Door Donovan Kerssenberg en Friso Weijers

Samsung Galaxy S22 Ultra Review

Een vermomde Galaxy Note

25-02-2022 • 07:25

101

Multipage-opmaak

Inleiding

In het kort

De Samsung Galaxy S22 Ultra lijkt door zijn nieuwe vormgeving een heel ander toestel dan de Galaxy S21 Ultra van vorig jaar. Toch valt dat wel mee, want eigenlijk is de enige grote toevoeging de S-Pen. Dat is een fijne feature die de S22 Ultra onderscheidend maakt ten opzichte van andere high-end smartphones. De camera is nog steeds zeer veelzijdig. Hij heeft een uitstekende zoomfunctie, en door betere beeldverwerking vooral 's nachts iets minder last van ruis. Het grote scherm met hoge resolutie is nog wat feller en daarmee beter afleesbaar in de zon. Het zijn welkome upgrades, al hadden we bij de soc, de accuduur en het opladen meer vooruitgang verwacht. Niettemin is de Galaxy S22 Ultra een genot om te gebruiken en daarmee een waardige opvolger van de Galaxy S21 Ultra en de Galaxy Note.

Het zat er al langer aan te komen, maar het is nu eindelijk gebeurd: Samsung heeft afscheid genomen van de iconische Note-serie. Of toch niet? Het Koreaanse bedrijf heeft het krachtigste Galaxy S-vlaggenschip samengevoegd met de Galaxy Note en het resultaat in de vorm van de Samsung Galaxy S22 Ultra op de markt gebracht. Dit toestel lijkt overigens meer op een Note dan op een S-model. Dat komt door de meegeleverde S-Pen en de afgeronde vorm van de behuizing. Als je de naam van het toestel niet zou weten en je zou het apparaat voor het eerst oppakken, zou je zweren een ‘Note 22’ in je handen te hebben.

Samsung brengt de S22 Ultra op de markt voor 1249 euro. Daarmee is de introductieprijs van dit toestel net zo hoog als die van de S21 Ultra. Voor dat geld krijg je dit keer een smartphone met een 6,8 inch groot scherm, 8 tot 12GB ram, 256GB tot 1TB opslagruimte en de welbekende geïntegreerde stylus. Als we het toestel naast de Galaxy S21 Ultra leggen, zijn de verschillen niet zo heel groot. De cpu is nieuwer (Exynos 2200 in plaats van 2100/SD888), het scherm heeft nu Gorilla Glass Victus+ in plaats van Gorilla Glass Victus, en het toestel laadt op papier bijna twee keer zo snel op. Qua ontwerp lijkt de S22 Ultra een heel ander toestel dan zijn voorganger, maar op andere gebieden is hij eigenlijk bijna hetzelfde gebleven.

Samsung Galaxy S22 Ultra productfoto's

De cameraopstelling is bijna identiek, het scherm heeft dezelfde diagonaal en hoge 1440p-resolutie, en de accu is precies even groot. Aan de vorm en functie van de S-Pen is ten opzichte van de Galaxy Note-serie ook niet veel veranderd, behalve dan dat de pen bij dit toestel dus weer een plaats heeft in het toestel zelf. Dat was bij de Galaxy S21 Ultra niet het geval, ook al kon je de pen bij dat toestel al wel gebruiken. De stylus was een losse accessoire en kon worden vastgemaakt aan een speciaal daarvoor ontworpen hoes. Weet de S22 Ultra ondanks de kleine verschillen toch een grote impact te hebben en dankzij de nieuwe Exynos toch de andere toestellen achter zich te laten? Je leest het in deze review.

Behuizing: net een Note

We schreven het net al in de inleiding: de Galaxy S22 Ultra heeft veel weg van de Galaxy Note. Zelfs zoveel dat je het gevoel hebt gewoon een Galaxy Note in je handen te hebben. De afgeronde hoeken, de aanwezigheid van de S-Pen en de afgevlakte onder- en bovenzijde lijken rechtstreeks te zijn overgenomen van de vorige Galaxy Note-smartphones. Dat is helemaal niet erg. Over het ontwerp van de Note-toestellen waren we over het algemeen wel te spreken. Overigens vinden wij het gekromde scherm en de manier waarop het glas van het scherm over de rand krult nog steeds niet zo praktisch als een plat scherm, maar dat is vooral een kwestie van smaak.

Samsung Galaxy S22 Ultra productfoto's

Een groot voordeel van deze ontwerpkeuze is dat het toestel heerlijk in de hand ligt en erg luxe aanvoelt. Een nadeel is dat de smartphone lastiger is op te pakken. Het gladde frame dwingt je wat meer kracht te zetten als je het toestel oppakt, om te voorkomen dat hij uit je handen glijdt. Het verschil tussen de S22 Ultra enerzijds en oudere Galaxy Notes en S22-smartphones anderzijds zie je vooral aan de achterkant. Het eerste dat ons opvalt, is dat er niet echt meer een camera-eiland aanwezig is. De lenzen zitten rechtstreeks in de behuizing en steken stukken minder ver uit dan het eiland en de lenzen van de vorige Note.

Samsung Galaxy S22 Ultra productfoto's

De Samsung Galaxy Note 20 Ultra heeft een flink camera-eiland ten opzichte van de Galaxy S22 Ultra

De S22 Ultra oogt en voelt een stuk platter dan zijn voorganger. De smartphone wiebelt veel minder als hij plat op tafel ligt. Helaas merkten wij wel dat stof zich makkelijk verzamelt rondom de lenzen en zich dan moeilijk laat verwijderen. Dat is iets om rekening mee te houden als je met dit toestel aan de slag gaat. Als we kijken naar de maat, is te zien dat de S22 Ultra iets kleiner is dan zijn voorganger; 163,3 om 165,1mm. Daarnaast is het toestel ook iets smaller dan de S21 Ultra; 77,9 om 75,6mm. Beide smartphones zijn even dik, al oogt en voelt de S22 Ultra wat platter.

Samsung Galaxy S22 Ultra Samsung Galaxy S21 Ultra
Hoogte (mm) 163,3 165,1
Breedte (mm) 77,9 75,6
Dikte (mm) 8,9 8,9
Gewicht (g) 228 227
Schermdiagonaal 6,8" 6,8"

Wat ons overigens verraste, is Samsungs materiaalkeuze voor de achterkant. De S22 Ultra voelt aan alsof hij dezelfde plastic achterkant heeft als de S20 FE, S21 FE en S21, maar niets is minder waar. Het apparaat is ook aan de achterkant voorzien van Gorilla Glass Victus+, maar dat zou je echt niet zeggen als je het toestel in je hand houdt.

Samsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra Galerij

Toch voelt deze telefoon niet goedkoper aan. Waarschijnlijk komt dat door de glazen rand in combinatie met het aluminium frame. Samsung zegt een speciale legering te hebben gebruikt om de smartphone nog beter bestand te laten zijn tegen krassen en buigen. Deze legering, die Samsung Armor Aluminium noemt, is ook gebruikt in de vouwbare toestellen van het bedrijf. Wij hadden inderdaad niet het gevoel dat het toestel meegaf toen we de smartphone probeerden te buigen en te torderen. Een mooie bijkomstigheid is dat dit materiaal veel minder gevoelig is voor vingerafdrukken dan de gladde achterkant van concurrerende toestellen. Daarnaast heeft de telefoon een IP68-certificaat, wat betekent dat hij water- en stofdicht is. De Galaxy S22 Ultra is beschikbaar in groen, brons, wit en zwart.

Scherm: superhelder

De Galaxy S22 Ultra beschikt over Samsungs beste scherm tot nu toe. Het is ook één van de grootste schermen die Samsung ooit heeft ingebouwd in een topmodel, als je kijkt naar het schermoppervlak. De S21 Ultra en S20 Ultra hadden beide een iets kleiner scherm, maar het scherm van de Galaxy Note20 Ultra was nipt groter. Net als bij hedendaagse iPhones heeft het scherm een verhouding van 19,5:9, versus 20:9 bij recente toestellen uit de Galaxy S-serie. Zoals gezegd zijn de hoeken van het paneel opvallend recht. Enkel in de uiterste hoekjes is het scherm een heel klein beetje afgerond. Met de Galaxy Z Fold3 liet Samsung zien een camera onder het scherm te kunnen verstoppen, maar de Galaxy S22 Ultra heeft gewoon nog het vertrouwde cameragaatje midden bovenaan. Het lijkt ten opzichte van het vorige model ook niet kleiner geworden.

Galaxy S22 Ultra Galaxy S21 Ultra Galaxy S22+ Galaxy S22
Technologie Oled Oled Oled Oled
Diagonaal 6,8" 6,8" 6,6" 6,1"
Schermverhouding 19,5:9 20:9 19,5:9 19,5:9
Oppervlak 114,7cm² 112,1cm² 105,3cm² 90,1cm²
Resolutie 3088x1440px (Pentile) 3200x1440px (Pentile) 2340x1080px (Pentile) 2340x1080px (Pentile)
Pixeldichtheid 500ppi 515ppi 393ppi 425ppi
Refreshrate 1-120Hz 10-120Hz 48-120Hz 48-120Hz
Opgegeven max. helderheid 1750cd/m² (hdr) 1500cd/m² (hdr) 1750cd/m² (hdr) 1300cd/m² (hdr)
Overige S-Pen
Vision Booster
S-Pen - -

Net als bij de Galaxy S21 Ultra, S20 Ultra en Note20 Ultra heeft het scherm van de Galaxy S22 Ultra een wqhd+-resolutie, dus met 1440 pixels aan de korte kant. Dat is onder de allerduurste smartphones nog gebruikelijk, maar daaronder steeds minder. De Galaxy S22 en S22+ hebben 'slechts' een schermresolutie van 2340x1080 pixels. Hoewel de Galaxy S22 Ultra het grootste scherm heeft in de S22-serie, is het door de hogere resolutie ook het scherpst. Zoals bij vrijwel alle oledschermen voor smartphones hebben de S22-toestellen een Pentile-indeling, met twee subpixels per pixel in plaats van de gebruikelijke drie. Op de S22 Ultra zie je daar met het blote oog vrijwel niks meer van.

Samsung belooft voor het scherm van de S22 Ultra een waanzinnig hoge piekhelderheid van liefst 1750cd/m². Die kan alleen behaald worden onder bepaalde omstandigheden, bij het weergeven van heel kleine felle highlights. De leesbaarheid van het scherm wordt verder verhoogd door iets wat Samsung 'Vision Booster' noemt. Op basis van het omgevingslicht past het toestel de tonemapping op het scherm aan, waarbij contrast en kleurverzadiging worden opgevoerd zodat je de afbeelding op het scherm beter kunt onderscheiden. Eerdere Samsung-toestellen hadden overigens ook al trucjes aan boord om de leesbaarheid van het scherm bij fel zonlicht te verbeteren.

Naast de belofte van de hoogste piekhelderheid op een smartphone tot nu toe ondersteunt het scherm van de S22 Ultra ook een zeer breed verversingsbereik, van 1Hz tot 120Hz. Dat wordt mogelijk door de tweede generatie ltpo-backplane die Samsung heeft toegepast. Bij de vorige versie was de minimale refreshrate nog 10Hz, terwijl conventionele oledschermen niet lager dan 48Hz kunnen verversen, bijvoorbeeld de exemplaren in de S22 en S22+. De lagere minimale refreshrate kan in potentie helpen om het energiegebruik van het scherm verder terug te dringen.

Net als de Galaxy S21 Ultra en Galaxy Note-toestellen uit het verleden heeft het scherm van de Galaxy S22 Ultra een ingebouwde digitizerlaag om de S-Pen te laten werken. De technologie is afkomstig van Wacom. Volgens Samsung is de latency van het pennetje lager dan bij de Galaxy S21 en eerdere Note-toestellen, doordat de S22 Ultra de locatie van de pen vaker uitleest en beschikt over slimmere algoritmen die de richting van de pen alvast voorspellen. We zullen verderop ingaan op onze praktijkervaringen.

Testresultaten

Met behulp van Portrait Displays Calman Color Calibration-software en een colorimeter kijken we naar de beeldkwaliteit van de Galaxy S22 Ultra. We vergelijken het toestel hieronder met andere high-end smartphones. De meeste daarvan zijn nog van vorig jaar, want Samsung is er zoals altijd vroeg bij met de introductie van een nieuwe smartphoneserie. Concurrenten als OnePlus, OPPO en Xiaomi moeten hun toptoestellen voor dit jaar nog uitbrengen. De Galaxy S22 Ultra heeft in deze grafiekserie een rood balkje.

  • Piekhelderheid wit (15%)
  • Piekhelderheid wit (33%)
  • Piekhelderheid wit (50%)
  • Piekhelderheid wit (100%)
  • Min. helderheid
  • Kleurtemp.
  • Gem. grijswaardenfout
  • Gem. kleurfout
  • DCI-P3 kleurdekking

We meten een piekhelderheid van 1656cd/m² wanneer 15 procent van het scherm verlicht is. Daarmee heeft de Galaxy S22 Ultra daadwerkelijk het felste smartphonescherm dat we ooit hebben gemeten. Het is aannemelijk dat de Galaxy S22 Ultra ook de beloofde maximale helderheid van 1750cd/m² kan bereiken als een nog kleiner deel van het scherm wit moet zijn, maar kleinere vlakjes kunnen we met onze colorimeter niet meten. Wanneer het scherm helemaal oplicht, zakt de helderheid terug tot 1052cd/m². Dat is opnieuw genoeg voor een toppositie, maar iets minder exceptioneel.

Met 1,78cd/m² is de minimale helderheid van het scherm zeer laag, wat fijn is als je het toestel in het donker wil gebruiken. De Galaxy S22 Ultra lijkt weer geen 'flikkervrije' pwm-loze dimming te ondersteunen, maar dat is zelfs onder high-end toestellen zeldzaam. Sommige mensen vinden dat comfortabeler kijken. De maximale kleurdekking van het scherm komt afgerond uit op 98 procent, wat ongeveer vergelijkbaar is met de dekking van andere oledschermen op smartphones.

De kleurnauwkeurigheid van het scherm beoordelen we in de stand waarin het gebruikelijke sRGB-kleurbereik zo goed mogelijk wordt weergeven: 'Natuurlijk'. Zoals volstrekt gebruikelijk, worden de primaire kleuren vrijwel exact weergegeven zoals het zou moeten, met een gemiddelde kleurfout of delta-E van 1,5 - boven de 3 is er sprake van een zichtbare afwijking. De grijsafwijking is wel wat hoger, met name doordat de gammacurve wat kleine afwijkingen laat zien. De kleurtemperatuur benadert de gewenste 6500K dicht, wat erop duidt dat het scherm geen zichtbare rode of blauwe tint heeft. In tegenstelling tot iPhones en sommige Android-toestellen heeft de Galaxy S22 Ultra geen optie om de kleurtemperatuur met behulp van een sensor boven het scherm automatisch aan te passen op het omgevingslicht.

Camera: vooral nieuwe softwaretrucjes

Op het gebied van camerahardware heeft Samsung bij de Galaxy S22 Ultra weinig stappen gezet ten opzichte van vorig jaar. De configuratie is vrijwel identiek gebleven. De specificaties van sensoren en lenzen, te vinden in de tabel hieronder, zijn ook bijna hetzelfde. Nog steeds is het wel een imposante opstelling, met maar liefst vijf camera's: vier achter en eentje voor.

Camera's S22 Ultra Primair Ultragroothoek Tele (3x) Tele (10x) Front
Resolutie 108 megapixel 12 megapixel 10 megapixel 10 megapixel 40 megapixel
Sensorgrootte 9,6x7,2mm
69mm²
1/1,33"
5,6x4,2mm
23,5mm²
1/2,6"
4,5x3,4mm
12,5mm²
1/3,13"
4,5x3,4mm
12,5mm²
1/3,13"
5.37x4,29mm
25mm²
1/2,65"
Pixelgrootte 0,8μm 1,4μm 1,12μm 1,12μm 0,7μm
Bayerlay-out 3x3 1x1 1x1 1x1 2x2
Autofocus Pdaf+laser Dpaf Dpaf Dpaf Pdaf
OIS Ja - Ja Ja -
Brandpunt 7mm 2,2mm 2mm 31mm 3,8mm
Brandpunt in 35mm-equivalent 25mm 13mm 72mm 240mm ~24mm
Diafragma f/1.8 f/2.2 f/2.4 f/4.9 f/2.2
Video 8k @ 24fps
4k @ 60fps
4k @ 60fps 4k @ 60fps 4k @ 60fps 4k @ 60fps

De hoofdcamera beschikt nog steeds over een sensor van 108 megapixel, het hoogste aantal dat je in het hedendaagse smartphonelandschap tegenkomt. Het is een iets verbeterde variant op de Samsung Isocell HM3 in het toestel van vorig jaar. Standaard worden negen sensorpixels samengevoegd tot één pixel in de uiteindelijke foto ('Nona Binning'), wat 12-megapixelfoto's oplevert. De wat minder geavanceerde fasedetectie-autofocus op deze sensor, zonder focuspixel bij iedere sensorpixel zoals bij een dpaf-sensor, wordt verholpen middels laserautofocus (in het rode vijfde raampje naast de flits). De met 69mm² fysiek forse sensor zit achter een lens met een diafragma van f/1.8, voorzien van beeldstabilisatie die ten opzichte van vorig jaar is verbeterd. De lens wordt beschermd door Gorilla Glass DX, in Samsungs marketingterminologie ook wel 'Ultra Clear Glass', wat ongewenste lensreflecties moet helpen voorkomen. Om de een of andere reden zit dit heldere glas niet op alle andere camera's van de S22 Ultra, en ook niet op de lenzen van de 'normale' Galaxy S22 en S22+.

Net als de Galaxy S21 Ultra heeft ook de Galaxy S21 Ultra weer twee telecamera's van 10 megapixel, waarvan één met een 'periscopische', zijwaarts in het toestel geplaatste lens. Deze heeft een equivalente brandpuntsafstand van 230mm, wat net iets minder is dan de 240mm-brandpuntsafstand van de tegenhanger in de Galaxy S21 Ultra. Ook de gebruikte sensor lijkt iets kleiner te zijn. Samsung belooft nog steeds 10x optische zoom, wat meer is dan bij vrijwel elke andere smartphone op de markt. Door de tweede telecamera met 70mm equivalente brandpuntsafstand (3x zoom) moet de beeldkwaliteit ook als je niet heel ver wil inzoomen op peil blijven.

Aan de 12-megapixel-ultragroothoekcamera lijkt hardwarematig niks verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Vermeldenswaardig is de relatief grote beeldhoek en de aanwezigheid van autofocus, zodat je er ook macro-opnamen mee kunt maken. Sommige concurrenten hebben dat niet. Ook de 40-megapixelfrontcamera - eveneens voorzien van autofocus - lijkt ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar.

Samsung Galaxy S22 Ultra productfoto's
Samsung Galaxy S22+- en S22 Ultra-camera's

Betere beeldverwerking

De hardwareverbeteringen mogen bij de camera van de Galaxy S22 Ultra marginaal zijn, aan de software en beeldverwerking is volgens Samsung des te meer gedaan. Dat is ook te danken aan de Exynos 2200-soc waardoor het toestel wordt aangedreven, voorzien van een npu die tot tweemaal sneller zou zijn, wat nieuwe mogelijkheden opent. Het toestel zou tijdens het maken van de foto bijvoorbeeld viermaal zoveel data kunnen verwerken om hdr-foto's (waarvoor meerdere opnamen worden gecombineerd) zo scherp en ruisvrij mogelijk te krijgen. In de nachtmodus zou nu achter de schermen een heldere 12-megapixelfoto kunnen worden samengevoegd met een scherpere 108-megapixelfoto, om een resulterende foto te krijgen die de voordelen van beide combineert.

De portretmodus zou dankzij AI-technieken nauwkeuriger te werk gaan bij het scheiden van voor- en achtergrond, voor een natuurlijker bokeh-effect. Net als bij de iPhone 13-serie is een gecombineerde nacht- en portretmodus toegevoegd, die bij de S22 Ultra ook op de frontcamera werkt.

Ook tijdens het maken van video's belooft Samsung dit jaar minder ruis en betere prestaties bij weinig licht. De beeldstabilisatie heeft ook weer een upgrade gekregen. Interessant is de optie om het videobeeld automatisch aan te passen op een groep personen die in beeld komt. De telefoon trackt tot tien mensen die zich binnen vijf meter van de telefoon bevinden, en past daar de kadrering automatisch op aan. Het lijkt een beetje op wat recente iPads ondersteunen op de frontcamera.

Meer Pro-mogelijkheden, fraaiere foto's in andere apps

Voor wie alles uit de camera van de S22 Ultra wil halen, zijn de verbeterde Pro-modus en de nieuwe Expert RAW-app van Samsung interessant. De laatste staat overigens niet voorgeïnstalleerd op het toestel en kwam eind vorig jaar ook al beschikbaar voor de S21 Ultra. Beide apps stellen je in staat foto's te maken waarin je zelf de belichting, sluitertijd en ISO-waarde kunt aanpassen, en dat voor alle achtercamera's (in plaats van alleen de ultragroothoekcamera en primaire camera, zoals bij de Galaxy S21 Ultra). Bovendien kan het toestel in de Pro-modus en Expert RAW-app verschillende opnamen tegelijk nemen voor een hdr-foto. Bij de Galaxy S21 Ultra kon dat niet, dus had je in de nabewerking het nakijken, omdat op het moment dat de foto werd genomen veel minder data werd verzameld. Raw-foto's maken met de nachtmodus of portretmodus ingeschakeld, zoals kan bij recente iPhones en Google Pixel-telefoons, lijkt overigens nog steeds niet mogelijk.

Cameraverbeteringen in de eigen camera-app zijn natuurlijk leuk en aardig, maar wat als je de hele dag op social media zit? Daar heeft Samsung dit jaar ook aan gedacht. In apps als Instagram, Snapchat en TikTok kun je via de ingebouwde cameraknop van die apps gebruikmaken van een aantal van dezelfde features die in de camera-app van de S22 Ultra zijn ingebouwd. Samsung noemt specifiek de nachtmodus, hdr-functies en portretmodus. Zo hoef je voor de beste foto’s de Samsung camera-app niet per se te gebruiken.

Camera: praktijktest primaire camera en frontcamera

De Galaxy S22 Ultra heeft volgens Samsung een flinke verbeterslag gemaakt op het gebied van fotografie. Tijd om te zien hoe dat in de praktijk uitpakt. Wij hebben dit toestel flink op de proef gesteld en zijn foto’s vergeleken met beeld dat is gemaakt met de Galaxy S21 Ultra, Google Pixel 6 en de iPhone 13.

Dagfoto’s

We beginnen met de foto’s overdag. De S22 Ultra wint over het algemeen. De afbeeldingen van dit toestel tonen het meeste detail. In sommige gevallen zijn de afbeeldingen net wat beter dan de foto’s van de S21 Ultra en soms gaat het gelijk op. Als we deze foto’s vergelijken met die van de Pixel 6 Pro en iPhone 13 Pro, zien we dat de laatste twee toch meer ruis produceren. Het gladstrijkalgoritme van de Samsung-toestellen maakt de foto’s een stuk strakker, al hebben wij wel het idee dat dit algoritme soms te ver doorslaat. De S22 Ultra heeft vaak net wat minder last van ruis in schaduwen, waarbij er iets meer detail zichtbaar is, ook doordat Samsung de verscherping lijkt te hebben opgevoerd. De Google Pixel 6 Pro maakt schaduwen ’s nachts en overdag nog wat helderder, terwijl de iPhone 13 Pro onder die omstandigheden nog minder ruis en artefacten laat zien en ook fraaiere video’s produceert – afgezien van de stabilisatie, die Samsung wel erg goed onder de knie heeft.

Dit is bijvoorbeeld te zien op de foto van het parkgebouw. De Pixel 6 Pro wint het hier van de Samsung-toestellen, maar slechts tot op zekere hoogte. De bloemen in de boom ogen het scherpst en de boeken achter het raam zijn het duidelijkst van elkaar te onderscheiden. De Samsungs gaan daarbij gelijk op. De iPhone-foto oogt iets geler en er is duidelijk verscherping te zien bij de boeken. Als we bij diezelfde foto wat meer naar de hoeken kijken, doet de S22 het echter iets beter dan de rest. De bruine Hortensia’s zijn het duidelijkst te zien. De Pixel lijkt op de voet te volgen, maar is niet consistent. Sommige hortensiabloemen zijn duidelijk en gedetailleerd terwijl andere delen juist weer heel wazig zijn. Het lijkt erop dat er wazige balken over de algehele foto van boven naar beneden lopen. De foto die is gemaakt met de iPhone 13 Pro is het helderst en het meest consistent, maar ook hier is de verscherping duidelijk te zien.

Als het een beetje begint te schemeren, lijken de rollen te worden omgedraaid. De S22 Ultra, S21 Ultra en S22 Plus zijn redelijk aan elkaar gewaagd, maar moeten hun meerdere erkennen in de Pixel 6 Pro en iPhone 13. Bij de kunstlichtfoto’s zitten de S22 Ultra en S21 Ultra wederom dicht bij elkaar. Op het gebied van detail wint de S22 Ultra nipt van de S21 Ultra. De S22 Ultra lijkt de betere foto te maken, maar het toestel valt dankzij het agressieve gladstrijkalgoritme door de mand. De daadwerkelijke structuur van de laptopbehuizing is grof en wordt door het algoritme waarschijnlijk geïnterpreteerd als ruis en weggewerkt. Een echte instinker waar alle andere toestellen ook in zijn getrapt.

Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 1Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 1Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 1Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 1Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 1Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 1Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 1Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 1Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 1Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 1Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 1Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 1
Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Dag 2

Portretmodus

Volgens Samsung zou het kunstmatige bokeh-effect in de portretmodus bij de S22-serie zover zijn verbeterd dat het toestel rekening kan houden met ieder individueel haartje op je gezicht, maar in de praktijktest blijkt dat niet echt het geval. We zien toch dat enkele haren worden geblurd met de achtergrond. Ook in de achtergrond zelf zitten nog wel wat kleine foutjes, hoewel we het de toestellen wel erg moeilijk hebben gemaakt door voor een hek te fotograferen. Geen van de geteste toestellen krijgt het voor elkaar om daarbij een perfect plaatje te maken. De Pixel-foto is het scherpst en geeft het meeste detail weer. Samsungs gladstrijkalgoritme is net wat te streng en de iPhone 13 Pro is de middenmoter.

Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - PortretSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - PortretSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - PortretSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Portret

Frontcamera

De 40-megapixelfrontcamera van de Samsung S22 Ultra weet de concurrentie flink achter zich te laten. De foto’s zijn scherp, er is geen ruis te bekennen en er gaan praktisch geen details verloren. De oudere toestellen tonen toch net wat minder detail.

Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - FrontcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - FrontcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - FrontcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Frontcamera

Nachtfoto's

Uiteraard hebben we ook de nachtmodus flink aan de tand gevoeld. De Galaxy S22 Ultra kan deze functie eveneens gebruiken bij de ultrawide- en telecamera. Dat hebben we uiteraard getest en het resultaat vergeleken met de foto’s van de andere toestellen. Het eerste dat opvalt, is het detail dat de S22 Ultra vastlegt in deze modus. Het ziet er op de eerste foto allemaal erg strak uit en het toestel laat samen met de iPhone 13 Pro de andere toestellen, zelfs de Pixel 6 Pro, achter zich. Op de foto van de Maria Kapel weet de S21 Ultra net wat meer detail uit de schaduwrijke gebieden te halen. De Pixel 6 Pro is het enige toestel dat deze donkere vlakken wat helderder maakt, maar dat gaat wel gepaard met meer ruis. Het beeld bovenop de kapel wordt het beste naar voren gehaald door de S22 Ultra.

Het nachtleven wordt over het algemeen door alle toestellen goed weergegeven, maar hoe zit het met nachtelijke situaties waarbij er daadwerkelijk weinig licht in de buurt is? Ook dan is duidelijk te zien dat de S22 Ultra de betere foto’s maakt. De donkere delen worden op een goede manier wat lichter gemaakt, zonder dat er al te veel ruis optreedt. We begrijpen dat het natuurlijk wat lastiger is om uit (voor het oog) volledig zwarte vlakken informatie te halen, maar de S22 Ultra doet dat verrassend goed. De andere smartphones volgen op de voet. Alleen de iPhone 13 Pro laat de zwarte vlakken echt zwart. Het verlichte torentje in de verte wordt ook het gedetailleerdst weergegeven door de S22 Ultra.

Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - NachtSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Hoofdcamera - Nacht

Camera: praktijktest ultragroothoek- en telecamera, video

Groothoek

De groothoekcamera van de S22 Ultra doet het vreemd genoeg iets minder dan de rest. Het komt vaker voor dat er details wegvallen en de kleine lettertjes zijn niet goed te lezen in de hoeken. In het midden van de foto is wel alles scherp en gedetailleerd, ongeveer even goed als bij de andere Galaxy’s. De Pixel 6 Pro en iPhone 13 Pro hebben wat meer last van lenzen die in de hoeken minder scherp zijn dan in het midden. Dat resulteert bij de iPhone 13 pro in een mooi helder duidelijk beeld, maar in de hoeken is daardoor de tekst op de straatbordjes slechter te lezen. De Pixel 6 Pro heeft hier minder last van, maar gladgestreken ruis maakt de foto toch niet zo mooi.

Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - groothoekcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - groothoekcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - groothoekcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - groothoekcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - groothoekcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - groothoekcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - groothoekcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - groothoekcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - groothoekcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - groothoekcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - groothoekcameraSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - groothoekcamera

3x zoom

De S22 Ultra lijkt de echte krachtpatser hier. Als we kijken naar de eerste foto, is duidelijk te zien dat dit vlaggenschip het meeste detail en de minste ruis weergeeft. De S21 Ultra volgt op de voet, maar wel met een stuk meer ruis. Het gladstrijkalgoritme en de verscherping zorgen voor een schilderachtig effect bij de takken. De Pixel 6 Pro heeft wederom last van het gladstrijken van de foto om ruis te onderdrukken, en de extreme verscherping. Hierdoor vallen details weg bij de bakstenen en wordt op sommige plaatsen de gladgestreken ruis weer verscherpt, wat voor een inconsistente pixelbrij zorgt.

Je zou dus denken dat de S22 Ultra de grote winnaar is, maar de schijn bedriegt. Bij de foto van het kunstwerk is het juist de S21 Ultra die er met de beker vandoor gaat. Alleen op de foto van dit toestel zijn alle groeven en deukjes te zien. Ook de individuele verfstreken zijn goed zichtbaar. Het agressieve gladstrijkalgoritme van de andere smartphones ziet deze oneffenheden waarschijnlijk aan voor ruis en werkt het allemaal weg. Als de foto’s niet naast elkaar zouden staan en je het kunstwerk niet met je eigen ogen zou hebben gezien, zou je denken dat de S22 Ultra de beste foto schiet, maar het is in dit geval juist de S21 Ultra die het kunstobject het meest realistisch vastlegt. De Pixel 6 Pro staat op de derde plaats, met meer ruis en minder detail. Op het gebied van kleurweergave is de S22 Ultra het accuraatst, gevolgd door de iPhone 13 Pro.

Als we gebruikmaken van de 3x-zoomfunctie van de toestellen zie je dat de optische zoom van de S22 Ultra een aardige voorsprong heeft op de rest. Hoewel de bakstenen van het stenen bruggetje nog steeds grotendeels worden weergegeven als een pixelbrij, is het nog lang niet zo erg als bij de andere foto’s. De enige die nog een beetje mee kan komen, is de S21 Ultra.

Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 3x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 3x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 3x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 3x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 3x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 3x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 3x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 3x zoomCameratest Samsung Galaxy S22 Ultra - 3x ZoomCameratest Samsung Galaxy S22 Ultra - 3x ZoomCameratest Samsung Galaxy S22 Ultra - 3x ZoomCameratest Samsung Galaxy S22 Ultra - 3x Zoom

10x zoom

Ook als je gebruikmaakt van de 10x-zoomfunctie scoort de S22 Ultra goed. In vergelijking met het resultaat van de andere toestellen zijn de afbeeldingen van het nieuwe vlaggenschip het beste. Het gladstrijken en de verscherping worden het beste toegepast, wat een mooi plaatje oplevert. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van de Ultra van vorig jaar. De Pixel 6 Pro en iPhone 13 Pro hebben wat meer moeite met de ruis en de verscherping. Ook in deze categorie is de S22 Ultra duidelijk de winnaar.

Zoomen in situaties met weinig licht is iets waar alle smartphones nog steeds moeite mee hebben. Er blijft maar weinig detail over en als er niet direct een hoop ruis in de foto’s komt, is het wel een uitgesmeerde pixelbrij. Dat komt waarschijnlijk omdat de telecamera niet wordt gebruikt, maar digitale zoom wordt ingezet. De Galaxy S22 Ultra heeft nog de beste balans. De combinatie van ruis en het gladstrijken van de foto is door dit toestel het beste gedaan. Desondanks raden we je aan deze modus links te laten liggen.

Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 10x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 10x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 10x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 10x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 10x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 10x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 10x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 10x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 3x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 3x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 3x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 3x zoom

100x zoom

We hebben ook even gekeken naar de 100x-zoommodus van de Galaxy S22 Ultra en daar kunnen we kort over zijn: het resultaat ziet er niet uit. Het extreem digitaal opblazen van de foto’s kun je net zo goed zelf doen, in je favoriete fotobewerkingsapplicatie.

Samsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 100x zoomSamsung Galaxy S22 Ultra Cameratest - Telecamera 100x zoom

4k-video

Het schieten van 4k-video is iets dat sinds jaar en dag mogelijk is. Samsung gaat met de S22 Ultra nog een stapje verder, door de mogelijkheid te bieden om video’s met een 8k-resolutie in 24fps te filmen. In onze test hebben wij ons gefocust op het filmen in 4k en het resultaat is aardig. De beelden zijn mooi, maar als je goed kijkt, zie je dat er toch wat detail verloren gaat. Op dat gebied is de iPhone 13 Pro nog steeds heer en meester. De Pixel 6 Pro doet het ook aardig, maar geeft wat meer ruis. Waar Samsung nog wel in excelleert, is de videostabilisatie. Dat onderdeel heeft het bedrijf volledig onder de knie.

Software

De Samsung Galaxy S22 Ultra draait op Android 12 met daar overheen One UI 4. De gebruikersinterface is zeer responsief en de apps werken snel en vloeiend. We merkten hier en daar wel een kleine hapering op tijdens het scrollen door de Google-feed, maar het kwam slechts sporadisch voor. Ook op dit toestel levert het Koreaanse bedrijf een zwik aan eigen apps mee, naast de standaard-apps van Google. De welbekende Galaxy Store, Bixby, Samsung Berichten, Galerij, Klok, AR-Zone, Game Launcher, Samsung Free en Contacten zijn weer van de partij, net als enkele 3rd-party apps als Facebook en OneDrive. Facebook laat zich desgewenst verwijderen, maar Onedrive kan slechts worden verborgen.

Samsung Galaxy S22 Ultra Screenshots UISamsung Galaxy S22 Ultra Screenshots UISamsung Galaxy S22 Ultra Screenshots UISamsung Galaxy S22 Ultra Screenshots UISamsung Galaxy S22 Ultra instellingenSamsung Galaxy S22 Ultra Screenshots UISamsung Galaxy S22 Ultra Screenshots UISamsung Galaxy S22 Ultra Screenshots UISamsung Galaxy S22 Ultra Screenshots UI

Naast al deze standaard-apps, die ook op andere moderne Samsung-toestellen zijn te vinden, wordt het toestel geleverd met allerlei handige apps voor de S-Pen. De iconen van deze apps verschijnen automatisch zodra de stylus wordt verwijderd uit de telefoon. Je krijgt onder andere de mogelijkheid notities te maken, delen van een afbeelding 'slim' te selecteren en teksten te schrijven op je gemaakte screenshots. De meeste van deze functies zijn al sinds jaar en dag terug te vinden in de andere Note-smartphones. Samsung Notes heeft twee nieuwe features. Ten eerste is er Quick Notes, waarmee je snel content kunt linken of bijvoegen in een pop-upnote. Dat kan vanuit apps zoals Samsung Internet, Gallery of Messages. Daarnaast is er Collaboration View, een functie waarmee je naadloos kunt synchroniseren tussen de S22 Ultra en Tab S8. Je kunt bijvoorbeeld je tools/kleurenpalet weergeven op de S22 Ultra en de tablet alleen als canvas gebruiken.

De functie AR-schets geeft je de mogelijkheid tekeningen of notities in video’s te stoppen die in de lucht blijven hangen of gekoppeld zijn aan een specifiek object. Je kunt dan in 3d door je teksten en tekeningen lopen, en je geschreven of getekende objecten mee laten zweven met de mensen waar je je creaties mee hebt gekoppeld. Ook is er een vertaalfunctie aanwezig. Deze functie verschijnt als een widget bovenin je scherm en blijft openstaan, ongeacht welke app je gebruikt. Wijs met de S-pen naar een stuk tekst (je hoeft het scherm niet aan te raken, slechts erboven te zweven) en de vertaling verschijnt in je voorgeselecteerde taal. De onderste optie van het pop-upmenu opent een nieuw configuratiescherm waarmee je de snelkoppelingen naar de eerdergenoemde functies kunt verplaatsen of wijzigen.

Samsung Galaxy S22 Ultra Screenshots S-PenSamsung Galaxy S22 Ultra Screenshots S-PenSamsung Galaxy S22 Ultra Screenshots S-PenSamsung Galaxy S22 Ultra Screenshots S-Pen

Als we kijken naar de DeX-functionaliteit, zien we niet veel veranderingen ten opzichte van de vorige generatie smartphones. Dat is helemaal niet erg. De functie lijkt volledig te zijn uitgekristalliseerd en doet zijn werk uitstekend. Sinds enkele generaties is het mogelijk DeX draadloos te gebruiken. Dat kan zowel via Miracast als via een applicatie die moet worden geïnstalleerd op een Windows-systeem. Uiteraard is het ook nog steeds mogelijk de smartphone bedraad te gebruiken met DeX, in de vorm van de DeX-cradle of een USB-hub.

Behalve bij alle nieuwe softwarefuncties willen we nogmaals stilstaan bij het nieuwe updatebeleid van Samsung. De fabrikant gaat de smartphone maar liefst vijf jaar voorzien van updates. Die zijn onder te verdelen in vier OS-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Dat is nog steeds ongekend lang voor een Android-smartphone.

Tijdens onze test liepen wij tegen een vreemde bug aan. Na verloop van tijd verscheen tijdens het ontgrendelen met de vingerafdruklezer een gepixelde lijn of balk in het beeld. Wij hebben dit probleem aangekaart bij Samsung en het bedrijf heeft laten weten te werken aan een update die het probleem moet verhelpen. Het is nog niet duidelijk wanneer de patch beschikbaar is. Wel heeft de fabrikant laten weten hoe er om het probleem heen kan worden gewerkt. Volgens Samsung komt het probleem alleen voor als de wqhd-resolutie is gekozen en de schermmodus op Natural staat, zo blijkt uit een bericht dat op het Samsung-forum is geplaatst. Gebruikers worden dan ook aangeraden om de Vivid-schermmodus te kiezen of voor de fhd+-resolutie te gaan.

Samsung Galaxy S22 Ultra 'gepixelde lijn'-probleem (bron: Tweakers)

Het 'gepixelde lijn'-probleem op het reviewexemplaar van Tweakers. De diagonale strepen aan de rechterzijde van de vingerafdrukscanner zijn onderdeel van de achtergrondanimatie en dus geen bug.

Hardware: Exynos 2200

Zoals ieder jaar maakt Samsung twee versies van de Samsung Galaxy S22 Ultra: een variant met de eigen Exynos-processor, en een versie met de door meer smartphonefabrikanten gebruikte tegenhanger van chipontwerper Qualcomm. Dit jaar wordt de Exynos-variant uitgeleverd in minder landen dan vorig jaar. Enkel de EU krijgt deze versie. In andere grote markten, zoals Azië en de VS, zijn toestellen uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.

Net als de concurrerende Snapdragon 8 Gen 1 en MediaTek Dimensity 9000 maakt de Exynos 2200 gebruik van één snelle Arm Cortex X2-kern, drie middelsnelle Cortex A710-rekenkernen en vier zuinige Cortex A510-kernen. Ook de Exynos 2100 van vorig jaar had al zo'n 1+3+4-configuratie. Alle rekenkernen in de Exynos 2200 zijn gebaseerd op de nieuwe Arm Cortex v9-architectuur en gebakken op een 4nm-procede. Waar Samsung het cpu-gedeelte vorig jaar hoger klokte dan het Snapdragon-equivalent, liggen de kloksnelheden van de Exynos 2200 juist wat lager dan bij de Snapdragon 8 Gen 1. Wellicht wil Samsung het energiegebruik onder belasting wat beperken, om het stroomverbruik en de hitteproductie niet te ver op te laten lopen. Volgens de eerste meldingen is de Qualcomm-chip onder volle belasting niet zuinig.

Het gpu-gedeelte van de Exynos 2200 is genaamd 'Xclipse', en gebaseerd op AMD's RDNA2-architectuur. Dat zou onder meer raytracing en variabele rateshading mogelijk maken in mobiele games. Samsung gaf tijdens zijn eerste presentatie geen beloftes over de mate waarin de prestaties afwijken van die van concurrenten of voorgaande socs. Uit de eerste benchmarks blijkt waarom; in vergelijking met de Snapdragon-chip lijken de grafische prestaties een stuk minder goed. Dat hebben we inmiddels ook zelf kunnen testen, aan de hand van de OPPO Find X5 Pro die is uitgerust met een Snapdragon 8 Gen 1. Hieronder zie je een vergelijking van de prestaties in de 3DMark Wild Life-stresstest, een benchmark die bestaat uit twintig runs die achter elkaar worden uitgevoerd. We noteren van ieder toestel de beste en slechtste score. De S22 Ultra scoort in eerste instantie iets beter dan de S21 Ultra, maar op de lange termijn zakt de score terug naar ongeveer dezelfde waarde. Tegelijkertijd scoort de Find X5 Pro liefst twee derde beter na twintig runs, op korte afstand van de Apple iPhone 13 Pro met zijn pijlsnelle A15-soc.

Hier in Europa lijken we dus weer eens de 'mindere' Galaxy S-variant te krijgen, al moeten we de negatieve verhalen over de Exynos-chip wel enigszins in perspectief plaatsen. Aan benchmarks hechten we sowieso minder waarde sinds alle valsspeeldebacles, en ze stroken vaak niet met de praktijkervaring. Tijdens normaal gebruik werken alle apps op de S22 Ultra zeer vloeiend en hebben wij geen last gehad van slowdowns. Ook het wisselen tussen verschillende grote apps gaat snel en vloeiend. Tijdens het spelen van zware games als Genshin Impact en Call of Duty merken we wel een sporadische framedrop hier en daar. Dit gebeurt echter op zulke willekeurige momenten dat we niet zeker weten of het aan de chip, game of een achterliggend proces ligt. Hetzelfde viel ons op bij het scrollen door de Google-feed. Heel af en toe treedt er een kleine hapering op; niets ernstigs en niet storend, maar het gebeurt wel.

Samsung heeft ook goede koeling toegevoegd om de prestaties op termijn op peil te houden, zoals ook weer blijkt uit de 3DMark Wild Life-stresstest. De Galaxy S22 Ultra houdt het het langst vol voordat er getrottheld wordt.

Exynos 2200 SoC

Werkgeheugen en opslag, connectiviteit

De Galaxy S22 Ultra komt beschikbaar in vier verschillende geheugenconfiguraties, te vinden in onderstaande tabel. Het werkgeheugen is van het Lpddr5-type (de Exynos 2200 biedt geen ondersteuning voor het nieuwere Lpddr5x) terwijl Samsung UFS3.1-opslag heeft ingebouwd. Alle varianten zijn beschikbaar in alle mogelijke kleuren waarin het toestel geleverd wordt, dus daarvan hoef je je keuze niet te laten afhangen.

Opslag / werkgeheugen S22 Ultra
128GB / 8GB € 1249,-
256GB / 12GB € 1349,-
512GB / 12GB € 1449,-
1TB / 12GB (alleen e-store) € 1649,-

Een upgrade naar 256GB lijkt voor de S22 Ultra aantrekkelijk, want daarmee wordt ook het werkgeheugen de helft groter. Het 128GB-'basismodel' voor 1249 euro heeft dit jaar geen 12GB maar slechts 8GB werkgeheugen, wat we een beetje gierig vinden. Helaas is de opslag niet uit breiden met een microSD-kaartje, wat sinds de S22-serie het geval is bij Samsungs high-end toestellen. In Samsungs eigen e-store worden naast exclusieve kleurvarianten van alle toestellen ook een 1TB-versie van de S22 Ultra verkocht, die je verder niet in de winkels vindt.

Alle S22 Ultra-toestellen zijn uiteraard voorzien van de modernste connectiviteit, met 5G en (nieuw ten opzichte van vorig jaar) Wi-Fi 6E. Ook Bluetooth 5.2 en NFC zijn present, evenals een uwb-chip. Er komen langzaam wat meer gebruiksscenario's voor ultra wide band, die door iPhones vanaf de 12-serie en sommige van de duurste Android-toestellen ook wordt ondersteund. Zo kun je in de toekomst auto's ontgrendelen met je toestel en hebben Samsung en andere fabrikanten bluetoothtrackers uitgebracht met een uwb-chip erin. De S22 Ultra kan je dan heel precies wijzen waar de tracker precies is als je er in de buurt bent.

Haptiek en geluid

De S22 Ultra heeft een set goede stereospeakers aan boord en scoort zeer goed wat geluidsweergave betreft. Het toestel kan lekker hard, zonder te vervormen. Alleen met lage tonen hebben de Dolby Atmos-speakers wat moeite. Ze bevinden zich op dezelfde plekken als bij veel andere smartphones in dit segment: eentje aan de onderkant, naast de USB-C-poort, en de andere op dezelfde plaats als de luidspreker voor het oor, en dus naar je gezicht gericht. De uitgang van deze speaker is zo smal dat je hem bijna niet ziet, maar toch is het geluid dat uit die speaker komt even luid en duidelijk als bij de onderste speaker.

De haptische feedback is bij de Samsung Galaxy S22 Ultra naar ons idee iets minder dan bij de voorgaande toestellen. De tikken en de trillingen zijn iets minder duidelijk te voelen dan bij de S21 Ultra, Pixel 6 en iPhone 13 Pro. De sonische vingerafdrukscanner bevindt zich onder het scherm en reageert lekker snel, net zoals bij de toestellen in de S21-serie. De meeste andere smartphones met een vingerafdrukscanner onder het scherm maken gebruik van een optisch exemplaar. Voordeel aan een sonische scanner is dat je het toestel ook met natte vingers kunt ontgrendelen. De scanner heeft bij de S22 Ultra (en de rest van de S22- en S21-serie) bovendien een relatief groot oppervlak.

Accuduur en opladen

De Galaxy S22 Ultra heeft een accucapaciteit van 5000mAh. Dat is precies evenveel als bij de Galaxy S21 Ultra. Daarbij had de behuizing echter geen plekje voor een stylus, dus in die zin heeft Samsung toch vooruitgang geboekt. De andere S22-toestellen hebben wel een kleinere accu meegekregen dan hun voorgangers. Volgens Samsung is de accuduur van de Galaxy S22 Ultra zelfs nog iets langer geworden dan die van de S21 Ultra, omdat de nieuwe Exynos-soc efficiënter zou zijn. Het verbeterde scherm met de lagere minimale refreshrate kan ook nog meehelpen.

  • Browsetest wifi
  • Browsetest 4G
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Hz Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone 13 Pro Max 120
16u20m
ASUS ROG Phone 5s 144
15u50m
Samsung Galaxy S22 Ultra 120
12u
Samsung Galaxy S21+ 5G 120
11u18m
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
11u13m
Apple iPhone 13 Pro 120
11u9m
Samsung Galaxy S22+ 120
11u4m
Sony Xperia 5 III 120
10u41m
Google Pixel 6 90
9u29m
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G - 120Hz/1440p Adaptive
9u29m
Samsung Galaxy Z Fold 3 - scherm binnen 120
8u42m
Google Pixel 6 Pro 120
8u38m
Samsung Galaxy S21 - 120Hz Adaptive
8u29m
OPPO Find X3 Pro
8u6m
Samsung Galaxy Z Fold2 5G - scherm binnen
7u52m
Sony Xperia 1 III 120
7u15m
Samsung Galaxy Z Flip3 120
6u27m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Hz Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple iPhone 13 Pro Max 120
1d10u28m
Apple iPhone 13 Pro 120
1d1u36m
ASUS ROG Phone 5s 144
1d26m
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G - 120Hz/1440p Adaptive
23u12m
Samsung Galaxy S21+ 5G 120
22u13m
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
20u37m
Google Pixel 6 Pro 120
20u12m
Google Pixel 6 90
19u6m
Samsung Galaxy S21 - 120Hz Adaptive
18u51m
Sony Xperia 5 III 120
18u45m
Samsung Galaxy S22 Ultra 120
18u40m
Samsung Galaxy S22+ 120
18u19m
Samsung Galaxy Z Fold 3 - scherm binnen 120
18u17m
Samsung Galaxy Z Fold2 5G - scherm binnen
18u13m
Samsung Galaxy Z Flip3 120
17u53m
Samsung Galaxy Z Fold 3 - scherm buiten 120
17u28m
OPPO Find X3 Pro
16u48m
Sony Xperia 1 III 120
11u47m

We draaien standaard drie accutests. Bij de browsetest met wifi en 4G laten we Android-smartphones in de Chrome-browser over webpagina's scrollen die op onze lokale server staan. We noteren na hoeveel minuten de telefoon uitvalt. De telefoons staan allemaal op dezelfde 250cd/m² helderheid en in vliegtuigmodus, behalve uiteraard dat wifi of mobiele data aanstaat. In de wifi-browsetest noteert de S22 Ultra een bijna 27 procent langere accuduur dan de S21 Ultra; een flinke verbetering. Datzelfde geldt voor de 4G-browsetest, waarin de S22 Ultra zelfs 29 procent vooruitgang boekt op de S21 Ultra.

In de videotest zetten we smartphones ook op vliegtuigmodus bij dezelfde helderheid en laten we ze een specifieke video herhaaldelijk afspelen. Toestellen met oledscherm zijn hierbij in het voordeel, want een video bevat vaak veel donkere delen en de pixels kunnen op een oledscherm uitgezet worden. Je ziet high-end smartphones, die tegenwoordig vrijwel allemaal met zo'n scherm zijn uitgerust, daarin soms looptijden langer dan een dag noteren. De Galaxy S22 Ultra overigens niet: na 18 uur en 40 minuten valt het toestel uit, en dat is juist ruim 20 procent sneller dan de voorganger.

Als we naar onze drie tests kijken, is de accuduur van de S22 Ultra dus soms een stuk langer dan bij het oude model, maar niet altijd. In vergelijking met andere high-end toestellen is de accuduur overigens nog wel bovengemiddeld, hoewel we de toestellen van 2022 de komende weken en maanden nog allemaal moeten testen. Tegelijkertijd laat Apple met de iPhone 13 Pro Max zien dat het nog steeds duidelijk beter kan. Dit toestel verslaat de concurrentie, inclusief de S22 Ultra, in alle drie de tests met ruime cijfers.

Opladen

Het erg platte kartonnen doosje verraadt bij de Galaxy S22 Ultra al dat het weer een smartphone is waarbij je zelf de lader moet kopen. Samsung, Apple en Google zijn enige smartphonefabrikanten in het high-end segment die hun toestellen alleen van een kabeltje en een simprikker voorziet. In theorie is het weglaten van de lader milieuvriendelijker, al was het maar omdat de doosjes van de toestellen veel minder ruimte innemen bij het verschepen. Bovendien, zo gaat het argument, zouden consumenten zelf al een ruime collectie laders in bezit hebben. Het is echter goed mogelijk dat het bij de S22 Ultra meegeleverde kabeltje niet past op je oude blokje, want aan beide kanten zit een USB-C-stekker.

Heb je nog een oplader liggen, dan zul je het toestel hoogstwaarschijnlijk ook niet op de maximale snelheid kunnen laden. De Galaxy S22 Ultra kan bedraad worden opgeladen met maximaal 45W, meer dan bij Galaxy-toestellen uit het verleden - uitgezonderd de S20 Ultra, die deze laadsnelheid ook ondersteunde. Bij dat toestel werd echter maar een 25W-laadblokje meegeleverd, net als bij de rest van de Galaxy S20-reeks, de laatste waarbij nog een lader in de doos zat.

Zelfs als je wel in het bezit bent van Samsungs 45W-laders, verloopt het laden niet erg snel. Daarin zit overigens een klein verschil tussen Samsungs oude 45W-lader, de EP-TA845, en de nieuwe EP-TA4510 die Samsung je bij de S22 Ultra graag verkoopt. Met de nieuwe lader is het opladen net een paar minuten sneller klaar. Niet alle laders werken overigens even goed. Een communitylid dat zelf laders van andere merken is gaan testen, kwam er bijvoorbeeld achter dat bij slechts één van de vier laders die hij had besteld daadwerkelijk de tekst 'Super Fast Charging 2.0' op het scherm kwam. Die melding duidt erop dat 45W-laden actief is.

Voor de beste oplaadresultaten word je bij de S22 Ultra dus haast gedwongen om een paar tientjes uit te geven voor een bijbehorende, nieuwe oplader van Samsung zelf, als je de mogelijkheden van het toestel optimaal wil benutten. Naar ons idee voelt dat eerder gierig dan duurzaam, bij een toestel dat zo duur is als de Galaxy S22 Ultra.

Heb je eenmaal de meest krachtige lader bemachtigd, dan blijkt het opladen van de S22 Ultra alsnog niet heel snel te gaan. De laadtijd tot volledig vol bedraagt bijna anderhalf uur; slechts vijf minuten korter dan de S21 Ultra die met 25W kon laden. In de grafiek komt de S22 Ultra er overigens wel goed vanaf, maar dat komt doordat er niet zo heel veel smartphones van Chinese merken in zijn opgenomen. Toestellen van merken als Xiaomi, OPPO, OnePlus en Realme ondersteunen al jaren veel sneller laden, ook goedkopere modellen. De recent geïntroduceerde OnePlus Nord CE 2 van 359 euro haalt bijvoorbeeld 65W met zijn (meegeleverde) oplader, en zit daarmee na een halfuurtje laden bijna helemaal vol.

De zogenaamd verhoogde laadsnelheid leidt bij de S22 Ultra kortom niet tot sneller laden en daarmee raakt Samsung op achterstand als het om oplaadsnelheid gaat. Echt snel draadloos laden zit er bij de S22 Ultra ook niet in. Net als zijn voorganger ondersteunt het toestel draadloos opladen met 15W, waarbij er ook nog 4,5W stroom draadloos kan worden terug geleverd aan bijvoorbeeld oordopjes.

Fotogalerij en specificaties

Samsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra GalerijSamsung Galaxy S22 Ultra Galerij
Merk en uitvoering Samsung Galaxy S22 Ultra (12GB, Zwart)
Laagste prijs € 1.329,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 7 winkels
Eerste prijsvermelding vrijdag 11 februari 2022
Beoordeling Score: 5 (2 reviews)
Besturingssysteem
Serie besturingssysteem Android 12
Mobiel besturingssysteem Google Android 12.0
Beeldscherm
Schermtype Oled
Schermdiagonaal 6,8"
Resolutie 3080x1440
Refreshrate 120Hz
Pixeldichtheid 500ppi
Relatieve schermgrootte 90,0%
Beeldverhouding Onbekend
Helderheid 1.750cd/m²
Hdr-ondersteuning HDR10+
Bescherming display Gorilla Glass Victus+
Invoermethode Touchscreen
Secundair scherm Nee
Processor
Cpu/soc Samsung Exynos 2200
Aantal cores 8
Processorsnelheid 2,8GHz
Videochip
Geïntegreerde gpu Xclipse 920
Geheugen en opslag
Werkgeheugen 12GB
Opslagcapaciteit 256GB
Simkaart
Aantal sims Dual
Simkaartslot 1 Nanosim
Simkaartslot 2 Nanosim
Camera
Aantal camera's achter 4
Aantal camera's voor 1
Cameratypen Groothoek, tele, ultragroothoek
Cameraresolutie 108 megapixel
Diafragma 1,8
Sensorformaat 1/1.33"
Cameraresolutie (voor) 40 megapixel
Opmerkingen camera's Camera's achter: 108 megapixel, f/1.8, 24mm (wide), 1/1.33", 0.8µm, pdaf, Laser AF, OIS 10 megapixel, f/4.9, 230mm (periscope telephoto), 1/3.52", 1.12µm, dual pixel pdaf, OIS, 10x optical zoom 10 megapixel, f/2.4, 70mm (telephoto), 1/3.52", 1.12µm, dual pixel pdaf, OIS, 3x optical zoom 12 megapixel, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel pdaf, super steady videocamera voor: 40 megapixel, f/2.2, 26mm (wide), 1/2.82", 0.7µm, pdaf
Camera-autofocus Ja
Optische zoom 10x
Gsm-flitsertype Enkele led
Ondersteunde videoresolutie 7680x4320
Stabilisatie Digitale stabilisatie, Optische stabilisatie
Draadloze verbindingen
5G-netwerk Ja
Mobiele netwerk 2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte, 4G - lte-a, 5G
Met wifi Ja
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11ax (Wi-Fi 6), 802.11ax (Wi-Fi 6E), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4)
Met bluetooth Ja
Bluetooth Bluetooth 5.2
Gps Ja
Locatiebepaling A-GPS, BeiDou, Galileo, Glonass, GPS
Aansluitingen
Gsm-connector USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) type-C
Geluid
Luidsprekers Stereo
Functionaliteit
Gsm-functies Barometer, bewegingssensor (g-sensor), gyrosensor, handsfree, kompas, snelladen, tril, Wi-Fi Direct
Biometrische beveiliging Gezichtsherkenning, Vingerafdrukscanner
Plaatsing vingerafdrukscanner Voorkant (in het scherm)
Accu en lader
Accucapaciteit (mAh) 5.000mAh
Accutype Li-polymer
Draadloos laden Ja
Snellaadtechniek Power Delivery 3.0
Maximaal vermogen snelladen bedraad 45W
Maximaal vermogen snelladen draadloos 15W
Leveringsomvang
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, stylus
Telefoonmodel
Telefoonmodel Bar
Materiaal
Materiaal smartphonebehuizing Aluminium, glas
Invloeden van buitenaf
IP-classificatie IP68 stof (volledig) en waterdicht
Invloeden van buitenaf Spatwaterdicht, stofbestendig, vochtbestendig, waterdicht
Afmetingen
Lengte 163,3mm
Breedte 77,9mm
Dikte 8,9mm
Gewicht en kleur
Gewicht (gram) 229g
Kleur Zwart

Conclusie

De Samsung Galaxy S22 Ultra lijkt door zijn nieuwe vormgeving een heel ander toestel dan de Galaxy S21 Ultra van vorig jaar. Stiekem valt dat wel mee, want eigenlijk is de enige grote toevoeging de S-Pen. Dat is wel fijne feature die de S22 Ultra onderscheidend maakt ten opzichte van andere high-end smartphones. Samsung heeft de latency van het pennetje bij de S22 Ultra verder verlaagd, voor een fijnere tekenervaring. De software heeft verbeterde handschriftherkenning en de mogelijkheid om sneller bijlagen bij je notities te voegen. Uiteraard zijn dezelfde vertrouwde features als op eerdere Note-toestellen ook nog steeds aanwezig.

Samsung heeft verder een aantal welkome upgrades doorgevoerd, zoals een snellere soc, een ietwat betere camera en een nog wat feller scherm. De accuduur is tijdens het browsen beter, maar bij video's kijken weer een stuk korter, en van het opladen hadden we zeker meer verwacht. Op dat gebied moet de smartphone het in sommige gevallen afleggen tegen toestellen die slechts een derde van de S22 Ultra kosten. Dit ondanks het feit dat toestel bijna twee keer zo snel kan worden opgeladen; de 45W-lader klinkt een stuk imposanter dan het 25W-exemplaar dat je bij de voorganger kon kopen, maar levert in de praktijk nauwelijks hogere laadsnelheden. Het helpt ook niet dat je sowieso geen lader krijgt meegeleverd. In de doos vind je opnieuw alleen een USB-kabel.

Op cameragebied schiet de S22 Ultra mooiere foto’s dan de toestellen van vorig jaar en de concurrerende smartphones. Dat komt vooral door de nieuwe beeldverwerking. Het nieuwe vlaggenschip heeft vaak net wat minder last van ruis in schaduwen, waarbij er iets meer detail zichtbaar is, ook doordat Samsung de verscherping wat lijkt te hebben opgevoerd. Ook de nachtmodus is, zoals beloofd, beter, wat scherpere foto’s met minder storend zichtbare kleurruis oplevert. Desondanks ligt het resultaat dichterbij de andere toestellen dan verwacht. Alleen op het gebied van videostabilisatie en camerasoftware steekt het toestel met kop en schouders boven de rest uit.

Een onderdeel waar de nieuwe smartphone ook mee excelleert, is het scherm. De hoge resolutie, de flinke helderheid, zeer accurate kleurweergave en hoge variabele refreshrate maken het een waar genot om te gebruiken, of dat nu in de volle zon is of in een donker hoekje. Ook met de software zit het wel snor. De extra functies die de S-pen toevoegt aan de smartphone zijn een welkome toevoeging en het bedrijf gooit hoge ogen met de zeer lange updateperiode van maar liefst vijf jaar.

Hoewel het uiteindelijke verschil met andere smartphones toch wat kleiner is dan Samsung in eerste instantie van de daken schreeuwde, kunnen we concluderen dat de Galaxy S22 Ultra een waardige opvolger is. De verbeteringen lagen eerder in de lijn der verwachting dan ze ons wegbliezen, maar dat is helemaal niet erg. Het toestel gaf ons misschien geen wow-gevoel, maar we kunnen met recht zeggen dat het een prachttoestel is. Het samenvoegen van de high-end Galaxy S-toestellen en de Note-smartphones is wat ons betreft dan ook meer dan geslaagd.

Lees meer

Reacties (101)

101
96
47
2
0
29
Wijzig sortering
Hebben jullie de bug met scrollen door webpagina's niet gemerkt? Bij sommige sites met video's (bijv Reddit, Facebook) gaat het scherm op zwart bij scrollen. Terugscrollen naar video en beeld is er weer. Dit icm Chrome browser. Zeer irritant, hoop dat die snel gefixed kan worden :(
Dit is een fout in Chrome, inmiddels opgelost in de Dev build van Chrome. Zelf kan je dit oplossen door deze flag uit te schakelen

chrome://flags/#enable-surface-control
Ook geen melding van "de streep door het scherm" bug?

Beetje apart dat deze (voor mij althans) dealbreakers niet worden gemeld. Het zal misschien wel worden gefixed met een update maar zolang dat nog niet zo is had het imho gewoon in deze review gemeld moeten worden.
Ook geen melding van "de streep door het scherm" bug?
reviews: Samsung Galaxy S22 Ultra review - Een Galaxy Note in disguise

Staat daar onderaan, misschien niet waar je het verwacht (want er is ook een kopje scherm) maar het staat er wel degelijk ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:24]

Nee die heb ik nog niet gezien, behalve een keer bij het opstarten van de camera een groene streep.
Dit is al lang door Samsung opgepakt en er komt een software update voor.
De update is al uit en vandaag geïnstalleerd op mijn S22 ultra ;)
Bij mij is het nog niet opgelost |:(
ja dat heb ik ook, maar wat ik ook erg vind toen ik de fps op het scherm laat zien kwam ik er achter dat hij niet tussen 1 en 120 fps maar het minimum is 24...... :( :(
Meerdere problemen bekend met deze telefoon, waar jullie er zelf ook een van hebben ondervonden (pixellijn).

En dan toch een Excellent award en niet eens een vermelding bij de minpunten? Deze reviews lijken eerlijkgezegd meer en meer op verkooppraatjes en lofzang over de features.

Waar zijn de echte tests (is de bluetooth wel stabiel bv, een topic wat steeds relevanter lijkt te worden), en de kritische noten dat dit echt niet door de beugel kan voor een telefoon van €1200?

Edit: toevoeging van nuance, en extra tekst:

https://www.xda-developer...rformance-display-issues/
en mensen die problemen hebben bij scrollen (google maar :)). Maar vooruit, dat valt dan nog wel mee voor een telefoon die net uit is, ik dacht dat er meer issues mee waren (my apologies; een beetje uit frustratie gecomment).

Maar mijn punt blijft staan: Waar het mij om gaat is dat er bij Tweakers vaak over dit soort problemen heen gestapt wordt en/of het niet aangerekend wordt. Misschien is deze S22 Ultra niet het allerbeste voorbeeld, maar tochook weer een review waar vooral gekeken wordt naar de kunnen, en niet naar de stabiliteit. Eerder in een review van een Ikea-product waar de wifi brak van was en dat dit ook bekend was. Dit werd echter niet benoemd, enkel in de comments ging het daar over. Regelmatig worden er telefoons in het budgetsegment gereviewed, en die blijken echt enorme issues te hebben. Motorola is berucht om hun kinderziektes, bv met bluetooth. Daar zijn dan weer niet veel artikelen van, maar ik heb zelf problemen gehad met 4 telefoons, 2 van mezelf, 2 van vrienden, en hier op tweakers kun je daar ook her en der wat reviews van teruglezen van gebruikers. De nieuwste OnePlus die je met je handen door midden kunt breken.

Van Tweakers verwacht ik dat ze dit soort testen doen en netjes in kaart brengen. Wellicht is door midden breken wat te veel, maar een degelijke stabiliteitstest op de bluetooth lijkt me in het huidige landschap van besparende telefoonfabrikanten essentieel geworden.

En ik ben het maar deels eens dat de review over DIT exemplaar gaat. Als je een probleem tegenkomt, en het is duidelijk dat er meer zijn met het probleem (in dit geval het pixellijn-probleem).
Kudo's dat Samsung aangeeft dat ze er mee bezig zijn, maar dat zegt natuurlijk nog niks. Wellicht duurt het nog lang of is er toch iets aan de hand. Dan verdient dat op zijn minst een mention bij de negatieve punten. Dat kan dan weggehaald worden zodra het gefixed is. Nu is het stuk; dus nu heb je dat bij DIT exemplaar ondervonden.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 22 juli 2024 14:24]

Dat deze reviewer deze problemen niet is tegen gekomen is zeer onwaarschijnlijk. Samsung heeft echter reviewers gevraagd deze problemen te negeren omdat ze van plan zijn dit te fixen. Aangezien veel reviewers eerder promoters zijn gaan ze daar gewoon in mee, helaas dus ook tweakers. Je moet bij echte reviewers zijn zoals bv gamersnexus die echte eerlijke reviews doen ipv een product te promoten maar die doen niks met smartphones.
Dat deze reviewer deze problemen niet is tegen gekomen is zeer onwaarschijnlijk. Samsung heeft echter reviewers gevraagd deze problemen te negeren omdat ze van plan zijn dit te fixen. Aangezien veel reviewers eerder promoters zijn gaan ze daar gewoon in mee, helaas dus ook tweakers. Je moet bij echte reviewers zijn zoals bv gamersnexus die echte eerlijke reviews doen ipv een product te promoten maar die doen niks met smartphones.
Wij hebben alle problemen die wij tijdens het testen en reviewen zijn tegen gekomen aangekaart en vermeld. Sterker nog, we hebben enkele tests meermaals opnieuw uitgevoerd omdat wij onze twijfels hadden over de resultaten. De laadtest is zo een voorbeeld en daar hebben we zelfs een apart artikel aan gewijd om onze bevindingen kenbaar te maken. Deze hertests hebben wij gedaan met een zelf gekochte lader en daarna nog eens met een adapter die Samsung ons zelf opstuurde.

Ik kan je verzekeren dat Samsung (of welk ander bedrijf dan ook) ons nooit heeft gevraagd problemen te negeren en die opmerking slaat echt kant noch wal. Ik vind het erg jammer dat er zo snel wordt beweerd dat wij eerder promoters zijn dan reviewers, of dat we betaald worden door bedrijf x om een artikel of review een bepaalde kleur te geven. Dat is pertinent niet waar.
Dat is goed om te horen. Ik ben wat te direct geweest in mijn woorden. Echter is het wel zo dat voornamelijk goedkope telefoons toch bepaalde problemen lijken te hebben die weleens aan de aandacht ontsnappen. Ik denk dat het goed is om ook na te denken om dingen als wifi protocollen en bt stabiliteit te testen op connected apparatuur (mobiels, speakers). Ik hoop met mijn betoog/gezeur dat iemand op de redactie daar eens een balletje opgooit wat jullie daar wellicht aan zou kunnen verbeteren op het gebied van de reviews.
Heb 2jaar ervaring met s20ultra en 25w en 45w opladen.. de kabel die werd meegeleverd kon je gebruiken met 45w usb c pd/ pps opladers maar na een update werkte die kabel niet meer met 45w. Soms zag je even supersnel 2.0(45w) verschijnen maar gaat kort daarna terug zonder 2.0 De s22ultra en de oude 45 w oplader worden geleverd met diezelfde kabel en werkt alleen tot 25w. De laadtijd van in 1 uur en 25 min in jullie review is met 25w. Met een 45w lader met een usb c 100w E mark kabel zal er supersnel 2.0 laden blijven staan en dan zal het opladen rond de 65 minuten zijn tot 100%.. gebruik nu met plezier weer de 45w oplader met tab s7+ en de s22ultra

[Reactie gewijzigd door Ikbenjelly op 22 juli 2024 14:24]

Hallo was een goede review... gebruik met plezier de s22ultra alleen kom ik niet aan de accuduur webbrowsen die jullie over 4g hebben.... over wifi is haal ik rond de 6% verbruik per uur en is die 14/15 uur haalbaar. Maar heb nu over 4g getest wifi uit en het verbruik is rond de 11% zowel met chrome als samsung browser.
Kpn netwerk en heb 5g uitgeschakeld met 2 balkjes ontvangst 4g en soms 4g+.
Hebben jullie misschien vol bereik tijdens de test ? Zou die 2 balkjes dat verbruiksverschil kunnen uitmaken?
Je toont niet aan dat het onwaarschijnlijk is en je doet aannames. Als veel klanten klagen wil dat niet zeggen dat het probleem zich overal voor doet. En zelfs al zou het zich wel voor doen, dan wil dat nog niet zeggen dat het opvalt.
Dus tenzij je heel duidelijk kan aangeven waarom het had moeten opvallen kun je niet zomaar suggestief gaan doen.
En dan schiet een telefoon van 1200 euro met een behoorlijk display-issue waarvan het niet eens als minpunt aangemerkt wordt toch wel in het verkeerde keelgat.
Het is wel aangekaart maar niet bij de minpunten gezet omdat ze aan dat minpunt (met het oog op de update) nu al opgelost is, je weet wel op de releasedag! Dit specifieke punt is juist zeuren om te zeuren gezien het dus al verholpen is tegelijk met de officiële lancering...

Maargoed je kan gewoon de hele review lezen en daar zelf plus en minpunten uit pakken. Voor mij zijn de genoemde minpunten voor mij geen minpunten, en 5 jaar updates zie ik helemaal niet als een pluspunt (vind 2 of 3 prima). Maar waarom zou ik daar over klagen als ze alle info geven om je eigen conclusie te trekken?

Als je kijkt naar (user)reviews van telefoons zie je ook duidelijk dat iedereen andere wensen en tekortkomingen heeft bij een toestel. Dus lees de review en doe daar lekker mee wat je wilt, het is je eigen feestje, voor ieder is wat anders belangrijk en Tweakers beredeneerd dus ook maar voor wat hun denken dat belangrijk is...

@tweakers kunnen jullie de (vandaag uitgekomen) update draaien en bevestigen dat het pixel-probleem verholpen is dan kan dat stukje uit de review }>

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:24]

Ah het is opgelost. Had ik mijn glazen bol moeten gebruiken voordat ik ging zeuren. Want zeuren terwijl het daarna opgelost wordt is natuurlijk raar van mij.

Even serieus, ik ben blijkbaar in de minderheid, maar techniek hoort gewoon goed doorgelicht te worden, en dat zie ik gewoon niet genoeg gebeuren hier, bij dat standpunt blijf ik. Dan kun je alles in het voordeel van de fabrikant lullen, maar het gaat mij om het bredere plaatje. Of ben ik de enige die tegenvallende telefoons heeft gehad die prima reviews kregen? Oprechte vraag trouwens.....

Misschien is het wel het segment waar ik telefoons kocht, namelijk een jaar of 10 geleden rond de 200 euro, en sinds een paar jaar rond de 400 euro. Ik heb sinds een paar maanden een Pixel 6, omdat al die vorige telefoons gewoon veel problemen hadden. Die Pixel 6 doet het (voor mij gelukkig) gewoon prima, maar ook daar ook negatieve berichtjes over geweest wat betreft bugs.

Onder de streep komt dit soort dingen voor mij te weinig naar voren hier. Uit een review op Tweakers kan ik gewoon niet voldoende halen of het ook wel echt een apparaat is wat deugdelijk in elkaar steekt. Dat is jammer.
Ah het is opgelost. Had ik mijn glazen bol moeten gebruiken voordat ik ging zeuren. Want zeuren terwijl het daarna opgelost wordt is natuurlijk raar van mij.
Het zeuren om te zeuren sloeg meer op het feit dat Tweakers duidelijk aangaf dat ze in communicatie met Samsung het antwoord kregen dat ze er mee bezig zijn.

Dat de update er toevallig vandaag al is is mooi meegenomen maar had ik zelf ook niet al verwacht, wel binnen een week oid, want dit kunnen ze ook zelf niet gebruiken natuurlijk. 14 dagen bedenktijd in de EU of potentiële klanten die krijgen dat ook allemaal mee.

Glazenbol zou ik niet kopen, dat is pas weggegooit geld ;)
Onder de streep komt dit soort dingen voor mij te weinig naar voren hier.
De vraag is dan ook wat Tweakers voor platform is gezien ze zich toch echt niet meer enkel op nerds en tweakers richten, zo heb je artikelen die wel meer diepgang hebben maar ook die daar niet aan voldoen om ander type volk aan te trekken.

Is er genoeg technische diepgang voor mij? Bij sommige dingen wel bij sommige niet, hangt ook erg samen met mijn kennis (of gebrek er aan) bij een onderwerp was voor mij diepgang is. Wil ik echte diepgang over een onderwerp ga ik naar het forum, en anders even zoeken met Google.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:24]

Een review is geen opsomming van alle problemen die een ander tegengekomen zijn uit andere reviews / ervaringen. De review gaat over DIT exemplaar en de bevindingen daarvan. Je doet alsof al die problemen, die je overigens ook niet benoemd hebt, voorkomen op elk toestel.
De grenzen van de review zijn in dit geval helaas niet zo duidelijk. Er worden namelijk diverse vergelijkingen met andere toestellen en conclusies getrokken waarvan niet duidelijk is waarop dat gebaseerd is. Dan is het dus wel wat selectief als dat wel mee mag tellen, maar niet wat bevindingen van anderen zijn over dit type.
Meerdere problemen bekend met deze telefoon
Fijn dat jij dan wel aangeeft welke ze dan vergeten zijn te melden, hebben we er allemaal nog steeds niks aan :Y) Misschien zijn ze zelf niet tegen andere zaken aangelopen?

Het probleem waar ze wel tegen aan liepen hebben ze netjes uitgelegd en vrij concreet te horen gekregen dat Samsung het probleem herkent en aan wordt gewerkt. Lijkt mij dus juist een pluspunt, een bedrijf wat meteen een fout (h)erkent en daarmee direct aan de slag gaat!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:24]

De pixellijn bug is vandaag opgelost middels een software update die meteen de security patch naar maart tilt. Dit is in feite een day 1 patch omdat de S22 Ultra officieel gisteren pas is uit gekomen. Verder heb ik de problemen uit de XDA filmpjes niet.. m'n fingerprint scanner is retesnel, veel beter dan de Pixel 6 Pro die ik hiervoor had :)

Waar Samsung wel keihard op afgestraft moet worden is de geadverteerde laadsnelheid van 45w die in de praktijk maar de helft blijkt te zijn.
Bart ® Moderator Spielerij 25 februari 2022 07:49
Als ik het zo bekijk is het compleet zinloos om mijn S21 ultra te gaan upgraden, tenzij ik heel graag een geïntegreerd pennetje wil. Bijna geen enkele significante verbetering...
Klopt helemaal! Sterker nog, er zijn een aantal dingen waarbij men de voorkeur geeft aan de S21U. Denk bijvoorbeeld aan de behuizing (S21U voelt fijner in de hand vanwege de afgeronde hoeken) en het feit dat het scherm op de S21U minder curved is.

Voor de rest wel een mooi stuk techniek weer. Maar heb voor nagenoeg de helft van de adviesprijs een S21U kunnen kopen vorige maand en heb nu niet het gevoel dat ik wat misloop ;)
De nachtmode is echt impressive. Ook de geïntegreerde s pen was voor mij een reden om het toestel nieuw te kopen. Daarnaast een stuk langer updates dus kan hem langer gebruiken.

Ik heb nu in totaal 850 euro voor de s22u 512 betaalt(buds verkocht). Ingeruilde telefoon was een kapotte s9 die ik voor een tientje van mp heb gescoort. Kan me niet voorstellen dat jij een s21u voor 425 euro heb gescoord maar anders kudos.
Kun je me een linkje verschaffen voor de aankoop voor die prijs? Tegen die prijs vind ik het een interessante deal. Ik loop nu met een tablet rond om aantekeningen te maken. Zou dit overwegen.
Het is al verschillende jaren niet meer interessant om een toestel van een-twee jaar te upgraden.
Niet bij Samsung, niet bij Apple, niet bij OnePlus, ...
Bij mij hangt het af van de prijs van het toestel hoe lang ik er mee doe (of als de ondersteuning gestopt is).

Tot 300 is het 2 jaar, 300 tot 500 is het 3 jaar en duurder is het minstens 4 jaar.
Nou ja ik ben van de Note overgestapt naar de Z-Fold 3 en dat is toch echt een behoorlijke stap. Mijn echtgenote van de S10 naar de Flip. Ook zij is verrukt door de nieuwe form-factor
Zoals al jaren bij alle merken het geval is.
Elk jaar updaten is ook niet wat de merken zelf nog verwachten. De sprongen zijn te incrimenteel.
Tenzij je gaat kijken naar de nieuwe tech, zoals de fold toestellen.
Aanzienlijk betere cameraprestaties door sterk verbeterde AI.
Bart ® Moderator Spielerij @Martians25 februari 2022 11:39
Mwa, dat valt ook wel weer mee volgens de review. Sommige aspecten zijn beter, maar veel is vergelijkbaar met de S21 ultra.
Komt er van de normale S22 nog een review? Ik denk dat die toch meestal wel het meest verkocht wordt en vind ik persoonlijk ook de enige interessante van het stel. Het is al duur genoeg.
Ik denk dat die toch meestal wel het meest verkocht wordt en vind ik persoonlijk ook de enige interessante van het stel. Het is al duur genoeg.
Volgens mij was meer dan de helft van de animo nu juist voor de Ultra, dat is ten minste het uitgelekte verhaal mbt verkopen en blijkt ook uit menig pols van telefoon-sites...
According to Samsung, the Galaxy S22 Ultra accounts for about 60% of orders so far
https://www.notebookcheck...les-records.603752.0.html

Volgens mij staat de plus dan ook nog boven de normale versie mbt verkopen, dus commercieel gezien is de gewone juist het minst interessante toestel om te bespreken.

Die reviews komen volgens mij beide wel (zoals tot nu toe altijd gebeurd), maar blijkbaar niet tegelijk met de Ultra.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:24]

Ja bij launch is het duurste model altijd populair maar kijk je een paar weken later dan is dat verhaal weer helemaal anders.
En juist daarom is het slim om eerst te zorgen dat de Ultra-review er is en die andere hebben ze nog even de tijd voor :) Over een paar weken kan het anders zijn maar dan zijn die reviews er vast wel!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:24]

Oh ik bedoelde niet dat deze geen review moest krijgen, maar meer dat ik van de andere 2 ook nog wel een review wil zien omdat het voor mij, het interessantste van de lineup is.
Die komt er zeker! Hij staat nu op de planning tegen het moment dat de S22/S22+ hier in de winkels liggen. Het is ook nog even wachten op het sample van de S22, de S22+ hebben we al wel binnen.
Ik heb sinds 18/2 de S22 Ultra ter vervanging van mijn bijna 3 jaar oude S10+
De S10+ heeft een 4100mAh acue de S22 Ultra 5000.
Ondanks de bijna 3 jaar en lagere capaciteit lijkt de acce van de S22 sneller leeg te lopen.
Ik heb de S22 van nieuw opgezet met buiten bestanden overzetten, niets anders overgezet van de S10+.
Ik heb de apps zelf geïnstalleerd en het zijn er minder.
Maar 2 keer een paar minuten op mobiel 5G geteset, al de rest via wifi.

[Reactie gewijzigd door abusimbal op 22 juli 2024 14:24]

En je gebruikt je nieuwe telefoon natuurlijk precies hetzelfde als je S10+, in de praktijk gebruiken mensen hun telefoon toch echt anders als ze die al jaren hebben tegenover een gloednieuwe.

Sowieso is z'n toestel zelf nog druk bezig op de achtergrond nadat je je account er op in stelt en apps installeert. Ook heeft de S10+ misschien al veel apps in de batterij-bespaar-lijst gezet waardoor die apps vaker/sneller afgesloten worden. En kent het OS de batterij nog helemaal niet, dus die inschatting van het percentage is sowieso nog niet optimaal.

Dat sluit niet uit dat je er qua batterij op achteruit bent gegaan hoor, maar de eerste dagen/weken zijn daar imho niet representatief voor.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:24]

Hey, correct, dat verwacht en hoop ik inderdaad.
Hij is nog met de optimalisatie bezig, sluimerstanden en apps op achtergrond.
Die meldingen komen er ook.

Het is ook een vaststelling op dit moment.
Staat ie op 120hz? Dat vreet batterij namelijk maar vind ik persoonlijk de upgrade wel waard.
Staat op standaard, Vloeiende beweging staat op "Aanpasbaar"
Laat de vernieuwingsfrequentie van uw scherm automatisch aanpassen tot max 120hz.
Resolutiel FHD+ 2316x1080
Anoniem: 498255 25 februari 2022 08:59
ondersteund deze RAW formaat ? Niet geheel onbelangrijk in deze prijsklasse
Ja, in Pro modus. Deed de s10 overigens ook al.
Was voor mij ook belangrijk punt; maar de nieuwe Expert RAW app op de S22 Ultra is echt tof! https://galaxystore.samsung.com/prepost/000005977497, daar schiet je dus RAW mee en dat is bijvoorbeeld op de telefoon mooi te bewerken met Snapseed. Ben er erg blij mee!
En het mooie, deze app is er dus ook voor de S21 Ultra, al moet je hem daar nu nog sideloaden want is alleen gereleased in Korea.
Nee, maar hij ondersteunt het wel.
Jawel het nieuwe Expert RAW zelfs.
Elke keer weer hetzelfde liedje met Samsung in Europa. We betalen de hoofdprijs voor de toestellen en krijgen het slechtere broertje.

Ook Tweakers durft te melden dat het verschil niet zo groot is. Er zijn zelfs websites die met droge ogen onderstaande quote neer zetten. Alsof je een telefoon van 1500eu koopt om alleen social media en internet te gebruiken.

Dit is een telefoon voor high-end gebruik, dan horen en high-end componenten in.
The Exynos is better for everyday use and faster app loading time. For someone who uses their smartphone for only calling, browsing or generally using light apps like Instagram, Facebook, the Exynos is the better choice. For people who are into gaming and photography or use intensive apps, they should gravitate towards using devices with the Snapdragon SoCs.
Het is nog steeds een high end chip, maar niet de snelste. Overigens vind ik de beschuldigingen altijd enorm overdreven over de exynos. Ja in benchmarks zit er wel wat verschil tussen maar je merkt er weinig van. Het gaat meestal om een paar procent. Alleen als je ze naast elkaar houdt, merk je wat verschil.

Het is meer dat je weet dat er verschil in zit, dat het frustrerend is. Wie er niet naar kijkt, zal het ook nooit merken. Bovendien ga je hier van exynos naar exynos dus heb je hoe dan ook een upgrade.
https://youtu.be/OCYdyigRLvM

Bekijk even het youtubekanaal van Golden Reviewer. Vooral de game en camera vergelijkingen spreken boekdelen. Exynos is en blijft inferieur op cpu,gpu en camera kwaliteit ongeacht welke samsung marketingspreuken je blijft herhalen.
Om maar een een leuke quote van de golden reviewer te plaatsen van de s21u comparison:"with exynos, it looks like the video texture is set to low". Helaas is dit ook weer het geval bij de s22u series

Het stomme is dat we hier top dollar betalen voor een toestel wat slechter presteert op zowel elk vlak.
Dat jij het niet merkt is omdat jij naw een high end toestel koopt terwijl je niet het uiterste uit zo'n toestel haalt.

Laten we anders even een ander voorbeeld pakken zoals ren electrische auto:

Wij kopen beide elk een Exynos Tesla, en een amerikaanse bekende koopt exact "eenzelfde" model maar dan met de snapdragon.
Jij doet alleen elke weekend een rondje met je dikke bak naar de supermarkt en terug. Ik daarentegen rijd elke dag door heel nederland.

Voor mij is elke procent efficientie belangrijk en zal ik balen als mn tesla het "maar 350KM" op een lading uithoudt bij 80KM/u, waarbij ik ook nog eens na 20 minuten moet vertragen na 60KM/u vanwege warmteontwikkeling. Ondertussen kan de amerikaanse bekende constant 120KM/h rijden en houdt diens auto het 500KM uit.

Ik als heavy user die top dollar neertelt voor "eenzelfde model" wil ook eenzelfde prestaties. Dat jij je dat niet begrijpt omdat de auto volgens jou "voldoet bij wekelijks gebruik" is dan ook een non-argument. Je heb namelijk een veels te dure auto gekocht waarvan je geeneens 1% van de mogelijkheden gebruikt alleen omdat je het kan betalen, niet omdat je alle mogelijkheden ervan wil/moet benutten voor bv werk/studie/reizen etc.

Om terug te gaan naar de exynos problemen die al generaties spelen, maar steeds meer evident zijn sinds de s20 n20. wellicht merk je het niet omdat je je telefoon alleen gebruikt voor lichte applicaties zoals wa/ig/fb etc. Maar er zijn genoeg anderen (zoals ik) die dagelijk veel zwaarder/batterijslurpend materiaal draaien op hun telefoon, die merken het wel als het toestel extreem warm wordt en begint te throttelen. Dan is het wel hartstikke jammer als Samsung weer niet naar de feedback luistert en alsnog een inferieure chip voor ons erin dauwt.

En zelfs voor de kleinverbruiker van de ultra ranges is het bizar dat je ultra prijzen neertelt voor een toestelrange wat slechtere presteert dan een Samsung Snapdragon toestel van vorig jaar.
De exynos camera kwaliteit was al bij de s20 en de s21 slechter dan de snapdragon, en helaas is dat weer zo bij de s22ultra.
Het is niet alsof Tweakers het mooier maakt dan het is het is namelijk wat het is, alle benchmarks, cijfers, foto's en opgedane ervaringen die je in het artikel ziet staan gaan over de Exynos en dus niet stiekem mee gedaan, dit is gewoon een beschrijving wat je krijgt als je een Exynos versie koopt. Wat is daar zo raar aan?
Ik als heavy user die top dollar neertelt voor "eenzelfde model" wil ook eenzelfde prestaties.
De telefoon (lees adviesprijs) is hier bijna 100 euro lager dan in de US (even omrekenen naar euro en dan 21% BTW erbij tellen, succes)! Dus waarom verwacht je hetzelfde voor minder geld precies? Het klopt juist, dit is het mindere toestel en hij kost ook minder, prima geregeld dus...

Het is overigens je goed recht de telefoon niet te willen, als ik jou was zou ik hem lekker links laten liggen, ondertussen kijk ik uit naar de postbode omdat ik het toestel (as is) gewoon wel graag wil hebben :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:24]

Wat een onzin. Met de Exynos versie heb je nog steeds de ultieme smartphone in je handen. Geniet van alles wat de smartphone je te bieden heeft en wees blij en dankbaar dat je zo'n dure top smartphone kunt kopen in plaats van te zeuren over wat je niet hebt.

Ga je naar het buitenland verhuizen of koop een andere merk.
Het is nog steeds een high end chip, maar niet de snelste. Overigens vind ik de beschuldigingen altijd enorm overdreven over de exynos. Ja in benchmarks zit er wel wat verschil tussen maar je merkt er weinig van. Het gaat meestal om een paar procent. Alleen als je ze naast elkaar houdt, merk je wat verschil.
Hoe zit dat na een jaar of twee gebruik? Is het verschil nog steeds zo klein of is het dan groter (of dat de Exynos wellicht wat beter presteert)?
Het is minachtend van Samsung dat de rest van de wereld wél de betere chip krijgt en de Europa niet. Elke serieuze site zou alleen daarom al het ding de grond in moeten boren. Maar ze zijn bang voor de macht van Samsung dus wordt er flink met stroop gesmeerd. Lafbekken!
Jammer dat er bij de fototest geen scenario wordt nagebootst met (enige) beweging en dit wordt herhaald op het moment dat de lichtomstandigheden suboptimaal zijn. Dit zijn de situaties waar mijn note 20 ultra en de S21 ultra flink tekortschieten, maar volgens gebruikers geldt dit ook nog steeds voor dit toestel. Als kersverse vader snap ik nu dat dit soort scenario's voor velen érg belangrijk zijn.
ExpertRAW app sideloaden op je S21 Ultra, kun je e.e.a. fine tunen hoe snel je wil afdrukken.
Standaard app is er voor mensen die niets weten van fotografie en gewoon wat af willen drukken.

Overigens is het heel lastig om vergelijkende foto's te maken van bewegende zaken.Zoals je zelf gezien hebt, als je Baby sparteld, en je pakt de volgende telefoon voor nog een fotot, dan is het spartelen net weer anders. En over een jaar als de opvolger uit komt, is de baby gegroeid...

Overigens kijkt DXOmark er wel naar in hun reviews, en geven dat probleem nog steeds met de S22 Ultra met instant shots. https://www.dxomark.com/s...Galaxy-S22-Ultra-(Exynos)

Enige oplossing is een spiegelreflex camera bij de hand te houden, dat is toch wel het beste om instant foto's te maken.
Voor de momenten thuis gebruik ik een fatsoenlijke camera, maar ik ga je tips zeker proberen.
Mooie en duidelijke presentatie!
Dat de haptische feedback minder aanvoelt komt omdat ze de vibratie motor hebben verandert van een Z-as vibratie naar een X-as vibratie. Het klinkt als een hele kleine verandering, maar het effect is behoorlijk.
Marques Brownlee merkte het en heeft het blijkbaar uitgezocht en hij heeft het erover in zijn review.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.