€ 162,99 bij NBB.com

be quiet! Pure Power 12 M 1000W Review

12 februari 2023, laatste update op 12 februari 2023, 1.930 views Rapporteer
Testpanel +2

Deze voeding biedt uitstekende prestaties tegen een aantrekkelijke prijs. Hij voelt niet alleen degelijk aan, hij ziet er ook zo uit en levert stabiele spanningen. Het modulaire systeem is handig, enkele kabels kennen net een klein verbeterpuntje. Ik zou deze voeding zeker aanraden.

Pluspunten

• Krachtige voeding
  • Past goed in 'mooie' kast
  • Handige connectoren en labels bij de voeding

Minpunten

• Moederbord en CPU-kabel mogelijk te kort

Inleiding

Vanuit het Tweakers Testpanel de mogelijkheid gekregen het krachtigste model van de BeQuiet! Pure Power 12M te mogen testen. Deze voeding heeft de nieuwste GPU-power connector met het hoogste vermogen, nl. 600W.
De voeding wordt op enkele onderdelen vergeleken met mijn vorige voeding, de Gigabyte Aorus P850W. Deze voeding destijds gekocht voor mijn nieuwe systeem, welke af en toe gebruikt wordt voor (VR) gaming. Het testsysteem:

CPUAMD Ryzen 5800X (lichte overclock)
GPUAMD 6900XT
RAM2x 16GB @ 1900MHz
MoederbordAsus TUF GAMING B550-PLUS
Storage1x NVMe SSD, 2x SATA SSD, 1x SATA HDD
KastCorsair Carbide 200R

De kast heeft de voeding onderin zitten, waardoor benodigde kabellengtes vaak anders zijn dan een kast waar de voeding bovenin zit.

De volgende punten zal ik behandelen:

Vergelijk met vorige voeding

Voornaamste verschillen zijn:
Aorus P850WPure Power 12M
Vermogen850 W1000 W
12V rails1x (70A)2x (46A + 42A)
Ventilator (diameter)14 cm12 cm

Daarnaast verschillen de kabels in lengte. Zie Installatie voor de ervaring hiermee bij mijn kast met voeding onderin. Ook zijn de connectoren aan de voeding gelabeld en slimmer vormgegeven: je kunt niet verkeerd kiezen of verkeerd om aansluiten.

Belangrijkste specificaties

De specificaties kun je uiteraard vinden op de productpagina, deze zal ik hier niet herhalen. De belangrijkste punten zijn echter:
  • 1000W vermogen
  • 12VHPWR PCI-e 5.0 connector met 600W vermogen
  • 80 Plus Gold gecertificeerd, tot 93.1% efficiënt
  • 2x 12V rails
  • Volledig modulair
  • 12cm fan
  • 10 jaar garantie

Unboxing

De doos is strak vormgegeven. De achterkant bevat de specificaties, verder past de doos bij de uitstraling van de voeding.

Bij het openen valt op dat alles voldoende stevig en netjes verpakt zit, het kan niet gaan rammelen of verschuiven tijdens transport. Ook netjes dat er 5 tie-wraps en de benodigde schroeven worden bijgeleverd.

Wat opvalt aan de kabels is dat alleen die van het moederbord gesleeved is. Daarnaast zijn de meeste gelabeld, behalve voor de drives (SATA/molex kabels) en voor het moederbord. Eén heeft een afwijkend lettertype, maar een kniesoor die zich daaraan stoort.
De connectors zijn handig voor maximale compatibiliteit. Zo is één van de twee CPU-kabels is 4+4 pins, de ander 8 pins. De beide PCI-e kabels bevatten elk 2x een 6+2 pins aansluiting.
De kabels hebben geen kleine condensatortjes voor mogelijk nog wat extra stabiliteit, die wel aanwezig zijn bij de Aorus. Benieuwd of dat een verschil maakt.

Bij het bekijken van de aansluitingmogelijkheden op de voeding wordt duidelijk welke connector er op welke 12V-rail zit, ze zijn gelabeld 12V1 en 12V2, wat keurig is. Wel valt op dat er slechts 2 van de 3 'drive' kabels is meegeleverd.
Je kunt zo zelf slim balanceren over de 12V-rails. Opvallend is dat de 600W 12VHPR/PCI-e 5.0 connector beide rails gebruikt, wat in mijn ogen zeer prettig is. De GPU is inmiddels het meest energiehongerige onderdeel van de PC en kan zodoende het maximale uit de voeding halen.
Het moederbord en de drives zitten per definitie op de eerste, iets krachtigere rail. Verder kun je zowel voor de GPU als de CPU kiezen welke rail je wilt.
Voor degene die de estethiek van de binnenzijde van hun kast willen tonen en belangrijk vinden, is het tof om te zien dat de zichtbare zijkant gestanst het logo toont en de niet-zichtbare zijde de sticker met specificaties heeft.

Installatie

Ik lees normaal geen handleidingen, maar ik zocht toch even op hoe ik het beste de GPU aan kon sluiten. De 6900XT heeft twee 8-pins PCI-e connectors. Dit zou dus op één kabel kunnen worden aangesloten. De handleiding geeft echter aan dat ik 2 kabels moet gebruiken, waardoor de last verdeeld wordt over beide rails. Omdat het moederbord en de drives op de eerste rail zitten, kies ik ervoor de CPU op rail 2 te zetten.

Bij het verwijderen van de huidige voeding herinner ik me weer hoe lastig het was de kabels niet vóór de ventilator aan de onderzijde te laten lopen, voor een optimale airflow. En dat terwijl de aansluitingen horizontaal zitten en aan de bovenzijde.
Dat is bij de Pure Power niet het geval: die zitten verticaal. De PCI-e aansluitingen vallen daarmee ook deels achter de ventilator. Het past echter precies, alhoewel de kabels wel wat in een bocht zijn gedrukt die de handleiding niet voorschrijft. Achteraf installeren van een andere PCI-e connector zal een crime zijn, dan is het beter de voeding even los te maken, kabels aan te sluiten en weer terug te plaatsen waarbij de kabels dus in een bocht geduwd moeten worden om te passen met de ventilator. Dit is echter meer mijn kast aan te rekenen dan de voeding, maar wel iets om rekening mee te houden. De 12VHPR kabel past wél makkelijker: deze is minder breed en komt daardoor precies boven de ventilator uit. Wel is deze ook gesleeved en stugger, waardoor deze iets voor de ventilator langskomt en dus de airflow wat zal beïnvloeden.
Wel valt op dat de behuizing steviger voelt, van dikker metaal is. Dat verklaart wellicht al het verschil in gewicht, al is dat klein. De voeding voelt in elk geval erg degelijk aan.
De CPU-kabel is 5cm korter dan die van de Aorus, maar is voldoende om helemaal bovenin te komen, waar direct de aansluiting zit op mijn moederbord. Als de aansluiting meer naar beneden zou zitten, zou het krap worden om het aan te sluiten.
De extra lengte tussen de SATA-power aansluitingen (15cm ipv 10cm) komt bij mij erg goed van pas. Eerder moest ik nog een verloopje gebruiken wat ik nog had liggen omdat het nét niet paste, deze kabel biedt precies een goede lengte om makkelijker drives die náást elkaar zitten aan te sluiten. Ook in de molex-aansluiting op het eind van één van de twee drive-kabels handig: er is een verdikking boven en onder om deze goed past te kunnen pakken, i.p.v. kleine uitstulpsels aan de zijkant. Hierdoor sluit je deze makkelijker aan, maar zal vooral verwijderen ook weer makkelijker zijn. En molex is tegenwoordig zelden nog in gebruik, maar ik heb nog een fancontroller die ik nog gewoon kan gebruiken.
[img=620]jDzaF27q[/img]
De PCI-e kabels zijn net iets minder makkelijk weg te werken als bij de Aorus. Dat komt omdat de kabels wat stugger zijn, waarschijnlijk door het gebruik van meer metaal. Dat is op zich niet verkeerd, maar omdat er twee PCI-e connectoren op een kabel zitten, is er met de aansluiting conform handleiding op elke kabel een connector die je niet gebruikt. Dus voor mensen die de esthetiek van hun kast belangrijk vinden is dat dan weer mogelijk een minpunt, voor mijn kast is het geen probleem. Wel is de ventilator onderin een klein beetje geblokkeerd, door de moederbord aansluiting.
De PCI-e5.0 ofwel 12VHPR-connector kan vrij eenvoudig in een bocht worden geplaatst, waardoor ook met niet al teveel ruimte tussen zijkant van je kast en je GPU de stekker kan worden geplaatst. Ik vermoed dat je zo'n 3cm minimaal nodig hebt.

Prestaties

Ik heb zowel de oude voeding als nieuwe voeding op twee manieren gemeten: verbruik aan stopcontact en voltagemetingen met software. Het verbruik aan het stopcontact is niet accuraat gedaan en de gebruikte Zigbee-plug geeft slechts 1x per minuut het vermogen door. Er wordt dus geen rekening gehouden met de powerfactor of iets. Maar bij gebrek aan beter geeft het allicht een indicatie.
Beide voedingen scoren gelijk qua verbruik aan het stopcontact. Zowel het piekvermogen als het standby/uit vermogen als idle vermogen geven telkens dezelfde waarden. Ook het gemeten energieverbruik over 3 runs 3Dmark is nagenoeg gelijk.

De voltagemetingen tonen aan dat de PurePower op de 12V en 3.3V gemiddeld dichter op hun nominale spanning zitten dan de Aorus. De Aorus wijkt gemiddeld meer af naar boven. Wel is te zien dat de Aorus 12V iets minder veel afwijkingen lijkt te vertonen, de standaarddeviatie is iets lager. Maar de afwijkingen zijn bij beide voedingen letterlijk de minimale stap die de digitale spanningsmeters maken. Ook is er geen correlatie te zien tussen zware of lichte belasting met dit systeem. Het piekvermogen komt bij beide hetzelfde uit (464W) onder belasting met 3Dmark. Misschien is dit te wijten aan het ontbreken van het condensatortje op de uiteinden van de connectoren, maar het verschil is wiskundig gezien insignificant en zegt dus feitelijk niets.

Daarmee kom ik tot de conclusie dat qua prestaties de Aorus en PurePower in de praktijk in mijn systeem hetzelfde zijn: ze lijken even efficiënt en even stabiel, waarbij de PurePower gemiddeld gezien nog minder afwijkt van de nominale spanningen op de 12V en 3.3V, alleen op 5V iets meer. Gezien 12V verreweg de belangrijkste is en hier geen enkel verschil in komt bij zware of lichte belasting, durf ik dan ook wel te stellen dat deze voeding zeer capabel is voor mijn systeem.

Wel lijkt het alsof de ventilator altijd draait: ik voel heel lichtjes een briesje aan de achterzijde. Maar ik kan deze in elk geval niet horen, zelfs met mijn oor er tegenaan komt het geluid hiervan, als dat er al is, in elk geval niet boven de rest van de ventilatoren (6 stuks, op zo laag mogelijke snelheid) uit. Ook hoor ik geen statische geluiden bij belasting of juist idle, welke wel enigszins van mijn moederbord afkomen. Daar hebben beide voedingen geen merkbaar verschil in gemaakt.
Daarnaast is de lucht gewoon koud, er lijkt nauwelijks warmte te worden geproduceerd.

Heb jij ook een be quiet! Pure Power 12 M 1000W?

Dank voor het schrijven van deze interessante review!

Kan je iets zeggen over hoe soepel de 12VHPR/PCI-e 5.0 kabel is, vooral aan de kant waar de connector aan de GPU wordt gekoppeld?
Mensen die een RTX40xx of RTX3090ti kaart gaan gebruiken zullen deze kabel inzetten en aangezien de kabel in veel behuizingen mogelijk tegen de zijwand komt.
De kabel dient dan een 90 graden bocht te maken en het ligt aan de soepelheid van de kabel hoe makkelijk/moeilijk dat gaat.

[Reactie gewijzigd door Leader98 op 22 juli 2024 17:22]

Goede vraag. Ik heb het even voor je geprobeerd en hier een foto van bijgevoegd, met een USB-kabel for scale ;). Indien de connector in de GPU zit, heb je nog ongeveer 3-4 cm nodig tussen de zijkant van de kast en je GPU. Met een beetje geweld misschien nog minder. Maar hij kan vrij eenvoudig behoorlijk haaks geplaatst worden.
Dankjewel! Dat is de info waar ik naar op zoek was!
Ik neem aan dat de kabel redelijk flexibel is doordat er aan het eind alleen losse draden zitten en geen mantel om de draadboom heen?
Klopt inderdaad. Je voelt dat waar deze bij elkaar vastgebonden zijn, de flexibiliteit minder is.
Top deze review! Het meest bijzondere aan de voeding (zeker eentje die op ATX3.0 is gericht) vind ik eigenlijk nog wel de multirail setup. Heb het idee dat ik daar echt al héél lang niet meer over heb hoeven nadenken. Is voor mij toch wel een reden geweest om niet voor deze voeding te gaan. Jammer wel, want hij is scherp geprijsd en het aanbod atx 3.0 voedingen met native 12VHPWR is nou ook niet echt denderend op het moment.
Dank :) Ja was ook beetje een verrassing. Anderzijds is de 12VHPWR gewoon over beide verdeeld, en zijn de PCIe power connectors op elke rail beschikbaar. Dus even er kort over nadenken, maar desondanks toch heel flexibel. De GPU is hier toch het sturende element in tegenwoordig.
Dat is in ieder geval wel mooi geregeld dan. Zeker voor het huidige marktaanbod aan componenten. Ik weet ook dat het een onzinnige opgave is op dit soort dingen te proberen te 'future-proofen', maar een single rail voelt voor mij toch wat prettiger.

Moet zeggen dat het echt een ellendige opgave is gebleken een single rail, atx 3.0 compliant, native 12VHPWR te vinden binnen redelijke termijn. Aanbod is schaars en m'n bestellingen blijken telkens vertraagd / niet leverbaar. :( Wel weer typisch de PC-componenten markt om zo bagger om te gaan met de uitrol van een nieuwe standaard. (Sorry voor de rant)
Kijk eens naar de Cosair voedingen type Corsair RM1000x SHIFT. ATX 3.0
Deze zijn er van 750-1200W.
Wat erg handig kan zijn is dat bij deze SHIFT versie de stroom kabels aan de zijkant eruit komen (aan de zijde waar achter kant van het moederbord zit) Je hebt wel een kast van minimaal 24 cm breed nodig, om de connectors ruimte te geven. Hierdoor is de afstand naar de 12V connectors op het moederbord ook kort.
Je kunt je pc opbouwen, kabels met tire-raps doen en als laatste aan de zijkant in de voeding prikken.
Hij maakt van 2 aansluitingen op de voeding 1 4090 power connector

[Reactie gewijzigd door jumjum op 22 juli 2024 17:22]

Misschien is dat dan prikkel genoeg om de single rail-wens op te geven ;)
Zie hier de uitleg van BQ mbt PCIe kabel en de 4cm

[Reactie gewijzigd door Hackus op 22 juli 2024 17:22]