

Gezien de gigantische hoeveelheid kinderen die mijn moeder elke keer neuken als ik op een console online ga spelen. Is dit eigenlijk niet zo'n slecht idee.

Sony wilt die ervaring verbeteren en dat is volkomen te begrijpen. Ik speel een aantal type games gewoon niet meer, omdat ik stront ziek wordt om elke keer hele hordes mensen te muten, mijn voice compleet uit te schakelen, of gewoon gek wordt van de onzin.

Het hoort een beetje bij online gamen om wat te flamen en te zeiken. Doe ik zelf soms ook wel eens, je moet je frustratie soms ff kwijt en dan is de voice of chat de makkelijkste manier. Maar hoe het de afgelopen 5-10 jaar er aan toe gaat bij de gemiddelde console FPS bv, ik weet het niet, maar dat is gewoon niet leuk meer. Men is eigenlijk alleen maar druk bezig met flamen.
Ben ik het volledig mee eens helaas. Ik negeer dergelijke gesprekken tegenwoordig en beperk mij tot voice met vaste teamspelers.
Of sony het zelf doet of laat doen, sony is degene die het laat uitvoeren en de gegevens gebruikt.
Tevens is het de playstation (en de aangesloten headset?) die de opname uitvoeren dus sony neemt wel degelijk iets op.
Ze maken toch duidelijk dat de gesprekken NIET privé zijn? Er staat letterlijk: "you agree to being recorded"
Benieuwd wat je daar van vind als Whatsapp die policy toevoegt aan de bel functie. Ik kan wel gokken wat de reacties hier op Tweakers dan zijn....
Dan stopt het merendeel met het gebruiken van Whatsapp. Die keuze heb je nu ook.
Ja je hebt de keuze om alle technologie buiten te smijten maar daar zit je dan, helemaal afgezonderd. Hier bij ons en in deze tijd is dat niet meer mogelijk.
Gebruik je Signal ipv Whatsapp. Voor alles bestaat er een veiliger alternatief, je moet het gewoon tegenkomen.
En je moet iedereen meekrijgen maar Signal anders zit je alleen op Signal, succes daarmee

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 15 oktober 2020 10:46]

Ik ben zelf overgestapt op Signal en heb niemand gevraagd om ook te komen behalve mijn partner. Sindsdien hebben mijn vrienden en familie, een voor een, ook Signal geinstalleerd en bevalt hun heel goed. Of zij Whatsapp ernaast hebben draaien moeten zij zelf weten. Iemand moet ergens beginnen, dus niet zo dramatisch doen met eenzaamheid ;) .
ON-Topic:
Of je nou wat je schrijft gemod wordt zoals hier of wat je door je mic zit te brullen. Je bent misschien iets minder bedacht bezig en je kunt er dingen uitflappen. Maar uiteindelijk kies je zelf wat je deelt. Of dat nou dit bericht is, of het in een mic zeg wat mensen dan modereren. Of het een goede ontwikkeling is, nee. Maar ik lees wel dat mensen zelf die fragmenten kunnen opsturen, niet dat Sony actief zit mee te luisteren. Neemt niet weg dat ik er niet op zit te wachten dat iemand anders die "macht" krijgt. Aan de andere kant, je kunt je ook gewoon gedragen :-)

OFF Topic:
Ik heb het hier 2 jaar geprobeerd of mensen naar Signal te krijgen, het is niet gelukt. Je krijgt sommigen wel mee, of sommigen voor een tijdje, maar ze zijn evenzo nog steeds niet bereid om (ook) WhatsApp te blijven gebruiken, omdat ze bang zijn dat ze wat missen of alleen zijn :-/. Dus het echt doorduwen naar de volgende groep zit er zo niet in. Het zit er nu al zover ingebakken dat mensen heel ver bereid zijn te gaan om hun privacy en vrijheid vrijwillig in te leveren. Ook omdat ze het niet snappen of kunnen overzien, totdat er dingen gebeuren die ze niet willen. Wordt je toch best droevig van. Aan de andere kant ... ik gebruik ook gewoon een smartphone ... ipv principieel te zijn in de software kun je ook gewoon "echt" resoluut zijn en die smartphone wegdoen. Ook daarin merk je dan dat weinigen bereid zijn dat echt te doen. Moet wel zeggen dat het gebruik van Signal wat beperkt is icm desktop gebruik. En voor sommigen is dat ook een grote reden om bij Whatsapp of Telegram te blijven.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 15 oktober 2020 11:34]

Oh maar ik ben het met je eens hoor. Maar ik vertel mijn kant van het verhaal over Signal. Bij iedereen die het erop heeft gezet (voor mij dan denk ik) gebruikt nog steeds veel whatsapp. Op werk wordt ik ook vreemd aangekeken dat ik het niet gebruik, maar deert mij niet. Sterker nog, ik ben blij dat niet iedereen naar Signal komt, dan krijg ik weer 1000 ongelezen berichten op een dag.

Maar betreft het verhaal van Sony. Ik vind het een slechte zaak dat het uberhaupt opgenomen kan worden. Als iets wordt gezegd wat niet kan, prima, kick die persoon eruit en klaar ermee. Ik snap niet waarom iedereen ineens politieagent moet spelen. Hiervoor wordt je immers niet betaald en nog enger is dat met deze functie gesugereerd wordt dat je dat wel mag spelen. Zou je Sony een brief mogen sturen met het verzoek om je gegevens niet te verwerken? Dit is namelijk niet kritisch voor het gebruik van het systeem. Zou je dat hiermee kunnen omzeilen of sla ik de spijker nu compleet mis?
Ik doe niet dramatisch over eenzaamheid, ik heb het hele woord niet genoemd.
Mijn enige punt is dat het niet zo makkelijk is om je omgeving mee te krijgen naar een ander platform.
Ik gebruik zelf Telegram en zie maar een drietal anderen daarop, ben dus niet eenzaam, maar als je me een berichtje wil sturen zou dat wel fijn zijn.
Tuurlijk. Dan nog even de 100 contactpersonen overhalen ... :O
Nee die keuze heb je niet. Want gesloten systeem. Er draait geen teamspeak op. Er draait geen discord op etc.

Op PC kan je inderdaad app/software x links laten liggen. Bij gesloten systemen kan dat niet.
Dat kun je wel.
Je kan Whatsapp gesprekken gewoon opnemen hoor.
Alleen, dit wordt door de gebruikers zelf dan gedaan, net zoals bij Sony.
De optie is er dat iemand het gesprek kan opnemen, maar "hoeft" niet.
Ik denk dan dat ik hem verkeerd begreep. Ik dacht dat hij bedoelde dat je keuze had om net zoals whatapp Sony voice chat links kon laten liggen.
Je kan een opname maken.
Alle mensen in een voice-chat kunnen een eigen opname maken en deze opsturen als reporting.
Is een beetje hetzelfde als je op een site als FB of Whatsapp, iemand kan reporten van tekst berichten die racistisch of discriminerend zijn,.
Dat kan dus nu ook met voice chats.
Ja alleen het grote probleem met voice chat is dat je soms wat makkelijker je emoties laat zien(niet eens richting 1 persoon). Maar gewoon een F*CK why can't we kill X or Y genoeg is om een ban te krijgen. en daar gaat je 1k euro aan digitale games.
Tja, blijkbaar accepteren mensen het.
Heb geen console meer gekocht sinds de PS3 en de XBOX360, zit lekker op mn PC te gamen met Discord, dus tja.
Hoe meer mensen gaan klagen bij Sony, de kans dan is groot dat het terug getrokken wordt, maar dan moeten wel een heleboel mensen hier over gaan klagen.
Anoniem: 1409490
@Marc_us15 oktober 2020 10:40
Dat zeiden ze ook nadat Facebook Whatsapp overnam
Dat zeiden ze ook nadat Facebook haar diepgaande integratieproces begon
En ze zeiden dat ook toen bleek dat Facebook in de toekomst wellicht advertenties zal serveren in Whatsapp..

Wat is de eindstand? Vrijwel iedereen zit nog steeds op Whatsapp
Ik zou niet blij zijn en geen opnames meer maken in WA. Maar er is nog een klein verschil tussen een persoonlijk gesprek in WA en een gesprek in een (semi-)publieke chatroom
Een party is helemaal niet publiek. Als dit over in game chat zou gaan was ik direct een groot voorstander geweest. Maar een party is niet publiek. Niemand weet dat jij in die party zit, als het geen vrienden van je zijn en ook alleen vrienden kunnen "zomaar" joinen. En dat is dan ook nog eens als je de party zelf op open hebt gezet, deze staat namelijk standaard op private.

Ik vind dat niet publiek en zelfs niet semi publiek eerlijk gezegd.
"...ik direct een groot voorstander geweest". Ik ben niet zo bekent met de Playstation, maar kun je het geluid van individuele speler niet gewoon blokkeren? En als dat zo is waarom zou er dan de mogelijkheid moeten zijn om door Sony gemodereerd te worden?
Ja je kunt het wel apart blokkeren, dus dat doe ik dan ook maar. Maar voordat je weet wie je moet blokkeren, ben je al helemaal verrot gescholden natuurlijk. Dus een functie omdat te rapporten zou ik kunnen waarderen. Maar niet in de party's die je gewoon 100% zelf modereert.
Dit dus, en dat is nu net waarom Sony hier een flink overreach begaat.

Modereren van in game lobbies ligt dan wat mij betreft beter bij de publisher van de betreffende game dan bij Sony.
Blokkeren is geen straf. Er zijn mensen die pas hun gedrag gaan veranderen als het direct gevolgen heeft voor hun zelf. Dus pas als ze een waarschuwing krijgen of gestraft worden met een tijdelijke ban. Met een eenzijdige blokkering gaan dat soort mensen gewoon weer opzoek naar een andere slachtoffer. Alleen waarschuwen en straffen heeft zin.

Als ik een amateur sport speel en ik word constant verrot gescholden door een andere speler of iemand aan de kant dan zegt de scheids toch ook niet "Doe maar oordoppen in", nee die andere krijgt een straf.

[Reactie gewijzigd door ashwin911 op 15 oktober 2020 10:40]

1) Is totaal niet publiek, je kunt gerust een privé groep hebben waar je mee online gaat spelen met voice optie aan.
2) Waarom zou Sony in eerste instantie zomaar mensen voor het voldongen feit mogen zetten dat ze opgenomen worden? Je koopt een spelconsole en achteraf moet je een deel van je privacy gaan opgeven om een functionaliteit te kunnen gebruiken?

Een beetje zoals met oculus quest2 waar je verplicht een facebook account moet hebben zo dat ze al je data kunnen vergaren. Je weet dit van tevoren, dus de keuze is snel gemaakt. Wat Sony doet is facebook allures hanteren, alleen eerst full price het geld incasseren, dan de consument verplichten hun privacy af te geven. Goed gek!
Benieuwd wat je daar van vind als Whatsapp die policy toevoegt aan de bel functie. Ik kan wel gokken wat de reacties hier op Tweakers dan zijn....
Groot verschil: bellen is wel privé. Dus whatsapp bellen is niet te vergelijken met te vergelijken met in--game party chat.
Daarnaast is het bij telefoon altijd al mogelijk geweest dat de één of de ander om wat voor reden dan ook het gesprek opneemt.

[Reactie gewijzigd door BadRespawn op 15 oktober 2020 17:17]

Dit gaat niet over in-game party chat. Dat telefoongesprek waar jij het over hebt, is net zo privé als dat de partychat met een van mijn maten is. Letterlijk hetzelfde.
Je maten zullen niet zo snel over jouw taalgebruik gaan klagen bij de aanbieder van het platform.
Deze regeling van Sony is evident meer relevant is voor party chat met vreemden, iets wat het platform met zich mee brengt.
Dat jij het als telefoon gebruikt wil niet zeggen dat het letterlijk hetzelfde is.
Kunnen we ook doortrekken, ik word ook nog steeds door vreemde gebeld waar ik helemaal geen zin in heb. Nog steeds hetzelfde wat mij betreft. :)

Dit is niet om bijdehand te doen of zo, dit is serieus hoe ik erin sta.
Je kan er wel zo in staan, maar realiteit is dat voor telefoon de privacywet wat geldt, voor gaming- en social media platforms niet, ook niet in out-of-game groep chat.
Precies, en dat vind ik dus gek. Daar ging precies de hele discussie over.
Beetje makkelijk niet? Als er gegamed wordt met mensen die je kent dan gaan toch alle guards down?
Dan waan je je toch in een veilige prive omgeving? Sony heeft daar niks in te zoeken.

De openbare chats, dus in game lobbies met onbekenden dat vind ik een ander verhaal.
Dit is de volgende stap in het veilig/gezellig maken van de community. Er zijn genoeg oelewappers die een potje gamen graag verpesten voor de rest, denk aan cheaten, griefing, en uitschelden via (voice) chat.

Een uitzondering voor mensen op de buddylist is niet uitvoerbaar. De derde partij die het gedrag moet beoordelen weet namelijk niets van de relatie tussen de buddies. Dus hoe moet er dan beoordeeld worden of het om een grapje of pesten gaat?
Klinkt niet geweldig inderdaad. Maar wordt hiermee ook de wet overtreden?

Zo niet, is het misschien tijd voor ingrijpen inderdaad.

Al word je waarschijnlijk sowieso al afgeluisterd, ook buiten de opgenomen stukjes voor moderatie om. Met Smartphones is dat al duidelijk zo.
gaat nu je prive gesprekken opnemen.
Een gesprek in een multiplayer game lijkt me toch iets minder privé dan bvb een gesprek met familie/bezoek in de huiskamer. Dat eerste is eerder vergelijkbaar met berichten plaatsen op social media of een forum; dat is niet privé.
We maken er toch ook geen probleem van dat Sony en dergelijke (zie ook tweakers.net) daar richtlijnen voor hebben? Wat zou er dan mis mee zijn met toezicht op naleving van die richtlijnen?
Ja. Met wie zit jij in een party dan? Ik alleen met vrienden in ieder geval. Geen enkele reden omdat op te nemen. Of moet ik mijn vrienden gaan rapporteren als er een een stomme grap maakt en het is nog geen vrijdag?
Anoniem: 159816
15 oktober 2020 08:58
Het is mij niet duidelijk of deze gesprekken na afluisteren ook binnen x tijd weer verwijderd worden. Ik snap dat ze hun platform willen modereren, maar dan mogen ze wel wat duidelijker zijn met hun voorwaarden. Ook vraag ik mij af wat dit voor invloed gaat hebben op eventuele cross platform multiplayer. Gaan we dan gewoon geen voice chat hebben met Xbox en PC gebruikers? Of doet Sony gewoon helemaal niet meer mee met cross platform multiplayer?

Overigens ook een leuke voor GDPR, kan je je eigen gesprekken terugluisteren :+
Ik snap dat ze hun platform willen modereren,
Zelfs dat kunnen ze niet eens, log je een keer in zit er tal berichten op je te wachten van totaal onbekende mensen waar je nooit eerder gespeeld heb en/of in contact ben gekomen.

Plus Sony heeft een slechte reputatie als het op leaks, hacking, rootkits aankomt.
Ik weet niet hoe het op andere consoles is omdat ik die niet heb dus daar zal ik geen uitspraak over maken, maar audio opname opsturen geeft geen goed gevoel, in tegen deels zelfs het neemt de vertrouwen weg IMHO,
https://twitter.com/AskPS_UK/status/1316379000604954624

Hello! The notification advises you that other users may be recording your voice conversation. We do no record party chats. ^PS

Niet dat Sony prive party chats actief opslaat lijkt me
En weer een techgigant die zowel wetgevende, uitvoerende als rechterlijke macht tegelijk is.
Ja net zoiets als een cafe eigenaar die huisregels heeft, de regels controlleerd en eventueel de gast het cafe uitplaatst bij wangedrag.

Wat is hier mis mee?
En weer een techgigant
Ja net zoiets als een cafe eigenaar (...) Wat is hier mis mee?
Er is een groot verschil tussen een techgigant en een caféeigenaar. Ik snap je vergelijking tussen een café en tech en daar kan ik me in vinden. Maar het verschil in gigant en eigenaar is gigantisch. Als mijn buurman vindt dat ik niet in zijn tuin mag wandelen dan heb ik daar begrip voor. Als de burgemeester vindt dat ik niet in zijn stad mag wandelen is dat een groot probleem.
Er is ook een groot verschil tussen een publiek forum waar mensen discussieren over van alles en nog wat en de voice chat van Call of Duty 23.

Sony is niet de burgemeester van je stad. Ze hebben 0,0 bevoegdheden in je huis of je tuin of je straat. Maar binnen hun platform gelden huisregels, net als in de kroeg.

Nogmaals: vrijheid van meningsuitting betekent dat de overheid je niet mag arresteren / tegenhouden / straffen voor je mening. Het wil niet zeggen dat iedereen straffeloos naar elke 13 jarige op PS voice moet luisteren hoe die je moeder zou doen.
Nogmaals: vrijheid van meningsuitting betekent dat de overheid je niet mag arresteren / tegenhouden / straffen voor je mening. Het wil niet zeggen dat iedereen straffeloos naar elke 13 jarige op PS voice moet luisteren hoe die je moeder zou doen.
Precies, dat was voor mij toch echt wel de doodsteek voor voice chat en gebruik het eigenlijk al sinds tijden alleen nog maar 1 op 1 met een maat zo nu en dan.

Die moderatie mag er van mij heel snel komen :)
Het gaat over de "party's" zoals je die nu ook al hebt op de PS4. Als jij daar in zit met een 13 jarige die je moeder beledigd, dan moet je niet met hem in een party gaan zitten misschien?
Op je mute 'm gewoon. (kan dat?)
Ja dat kan, de discussie gaat over private lobbies die je zelf aanmaakt en waar alleen mensen uit je friendlist in kunnen.

Daar is geen moderatie van Sony voor nodig. Die 13 jarige je moeder ragers pleur ik gewoon zelf uit m'n vrienden lijst.
Als de burgemeester vindt dat ik niet in zijn stad mag wandelen is dat een groot probleem.
Daar heb je inderdaad het lokale politiekorps voor (die onder de burgemeester valt), die jou kan oppakken en kan opsluiten, omdat je regels/wetten overtreedt. Bij Sony hetzelfde (maar met andere consequenties en met andere regels), lijkt me.Het is niet alsof je voor niets wordt aangepakt.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 15 oktober 2020 08:51]

Zit wel een verschil tussen een cafe eigenaar en een tech gigant met 100+ miljoen gebruikers.. Er gaat iets meer data gemoeid zeg maar.

[Reactie gewijzigd door Luca op 15 oktober 2020 08:49]

Is er dan ook een verschil tussen een cafe met 10 gasten en een lowlands met 40.000 gasten?

Beide hebbben huisregels en controleren die en zetten eventuele gasten met ongewenst gedrag er uit.

Wat maakt het aantal uit? Regels zijn regels.
Ik heb het niet over dat regels geen regels zijn. Ik heb het over dat er veel meer (gevoelige) data gemoeid is door de grotere schaal.

Of zouden we het allemaal heel tof vinden als Google of Apple vanaf morgen ook gebruikers spraakgesprekken laten opnemen ter moderatie? Nee inderdaad niet, dat dacht ik al.

[Reactie gewijzigd door Luca op 15 oktober 2020 11:08]

Zolang met die huisregels geen wetten worden overtreden is daar niets mis mee.
Niet veel, maar dan ga ik met mijn geld "stemmen". Net zoals wanneer ze mij niet binnen laten als ik sneakers aan heb of een petje op heb geef ik graag mijn geld ergens anders wel uit. Zoals ik heb besloten nooit geld te geven aan Tidal of EGS. Partijen die zorgen voor exclusives op hetzelfde platform kunnen de pot op. Zo kan ik nu helaas geen Rocket League meer spelen, maar so be it.

Dus voor de mensen die het niet eens zijn met deze huisregels van Sony: geef je geld lekker aan Microsoft of Nintendo of koop een game pc.

Ik zou willen dat mensen dit vaker zouden doen, maar de meeste mensen geven geen reet om hun privacy of hebben zo goed als geen eigen mening. Dus op een paar boze tweakers na, zal Sony niet veel verkopen mislopen.
..want horeca uitbaters monitoren gesprekken tussen gasten..?
Als een uitbater iemand de hele tijd hoort vloeken en schelden dan kan deze prima de hast uitzetten ja. Als er een andere gast klaagt dat iemand de hele tijd aan het vloeken / schelden is dan kan hij er ook voor kiezen om de gast eruit te zetten.
Daar is op zich niets mis mee.

Het is alleen jammer dat zoveel van die "huisregels" geïnspireerd worden door radicale politieke ideeën.
Hoezo? Je maakt gebruik van hun platform, waar zij voorwaarden op hebben toegepast.

Niets anders dan dat je je in een restaurant of cafe ook dient te gedragen.
Oké, dan gaan we de vergelijking met restaurants even toetsen:

Stel dat er slechts twee restaurants zijn en bij de ene wordt je conversaties die je hebt aan tafel met je vrienden volledig opgenomen. ALLES wat er wordt gezegd is opgeslagen en kan later gebruikt worden om de 'diensten te verbeteren'. Zoals je zelf zegt, word je duidelijk geïnformeerd aan de deur en moet je niet deelnemen aan dit soort praktijken. Ik ben er zeker van dat je je omdraait en naar het tweede restaurant gaat.

Bij het andere restaurant aangekomen: aan de deur word je ook goed geïnformeerd en worden niet allen je gesprekken opgenomen, ook je doen en laten (visueel) worden opgenomen om later te gebruiken om de 'diensten te verbeteren'.

Ik vrees dat die twee restaurants niet lang blijven bestaan. Want je hebt geen keuze meer behalve thuis te blijven. Dat is wat je nu bepaalt in je betoog: als je het niet leuk vindt moet je maar niet deelnemen.
Ergens zou er toch nog een fatsoenlijke keuze moeten zijn waarin je kan kiezen om wel te eten, maar niet constant in de gaten wordt gehouden.

Net zoals je niet veel meer keuze hebt dan PlayStation, XBox en Nintendo. Als deze drie marktleiders allemaal dit soort dingen gaan doen zonder dat ergens iemand er tegenin kan gaan (privé of politiek) dan is het hek van de dam.
Dat er 3 partijen zijn doet niets af aan het recht van partijen om voorwaarden te stellen bij het gebruik van hun platform.

Overigens: die keuze is er toch? Naar ik weet nemen MS en Nintendo niet alles op? En als dat je niet bevalt, dan ga je op de PC spelen.

Keuze te over dus.
Chatberichten worden toch ook al gemodereerd en kunnen worden gereport door anderen? En die worden ook opgeslagen. Dus heel echt anders is dit niet. Maar het is wel een schuin vlak.
En weer een speler die daarmee akkoord gaat.
Bovenstaand van The Zep Man is doorgeschoten liberaal marktwerkingsdenken, toch? En daarom omlaag gemodereerd.

"Jij hebt de keuze om gebruik te maken van de dienst die Sony aanbiedt, en bent vrij om dat niet te doen. Of je kunt er mee op te houden als je niet meer blij bent met de voorwaarden, ook al heb je dan een dure playstation die je niet meer kunt gebruiken."

Zoiets?
Zo ja, dan vind ik dat heel leuk.
Bovenstaand van The Zep Man is doorgeschoten liberaal marktwerkingsdenken, toch?
Waarom is dit doorgeschoten? Het is simpelweg de situatie zoals die nu is. Een zaalexploiteur mag ook bepalen onder welke voorwaarden zalen verhuurd worden. Je bent vrij om ergens anders een zaaltje te huren of zelfs te kopen.

Zolang Sony niet de wet overtreedt en hun inkomstenbronnen niet in gevaar komen is er voor hen geen motivatie om af te wijken van deze koers. Mensen klagen wel, maar het drukpunt ligt bij enkel klagen niet bij Sony.
Ik ben geen held in de economie, maar ik had wel begrepen dat marktwerking niet 'heilig' is, maar dat er rekening moet worden gehouden met 'martkfalen' en bij het opmerken daarvan de overheid dient op te treden.

De vraag of er sprake is van een marktfalen is natuurlijk te bediscussiëren (zeker aangezien het geen monopolie is maar een oligopolie), maar klopt het wat ik hierboven zeg?

Edit: Is het overigens mogelijk dat de wet hier sowieso overtreden wordt?

[Reactie gewijzigd door stephenskocpol op 15 oktober 2020 09:33]

Ik weet nog toen Microsoft dit deed met de Xbox One en gamers hier massaal tegen in gingen. Zeker met de nieuwe controller op de pS5 waar een microfoon in zit ben ik geen grote fan van deze ontwikkeling.
Waar Microsoft de fout in ging was dat Kinect niet alleen voice chat opnam maar letterlijk alles. Ze hadden zelfs het idee om gebruikers meer te laten betalen voor films als er meerdere mensen aan het kijken waren. Ging toch wel even een stukje verder.
Zeker met de nieuwe controller op de pS5 waar een microfoon in zit ben ik geen grote fan van deze ontwikkeling.
Je hoeft voice chat toch niet te gebruiken?

En als je de microfoon in je controller niet vertrouwt, waarom bind je dan jezelf aan een gesloten platform?

Ik heb geen PlayStation (4 of 5), en ga ook niet in zee met dit soort gesloten speeltuinen voor meerdere redenen. Eén ervan is dat je geen controle erover hebt, wat ik als tweaker prettig vind. Een ander is dat het te duur voor mij is. Ik koop mijn spellen in aanbiedingen die voor de PC vaker langskomen, en waarbij multiplayer (als ik dat al speel) gratis is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 oktober 2020 08:29]

Dat is toch geen zinnig argument? Altijd zie je weer de ‘maar je hoeft het niet te gebruiken’ kaart, wat totaal voorbij gaat aan het feit dat ze dit dus mogelijk gaan maken en dit niet gewenst is.

Daarnaast, hoe wil je anders met anderen online gamen? In iedere geval niet via de pc, dus er zijn geen opties over.
Blijkbaar vindt niemand het erg genoeg om te zeggen “leuk Sony, maar dan koop ik geen PS5” of “dan mag je je online abonnement ook houden”.

Iedereen klikt op accept en speelt verder. Misschien dat een enkeling wat klaagt op internet en vervolgens op accept klikt en verder speelt.

Als mensen met hun portemonnee zouden stemmen was dit zo weer verdwenen, maar dat doet vrijwel niemand.

Ik heb makkelijk praten want ik heb geen PlayStation en geen voornemens er een te kopen, maar als je hier serieus om geeft dan kan je makkelijk op een ander platform gaan gamen.
Je zou discord op je telefoon kunnen gebruiken en daar een community vinden voor jouw game. Of skype, zoom, whatsapp, ik kan nog wel even doorgaan. Er zijn genoeg alternatieven voor communiceren met andere gamers.
Op de PC zie je soms dat je mond van je character meebeweegt als je voice chat, zijn er op de Playstation nog voordelen om te praten via de party chat?
Dat is leuk als je op je studentenkamertje makkelijk alles bij de hand hebt, maar als je thuis in je huiskamer wilt gamen en je vrouw en kinderen zitten erbij, dan ga je niet met allemaal omslachtige dingen bezig zijn - in de hoop dat je online vrienden dit ook gaan doen. Geen oplossing dus.
Omslachtig? Wat heeft een studentenkamer hiermee te maken? Je telefoon heb je toch redelijk vaak bij de hand en oordopjes/headphones moet je toch in/op.
Het laatste wat je aanhaalt lijkt me inderdaad een dealbreaker. Als je hele community daar is, krijg je ze moeilijk naar een ander platform.
Je zou discord op je telefoon kunnen gebruiken en daar een community vinden voor jouw game. Of skype, zoom, whatsapp, ik kan nog wel even doorgaan. Er zijn genoeg alternatieven voor communiceren met andere gamers.
Op de PC zie je soms dat je mond van je character meebeweegt als je voice chat, zijn er op de Playstation nog voordelen om te praten via de party chat?
Nog wel, maar dat duurt ook niet lang meer, straks zullen we de zelfde dingen krijgen in Skype, Zoom, Whatsapp, en zullen ze ook zeggen wat je wel mag zegen en wat niet, zekerwetten.
Nou ik ben van PC games overgeschakeld naar consoles omdat ik net de controle verloor. Je kocht een game, je wou die spelen maar dan loopt er van alles verkeerd en je komt dagen niet toe aan spelen omdat probleem opgelost te krijgen. Bij consoles voel ik veel meer controle. Ik pop hem er in en spelen. Klaar.
Niet liegen, je popt hem erin en installeert de day one patch }>
En wanneer je een tijdje niet in de gelegenheid bent geweest om te spelen en je popt hem erin, kun je weer 5gb downloaden voor je kunt spelen.
5gb? Had een tijdje geen cod gespeeld, mocht in totaal iets van 80gb downloaden op de ps4 :+
Ik weet nog toen Microsoft dit deed met de Xbox One en gamers hier massaal tegen in gingen. Zeker met de nieuwe controller op de pS5 waar een microfoon in zit ben ik geen grote fan van deze ontwikkeling.
Vind dit ook een walgelijk praktijk van Microsoft, en dan nog is mensen gaan modereren, vieze praktijken, maar ze gaan natuurlijk het niet voor andere dingen gebruiken beloven ze, yeah right.

Je woord overal in de gaten gehouden nu, en kan nu overal van afgegooid woorden wat al die multinational bedrijven vinden wat niet goed is, en wat er voor gezorgd heeft dat we geen vrijheid van spreken meer hebben op geen enkele grote platform, ja wat die multinational bedrijven goed vinden wat we mogen zeggen, wat zij goedkeuren, en dat is geen vrijheid meer van spreken.

Wat leven we toch in een trieste tijd tegenwoordig, waar snel steeds meer van onze vrijheden woorden afgenomen, en iedereen vind het best.
Ben ik de enige die het raar vind dat ik niet eerst op accepteren of toestaan moest drukken? Is toch gebruikelijk bij zoiets?
Nee, dat is als je data gebruikt zal worden voor marketing doeleinden. Dit is een anti cyberbully ofwel online pesten maatregel.

Zo kan je als slachtoffer iemand rapporten, en dankzij de opnames is er dan ook bewijsmateriaal.
Die melding heeft dan (hopelijk) een afschrikkend effect op de bully.
Nee, dat is als je data gebruikt zal worden voor marketing doeleinden. Dit is een anti cyberbully ofwel online pesten maatregel.
Echt? ik had altijd het idee dat je moest toestaan als 'al dan niet een deel van' je data word bewaard.
Wel vreemd dat Playstation dit nu doet. Ik gebruik mijn PS4 niet vaak, maar ik kan me herinneren dat ik juist daar vaak willekeurige spam berichten binnen kreeg. Focus liever op dat in plaats van op een stel tienjarigen die verkondigen wat ze allemaal met de ander z'n moeder hebben uitgespookt.
Maar het geeft de speler ook wel meer controle over zijn/haar ervaring. Worden er dingen gezegd die echt niet door de beugel kunnen dan kan je het ook bewijzen. Wat is trouwens het verschil met al die twitchers? Kom je in één van hun games terecht dan wordt je ook opgenomen en heb je daar zelfs geen toestemming voor gegeven.

Ik heb het zelf nog nooit nodig gehad maar toen ik eens COD game speelde merkte ik direct dat er een andere wereld bestaat dan de mijne dus kan het me wel voorstellen dat sommigen het nodig zullen hebben.
Wat is trouwens het verschil met al die twitchers? Kom je in één van hun games terecht dan wordt je ook opgenomen en heb je daar zelfs geen toestemming voor gegeven.
Het lijkt me dat streamers daarmee een beetje in grijs gebied opereren. Het feit dat er niet massaal tegen geprotesteerd wordt wil natuurlijk niet zeggen dat het dus ook mag. Ik denk dat als jij te horen bent in een opname van een streamer dat je best een case hebt als je dat offline wil laten halen. Misschien ook wel meer, maar ik ben geen advocaat...

Hoe dan ook is het natuurlijk ook wel anders of het een persoon is die incidenteel wat van je op zou kunnen nemen, of een globaal bedrijf dat gelijk alles aan jouw account kan koppelen.
Zelf boeit me dit niet, zit alleen met vrienden in een party chat en niet met mensen die ik niet ken en die zullen echt niet de party chat doorsturen of iets dergelijks. Daarnaast, er zit al jaren een optie in Party settings waar je kan aangeven dat je niet kan worden opgenomen dus wat is het probleem? Of zit die optie er met de nieuwe firmware niet meer in?
Het makkelijk rapporteren van gebruikers die toxic gedrag vertonen (met bewijs/opnames) is echter in andere online communities (Oculus Quest / Echo Arena) juist een veel gevraagde feature. Opnemen van voice van anderen is toch al mogelijk met recording/streaming maar dan moet je dat altijd doen of het geluk hebben dat een toxic persoon consequent hetzelfde gedrag blijft vertonen zodat je het kan opnemen en rapporteren.

Er zijn gewoon teveel jonge spelers in dit soort communities die zich anoniem wanen en dus denken dat alles wat ze doen zonder gevolgen kan. Voor dames in Echo Arena is het soms helemaal vervelend want in sommige lobbies kunnen ze niet eens een woord zeggen zonder dat er een meute geile tieners (letterlijk want VR) aan ze hangt en ze lastig valt met oneerbare voorstellen en obscene gebaren. Dat soort spelers mag van mij best wel een fikse online time-out krijgen en bij herhaald gedrag gewoon een perma-ban.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee