Inleiding
Smartphone Best Buy Guide
Eens in de twee maanden publiceren we een update van de Smartphone Best Buy Guide. In de zomer is er best wat gebeurd op smartphonegebied. Zo kwam Samsung met zijn nieuwe generatie foldables: de Galaxy Z Flip5 en Z Fold5, de eerste van het merk die echt helemaal dichtklappen. We kregen voor deze editie nog een derde vouwtelefoon binnen: de Motorola Razr 40, met een opvallend lage adviesprijs bij introductie. Nieuwe midrangetelefoons van OPPO en OnePlus, betaalbare telefoons van Nokia en Motorola, de opvallend vormgegeven Nothing Phone (2) en de Nederlandse Fairphone 5 completeren het lijstje nieuw binnengekomen toestellen.
De komende twee maanden zullen de verhoudingen vooral in het high-end segment ingrijpend kunnen veranderen. Volgende week kondigt Apple waarschijnlijk zijn iPhone 15-serie aan; eind deze maand is Xiaomi aan de beurt met zijn 13T-serie, en begin oktober mogen we van Google de officiële introductie van de Pixel 8 en Pixel 8 Pro verwachten. Ben je geïnteresseerd in een nieuwe high-end Pixel of iPhone, dan is even geduld hebben het devies.
We hebben alle toestellen weer beoordeeld en de prijsontwikkeling daarbij meegenomen om te bepalen welke smartphones per categorie de grootste aanraders van dit moment zijn. Sommige aanraders uit de vorige Best Buy Guide komen terug in deze BBG, maar er zijn ook enkele nieuwkomers die het tot aanrader hebben geschopt.
:strip_exif()/i/2004191366.jpeg?f=imagenormal)
100-200 euro
Smartphone Best Buy Guide
In de low-end categorie worden smartphones steeds beter. Dat leek in het afgelopen jaar een beetje te zijn afgevlakt, maar nu wordt er toch weer wat vooruitgang geboekt. Voor 100 tot 200 euro kun je in deze categorie behoorlijk goede toestellen krijgen, nog steeds goed genoeg voor het simpel consumeren van media, het sturen van berichten en zelfs het plegen van een telefoontje. Bovendien zijn er nog steeds telefoons die een onderdeel of functie bevatten die je verder alleen in een duurdere prijscategorie vindt. Denk aan een full-hd-scherm, verschillende camera’s, een grote accu en zelfs 5G-ondersteuning. Goedkope smartphones die zijn uitgerust met een van deze luxere onderdelen, moeten meestal wel wat inleveren op een ander vlak. Het is daarom raadzaam om te kijken welke functie je het belangrijkst vindt.
Interessante toestellen zijn in sommige gevallen nog steeds slecht verkrijgbaar of alleen in een bepaalde kleur of configuratie. Dit jaar lijkt er tot nu toe weinig te zijn veranderd op dit gebied, behalve dat fabrikanten wat vaker de duurzaamheidstoer opgaan. Zelfs in deze prijscategorie komt het voor dat fabrikanten hun smartphones langer ondersteunen. Bovendien wordt er iets meer nadruk gelegd op de repareerbaarheid.
Xiaomi weet met de Redmi Note-serie altijd indruk te maken en dat geldt ook weer voor de Redmi Note 11. Voor minder dan 200 euro heeft hij specificaties die je elders pas in het duurdere segment terugvindt. Zo zit er een oledscherm in met full-hd-resolutie en een lekker vloeiende 90Hz-refreshrate, dat volgens onze tests een uitstekend beeld geeft. De maximale helderheid is zo goed dat deze zich kan meten met toestellen uit het high-end segment. Ook wat accuduur betreft scoort deze smartphone erg goed, vooral als je het toestel gebruikt om video’s te bekijken. De Qualcomm Snapdragon 680 is relatief krachtig, en de combinatie van een 50-megapixelhoofdcamera en een 8-megapixel-ultragroothoekcamera is veelzijdig voor het geld. Xiaomi is een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, dualsim, microSD-kaartlezer, vingerafdruklezer en NFC niet vergeten. De MIUI-software is niet vrij van bloatware en reclame, maar biedt veel aanpassingsmogelijkheden. Naar verwachting krijgt de telefoon nog Android 13 en updates tot januari 2025.
De OnePlus Nord CE 2 Lite is voor nipt minder dan 200 euro verkrijgbaar. De Qualcomm Snapdragon 695-soc maakt het een van de krachtigste opties in dit segment; met 128GB (uitbreidbare) opslag en 6GB ram is de geheugenconfiguratie ook riant. Deze smartphone ondersteunt bovendien 5G, wat niet geldt voor de meeste andere toestellen onder de 200 euro. De accuduur is bovengemiddeld en opladen gaat snel, de lcd is lekker groot, met een 120Hz-refreshrate en een full-hd-resolutie. De kleurweergave, de helderheid en het contrast van het scherm zijn niet top. Jammer genoeg heeft de Nord CE 2 Lite naast een redelijke 64-megapixelhoofdcamera geen ultragroothoekcamera en filmen gaat zoals bij andere toestellen in deze prijsklasse slechts in 1080p-resolutie. OnePlus heeft ook stereoluidsprekers en een IP-classificatie wegbezuinigd. Op het toestel draait de OxygenOS-skin, die wat minder 'schoon' is dan een paar jaar geleden, maar wel veel features bevat. Hij wordt naar verwachting nog geüpdatet tot juni 2025 en Android 14.
Alternatief met lange accuduur
OPPO A76 Zwart
6,56" • 1612x720 • 128GB (uitbreidbaar)
Prijs bij publicatie: € 160,-
De OPPO A76 lijkt veel op de lang door ons aangeraden Samsung Galaxy M22 en dat is een compliment. OPPO heeft in tegenstelling tot Samsung niet bezuinigd op de processor, waardoor dit toestel een stuk krachtiger is. Het scherm mag dan een lage 720p-resolutie en een mindere kleurweergave hebben, daar staat een flinke accuduur tegenover. Daarnaast laat de verversingssnelheid van 90Hz het toestel snel en vloeiend aanvoelen. De snellaadfunctie van deze smartphone voorziet de accu snel van energie en de 33W-adapter wordt netjes meegeleverd met het toestel. De IP54-classificatie geeft aan dat deze smartphone stof- en spatwaterdicht is. Bovendien is het apparaat uitgerust met een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Voor de camera’s hoef je dit toestel overigens niet te halen; die presteren matig. Wat software betreft heeft OPPO aangegeven de smartphone tot januari 2025 te ondersteunen.
Een andere mooie keuze voor de A76 is de Nokia G22. Deze smartphone lijkt erg op zijn voorganger, de G21, maar is door Nokia makkelijker te repareren gemaakt. Toch hebben we hem niet als alternatief in de Best Buy Guide geplaatst. De T606 van Unisoc is nu eenmaal geen snelheidsmonster, maar de goede accuduur geeft je de mogelijkheid om lang naar video’s te kijken. Als je liever een toestel wilt dat lang wordt ondersteund, kom je uit bij de Samsung A14 4G als mooie keuze. Deze smartphone wordt maar liefst vijf jaar voorzien van updates en de software is zeer compleet. De kleurweergave van dat scherm valt wel tegen. Ook de Moto G62 is een mooi alternatief. Deze smartphone is wel wat ouder, maar dankzij prijsverlagingen krijg je best veel smartphone voor je geld.
Redmi A1 Blauw
6,52" • 1600x720 • 32GB (uitbreidbaar)
Prijs bij publicatie: € 70,-
De Redmi A1 kost minder dan 100 euro. Er is uiteraard wel op wat dingen bezuinigd. De MediaTek Helio A22-soc komt uit 2018 en is dus geen snelheidsmonster. Daarnaast heeft de smartphone maar 32GB opslag en 2 of 3GB ram. Je zult hier en daar te maken krijgen met een hapering, maar omdat hij draait op Android 12 Go, een lichte, uitgeklede versie van Android, valt het mee. Verder heeft het toestel Wi-Fi 4, Bluetooth 5 en een Micro-USB-aansluiting. Het scherm heeft een resolutie van 720x1600 pixels en presteert bovengemiddeld in deze prijscategorie. Bovendien is dit toestel lekker compleet: met een FM-radio, koptelefoonaansluiting, geheugenkaartlezer en dualsim. Een vingerafdruklezer is niet aanwezig. Mocht je dat graag willen, dan zou je nog kunnen gaan voor de Redmi A1+. Die heeft verder dezelfde eigenschappen, maar is minder breed verkrijgbaar. Verwacht niet te veel van de camera’s. De A1 zal twee OS-upgrades krijgen en drie jaar beveiligingsupdates. Dat betekent dat je tot 2026 updates zult ontvangen.
Nieuw getest
Nu bijna alle grote jongens hun vlaggenschepen en midrangers uit het hogere segment hebben gepresenteerd, is het tijd voor de midrange- en budgetsmartphones. Motorola had in deze prijscategorie maar liefst drie toestellen voor ons: de Moto G62, de Moto G23 en de Moto G14. Daarnaast heeft Nokia de C22 naar ons gestuurd.
Testdata
Hieronder zie je een selectie van onze testdata voor alle toestellen die we in deze categorie van de BBG hebben meegenomen. Zoals gebruikelijk hebben we de smartphones die we hebben aangemerkt als aanraders, in de onderstaande grafieken uitgelicht met een aparte kleur.
- Max. helderheid
- Contrast
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
De smartphones met een full-hd-scherm beginnen de overhand te krijgen en het aantal smartphones met een oledscherm groeit gestaag. Het contrast van toestellen met een oledscherm is praktisch altijd perfect; de zwarte pixels geven helemaal geen licht. Daarom staan de toestellen met een oledscherm niet in het Contrast-tabblad van de grafiek hierboven.
De oledtoestellen zijn over het algemeen ook in het voordeel als het op de helderheid van het scherm aankomt. De Redmi Note 11, Motorola Moto G31 en Nokia G22 produceren meer dan 600cd/m² en in Redmi’s geval zelfs ruim 800cd/m². Die toestellen kun je dus rustig in de volle zon bekijken. Op het gebied van kleurechtheid scoort de Note 11 weer verrassend goed, zelfs zo dat hij zich kan meten met de duurdere vlaggenschepen. Een gemiddelde afwijking onder de 3ΔE2000 duidt op een voor het menselijk oog niet zichtbaar kleurverschil. De toestellen van Xiaomi zitten daar ruimschoots onder, zelfs de supergoedkope Redmi A1.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Naast het beeldscherm is de accuduur een belangrijke factor bij de keuze voor een nieuwe smartphone. Gelukkig hebben fabrikanten dat ook begrepen, want juist in dit segment zie je vaker accu's van 5000mAh of meer, wat vooral bij webbrowsen een lange werktijd kan opleveren. Tijdens het kijken naar video verbruiken deze toestellen over het algemeen meer stroom dan duurdere modellen door de aanwezigheid van een lcd in plaats van een oledscherm. Hierdoor is de accuduur bij die activiteit niet top, ook al is de accu groot. Aan de andere kant zien we ook nu weer dat de efficiëntie van het scherm in sommige gevallen juist een langere accuduur oplevert bij het kijken naar video dan tijdens het webbrowsen.
Als het om de browsetests gaat, maken de toestellen van Nokia, de OPPO A16 en de Motorola G52 indruk, maar de OPPO A76 doet het het best. Als we kijken naar de videotest, gaat de Motorola Moto G41 aan kop, met een aantal andere oledtoestellen daar vlak achteraan. De A76 blijft het relatief goed doen voor een smartphone met een lcd en dat geldt ook voor de OnePlus Nord CE 2 Lite.
- Browsetijd na halfuur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Ongeveer de helft van de geteste smartphones heeft ruim 2 tot 3,5 uur nodig om volledig te worden opgeladen. Dat is wel een heel stuk trager dan de meeste duurdere toestellen, maar we zien in dit segment dat 33W-snelladen langzaam gebruikelijker wordt. De OPPO A76 en Redmi Note 11 kunnen binnen 2 uur worden opgeladen. De TCL 30 en OnePlus Nord CE 2 Lite kunnen binnen 1,5 uur volledig worden voorzien van energie.
200-350 euro
Smartphone Best Buy Guide
Voor 200 tot 350 euro koop je over het algemeen een duidelijk mooiere telefoon dan in de prijsklasse hieronder. Zo vind je in deze prijsklasse vaker contrastrijke oledschermen, snelle 5G-verbindingen en prima camera's, compleet met 4k-video-opname, ultragroothoeklens en macrostand. Het geheel draait vloeiender dankzij een vlottere processor, met software die langer wordt ondersteund. Over het algemeen is de behuizing van de toestellen nog steeds van plastic, dus minder luxueus. Soms is de behuizing spatwaterdicht, maar echte waterdichtheid is nog steeds zeldzaam. De 3,5mm-koptelefoonaansluiting en de geheugenkaartlezer komen nog wel veelvuldig voor, maar in navolging van duurdere toestellen worden ze steeds vaker weggelaten.
De Samsung Galaxy A34 is een mooie midrangesmartphone die uiterlijk veel weg heeft van de Galaxy S23. Evenals zijn grotere broer, de Galaxy A54, heeft hij een waterdichte behuizing (IP67), wat in deze prijsklasse zeldzaam is. De MediaTek Dimensity 1080-soc is iets trager, maar alsnog kan hij behoorlijk goed meekomen met andere midrangetoestellen. Het is zelfs mogelijk om sommige zware spellen op hoge instellingen te spelen. Het scherm heeft dezelfde hoge refreshrate van 120Hz en de kleurweergave is ook verrassend goed. De camera's zijn voor deze categorie wel aardig; 4k-filmen wordt ondersteund en als er genoeg licht voorhanden is, zijn je foto's meer dan goed genoeg voor socialemedia-uitingen. Ook de software is nagenoeg gelijk aan die van de A54 en zelfs de S23. Alleen DeX ontbreekt. Samsung belooft liefst vijf jaar updates en Android-upgrades tot versie 17, waarmee de ondersteuning pas in het eerste kwartaal van 2028 eindigt.
Een goed alternatief voor de Galaxy A34 is de Redmi Note 12 Pro 5G, voorzien van dezelfde Mediatek Dimensity 1080-soc en een vergelijkbare prijs, maar met net andere voor- en nadelen. De Xiaomi-telefoon heeft bijvoorbeeld een 3,5mm-poort, een luxer aanvoelende behuizing van glas, een grotere sensor voor de hoofdcamera en voor hetzelfde geld meer opslag. De A34 beschikt dan weer over uitbreidbare opslag, en een betere front- en macrocamera. Hij is dompeldicht (IP67) in plaats van spatwaterdicht (IP53). Waar de A34 een betere accuduur heeft, laadt de Note 12 Pro 5G sneller op. Samsung voorziet zijn toestel langer van updates. De POCO X5 Pro is ook nog steeds een goede keuze. Het toestel heeft een snelle Qualcomm Snapdragon 778G-soc, een 108-megapixelcamera met net als de andere twee, de mogelijkheid om te filmen in 4k, een goed oledscherm en een spatwaterdichte behuizing (IP53). Opladen gaat snel, maar de accuduur is hooguit gemiddeld.
Voor de bovengenoemde toestellen betaal je nu bijna 300 euro; kun je iets minder uitgeven, dan komt onderstaande aanrader in beeld.
Goedkoper compleet alternatief
De Motorola G72 is voor minder dan 250 euro zeer compleet te noemen. Hij is voorzien van een MediaTek Helio G99, 6 tot 8GB ram en 128GB opslaggeheugen. Dit kan worden uitgebreid met een microSD-kaart, dankzij het gedeelde dualsimkaartslot. Verder zijn er een 3,5mm-koptelefoonaansluiting en zelfs een FM-radio aanwezig, waarbij Motorola niet heeft bespaard op stereoluidsprekers. De G72 is uitgerust met een mooi oledscherm met 120Hz-refreshrate, met een zeer hoge helderheid, maar een wat meer gemiddelde kleurechtheid. De behuizing voelt stevig aan, en is stof- en spatwaterdicht (IP52). Aan de achterkant zit een aardige camera, helaas zonder optische beeldstabilisatie of 4k-filmfunctie. De smartphone scoort goed op accugebied. Wat laadsnelheid betreft scoort hij gemiddeld. De software op het toestel oogt redelijk 'stock' en voelt snel aan, maar is niet vrij van meegeleverde bloatware. Het apparaat wordt tot 2026 ondersteund, maar helaas eindigen versie-upgrades al bij Android 13.
Zoek je een telefoon met een prijs tussen de 300 en 350 euro? De Motorola Edge 30 Fusion is dan een optie. Met een Snapdragon 888+ is hij stukken sneller dan de Galaxy A34, en ook het heldere scherm en de goede camera’s maken hem aantrekkelijk. Ook de Nothing Phone (1), die onlangs in prijs is gedaald, komt in beeld. Die telefoon onderscheidt zich met name door zijn strakke design met knipperlichtjes, en hij heeft een groter scherm en een langere accuduur dan de Pixel 6a, die we als aanrader verkiezen. Het Google-toestel krijgt langer software-updates, heeft een volledig waterdichte behuizing en beschikt over een nog snellere soc.
De Google Pixel 6a is met zijn 6,1"-scherm net wat compacter dan veel andere Android-smartphones rond deze prijs. De kleine behuizing heeft een stevig aluminium frame, is waterdicht (IP67) en er zit dezelfde krachtige Tensor-soc in als in duurdere Pixels, waarmee de systeemprestaties erg goed zijn. Diezelfde soc draagt bij aan de goede cameraprestaties, waarbij Google relatief oude sensors gebruikt. Zodoende ontbreekt een goede macrofunctie en de frontcamera is ook niet zo goed, maar 4k-filmen vormt geen probleem. Op de Pixel-telefoon staat een versie van Android zonder veel extra bloatware en updates tot medio 2027, die vaak sneller verschijnen dan bij andere fabrikanten. Google heeft bij dit toestel vooral bezuinigd op het scherm, dat met zijn 60Hz-refreshrate minder vloeiend reageert dan bij het gros van de concurrentie, al zijn helderheid en kleurweergave van het oledpaneel niet slecht. De accuduur en oplaadsnelheid vallen wat tegen, en ook jammer is het ontbreken van een microSD-kaartslot en 3,5mm-poort.
Nieuw getest
Ook in deze categorie is er weinig nieuws bijgekomen. Alleen de Nokia G42 kwam bij ons binnen. Voor de rest zijn er vooral smartphones uit duurdere categorieën en enkele uit de goedkopere in deze lijst terechtgekomen dankzij prijsverlagingen en prijsverhogingen. Enkele van deze toestellen hebben het daardoor tot aanrader geschopt, maar de populairste, de Samsung Galaxy A54, heeft dankzij een prijsverhoging het veld moeten ruimen. Daarnaast hebben we wat toestellen geschrapt die niet langer normaal verkrijgbaar, te oud of te duur zijn.
Testdata
- Max. helderheid
- Contrast
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
Bijna alle smartphones in dit rijtje hebben een 1080p-resolutie. De refreshrate is soms een extra vloeiende 90Hz en soms zelfs 120Hz, maar veel smartphones met oledscherm in dit overzicht blijven steken op 60Hz. De piekhelderheid loopt sterk uiteen, waarbij de Samsung Galaxy A34, Motorola G72, en Edge 30 Neo en Edge 30 Fusion ruim over de 1000cd/m² gaan. Naast een hoge helderheid hebben de oledschermen een perfect contrast. Op het vlak van kleurafstelling gaat het in deze klasse nog weleens mis, minder vaak dan voorheen, maar nog steeds vaak genoeg. Fabrikanten kiezen een te hoge kleurtemperatuur, waardoor het scherm er blauw uitziet. Dat zie je terug in een verhoogde grijsfout in bovenstaande grafiek. De smartphones van Xiaomi en Motorola hebben daar in elk geval niet of nauwelijks last van. Waar Samsung normaal gesproken in het midden en de onderste regionen zit met zijn smartphones, weet het bedrijf het met de A34 juist weer bovengemiddeld goed te doen.
- Browsetest
- Browsetest 4G
- Videotest
Bijna alle fabrikanten rusten hun smartphones tegenwoordig uit met een accu van 5000mAh met uitschieters naar beneden. Een grotere accu betekent niet meteen dat het toestel langer op een acculading meegaat; er zijn meer factoren die de accuduur bepalen.
De OnePlus Nord CE 3 Lite en Samsung Galaxy A34 domineren nog steeds zowel de wifi- als de 4G-test en zijn de beste smartphones om lang mee te internetten. Als je vooral veel naar video wilt kijken, kom je uit bij de OPPO Reno8 Lite, realme 9 4G en Motorola Moto G71.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Het mag inmiddels geen verrassing meer zijn dat de smartphones van Chinese fabrikanten bovenaan de lijst prijken. Ze zetten het snelladen steevast hoog op het prioriteitenlijstje en ook in de budgetcategorie zijn er al smartphones van deze merken die 65W-supersnelladen of hoger ondersteunen. Dat resulteert in een bijna volle accu na slechts een halfuurtje aan de lader, zoals de Redmi Note 12 Pro laat zien. Ook Motorola kruipt langzaam maar zeker naar de hoogste regionen van onze grafieken op dit gebied. De Edge 30 Neo kan in iets meer dan 50 minuten volledig worden voorzien van energie.
De iPhone SE uit 2020 hebben we nog getest met het zeer magere 5W-ladertje dat toen in de doos zat, maar je kunt hem iets sneller laden met een ander blokje. Tegenwoordig wordt de iPhone SE verkocht zonder meegeleverde lader, net als de iPhone SE uit 2022 en de high-end iPhone 12- en 13-series, maar je mist daar dus niet veel aan.
De Samsungs staan wat lager in deze lijst. De toestellen van deze fabrikant ondersteunen simpelweg niet zulke hoge laadvermogens. Een ander minpunt is dat je bij de nieuwste Samsung-toestellen, zoals de A34, een lader moet aanschaffen.
350-500 euro
Smartphone Best Buy Guide
Toestellen in de prijsklasse van 350 tot 500 euro hebben over het algemeen een oledscherm en een behuizing die soms van glas is gemaakt, maar niet vaak van metaal. Waterdichtheid, draadloos opladen en een goede telecamera of macrofunctie zijn soms aanwezig. Meestal ontbreekt minstens een van die luxe eigenschappen, niet zelden allemaal. Intern mag je zeker een snelle midrange-soc verwachten, maar richting 500 euro is ook het gebruik van een ouder high-end exemplaar populair. Het werk- en opslaggeheugen nemen over de hele linie toe, maar de accucapaciteit gemiddeld juist niet. In het budgetsegment vind je meer smartphones met een grote accu. Een microSD-kaartlezer, FM-radio en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, bij budgetmodellen nog gebruikelijk, worden vanaf dit segment meestal weggelaten. Kijk ook niet gek op als de verpakking naast het toestel alleen nog een kabeltje bevat.
De derde OnePlus Nord is een luxe uitziende midrangesmartphone die over de hele linie uitstekend scoort in onze tests. De behuizing is net als bij voorgaande OnePlus Nord-telefoons deels van plastic en helaas slechts spatwaterdicht (IP54). Het grote scherm met opvallend smalle randen heeft een hoge 1200p-resolutie, dito maximale helderheid en goede kleurafstelling. De accuduur blijkt in onze tests lekker lang, waarbij het opladen, zoals gebruikelijk bij OnePlus, snel verloopt. Draadloos laden kan de Nord 3 echter niet. De Mediatek Dimensity 9000-soc is nipt trager dan de snelste opties in deze prijsklasse. Voor minder dan 500 euro kun je de Nord met een zeer royale 256GB opslag en 16GB ram bestellen; het gelinkte model heeft 128GB opslag en 8GB werkgeheugen. Op cameragebied beschikt de Nord 3 over een geavanceerde hoofdcamera, maar de rest van de cameraatjes is van mindere kwaliteit. De OxygenOS-software voelt vloeiend aan, heeft veel mogelijkheden en ontvangt updates tot Android 16 en de zomer van 2027.
Grappig is dat de OnePlus Nord 3 dezelfde camera-opstelling heeft als de OnePlus 10T. De soc is ongeveer even snel, en ook de 10T heeft een goede accuduur en laadt nog veel sneller. Wij zouden toch de Nord 3 nemen, vanwege zijn betere scherm en de langere ondersteuning. De 10T is bijna een jaar ouder, waarmee de updates eerder zullen stoppen.
Wie een kleinere telefoon prettiger vindt, kan met het alternatief hieronder uit de voeten. De Xiaomi 12, vorige keer onze aanrader, is nog kleiner, maar de allerkleinste telefoon in deze prijsklasse is de iPhone SE (2022). Die is tevens de moeite waard omdat het de enige courante iOS-smartphone is voor minder dan 500 euro. Tegenover de snelle soc, waterdichtheid en draadloos laden staan een naar huidige maatstaven erg kleine display, korte accuduur en weinig veelzijdige camera, dus voor Apple-fans loont het alsnog om door te sparen.
De Google Pixel 7a heeft een relatief compacte behuizing met een stevig metalen frame en ligt prettig in de hand. Net als duurdere telefoons is hij waterdicht (IP67) en kun je hem draadloos opladen, wat maar weinig andere toestellen in deze prijsklasse ondersteunen. Binnenin zit dezelfde Tensor-soc als in de duurdere Pixel 7-telefoons. De camera beschikt over erg goede beeldverwerking en is fijn in het gebruik, met een relatief goede zoomfunctie voor een toestel zonder telecamera, maar geen macrostand. Het scherm heeft een refreshrate van 90Hz, iets lager dan bij veel andere telefoons in deze prijsklasse, maar met zijn uitstekende kleurweergave en zeer hoge piekhelderheid maakt de Pixel 7a dat weer goed. Op het gebied van accuduur scoort de Pixel 7a goed, maar opladen verloopt trager dan bij de concurrentie. Wat software betreft weet je dat je bij Google altijd als een van de eerste de nieuwste functies hebt en lange ondersteuning krijgt. De 7a krijgt nog Android 16 en updates tot voorjaar 2028.
Zoek je een toestel voor tussen de 350 en 400 euro, dan is het alternatief hieronder misschien iets voor je. In dezelfde prijsklasse kun je ook de Motorola Edge 40 overwegen, met een snellere soc en draadloos laden, maar een mindere accuduur. Een andere optie is de POCO F5, die we helaas nog steeds niet hebben kunnen testen. Hij is voorzien van een op papier snelle soc, maar mindere camera.
De Samsung Galaxy A54 is het duurdere broertje van de Galaxy A34, met dezelfde sterke punten, zoals de waterdichte behuizing (IP67) en goede accuduur, naast een aantal verbeteringen die hem de moeite waard maken. Zo beschikt de A54 over een geavanceerder camerasysteem, wat zich vooral bij weinig licht uitbetaalt. De Exynos 1380-processor is krachtiger dan het exemplaar in de A34, maar tegelijk een stuk trager dan de oudere high-end socs in sommige andere toestellen in dezelfde prijsklasse. Het scherm is wel erg goed, waarbij het cameragaatje net wat moderner oogt dan de pilvormige notch van de A34. Ook wat software betreft lijkt deze smartphone meer op high-end uitvoeringen. Bijna alle functies die je gewend bent van de Galaxy S23, zijn ook te vinden op deze smartphone, behalve DeX. Je krijgt helaas wel wat meer bloatware mee dan bij voorgaande modellen. De softwareondersteuning belooft superlang te zijn, tot voorjaar 2028 en Android 17.
De beste camerasmartphone in dit prijssegment is nog altijd de Samsung Galaxy S21 FE, voorzien van drie goede camera's aan de achterzijde en een prima frontcamera. Macrofotografie is het enige wat dit toestel niet kan. We hebben de S21 FE in deze BBG niet uitgeroepen tot algehele aanrader, omdat de accuduur begint achter te lopen op de concurrentie. Als je de camera echter het allerbelangrijkst vindt, is hij toch nog het overwegen waard.
Nieuw getest
We nemen deze keer afscheid van veel toestellen, waaronder eerdere aanraders als de Samsung Galaxy A52(s) en Galaxy S20 Fan Edition. De Nothing Phone (1) valt af, omdat hij tegenwoordig nipt minder kost dan 350 euro. Daarvoor in de plaats komen enkele nieuw geteste toestellen, waarvan de OnePlus Nord 3 meteen binnenkomt als aanrader vanwege de uitstekende testresultaten en goede featureset. We ontvingen verder de OPPO Reno10 en Motorola Edge 40. OPPO's nieuwe midranger valt op met zijn grote, gekromde oledscherm, de behuizing met een kleurverloop en de aanwezigheid van een telecamera voor portretfotografie. De accuduur is bovengemiddeld en het scherm is prima, maar helaas is de soc nogal zwak en de verdere uitrusting ook niet bijzonder. De Edge 40 heeft een kunstlederen, rijkelijk geparfumeerde behuizing die bovendien waterdicht is (IP68). Het toestel heeft een prima camera met bovengemiddelde macrofunctie en een helder scherm, en het kan draadloos laden. Helaas is de accuduur niet denderend, anders had hij ook tussen de aanraders gestaan.
Testdata
- Max. helderheid
- Contrast
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
In deze prijsklasse mag je mooie schermen verwachten. Dat wordt niet alleen bereikt met de oledtechniek, maar ook met de afstelling van het scherm. Zoals je aan de grafieken voor kleur- en grijsfouten ziet, is die afstelling over het algemeen beter dan bij goedkopere modellen. Zes van de toestellen halen een piekhelderheid boven de 1100cd/m², wat garant staat voor een zeer goede afleesbaarheid, zelfs bij veel omgevingslicht. De meeste schermen in dit overzicht hebben een full-hd-resolutie, al zijn er uitzonderingen, zoals de OnePlus Nord 3 met zijn net-wat-hogere 1200p-resolutie, en de iPhone SE uit 2022, met juist opvallend weinig pixels. Dat scherm is ook als een van de weinige niet geschikt voor een hogere refreshrate dan 60Hz, waarmee bijvoorbeeld scrollen er minder mooi vloeiend uitziet.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
In deze categorie is een aantal telefoons met een lange adem te vinden. Daaronder zijn er een heleboel waarmee je de dag wel doorkomt. Bij de onderste paar telefoons wordt dat krapper, zeker nadat je ze een jaar of twee hebt gebruikt. De Sony Xperia 10 IV doet het in alle drie de tests het best, beter nog dan de opvolger Xperia 10 V. Ook de Samsung Galaxy A54, Redmi Note 12 Pro+ en OnePlus Nord 3 behoren gemiddeld genomen tot de toppers. De POCO X4 GT scoort erg goed in de browsetests, maar minder goed in de videotest, iets dat we vaker zien bij toestellen met een lcd in verhouding tot smartphones met een oledscherm.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Als je snelladen belangrijk vindt, doen de toestellen van Xiaomi, OPPO, realme en OnePlus het normaal gesproken goed. Dat blijkt ook weer uit deze grafiek. De POCO F4 GT hoeft zelfs maar negentien minuten aan de lader te hangen voor een volle accu. Apple, Google en Sony doen het niet best op het gebied van snelladen. Terwijl de Xperia 10 IV bij de accuduur helemaal bovenaan staat, bungelt het toestel bij de laadsnelheid helemaal onderaan. Ook de merknaam Samsung staat meer dan eens in de onderste regionen van de grafiek. Sony, Samsung en Apple leveren bij hun huidige line-up geen lader meer mee. Sony stopt bij de Xperia 10 IV en 10 V zelfs geen kabeltje in de doos.
500-750 euro
Smartphone Best Buy Guide
In de prijscategorie tussen 500 en 750 euro vind je oudere high-end toestellen naast nieuwe modellen die net niet high-end zijn. Ze hebben bijvoorbeeld wel het nieuwste op processorgebied, maar niet de beste camera of de meest luxe afwerking. Features zoals een telecamera, IP68-waterdichtheidsrating en draadloos opladen worden vaak als eerste geslachtofferd. Een ouder high-end exemplaar kan mede daarom interessant zijn. Dat heeft misschien niet de snelste chip, maar wel die extra's die in de praktijk heel nuttig kunnen zijn. Ook de wat oudere toestellen zullen in de komende jaren nog goed meekomen, waarbij de softwareondersteuning soms nog langer is dan bij nieuw aangekondigde toestellen.
De Nothing Phone (2) is een geslaagd vervolg op de eerste Nothing Phone met dezelfde, opvallende knipperlichtjes aan de achterkant. Helaas is de fraaie behuizing nog steeds alleen spatwaterdicht (IP54). De fijne software op het toestel is eveneens bijzonder vormgegeven en vrij van bloatware. De softwareondersteuning is gemiddeld, met updates tot 2027 en Android 16. De specificaties zijn niet op alle vlakken het best, maar de testresultaten zijn wel weer goed. Zo heeft het scherm een full-hd-resolutie, maar is het wel erg fel en kleurecht. De Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 is een chip 2022, maar nog steeds snel en efficiënt. Nothing geeft de telefoon een ruime 256GB opslag en 12GB ram mee voor dit bedrag. De accuduur is uitstekend en opladen gaat zowel bedraad als draadloos, maar er zijn sneller ladende telefoons. De camera's aan de achterkant schieten prima foto's, waaronder goede macro's, maar er is geen losse telecamera aanwezig zoals bij sommige andere toestellen voor deze prijs.
De Nothing Phone (2) laat weinig steken vallen, maar het is ook niet op alle punten de beste smartphone. Het alternatief hieronder, de OnePlus 11, heeft een andere combinatie van plus- en minpunten, waardoor hij voor jou misschien een betere keus is. Dit toestel heeft een slechtere accuduur en geen draadloos opladen, maar met een kabeltje gaat het wel veel sneller. De soc is nog sneller, maar voor dezelfde prijs zit er minder opslag- en werkgeheugen in, en het scherm heeft een hogere resolutie, maar kan minder fel.
De OnePlus 11 is nog steeds het topmodel van OnePlus, voorzien van de snelle Snapdragon 8 Gen 2-soc. De zuinige chip maakt ook een bovengemiddeld goede accuduur mogelijk. Het fraai vormgegeven cameragedeelte bevat een telecamera en de OnePlus 11 kan ook fraaie macro-opnamen maken. De ultragroothoekcamera en frontcamera zijn niet zo goed. De OnePlus 11 is niet vrij van compromissen. Zo is de behuizing slechts spatwaterdicht (IP64), niet volledig waterdicht dus, en is draadloos laden niet mogelijk. Bedraad laden kan hij wel snel, zoals gebruikelijk voor een OnePlus-toestel, en bovendien krijg je de lader er gewoon nog bij. Het grote oledscherm heeft een lekker hoge 1440p-resolutie, maar een mindere helderheid dan de meeste concurrenten. Voor minder dan 750 euro krijg je een model met 128GB opslag en 8GB ram, wat minder is dan sommige andere telefoons voor hetzelfde geld hebben. OxygenOS op basis van Android 13 is geen lichte interface, maar het updatebeleid is wel goed: tot februari 2028 en Android 17.
Als je tussen 500 en 650 euro op zoek bent naar een krachtige telefoon, kun je de uitlopende Motorola Edge 30 Ultra of Xiaomi 12T Pro met een aanbieding nog voor rond de 600 euro vinden. Dit duo is uitgerust met dezelfde vlugge Snapdragon 8+ Gen 1-soc als de Nothing Phone (2) en doet het aardig goed in onze overige tests, maar heeft niet de beste camera. De POCO F5 Pro met de nieuwere en nog rappere Snapdragon 8 Gen 2, zoals de OnePlus 11, hebben we helaas nog niet kunnen testen.
De OnePlus 11 en Nothing Phone (2) zijn beide vrij grote smartphones. Wil je dat niet, dan kun je kiezen voor het onderstaande alternatief, dat een stuk kleiner is en tegelijk veel goede eigenschappen heeft.
De Galaxy S23 is het compacte topmodel van Samsung voor 2023 en een van de beste kleine smartphones van dit moment. Het toestel heeft een luxe aanvoelende, waterdichte behuizing (IP68) met een helder scherm dat veel feller kan dan dat van de S22 van vorig jaar. De Snapdragon 8 Gen 2-soc is de snelste van het moment en is bovendien zuinig genoeg om een lange accuduur mogelijk te maken. Zeker gelet op het geringe formaat is dat bijzonder. Ook bijzonder voor een kleine telefoon is de aanwezigheid van drie camera's aan de achterzijde, waaronder een telecamera. Jammer is dat er geen goede macrofunctie op zit. Wat de S23 ook niet heeft voor minder dan 750 euro, is veel opslag of werkgeheugen. Opladen kan zowel bedraad als draadloos, maar gaat niet supersnel. De S23 heeft dezelfde OneUI-software als andere Galaxy-telefoons. Die software bevat veel mogelijkheden en gaat vergezeld van een uitstekende updatebelofte: tot februari 2028 en Android 17.
Ben je specifiek op zoek naar een kleine telefoon voor rond de 700 euro, dan kun je naast de Galaxy S23 niet om de Xiaomi 13 heen. Dit toestel is slechts een beetje breder, maar wel een stuk langer. Cameraprestaties, systeemprestaties en schermkwaliteit gaan gelijk op, waarbij het Xiaomi-toestel voor dezelfde prijs meer opslag heeft, veel sneller oplaadt en een klein voordeel heeft op het gebied van accuduur. Samsung slaat terug met veelzijdigere software die langer wordt geüpdatet, en het toestel is dus ook iets kleiner en bovendien goedkoper en breder verkrijgbaar. Wil je niet een beetje klein, maar héél klein, dan is de Apple iPhone 13 mini haast je enige optie. Hij is veruit compacter dan alle andere high-end telefoons, met een prima scherm, accuduur en systeemprestaties, waarbij de softwareondersteuning nog tot medio 2027 of 2028 kan duren. Verwacht geen bijzondere cameraprestaties.
Foldables zijn over het algemeen erg duur, maar de Galaxy Z Flip4 van vorig jaar is intussen al verkrijgbaar voor minder dan 600 euro. Dat hij net als andere oudere Samsung-foldables op een kiertje dichtklapt is een beetje suf in vergelijking met de nieuwere generatie. Tegelijk maakt de prijs hem veel interessanter als je graag een verticaal vouwende foldable zou willen proberen zonder meteen de hoofdprijs te betalen. Het compact dichtklappende mobieltje komt nog steeds goed mee in onze tests en de softwareondersteuning blijft nog vier jaar doorlopen. Hoewel waterdicht is hij niet zo stevig als een normale telefoon en een eventuele reparatie kan nog weleens een dure grap blijken.
Nieuw getest
We testten voor deze editie twee nieuwe toestellen: de OPPO Reno10 Pro en, van Nederlandse bodem, de Fairphone 5. Net als voorgaande Fairphones is het toestel duurzaam geproduceerd en zeer makkelijk repareerbaar. Ten opzichte van de Fairphone 4 zit er een verbeterd oledscherm in, en hebben camera's en soc ook een upgrade gekregen, al koop je deze telefoon nog steeds niet voor zijn krachtige specificaties. De fabrikant belooft bovendien liefst acht jaar updates, dus tot 2031, waarmee het de langste updatebelofte heeft van alle toestellen die we hebben getest. Binnenkort komen we met een uitgebreide review van de Fairphone 5, maar op voorhand kunnen we zeggen dat dit een geschikt toestel is voor de echte tweaker.
De OPPO Reno10 Pro onderscheidt zich minder van de grote massa, maar dat wil niet zeggen dat het toestel niet de moeite waard kan zijn. De smartphone beschikt over een relatief goede camera. Tegelijk bouwt OPPO een soc in die een prijsklasse lager al niet tot de snelste opties had behoord. Ook de verdere testresultaten spreken niet tot de verbeelding, van de matige schermhelderheid tot de ondergemiddelde accuduur.
Testdata
- Max. helderheid
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
Van de vele smartphones in deze prijscategorie mag je verwachten dat ze een prachtig scherm hebben. Gelukkig is dat in de meeste gevallen ook zo. Toch schieten sommige telefoons tekort, bijvoorbeeld de toestellen met lcd onderaan de eerste grafiek. Samsung, Xiaomi en Motorola bieden de beste schermen in deze categorie. De Xiaomi 13 behaalt de hoogste helderheid, meer dan 1500cd/m² op een 33 procent wit vlak, maar heeft niet de hoogste resolutie: 1080 pixels aan de korte kant, zoals bij de meeste smartphones in dit prijssegment. Een aantal oude high-end modellen is in prijs gedaald naar deze categorie. De OnePlus 10 Pro, Xiaomi 12 Pro en OPPO Find X5 Pro bijvoorbeeld hebben een 1440p-scherm, dat naast groot ook nog erg scherp is. Xiaomi kiest bij de 12T Pro voor een interessante tussenvorm van 1220 pixels. Bijna alle smartphones hebben inmiddels wel een hogere refreshrate van 90 of 120Hz. Motorola voorziet veel van zijn high-end smartphones van een 144Hz-scherm, zo ook de Edge 30 Ultra.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Over het algemeen is de accuduur in deze prijsklasse in orde; hij is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. We zien de Xiaomi 13 en Samsung Galaxy S23 met een Snapdragon 8 Gen 2-soc het in deze test erg goed doen; de Snapdragon 8 Gen 1 en 888, die in oudere high-end toestellen zaten, staan juist bekend als relatief onzuinig. De goede accuduur van deze toestellen is vooral opmerkelijk vanwege hun kleine formaat. Oudere, kleine toestellen zoals de iPhone 12 mini, en Samsung Galaxy S21 en S22 zijn in deze test in het nadeel. Een lcd verbruikt minder stroom dan een oledscherm als er veel wit in beeld is, zoals in onze test waarbij we door verschillende webpagina's bladeren. Bij het bekijken van video's zijn toestellen met een oledscherm over het algemeen in het voordeel. We zien dat terug in de grafieken hierboven. De Nokia XR21 met lcd doet het goed in de browsetests, maar zakt in de videotest weg tot de onderste regionen.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Er zijn genoeg toestellen die binnen een halfuur tot over de helft komen, maar tegenwoordig zijn er ook in dit prijssegment toestellen die nog sneller kunnen laden. Bij de OnePlus 11 staat binnen een halfuur weer 100 procent op de meter en datzelfde geldt voor de realme GT Neo 3 in 150W-uitvoering. Andere OPPO-, OnePlus- en Xiaomi-toestellen laten ook goede resultaten zien, waarbij Google en Apple historisch gezien vaak hekkensluiters zijn. Bij de iPhone 12 mini valt dat nog mee, maar dat komt meer door de kleine accu dan door de hoge laadsnelheid. Je mag bij dit toestel bovendien zelf voor het laadblokje zorgen, net als bij andere smartphones van Apple, Google, Samsung en Sony in dit prijssegment.
Boven 750 euro
Smartphone Best Buy Guide
In het prijssegment boven 750 euro vind je toestellen die het allemaal hebben: de snelste high-end soc, een luxe aanvoelende, waterdichte behuizing, een superfel scherm en een veelzijdig camerasysteem met drie camera's, waaronder een telecamera en een goede macrofunctie. De accuduur is de afgelopen paar jaar sterk verbeterd, waardoor nieuwe high-end smartphones over het algemeen erg goed scoren.
Boven de 750 euro zijn ook de meeste Apple-smartphones te vinden. Begin september is het allerslechtste moment in het jaar om een iPhone te kopen, aangezien de opvolgers naar alle waarschijnlijkheid binnen een maand in de winkels liggen. Om die reden hebben we nu geen aanraders met iOS. Kun je echt geen dag langer wachten, dan blijven de iPhone 14 Pro Max en iPhone 13 of 14 de moeite waard. Waarschijnlijk gaat de iPhone 14 Pro Max eruit met de komst van het nieuwe topmodel, dat naar verluidt een nieuw design, USB-C-poort en verbeterde telecamera heeft. De iPhone 14 verschilt nauwelijks van de iPhone 13; voor de inmiddels geringe meerprijs zijn potentieel langere updates nog het voornaamste voordeel. Hoe interessant dit duo blijft, zal afhangen van de prijsontwikkeling ten opzichte van de iPhone 15. Die brengt naar verwachting wel flink wat verbeteringen mee voor wie een non-Pro iPhone overweegt, bijvoorbeeld een USB-C-poort, een nieuwe 48-megapixelcamera en een beter scherm. Hij zou ook (veel) duurder kunnen zijn, waarmee de iPhone 13 of 14 ook later in het jaar nog aantrekkelijk kan blijven.
De Galaxy S23 Ultra lijkt in veel gebieden op zijn voorganger, maar met welkome verbeteringen. Het scherm is nog steeds mooi, groot, scherp en met een pen te beschrijven, maar iets feller. Aan het even uitgebreide camerasysteem heeft Samsung een nieuwe hoofdcamera toegevoegd met 200-megapixelsensor. Die heeft soms wat last van ruis, maar voor de rest presteert het camerasysteem vaak net iets beter dan dat van de S22 Ultra door de vernieuwde beeldverwerking. Nieuw bij de S23 Ultra is vooral de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-soc, die de Exynos van de S22 Ultra aflost. Dat levert veel hogere systeemprestaties op. De soc is bovendien veel zuiniger, waardoor de S23 Ultra langer meegaat op de accu. Echt snel opladen zit er nog steeds niet in. De OneUI-skin ziet er niet stock uit, maar bevat veel extra mogelijkheden. De lange updatebelofte betekent dat je tot februari 2028 onder de pannen zit en er tegen die tijd Android 17 op het toestel staat.
Ben je op zoek naar de beste cameratelefoon? Hoewel de Samsung Galaxy S23 Ultra de beste telecamera heeft van alle toestellen die je nu kunt kopen, en de iPhone 14 Pro Max uitblinkt op videogebied, beschikken de Google Pixel 7 Pro en Xiaomi 13 Pro over het geheel genomen over de beste camera's van alle toestellen die we hebben getest. Google is voornamelijk sterk op het gebied van beeldverwerking, terwijl Xiaomi de beste hardware inbouwt: een enorme 1"-sensor voor de hoofdcamera en een fijne telecamera met geweldige macrofunctie. Xiaomi heeft ook nog een duurder topmodel: de 13 Ultra, die we nog niet hebben bekeken. Daarbij is de hoofdcamera voorzien van een betere lens met variabel diafragma. Het toestel heeft ook een tweede telecamera met periscooplens om verder te kunnen inzoomen, vergelijkbaar met de Pixel 7 Pro en Galaxy S23 Ultra.
Wil je wel meer dan 750 euro uitgeven, maar niet meer dan 1000 euro, dan is onderstaand alternatief wat ons betreft het aantrekkelijkst.
Android-alternatief <1000 euro
Wil je een smartphone met topeigenschappen voor minder dan 1000 euro, dan is de Galaxy S22 Ultra op dit moment aantrekkelijk. Hij kost nog altijd een stuk minder dan de courante S23 Ultra, maar heeft wel veel van dezelfde eigenschappen. Zo beschikt het toestel over een ingebouwd pennetje voor het maken van notities, wat verder bijna geen andere smartphone heeft. Vormgeving, scherm en camerasysteem zijn ook vergelijkbaar. Het camerasysteem heeft een uitgebreid zoombereik en zeer veel functies, waarbij de S22 Ultra zijn hand ook niet omdraait voor goede macrofoto's. Op het vlak van systeemprestaties en accuduur geeft de S22 Ultra het meest toe op zijn opvolger. Sommige concurrerende smartphones laden ook veel sneller op, maar die van Samsung niet. De S22 Ultra draait dezelfde OneUI-skin als de S23 Ultra en wordt eveneens vijf jaar van updates voorzien. Omdat hij al een jaar uit is, betekent dat ondersteuning tot februari 2027 en Android 16.
Het duurste segment is traditioneel ook het domein van de meeste foldables, onder te verdelen in klaptelefoons en toestellen die uitvouwen tot een kleine tablet. Dat laatste is de nieuwe Samsung Galaxy Z Fold5. Voorganger Z Fold4 is daarmee in de uitverkoop gegaan; behalve de oudere soc en wat dikkere vormgeving is dat nog steeds een prima optie. Veel andere concurrentie heeft de Z Fold5 niet, behalve Googles Pixel Fold, die officieel in Duitsland, maar niet in Nederland of België wordt uitgebracht. De Samsung-foldable is dus makkelijker te bestellen, is goedkoper en heeft een snellere soc en waarschijnlijk betere accuduur. Je zou de rechthoekige schermverhouding van de Pixel Fold echter fijner kunnen vinden dan de nogal smal vormgegeven Z Fold5. De Pixel Fold is bovendien dunner.
Wil je een verticaal vouwend klapmobieltje, dan kan dat al goedkoper zijn dan 750 euro, maar in dit prijssegment heb je drie courante keuzes: de Razr 40 en Razr 40 Ultra van Motorola, en de Samsung Galaxy Z Flip5. De laatste is als enige waterdicht, heeft de snelste soc, de volwassenste software-implementatie en de beste camera's. De Razr 40 Ultra is duurder, maar ziet er bijzonderder uit, en de nog grotere coverdisplay biedt meer functionaliteit. Omgekeerd heeft de gewone Razr 40, de goedkoopste van het trio, juist het eenvoudigste coverscherm en ook een beduidend tragere soc. Voor prijsbewuste kopers is de oudere, maar ook veel goedkopere Galaxy Z Flip4 interessanter.
Nieuw getest
De Motorola Razr 40, Samsung Galaxy Z Flip5 en Galaxy Z Fold5 zijn ook meteen de drie nieuw geteste toestellen in deze categorie. Over de Galaxy Z Flip5 en Z Fold5 schreven we eerder uitgebreide reviews, dus lees die als je meer over die toestellen te weten wil komen.
Testdata
- Max. helderheid
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
Net als in de categorie boven de 500 euro geldt hier dat vrijwel alle schermen uitstekend zijn. Dat begint met een zeer hoge helderheid. De Samsung Galaxy S23 Ultra tikt de 1500cd/m² aan in onze test, maar de courante Pro-iPhones doen het nog beter, met indrukwekkende helderheden boven de 2000cd/m² op een 33 procent wit vlak. Op een 100 procent wit scherm zakt vooral de kleinere iPhone 14 Pro terug; de iPhone 14 Pro Max is dan nog steeds veel feller dan alle concurrenten. De afleesbaarheid in de zon is daarmee uitstekend. De meeste toestellen komen wel minstens tot 800cd/m² in de bovenstaande test, waarin 33 procent van het scherm wit is, waarmee ze uitstekend afleesbaar zijn in de zon. De goedkopere iPhones lopen intussen een beetje achter op de concurrentie nu schermen de afgelopen twee jaar veel feller zijn geworden.
Velen zullen het verschil tussen het ene en het andere oledscherm niet goed zien bij de toestellen in deze prijsklasse. De kleurafstelling is vaak erg goed en daarmee zit het hem in de details en in zaken als een verhoogde verversingsfrequentie. Dat is nog geen gemeengoed, zelfs niet in deze klasse. Zelfs de nieuwste iPhones uit de net-niet-topklasse, de iPhone 14 en 14 Plus, hebben het bijvoorbeeld nog steeds niet.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Ook in deze hoge prijscategorie zijn er behoorlijke verschillen in accuduur. Gelukkig zit het bij de meeste toestellen wel goed. We zien fabrikanten op dit punt de afgelopen jaren behoorlijke verbeteringen boeken. De accuduur van de iPhone 13 Pro Max was bijvoorbeeld exceptioneel toen het toestel in 2021 werd geïntroduceerd. Hij is nog steeds een van de beste, maar niet meer met een straatlengte voorsprong. De Samsung Galaxy S23-toestellen scoren tientallen procenten beter dan hun voorgangers en hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de Xiaomi 13 Pro ten opzichte van de 12 Pro. ASUS' ROG Phone 6 Pro was vorig jaar een van de toppers gelet op de accuduur, dus het is geen verrassing dat de ROG Phone 7 opnieuw een koppositie inneemt in de grafieken. Smartphones die vorig jaar al niet zo geweldig waren op accugebied, bijvoorbeeld de Google Pixel 7 Pro, staan begin 2023 nog verder op achterstand.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Voor snel opladen zit je zoals gebruikelijk goed bij toestellen van de merken OnePlus, Xiaomi en Huawei. Ook Motorola doet het goed. Al die fabrikanten stoppen een lader in de doos, ook omdat ze gebruikmaken van een eigen laadtechniek om dergelijke snelheden te halen. Dat is lang niet meer zo gebruikelijk in dit segment. Bij gebrek aan een bijgeleverde lader bij de iPhone 13- en 14-serie hebben we deze toestellen opgeladen met een 20W-lader. Ook voor de Galaxy S23-reeks en de Google Pixel 7 Pro moesten we een lader regelen. Dat geeft een wat vertekend beeld, maar je krijgt wel een idee van wat mogelijk is. Dat is bij al deze toestellen niet zoveel als bij de concurrentie. Snelladen is een punt waarop iPhones niet zo best scoren en ook bij Samsung en Google moet je lang wachten, maar Sony doet het nog slechter.
Tot slot: alle aanraders
Smartphone Best Buy Guide
Hieronder vind je de aanraders in een overzicht. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse zijn ze gerangschikt van goedkoper naar duurder op basis van de prijs op het moment van schrijven. De prijzen kunnen uiteraard veranderen na publicatie, waardoor de volgorde wellicht niet meer klopt.
Aanraders |
|
|
|
|
100- 200 euro |
Redmi A1 € 199,- Pbp: € 67,- |
OPPO A76 € 154,57 Pbp: € 160,- |
Redmi Note 11 € 149,99 Pbp: € 167,- |
OnePlus Nord CE 2 Lite € 251,43 Pbp: € 199,- |
200- 350 euro |
Motorola G72 € 179,- Pbp: € 219,- |
Samsung Galaxy A34 € 210,- Pbp: € 296,- |
Google Pixel 6a € 301,29 Pbp: € 349,- |
|
350- 500 euro |
Samsung Galaxy A54 € 295,- Pbp: € 379,- |
OnePlus Nord 3 € 249,- Pbp: € 429,- |
Google Pixel 7a € 349,- Pbp: € 495,- |
|
500- 750 euro |
Nothing Phone (2) € 666,59 Pbp: € 656,- |
Samsung Galaxy S23 € 509,99 Pbp: € 699,- |
OnePlus 11 € 538,- Pbp: € 724,- |
|
Boven 750 euro |
Samsung Galaxy S22 Ultra € 470,- Pbp: € 857,- |
Samsung Galaxy S23 Ultra € 769,- Pbp: € 1088,- |
|
|
We hebben in de bovenstaande tabel zowel de actuele prijzen als de prijzen bij publicatie vermeld. Toestellen kunnen in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Zo kun je dit gemakkelijk spotten.
Het overzicht toont in een oogopslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn. Doe er je voordeel mee. We hopen dat je hiermee een weloverwogen keuze kunt maken bij de aankoop van je nieuwe smartphone.