Eisen |
Video in |
USB-C |
USB Power Delivery |
≥ 60W |
Diagonaal |
24"-35" |
Gebruik je op dit moment een recente laptop, dan moet je zeker eens kijken naar een scherm met USB-C-aansluiting en ingebouwde USB-hub. Zo'n dockingmonitor integreert functies van een apart dockingstation, wat een kabelbende op het bureau voorkomt. Als je laptop geschikt is, hoef je slechts één kabel in te pluggen op het systeem. Randapparatuur sluit je aan op het scherm en via USB-C kan het scherm stroom terugleveren aan de laptop, zodat die opgeladen blijft. Alle USB-C-dockingmonitoren hebben wel een paar USB-poorten; sommige fabrikanten bouwen daarnaast een ethernetpoort of webcam in. Er zijn ook USB-C-monitoren met een DisplayPort-out, zodat je er een tweede scherm op kunt doorlussen.
En Thunderbolt dan?
Naast USB-C-monitoren zijn er ook monitoren met een Thunderbolt-aansluiting. Thunderbolt heeft een hogere doorvoersnelheid. Zo kun je bijvoorbeeld via een kabel meer dan één 4k-scherm aansluiten gecombineerd met snelle opslag. Vroeger werkten dat soort schermen alleen op laptops met Thunderbolt. Tegenwoordig zijn nieuwe laptops vaak uitgerust met USB 4, een soort open versie van Thunderbolt die daarmee ook op niet Intel-machines wordt aangeboden. De kans is groot dat Thunderbolt-schermen daarop ook werken. Behalve het checken van specificaties en het lezen van reviews, is er helaas geen goede manier om daar zeker van te zijn bij aanschaf van een nieuwe laptop.
Als het allemaal werkt, is USB-C superhandig, maar in die áls zit hem de crux. Waar het bij andere connectoren over het algemeen duidelijk is wat ze kunnen doen, ondersteunt lang niet iedere USB-C-poort dezelfde functies, zoals het aansluiten van beeldschermen of het opladen van de laptop via de poort. Met (vrijwel) alle recente Chromebooks en MacBooks is het mogelijk om een USB-C-monitor goed te gebruiken op de hierboven omschreven manier. Voor Windows-laptops zul je de specificaties moeten raadplegen. Kijk voor een USB-C-monitor met poorten die DisplayPort Alternate Mode ondersteunen; Thunderbolt 3- of 4-poorten zijn ook oké.
Als de stroomadapter van je Windows-laptop is voorzien van een USB-C-stekker, kun je er ook van uitgaan dat opladen via een monitor zal werken. Zo niet, dan is ook hiervoor een blik in de handleiding vereist. Om de monitor geen beperkende factor te laten zijn, hebben we er bij de selectie voor dit hoofdstuk op gelet dat alle monitoren minimaal 60W kunnen leveren aan het aangesloten apparaat. Dat is voldoende voor de meeste Windows Ultrabooks, MacBooks en Chromebooks. Heb je een krachtigere laptop met H-processor of losse videokaart, dan kan het zijn dat die minstens 90W USB Power Delivery vereist. Gamelaptops of workstations hebben vaak nog meer stroom nodig in vol bedrijf, dus daarbij blijft de losse oplader noodzakelijk.
Onze aanraders
De beste full-hd-monitor met USB-C
USB-C-monitoren heb je in enorm veel verschillende soorten en maten. Daarom hebben we in deze categorie aanraders op verschillende prijspunten en resoluties. We beginnen met een goede optie voor wie niet te veel wil uitgeven, voorzien van een compact 24"-paneel en full-hd-resolutie. Hij is toch zeer compleet uitgevoerd, inclusief alle poorten die je je maar kunt wensen en een webcam met gezichtsherkenning. Daarmee is het wel een relatief dure optie binnen dit segment. Wil je wel een webcam, maar mag het iets minder kosten, dan is de LG 24BP750C een alternatief. Hoef je geen camera, dan is de Philips 24E1N5300AE een prima optie die nog goedkoper is. De eerste heeft een beperkte maximale helderheid, de tweede heeft geen goed bruikbare sRGB-modus, waardoor de kleuren te verzadigd zijn. Voor het dagelijkse kantoorwerk is dat geen ramp.
Wil je een kleine, maar complete USB-C-monitor, dan is de Acer B248Y een goede keus. Het full-hd-ips-scherm is voorzien van een 75Hz-refreshrate en FreeSync om te gamen. Het scherm heeft maar liefst 100W USB Power Delivery, een ethernetpoort en DP-out. Bovenop zit een ingebouwd cameraatje met infraroodgezichtsherkenning, dat je kunt roteren om de hoek aan te passen. De kwaliteit is redelijk goed. Ondanks alle extra features is het scherm zeer zuinig. Voor al die goede eigenschappen is de B248Y niet heel betaalbaar, waarbij het design naar ons idee ietwat ouderwets aandoet. De beeldkwaliteit is over de hele linie redelijk, met een redelijk neutrale grijsafstelling, maar tegenvallende kleurdekking. Het helderheidsbereik had ook wel wat groter mogen zijn, waarbij de kijkhoeken ook tegenvallen.
(0 reviews)
De beste wqhd-monitor met USB-C
We testten tien USB-C-monitoren met een wqhd-resolutie (2560x1440). Meestal hebben die een 27"-paneel, met de 24"-LG 24QP750-B en Philips Brilliance 328P6AUBREB/00 als uitzonderingen. Sommige van deze schermen hebben naast een USB-hub met ethernet ook een DisplayPort-out, waar telkens maximaal één extra wqhd-scherm op kan worden aangesloten. Onze aanrader heeft die niet, maar wel een webcam met gezichtsherkenning, zoals de Acer-monitor hierboven. Heb je die niet nodig, kijk dan naar de iiyama ProLite XUB2792QSN-B1. Die heeft een nog betere kleurafstelling en uitgebreider poortengamma met ethernet en DP-out, maar een wat zakelijker design. Voor Apple-computers is de Philips 272B7QUPBEB de beste keus (zie onder).
De Dell S2722DZ is een wqhd-monitor met USB-C-poort gestoken in een zilvergrijs ontwerp. Dat ziet er niet alleen strak uit, maar het is ook praktisch, met een overzichtelijk vormgegeven osd en een gemakkelijk bereikbare USB-poort onder het scherm. Ook handig is de ingebouwde webcam met infrarood-gezichtsherkenning, die prima beeld geeft en kan worden ingeklapt wanneer hij niet nodig is. Wat de S2722DZ niet heeft: ethernet en een DisplayPort-out voor het doorlussen van een tweede scherm. De monitor heeft een breed helderheidsbereik en goede kijkhoeken, maar niet de beste kleurafstelling van alle schermen die we hebben getest. Dankzij de 75Hz-refreshrate en de aanwezigheid van FreeSync moet het spelen van een game geen probleem vormen. Het energieverbruik is lekker laag.
3 van 5 sterren
(0 reviews)
De beste 27"-4k-monitor met USB-C
We hebben dertien 4k-monitoren getest van 27 inch met USB-C-docking. Webcams, ethernet en DisplayPort-out zitten daar vaak niet op. Zeer duur en vooral voor HDR-videobewerking interessant zijn de ASUS ProArt PA27UCX-K en LG 27EP950-B. De Philips Momentum 279M1RV is een 144Hz-gamingmonitor met verrassend goede USB-C-functionaliteit. Voor normaal kantoorgebruik komen schermen als onze aanrader meer in aanmerking. Tot de alternatieven behoort de HP Z27K G3, met luxer ontwerp en een zeer accurate kleurweergave, maar die is ook duurder en beperkt tot sRGB, waarbij non-HP-apparaten minder USB Power Delivery krijgen volgens een userreview. De eveneens prijzige Dell UltraSharp U2723QE heeft zonder kalibratie ook een betere kleurweergave dan onze aanrader, evenals het unieke 'IPS Black'-paneel met hoger contrast dan andere ips-schermen.
Zoals hierboven omschreven scoort de LG 27UP850-W vooral punten als het aankomt op zijn veelzijdigheid. Het scherm kan zowel de sRGB- als DCI-P3-kleurruimtes goed weergeven, beschikt over basale hdr-ondersteuning en voorziet in hardwarekalibratie voor wie de kleurweergave belangrijk vindt, terwijl je er voor een spelletje mee uitkomt dankzij de aanwezigheid van FreeSync. Het ips-paneel heeft brede kijkhoeken en kan erg helder, maar ook voldoende donker worden afgesteld. Minpunten heeft het scherm echter ook. Zo is de standaard afstelling lang niet zo goed als bij sommige andere schermen in deze test, al is een effectieve sRGB-modus aanwezig. De vormgeving ziet er strak uit, maar de slanke voet laat je het scherm niet van links naar rechts draaien. De haaks uitstekende poorten maken het moeilijk om kabels netjes weg te werken, al is het aansluitingengamma toch niet ruim, met maar twee USB-poorten en geen ethernet.
4 van 5 sterren
(5 reviews)
De beste 32"-4k-monitor met USB-C
Op een 32"-paneel komt een 4k-resolutie misschien nog wel beter tot zijn recht dan op een 27"-scherm, als je er de ruimte voor hebt. We testten er 19, waaronder opnieuw een paar peperdure opties met miniled- of oledpaneel geschikt voor hdr-videobewerking. Voor normaal kantoorwerk hoef je niet zoveel uit te geven. Alternatieven voor onze aanrader zijn de grotere broer van de Dell-monitor hierboven, de Dell UltraSharp U3223QE, met dezelfde voor- en nadelen als het kleinere model: een hogere prijs, maar ook een hoger contrast en een betere afstelling. Zoek je een monitor die meer gericht is op entertainment dan kantoorgebruik, dan verdient Samsungs Smart Monitor M8 een vermelding. Die monitor heeft een ingebouwde webcam en smart-functionaliteit, waarbij het contrast door het gebruik van een VA-paneel hoger ligt. Helaas is de verdere beeldkwaliteit niet zo denderend.
:fill(white):strip_exif()/i/2005462584.jpeg?f=thumbmedium)
De LG Ergo 32UN880 is net als de 27UP850 een veelzijdige optie, met ondersteuning voor meerdere kleurruimtes, hdr-weergave en hardwarekalibratie. Bijzonder aan het scherm is vooral de meegeleverde ergonomische zwenkzwaaivoet, die je normaal gesproken los bij een scherm moet kopen. Ondanks het luxe draagsysteem en de bovengenoemde extra's is de USB-C-monitor niet duur. Daar staat tegenover dat de 32UN880 niet de meest uitgebreide dockingmogelijkheden heeft. Naast de USB-C-poort, met 60W Power Delivery, geen 90W zoals sommige modellen, is er alleen een USB-hub. Ethernet of een webcam ontbreken. De helderheid en het contrast van het paneel zijn prima, de kleurweergave in de standaardmodus ook, maar daarin zijn de kleuren extra verzadigd ten opzichte van sRGB. De ingebouwde sRGB-modus levert hogere afwijkingen op, maar daartegenover staat weer de mogelijkheid tot kalibratie. Het scherm ondersteunt FreeSync, maar de refreshrate gaat niet hoger dan 60Hz. Onze testsample had een nogal slechte uniformiteit.
4.5 van 5 sterren
(10 reviews)
Uitgebreide review
De beste 34"-35"-ultrawide met USB-C
Een 34"-35"-ultrawide met USB-C is voor zakelijk gebruik haast de ultieme combinatie, omdat deze grote en brede schermen veel werkruimte bieden: zonder moeite gaan drie vensters naast elkaar. Alleen de superwides op de volgende pagina tonen een nog groter bureaublad, maar die zijn veel duurder. Onze aanrader is de afgelopen maanden goedkoper geworden en heeft voor kantoorgebruik de beste eigenschappen. Zoek je meer een allrounder die ook geschikt is voor games en entertainment, dan is de iiyama ProLite XCB3494WQSN-B1 een goede optie. Kleurweergave en kijkhoeken van het gekromde VA-paneel zijn niet zo goed als onze aanrader; het contrast is echter stukken hoger en dit scherm ondersteunt ook FreeSync en 120Hz-weergave.
De Dell UltraSharp U3421WE is de afgelopen maanden bijna de helft goedkoper geworden, en bovendien een stuk beter leverbaar. Je koopt dan een monitor met een volgens onze testresultaten uitmuntende kleurweergave, die tot de beste in dit testveld behoort. Ingesteld in de sRGB-modus zien we onzichtbaar kleine kleur- en grijsafwijkingen, waarbij de kijkhoeken van het ips-paneel erg goed zijn. De helderheidsuniformiteit van de geteste sample had wel wat beter mogen zijn. De U3421WE onderscheidt zich verder door zijn strakke design met handige connectiviteit: USB-C met 90W Power Delivery, kvm-feature en ethernetpoort. Wie ook van een spelletje houdt, komt van een koude kermis thuis, want de refreshrate bedraagt een vaste 60Hz. Dat is voor Dells UltraSharp-serie nog steeds gebruikelijk.
4.5 van 5 sterren
(2 reviews)
De beste USB-C-monitor voor bij je Mac
Alle schermen hierboven kunnen natuurlijk worden aangesloten op een MacBook of iMac. Toch zijn er bepaalde extra eigenschappen die een scherm in meer of mindere mate geschikt kunnen maken voor gebruik met een Apple-computer. Een USB-C-aansluiting is een goed startpunt: alle Macs hebben tegenwoordig wel zo'n poort, sommige zelfs exclusief, zoals de MacBook Air. Met een USB-C-monitor bespaar je jezelf een adapter. Webcams, USB-hubs of ethernet op het scherm kunnen van pas komen; aan een DisplayPort-out heb je niks, omdat macOS alleen via Thunderbolt daisychaining ondersteunt om meerdere schermen aan te sluiten via één kabel. Voor wat het beeld betreft kun je het best letten op een goede Display P3-weergave. Alle interne displays van hedendaagse Macs ondersteunen die brede kleurruimte. Door het ingebouwde kleurbeheer in macOS is een goede sRGB-modus overbodig; via een icc-profiel, dat schermfabrikanten vaak aanbieden op hun website, kan het OS de kleuren zelf terugregelen.
De eigenschap waarop de meeste schermen kunnen afvallen, is de pixeldichtheid. Apples desktopdisplays hebben ongeveer 220 pixels per inch, perfect om de interface tweemaal geschaald weer te geven. Behalve onze aanrader hieronder zijn alle andere grootformaat monitoren die niet van Apple afkomstig zijn, niet zó scherp. 4k-schermen van 27 of 32 inch of 5k-ultrawides, 5120x2160, van 34 inch komen nog het meest in de buurt. Die hebben net een te lage scherpte voor 2x-schaling, maar de pixels zijn te klein om de interface op een comfortabel formaat een-op-een weer te geven. Schaling met een kommagetal zorgt in macOS voor artefacten en onscherpte in fijne details. Kies je niet voor onze aanrader, dan zijn de beste alternatieven dus schermen die de interface goed een-op-een tonen, en dus een pixeldichtheid hebben tussen 100 en 110ppi. Dat zijn 27"-wqhd-schermen en 34"-ultrawides met 3440x1440 pixels. Onze ultrawideaanrader is ook geschikt voor Display P3; de wqhd-aanrader toont enkel de sRGB-kleurruimte. Van de geteste wqhd-schermen biedt de Philips 272B7QUPBEB de beste Display P3-weergave.
Het LG UltraFine 5K Display is specifiek geschikt voor de Mac. Dat zie je niet alleen aan de extra hoge pixeldichtheid; hij heeft bijvoorbeeld geen ingebouwd osd, want de helderheid stel je via het os in. De testresultaten van het scherpe scherm zijn over de gehele linie goed: de maximale helderheid is zeer hoog en het kleurbereik erg breed. In combinatie met MacOS is de kleurnauwkeurigheid prima; de maximale helderheid is net als op Apples schermen erg hoog. Ten opzichte van andere schermen in deze sectie zijn de dockingmogelijkheden niet heel uitgebreid. Ethernet heeft het bijvoorbeeld niet, maar wel voldoende USB Power Delivery voor meeste MacBooks. Het scherm heeft ook een ingebouwde webcam; de reden voor de brede bovenste bezel. Dat ziet er een beetje vreemd uit en de rest van het design oogt en voelt ook niet zo hoogwaardig als bij Apple.
5 van 5 sterren
(5 reviews)
Review op Hardware Info
Testveld en testdata
We testten de afgelopen jaren 76 producten die voldoen aan de bovengenoemde criteria. Een compleet overzicht vind je via deze Pricewatch-link, van waaruit je zelf vergelijkingstabellen kunt maken of kunt doorklikken op een specifiek product om bij de testresultaten uit te komen.
- Minimale helderheid wit
- Maximale helderheid wit
- Contrast 150cd/m²
De minimale en maximale helderheid van de geteste schermen lopen nogal uiteen. Wat je daarin nodig hebt, hangt af van de ruimte waarin je het scherm opstelt. Voor een donkere ruimte wil je het liefst een zo laag mogelijke minimale helderheid. Bij al onze aanraders kun je de helderheid flink omlaagschroeven; bij de top vier in bovenstaand overzicht meer dan de meeste andere schermen. Het scherm van de LG Ultrafine 5K Display biedt zelfs een minimale helderheid onder die van sommige smartphones. Omgekeerd heeft deze monitor ook de hoogste maximale helderheid van allemaal. Die is niet altijd nuttig: een helderheid van 300cd/m² moet in de gemiddelde kantooromgeving voldoen. De Acer B248Y en vooral de LG 24BP750C halen dat niet en zijn daarmee meer geschikt voor thuis.
Op gebied van contrast zitten de meeste schermen zo rond de 1000:1 die gebruikelijk is voor ips-panelen. Voor een kantoorscherm is dat ruimschoots voldoende. De twee Dell-monitoren met 'IPS Black'-technologie, de U2723QE en U3223QE, behalen een hoger contrast. De iiyama ProLite XCB3494WQSN-B1 met als enige monitor in de grafiek een VA-paneel, torent daar nog ver bovenuit.
- Kleurafw. (ΔE 2000)
- Kleurafw. (ΔE ITP)
- Grijsafw. (ΔE 2000)
- Grijsafw. (ΔE ITP)
- Color checker-afw. (ΔE 2000)
- Color checker-afw. (ΔE ITP)
De bovenstaande grafiekserie bevat onze nieuwe kleurmetingen en hebben we niet op alle schermen uitgevoerd. We kijken hierbij specifiek naar de meetresultaten voor sRGB-weergave, die voor de meeste gebruikers het relevantst is. De Dell UltraSharp U3421WE is de overtuigende winnaar, met zeer lage afwijkingen op alle kleuren en grijstinten die we hebben doorgemeten. Andere goed afgestelde schermen zijn de Dell UltraSharp U3223QE en de HP Z27k G3. Bij de Dell S2722DZ en LG 27UP850 komen de primaire kleuren redelijk goed overeen met wat ze zouden moeten zijn, maar heeft het scherm een zichtbare kleurzweem, die ook invloed heeft op de andere kleuren die worden doorgemeten op de Color Checker-testkaart. Bij de Acer B248Y is de grijsweergave dan weer mooi neutraal, maar liggen de primaire kleuren niet goed op hun plek. De LG Ergo 32UN880 heeft de minst nauwkeurige kleurweergave. Het is maar goed ook dat je deze monitor, net als de 27UP850, kunt kalibreren als je een colorimeter hebt. Van onze aanraders ontbreekt nog het LG UltraFine 5K Display in dit overzicht; uit de eerdere metingen wordt duidelijk dat ook dit scherm een prima kleurnauwkeurigheid biedt.
- Kleurafw. (ΔE 2000)
- Kleurafw. (ΔE ITP)
- Grijsafw. (ΔE 2000)
- Grijsafw. (ΔE ITP)
- Color checker-afw. (ΔE 2000)
- Color checker-afw. (ΔE ITP)
- Kleurbereik
We hebben dezelfde metingen ook uitgevoerd voor de Display P3-weergave. Helaas is de Philips 272B7QUPBEB te oud om op de nieuwe manier te testen en hetzelfde geldt voor de LG UltraFine 5K Display. Drie van onze aanraders komen wel terug; de twee andere ondersteunen deze kleurruimte niet. Waar de 32UN880 teleurstellend presteert voor sRGB-weergave, kan de kleurnauwkeurigheid voor Display P3 veel beter overtuigen. De 27UP850-W doet het nog iets beter. Beide schermen hebben een speciale nanocoating op het backlight voor een breder kleurbereik, zoals te zien aan de laatste grafiek van het kleurbereik waarin deze schermen een score boven 95 procent bereiken. De U3421WE biedt een minder hoge kleurverzadiging en bovendien is de grijsafstelling in deze stand slordiger dan in de sRGB-modus van het scherm.
- 45° links - helderheid
- 45° links - kleurafwijking
- 45° onder - helderheid
- 45° onder - kleurafwijking
- Uniformiteit wit
- Uniformiteit zwart
Wat de horizontale kijkhoeken betreft behoort het gros van de aangeraden schermen tot de toppers, behalve de Acer B248Y, die voor een ips-scherm best hoge afwijkingen onder een hoek laat noteren. De Dell S2722DZ heeft van links of rechts bekeken de beste kijkhoeken, terwijl de LG Ergo 32UN880 het horizontaal en verticaal goed doet. Bepaald matig is de uniformiteit bij dit scherm, met hoeken die veel donkerder zijn dan het midden. Dat kan net iets zijn van de door ons geteste sample, want deze eigenschap verschilt van exemplaar tot exemplaar. Dells Ultrasharp-monitoren hebben vaak een betere uniformiteit, al geldt dat weer niet voor de wituniformiteit van de geteste U3421WE. Op het gebied van de zwartuniformiteit scoort de monitor wel uitstekend.
- Zwartwit-responstijd
- Gtg-responstijd
- Overshoot
- Undershoot
- Inputlag
- Energiegebruik 150cd/m²
Wellicht ten overvloede, hebben we op alle schermen ook de responstijden doorgemeten. We tonen hierboven de eenvoudigere test met een dubbele transitie van zwart naar wit en weer terug, en donkergrijs naar lichtgrijs en weer terug. De Dell UltraSharp U3421WE blijkt ondanks zijn zakelijke insteek verrassend genoeg het snelst; uit de scores blijkt dat wel ten koste te gaan van de nodige overshoot, en helaas kun je de overdrive van dit scherm alleen aan- of uitzetten, dus veel controle heb je daar verder niet over. Bij de overige schermen duren twee transities zo'n 15ms, perfect adequaat met het oog op de relatief lage refreshrate van 60Hz van de meeste modellen.
Uit de test van het energiegebruik, blijkt de Acer B248Y een lekker zuinige optie, die maar iets meer verbruikt dan onze full-hd-aanrader zonder USB-C op de eerste pagina. Philips' 272B7QUPBEB verbruikt relatief aan de diagonaal en eigenschappen ook weinig stroom. De LG UltraFine 5K Display blijkt een echte veelvraat. Dat zal niet liggen aan de hoge helderheid van dit scherm, omdat we alle monitoren in deze test op dezelfde 150cd/m² afstellen. Waarschijnlijk komt het doordat de monitor in bedrijf altijd stroom teruglevert aan het aangesloten apparaat. Power Delivery was uiteraard ook een eis voor andere USB-C-monitoren in dit hoofdstuk, maar die konden voor de test van het stroomverbruik op een andere manier worden aangesloten. Het LG-scherm heeft enkel en alleen een Thunderbolt-poort voor het beeld.