In het kort
De AOC Q27B3MA brengt het genot van een 27"-wqhd-monitor dichterbij voor het brede publiek, die ten opzichte van een full-hd-scherm meer overzicht biedt. De weergave is zeer contrastrijk, met een mooi neutrale grijsweergave, een afdoende helderheidsbereik en, bij ons sample, een redelijk goede uniformiteit. Het brede kleurbereik maakt hem ten opzichte van andere budgetmonitoren geschikter voor gebruik in combinatie met een Mac. Toch is het scherm er niet een voor fijnproevers: door de slechte kijkhoeken is het scherm bijvoorbeeld niet geschikt voor fotobewerking, voor gaming zijn de responstijden te traag en vanuit het oogpunt van ergonomie is het gebrek aan verstelmogelijkheden niet ideaal. Voor wie een eenvoudige monitor zoekt met veel pixels, is de Q27B3MA toch een aanrader.
Pluspunten
-
Betaalbaar voor een 27"-wqhd-monitor
-
Contrastrijk beeld
-
Neutrale grijsweergave
-
Breed kleurbereik...
Minpunten
-
Slechte kijkhoeken
-
Geen hoogteverstelling
-
Trage responstijden
-
...sRGB-stand met niet-instelbare helderheid
Een jaar of tien geleden maakte je de blits met een 27"-wqhd-monitor. Het kostte wel wat: met inflatie meegerekend ongeveer evenveel als een luxe 4k-gamingmonitor nu. Een geschikte pc met losse videokaart was ook een must, want igpu's en laptops van die tijd hadden vaak niet de mogelijkheid om zoveel pixels uit te sturen. Kon je dat betalen, dan keek je naar een scherm dat voor die tijd niet alleen erg groot was, maar ook erg scherp. De meeste andere pc-monitoren hadden nog een lagere full-hd-resolutie van 1920x1080 pixels. De 2560x1440 pixels van een wqhd-monitor geven maar liefst tachtig procent meer werkruimte. Daarmee voelt de desktop heel wat minder krap aan, zoals op de afbeelding hierboven wordt gedemonstreerd. Je zet zonder proppen meerdere vensters naast elkaar.
:strip_exif()/i/2005643326.jpeg?f=imagenormal)
Tegenwoordig is het genot van een 27"-wqhd-scherm veel beter bereikbaar. Zowat alle pc's en laptops van deze tijd zijn ervoor geschikt en de schermen zelf zijn in prijs gedaald tot minder dan 250 euro. De afgelopen maanden zien we 27"-wqhd-schermen zelfs opduiken in het allerlaagste segment onder de 200 euro, waarin kleinere full-hd-monitoren tot nog toe gangbaar bleven. Naast een aantal modellen die in de aanbieding zijn bij een of enkele winkels in onze Pricewatch, is de AOC Q27B3MA op het moment van schrijven bij vijf grote aanbieders verkrijgbaar voor 169 euro, en bij nog eens zeven andere winkels voor minder dan 200 piek. Het is daarmee het breedst verkrijgbare goedkope wqhd-scherm. Interessant aan de AOC Q27B3MA is bovendien dat hij is gebaseerd op een VA-paneel, waar de meeste schermen op dit formaat sinds jaar en dag een ips-paneel hebben. Dat alles maakt de Q27B3MA het bekijken waard. Is goedkoop in dit geval ook een goede koop?
Behuizing en featureset
De AOC Q27B3MA arriveert in een opvallend compacte doos, gevuld met recyclebare kartonnen schalen als schokdempers in plaats van niet afbreekbaar piepschuim, zoals bij de meeste andere monitoren nog altijd het geval is. Rondom het scherm en de voet zitten nog wel de gebruikelijke foamzakjes ter bescherming, dus geheel recyclebaar is de verpakking niet.
Het scherm weegt erg weinig: minder dan 4kg inclusief voet. Het paneel heeft een eenvoudige vormgeving en de behuizing bestaat grotendeels uit matzwart plastic. Luxueus voelt dat absoluut niet aan, maar onstevig is het ook niet. De driezijdig 'randloze' vormgeving, met bezels die vlak liggen met het paneel, ziet er modern uit. Bij sommige schermen leidt zo'n vormgeving ertoe dat de randen van het paneel lijken weg te vallen als je er van voren naar kijkt. Bij de AOC Q27B3MA kun je vanaf een normale zitpositie het hele scherm overzien, zoals het hoort.
De meegeleverde voet van de AOC Q27B3MA is meer een voetje. Het dunne, korte pootje klikt onderaan het scherm vast en ook de ronde basis wordt schroefloos bevestigd. Dat voelt wat gammel aan; het scherm is zo licht dat het gemakkelijk gaat wiebelen als je lichtjes tegen je bureau aanstoot. Het paneel kan alleen kantelen op zijn pootje, niet zwenken, roteren naar portretstand of in hoogte verstellen. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom dit scherm 170 euro kan kosten. Niet alleen is een luxe, verstelbare voet duurder om te maken: zo'n draagoplossing is zwaarder en neemt veel meer ruimte in, waarmee het transport van het scherm duurder zou worden. Fijn is dat AOC niet heeft bezuinigd op Vesa-montagegaten. Sommige budgetmonitoren van AOC in het verleden hadden die niet, en dan wordt het lastig om ooit nog een betere voet te monteren, iets dat we vanuit het oogpunt van ergonomie zouden aanraden. Met een betaalbare bureauarm of muurbeugel blijft je totale investering in combinatie met de Q27B3MA alsnog beperkt tot ongeveer 200 euro.
Ondanks de slanke en zeer lichte behuizing heeft de Q27B3MA een ingebouwde voeding, wat een bungelend adapterblok overbodig maakt. Het scherm beschikt over twee HDMI 1.4-poorten en één DisplayPort 1.2-ingang. Zeker niet de recentste HDMI- en DisplayPort-versies, maar genoeg om het scherm op zijn maximale resolutie en refreshrate aan te sturen. Naast de beeldaansluitingen zit ook nog een koptelefoonpoort. Het scherm heeft zelfs ingebouwde speakers, maar de klank is erbarmelijk slecht.
De nogal traag reagerende osd wordt bediend via een set goedkoop aanvoelende, maar goed reagerende knopjes rechtsonder het paneel. Het menu lijkt hergebruikt van AOC's duurdere schermen, want een aantal opties zitten er voor spek en bonen op. Zo beschikt de Q27B3MA niet over ondersteuning voor een hdr-beeldsignaal, maar zitten er toch drie verschillende 'hdr'-standen in het menu. Op de Q27B3MA lijkt dat alleen te resulteren in extra verscherping in het beeld.
Testmethode en testveld
We meten helderheid, contrast en kleurweergave met behulp van een Spectracal C6-colorimeter, die we profileren met behulp van een JETI Spectraval 1501 Hires-spectroradiometer. De metingen worden uitgevoerd met behulp van Portrait Displays Calman Color Calibration-software. We hebben de testprocedure onlangs geüpdatet, waarover je meer kunt lezen in dit .plan. Hierin meten we het scherm niet alleen door zoals het uit de doos komt, waarbij we de helderheid voor kleurmetingen afstellen op een waarde die de 150cd/m² zo dicht mogelijk benadert; we stellen het scherm ook in voor kleurruimtes als sRGB en, indien relevant, Display P3 en AdobeRGB, waarbij we indien nodig aanpassingen doen aan gamma en kleurtemperatuur. In de oude testprocedure deden we dat niet en keken we naar eventueel aanwezige sRGB- of Adobe RGB-modi zonder aanpassingen.
De responstijden van het scherm meten we door met een fotosensor en de LeCroy Waverunner 6100-oscilloscoop, en de inputlag weten we met een Leo Bodnar-tester. Om de kijkhoeken te bepalen, meten we onder een hoek van 45 graden de resterende helderheid en de kleurverandering ten opzichte van een loodrechte meting. Voor de uniformiteitsmeting kijken we naar de verhouding tussen de helderheid op vijftien meetpunten, gemeten op een volledig wit en een volledig zwart scherm. Ook bepalen we de relatieve kleurverschillen langs de randen ten opzichte van het midden. Tot slot meten we het energiegebruik van de monitor, zowel op de maximale helderheid als op een vaste helderheid van 150cd/m².
Kleurruimte |
sRGB |
Display P3 |
Beeldmodus |
sRGB |
Standard |
Kleurtemperatuurinstelling |
(vergrendeld) |
User |
Gamma-instelling |
(vergrendeld) |
Gamma1 |
Helderheid instelbaar? |
Nee |
Ja |
In de grafieken hieronder vergelijken we de AOC Q27B3MA met andere betaalbare monitoren. Veel daarvan hebben een full-hd-resolutie, maar er zijn ook twee 27"-wqhd-monitoren op basis van een ips-paneel, die enkele tientjes meer kosten dan de Q27B3MA. In de vorm van de LG 29WP500-B is er ook een budgetultrawide opgenomen in de grafieken, met in de breedte dezelfde resolutie als een wqhd-monitor.
Helderheid, contrast en kleurweergave
De AOC Q27B3MA haalt een maximale helderheid wit van ongeveer 265cd/m², wat adequaat is zo lang je het scherm niet in een te lichte omgeving gebruikt. Veel andere budgetschermen gaan ook niet feller, inclusief de twee wqhd-concurrenten in dit overzicht. Met de helderheidsregelaar op '0' bedraagt de helderheid wit nog 60cd/m², eveneens een prima en in dit segment gemiddelde waarde.
Het contrast is met meer dan 5000:1 nog hoger dan opgegeven, en zelfs voor een monitor met VA-paneel erg hoog. Het gros van die schermen komt niet verder dan ongeveer 3000:1, waarbij ips-monitoren rond 1000:1 blijven hangen. Met veel omgevingslicht en bij desktopweergave is het grote contrastverschil met een ips-monitor niet duidelijk zichtbaar, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar een film of serie in een donkerdere ruimte, ziet het beeld van de Q27B3MA er veel minder 'uitgewassen' en futloos uit.
- Maximale helderheid wit
- Minimale helderheid wit
- Contrast
Opvallend voor een budgetmonitor is dat de Q27B3MA een groot deel van het brede Display P3-kleurbereik laat zien. Apple-laptops ondersteunen de bredere kleurruimte ook, waarmee de kleuren op de Q27B3MA er meer uitzien als op de ingebouwde display van zo'n computer, dan op een monitor die enkel het kleinere sRGB-bereik ondersteunt. Dat kan voor gebruik met zo'n laptop dus een voordeel zijn.
- Dekking kleurbereik
- Kleurtemperatuur wit
- Gemiddelde kleurtemperatuur
- Kleurafwijking ΔE ITP
- Grijsafwijking ΔE ITP
- Colorchecker-afwijking ΔE ITP
- Gamma
Als we kijken naar de testresultaten in de standaardmodus, de beste modus voor Display P3, blijkt ons testsample bovendien netjes afgesteld. We hebben niet veel vergelijkingsmateriaal, want veel goedkope schermen zijn niet geschikt voor Display P3-weergave. Grijstinten zien er neutraal uit, met nauwelijks een kleurzweem en een correct gammaverloop, waarmee de gemiddelde grijsafwijking tot de laagste behoort in deze grafiek. De gemiddelde kleur- en colorcheckerafwijking zijn minder laag dan de grijsafwijking, omdat de Q27B3MA geen volledige Display P3-dekking biedt. De meting komt uit op ongeveer 91 procent.
Kleurmetingen Display P3 van AOC Q27B3MA
Windows gaat nog steeds uit van een sRGB-monitor, waarmee kleuren er op een scherm met groter kleurbereik, zoals de Q27B3MA, er feller uitzien dan ze eigenlijk zijn bedoeld als je de Display P3-modus gebruikt. De AOC Q27B3MA beschikt over een sRGB-modus die dat verhelpt. Die heeft helaas de voor AOC-monitoren gebruikelijke kwaal: de helderheid is niet aanpasbaar. De helderheid van 241cd/m² past op zich prima bij een lichtere ruimte, bijvoorbeeld ons redactiekantoor, maar 's avonds in een donkerdere kamer zou ik het scherm liever donkerder willen zetten. Dat dat niet kan, is erg zonde, ook omdat de afstelling in deze stand erg goed is, zoals blijkt uit de testresultaten hieronder. De grijsweergave is neutraal, en zoals blijkt uit de zeer lage gemiddelde kleurafwijking, geeft het scherm alle kleuren in deze stand met bijna exact de juiste verzadiging weer. Opvallend is dat het contrast in deze stand een stuk lager uitvalt dan in de standaardmodus, al is het met ongeveer 4000:1 alsnog erg hoog.
- Dekking kleurbereik
- Kleurtemperatuur wit
- Gemiddelde kleurtemperatuur
- Kleurafwijking ΔE ITP
- Grijsafwijking ΔE ITP
- Colorchecker-afwijking ΔE ITP
- Gamma
Mocht je een goede sRGB-weergave willen combineren met een lagere helderheid, dan kun je eventueel de standaardmodus gebruiken en een kleurprofiel instellen. Zo kan het besturingssysteem de kleuren terugregelen. AOC stelt geen profiel beschikbaar voor dit scherm, maar een standaardprofiel voor Display P3 werkt redelijk goed. Daarin worden de kleuren wel iets te ver teruggedraaid, omdat de Q27B3MA geen volledige Display P3-dekking behaalt, zoals eerder gezegd. Bovendien biedt deze methode voor de Windows-gebruiker sowieso geen zekerheid dat je de juiste kleuren ziet door het matige kleurbeheer in dit OS, waarin bepaalde apps met de volledige verzadiging van het paneel worden getoond, wat je ook instelt. Voor kleurpuristen kan het extra brede kleurbereik van de Q27B3MA dus eerder een last dan een aanwinst zijn.
Kleurmetingen sRGB van AOC Q27B3MA
Kijkhoeken en uniformiteit
Het hoge contrast is het belangrijkste voordeel van het VA-paneel in de Q27B3MA, maar de slechte kijkhoeken zijn het belangrijkste nadeel. Ten opzichte van de AOC Q27V4EA, een van de goedkoopste ips-monitoren met wqhd-resolutie, loopt de helderheid onder een hoek duidelijk verder terug en de kleurafwijking verder op. Als je dicht bij het scherm zit, kun je dat ook al recht van voren zien, doordat de hoeken van het beeld donkerder zijn dan het midden, iets wat vooral opvalt op lichtere tinten. Met zijn VA-paneel heeft de Q27B3MA (uiteraard) ook last van de bekende gammashift, waarbij donkere grijstinten in het midden van het beeld donkerder ogen dan aan de uiteinden.
- Helderheid 45° links
- Kleurafw. 45° links
- Helderheid 45° rechts
- Kleurafw. 45° rechts
De uniformiteit is specifiek voor ieder sample, dus we kunnen niet extrapoleren naar alle schermen. Bij ons testmodel is de uniformiteit niet uitmuntend, maar voor een scherm in dit segment ook niet slecht. Ook met een veel duurdere lcd heb je geen garantie dat het scherm homogener wordt verlicht. Door de hoge contrastverhouding van het paneel in de Q27B3MA ziet zwart er over het algemeen een stuk egaler uit dan op ips-schermen, waar de relatieve verschillen misschien niet zo groot zijn, maar de absolute zwartwaarde wel veel hoger ligt.
- Wit: laag. / hoogste
- Wit: gem. / hoogste
- Zwart: laag. / hoogste
- Zwart: gem. / hoogste
Foto van een zwart scherm in een donkere ruimte, overbelicht om de helderheidsverschillen beter zichtbaar te maken. Daaronder staan onze uitgebreide meetresultaten van uniformiteit: zwartuniformiteit, wituniformiteit, contrast en kleurtemperatuur op vijftien meetpunten
Reactietijden en opgenomen vermogen
De AOC Q27B3MA heeft een maximale refreshrate van 75Hz, wat het beeld net wat vloeiender maakt dan op een standaard 60Hz-monitor. FreeSync wordt ondersteund met een bereik vanaf 48Hz en werkt zowel via HDMI als DisplayPort.
- Reactietijd 0-100-0%
- Reactietijd 20-80-20%
- Overshoot
- Undershoot
- Inputlag
Op de Q27B3MA zitten ondanks de lage prijs dus best wat kleine extraatjes voor gaming, met in de osd ook nog opties om een fps-teller en richtkruis weer te geven over het beeld. Voor competitieve spelers is dit scherm evengoed niet geschikt. De inputlag van dit scherm is laag, maar de responstijden van het VA-paneel zijn niet bijster snel. De overgang van 0 naar 100 verloopt, ingesteld op de optimale overdrivestand, zelfs te traag om de 75Hz-refreshrate waar te maken, omdat de transitie langer duurt dan de tijd dat een beeld op het scherm staat. Gebruikelijkere grijs-naar-grijstransities worden wel op tijd afgewerkt, al is er met het blote oog ook wat black smearing waarneembaar, een effect dat optreedt omdat overgangen van zwart naar donkergrijs te traag verlopen. Positief is dat het scherm geen lelijke inverse ghosting laat zien, behalve als je de overdrive op maximaal zet.
- Energiegebruik 150cd/m²
- - maximale helderheid
Met de helderheid van alle schermen genormaliseerd op 150cd/m² verbruikt de Q27B3MA net wat meer dan kleinere full-hd-monitoren. Ook de op papier grotere 29"-monitor van LG blijkt zuiniger, maar dat is misleidend: door het ultrabrede beeldformaat heeft hij in feite een kleiner beeldoppervlak dan de Q27B3MA. In verhouding tot andere 27"-wqhd-schermen die we de afgelopen drie jaar hebben getest, is de Q27B3MA de op twee na zuinigste.
Conclusie
De AOC Q27B3MA brengt het genot van een 27"-wqhd-monitor dichterbij voor een breder publiek. Zo'n scherm biedt je, ten opzichte van een in het budgetsegment gangbare 24"-full-hd-monitor, een groter en scherper beeld. Bijna tachtig procent meer pixels geven veel meer overzicht op de desktop; multitasken met meerdere apps werkt een stuk prettiger.
De Q27B3MA biedt een voor een lcd-monitor zeer contrastrijke weergave dankzij het gebruik van een VA-paneel. Ook sommige andere beeldeigenschappen stemmen positief. Zo is de weergave vrij van een lelijke kleurzweem in kleuren en grijstinten, het helderheidsbereik afdoende en de uniformiteit van ons testsample redelijk goed. Het brede kleurbereik maakt hem ten opzichte van andere budgetmonitoren geschikter voor gebruik in combinatie met een Mac.
Toch is de Q27B3MA geen scherm voor fijnproevers. Door de slechte kijkhoeken is de monitor bijvoorbeeld niet geschikt voor fotobewerking, waarbij het brede kleurbereik ook eerder storend dan nuttig kan zijn. Gamers kunnen zich ook een beter scherm wensen dan de Q27B3MA; de responstijden van het paneel zijn niet bepaald denderend. Vanuit het oogpunt van ergonomie is het gebrek aan hoogteverstelling of andere verstelmogelijkheden niet ideaal.
Het scherm heeft dus genoeg nadelen, maar met zijn lage prijs is de Q27B3MA toch een aanrader voor wie een eenvoudige monitor zoekt met lekker veel pixels. Onze Great Value-award is daarmee op zijn plek.