Inleiding
- Nokia G21
- Motorola Moto G31
- Samsung Galaxy A13
- Redmi Note 11
Samengevat
De Nokia G21 is een mooi no-nonsensetoestel. De Android One-software is schoon en wordt lang ondersteund. Daarnaast laadt het toestel snel en gaat het lang mee op één lading. De camera is helaas een zwak punt van deze smartphone.
Samengevat
De Motorola G31 is een stevig toestel met een zeer goed scherm. Daarnaast is de software schoon, vloeiend en snel. De gestures zijn ook altijd weer een welkome toevoeging. De smartphone presteert verder aardig en maakt redelijke foto's. Helaas is de softwareondersteuning met twee jaar aan de korte kant, zelfs in deze prijscategorie. De ondersteuning loopt tot november 2023.
Samengevat
De Samsung Galaxy A13 is een stevige smartphone, maar helaas is deze niet zo krachtig. Voor hetzelfde geld kun je snellere smartphones vinden die compatibel zijn met zwaardere games. Hier staat echter tegenover dat de camera's beter presteren dan die van andere smartphones in deze prijscategorie en je uitstekende softwareondersteuning hebt.
Samengevat
De Redmi Note 11 is een krachtige smartphone voor zijn prijs. Het toestel is uitgerust met een sterke mid-range Qualcomm Snapdragon 680. Daarnaast maken de 3,5mm-koptelefoonaansluiting, de infraroodpoort en de kaarttray met plaats voor twee simkaarten en een microSD-kaart het een zeer compleet toestel. Het beeldscherm is daarnaast zo goed dat deze smartphone makkelijk meekomt met high-end vlaggenschepen. De camera's zijn wel zwak en de smartphone zit vol met bloatware en advertenties. Toch is het een goede smartphone.
Minpunten
-
Matig tot slechte camera’s
-
Veel bloatware
Als er gesproken werd over low-end of budgetsmartphones, haalde de gemiddelde techfan vaak zijn neus op. Deze toestellen waren meestal zo slecht dat ze de moeite niet waard waren. Tegenwoordig is de gemiddelde smartphone zo krachtig dat veel mid-range en high-end functies langzaamaan hun weg vinden naar de low-end markt. Gebruikers die af en toe internetten, social media gebruiken en een filmpje kijken, zouden in theorie dus genoeg moeten hebben aan een low-end smartphone, maar is dat ook echt zo? Wij hebben even gegrabbeld in de budgetbak en vier toestellen met een prijs tussen de 150 en 200 euro op de pijnbank gelegd.
We hebben gekozen voor de Samsung Galaxy A13, Motorola Moto G31, Nokia G21 en Redmi Note 11. Deze toestellen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen en wij zijn gegaan voor de goedkoopste exemplaren. Motorola stuurde ons het 64GB-model van de G31, die op dit moment 149 euro kost. Ook Nokia bracht ons de 64GB-versie van de G21. Deze wisselt voor 175 euro van eigenaar. De Redmi Note 11 die wij op de pijnbank legde kost op het moment van schrijven 166 euro en heeft ook 64GB opslaggeheugen aan boord. De Samsung Galaxy A13 is beschikbaar in zowel een 4G als een 5G-uitvoering en Samsung gaf ons de 4G-versie met 64GB opslag en een Exynos 850 soc. Deze smartphone kost 194 euro.
Het aparte is dat de gemiddelde smartphone in deze prijscategorie meer functies en aansluitingen aan boord heeft dan de gemiddelde high-end smartphone. Denk aan een koptelefoonaansluiting, geheugenkaartlezer, FM-radio en infraroodpoort. Dat zou voor veel mensen al een reden kunnen zijn om voor zulke toestellen te kiezen. Betekent dat automatisch dat de andere componenten zo slecht zijn dat je genoegen moet nemen met slechte schermen, abominabele accu’s, sjofele speakers en krakkemikkige camera’s? Vroeger wel, maar of dat nu nog steeds aan de orde is, daar ga je in deze review achter komen.
Behuizing
Deze smartphones zijn beschikbaar in verschillende kleuren. In de onderstaande tabel hebben we ze op een rijtje gezet.
Toestel |
Motorola Moto G31 |
Samsung Galaxy A13 |
Redmi Note 11 |
Nokia G21 |
Schermdiagonaal |
6,4" |
6,6'' |
6,43'' |
6,5'' |
Resolutie |
2400x1080 pixels |
2408x1080 pixels |
2400x1080 pixels |
1600x720 pixels |
Schermtype |
Oled |
Lcd |
Oled |
Lcd |
Kleur |
Grijs, blauw |
Zwart, wit, oranje, blauw |
Grijs, wit, blauw |
Blauw, grijs |
Samsung Galaxy A13
De Samsung Galaxy A13 is de grootste smartphone in deze round-up. De achterkant van deze telefoon is van glimmend plastic dat dikker lijkt dan dat van de gemiddelde andere budgetsmartphone. Het toestel voelt lekker stevig aan en geeft niet mee als het wordt getordeerd. De smartphone heeft niet echt een camera-eiland, maar drie camera’s die een klein stukje uit de behuizing steken en een lens die is verzonken in de behuizing, evenals de ledflitser. De smartphone is uitgerust met een hoofdcamera (wide), ultragroothoekcamera, macrocamera en een camera voor het meten van de diepte.
De zijkanten van dit toestel zijn ook van plastic en lopen door vanaf de achterkant; hierdoor heeft de A13 een plastic unibodyuitstraling. Aan de bovenkant zit een microfoongaatje. Aan de rechterzijde bevinden zich de volumeknop en de powerknop, die tegelijkertijd dienstdoet als vingerafdruklezer. Onderin zit een speaker, microfoongaatje, koptelefoonaansluiting en USB-C-poort. Links van het toestel zit de kaarttray met plaats voor een microSD-kaart en twee simkaarten. Voorin zit het scherm met een druppelvormige notch voor de frontcamera in het midden en vlak daarboven de oorluidspreker. Het scherm is verder voorzien van Gorilla Glass 5.
Motorola Moto G31
De Motorola Moto G31 is het kleinste toestel van deze round-up en heeft ook een body van plastic. In tegenstelling tot het toestel van Samsung is dit geen unibodybehuizing. De achterkant is van geribbeld plastic, waarbij de ribbels het camera-eiland omcirkelen. Deze achterkant is ongevoelig voor vingerafdrukken en het toestel ligt lekker in de hand. Ook deze smartphone laat zich niet torderen. Het camera-eiland steekt nauwelijks uit en bevat drie camera’s: een groothoekhoofdcamera, een ultragroothoekcamera en een macrocamera.
Het afgevlakte frame van deze smartphone is van mat plastic met aan de linkerzijde een kaarttray met plaats voor twee simkaarten of een simkaart en een microSD-kaart. Bovenin zit een microfoongaatje en een koptelefoonaansluiting. Rechts zit een knop voor de Google Assistent, de volumeknop en de powerknop die tegelijkertijd ook een vingerafdruklezer is. Onderin vind je de speaker, USB-C-poort en nog een microfoongaatje. Voorin zit het scherm met een cameragat in het midden en vlak daarboven de oorluidspreker. Deze smartphone heeft geen IP-rating, maar Motorola zegt het toestel te hebben voorzien van een waterafstotend ontwerp.
Nokia G21
De Nokia G21 is even groot als de Samsung Galaxy A13 en het zwaarste toestel van deze round-up. Ook dit toestel heeft een geribbelde achterkant, al zijn deze ribbels horizontaal. De achterkant is praktisch ongevoelig voor vingerafdrukken. Het camera-eiland lijkt erg op die van Motorola en bevat drie camera’s: een groothoekhoofdcamera, een ultragroothoekcamera en een macrocamera. De rand is afgevlakt en is van mat plastic. Deze smartphone ligt ook lekker in de hand en is net zo stevig als de andere smartphones. Het toestel laat zich niet torderen.
Aan de linkerzijde van de smartphone bevindt zich de kaarttray met ruimte voor twee simkaarten en een microSD-kaart. Daaronder zit een Google Assistent-knop. Bovenin zit een microfoongaatje en een koptelefoonaansluiting. Rechts zit de volumeknop en een powerknop die gebruikt kan worden als vingerafdruklezer. Onderaan zit een microfoongaatje, een speaker en een USB-C-poort. Het scherm aan de voorzijde heeft middenboven een druppelvormige notch voor de frontcamera en vlak daarboven een oorluidspreker.
Redmi Note 11
De Note 11 van Redmi is het lichtste toestel van deze round-up en heeft een mat plastic achterkant. De rand van het frame heeft een zeer dun glanzend randje, wat de smartphone net iets luxer doet ogen dan de rest. Het frame is afgevlakt en ook van mat plastic. Aan de linkerkant van het toestel vind je de kaarttray met ruimte voor twee simkaarten en een microSD-kaart. Bovenin is het wat drukker dan bij de andere smartphones dankzij een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, een van de twee stereoluidsprekers, een infraroodpoort en een microfoongaatje. Rechts van het toestel vind je een volumeknop en een powerknop die ook gebruikt kan worden als vingerafdruklezer. Aan de onderkant zit een USB-C-poort, een speaker en een microfoongaatje. Aan de achterkant van deze smartphone zit een camera-eiland dat net iets verder uitsteekt dan bij de andere telefoons en deze bevat ook een zilverkleurig hoogglansrandje. Het eiland heeft ook nog eens de meeste camera’s aan boord: een hoofdcamera, een ultragroothoekcamera, een macrocamera en een camera voor het meten van diepte. De voorzijde van het toestel heeft boven in het midden een cameragaatje en vlak daarboven een oorluidspreker. Ook dit toestel heeft een waterafstotend ontwerp en heeft een IP53-certificaat. Daarnaast kan het scherm tegen een stootje dankzij Gorilla Glass 3.
Scherm
In deze prijscategorie komt het nog regelmatig voor dat er grote verschillen zijn tussen de smartphoneschermen en dat is in deze round-up ook weer goed duidelijk. Waar de ene smartphone nog een lcd heeft, is de andere uitgerust met een oledscherm. Ook de verschillen in de verversingssnelheid zijn behoorlijk groot, net als hdr-ondersteuning. En dan is er ook nog de resolutie. Waar de oledschermen een fhd+-resolutie hebben, zijn de lcd's voorzien van een resolutie van 1600x720 pixels. Op papier zou dat moeten resulteren in een korreliger beeld dan de oleds met een hogere resolutie, maar in de praktijk valt dat mee. De oledschermen hebben maar twee subpixels per pixel in tegenstelling tot de drie van een lcd, wat het verschil in scherpte in de praktijk minder groot maakt. Voordat we de toestellen doormeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Color Calibration-software, zetten we alle schermspecificaties van de toestellen in de onderstaande tabel op een rijtje.
Toestel |
Motorola Moto G31 |
Samsung Galaxy A13 |
Redmi Note 11 |
Nokia G21 |
Schermtype |
Oled |
Lcd |
Oled |
Lcd |
Schermdiagonaal |
6,4" |
6,6'' |
6,43'' |
6,5'' |
Resolutie |
2400x1080 pixels |
2408x1080 pixels |
2400x1080 pixels |
1600x720 pixels |
Refreshrate |
60Hz |
60Hz |
90Hz |
90Hz |
Dots per inch |
411dpi |
400dpi |
409dpi |
270dpi |
Relatieve schermgrootte |
82,7% |
83,2% |
84,5% |
82,0% |
Schermtype |
Oled |
Lcd |
Oled |
Lcd |
Ook in deze prijscategorie is het verschil in verversingssnelheid groot. Het is mooi om te zien dat de hogere refreshrates ook hun weg hebben gevonden naar de goedkoopste smartphones. De Nokia G21 en Redmi Note 11 hebben een 90Hz-scherm, en de Motorola G31 en Samsung Galaxy A13 hebben een 60Hz-scherm.
Als we kijken naar de helderheid van de schermen zijn het de twee toestellen met amoleds die bovenaan de lijst prijken. De Redmi Note 11 doet het zelfs zo goed dat het in de buurt komt van de high-end smartphones en zelfs veel apparaten in de mid-range categorie achter zich laat. De Moto G31 is een goede tweede en presteert bovengemiddeld in deze categorie. De Nokia G21 zit net boven het gemiddelde en de Samsung Galaxy A13 zit juist weer iets onder het gemiddelde.
Ook als we kijken naar de minimale helderheid komt de Redmi Note 11 als winnaar uit de bus, weer op de voet gevolgd door de Nokia G21. De Motorola G31 is een zeer goede derde en kan ook makkelijk in een donkere ruimte worden gebruikt zonder dat je hoeft te knijpen met je ogen. De Samsung Galaxy A13 kan ook op dit gebied niet goed meekomen met de rest en is meer een toestel voor overdag.
De kleurweergave is meestal een onderdeel waarvan we weinig verwachten in deze prijscategorie, maar hier werden we positief verrast. De Motorola G31 heeft een zeer kleine kleur- en grijsafwijking en doet het net zo goed als de vlaggenschepen van 1000 euro. Het is een prachtige prestatie, maar alle eer gaat weer naar de Redmi Note 11, die het nog een stuk beter doet dan het toestel van Motorola. We weten niet hoe Xiaomi het voor elkaar heeft gekregen, maar wat de kleurweergave betreft is het met vlag en wimpel de grote winnaar. De Nokia G21 en de Samsung Galaxy A13 laten op dat gebied dan weer wat steken vallen. De schermen zijn veel te blauw. Gelukkig kan de kleurtemperatuur aangepast worden in de instellingen. De Galaxy A13 heeft hier behoorlijk wat instellingen in vergelijking met de Nokia G21, maar de instellingen van Nokia zijn voldoende om de kleuren te herstellen.
- Max. helderheid
- Contrast
- Min. helderheid
- Gem. grijswaardenfout
- Gem. kleurfout
Camera
Hoe goedkoper de smartphone wordt, hoe meer er wordt bezuinigd op camera’s. Het is dan ook geen verrassing dat je simpelere, goedkopere camera’s vindt op deze selectie. Met goede lichtomstandigheden mag je met deze camera's redelijke plaatjes verwachten, maar in slechte omstandigheden hebben deze camera's het met hun goedkopere sensors een stuk moeilijker. In de onderstaande tabel zie je daarnaast ook dat elke fabrikant weer andere keuzes maakt wat de cameraconfiguratie betreft. Een rode draad is wel dat er vooral aandacht is besteed aan de hoofdcamera en dat alle extra camera’s het moeten doen met piepkleine sensortjes van minder dan tien megapixel.
Toestel |
Motorola Moto G31 |
Samsung Galaxy A13 |
Redmi Note 11 |
Nokia G21 |
Cameratypen |
Groothoek, ultragroothoek |
Macro |
Groothoek, macro, ultragroothoek |
Macro |
Cameraresolutie |
50MP |
50MP |
50MP |
50MP |
Diafragma |
1,8 |
1,8 |
1,8 |
1/2.76 |
Cameraresolutie (voor) |
13MP |
5MP |
8MP |
8MP |
Opmerkingen camera's |
Camera's achter: 50MP-sensor (f/1.8, 1.28μm) | Quad Pixel-technologie | PDAF 8MP (f/2.2, 1.12μm) | depth | 118° ultragroothoek 2MP (f/2.4, 1.75μm) | macro
Camera voor: 13MP (f/2.2, 1.12μm) |
Hoofdcamera: 50,0MP, f1.8
Dieptecamera: 2,0MP, f2.4
Macro: 2,0MP, f2.4 |
Camera's achter: Main: 50MP, F1.8 Ultra Wide: 5MP, F2.2 Macro: 2MP, F2.4 Depth: 2MP, F2.4
Camera voor: 8MP, F2.2 |
50MP-hoofdcamera; 2MP-macro; dieptesensor |
Camera-autofocus |
Ja |
Ja |
Ja |
Ja |
Gsm-flitsertype |
Enkele led |
Enkele led |
Enkele led |
Enkele led |
Ondersteunde videoresolutie |
1920x1080 (full-hd) |
1920x1080 (full-hd) |
1920x1080 (full-hd) |
1920x1080 (full-hd) |
Het verschil tussen de geschoten foto’s is in deze prijscategorie behoorlijk groot. Elk toestel heeft weer zijn eigen sterke en zwakke punten en dat uit zich op verschillende manieren. Zo zijn de foto’s van de Redmi Note 11 wat aan de donkere kant. Daarnaast lijkt er geen gebruik te worden gemaakt van hdr. De schaduwen zijn donker, waardoor er weinig detail wordt vastgelegd. De Samsung Galaxy A13 schiet wat helderdere plaatjes en legt net wat meer detail vast. Het toestel strijkt ruis wel met harde hand glad en de verscherping die daar nog bovenop wordt gegooid laat de afbeeldingen wel wat onrealistisch ogen. Hetzelfde geldt voor de Motorola Moto G31. Het hdr-filter brengt de donkere delen wat meer naar voren en boost de kleuren nog wat, maar net iets minder dan de Samsung. De foto’s van de Nokia G21 zijn het helderst.
Vlnr: Redmi Note 11 (Xiaomi 2201117TG), Samsung Galaxy A13 (SM-A135F), Nokia G21 en Mototola Moto G31
In deze prijscategorie is het niet vanzelfsprekend dat smartphones worden uitgerust met een telecamera. Dat geldt ook voor de vier exemplaren in deze test. Inzoomen kan dus alleen met digitale zoom. Alle smartphones in deze review geven de optie om met een druk op de knop twee keer te zoomen, behalve de Moto G31. Die biedt de optie niet eens aan en laat je alleen kiezen tussen macro- en groothoekstand. Je kunt wel 'handmatig' zoomen, maar dat hebben wij voor deze test niet gedaan; daarom zie je in de onderstaande groep foto’s alleen afbeeldingen van de Redmi Note 11, de Samsung Galaxy A13 en de Nokia G21.
De kwaliteit van de foto's is niet denderend, zeker niet bij Samsung die gewoon een crop lijkt te nemen om die vervolgens op te blazen. Sommige duurdere toestellen met meer rekenkracht halen tijdens het nemen van de foto slimme trucjes uit, zoals het combineren van meerdere foto’s met een net iets ander perspectief, om de beeldkwaliteit van ingezoomde foto’s ook zonder telecamera te verhogen. Dit is iets wat we bij deze toestellen missen.
Vlnr: Redmi Note 11 (Xiaomi 2201117TG), Samsung Galaxy A13 (SM-A135F) en Nokia G21
Ook de groothoekcamera is niet altijd te vinden op de budgetsmartphone. In dit geval is het de Nokia G21 waarbij deze camera ontbreekt. Daarom zal je in de onderstaande foto’s alleen afbeeldingen van de Redmi Note 11, Samsung Galaxy A13 en Motorola Moto G31 zien. De kwaliteit van de foto's komt redelijk overeen met die van de hoofdcamera. De schaduwen op de foto's van de Note 11 zijn donker en daardoor missen er wat details. De Samsung Galaxy A13 schiet ook in deze modus helderdere plaatjes en legt net wat meer detail vast. Het gladstrijkalgoritme laat de afbeeldingen soms wel wat onrealistisch ogen. Hetzelfde geldt voor de Motorola Moto G31. Het hdr-filter brengt de donkere delen wat meer naar voren en boost de kleuren nog wat, maar net iets minder dan de Samsung. De foto’s van de Nokia G21 zijn het helderst.
Vlnr: Redmi Note 11 (Xiaomi 2201117TG), Samsung Galaxy A13 (SM-A135F) en Mototola Moto G31
Als we kijken naar de camera op de voorkant zijn ook daar grote verschillen te zien. De Redmi Note 11 schiet korrelige plaatjes en de kleuren zijn aan de fletse kant. De Samsung Galaxy A13 doet het het beste en weet de meeste details vast te leggen en de kleuren zijn redelijk accuraat. De Nokia G21 lukt het maar niet om een scherp plaatje te krijgen en daardoor is er niet veel detail te zien. De Motorola Moto G31 eindigt op de tweede plaats met een aardige kleurweergave en scherptediepte.
Vlnr: Redmi Note 11 (Xiaomi 2201117TG), Samsung Galaxy A13 (SM-A135F), Nokia G21 en Mototola Moto G31
Ook de macrofunctie op de camera's van deze smartphones is niet zo heel bijzonder. De resolutie is laag en er wordt niet al te veel detail weggelegd.
Vlnr: Redmi Note 11 (Xiaomi 2201117TG), Samsung Galaxy A13 (SM-A135F), Nokia G21 en Mototola Moto G31
Verschil met midrange toestellen
Als je kijkt naar de nachtfoto's in onze andere reviews, zou je bijna vergeten hoe donker het eigenlijk echt is. De foto's in deze review geven dat aardig weer. Wij hebben dezelfde foto's ook gemaakt voor de Nothing Phone (1)-review. Je kunt dan duidelijk zien hoe groot het verschil is.
Als er een onderdeel is waar budgetsmartphones nog niet kunnen meekomen, dan is het wel de nachtmodus. In deze categorie is het niet gebruikelijk dat deze modus aanwezig is op smartphones. In dit
geval is het alleen de Galaxy A13 die deze modus mist. De foto’s die genomen zijn in het donker zien er niet al te best uit. Als er genoeg straatlantaarns in de buurt zijn, valt er nog wel wat te zien op de foto’s, maar verwacht zeer weinig detail en zeer veel ruis. Als er weinig licht van straatlantaarns in de buurt is, mag je van geluk spreken als er überhaupt iets te zien is. Alleen de Nokia en de Motorola weten nog iets vast te leggen, maar ook die foto’s zijn eigenlijk niet de moeite waard.
Accuduur
Alle smartphones in deze round-up, behalve de Nokia G21, hebben een 5000mAh-accu onder de motorkap. Het toestel van Nokia heeft een 5050mAh-accu. Hoewel een grotere accu niet per se hoeft te betekenen dat het toestel ook daadwerkelijk het langst meegaat, lijkt het toestel van Nokia het wel het langst vol te houden tijdens onze wifibrowsetest. De Unisoc T606-processor lijkt steevast het zuinigst te zijn als het toestel is verbonden met wifinetwerken; dat is ook te zien bij andere smartphones met deze chip in onze lijst. Als je echter vaker internet op het mobiele netwerk, zijn de rollen omgedraaid. De Redmi Note 11 scoort van de vier toestellen het best en houdt het uren langer vol op één lading. De verschillen zijn een stuk kleiner als er video’s worden gekeken, maar ook dan eindigt de Note 11 bovenaan, al wordt de smartphone wel flink op de hielen gezeten door de Moto G31. De G21 van Nokia is een goede derde en de A13 van Samsung eindigt net onder het gemiddelde.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Opladen
Het opladen van smartphones is in de duurdere segmenten steeds minder vaak iets dat veel uren in beslag neemt. We zien dat in goedkopere prijscategorieën snellaadtechnologieën langzaam maar zeker aan terrein winnen. Het is mooi om te zien dat zelfs in de laagste regionen van de gemiddelde smartphone het snelladen van smartphones begint door te dringen. De laadtechnologieën zijn nog niet zo snel dat de toestellen binnen één uur zijn opgeladen, maar anderhalf uur is zeker te doen. De Redmi Note 11 en Nokia G21 krijgen dit voor elkaar. De Samsung Galaxy A13 heeft één uur langer nodig en de Motorola Moto G31 moet drie uur en een kwartier worden opgeladen. Dit toestel kan met een vermogen van maximaal 10W worden opgeladen.
Als je haast hebt en je je toestel maar een half uurtje aan de lader kunt hangen, dan zijn het dus de Note 11 en Nokia G21 die je het beste kunt gebruiken. Deze toestellen zijn dan ongeveer voor de helft opgeladen, waardoor je ruim zeven tot acht uur kunt internetten. Let wel op dat de Samsung Galaxy A13 wordt geleverd zonder lader, die zul je dus nog apart moeten aanschaffen, tenzij je al een (snel)lader hebt liggen. Wij hebben dit toestel getest met de los verkrijgbare 45W-lader van het bedrijf.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Hardware
De smartphones in deze round-up zijn elk voorzien van een ander type processor. De Motorola Moto G31 heeft een MediaTek Helio G85 aan boord en ook de Samsung Galaxy A13 is voorzien van een Exynos 850. De Nokia G21 heeft een Unisoc T606 onder de motorkap en de Redmi Note 11 heeft als enige een wat krachtigere chip, de Qualcomm Snapdragon 680. De kloksnelheden van de processoren liggen niet al te ver uit elkaar en zitten allemaal tussen de 2,0 en 2,4GHz. Alleen de Nokia doet het anders met een kloksnelheid van 1,6GHz. Dat zegt niet zoveel, zeker niet omdat alle vier de socs verschillende kernen aan boord hebben. De low-end socs van de Moto G31 en Galaxy A13 hebben twee snelle kernen en twee zuinige kernen aan boord. De soc in de Nokia G21 bevat twee snelle en zes zuinige kernen. De mid-range chip van de Redmi Note 11 heeft vier snelle en vier zuinige kernen onder de motorkap.
De Moto G31 en Nokia G21 hebben een soc met twee snelle en zes kleine kernen, respectievelijk van het Cortex A75- en Cortex A55-ontwerp. Dat is weinig recent: het dateert uit 2017. De Redmi Note 11 heeft vier snelle en vier kleine kernen, maar gebaseerd op een nog ouder Cortex A73- en A53-ontwerp. De Exynos in de Galaxy A13 heeft geen mix van snellere en tragere kernen, zoals de meeste smartphonesocs, maar acht Cortex A55-exemplaren. Dezelfde dus die in andere socs worden ingezet als ‘trage’ kernen.
De chip van de gemiddelde smartphone is over het algemeen zo krachtig en snel dat je zelfs in het mid-range segment amper te maken krijgt met vertragingen, framedrops of momenten waarop je moet wachten tot een taak is afgerond. Zelfs het spelen van zwaardere spellen is meestal geen probleem. In deze low-end categorie is dit helaas nog wel aan de orde. We tonen we al een tijd geen benchmarks meer, omdat ze vaak misleidend bleken. Fabrikanten speelden, voornamelijk bij high-end toestellen, vals. Ook zeggen benchmarks vaak weinig over de praktijk. De 3DMark Wild Life Stress Test gebruiken wij vooral om te controleren hoe snel er wordt gethrottled. Mid-range en low-end toestellen hebben daar over het algemeen wat minder last van omdat de chips niet zo heet worden. Dat geldt ook voor deze smartphones, op de Galaxy A13 na. Er wordt nauwelijks gethrottled, waardoor er niet wordt ingeboet aan prestaties. Omdat het om low-end en mid-range chips gaat, hoef je natuurlijk geen topprestaties te verwachten als je zwaardere games speelt, maar het is fijn om te weten dat deze niet verder inzakken als je langer aan het gamen bent. Het toestel van Samsung boet helaas wel flink in aan prestaties tijdens de test. De smartphone schakelt na één run al direct terug.
Vingerafdrukscanners en haptische feedback
Als we de toestellen gebruiken zoals een gemiddelde gebruiker zou doen, merken we op dat er redelijk tot goed te werken is met de apparaten. Hier en daar zal je last hebben van een hapering en een framedrop, en soms betekent dat dat je een of meerdere seconden moet wachten totdat de optie die je hebt gekozen daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Dat kan soms storend zijn, vooral als je twee keer op een item drukt met de gedachte dat je aanraking de eerste keer niet is geregistreerd, om vervolgens ergens anders in een app te eindigen omdat de tweede aanraking direct wordt uitgevoerd nadat je eerste aanraking alsnog is verwerkt. De Redmi Note 11 heeft hier het minste last van, maar dat is niet zo gek met een snellere soc.
Alle toestellen in deze round-up zijn voorzien van een vingerafdruklezer aan de zijkant van het apparaat, geïntegreerd in de powerknop en op alle toestellen werkt deze snel en betrouwbaar. Het is fijn dat het ontgrendelen met je vingerafdruk op low-end toestellen tegenwoordig zonder problemen of haperingen kan.
De trilmotoren op deze toestellen zijn zoals verwacht geen krachtpatsers. De Nokia G21heeft de zwaktste trilmotor. Deze maakt meer geluid dan dat je hem voelt. De Motorola Moto G31 en Samsung Galaxy A13 trillen een stukje harder, maar amper hard genoeg om duidelijk te voelen als je het toestel in je broekzak hebt en je aan het lopen bent.. De motor van de Redmi Note 11 trilt goed hard, waardoor de haptische feedback goed voelbaar is.
Andere specificaties
De toestellen in deze round-up hebben minimaal 3 of 4GB en maximaal 6GB aan werkgeheugen onder de motorkap. Wat opslag betreft is de kleinste capaciteit 64GB en de grootste 128GB. Voor de rest zijn de smartphones allemaal voorzien van de in deze categorie gebruikelijke poorten. Zo hebben alle smartphones een koptelefoonaansluiting en ruimte voor een microSD-geheugenkaart. In deze prijscategorie is het nog gebruikelijk dat er twee simkaarten tegelijkertijd met een microSD-kaart gebruikt kunnen worden. Het is dan ook geen verrassing dat drie van de vier toestellen deze mogelijkheid bieden. Alleen de Motorola Moto G31 heeft een gedeeld kaartslot, waarbij er gekozen kan worden voor twee simkaarten, of één simkaart en één geheugenkaart. De Redmi Note 11 heeft bovendien ook nog een infraroodpoort, zodat je het toestel kunt gebruiken als afstandsbediening. De Moto G31, Nokia G21 en Redmi Note 11 hebben daarnaast ook nog een FM-radio.
De smartphones in deze round-up hebben op de Note 11 na allemaal een monoluidspreker aan boord. Als we luisteren naar het geluid dat de toestellen produceren, zijn ze redelijk aan elkaar gewaagd. Het produceren van hoge tonen is voor geen van de apparaten een probleem, maar lage tonen vallen praktisch weg. Gelukkig vervormt het geluid niet, ook niet als het volume op maximaal wordt gezet. Alleen de Redmi Note 11 weet nog een beetje bas te produceren. De Moto G31 heeft als enige een speaker met ondersteuning voor Dolby Atmos, al vragen wij ons af hoe het toestel dat kan verwerken met maar één speaker. De Redmi Note 11 heeft als enige in deze round-up stereospeakers.
In de onderstaande tabel hebben we de specificaties op een rijtje gezet.
Toestel |
Motorola Moto G31 |
Samsung Galaxy A13 |
Redmi Note 11 |
Nokia G21 |
Werkgeheugen |
4GB |
4GB |
4GB of 6GB |
3GB, 4GB of 6GB |
Opslagcapaciteit |
64GB of 128GB |
64GB |
64GB of 128GB |
64GB of 128GB |
Accucapaciteit (mAh) |
5000mAh |
5000mAh |
5000mAh |
5050mAh |
Verbinding (wlan) |
802.11 (versie onbekend), 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4) |
802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4) |
802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4) |
802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4) |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Ja |
Ja |
Ja |
Verbinding (bluetooth) |
Bluetooth 5.0, Bluetooth LE/Smart/4.0+ |
Bluetooth 5.0 |
Bluetooth 5.0 |
Bluetooth 5.0 |
Mobiel internet (3/4/5G) |
4G |
4G |
4G |
4G |
Verbinding (3G/4G/5G) |
2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte, 4G - lte-a |
2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte, 5G |
2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte |
2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte, 5G |
Overige draadloze verbindingen |
Near Field Communication (NFC) |
Near Field Communication (NFC) |
Infrarood, Near Field Communication (NFC) |
Near Field Communication (NFC) |
Aansluitingen |
3,5mm, USB 2.0 type-C |
3,5mm, USB 2.0 type-C |
3,5mm, USB 2.0 type-C |
3,5mm, USB 2.0 type-C |
Software
Het is nog steeds zo dat de gemiddelde fabrikant van Android-toestellen zijn stempel op het besturingssysteem drukt en eigen software en thirdpartyapplicaties toevoegt, al dan niet in de vorm van bloatware. Door de jaren heen zijn deze Android-versies wat schoner en vooral sneller geworden, maar de verschillen zijn nog steeds behoorlijk, vooral in de low-end markt. Dat is ook duidelijk te zien bij de toestellen die we voor deze round-up bij elkaar hebben gesprokkeld.
Samsung Galaxy A13
De Samsung Galaxy A13 is het enige toestel in deze round-up dat is voorzien van Android 12. Dat is een mooie prestatie, omdat er in deze categorie meestal met oudere versies wordt gestrooid en je maar mag hopen dat je een update krijgt. De kans dat dit versie 13 wordt, die dit jaar het levenslicht zal zien, is klein, behalve bij Samsung dus, dat zijn smartphones langer ondersteunt. Je kunt ervan uitgaan dat zelfs dit budgettoestel zal worden voorzien van Android 13 en misschien zelfs Android 14; de smartphone wordt namelijk ondersteund tot december 2025. Als je in de weer wilt gaan met customroms, is er nog niet veel keuze, maar de mogelijkheid is er wel.
De smartphone is uitgerust met Android 12 met daaroverheen OneUI 4.1. Zoals we inmiddels gewend zijn van Samsung, is deze interface veelzijdig. De mogelijkheid om je systeem in te richten naar je eigen smaak is netjes overgenomen vanuit het originele Android en Samsung heeft er hier en daar een eigen draai aan gegeven.
De A13 is voorzien van de nodige extra apps van Samsung naast de verplichte standaard Google-apps. Naast de Play Store is er de Galaxy Store en naast Berichten is er Samsung Berichten. Voor de rest zijn enkele standaardapps vervangen door Samsungs eigen versies, zoals de telefoon-, galerij-, klok-, contacten- en browserapp. Ook zijn er nog enkele Samsung-apps die niet ter vervanging dienen voor een standaardapp of -functie. Ook de echte bloatware is weer van de partij: Facebook, AppCloud en OneDrive staan weer prominent in de appdrawer en in het geval van OneDrive zelfs op het hoofdscherm. Al deze apps kunnen gelukkig worden verwijderd, behalve OneDrive.
Motorola Moto G31
De G31 draait nog steeds op Android 11 en het is helaas niet bekend wanneer versie 12 wordt gepusht naar het toestel. Hoewel de smartphone tot november 2023 zal worden voorzien van beveiligingsupdates, zal Android 13 niet voor deze telefoon beschikbaar worden. Het bedrijf heeft wel aan 9to5Google laten weten dat het afhangt van hoe lang gebruikers hun smartphone blijven gebruiken. Als een groot deel na twee jaar nog steeds veelvuldig gebruikmaakt van de toestellen, wil het bedrijf zijn updatepolicy herzien en deze wellicht verlengen. Mocht je aan de slag willen met customroms, dan zal je nog even moeten wachten. Het is al wel mogelijk de bootloader te ontgrendelen en er is ook al een alternatieve recovery beschikbaar. Informatie over (de beschikbaarheid van) customroms is echter vaag.
Zoals we gewend zijn van Motorola, levert deze fabrikant toestellen met een behoorlijk schone versie van Android. Het is zo schoon dat het bijna in de buurt komt van vanilla Android: Android zoals hoe Google het bedoeld heeft, zonder een aparte gebruikersinterface of apps van de fabrikant of derden. Toch is het toestel niet zo schoon als de smartphones die het bedrijf een jaar of vijf geleden op de markt bracht. Behalve van de gebruikelijke Moto-app en de standaard meegeleverde Google-apps is het toestel voorzien van Facebook en een interactieveachtergrondapp. Deze apps kunnen niet worden verwijderd zonder in de weer te gaan met tools als ADB en dat is jammer.
Gelukkig is de interface wel snel en reageren alle elementen over het algemeen vloeiend. Daarnaast zijn alle typische Motorola-gestures ook weer aanwezig. Maak een dubbele hakbeweging en de led op de achterkant licht op. Maak twee keer een draaiende polsbeweging en de camera start. Draai het toestel om met het scherm naar beneden om direct de niet-storenmodus in te schakelen. Ook de gamingmodus is weer van de partij. Bovendien kun je kleuraccenten, iconen en het lettertype aanpassen. Op het vergrendelingsscherm kun je een melding lezen door het desbetreffende appicoon ingedrukt te houden.
Nokia G21
Ook de Nokia G21 draait nog steeds op Android 11 en het is helaas niet bekend wanneer versie 12 wordt gepusht naar het toestel. Of het daarna Android 13 krijgt, is niet zeker. Het toestel wordt wel ondersteund tot februari 2025, maar of daar grote OS-updates bij zitten, is niet bekend. Omdat Nokia een van de weinige fabrikanten is die nog meedoet met Google’s Android One-programma, verwachten wij wel dat dit toestel later zal worden uitgerust met versie 13 en misschien zelfs nog met versie 14. Voor customroms moet je op dit moment niet bij Nokia zijn. Het is niet duidelijk of dat in de nabije toekomst gaat veranderen. Er is wel een klein groepje fans bezig met het proberen te ontgrendelen van de bootloader, maar op dit moment komt daar nog weinig uit.
Net als bij Motorola staat Nokia over het algemeen bekend een schone versie van Android te leveren en dat is hier ook het geval. Tenminste, de gebruikersinterface oogt schoon. Er wordt wel wat meer bloatware meegeleverd dan wij gewend zijn: ExpressVPN, LinkedIn, Netflix en Spotify. Deze apps kunnen gelukkig allemaal worden verwijderd.
De no-nonsense-interface van Android One is een welkome toevoeging en alle elementen reageren over het algemeen vloeiend en snel.
Redmi Note 11
Deze smartphone mag dan wel beschikken over MIUI 13, onder de schil draait nog gewoon Android 11. Gelukkig heeft Xiaomi toegezegd het toestel elke 90 dagen te voorzien van een update tot januari 2025. Daarbij horen ook upgrades naar Android 12 en Android 13. Mocht je (daarna) nog aan de slag willen met customroms, dan zit je bij Xiaomi ook altijd goed: het bedrijf doet nooit moeilijk over het ontgrendelen van de bootloader en biedt meestal zelfs customroms aan van derden die via hun eigen flashtool kunnen worden binnengehaald en geflasht. Je moet je toestel wel eerst registreren bij het bedrijf en zij vertellen je wanneer je toestel uiteindelijk wordt ontgrendeld. Dat kan maximaal een week duren.
Het is zoals altijd flink wennen als je met deze interface aan de slag gaat. MIUI doet dingen net even anders dan de andere Android-schillen. In tegenstelling tot de POCO-smartphones heeft deze versie van MIUI geen appdrawer. Dat vinden we jammer, zeker omdat Xiaomi er een handje van heeft zijn toestellen te voorzien van bloatware. De Note 11 is hierop helaas geen uitzondering. Omdat er geen appdrawer aanwezig is, staan deze apps allemaal op je hoofdscherm, wat het geheel druk doet overkomen. De meeste van deze apps zijn gelukkig gegroepeerd in mappen, maar ze staan toch in het zicht. Daarnaast tonen deze mappen ook nog eens extra advertenties en appaanbevelingen als je ze opent en het kost je nogal wat werk om deze allemaal te verwijderen.
Het toestel is naast de standaard Google-apps uitgerust met een eigen browser, videospeler, muziekspeler, notitiesapp, galerij, klok, kompas, audiorecorder en rekenmachine. De meeste van die apps vragen je ook nog eens om eenmalig een eigen privacypolicy te accepteren. Deze kan je in veel gevallen gelukkig weigeren, maar je moet wel blijven opletten. Hoewel ze dan vaak waarschuwen dat je belangrijke functionaliteiten mist, hebben wij daar tot nu toe weinig van gemerkt.
Naast deze standaardapps heeft Xiaomi net als de andere fabrikanten in deze round-up een stapeltje eigen apps meegeleverd die geen standaardfunctie van Android vervangen, maar extra functionaliteit toevoegen, waaronder een beveiligingsapp, een opruimapp, de ShareMi-app, een afstandsbedieningsapp, een 'Thema’s'-app een ‘Services en feedback’-app.
En dan zijn er ook nog eens de echte bloatwareapps: Amazon Shopping, Facebook, TikTok, LinkedIn, Spotify en AliExpress. Een groot deel van deze apps kan gelukkig worden verwijderd, maar je bent wel even zoet met het opschonen van je smartphone. We snappen de keuze van dit bedrijf wel: al deze extra’s en aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat het toestel goedkoop is. Hierdoor kan het bedrijf krachtigere hardware en meer opties toevoegen. Het is dan ook met afstand de krachtigste en compleetste smartphone in deze round-up. Daarnaast is het, na even wennen, niet al te storend. Wat ons echter wel stoort zijn de drm-problemen. Hierdoor is het niet mogelijk om Netflix te gebruiken, een app die notabene standaard wordt meegeleverd met het toestel. Updaten lukt ook niet en een nieuwere versie sideloaden resulteert in de foutmelding dat de app niet compatibel is met het apparaat. Wij hebben Xiaomi hierover benaderd en zodra wij hier meer informatie over hebben, passen we deze review aan. Wij denken dat dit met een software-update kan worden opgelost. Los van deze bug is het systeem toch beste oké om mee te werken. Er zijn veel opties en dat vinden we fijn. Bovendien is er over de meeste dingen goed nagedacht. Alleen vinden we hier en daar nog een kromme vertaling.
Ondanks al deze software is het apparaat gelukkig wel snel. De Note 11 heeft het minste last van haperingen en vertragingen en zware games en apps komen het beste tot hun recht op deze telefoon. Dat komt natuurlijk door de Snapdragon 680, een chip die een stuk krachtiger is dan de socs in de andere toestellen.
Conclusie
Het is mooi om te zien dat we in een tijdperk zijn aangekomen waarin low-end smartphones niet langer meer een miskoop zijn. Natuurlijk heeft elk apparaat duidelijk zwakke punten, maar tegelijkertijd hebben ze ook zeer goede pluspunten, waardoor je op basis van je wensen een goedkoop apparaat kan aanschaffen dat je niet teleurstelt.
Een van de zwakkere punten op alle toestellen is toch wel de camera. De foto’s van de Redmi Note 11 zijn wat aan de donkere kant en er wordt weinig detail vastgelegd. De Samsung Galaxy A13 schiet wat helderdere plaatjes en legt net wat meer detail vast, maar de foto’s ogen door de filters wat onrealistisch. De Motorola Moto G31 heeft daar ook last van, al brengt het hdr-filter de donkere delen wat meer naar voren. De foto’s van de Nokia G21 zijn het helderst, maar er wordt wel een stuk minder detail vastgelegd. Al met al zijn de foto’s goed genoeg voor de gemiddelde socialmedia-uiting, zolang er maar genoeg licht aanwezig is. Alle extra camera’s op deze smartphones produceren hooguit matige plaatjes, alleen de frontcamera van de Samsung doet het aardig.
De toestellen zijn allemaal behoorlijk compleet en hebben ondersteuning voor een bedrade koptelefoon en een geheugenkaart. Met het geluid zit het bij alle toestellen ook wel goed. De trilmotor is wat aan de zwakke kant, maar te overzien. De Redmi Note 11 is op dat vlak de uitschieter.
Wat software betreft zijn het vooral Motorola en Nokia die de show stelen. De schone Android-ervaring is zeer aangenaam en de interface werkt daardoor vloeiend. Samsung doet het met een lichtere versie van OneUI 4.1 ook aardig. De Redmi Note 11 is echter overladen met bloatware en advertenties. Hoewel het allemaal wel uitgeschakeld en verwijderd kan worden, kan het even schrikken zijn als je het toestel voor het eerst inschakelt.
Over de kwaliteit van het scherm kunnen we kort zijn. De Redmi Note 11 is de grote winnaar. De kleurafwijking is zo laag en de helderheid zo hoog dat het zich kan meten met de betere high-end smartphones. Een hele prestatie voor een budgettoestel. Hetzelfde geldt voor de Motorola G31. Dit toestel presteert op dat gebied bijna net zo goed.
Als we kijken naar algehele prestaties, dan is de Samsung Galaxy A13 duidelijk het zwakst, maar de softwareondersteuning is dan weer het beste. De Redmi Note 11 is het compleetst en heeft de krachtigste processor en het beste scherm. De Moto G31 en Nokia G21 hebben de schoonste software en de vloeiendste interface. We kunnen deze round-up dus eigenlijk alleen maar afsluiten door te zeggen dat je vooral moet kijken naar welke wensen en eisen jij hebt en je keuze daarop te baseren.
- Nokia G21
- Motorola Moto G31
- Samsung Galaxy A13
- Redmi Note 11
Minpunten
-
Matig tot slechte camera’s
-
Veel bloatware