Monitor Best Buy Guide
Het is weer tijd voor een update van de Monitor Best Buy Guide op Tweakers. We hebben de afgelopen maanden weer tientallen nieuwe monitors getest, waarover je ook al een aantal uitgebreide reviews en round-ups hebt kunnen lezen. In deze BBG raden we voor het eerst een oledscherm aan; dit voorjaar komt eindelijk een brede selectie oledschermen uit die bedoeld zijn voor gaming. We bespraken al eerder drie ultrawides met het QD-oledpaneel van Samsung, en de schermen van LG, ASUS en Corsair op basis van de woledtechniek van LG.
Met prijzen richting of meestal boven de 1000 euro blijven oledmonitors voorlopig nog wel iets voor de happy few, maar ook als je niet zoveel aan een scherm kunt uitgeven, hebben we goed nieuws. Aan de onderkant van de markt zijn de prijzen gedaald, waardoor je nu een stuk meer scherm voor je geld krijgt dan een jaar geleden. Dat zie je terug aan de monitors die we kunnen aanraden in de klasse onder 250 euro, waaronder een wqhd-monitor met hoogteverstelling en USB-C-connectiviteit, en een 240Hz-ips-gamingmonitor.
Zoals altijd heeft deze koopgids een thematische indeling. We gaan allereerst op zoek naar de beste betaalbare monitor onder de 250 euro, gevolgd door de beste 4k-monitor en de beste ultrawide van 34" of 35". De laatste categorie, die van monitors voor beeldbewerking, is nieuw voor deze Best Buy Guide. Daar werd in de comments onder de vorige Best Buy Guides veel naar gevraagd. Heb je suggesties voor monitors die je graag in een toekomstige Best Buy Guide wilt zien? Laat het vooral weten in de comments.
De beste betaalbare monitor: Philips B-line 276B9 |
De beste 27"-4k-monitor: LG 27UP850N(P) De beste 32"-4k-monitor: iiyama ProLite XUB3293UHSN-B1 |
De beste ultrawide: Dell S3422DW |
De beste monitor voor beeldbewerking: Dell UltraSharp UP2720Q |
Goedkoper alternatief: Samsung LS24A400UJUXEN |
Goedkoper alternatief: LG 27UL500(P)-W |
Goedkoper alternatief: LG 34WN750(P)-B |
Alternatief geschikt voor hdr-beeldbewerking: ASUS ProArt PA32UCR-K |
Groter alternatief: AOC Q32E2N |
Gamingalternatief 27": Gigabyte M28U |
Gamingalternatief (lcd, goedkoper): ASUS TUF Gaming VG34VQL1B |
Goedkoper alternatief (4k, sRGB): HP Z27k G3 |
Gamingalternatief: Samsung Odyssey G4 (25BG400) |
Gamingalternatief 32": Gigabyte M32UC |
Gamingalternatief (oled, duurder): Alienware AW3423DWF |
Goedkoper alternatief (wqhd, sRGB/P3): Dell UltraSharp U2722D(E) |
Iedere categorie is weer opgedeeld in een paar subcategorieën, waarbinnen we één aanrader kiezen, of twee in het geval van de 4k-categorie. Die aanraders, plus de belangrijkste alternatieven die bijvoorbeeld geschikt zijn voor een bepaald gebruiksdoel, staan in de tabel hierboven. Lees ook zeker even de tekst bij iedere categorie als je specifieke wensen hebt; daarin vind je nog verdere opties die ook interessant kunnen zijn.
Testmethode
We meten helderheid, contrast en kleurweergave met behulp van een Spectracal C6-colorimeter, die we profileren met behulp van een JETI Spectraval 1501 Hires-spectroradiometer. De metingen worden uitgevoerd met behulp van Portrait Displays Calman Color Calibration-software. De meeste schermen in deze BBG zijn getest volgens onze nieuwste testmethode. Hierin meten we het scherm niet alleen door zoals het uit de doos komt, waarbij we de helderheid voor kleurmetingen afstellen op een waarde die de 150cd/m² zo dicht mogelijk benadert; we stellen het scherm ook in voor kleurruimtes als sRGB en, indien relevant, Display P3 en AdobeRGB, waarbij we indien nodig aanpassingen doen aan gamma en kleurtemperatuur. In de oude testprocedure deden we dat niet en keken we naar eventueel aanwezige sRGB- of Adobe RGB-modi zonder aanpassingen.
De hdr-meting is hetzelfde gebleven en responstijden meten we nog steeds met een fotosensor en de LeCroy Waverunner 6100-oscilloscoop. Gamingschermen, dat wil zeggen, schermen met een minimale refreshrate van 120Hz of hoger, krijgen sinds twee jaar een uitgebreidere test, waarbij snelheid en overshoot van twintig transities worden bepaald. De inputlag meten we met een Leo Bodnar-tester. Om de kijkhoeken te bepalen, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van een loodrechte meting. Voor de uniformiteitsmeting kijken we naar de verhouding tussen de helderheid op vijftien meetpunten, gemeten op een volledig wit en een volledig zwart scherm. Ook bepalen we de relatieve kleurverschillen langs de randen ten opzichte van het midden. Tot slot meten we het energiegebruik van de monitor, zowel op de maximale helderheid als op een vaste helderheid van 150cd/m².