Let op: je bekijkt een oudere versie van dit artikel. Bekijk hier de nieuwste versie van dit artikel.

Processor Best Buy Guide

De beste cpu's in november 2023

Inleiding

Welke processor kun je het best kopen? Die vraag beantwoorden we in de Processor Best Buy Guide, waarvoor we alle courante processors van AMD en Intel testen. Sinds de vorige editie heeft Intel zijn veertiende generatie Core-processors uitgebracht, dus die hebben we meegenomen, maar ook alle tussentijdse prijswijzigingen hebben natuurlijk invloed op onze aanraders.

Update: Er is inmiddels een nieuwere Processor Best Buy Guide verschenen.

Ga naar de nieuwste Processor BBG

Ben je op zoek naar aankoopadvies voor een complete pc? Check dan onze Desktop BBG.

Goede prestaties en goede prijs

Je kunt natuurlijk stellen dat de snelste processor automatisch de beste is, maar voor vrijwel alle consumenten speelt ook de prijs een belangrijke rol. Een goedkope processor koop je al voor rond 70 euro, waarmee je prima uit de voeten kunt voor bijvoorbeeld tekstverwerken en webbrowsen. De prestaties zijn voor dergelijk gebruik misschien niet eens het belangrijkst. De aanwezigheid van een geïntegreerde gpu kan je bijvoorbeeld de aanschaf van een losse videokaart besparen, wat voor de totaalprijs van zo'n systeem veel wezenlijker is.

Gebruik je je pc voor zwaardere productieve taken of voor gaming, dan wordt een snellere processor met meer cores en hogere klokfrequenties al snel aantrekkelijker. In het creatieve spectrum profiteren vooral taken als rendering van veel cores. Specifiek voor gamers is het belangrijk dat de gekozen processor snel genoeg is om de videokaart optimaal te laten presteren, waarbij de snelheid per core doorgaans minstens zo belangrijk is als de totale rekenkracht.

Beste processor 2022

Huidig aanbod van AMD en Intel

Voor consumenten zijn op dit moment vooral de AM4- en AM5-platforms van AMD en socket 1700 van Intel relevant. Het luxere hedt-segment, traditioneel bestaande uit processors met extra veel cores voor semiprofessioneel gebruik, bloedde de afgelopen jaren een beetje dood. AMD blaast het segment echter nieuw leven in met de Threadripper 7000-processors, die we hopen binnenkort te kunnen testen.

AMD zit op dit moment in een transitiefase. Na vijf jaar dezelfde socket AM4 te hebben gebruikt, passen de Ryzen 7000-modellen uitsluitend in de nieuwe AM5-socket. Die ondersteunt nieuwe technologie als DDR5-geheugen en PCIe 5.0-slots, maar moederborden met die socket zijn daardoor ook flink duurder dan die voor AM4. AM4-processors en -moederborden zijn nog altijd ruim verkrijgbaar, alleen zullen er naar verwachting geen nieuwe cpu's meer uitkomen voor deze oude socket.

Intel hanteert al sinds jaar en dag een cadans van twee generaties per socket, maar met de veertiende generatie Core bracht Intel een derde generatie voor socket 1700. Deze Core 14000-processors passen in zowel 600- als 700-seriemoederborden, net als cpu's uit de twaalfde en dertiende generatie. De veertiende generatie is er voorlopig alleen in het hogere segment; Core i3's in de nieuwe serie worden bijvoorbeeld pas volgend jaar verwacht.

AMD socket AM4 AMD socket AM5 Intel socket 1700
Modelnamen Athlon / Ryzen
1000 t/m 5000
Ryzen 7000 Celeron / Pentium
Core i3/i5/i7/i9
12e, 13e en 14e generatie
Aantal cores Max. 16 Max. 16 Max. 8P + 16E
Aantal PCIe-lanes 20x PCIe 4.0 24x PCIe 5.0 16x PCIe 5.0 + 4x PCIe 4.0
Geïntegreerde gpu Nee
(behalve -G)
Ja Ja
(behalve -F)

Socket, moederbord en geheugen

Welke processor je kiest, bepaalt in hoge mate hoe de rest van je systeem eruit komt te zien. Je moet een moederbord gebruiken met dezelfde socket als je cpu, bijpassend geheugen uitzoeken en zorgen voor voldoende koeling. Bij steeds meer processors krijg je geen standaardkoeler in de doos, maar zelfs als dat wel het geval is, wil je die als liefhebber van een stille pc vermoedelijk niet gebruiken.

De indeling van deze Processor BBG is iets anders dan voorheen, in voorbereiding op een nieuw technisch format dat we in de toekomst in gebruik gaan nemen voor het presenteren van Best Buy Guides. Op de volgende pagina's vind je ons advies op basis van de meest voorkomende gebruiksdoelen en een speciaal advies voor de prijsbewuste koper. Onderdeel daarvan zijn natuurlijk de bekende CPU Prestatiescores en de prijs-prestatiegrafieken. Op de laatste pagina vind je de testresultaten van alle processors in alle individuele benchmarks, voor als je zelf uitgebreid in de resultaten van de voor jou relevante tests wilt duiken.

Lees meer