Inleiding
Samengevat
De Samsung Galaxy Z Fold5 lijkt op papier niet veel te zijn veranderd in vergelijking met de voorloper, de Z Fold4. De smartphone heeft dezelfde camera’s en accu, en hetzelfde scherm als zijn voorloper. Toch is er op al deze gebieden verbetering te zien. De accu gaat iets langer mee, het scherm is een stuk helderder en gemaakte foto’s worden beter verwerkt. Dat laatste gebeurt zo goed dat er soms zelfs geen verschil is met foto’s die zijn gemaakt met de Galaxy S23 Ultra. De opvallendste verbetering is het schanier. De twee helften rusten plat op elkaar, zonder de ruimte die bij het vorige model overbleef. Dit houdt stof en ander vuil makkelijker buiten. De vouw is echter nog steeds aanwezig, en goed te zien en te voelen. De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 is een krachtige opvolger, die het toestel snel en vloeiend laat werken. De chip throtthlet minder snel en de kloksnelheid wordt minder verlaagd tijdens het throttlen. De mogelijkheid om te multitasken en de smartphone als minilaptop te gebruiken dankzij de taakbalk, is ook verbeterd. Het updatebeleid van Samsung zorgt ervoor dat je tot 2028 softwarematig up to date blijft.
Het jaar van de foldable is in volle gang en hoewel wij er in de Benelux niet zoveel van meekrijgen, aangezien het overgrote deel hier niet wordt uitgebracht, gaat Samsung gestaag door met het uitbrengen van vouwbare smartphones. Dit jaar gaat het om de Galaxy Z Fold5 en Galaxy Z Flip5. De Flip5 hebben we al behandeld in een andere review en in deze review gaan we aan de slag met de Fold5. Op de markt van foldables met een clamshellfomfactor heeft Samsung meer concurrentie en moet het een tandje bijzetten. Bij de vouwbare smartphones met een bookformfactor is het in de Benelux wat rustiger.
Net als bij de Flip5 lijkt er niet zoveel te zijn veranderd aan de Fold5 als we kijken naar de voorgangers. De introductieprijs is wel met 100 euro omhooggegaan, maar dat lijkt een globale trend. Een andere opvallende verbetering is het scharnier. Dat is zo gemaakt dat de twee helften nu plat op elkaar rusten en het toestel weer een stukje dunner is geworden. Voor de rest heeft de smartphone een snellere processor en een model met meer geheugen.
Wij hebben de Z Fold5 op de pijnbank gelegd en op sommige punten vergeleken met de Galaxy S23 Ultra. Wij hadden de voorloper, de Fold4 graag willen meenemen in deze vergelijking, maar die was helaas niet voorhanden. Gelukkig kon ik hier en daar eventjes een privé-Fold4 in mijn handen houden om toch nog wat elementen te vergelijken. Zijn de weinige veranderingen die de Fold5 heeft ondergaan, genoeg om voor dit toestel te gaan, of kun je voor een lager bedrag beter gaan voor het model van vorig jaar? Je leest het in deze review.
Behuizing en schermen
Net als bij de Flip5 lijkt er op het eerste gezicht niet veel veranderd als we de Fold4 en Fold5 naast elkaar leggen. De smartphone heeft dezelfde schermen met een resolutie van 904x2316 pixels voor het buitenste en 1812x2176 pixels voor het binnenste scherm. Wat wel veranderd is bij het buitenste scherm, is de glaslaag. Deze is nu van Gorilla Glass Victus 2. Daarnaast zijn de binnenste schermranden iets dunner geworden, waardoor de screen-to-bodyratio 91,1 procent is in plaats van 90,9 procent op de Fold4. Het scherm is met 6,2 inch even groot gebleven.
Het toestel kan net als zijn voorganger tot op zekere hoogte tegen water. De IPX8-rating geeft aan dat het apparaat 1,5 meter diepte in zoet water dertig minuten lang kan overleven. De X in de IP-rating geeft aan dat het toestel niet stofdicht is. Dit was bij de Fold3 en 4 ook al zo, dus ook op dat vlak is er niets veranderd. De randen zijn nog steeds van verstevigd aluminium, wat Samsung Armor Aluminium noemt, en zijn glimmend afgewerkt in plaats van mat, net zoals bij de vorige versie. De smartphone geeft niet mee en kraakt niet als hij wordt getordeerd. Over het vouwscherm zit weer een vooraf aangebrachte, plastic screenprotector, die je in principe niet mag verwijderen. Het swipen voelt daarmee net niet zo glad aan als op een gemiddelde smartphone met glazen scherm en het is ook nogal makkelijk om krassen te maken op het scherm.
De camera’s op het eiland zien er hetzelfde uit en dat geldt ook voor de knoppen en aansluitingen op het toestel. Daarnaast is, net als bij de Flip5, het scharnier onder handen genomen. Het nieuwe scharnier laat het binnenste scherm een waterdruppelvorm aannemen. Hierdoor kunnen de twee helften plat op elkaar rusten; bij de Fold4 zat hier nog ruimte tussen. De nieuwe oplossing kan tot gevolg hebben dat de vouw opengeklapt minder goed zichtbaar blijft. Bij de Fold5 is de vouw nog steeds goed zichtbaar en voelbaar, maar iets minder dan bij de Fold4.
Het nieuwe scharnier heeft de smartphone iets dunner gemaakt en Samsung heeft verder nog wat kleine aanpassingen gedaan aan de behuizing die niet opvallen, tenzij je de Fold4 en Fold5 naast elkaar hebt liggen. In opengevouwen stand is de smartphone 154,9x129,9x6,1mm groot en dichtgevouwen is dat 154,9x67,1x13,4mm. Het toestel is met 253g bovendien iets lichter dan zijn voorganger. We hebben alle specificaties van de behuizing in de onderstaande tabel gezet.
:strip_exif()/i/2006026018.jpeg?f=imagenormal)
|
Opengeklapt |
Dichtgeklapt |
|
Galaxy Z Fold4 |
Galaxy Z Fold5 |
Galaxy Z Fold4 |
Galaxy Z Fold5 |
Lengte |
155,1mm |
154,9mm |
155,1mm |
154,9mm |
Breedte |
130,1mm |
129,9mm |
67,1mm |
67,1mm |
Dikte |
6,3mm |
6,1mm |
14,2mm |
13,4mm |
Gewicht |
263g |
253g |
263g |
253g |
Beeldschermen
We schreven al dat er op papier niet zoveel veranderd is aan de schermen. Ze zijn even groot, en hebben dezelfde resolutie en refreshrate als die van de Flip4. Het binnenste scherm is 7,6 inch groot. Net als bij het model van vorig jaar is er geen echte punchhole aanwezig voor de camera, maar bevindt de binnenste ‘frontcamera’ zich achter het scherm. Op de plek waar de camera zit, zijn wat minder pixels aanwezig, zodat er genoeg licht naar binnen kan vallen voor de camera.
:strip_exif()/i/2006026012.jpeg?f=imagenormal)
Het buitenste scherm is 6,1 inch groot en heeft een resolutie van 904x2316 pixels. De resolutie van het binnenste scherm is 1812x2176 pixels. De schermen hebben een automatisch aanpasbare verversingsfrequentie van maximaal 120Hz en ondersteuning voor HDR10+. We hebben onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware erbij gepakt om de beeldkwaliteit te beoordelen. De schermen van de Fold5 hebben we in de onderstaande tabel voorzien van een rode balk, die van de Fold4 van een blauwe en die van de Galaxy S23 van een groene.
- Piekhelderheid wit (33% schermoppervlak)
- Minimale helderheid
- Kleurtemperatuur
- Gemiddelde grijswaardenfout
- Gemiddelde kleurfout
De schermen van de Fold5 mogen dan wel, als je naar de specificaties op papier kijkt, hetzelfde zijn als die van zijn voorloper, Samsung heeft er op het gebied van prestaties een stuk meer uit weten te halen. Met ruim 1500cd/m² zijn beide schermen de felste die we tot nu toe hebben getest. Als je in de grafiek kijkt, zie je dat alleen de toestellen van Apple hoger scoren, maar deze gemeten helderheid is maar van korte duur.
Ook met de minimale helderheid zit het goed. De schermen kunnen in het donker zeer goed worden gebruikt en zowel het binnenste als het buitenste kan minder dan 1cd/m² fel zijn. We krijgen gemengde gevoelens als we kijken naar de kleurweergave. Het voorste scherm geeft de kleuren accurater weer dan zijn voorganger, terwijl het binnenste scherm het juist wat slechter doet. De afwijking is net groot genoeg om met het blote oog zichtbaar te zijn. Mocht het je storen, dan kun je in de uitgebreide beeldscherminstellingen de kleurtemperatuur wijzigen. Let op, deze wijziging heeft invloed op zowel het binnenste- als het buitenste scherm. Je zult dus moeten zoeken naar een ideale temperatuur, die voor beide zo dicht mogelijk bij de realiteit komt.
Camera
Ook op cameragebied is er nauwelijks wat veranderd. De Fold5 heeft dezelfde camera’s als de Fold4, alleen de indeling van de lenzen op het camera-eiland is iets anders. De 50-megapixelhoofdcamera heeft een Samsung GN3-sensor van 1/1,56 inch. De camera op de voorzijde van het toestel heeft de Sony IMX374 met een sensorgrootte van 1/3 inch. Verder heeft het toestel een 12-megapixelgroothoekcamera, met een IMX258-sensor van 1/3,06 inch en een 10-megapixeltelecamera met een sensor van 1/3,94 inch. De telecamera geeft je de mogelijkheid om 3x te zoomen. Aan de binnenkant zit ook nog een 4-megapixelcamera achter het scherm: een IMX471 met een sensorgrootte van 1/3 inch.
:strip_exif()/i/2006026010.jpeg?f=imagenormal)
Fotovergelijking
Voor de praktijktest hebben we de Fold5 vergeleken met de Samsung Galaxy S23. We wilden de nieuwe foldable ook vergelijken met zijn voorganger, maar die kregen we helaas niet op tijd binnen. Ze mogen dan wel dezelfde camera’s hebben, de beeldverwerking van de nieuwe soc kan toch andere resultaten geven.
Het eerste wat ons opvalt, is hoe weinig verschil er is tussen de foto’s die geschoten zijn met de S23 Ultra en die van de Fold5. Beide toestellen maken zeer kleuraccurate foto’s, waarbij veel detail wordt vastgelegd. Ook als we in de weer gaan met de telecamera, is er amper verschil te zien. Je zou bijna denken dat beide foto’s met hetzelfde toestel zijn gemaakt en dat is knap.
Als we de ultragroothoekcamera gebruiken, is er wel een klein verschil te zien. De foto’s gemaakt met de Fold5 bevatten iets meer ruis, maar dat was het. De kleuren, contrastverhouding en hoeveelheid detail die worden vastgelegd, zijn nagenoeg gelijk.
Voor het maken van selfies met de Fold5 heb je maar liefst drie mogelijkheden. Je kunt de camera die achter de punchhole van het voorste scherm zit gebruiken, of de camera die achter het binnenscherm zit. De beste optie is uiteraard om de hoofdcamera te gebruiken door het toestel open te klappen en het buitenste scherm aan te zetten, zodat je ziet wat je aan het doen bent. Die foto’s zijn logischerwijs het mooist. Daarna volgen die van de camera aan de voorkant en als laatste de foto's van camera achter het binnenscherm.
De Fold5 schiet aardige video’s. Het beeldmateriaal is iets minder scherp dan dat van de S23 Ultra, maar de verschillen zijn niet heel groot. De onderstaande afbeeldingen zijn stills die we genomen hebben van het videomateriaal.
Als we ‘s nachts met de Fold5 op pad gaan, is het verschil wat groter, tenminste, als er weinig straatverlichting beschikbaar is. De foldable legt dan minder details vast dan de S23 Ultra en lijkt moeite te hebben met scherpstellen. De foto’s zijn wel even helder en ook de doortekening in schaduwrijke delen is nagenoeg gelijk. Als er wel genoeg straatverlichting aanwezig is, zijn de resultaten bijna gelijk. Het valt ons wel op dat de Fold5 in lastigere situaties met grote contrastverschillen ook een stuk minder detail vastlegt dan de S23 Ultra.
De telecamera presteert vrijwel even goed als die van de S23 Ultra. We hebben met beide camera’s gebruikgemaakt van 3x zoom en dat ziet er op beide toestellen even strak uit. De S23 Ultra kan natuurlijk optisch veel verder zoomen, maar dat is voor deze review niet relevant.
De groothoekcamera van de Fold5 legt minder detail vast van die van de S23 ultra. Ook hier liggen de foto’s wat helderheid en doortekening betreft wat dichter bij elkaar. Wat kleurechtheid betreft zijn de foto’s die gemaakt zijn met de foldable, wat realistischer.
Software en systeemprestaties
De Galaxy Z Fold5 draait Android 13 en Samsung OneUI 5.1.1. Zoals we inmiddels gewend zijn van Samsung, krijgt ook dit toestel vier OS-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates. Dat betekent dat de smartphone tot 2028 wordt ondersteund. Customroms zijn er op het moment van schrijven nog niet, maar ook op dat vlak verwachten we dat de community snel aan de haal gaat met het toestel.
Als we kijken naar de meegeleverde software, doet Samsung hetzelfde als het de laatste jaren heeft gedaan. De Fold5 is voorzien van de nodige extra apps van Samsung naast de verplichte standaard Google-apps. Naast de Play Store is er de Galaxy Store, naast de Google Assistent is er Bixby en naast Berichten is er Samsung Berichten. Voor de rest zijn enkele standaard apps vervangen door Samsungs eigen versies, zoals de telefoonapp, galerij, klok, contactenapp en browser. Ook zijn er nog enkele Samsung-apps die niet ter vervanging dienen voor een standaard app of functie. Ook de bloatware is weer van de partij: Facebook, LinkedIn, Spotify, Netflix en OneDrive staan weer op de gebruikelijke plekken en dit jaar zijn er wat applicaties bijgekomen, zoals Outlook en Microsoft 365. Facebook, LinkedIn, Spotify en Neflix zijn netjes te verwijderen, maar OneDrive niet. De app kan wel worden uitgeschakeld. We hebben tijdens onze testperiode geen last gehad van notificaties die je aansporen om de app te gebruiken.
De gebruikersinterface lijkt veel op die van zijn voorganger. De taakbalk die bij de Fold4 is geïntroduceerd, is ook aanwezig op de Fold5 en het multitasken werkt op dezelfde manier. Het is mogelijk om drie verschillende apps naast elkaar open te hebben staan en om vier apps in de taakbalk op stand-by te laten staan. Deze kunnen op verschillende manieren worden gearrangeerd om het multitasken makkelijker te maken. Je kunt je verzameling van apps die je tegelijk open hebt staan, bewaren in de taakbalk, zodat je met een druk op de knop de groep apps tegelijk kunt openen in dezelfde opstelling als die je hebt achtergelaten. Daarnaast kun je nog extra apps boven de gegroepeerde apps laten zweven, voor het geval je niet genoeg hebt aan drie open apps. Er kunnen maximaal nog vijf andere apps boven de drie gegroepeerde apps zweven. In dichtgeklapte vorm kun je maximaal twee apps naast elkaar open hebben en daarbovenop nog vijf apps laten zweven.
Samsung heeft dit jaar ook de laptopmodus, door het bedrijf 'Flex Mode' genoemd, verder uitgebreid. Als je je smartphone in een hoek van negentig graden openvouwt en bijvoorbeeld op tafel zet, zijn er meer apps die automatisch het onderste deel van het scherm vullen met controle-elementen en de media op het bovenste scherm tonen. Dit is vooral handig als je de camera gebruikt; je hebt dan geen statief nodig om het toestel neer te zetten. Voor de rest hebben vooral enkele van Samsungs apps native ondersteuning voor de Flex Mode, zoals de galerij, terwijl er ook wat extra externe apps ondersteuning hebben ingebakken, bijvoorbeeld Instagram en WhatsApp. Heeft de app geen ondersteuning, dan kun je Flex Mode net als voorgaande jaren forceren. In tegenstelling tot de vorige versie zijn er nu meer mogelijkheden, knoppen en volledige toolbars beschikbaar, afhankelijk van de app die je gebruikt.
Ondersteuning voor de S Pen heeft ook een upgrade gekregen. Samsung heeft niet alleen een nieuwe app meegeleverd waarmee je notities en tekeningen kunt maken, ook de Pen zelf is onder handen genomen. Deze is platter. In combinatie met de nieuwe hoes kan de Fold5 platter op tafel liggen, zelfs als de pen in de hoes zit.
DeX is ook weer aanwezig. Deze desktopachtige interface is nauwelijks veranderd ten opzichte van de vorige generatie smartphones en dat is helemaal niet erg. Het enige nieuwe is dat de maximale resolutie is verhoogd van 1080p naar 2k. De functie lijkt volledig te zijn uitgekristalliseerd en doet zijn werk uitstekend. Sinds enkele generaties is het mogelijk om DeX draadloos te gebruiken. Dat kan zowel via Miracast als via een applicatie die moet worden geïnstalleerd op een Windows-systeem. Uiteraard is het ook nog steeds mogelijk om de smartphone bedraad te gebruiken met DeX, in de vorm van de DeX-cradle of een USB-hub. Als het eenmaal is aangesloten, krijg je een volledige desktop te zien. Daarin kun je verschillende Android-apps naast elkaar open hebben staan en ze in losse vensters of full screen gebruiken. Je smartphone kan eventueel worden gebruikt als trackpad.
:strip_exif()/i/2006026192.jpeg?f=imagenormal)
Prestaties
Samsung heeft de Fold5 uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Dit is de nieuwste high-end soc, die ook in de andere S23-smartphones zit, en het maakt de telefoon lekker snel en zuinig. Alle apps die wij hebben getest, werken vloeiend en het spelen van de zwaarste games kan op de hoogste instelling zonder dat je last krijgt van haperingen. Samsung heeft het throttlen beter aangepakt. De soc wordt minder snel teruggeklokt dan zijn voorganger, wat betekent dat je weinig prestaties inlevert als je zware apps of games aan het gebruiken bent.
Haptiek en geluid
De trilmotor van de Galaxy Fold5 lijkt dezelfde te zijn als die van de Fold4. Hij kan goed en duidelijk voelbaar trillen, maar de tikken zijn iets minder duidelijk te voelen dan bij andere smartphones. De vingerafdruklezer is zeer snel en accuraat. Hij is te vinden op de powerknop en wij hebben geen enkele keer last gehad van valspositieven. De Fold5 heeft stereoluidsprekers aan de boven- en onderzijde. Het geluid dat het toestel produceert, is goed. Hoge en middelhoge tonen zijn goed hoorbaar, en lage tonen komen er aardig uit. Het geluid vervormt niet als het op maximaal volume wordt gezet
Duurzaamheid
Samsung is al enige tijd bezig met het verduurzamen van zijn toestellen en de fabrikant maakt dat regelmatig kenbaar. Het bedrijf heeft meermaals laten weten dat het de dozen waarin het de smartphones levert, (deels) maakt van gerecycled karton. De gebruikte inkt is meestal ook biologisch afbreekbaar. Ook het toestel bestaat voor een deel uit gerecyclede onderdelen, waaronder de onderliggende glaslagen van het scherm en de glaslaag op de achterkant van de telefoon. Ook zijn enkele metalen onderdelen, zoals de kaarttray en volumeknop, gemaakt van gerecycled aluminium. Een deel van de plastic componenten is gemaakt van gerecyclede visnetten, flessen en watervaten.
Accuduur
De Fold5 heeft net als zijn voorganger een accu met een capaciteit van 4400mAh onder de motorkap. Ook hier is het aan de nieuwe soc of het toestel langer kan blijven werken op een lading. De verschillen zijn niet zo groot als vorig jaar, maar toch weet de efficiëntere processor de telefoon wat langer te laten werken.
- Browsetest Wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
In sommige gevallen houdt het toestel het iets langer uit dan zijn voorganger en soms iets korter. We praten dan wel over verschillen in minuten, dus in de praktijk zullen ze niet opvallen. Het verschil is een stuk groter als we kijken naar de videotest. Op dat gebied scoort de Fold5 wel een stuk beter dan de Fold4.
Opladen
Zoals we inmiddels gewend zijn, wordt ook dit toestel van Samsung geleverd zonder lader en slechts een USB-C-kabel. De Z Fold5 kan gebruikmaken van een 25W-laadsnelheid, net als zijn voorganger. Draadloos laden kan met maximaal 15W. Daarnaast kan het toestel andere apparaten draadloos van energie voorzien met maximaal 4,5W. We hebben onze laadtest uitgevoerd met de los verkrijgbare 45W-lader van Samsung. Het laden duurt wat langer dan bij het vorige model, maar ook hier zijn de verschillen niet al te groot. Het 25W-laadvermorgen van het toestel is in vergelijking met de Chinese concurrentie nog steeds aan de lage kant. Chinese smartphones kunnen in sommige gevallen met meer dan 100W van energie worden voorzien.
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
.
Conclusie
Als we de specsheet van de Fold5 naast die van de Fold4 leggen, lijkt er weinig veranderd. Toch zijn er genoeg dingen verbeterd. Het 120Hz-scherm is een van de helderste die wij tot nu toe hebben getest en de kleurweergave is iets beter geworden.
De camera's schieten iets mooiere foto’s dan dezelfde camera’s in de voorganger deden en komen zelfs in de buurt van die van de Samsung Galaxy S23 Ultra. Tenminste, dat geldt voor de hoofdcamera en de telecamera. De ultragroothoekcamera legt het wel duidelijk af tegen die van de S23 Ultra. Ook in de avond presteren de camera’s minder dan die van de S23 Ultra. De accu gaat, zeker als je naar video’s kijkt, wat langer mee. Deze verbeteringen zijn te danken aan de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Deze soc is krachtiger en efficiënter, waardoor Samsung met dezelfde componenten toch betere resultaten haalt. Bovendien throttlet de chip minder snel, waardoor je minder prestatieverlies hebt als je je bezighoudt met zware apps of games.
De opvallendste verbetering is het scharnier. Beide helften kunnen nu plat op elkaar liggen en dat laat de telefoon er superstrak uitzien. De vouw is nog steeds zichtbaar en voelbaar; daar lijkt niet zoveel aan veranderd. De smartphone heeft verder hetzelfde stevige aluminium frame en kan tegen water. Daarvoor heeft het toestel het IPX8-certificaat gekregen.
Ook aan de softwarekant zijn wat verbeteringen op te merken. Je kunt nu maximaal acht apps tegelijk open hebben en ook de Flex Modus is uitgebreid. Daarmee kun je, als je de telefoon in een hoek van negentig graden openvouwt, apps ‘splitsen’. Daarbij wordt het onderste deel van het scherm automatisch gevuld met controle-elementen en worden de media op het bovenste scherm getoond. Samsung staat daarnaast bekend om het lang ondersteunen van zijn software. Dat uit zich niet alleen in updates tot 2028, maar ook in nieuwe softwarefuncties die hun weg vinden naar oudere modellen.
Hoewel er op papier weinig veranderd is, is er genoeg verbeterd om de Galaxy Z Fold5 aan te raden. Het apparaat kost veel geld en de introductieprijs is daarnaast 100 euro omhooggegaan, maar aangezien het prijsverschil tussen de Fold4 en Fold5 niet zo groot is, is de Fold5 de betere keuze en daarvoor krijg je de beste foldable met deze formfactor die beschikbaar is in de Benelux.