Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

Voedingen Community Best Buy Guide

De beste voedingen in mei 2023

Beste SFX-voeding

Dan hebben we als toetje nog een kleine buitencategorie. Letterlijk, want de SFX-voedingen zijn een stuk compacter dan hun reguliere ATX-tegenhangers. Veel kleine kastjes vereisen zo'n kleinere voeding, waarbij soms onderscheid wordt gemaakt tussen regulier SFX met een diepte van 10cm en SFX-L met een diepte tot wel 13cm.

Beste SFX-voedingen voor in een compacte behuizing

De Cooler Master V550 SFX Gold is een wat oudere voeding, dus hij is nog niet ATX 3.0-compatibel. Voor een compact maar niet al te high-end systeem is het een goede keuze.

Oem: Gospower

Cybenetics-labels (230V):
Efficiëntie: Platinum, geluidsproductie: Standard++

Score: 0(0 reviews)
Corsair SF600 (2018)vanaf Onbekend

Hoewel eveneens niet ATX 3.0-comaptibel, is de Corsair SF600 een zeer interessante voeding. Vooral de luxe, individueel gesleevde kabels laten hem in het oog springen. Daarnaast staat hij ook als bijzonder stil te boek. Hij is nog maar bij enkele winkels op voorraad en in de afgelopen dagen steeg de prijs al met enkele tientjes, dus wellicht is hij niet lang meer te koop.

Oem: Great Wall

Cybenetics-labels (230V):
Efficiëntie: Platinum, geluidsproductie: A

Score: 4.5(1 review)
Review @ Tom's Hardware

De SF850L is een generatie nieuwer dan de SF600, en is dan ook wél compatibel met ATX 3.0. De L achteraan de modelnaam wijst op het diepere SFX-L-formaat, dus check voordat je hem aanschaft of je kast daar compatibel mee is.

Oem: Great Wall

Cybenetics-labels (230V):
Efficiëntie: Platinum, geluidsproductie: Standard+

Score: 0(0 reviews)

Ook Silverstone heeft een goede SFX-voeding van 850W in zijn assortiment, die net als de verwante Hela-serie op ATX-formaat uit de fabrieken van High Power komt rollen. Deze voeding is maar 10cm diep en dus een goed alternatief voor bij wie de Corsair SF850L niet past.

Oem: High Power

Cybenetics-labels (230V):
Efficiëntie: Platinum, geluidsproductie: A-

Score: 0(0 reviews)

Ook bij de SFX-voedingen gaat ASUS helemaal los met rgb-verlichting. Diverse logo's en de volledige fan staan bij deze voeding in lichterlaaie, visueel gezien dan. Ook op het vlak van geluidsproductie doet deze voeding het erg goed. Wil je hem in het wit, dan kan dat ook, maar wel tegen een (nog) hogere prijs.

Oem: Great Wall

Cybenetics-labels (230V):
Efficiëntie: Platinum, geluidsproductie: A+

Score: 0(0 reviews)
Review @ HWBusters

Lees meer

[BBG][H2 2023] Voedingen Forumtopic van 22 mei 2023 29

Reacties (167)

167
167
85
2
0
71
Wijzig sortering
Ik heb er zelf geen verstand van, vandaar even een korte vraag. Als ik een Atx3.0 voeding koop dan kan ik de nieuwste videokaarten aansluiten, maar kan ik dan ook nog gewoon oude kaarten (2060 super) aansluiten? En als ik een non atx 3.0 koop dan moet ik in de toekomst gaan werken met verloop kabels, maar ik lees altijd dat je nooit andere kabels moet gebruiken, dan die geleverd worden bij de voeding zelf. Hoe moet ik weten welke kabel ik moet hebben? Alvast dank.
Dat ligt eraan. Veel modulaire voedingen zullen wel die optie hebben. Maar de eerste, de Be Quiet, heeft volgens PW review geen 8 pins PCI kabel erbij, dus die kan dat niet.

In zijn algemeenheid ben ik niet echt onder de indruk van het hele lijstje ATX3.0 voedingen. Dat is dus probleem bij die eerste, plus is niet semi passief (waarom niet vraag je je dan af, waarschijnlijk om hun duurdere segment interessanter te maken). De volgende heeft connectoren aan de zijkant, leuk als je dat wil, maar als je dat niet wil dus geen optie. De Corsair 3.0 voedingen met connectoren aan de voorkant krijgen dramatische PW reviews vanwege herrie. Volgende wordt hier al luidruchtiger genoemd. De Montech €200+. MSI ook wat luidruchtiger, dus wat overblijft is de Seasonic voor €150.

En om voor die jouw vraag weer te beantwoorden, volgens plaatjes in de PW heeft die drie 8-pins PCIe power connectoren, dus ja die kan je prima op je oude kaart gebruiken.
Be quiet! heeft in zijn geheel geen semi-passief gekoelde voedingen, da's een principekwestie vanuit hen. Uit het persbericht over de high-end Dark Power Pro 13:
The fan has a low startup rotational speed and operates virtually inaudible under low-to-medium load scenarios, negating the need to constantly stop and start the fan as such semi-passive solutions often place unnecessary stress on the fan components.
En daarmee diskwalificeert BeQuiet voor mij gelijk haar eigen naamgeving.

"virtually inaudible" is niet genoeg als je merk "beQuiet" heet. Ik heb een GPU met fans die stilstaan in idle, een CPU-fan die stilstaat in idle, een SSD, waarom zou je dan een PSU willen die "virtually inaudble" is, in plaats van echt inaudible?

Weinig vertrouwen in je eigen product als je een feature niet hebt omdat je fan components de stress niet aankunnen.
Weinig vertrouwen in je eigen product als je een feature niet hebt omdat je fan components de stress niet aankunnen.
Daar heeft het natuurlijk niks mee te maken. Het gaat erom dat het vaak beter is / minder slijtage geeft als je fans of andere draaiende delen op een heel laag toerental laat doordraaien ipv compleet te stoppen. Een start/stop cycles geeft vaak meer slijtage als langzaam doordraaie
Ik heb liever een voeding die 15 jaar meegaat en soms onhoorbaar doordraait als 1 die na 10 jaar de geest geeft of lawaai maakt omdat de fan 200.000 opgestart en gestopt is en daardoor versleten.

Zelfde bij LED lampen, lampen kunnen X uur branden en Y keer aan en uit. Als je ze maar vaak genoeg uit en aan zet op een dag, kom je never nooit niet aan de branduren. Ooit een werkplek gezien waar men dacht duurzaam te zijn door lampen direct uit te schakelen zodra de bewegingssensor niks meer waarnam. Lampen gingen honderden keren per dag uit en aan en konden dus elk jaar vervangen worden.
Toch gek dat bijna alle concurrenten dan wel semi-passieve voedingen kunnen aanbieden niet?
Niet perse gek, het is namelijk goedkoper. Je kunt dan met een goedkopere ventilator van mindere kwaliteit toch een stillere voeding krijgen. Helaas geeft het alleen wel meer stress op de componenten van de voeding door hogere temperatuur wisseling en hogere temperatuur bij lage belasting. Je moet het zien als een kostenbesparing, welke de marketingafdeling verkoopt als een pluspunt.

[Reactie gewijzigd door bjusterbaarlik op 25 mei 2023 09:30]

Dit.

ik heb liever een ventilator die langzaam draait en praktisch onhoorbaar is dan eentje die niet draait.. waardoor er nul luchtstroom is en onderdelen onnodig warm worden.

Ik zie het zo: voor harde schrijven is het ook niet goed als je die constant aan/uit laat draaien. De meeste frictie en peaks en issues heb je bij het opstarten/uitschakelen van componenten.. als ze gewoon een lange tijd op lage snelheid draaien is dat veel beter.
U heeft u videokaart ook maar ingesteld op constant draaien ipv. fan stop < 50c ?
Dat Zou idd altijd beter zijn.
Tja, met een PC met 2080Ti en een PC met 4090 kan ik wel kijken naar semi passieve voedingen, maar de GPU op laagste toerental is al luider dan mijn Silversone HELA voedingen.
Ik snap wat je bedoeld en BQ heeft natuurlijk ook hun onderzoek gedaan (R&D) en ben het eens dat lagere temperaturen overall het beste zijn voor je componenten.
Maar wat je zegt is tegelijk wel tegenstrijdig wat betreft temperatuurwisseling, want stel dat je twee exact dezelfde PSU's neemt als voorbeeld, maar de een heeft altijd actieve mode en de ander semi-passieve mode. Dus als je bij A een zacht briesje er doorheen laat wapperen bij lage load betekent dat dus juist een lagere temp dan bij B bij stilstaande fan bij lage load (stel 30C vs 40C). Als er vervolgens de load naar 50% wordt gebracht is voor een tijdje dan zijn beide fans ingeschakeld en op een gelijk toerental en zijn de temps gelijk, MAAR de delta is dan wel groter en dát is juist slechter voor de componenten.
Liever continu tussen de 40-60C dan in een vriezer en dan weer de woestijn in, overdreven gezegd. Het enige voordeel is dat hele korte pieken in load worden beter worden afgevangen/gestabiliseerd bij een continu spinnende fan. En er moet natuurlijk wel een bepaalde vertraging zijn bij het inschakelen van de fan in semi-actieve mode anders schakelt ie constant in/uit wanneer de temp precies rond dat bepaalde punt schommelt.

Dat allemaal gezegd hebbende, vind ik het alsnog een onzin dingetje van BQ. Dit lijkt me toch allemaal vrij makkelijk op te lossen door ergens code te programmeren (OS/BIOS/chip in de voeding zelf?) die op basis van jouw computergebruik leert wanneer jij je pc belast en niet, dus aan de hand daarvan de actieve mode of semi-passieve mode van je voeding regelt. Er valt heus wel ergens een regelmaat uit te halen op basis van dag en uur. Dus even simpel gesteld dat je in de ochtend en middag je computer nauwelijks belast vanwege werk dan leert ie dat ie semi-passieve modus aan houdt en na 17:00u schakelt ie automatisch de actieve modus in.

Edit: En trouwens er bestaan ook maglev-fans, dus dan zouden ze die ook kunnen gebruiken voor een verlengde levensduur. Ik weet niet of BQ dit al gebruikt, neem aan van niet omdat ze duur zijn.

[Reactie gewijzigd door Username3457829 op 26 mei 2023 10:18]

Dus als je bij A een zacht briesje er doorheen laat wapperen bij lage load betekent dat dus juist een lagere temp dan bij B bij stilstaande fan bij lage load (stel 30C vs 40C).
Klopt
Als er vervolgens de load naar 50% wordt gebracht is voor een tijdje dan zijn beide fans ingeschakeld en op een gelijk toerental en zijn de temps gelijk,
Klopt ook, tenminste na een tijdje als de temperatuur van de semi-passieve voeding weer gezakt is. Daar zal enkele minuten over gaan.
MAAR de delta is dan wel groter en dát is juist slechter voor de componenten.
Maar dat is dus niet het geval. Zijn veel tests uitgevoerd over de jaren door verschillende reviewers. En wat je ziet is dat een semi-passieve voeding de interne temperatuur op het hoogste zit tijdens volledig vermogen en laag vermogen net voordat de ventilator aanslaat. Volledig vermogen iets wat eigenlijk niemand doet in de praktijk, maar belasting net voordat de ventilator gaat draaien is iets wat heel normaal zal zijn. Een voeding die intern zeer warm wordt is ineens een normaal iets geworden met semi-passief, terwijl dat anders bijna nooit voor zou komen.

Daarnaast heb je dus een temperatuur wisseling gecreëerd tussen fan aan en uit die er anders nooit zou zijn. Je hebt dus veel meer temperatuurwisseling, zoals je zelf al aangeeft is dat niet beter voor de levensduur.
Dit lijkt me toch allemaal vrij makkelijk op te lossen door ergens code te programmeren (OS/BIOS/chip in de voeding zelf?) die op basis van jouw computergebruik leert wanneer jij je pc belast en niet, dus aan de hand daarvan de actieve mode of semi-passieve mode van je voeding regelt.
Ik denk niet dat zoiets gemakkelijk is. ;) Geen één fabrikant heeft ook zoiets overigens.
En trouwens er bestaan ook maglev-fans, dus dan zouden ze die ook kunnen gebruiken voor een verlengde levensduur.
Alleen Corsair heeft dat is een enkel duur model. MagLev is trouwens wel geschikt voor semi-passief. Eigenlijk zijn alle sleeve, rifle, FDB fans niet goed geschikt, omdat als de ventilator stopt met draaien de olie in de ventilator naar één punt zakt door zwaartekracht. Grootste deel van het lager komt dus droog te staan en pas na enkele slagen draaien is de olie weer aanwezig door het volledig lager. Daarom is een dubbele kogellager (2BB) een veel beter idee met semi-passief, of MagLev. Maar een MagLev heeft zo'n stil lager dat die ook prima altijd kan blijven draaien, semi-passief hoeft dan geen voordeel meer te zijn.
Op een laag toerental is de slijtage ook heel laag zo gaan die fans netto langer mee dan met start-stop bedrijf.
En op die toerentallen hoor je ze ook niet.
Ik heb diverse Scythe Mugen 5 PCGH koelers en de fans daarvan draaien ook op zo'n laag toerental.

Het is wel belangrijk voor de levensduur om je PC regelmatig schoon te maken en filters te hebben om stof te minimaliseren.
Tja, je kunt het ook omdraaien, mijn pc doet 95% van de tijd beetje internetten en films kijken. Dan is 95% van de tijd de fan niet nodig, dan zou de ventilator en waarschijnlijk ook voeding algeheel (minder stof) langer mee gaat.

[Reactie gewijzigd door flaskk op 25 mei 2023 13:27]

Die voeding fans gaan gelukkig nauwelijks aan / uit op een dag. Bij mij gaat ie savonds pas aan bij een portje gamen. Overdag draait ie nooit. Mocht hij in de lange garantie periode stuk gaan dan wordt ie vervangen.

Maar iedereen vindt het prima dat hun videokaart fan stop heeft.
Marketing he, als je het maar vaak genoeg roept, blijft het plakken.
En een ventilator die versleten is produceert ook lawaai. Dan is het ook niet echt quiet meer.
Dat, en tel daar nog even bij op dat ik de momenten dat de fan in mijn Seasonic aan staat op de spreekwoordelijke 1 hand kan tellen. Daarnaast zit er een knop op om te kiezen of je de passieve modus wilt gebruiken. Stuk betere oplossing imho. Die paar keer start/stop heb je toch bij het aan/uitzetten van de PC. Ik durf zelfs te beweren dat mijn voeding juist DOOR de passieve modus minder starts/stops heeft dan een voeding waarbij de fan altijd draait. Ik moet hierbij bekennen dat ik niet weet of de voeding bij startup de fan even start voor een check. Ik dacht het niet, maar pin me daar niet op vast.
Dit herken ik ook bij mijn RM550x: Mensen die hier noemen hoe het slecht is voor de levensduur als die fan 200k keer opstart weer? Mijn fan staat grootste gedeelte van de tijd gewoon uit. Als dat ding continue in en uit aan het schakelen is, dan heb je gewoon een slecht ontworpen hysterese.

Overigens is het ook zo dat zolang die fan echt heel rustig draait het geluid ook wel verwaarloosbaar kan zijn. Maar ik vind ook wel dat mensen hier erg makkelijk in marketing van BeQuiet lijken mee te gaan. Het zijn toch niet de minste merken die wel gewoon een semi-passieve fan erin hebben zitten.
Ik heb een BeQuiet voeding en dat ding is totaal niet te horen. Ze hebben gelijk.

Jij hebt geen case fans?

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 25 mei 2023 09:34]

Persoonlijk zet ik juist altijd alle ventilatoren die ik heb aan. Dat verkort misschien de levensduur van de fans, maar verlengt de levensduur van de componenten die gekoeld moeten worden. Door altijd te koelen blijven temperatuurdelta's lager, wat de levensduur van GPU's en CPU's enorm ten goede komt. Ook nog een pluspunt: Warme elektronica is simpelweg inefficiënter. Het gaat misschien maar om een paar procent extra verbruik, maar toch.
Daar heeft het helemaal niets mee te maken. Be Quiet! is van mening dat het verschil tussen semi passief en het minimum toerental van de fans in hun voeding bijna onmerkbaar is en dat het niet de toename in operating temp waard is en alle potentiele effectien die die hogere minimum temperatuur op de componenten van de voeding heeft.

Ik kan daar opzich wel inkomen moet ik heel eerglijk zeggen. Ik heb met een heel aantal bequiet voedingen gewerkt van de aller goedkoopste bulk modellen tot aan de dark powers. Die fan hoor je op zijn minimum rpm gewoon niet over je case fans. Je hoeft geen elektrotechnicus te zijn om te snappen dat een minimale hoeveelheid actieve airflow beter is dan niets. Voedingen hangen tegenwoordig meestal met de intake naar beneden in een kast, dus kunnen niet goed profiteren van convectie.

Be Quiet! market hun voedingen ook niet als passief of volledig stil. Dat jij struikelt over hun merknaam maakt het nog geen misleidende marketing. Ze heten Be Quiet!, niet Be Silent!
Dat is nou juist de nuance tussen quiet en silent. Silent staat voor geen geluid, quiet voor erg weinig.
Het meerendeel van Be Quiet!'s producten is niet passief of semi passief, ook buiten voedingen, maar daar hoor ik verder niemand over, want dat is helemaal geen verwachting bij de gebruiker.

Persoonlijk vind ik semi passief helemaal geen selling point. Ik had ooit een semi passieve videokaart, maar de fans die daar in zaten maakten zo'n gebrom als ze aansloegen dat ik zelf de fancurve heb ingesteld op 1% PWM minimaal. Ik kon niet horen dat de fans draaien, maar ik kreeg in ieder geval die vervelende brom niet meer iedere keer dat de gpu net over de minimum temperatuur heen kwam, wat zelfs bij een 4K youtube video kon gebeuren.
Case fans heb ik wel semi passief staan maar dat is een pleister oplossing. de case fans in mijn kast zijn oud en dat hoor je aan de lagers. Tot ik nieuwe koop is dit mijn work around.

Ik vind semi passief juist een beetje een hype. Voeding fabrikanten wilden gewoon geen goede fan in de voeding monteren vanwege de kostprijs. Dat hebben ze opgelost door de fan uit te schakelen bij lage belastigen zodat de gebruiker niet merkt dat de fan crap is en tijdens hoge belasting wordt de voeding toch gemaskeerd door de rest van de pc.
Er zijn bijvoorbeeld zat best wel dure voedingen van merken als Corsair of EVGA of Seasonic waarvan de interne ventilator van dezelfde kwaliteit is als de cheapo rommel die je in een prebuilt pc of een 30 euro case ziet.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 25 mei 2023 12:22]

ach semi passief is ook maar weer een marketing hype net als zoveel... in een GPU die geen werk heeft kan ik dat nog begrijpen. Een PSU daarentegen wordt veelal zo gepositioneerd (je moet al speciale build hebben of inbouw ergens) dat de PSU ook een exhaust is. Waarom dan niet op lage toeren? De meeste degelijke PSU hoor je gewoon niet.

Ik heb al jaren lang hele resems PSU gehad en merken en iedereen heeft gewoon wel een voorkeur of afkeur afh van gebeurtenissen.
Dat was jaren geleden zo. In de meeste kasten zit de voeding onderin, zuigt aan van onderen en blaast uit aan de achterkant. Het is dus een 'gesloten systeem' ten opzichte van vroeger.

Er zijn nog wel wat kasten die het anders doen (Fractal Torrent bijvoorbeeld) maar de voeding als exhaust is al jaren geen default meer.
kan je in vele kasten nog steeds zelf kiezen zoals die van Bequiet. En ik ben nog steeds voorstander van dit type, omdat dit de enige uitgang is onderin waarbij tegenwoordig de gpu alle warmte nog steeds de diepte probeert te duwen..en onderin zuig je vooral stof :*)

[Reactie gewijzigd door d3x op 25 mei 2023 15:24]

Ik zeker niet. Als je onder iets hebt wat zuigt en bovenin achter ook iets wat zuigt dan zuigen die twee fans tegen elkaar in en heffen ze elkaar deels op. Je kan beter onder in een *intake* monteren waardoor er overdruk ontstaat. Scheelt stof in de kast en heeft een positief effect op koeling.

Maargoed, wat offtopic hier verder.
en ook @Cryostorm : ik heb onlangs een BeQuiet Dark Power 13 gekocht, er zitten 2 kabels bij, met telkens 2x 8-pins(6+2) PCI connectors op. Er zit ook een 16pin 12VHPWR bij. Beide hebben op de voeding hun eigen connector. Met een ATX3.0 voeding heb je normaal gezien geen verloopstekker nodig.

Ik wou de BeQuiet Pure Power 12 kopen om ATX3.0 redenen , maar omdat geluid nog belangrijker was, uiteindelijk voor de Dark Power 13 gekozen. Die heeft bij Cybenetics een A++ score qua geluid, de Pure Power A. Ik ben zeer tevreden over de absolute stilte van de voeding.
Top bedankt voor jullie uitleg!
Trouwens kan je op de site van BeQuiet ook zien welke kabels erbij zitten.
https://www.bequiet.com/en/powersupply/4068 -> Characteristics -> Technical Data -> Infographics.
Dit klopt niet, ik kan gewoon mijn XTX79000 aansluiten met verloopkabels die standaard bij zitten :).
Ik heb zelf een bequiet pure power 12 M 750W en deze heeft een kabel met dual 8pin gpu aansluitingen.
Dus voor een 2060 super heb je geen verloopkabels nodig, maar bijvoorbeeld voor een 7900 xtx wel.
Dan zul je voor oude videokaarten inderdaad verloop kabels moeten gebruiken

Wat alleen meegeleverde kabels betreft dat geld voor zover ik weet ALLEEN voor de PSU kant aan de videokaart kant kan men gebruiken wat je wilt
Zijn er wel verloopkabels die van 12VHPWR (PSU) naar 2x of 3x PCI 8/6+2pins gaan?
Als ze er niet zijn, kun je ze maken. De pin out van beide connectoren is standaard en kabels om voeding cable extensions mee te maken zijn goed verkrijgbaar.
Volgens mij heeft Asus bij hun 3.0 voedingen een verloop van 12vhpwr aan de voeding-kant naar 6+2 pci-e aan de videokaart. Van de 7 verschillende merken die ik tot nu toe ben tegengekomen, is hun 12vhpwr connector aan de voeding-kant allemaal hetzelfde: 12v onder, aarde boven, net als aan de videokaart-kant. Ziet er dus naar uit dat de fabrikanten *eindelijk* een universele standaard hebben gevonden voor deze nieuwe kabel.

Ik heb verder nog geen aftermarket verloopkabels gespot, maar ze zijn uiteraard vrij makkelijk te maken. Ik heb al eens voor een klant een 12vhpwr naar 4+4-pin eps gemaakt. Maar een 12vhpwr naar 2x 6+2 is ook zonder al te veel moeite te maken. 3 pcie stekkers zou wel bijzonder veel splits in de draden vereisen, aangezien je dan van 6 aarde-pins in de 12vhpwr gaat naar 15 aarde-pins in de pcie-stekkers.
Ik meende van wel eigenlijk maar kan het heel goed mis hebb
Worden de meeste psu's niet gewoon bijna compleet van Seasonic gekocht? In ieder geval het high-end spul van Corsair en NZXT, maar volgens mij van de meeste andere merken ook.

Seasonic is niet de goedkoopste, maar toch koop ik die het liefst. Beetje de Noctua van de psu-wereld, vind ik. :)
Nee hoor die word door andere fabrikanten geproduceerd, Seasonic is zeker niet meer wat het ooit was , al moet ik zeggen dat de Vertex PSUś wel gewoon top kwaliteit zijn weer. Maar er zijn genoeg andere manufactory die voor de andere merken , be quiet, corsair, nzxt , cooler master, fsp , fractal etc. prima psuś in elkaar steken. Seasonic heeft in zijn 2 fabrieken het vaak te druk voor hun eigen psuś zowel retail als industrieel / embedded / server. Daardoor zijn veel vendors geswitched naar andere producenten.

Buiten dat zien we op dit moment oplopende productie tijden , slechte voorraden bij de merken zelf, er lijken bepaalde materialen niet goed leverbaar waardoor er geen extreem grote voorraden aan psu's liggen in het kanaal , productie gaat gewoon niet snel genoeg , volgens 3 vendoren die ik gesproken heb kan dit nog wel even duren.

[Reactie gewijzigd door Gipsy King op 25 mei 2023 07:02]

Hoop dat ze wel de omschakeling naar titanium efficiency voedingen met atx 3.0 gaan maken. In de pricewatch is dat enkel die be quiet dark power 13, maar die haalt het in deze review voor het 1000W model qua efficiency dan toch net niet op onze 230V. Effectief daar dan nog nul aanbod vandaag in die combinatie helaas. Weinig voorraad is één ding, hoge prijs ook zo wat, maar helemaal geen maximaal efficiënt aanbod is welhaast flauw.
Wat voor capaciteit voeding zoek je dan want bij 1600 watt zie ik een aantal modellen in de PW
Ergens rond de 750W. Die efficiency gaat om percentages, voor titanium is de laagste test belasting 10%. Met 1600W is dat 160W vanaf waar die pas een beetje efficiënt hoeft te zijn. Dan is vanaf 75W veel meer in lijn met ook het nodige desktop werk, doe niet enkel gamen op die pc.
Dan vrees ik dat je gelijk heb al kan ik dat nu niet controleren

Als je me eraan herinnerd via pm wil ik wel even voor jou op jacht gaan
Toch wel jammer dat het zo lang duurt voor de Vertex Platinums op de markt komen. Ik zit erop te wachten.
In het overzicht staat bij elke voeding wat de OEM is. Even samengevat:
  • CWT (Channel Well) (7x)
  • FSP (Fortron) (3x)
  • Seasonic (2x)
  • Gospower (1x)
  • HEC (1x)
En ik zie alleen bij SFX al 3x Great Wall staan.
Anoniem: 238040
@HMC25 mei 2023 08:17
Zelf koop ik ook alleen nog maar Seasonic. De 80 Plus Gold Focus modellen. Nooit problemen mee gehad.
Grappig dat je het zegt, want juist de Seasonic 80 plus focus heeft dus wel problemen. ;) Afhankelijk van je GPU kun je daar wel of geen last van hebben.

Seasonic stak ooit met kop en schouders boven de rest uit in kwaliteit, maar dat is tegenwoordig echt niet meer zo. Dus blind alleen maar seasonic kopen is tegenwoordig niet meer zo handig.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 25 mei 2023 09:21]

maar deze issues zijn ondertussen al een tijdje fixed zoals te lezen in de 1e post van die thread:
edit: the 2019 based Focus GX/GM/PX have fixed mentioned issues
Dat klopt. Maar "nooit problemen mee gehad" is dus echt een n=1-ervaring die in het algemeen niet geldt voor seasonic.
Ik ook geen problemen mee ;). En als ik kijk naar amazon /reacties hier enzo vallen die best wel mee denk ik :).
Tjah, bij een voeding met matige componenten en hoge ripple zul je ook weinig slechte reviews vinden.

Dat een GPU het na een paar jaar mysterieus begeeft, of dat de OCP het niet deed die ene keer in de 10 jaar dat het nodig was, dat lees je in een gebruikersreview niet terug.

Daarom kun je bij PSU's beter naar reviews kijken van mensen die de componenten en topologie kunnen beoordelen en die de apparatuur hebben om zo'n ding door te meten. En die reviews zijn recentelijk zeker niet beter dan bij modellen van andere merken.

Als je criterium is dat 'ie het met redelijke kans doet, en dat was het, dan werkt de gemiddelde merkloze OEM-voeding vaak ook wel.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 25 mei 2023 19:33]

Mijn GPU's zijn ook nog nooit in al die jaren uitgevallen. Hoe verklaar je dat dan? :+

Ook als ik kijk naar reviews van TPU zijn die gewoon goed over seasonic. Maargoed, er zijn zat voedingen te vinden tegenwoordig voor een schappelijke prijs. Het doorbranden van PSU's of beschadigen van andere componenten is echt niet meer van deze tijd denk ik. Zeker als je voor een ietwat gerenommeerd merk gaat en niet ala chieftek.
Tja, er zijn toch echt gewoon recente seasonics waarbij een stroompieken van een iets te zware GPU de OCP inschakelen waardoor je PC uitvalt. Dus nogmaals: generalisaties doortrekken naar de kwaliteit van een heel merk is gewoon zinloos.
Mijn GPU's zijn ook nog nooit in al die jaren uitgevallen. Hoe verklaar je dat dan?
Ja, dat was nou net het hele punt, dat is een n=1-ervaring en dat zegt dus niks. Ik hoef niks te verklaren. Ik heb ook goedkope OEM-voedingen die het 10 jaar doen, zullen we die maar massaal gaan aanraden?

Wil je een voeding kopen: kijk naar grondige reviews van het specifieke model. Niets meer, niets minder. Niet "dit merk heeft het 10 jaar geleden bij mij altijd goed gedaan".

In de categorie "mijn opa rookt al zijn hele leven en hij is er 90 jaar oud mee geworden", mooi voor hem.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 25 mei 2023 19:47]

Die nieuwe SFX voedingen zijn helaas weer fors duurder, moederborden ook al. SFF builds hadden altijd al een stevige meerprijs maar het lijkt wel te veel te worden inmiddels.
Vind het wel jammer want een kleine kast staat toch veel mooier dan een grote met 60% verkwiste ruimte.

[Reactie gewijzigd door Rogers op 25 mei 2023 12:45]

Inderdaad... Ben nog altijd erg blij dat ik mijn SF600 Platinum afgelopen Black Friday heb kunnen kopen voor 80 euro (check de pricewatch maar, echt ongelooflijke korting) :)
Da's een hele goeie deal geweest idd! Geniet ervan zou ik zeggen :)
Mooie prijs, ik heb 4 jaar terug bijna €90 betaald voor de SF450.
Het prijsverschil is inderdaad bizar. De Sharkoon SilentStorm SFX Gold 500W kost € 89,99 en de goedkoopste SFX-L voeding die ze hier aanbevelen kost € 199,-. Je mist wat extra Watts en ATX 3.0, dus er is wel een verschil, maar meer dan 2 keer zo duur vind ik wel erg gortig.

Als je een beetje zuinige hardware hebt (nieuwe non-X Ryzens verbruiken maar 65W en de 4060 Ti verbruikt maar 160W), dan zou ik gewoon lekker voor de oude gaan en die €110 in je zak houden.

[Reactie gewijzigd door Cristan op 25 mei 2023 19:40]

Thomas, laatst had je in de BBG Desktop het advies om te kiezen voor een voeding van Delta https://tweakers.net/pric...elta-gps-1000dba-a22.html. Waarom komt die hier niet terug?
Dit is een bbg waarvoor met name de community heeft gesproken, waarschijnlijk dus een ander inzicht (nu).
Daarnaast is 'ie inmiddels 40 euro duurder dan toen zo te zien, dat helpt natuurlijk ook niet :)
De 1300 watt en 850 zijn weer rete goedkoop dus we zijn allemaal wel benieuwd en willen meer weten over de delta die je ooit aanraadde (en zijn broertjes).

850 watt = 69 euro
https://www.alternate.nl/html/product/1709027

1300 watt = 129 euro
https://www.alternate.nl/...ding/html/product/1709036
Minder Seasonic producten dan ik had gehoopt.
Seasonic is vooral te duur vergeleken met concurrenten. Ze teren imo vrij hard op hun naamsbekendheid ("branding") om een hogere prijs te vragen.

Prima, werkt voor hun, maar dat maakt de voedingen in een BBG niet echt interessant.
Het zou vast ook wel naam zijn, maar bij vrijwel alle reviews in dezelfde klasse die ik gezien heb kwam Seasonic meestal toch wel recht bovenuit de competitie.
Vroeger ja. De kwaliteit van de producten van seasonic neemt sterk af de laatste jaren.
Die beschrijving van de Vertex GX-850 klopt niet, die heeft een Gold-efficiëntie. Tomas bedoelde waarschijnlijk de Vertex PX maar die is geloof ik nog niet uit.

Niet dat je het nou echt nodig hebt, de GX is ook gewoon een prima voeding.
Die Cybenetics certificering die de Vertex -GX krijgt is Platinum , zie rapport hier :
https://www.cybenetics.com/d/cybenetics_Adl.pdf

Vandaag tevens een nieuwe review uit van de vertex-GX 1200 :
https://hwbusters.com/psu...ertex-gx-1200-psu-review/

[Reactie gewijzigd door Gipsy King op 25 mei 2023 12:19]

Vreemd, de Pricewatchpagina waar in het stukje naar gelinkt wordt heeft 'm toch echt als Gold staan, en ik heb 'm notabene zelf hier liggen. Sticker zegt Gold, doos zegt Gold. Dus tja, uh...

Afijn, hij is sowieso efficiënt zat voor de meeste gebruikers. Dank je trouwens voor het opmerken van die Aris review, dacht al even dat ie nooit eens klaar met testen zou zijn. :D

Hij zegt daar trouwens wel het volgende:
The average efficiency is borderline Platinum in the Cybenetics scheme.
Misschien heeft degene die die PDF opstelde 'm dus bij de kenmerken nèt de zijde van Platinum op laten kantelen. Want het is blijkbaar een grensgevalletje en Seasonic is zelf misschien iets te bescheiden geweest.

Al snap ik dat ook wel weer, want anders heeft de PX een unique selling point minder.

[Reactie gewijzigd door SunsetSundae op 25 mei 2023 16:37]

80+ rating is anders are het cybenetics test label :)
Aha. :) Maar is dat dan óók een officieel label, of alleen het meetresultaat van een groep (hoog aangeslagen) hobbyisten?
Haha, ach ja.

Zie nu trouwens dat Aris zelf ook die pdf heeft ondertekend, dus geen collega die de resultaten met dat label heeft samengevat.

Hoe dan ook, het ding is in de praktijk dus nagenoeg Platinum-waardig. Fijn om te weten want het is natuurlijk lang niet de goedkoopste optie. ;)
Ik heb wel eens wat computervoedingen gerepareerd en er is toch wel een enorm verschil tussen de goedkopere en de A merken. Met name op het gebied van filtering en het gebruik van kwaliteitscomponenten waarop bespaard wordt. Mijn advies voor een tweaker is simpel : ga voor een A merk, de C merken kunnen de opgegeven vermogens niet waarmaken en zijn in alles slecht en gaan snel kapot.
Merknaam is niet voldoende. Genoeg A merken maken missers. Corsair, Cooler Master, Be Quiet en Seasonic hebben in de afgelopen 3 jaar allemaal minimaal een matig model gehad
Leuk BBG artikel. Hopelijk komen er half jaarlijkse updates.
Wat ik jammer vond is het feit dat onder de categorie beste Voeding voor 1000W er nog altijd oude niet compatible ATX 3.0 voedingen genoemd staan.
De meeste kopers van deze voedingen zijn ook vaak de mensen die een RTX 4080 of beter aanschaffen, dan verwacht ik van Tweakers dat je altijd de ATX 3.0 voedingen aanraad. Want op het moment dat je oudere modellen aanraad en de koper later upgrade naar een betere GPU komen die idiote split kabels of een dure cablemod kabel welke direct 90 euro op je Voeding prijs gooit. Als je die dure Cablemod kabel meeneemt in de prijs vergelijking, dan ziet het BBG 1000W lijstje er in eens heel anders uit.
De modellen welke ik direct heb gemist zijn namelijk: Corsair RMx Shift RM1000x, Asus TUF 1000W, Gigabyte P1000GM PSU of de MSI MPG A1000G
Alle voedingen in die categorie zijn ATX 3.0-compatibel en komen met een 12Vhpwr-kabel.
ATX 3.0 is zoveel meer dan de extra kabel.
Ze zijn vele malen efficienter met oa spanningspieken.
Dat de fabrikanten het compatibel noemen vind ik persoonlijk misleidend dat ze de 12Vhpwr-kabel erbij doen is uiteraard een plus.
Hoe bedoel je dat precies? Met compatibel bedoel ik gewoon dat ze 100% voldoen aan de ATX 3.0-spec, alle onderdelen daarvan dus.
Ik zou dan liever het (Engelse) woord compliant gebruiken. Dat betekent dat de voeding voldoet aan alle AT3.0-specificaties. Compatibel betekent eigenlijk alleen dat het samenwerkt met ATX3.0, maar dus niet per se dat het ook voldoet aan alle specificaties.
Compliant means it is working like it should as defined by some spec or standard or rules. Compatible means it works, but not necessary setup as defined by the rules.
Bron: stackoverflow.com

Al zijn deze termen misschien in dit geval van ATX-specificaties wel wat minder makkelijk van elkaar te scheiden.
“Zijn ATX 3.0-compatibel en komen met een 12Vhpwr kabel” dus niet ATX3.0 = 12Vhpwr kabel. Dat wordt ook nergens geïnsinueerd.

Alle <450W ATX3.0 voedingen hieven niet eens zo’n kabel om aan de spec te voldoen.

[Reactie gewijzigd door Djarune op 25 mei 2023 13:00]

Sorry mijn fout, dacht dat de genoemde ASUS ROG voeding nog het oude model was..
Zou je in een volgende update van deze BBG ook de kabel kwaliteit kunnen meenemen of de compatibiliteit met eventueel custom cabels? Dat verschilt namelijk enorm per leverancier. Sommige bieden zeer slechte keiharde drop kabels aan, welke je slecht kan verwerken en voor sommige leveranciers bestaan geen custom kabels en zit je te prutsen. En er zijn PSU leveranciers waarbij je bijna de luxe krijgt van Cablemod kabels. Dit element is belangrijk in een eventuele keuze alsook de totaal prijs vergelijking.
...komen die idiote split kabels of een dure cablemod kabel welke direct 90 euro op je Voeding prijs gooit.
In de Pricewatch kan je goedkope 12vhpwr kabels terugvinden voor
Corsair
Seasonic
BeQuiet!
en Cooler Master
Die van CM heeft (nog) geen prijs, maar de andere zijn allemaal minder dan twee tientjes op dit moment.

Enneh, mocht je een ander merk voeding hebben, dan is er een zekere tweaker wiens gebruikersnaam eindigt op 'verhaar' die een stukje aan deze BBG heeft geholpen en kabels op maat kan maken... ;)

Kortom, die 90 euro is nogal overdreven.
Bij "Hoeveel Watt heb ik nodig" word niks gezegd over de afname van het vermogen door de tijd heen.

"Vroeger" was dat wel een dingetje, dan kon je zomaar een 1% per jaar kwijtraken aan vermogen, waardoor je systeem op een gegeven moment instabiel werd. Er word hier wel de vuistregel gegeven - pak altijd 100W meer, maar dat lijkt niet ingegeven door de slijtage door de tijd heen.

Verliezen voedingen nog steeds vermogen naar mate ze ouder worden?
"Zomaar 1% kwijtraken" zet weinig zoden aan de dijk toch qua wat je nodig hebt?

Veel Tweakers zullen iedere 5 jaar of korter een nieuwe PC bouwen. Misschien max 10 jaar. Dan ben je zelfs met een 1000W voeding maar 100W kwijt. En een PC die op 90% draait van de belasting wordt sowieso al afgeraden, je wil liever ergens rond de 60-70% zitten qua geluid en efficiëntie.
Die vuistregel van 100W is al aardig overdreven. Guru3d heeft wel eens getest dat het idle verbruik van een pc rond de 50W ligt, waarbij een deel van dat verbruik al van cpu en gpu komt. Zoals het artikel beschrijft, komt het ook zelden voor dat zowel gpu als cpu 100& belast worden. In de test van tweakers verbruikte het hele systeem tijdens het gamen zelfs minder dan het theoretische maximale verbruik van enkel de cpu en gpu.

Dus de formule "wattage cpu + wattage gpu + 100w (+ omhoog afronden)" geeft je al een flinke veiligheidsmarge om te compenseren voor eventuele slijtage van een voeding.
Ondanks dat er heel kort wordt gesproken over een systeem zonder discrete GPU, wordt er geen rekening mee gehouden. Dat mis ik wel een beetje.
In mijn eigen ervaring hebben de meeste computers die ik voor ogen krijg, geen discrete GPU.
Die trekken maximaal zo'n 100W of zo. Wat is daar nu een gepaste PSU voor?
Dan zou ik voor de "Beste voeding voor een kantoor-pc" gaan, als je het gewoon bij een ATX-voeding wil houden. Daarop kán je een videokaart aansluiten, maar het hóéft natuurlijk niet. Verder zou ook de bovenaan p3 genoemde PicoPSU's nog een optie zijn.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee