Bij het kiezen van een voeding gelden vele criteria voor evenzoveel gebruikers, en het voorgaande is dan ook nadrukkelijk geen koopadvies voor voeding A of voeding B. Wel hoop ik dat dit artikel inzicht geeft in je eigen verbruik en de invloed van zowel het vermogen als de certificering van je voeding. Nogmaals, elk gebruikerscenario is anders, maar met de twee praktijkvoorbeelden in het rekenvoorbeeld zou je in ieder geval een aardige indruk moeten krijgen.
Met de Google Sheet kun je zelf aan de slag om je eigen situatie door te rekenen. Voor je dat gaat doen, is het zaak een eigen kopie te maken van de sheet. Op het tabje 'Berekening' kun je in het linkergedeelte een eenvoudige berekening maken. Daarmee reken je uit hoeveel energie het op 20%, 50% of 100% belasten van een voeding van een bepaald vermogen en bepaalde certificering vraagt. Let wel: daarmee reken je altijd met percentages van het totaalvermogen. Als je een voeding van 650W vergelijkt met een 900W-voeding, reken je met 20%-load dus met respectievelijk 130W en 180W.
Die optie kun je het beste gebruiken om voedingen van gelijke vermogens maar verschillende 80Plus-certificeringen te vergelijken. Je kunt hem ook gebruiken om heel andere elektronica te vergelijken en met rendementen en duty-cycles - de belasting kun je daarvoor misbruiken - te spelen.
Het rechterdeel van de 'Berekening'-tab is bedoeld om met 'realworld-data' te rekenen. De testdata van het testlab zit erin, zodat je de door ons gemeten idle- en load-vermogens van videokaarten en processors kunt gebruiken. Met een correctiefactor kun je een marge inbouwen, bijvoorbeeld voor je koeling of andere overhead, of om eventuele power spikes op te vangen. Vervolgens kun je twee verschillende of twee identieke combinaties van hardware met elkaar vergelijken, zodat je kunt zien wat bijvoorbeeld een videokaartupgrade aan extra vermogen kost. Ook kun je je eigen - al dan niet fictieve - verbruikscijfers invullen. Zo kun je uitrekenen wat je hardware aan vermogen kost en hoeveel geld je daardoor kwijt bent. Je kunt namelijk je actuele energieprijs invullen en zo uitrekenen wat je pc per dag, maand of jaar kost. Alle gele velden zijn bedoeld om data in te voeren; de andere velden tonen de resultaten van de berekeningen. In dit topic, waarin ik onze community om feedback vroeg, staat nog een uitleg over dit tooltje.
Ga naar de Google Sheet met de rekentool
Ga naar het topic met meer uitleg over de rekentool
Hopelijk heb je met de gegeven voorbeelden én met de 'rekentool' voldoende handvatten om voor jezelf te bepalen of je je voeding wilt upgraden en wat die mooie nieuwe hardware nu in termen van je carbon footprint en energierekening kost.