Wie een systeem samenstelt, komt nu eenmaal voor de vraag te staan hoeveel watt aan vermogen de voeding moet kunnen leveren. Een snelle Google-zoekopdracht brengt ons naar de website van Coolblue, waar te lezen valt dat voor een gaming-pc altijd minstens 750W benodigd is, of zelfs 850 tot 1000W als je een 'extra toekomstbestendige' keuze wilt maken. Vergeet dat direct, want zo simpel is het natuurlijk niet.
Verbruik van processor en videokaart als basis
Voor het bepalen van het juiste vermogen van een voeding, kijk je als eerste naar het stroomverbruik van de twee meest verbruikende onderdelen van je configuratie: de processor en de videokaart. Heb je geen losse videokaart, dan gaat dat tweede natuurlijk niet op. Samen zijn deze componenten in vrijwel alle game-pc's verantwoordelijk voor het leeuwendeel van het totale verbruik.
Zowel cpu's als gpu's zijn vaak voorzien van een tdp-waarde, dus het is verleidelijk om daarmee te gaan rekenen. In de praktijk gaan vooral processors vaak over hun tdp heen. Je kunt als uitgangspunt dus beter het daadwerkelijk gemeten stroomverbruik nemen, dat je op Tweakers terugvindt in reviews en onze Best Buy Guides voor processors en videokaarten.
Nu zijn de cpu en gpu verantwoordelijk voor een groot deel van het verbruikte vermogen, maar niet voor alles. Vrijwel elk systeem heeft ook nog fans, ssd's, aangesloten USB-apparaten en andere onderdelen die niet veel, maar tegelijk ook niet verwaarloosbare hoeveelheden energie uit de voeding trekken. Er moet dus nog iets bij de optelsom.
Praktijkvoorbeelden
Laten we daarvoor eens twee voorbeelden pakken. Onze Desktop Best Buy Guide van december bestond uit twee gamingsystemen. De 1440p-pc combineerde een AMD Ryzen 5 5600 met een RX 6700 XT-videokaart, het 4k-systeem bestond uit een i5 13600KF en een RX 6900 XT. Tellen we het maximale stroomverbruik van de cpu en gpu uit de 1440p-pc bij elkaar op, dan komen we uit op 290W. Het daadwerkelijke verbruik van het complete systeem tijdens het gamen is met 270W zelfs iets lager. Ook bij de 4k-pc komt het totale verbruik met 430W zo'n 50W lager uit dan het theoretische maximum van de cpu/gpu-combi.
Systeem | Processor | Verbruik processor |
Videokaart | Verbruik videokaart |
Verbruik cpu en gpu |
Verbruik compleet systeem |
1440p | R5 5600 | 65W | RX 6700 XT | 225W | 290W | 270W |
4k | i5 13600KF | 175W | RX 6900 XT | 304W | 479W | 430W |
De crux daarvan is dat de meeste taken en games niet alle hardware tegelijk maximaal belasten. Toch is het verstandig om je voeding voor te bereiden op dit theoretische scenario; een uitvallende voeding wil je koste wat kost voorkomen. In het forumtopic voor het samenstellen van deze BBG kwam bijvoorbeeld de vuistregel voorbij om 100W op te tellen bij het cpu- en gpu-verbruik; dat lijkt ons een veilige marge.
Toch meer vermogen?
In theorie zou je dan dus uitkomen op een 400W-voeding voor de 1440p-pc en een 550W-voeding voor het 4k-systeem. Toch zijn er nog een aantal belangrijke overwegingen om een voeding met een hoger vermogen te kiezen. Voedingen zijn namelijk het efficiëntst in het middelste deel van hun vermogensbereik; zowel bij zeer lage als zeer hoge belasting is de efficiëntie minder goed. In ons artikel over de zin van een voeding met een hoger rendement, berekenden we dat een 500W-voeding in de meeste gevallen de zuinigste oplossing zou zijn voor het 1440p-systeem, terwijl de 4k-pc het zuinigst zou werken met een voeding van 700 of 800W.
Een andere reden om een voeding met een hoger vermogen te kiezen, is dat sommige videokaarten veel hogere stroompieken kunnen genereren dan hun reguliere maximumverbruik. Onder andere de RX 6950 XT en de high-end RTX 3000-kaarten staan hierom bekend. Het gaat dan om pieken van hooguit een milliseconde, maar die kunnen genoeg zijn om de overbelastingsbeveiliging van een voeding te activeren en zo je systeem uit te laten vallen. ATX 3.0-voedingen kunnen gegarandeerd spikes tot wel 200 procent van het continue vermogen aan. Hoewel veel oudere voedingen ook enige tolerantie hebben, heb je die garantie daarbij niet vanuit de specificatie en kan een paar vermogensklassen hoger nemen dus een goed idee zijn.
Kortom, wil je weten welk vermogen je minimaal nodig hebt, neem dan het maximale gemeten stroomverbruik van je processor en videokaart, en tel daar nog ongeveer 100W bij op voor de rest van je hardware. Wil je daarbij ook de best mogelijke efficiëntie, shop dan nog een of twee vermogensklassen hoger; wat natuurlijk ook aan te raden valt als je ruimte wilt houden voor toekomstige upgrades naar meer verbruikende hardware.
Meerwaarde hoger efficiëntielabel
Zowel 80Plus als Cybenetics delen labels uit aan voedingen om een indicatie te geven van hun efficiëntie. Sommigen zullen een hoog label kiezen puur omdat ze het energieverbruik zo laag mogelijk willen houden, maar wie er meer pragmatisch naar kijkt, zal willen weten of de meerprijs van bijvoorbeeld een Platinum- of Titanium-voeding terug te verdienen valt.
Met de huidige hoge energieprijzen is het antwoord al gauw 'ja', zo bleek uit het eerder aangehaalde artikel. Gebruik je je pc vaak en intensief, dan levert een zeer efficiënte voeding een besparing van enkele tientjes per jaar op je stroomrekening op. Het precieze antwoord voor jouw situatie hangt natuurlijk af van welke hardware je precies hebt en hoe je je systeem gebruikt. Om de meerwaarde van een efficiëntere voeding voor jouw situatie te berekenen, hebben we een rekentool beschikbaar gemaakt.