€ 1.109,95 bij bol Plaza

Samsung Galaxy Z Fold5, 256GB Lichtblauw Review

23 augustus 2023, laatste update op 28 augustus 2023, 4.603 views Rapporteer
Testpanel +2

De Fold 5 is een degelijk toestel met een mooi helder vouwscherm en fijne software waardoor multi-tasken prettig werkt. Wel is er (waarschijnlijk mede door gebrek aan concurrentie op de globale markt) weinig veranderd ten opzichte van vorige generaties waardoor het lastig te verantwoorden is om het toestel aan te raden aan iemand die al een eerdere generatie Fold bezit. Daarnaast is de adviesprijs aan de hoge kant maar is het toestel regelmatig beneden de adviesprijs te vinden via verschillende acties. Mocht je nog nooit een vouwbare telefoon van dit formaat gehad hebben maar dit overwegen dan is de Fold 5 een prima keus (officieel ook de enige beschikbaar in Nederland), mits je 'm onder de adviesprijs kunt aanschaffen. Als je al een Fold 4, 3 of zelfs 2 bezit dan mag er wat mij betreft een halve ster van de score af want heel veel is er niet veranderd.

Pluspunten

• Toestel voelt degelijk aan
  • Software werkt goed voor multitasking
  • Mooi helder binnenscherm
  • Snelle en zuinige processor

Minpunten

• Camera's niet overtuigend
  • Weinig echte vernieuwing t.o.v. vorige generatie(s)
  • Buitenste scherm heeft geen ideale beeldverhouding
  • Hoge adviesprijs

https://tweakers.net/i/n2bSJyqbt3EQ7TGJ5mvhLXgvjU0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/439832/1QxRq5xYvUHGLjkE9u6zUWWgRRqgagp0XiVhz5a5NpKHiX1egS.jpeg?f=620xauto *Update 25-08-2023: Ervaring met Samsung Slim S-pen Case toegevoegd*

Inleiding

Allereerst wil ik Tweakers en Samsung bedanken voor het beschikbaar stellen van de Fold 5 voor deze review. Hierbij wil ik ook gelijk vermelden dat dit niet van invloed is op mijn beoordeling van het toestel. Ik ga het toestel kritisch onder de loep nemen en hierbij ook uitvoerig vergelijken met de Fold 2 -die ik ruim twee jaar in bezit heb- om te kijken op welke manier de Fold lijn door de generaties heen veranderd is en of deze veranderingen voldoende zijn om de relatief hoge prijs te rechtvaardigen.

Om een beter beeld te geven van hoe ik mijn telefoons gebruik, zal ik eerst even beginnen met een korte geschiedenisles over de toestellen die ik hiervoor gebruikt heb. Ik durf te stellen dat ik telefoons relatief lang gebruik, maar toch is de lijst dan nog te lang om hier allemaal te bespreken. Om het overzichtelijk te houden beperk ik me tot de twee meest recente toestellen. We beginnen met de Oneplus One, die toen deze uitkwam erg goede "value for money" bood. Dit toestel heb ik 6 jaar lang gebruikt en de voornaamste redenen om over te gaan op een nieuwe waren de accu die behoorlijk gaar was geworden en het feit dat bepaalde apps -o.a. voor het bankieren- niet meer ondersteund werden, wat toch wel lastig was. Ook had de Oneplus One maar één camera en aangezien ik graag foto's maak mistte ik op een gegeven moment ook de ultra-wide en zoomlenzen, die door de jaren heen steeds gebruikelijker werden op telefoons.

Toen de Oneplus One op het punt stond z'n laatste adem uit te blazen (de accu althans), kwam ik de Fold 2 op het spoor. Ik had het fiasco met de eerste Fold online redelijk gevolgd (die bleek nogal wat problemen te hebben) dus de Fold 2 was niet het eerste toestel dat in me opkwam tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe telefoon. Ook was de adviesprijs een stuk hoger dan dat ik persoonlijk zou willen uitgeven voor een telefoon. Er liep op dat moment echter een cashback actie vanuit Samsung waardoor de prijs uiteindelijk lager uitkwam dan niet-vouwbare "flagship" toestellen, dus toen werd het wel aantrekkelijk om een vouwbare telefoon te proberen. Het grotere scherm leek me prettig voor webbrowsing en het bekijken van video's en aangezien ik wel voorzichtig met m'n spullen omga, wilde ik het er wel op wagen. Ook gaf het op de een of andere manier wel vertrouwen dat Samsung behoorlijk wat kritiek te verduren had gekregen na de eerste Fold waardoor ze nu wel extra hun best zouden moeten doen om niet weer zoiets mee te maken bij de tweede generatie.

Nu, ruim twee jaar later, gebruik ik de Fold 2 nog steeds met veel plezier. De lancering van de nieuwe Fold modellen heb ik in de tussentijd wel gevolgd maar de veranderingen die deze met zich meebrachten waren op papier niet voldoende om mij te overtuigen om te upgraden naar een nieuwer model. Ook bij de lancering van de Fold 5 werd ik niet echt enthousiast aangezien veel van de specificaties overeenkomen met de voorloper, de Fold 4. Maar specificaties op papier zeggen natuurlijk ook niet alles en vergeleken met de Fold 2 zijn de verschillen natuurlijk wel iets groter dus toen ik de oproep voor het testpanel voorbij zag komen werd ik ook wel benieuwd naar hoe de Fold 5 zich in werkelijkheid verhoudt tot de Fold 2 die ik nu twee jaar in gebruik heb.

Een belangrijk onderdeel van deze review zal dan ook de vergelijking met de Fold 2 zijn om erachter te komen of de nieuwste generatie ook echt meerwaarde biedt voor mensen die al een Fold van een eerdere generatie hebben. Daarnaast zal ik ook kijken wat de Fold 5 te bieden heeft voor mensen die nog nooit eerder een foldable hebben gehad maar wel overwegen om er eentje aan te schaffen.

NB alle productfoto's waarop de nieuwe Fold 5 staat afgebeeld zijn allemaal gemaakt met de Fold 2 (behalve de vergelijkingsfoto's waarop de Fold 2 ook staat uiteraard).

Specificaties en prijs

Qua specificaties verschilt de Fold 5 op papier niet veel van zijn voorganger de Fold 4. De Fold 5 is 10 gram lichter, heeft een nieuw scharnier waardoor het toestel nu plat dichtvouwt en heeft een nieuwere Snapdragon 8 Gen 2 aan boord die niet alleen sneller is maar ook zuiniger moet zijn dan de voorganger. Daarnaast heeft het scherm een hogere piekhelderheid dan zijn voorganger. Naast deze veranderingen zijn de specificaties van de Fold 5 identiek aan die van zijn voorganger. Hoewel ook de camera hardware hetzelfde is gebleven als bij de vorige generatie zouden de foto's volgens Samsung van betere kwaliteit moeten zijn door betere "image processing" van de nieuwe Snapdragon processor.

Ondanks dat de specificaties grotendeels gelijk zijn aan die van zijn voorganger is de prijs van de Fold 5 wel gestegen. Waar de goedkoopste configuratie van de Fold 4 met 256GB opslag 1799 euro kostte, is er bij de Fold 5 100 euro bovenop gekomen. De goedkoopste versie komt hiermee op een adviesprijs van 1899 euro.

Hieronder vind je een overzicht van de specificaties van de Fold 5.

Behuizing

SIM:
Nano-SIM, eSIM of Dual SIM

Kleuren:
Icy Blue, Phantom Black, Cream
Gray (Samsung online exclusive), Blue (Samsung online exclusive)

Scherm

Platform

Besturingssysteem:
Android 13, One UI 5.1.1

Chipset:
Qualcomm SM8550-AC Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm)

CPU:
Octa-core (1x3.36 GHz Cortex-X3 & 2x2.8 GHz
Cortex-A715 & 2x2.8 GHz Cortex-A710 & 3x2.0 GHz Cortex-A510)

GPU:

Sony IMX258, 12 MP, f/2.2, 123˚, 12mm, 1.12µm

Flitser:
LED flitser

Video:
8K@30fps (alleen met wide camera)
4K@60fps (alleen wide- en tele)
1080p@60/240fps (gyro-EIS)

Sensoren:
Fingerprint (side-mounted), accelerometer
gyro, proximity, compass, barometer

Overig:
Bixby natural language commands and dictation
Samsung DeX (desktop experience support)
Samsung Pay (Visa, MasterCard certified)
Ultra Wideband (UWB) support

Batterij

Type:
Li-Po 4400 mAh, niet verwijderbaar

Opladen:
25 watt bedraad, 15 watt draadloos, 4.5 watt reverse wireless

Wat zit er in de doos?

De Fold 5 komt in een relatief klein doosje, die niet veel groter is dan het toestel zelf wanneer deze uitgeklapt is. Na het verwijderen van de seal en het deksel ligt daar de Fold 5 opengeklapt en een wikkel eromheen. Verder zit er wat documentatie in de doos, een pinnetje om de simkaart lade te openen en een USB-C kabel.

Dit zit er allemaal in de doos

Waar de Fold 2 nog werd geleverd met een 25 Watt oplader moet de Fold 5 het zonder doen, iets wat tegenwoordig vaker voorkomt bij de verschillende smartphone fabrikanten. Dat er geen oplader meer bij zo'n duur toestel geleverd wordt (adviesprijs 1899 euro voor het 256GB model) is tot daaraan toe maar er zit tegenwoordig ook geen voorgeïnstalleerde screenprotector meer op het buitenste scherm. Bij de Fold 2 zat er nog een plastic screenprotector op. Een officiële reden hiervoor kon ik zo niet vinden op de website van Samsung maar ik las ergens in een artikel dat de schermen volgens Samsung zo sterk zouden zijn dat een screenprotector niet nodig is, en als reden werd genoemd dat het achterwege laten van de screenprotector een maatregel is om het milieu minder te belasten.
Fabrikanten strooien tegenwoordig graag met termen over milieubescherming maar Samsung biedt wel zelf een pakje met twee plastic screenprotectors aan voor 20 euro (!), wat uiteindelijk alleen maar voor meer vervuiling zal leiden als je de extra verpakking en het vervoer meerekent. Aangezien er toch aardig wat mensen zijn die graag een screenprotector op hun scherm hebben klinkt het dan ook meer als een manier om extra omzet te genereren door nog losse accessoires te verkopen. Gezien de hoge aanschafprijs van het toestel had die screenprotector er van mij ook wel vanuit de fabriek al op mogen zitten.

Behuizing

Kijkend naar de behuizing kun je wel zien dat er een aantal generaties tussen de Fold 2 en Fold 5 zitten. De Fold 5 is dunner en lichter en het scharnier steekt minder ver uit wanneer het toestel dichtgeklapt is.

Het scharnier van de Fold 5 is compacter. Fold 2 links, Fold 5 rechts.

Dit is ook de eerste generatie van de Galaxy Fold lijn waarbij het toestel helemaal plat dichtvouwd. Hiervoor heeft Samsung een nieuw scharnier ontwikkeld die ze de "Flex Hinge" gedoopt hebben. Door de vlakkere randen, het feit dat de Fold 5 helemaal plat vouwt en het compactere scharnier voelt het toestel beter afgewerkt aan dan de Fold 2 en oogt het allemaal wat volwassener. Verder heeft de Fold 5 -net als de twee generaties ervoor- een IPX8 rating. De 8 geeft aan dat het toestel waterdicht is tot 1.5 meter voor dertig minuten in zoet water maar de X geeft aan dat het toestel niet stofdicht is.

Anders dan bij de vorige generaties vouwt de Fold 5 nu helemaal plat

Met het nieuwe scharnier vouwt het scherm meer als een druppel in het toestel waardoor het toestel vlakker kan sluiten en er minder spanning op het scherm zou moeten komen te staan. Hiermee volgt Samsung een aantal -voornamelijk Chinese- concurrenten die al toestellen aanbieden die volledig plat zijn wanneer dichtgevouwen. Het scharnier voelt degelijk aan en vereist vergeleken met de Fold 2 iets meer kracht bij het openen en sluiten. De oudere Fold 2 vouwt iets soepeler en het openen en sluiten voelt iets geleidelijker terwijl je bij de Fold 5 aan het begin van de vouwbeweging wat meer kracht moet zetten. Ook kan het toestel net als de Fold 2 in allerlei standen gezet worden doordat het scharnier het scherm op z'n plek houdt wanneer je de telefoon gedeeltelijk openklapt.

Dankzij het scharnier kun je het toestel in allerlei standen neerzetten

Wel voelt de Fold 5 zonder hoesje aardig glad aan waardoor het soms lastig is om het toestel open te vouwen. Bij mijn Fold 2 had ik in mindere mate hetzelfde probleem, waarbij een hoesje uitkomst kan bieden omdat je hierdoor meer grip op de zijkanten krijgt.

Fold 2 links, Fold 5 rechts

De rest van het toestel voelt ook solide aan. De volumeknoppen voelen stevig aan en geven goede feedback. Wel steekt de aan- en uit knop meer uit dan bij de Fold 2. Deze voelt ook een beetje losjes aan en rammelt af en toe. In de rechterzijkant van deze aan- uit knop zit overigens ook een vingerafdruklezer verwerkt. Daarnaast zitten aan de boven- en onderkant speakers voor stereogeluid, en zit onderin de USB-C aansluiting.
Zoals hierboven al beschreven is de Fold 5 dunner dan de Fold 2 maar er is wel ruimte nodig voor de camera's, die hierdoor meer uitsteken. Wanneer de telefoon plat ligt wiebelt deze dan ook meer dan de Fold 2. Bepaalde hoesjes, waaronder die van Samsung zelf, kunnen dit wiebelen verminderen omdat het "camera eiland" dan gelijk komt te liggen met de rest van het hoesje.

De camera opstelling van de Fold 5

Scherm

De Fold 5 beschikt over een 6.2 inch AMOLED scherm aan de buitenkant met een resolutie van 904 x 2316 pixels en een beeldverhouding van 23.1:9. Dit buitenste scherm is voorzien van Gorilla Glass Victus 2 wat weer steviger en krasvaster zou moeten zijn dan de voorganger. Of dit klopt heb ik niet getest want ik sloop het toestel liever niet. Wanneer je het toestel openklapt verschijnt het 7.6 inch AMOLED binnenscherm met een resolutie van 1812 x 2176 en een beeldverhouding van 21.6:18. Beide schermen hebben een vernieuwingsfrequentie van max 120 Hz waarbij het buitenste scherm zich kan aanpassen van 48-120 Hz en het binnenste scherm van 1-120 Hz om energie te besparen.

Sinds de Fold 4 zijn de randen rond het buitenste scherm kleiner geworden waardoor het scherm iets breder werd en dus meer pixels gekregen heeft. Het buitenste scherm van mijn oude Fold 2 heeft een beeldverhouding van 25:9 en moet het doen met 816 pixels. In de twee jaar dat ik de Fold 2 gebruik heb ik nooit helemaal kunnen wennen aan de verhouding van het buitenste scherm. Ondanks dat ik niet hele grote handen heb voelt typen op het scherm voor mij niet heel comfortabel. Ik maak regelmatig typfouten doordat het scherm zo smal is en ook het lezen van lange teksten is niet ideaal omdat je door de beperkte horizontale ruimte erg korte regels krijgt. Het voorste scherm op de Fold 5 is dus ietsje breder maar in de praktijk merk ik hier niet heel veel van. Het is nog steeds een langgerekt scherm dat wat mij betreft net wat te weinig ruimte biedt om fatsoenlijk op te kunnen typen.

Door het wijdere buitenste scherm van de Fold 5 passen er iets meer tekens per regel op het scherm

Het binnenste scherm is onveranderd vergeleken met de vorige generatie en biedt wederom een erg fijne kijkervaring met mooie kleuren. Browsen en het bekijken van video's is een fijne ervaring op dit grote scherm al heb je door de beeldverhouding wel vaak zwarte balken in beeld aangezien de standaard beeldverhouding voor video's 16:9 is en bij films vaak 21:9. 4:3 video's daarentegen vullen wel bijna het hele beeld omdat het binnenste scherm van de Fold 5 bijna eenzelfde beeldverhouding heeft. Door deze beeldverhouding is het bekijken van foto's ook erg fijn. De camerasensoren van de Fold 5 hebben namelijk een 4:3 verhouding dus als je de foto's ook in 4:3 schiet dan vullen deze bijna het hele binnenste scherm.

Zwarte balken bij afspelen van 16:9 video op het binnenste scherm

Wel lijken de kleuren op beide schermen iets minder gesatureerd dan bij de Fold 2, zelfs in "vivid mode" dus waarschijnlijk heeft Samsung hier iets aangepast. De kleuren van beide schermen komen overigens goed met elkaar overeen. In het binnenste scherm zit ook weer een under-display camera verwerkt die Samsung sinds de derde generatie Fold gebruikt. Deze camera kan "zien" doordat er in dit gedeelte van het scherm ruimte tussen de pixels zit zodat het licht de sensor kan raken. Hierdoor kun je op de plek van de camera zien dat de pixeldichtheid minder is waardoor het beeld wat pixelig lijkt. Het is dus vanuit bepaalde hoeken wel zichtbaar maar toch geeft het een rustiger beeld doordat je nu bijvoorbeeld tijdens het bekijken van een video niet steeds een zwart rondje in beeld hebt.

De under display camera verdwijnt als het ware in het scherm

Close-up van de under display camera

Ook ondersteunt het binnenste scherm net als de vorige generatie Fold 4 het gebruik van de stylussen die voor de Fold serie ontworpen zijn. Voor de Fold 5 heeft Samsung een compactere stylus gemaakt die ook in de achterkant van een hoesje gestopt kan worden, maar het scherm ondersteunt ook de grotere stylus die ten tijde van de Fold 3 gelanceerd werd.

De screenprotector die op het binnenste scherm zit is beter weggewerkt dan bij de oudere Fold 2. Waar je bij de Fold 2 duidelijk langs de randen kunt zien waar de screenprotector eindigt, is dit bij de Fold 5 niet meer zichtbaar. Samsung wil overigens nog steeds niet dat mensen deze screenprotector zelf gaan vervangen.

De screenprotector op het binnenste scherm is mooi weggewerkt

Een fijne verbetering is de verhoogde maximale helderheid van beide schermen. De Volgens recensies heeft de oudere Fold 2 een maximale helderheid van rond de 700 nits wat er soms voor zorgt dat ik het scherm moeilijk kan aflezen in de felle zon. Het binnenscherm van de Fold 5 zou nu een piekhelderheid van 1750 nits moeten kunnen bereiken en ook het voorste scherm is helderder dan voorheen. Wel moet hierbij worden opgemerkt dat deze helderheid alleen gehaald kan worden met de "adaptive brightness" stand ingeschakeld. Bij het handmatig instellen van de helderheid is de maximale helderheid namelijk lager.

Wat verder opvalt is dat de zichtbaarheid van de vouw in het binnenscherm niet drastisch is veranderd, ondanks het nieuwe vouwmechanisme. De vouw is net zoals bij de vorige generaties nog steeds goed zichtbaar vanuit bepaalde hoeken maar persoonlijk heeft dit me nooit gestoord en ben ik er vrij snel aan gewend geraakt.

De vouw is nog steeds aanwezig. Links: Fold 2, rechts: Fold 5

Software en gebruiksgemak

Zodra je de Fold 5 openvouwt en het grote scherm begint te gebruiken merk je al snel dat Samsung na 5 generaties genoeg tijd heeft om verbeteringen in de software door te voeren om het gebruiksgemak te verhogen. De Fold 2 had in het begin nog wat kinderziektes zoals bij het gebruik van de "selfie modus" waarbij je foto's kunt maken met de achterste camera's terwijl je op het voorste scherm kunt kadreren. Hier moest je eerst per se de telefoon dichtklappen om uit deze modus te gaan maar later is dit softwarematig verbeterd. Ook de taakbalk, die nu standaard onderin beeld zit, was er eerst nog niet bij de Fold 2. Later hebben deze mogelijkheden via software-updates mijn oude Fold 2 bereikt en al deze verbeteringen zitten uiteraard standaard op de nieuwere Fold 5.

Rechts het "Edge Panel"

De Fold 5 draait op Android 13 met daaroverheen Samsung's eigen schil: One UI 5.1.1. Het multitasken is een van de sterke punten van de Fold 5. Met het relatief grote 7.6 inch scherm heb je genoeg ruimte om meerdere schermen naast elkaar open te hebben, wat op "conventionele" smartphoneschermen niet altijd even lekker werkt door de beperkte ruimte. Via de zogenaamde "Edge Panels" aan de zijkant van het scherm kun je meerdere apps naast elkaar op het scherm toveren. In plaats van apps kun je via het edge panes bijvoorbeeld ooh het weer of contacten tevoorschijn halen.

Het "Edge Panel" biedt verscheidene mogelijkheden. Onderin zie je de taakbalk

Wanneer je meerdere venster tegelijk open hebt kun je deze apps die je vaak naast elkaar gebruikt in een groep zetten waardoor je deze app combinaties gemakkelijk kunt openen.

Vensters groeperen

Ook kun je via de taakbalk onderin het scherm snel wisselen tussen verschillende apps waarbij je zelf apps aan de taakbalk kunt pinnen en er een mogelijkheid is om laatst gebruikte apps zichtbaar te hebben op de taakbalk. Ook kun je door apps of bijvoorbeeld linkjes naar de zijkant van het scherm te slepen een extra venster openen om meerdere apps naast elkaar te draaien.

Veel apps en websites schalen standaard al goed en mocht een bepaalde app het schermformaat niet ondersteunen dan kun je via de "Labs" instelling in het menu iedere app forceren naar het schermformaat (al werkt dit niet altijd 100% goed).

Je kunt "Labs" gebruiken om apps en websites te forceren zich aan te passen aan het beeldformaat van het scherm

Er zijn ook steeds meer apps die gebruik maken van grotere schermformaten, zoals G-mail waarbij je op de ene helft van het scherm de mailbox hebt en op de andere kant een mail kunt lezen. Nu Google zelf ook een foldable heeft uitgebracht is Google ook bezig om developers aan te moedigen om betere ondersteuning voor grotere schermformaten in apps te verwerken, dus waarschijnlijk zal dit in de toekomst nog beter worden.

Daarnaast biedt de software ook een zogenaamde "Flexmode" die bij apps die het ondersteunen geactiveerd wordt wanneer je het scherm half dichtvouwt. Bij sommige muziek apps komen er bijvoorbeeld knoppen op het onderste gedeelte van het scherm om de app te bedienen en bij de camera app komen de instellingen en sluiterknop in beeld en kun je de telefoon zelf als een soort statief gebruiken door het toestel half open geklapt ergens op te zetten. Ook Samsung DeX is weer aanwezig waarmee je de Fold 5 bedraad of draadloos kunt aansluiten op een extern scherm om 'm zo als een soort computer te gebruiken. Deze functie heb ik zelf niet getest maar schijnt goed te werken mocht je hier gebruik van willen maken.

Een nadeel dat ik tegenkwam is dat het niet meer mogelijk is bij de Fold 5 om via de aan-uit knop de notificatiebalk naar beneden te laten schuiven wanneer je met je vinger van boven naar beneden veegt. Bij de Fold 2 gebruikte ik deze functie vaak maar deze is compleet verdwenen uit het menu. Eerst dacht ik dat de functie misschien verplaatst was naar een ander menu, maar na een korte zoektocht op internet vond ik een reactie vanuit de Samsung Customer Care dat deze functie inderdaad niet beschikbaar is op de Fold 5. Of er nu een knop / vingerafdruk scanner wordt gebruikt die dit niet ondersteunt of dat deze functie later via een software update weer beschikbaar komt weet ik niet.

Prestaties

De Fold 5 is voorzien van de nieuwste Snapdragon 8 Gen 2 van Qualcomm. Naast meer snelheid is de processor ook zuiniger dan voorgaande generaties. Gecombineerd met 12 GB aan RAM ben ik tot op heden niet in situaties terechtgekomen waarbij het toestel het zwaar kreeg of dat het multitasken trager werd. Het toestel voelt vlot aan en scrollen door menu's en apps gaat allemaal erg soepel. Ik ben geen mobiele gamer maar ook de nieuwste games draaien soepel op de Fold 5 waarbij het grote scherm en de stereo speakers meehelpen om je een goede beleving te geven. De speakers geven voor een telefoon ook een vol geluid waarbij de midden- en hoge tonen goed tot hun recht komen. Het geluid is niet schel en ook de lage tonen (voor zover dat kan bij speakers in een mobiele telefoon) zijn voldoende aanwezig. Ook kun je via een aantal ingebouwde Dolby Atmos presets het geluid nog iets voller laten klinken.

Bij zwaardere taken voel je wel dat de achterkant van de telefoon wat warm wordt, maar het toestel wordt niet zo heet dat het storend is. Ook ondersteunt de Snapdragon 8 Gen 2 ray tracing, wat in games die het ondersteunen zorgt voor realistischere lichteffecten.

In de korte tijd dat ik de telefoon gebruik merkte ik wel dat de vingerafdruklezer net als bij de Fold 2 soms moeite heeft met het detecteren van m'n vingerafdruk. Vooral met warm weer moet ik af en toe meerdere pogingen doen om de telefoon te ontgrendelen.

Belkwaliteit

Met een telefoon moet natuurlijk ook gebeld kunnen worden en gelukkig kan dat ook met de Fold 5. Hierover kan ik redelijk kort zijn, het bellen gaat gewoon goed. Ik heb geen gekke momenten gehad waarbij het bereik wegviel en ik kon personen aan de andere kant van de lijn goed verstaan en zij mij ook. Bellen via de luidspreker gaat ook goed zonder dat het geluid krakerig wordt.

Accuduur

De capaciteit van de Fold 5 accu is 4400 mAh en staat hiermee gelijk aan die van de Fold 3 en 4. Het is 100 mAh minder dan de Fold 2 die een accu van 4500 mAh heeft. Opladen gaat bedraad nog steeds met maximaal 25 watt en draadloos met 15 watt. Om de maximale oplaadsnelheid te halen moet je wel zelf al een oplader hebben die dat ondersteunt of eentje kopen want zoals eerder al aangegeven zit er geen oplader in de doos. Bedraad duurt het opladen van 0 naar 100% ongeveer 1 uur en 30 minuten. Met de Wireless Powershare functie kun je andere apparaten draadloos opladen via de achterkant van de Fold 5 met een wattage van 4.5 watt. Met deze snelheden loopt Samsung wel achter op voornamelijk de Chinese concurrenten die veel snellere laadsnelheden bieden.

Ondanks de iets kleinere accu vergeleken met de Fold 2 is het wel te merken dat de Snapdragon 8 Gen 2 een stuk efficiënter is dan de Snapdragon 865 Plus in m'n oude Fold 2. Hoewel de accu van de Fold 2 na 2 jaar natuurlijk wat achteruit is gegaan gaat de Fold 5 ook langer mee op een acculading dan de Fold 2 toen die nieuw was. Ik gebruik de telefoon voornamelijk voor webbrowsen, video's bekijken en af en toe voor het schieten van een foto dus dit vergt niet heel veel rekenkracht. Hierdoor kom ik de dag dan ook prima door met een volle lading. Ik heb persoonlijk de functie om de batterij te besparen aangezet waarbij de accu tot 85% oplaadt. Met deze 85% lukt het me ook nog wel om de dag door te komen zonder te hoeven bijladen.

Batterijverbruik

Camera

Zoals eerder genoemd zijn de camerasensoren hetzelfde als die in de Fold 4 van de vorige generatie. De 1x hoofdcamera beschikt over een 50 megapixel GN3 sensor van Samsung met een afmeting van 1/1.56", een brandpuntsafstand van omgerekend 23 mm en een diafragma van f/1.8. Hiermee is de hoofdcamera iets wijder dan de 26mm van mijn oude Fold 2. Deze sensor wordt ook gebruikt in de Galaxy S22 en S22+. De ultrawide sensor is een 12 megapixel Sony IMX258 met een formaat van 1/3.06", een brandpuntsafstand van 12mm en een diafragma van f/2.2. Door de wijdere hoofdcamera van de Fold 5 staat in het menu 0.6x bij de ultra-wide in tegenstelling tot 0.5x bij de Fold 2, maar de brandpuntsafstand komt hierdoor bij beide op 12mm uit. Dezelfde sensor voor de ultra-wide werd ook al in de Fold 3 van twee generaties terug gebruikt. De telecamera bevat een 10 megapixel S5K3K1 sensor van Samsung met een afmeting van 1/3.94", een brandpuntsafstand van 66 mm en een diafragma van f/2.4. Ook deze sensor is te vinden in de S22 en S22+. Zowel de hoofdcamera als de telecamera beschikt over optische beeldstabilisatie en autofocus, iets wat de ultra wide camera beide niet heeft. Door het ontbreken van autofocus kan de ultra-wide dan ook niet gebruikt worden voor macro opnames.

De "selfie camera" op het voorste scherm is een IMX374 van Sony met een afmeting van 1/3", een brandpuntsafstand van 24mm en een diafragma van f/2.2. Deze sensor wordt al sinds de eerste generatie Fold gebruikt voor de camera in het buitenste scherm. De "under display camera" in het binnenste scherm is een 16 megapixel IMX471 van Sony met een formaat van 1/3", een brandpuntsafstand van 24mm en een diafragma van f/1.8. Deze sensor wordt sinds de Fold 3 voor het binnenste scherm gebruikt. Doordat de pixels van het scherm gedeeltelijk over deze camera heen lopen moeten de pixels van deze sensor anders samengevoegd worden dan bij de andere camera's waardoor deze camera een output heeft van 4 megapixels.

De standaard camera app is overzichtelijk met bovenin instellingen voor het regelen van de flitser, timer, beeldverhouding en filters. Onderin kun je wisselen tussen de 3 camera's en kun je wisselen tussen portret-modus, foto, video en "more" waarbij je een menu te zien krijgt met meer opties. Daaronder heb je een preview van je laatst genomen foto waarbij je naar de galerij gaat als je er op drukt. Naast deze preview zitten nog de sluiterknop en een knop om over te schakelen naar de selfiecamera.

De standaard camera app

Als je op "more" drukt krijg je extra opties te zien zoals Expert Raw waarmee je nog meer handmatig kunt instellen. Dit is echter een losse app want als je hierop drukt wordt je doorgelinkt naar de Galaxy store waar je deze app kunt downloaden. Ook vind je hier opties voor onder andere het maken van panorama foto's, de nachtmodus, een "food" optie die de kleuren van je foodfoto's aantrekkelijker zou moeten maken, hyperlapse en de slow motion opties voor de video stand.

De camera opties als je op "more" drukt

Verder zitten hier opties zoals "Pro" en "Pro Video" die je extra handmatige instellingen geven voor onder andere de sluitertijd, ISO, Witbalans, Focus en belichting. Verder geeft de Pro modus ook de mogelijkheid om RAW foto's op te slaan, welke meer informatie bevatten voor betere nabewerking.

De "pro" optie in de standaard camera app
Foto vergelijking Fold 5 vs Fold 2
Voor deze recensie vergelijk ik de camera's van de Fold 5 met die van mijn oude Fold 2 om te kijken of er veel verschil is nu we 3 generaties verder zijn. Aangezien "computational photography" vandaag de dag een belangrijk onderdeel is van smartphone fotografie -en de Fold 5 betere foto's zou moeten maken met behulp van de nieuwe Snapdragon processor- heb ik de Scene optimizer aangezet bij beide telefoons. Daarnaast heb ik niet in RAW geschoten om zo de beeldverwerking van de telefoons hun gang te laten gaan. De foto's zijn ook niet nabewerkt. De foto's links in beeld zijn van de Fold 5, rechts zijn de Fold 2. Je kunt op de afbeeldingen klikken om ze in groter formaat te bekijken.
Ultra-wide camera
We beginnen met de ultra-wide camera. Kijkend naar de foto's valt op dat de foto's van de Fold 5 over het algemeen scherper lijken, af en toe zelfs iets te scherp. Ingezoomd lijkt het er ook op dat de Fold 5 bij de ultra-wide camera een stuk meer "sharpening" toepast dan de Fold 2 wat af en toe tot een wat onnatuurlijk beeld kan leiden. De ultra-wide van de Fold 5 lijkt daarnaast iets contrastrijker te zijn dan die van de Fold 2 maar de Fold 2 verzadigd de kleuren meer. In de beperkte tijd dat ik de telefoon heb kunnen testen lijkt de ultra-wide van de Fold 2 iets consistenter te zijn met de witbalans. De Fold 5 heeft in sommige foto's een beetje een groene tint. De Fold 5 weet in donkere delen van de foto beter details te behouden dan de Fold 2 met minder ruis, wat ook in nachtfoto's zichtbaar is.

Fold 5 https://tweakers.net/i/LG3ko2McY6a4RIPc9EgzMmOuH70=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/BcWIsGOsKThn0QsMHG8snjEX.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/-TQSc2T0O6aZDmfBEbLT-pWERGI=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/7aICJBw0aZGwfjyBPYDQTsQe.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/Rwy310rols1Wry1mRbHd4u0aTUU=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/9QVVSYBfjDGhDNgAvrIU8IuS.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/d2TPaRNYsZyPg7tKF1WZWNw8NVs=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/WFj1h5RkOo8j6aWWekoS5GCv.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/9BCxdb3L-r7vX5aXbTfpUyLOcgw=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/T1Fr8qvObLf6V48nQ9nzLNdH.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/H5_ciewmrIel_pgPYqAFWHBDkm0=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/S1dvoHDnubk7D9eQmZRuj1gd.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/kLYXFzpG86F7ZcqDX12NCvXJm_0=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/M0wAuJEutUZW3xuHgOdizJQK.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/61RdV0pDoNEVEkWxgK6TCzjlg44=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/4TZFSPZ1HNqEkiui2x8rZrTg.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/xAJQ5GICkosqjvWdCfMaqiZX79w=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/2uoscxUBOvyzdVBnOemxBMqf.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/n3jZDvYmUMWhjDyKPpt1tobXxtA=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/OPZvsIWyhPs0IboSdvSfqiVZ.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/iggvNyVl1TRGve6Sn_tl8zO7Iyk=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/4Mw9dmy7bb2PxVTBIrgTCEXq.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/eJAF8kG5ig2H56LvIKQpJiTgafA=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/i5YranMpWniNchWXtgzR3Wge.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/tJ9oelG6u_cWcsn_jNs-QP_l7e0=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/YcRbDekjN0kB2O1jE9cm0DnM.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/S1gb1C7FO3wN9it_cxGLRXSxGIE=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/PLKF41qmuWcWKnvjkxcNukVE.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/lGtHBbPe2RpmqSbPuX91bTE0oCg=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/hPFTdHSCxRpFCUvjMPW317o7.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/qfolV1US3Rx4CWVvrj6OP-dMJpI=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/GI0SYDo6VjW6DgLvpTlTVVYZ.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/hI-Pjb3BuvhC9IWSJzZp75y_usc=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/w3RAVFTiapf9wIMGMMLLJO4S.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/UynUzzGV4zEK2HE0HJWwtA4NyDA=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/IsVI4Yv2gD0NOfRCKPnxO0tb.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/GELQQvrA0u0sFg00qsUOK62aO0c=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/HE8s9GNI00GbKwJuMzmjyc49.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/Dov5Id33jqn0fikMxoij6dFPcng=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/3Rlp50ezpuygXXXVvL12FqPc.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/nVL0yZyq6aWIguNkcTBhhLsDdiY=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/amwr18lXruo6fzYLJoRn2XbL.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/q6UE12F5GVyCaYX4wBVIWt-u-ro=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/VrIWRJe49mlVoewl12ZZIpcJ.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/Yl3teKzr7cJnd2YAqCK2iEYhHtQ=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/KAqH8pF5XVm4NdJIi8hZ7uwY.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/KFgkGxF5HpPyVVGTPERb_sWZ7e0=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/raHybWV1eWD6W8VUdRa0dmvN.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/kplCpKqiAMaKCDr5D8BeWuravfw=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/MrhwIma1sUBQf4DZ0XiZmILA.jpg?f=fotoalbum_medium
Hoofdcamera
Kijkend naar de hoofdcamera dan valt op dat bij deze camera het minste verschil lijkt te zitten tussen beide telefoons. Voornamelijk met voldoende licht komen de beelden van beide telefoons aardig overeen, al lijkt de Fold 5 iets scherpere beelden te geven maar ook weer meer sharpening toe te passen. De Fold 2 lijkt wat meer verzadiging in de kleuren toe te passen. Ook de witbalans van beide telefoons komen niet altijd overeen, de Fold 5 heeft in de meeste situaties een wat koudere tint dan de Fold 2. Wel lijkt de Fold 5 in contrastrijke situaties en bij weinig licht meer details te behouden, vooral in donkere delen van de foto. Waarschijnlijk komt dit doordat de Fold 5 de 50 megapixel van de sensor downsampled naar 12 megapixel waarbij de Fold 2 het met 12 megapixels moet doen en dus geen pixels kan samenvoegen. Er zijn echter ook gevallen waarbij de Fold 2 het beter lijkt te doen. Bij de nachtfoto van het met neon lampen verlichte hotel weet de Fold 2 meer details in de stoep voor het hotel vast te leggen en zijn ook de schaduwen van de stoelen zichtbaar in het raam, waarbij de Fold 5 deze details uitsmeert waardoor ze verloren gaan.

Fold 5 https://tweakers.net/i/cEQV9BCgypB0ueUe-cCKF704kT0=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/TjauAphBF0QP3MRnlsM3EFG9.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/A8_Av010OYs4nMMp2_PMMlukm1s=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/fwwyexQ76fNjrBp8QgcvcZfX.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/xFlLVyqQpAEkrOww3FjfdzSz-BE=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/fXVB64qfpidJq2ZcXRRuGtSt.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/nK5NpeNvsNDhkVtnxOv9ToXbng0=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/Z9ylNMGOhiXuqIxHV2gJKPKt.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/cJ72WA0z_KF9oVthDb7_AZgnGaU=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/XbY9xbf6gUgkVxh86f18MtqX.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/mcOwHtLwTqsMlghe1fxZew3k1m0=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/NzM3yoYEu21cbmZ1Q7IASbpR.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/llu6AFdPPG2mAe4Ioi42SUjgW80=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/dUL4Eeo6pS9f3UIblqC43JWu.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/3824KjHNveBa8UOpbVbFpu1D8Qw=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/8gf9durhSyNkqRbAGWrEg5pQ.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/eGyw_nlSHWRSFmypx24_HjfvmH8=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/1qq5Q7BM93iblZP9D54DBWf7.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/yspYaO1f1Imn8HgQADI_s3DsQ4U=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/N09IQCzR0cCuzjNbRRoQ4SxI.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/KHNTUD3-KPbtQIMZZgmFL3ieoIg=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/ADA0FHGDY6I6vKE4mzU9Ydvn.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/xldVOieCzeUsxxE6WzgT8z5kelk=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/5NFY19shhd27jvhLPdsFI6xF.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/yRdCckaRITgaZWSxYaE699JZemg=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/yn2ZvJV11Am8FGkV83tcaoHu.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/bsi52ufVX_xRCFUK2aPCwdU6KeY=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/2JjHELCZBbFNolrRoYD7V1MR.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/VP6vpf6Vxr_qss64QQha8qYG3Ho=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/URO9oHYiBILNTK6kB0Uv281L.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/hr0eg3f51OYL7z4HoVYKC7Hzhkc=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/4OLAJqLyQx1c0nf08Y69voID.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/1dug5tMQ10BMQUEmQU6BHNT_qAg=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/Ku8sZW9tlRbnZ3xlBIqWB26t.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/d7BDfBQS-Z_XlUf8FBrMwoVyxwk=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/rJgU0chLwoBmaZ9Od6hg6gSW.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/3f7vRIPTjqGj01a_DdwDM21hhn0=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/rqghks45YTpEGxBNc4H6CZov.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/HMD_HVpFaUZe8bEYkI7i2LOJ4q4=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/3spq64OgXwa6FUWvrZjmYHU2.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/xawFSjEBlgIV8i9O4JGogIy-kvA=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/uQLjhRlEGTETkV2W6rjwgXYY.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/x_P5dXXGFWSxo28aeqGUH96R8CY=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/dxNTuHKPXDmnL27r3674KqGP.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/fJbQq2GUB5ZVdNu9ak2RcCwiJgY=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/815SzTfa5p3SQI8zxIPOHzaw.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/-UPU6cuYO57sDTFbk7_khAE9LQM=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/CKaRMflIfS5m34bcII1C6Wb9.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/jybZm5ScS3vuOHQK3OyEZEu6pkw=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/PKcN7HNKV8LU0oXaHqpkqIl3.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/BUsvjlwBDWLPkwdkawrPV42LsfU=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/ioWVUbrWV5Qxw8S5G9IxBLpv.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/n2yVF14_hcQT2SZp1ai44bO04v8=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/LqVSl7etLEGisMzxnxYY7Ylx.jpg?f=fotoalbum_medium
Telecamera
Bij de telecamera zijn de foto's van de Fold 5 over het algemeen wat scherper dan die van de Fold 2, waarbij laatstgenoemde de details meer uitgesmeert. De sharpening van de Fold 5 is bij de telelens minder storend aanwezig dan bij de ultrawide camera. Ook bij nachtfoto's behoudt de telecamera van de Fold 5 meer details. De foto's van de Fold 5 ogen in de meeste gevallen contrastrijker, terwijl de Fold 2 de kleuren wat meer verzadigt en vaak een warmere kleurtemperatuur kiest dan de Fold 5. De Fold 5 zoomt met 3x iets verder in dan de Fold 2 die 2x zoom heeft, waardoor je net een ander beeld krijgt. Persoonlijk vind ik 3x optische zoom prettiger dan 2x omdat het verschil in brandpuntsafstand dan groter is vergeleken met de 1x hoofdcamera. Bij 2x zoom is het zoomverschil met de hoofdcamera vaak net te klein om echt een ander soort beeld te kunnen maken.

Fold 5 https://tweakers.net/i/ahvjw-ypq2kIDmeW-2oYbwZgpIE=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/ad7MBzDzECyfHr9T5n6thpTn.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/rVpLwQIGzI5nF_HbKLBpo3S9meM=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/CihlFiRjx87H5C8RkOarCiKq.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/V1RwyACz6XTYInutH4RDvAjgcXI=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/YAt93xf6C0PVO2fIM34uPUnr.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/To9uMZplwfMmVmZZHDfA-eXY6c4=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/EtQXPLC1HZ93uLJxHpfI1EmM.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/lRJCgk83tUQBEgKiKQTXGXf8VHo=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/qxqspPFGU74XWmUWnLPgs0y9.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/Wy5yKdOYuLiDQhfEJ6vrv-HNrjE=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/VsuJnM0Cq45thsEfeoWQf9Bj.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/O7CKtgGsZBCm1zNpv8IpLTMGBF0=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/Z6fYHu3BHCuyTAoSSNmFuWrH.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/tjNw0eXaj_2yzo8LjZulmcpOpuY=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/VQ8xlMvcEYb1eCatU7NmJtsY.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/PibpGucGOI73ZHbOUSdUYwlr9NE=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/eK9umHaEqJf0efwc5yvi3Uuf.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/IpbrBevnann91H4_mpUFT3011_0=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/vjYrlwk46x5dWBqlp1eWMpUQ.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/z0u2Ycjw5j4WSmEg9jWvx5P00qY=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/BDBuUKA1fLKVMTY5IXAG8ITE.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/Jd55UzP9LEEpmxxoDivU69wEbJI=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/tZgaeFVaLkTsT1uQUeQ8DYDo.jpg?f=fotoalbum_medium FOld 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/Gs4lXWpd91qkW-hh1F5JxwIIfDg=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/GMk4yE3uuWxJJDVlcSdwH4If.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/H1776OXCtJEEo18bCJPh6u5vzCA=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/kCBkx1Q9rqzul5NBXEH1ezgz.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/oSEXLN0lGDzyqkYcaW7J6_owrFA=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/IZdw80PaFNTFy2iAzXAcQb6U.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/mhTwha5nJyi9mwmqKgh8Gi979EI=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/msemiZHYh2zJ1775s4ahOCDp.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/W6XUz4ToPIEwmu5KKKQa3o7_-c4=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/y9kwYifGVnwnmHcP7iw05D86.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/4z9wvXhOh2qwhBGsa9Vnv0atBBQ=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/d2XBIn0H0MAIJ08P3p53lMjh.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/El71vx0D57GtPDFMsOSPpGxhHx0=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/RdOWq2BeUis3IKq5g7BS7DkB.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/Smk4mdt_AQF4un659OlayXQDhAE=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/1YKPpY4g8ukkCbiFi51SrBik.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/GHQnXKg7k37U5d8CL-kKwf3YaOk=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/tPTVYiTu7VuxyhUvp0F78W8C.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/2NYEU07XUnJFNNJcTycvOQjuVgY=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/3YI2MxMfuyi9YbIyg6tWHIJs.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/NF7PsRSC2IRY8rC1NsjnFEK5q3I=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/EYsm1rxGpTxQsggsJ3FlKq1l.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/w9l1PPhI6ef9-rB7NLe2qmsTOfg=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/GXrN2XwN4VxdDvgw5nY4bCBl.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/g7H70Qv_3H7h2J96U_Z73smFo8Y=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/sdGOZOet2F93NKH6TWb6kyJ2.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/5mVIt0rSYhsKY8OJluH_UL2Fz8s=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/Sz1M58ExJNUnPK1vW5gbosO3.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/9Cszkb7v-zCkOyPaEaG9F2FHJPM=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/2i1YGLVxukTGc7507jkFCS1L.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/W-Mt2XJZjCUTT2mnaw4LqLFlVYY=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/6Z7SyHqjH3SBnuNFlaLH6sJr.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/GOv876LdOc9KLABUzw1LHnxfSzE=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/aXo550jTQyzKQsdVub1p4dZh.jpg?f=fotoalbum_medium
Portretmodus
Door de 3x zoom geeft de portretmodus ook een ander resultaat. Voor portretten vind ik de 3x zoom -wat neer komt op omgerekend 66mm- fijner dan de 52mm van de Fold 2. Je hoeft minder dicht op het onderwerp te staan en door de langere brandpuntsafstand wordt de achtergrond meer gecomprimeerd waardoor het onderwerp beter geïsoleerd wordt van de omgeving.

In situaties waarbij het onderwerp makkelijk van de achtergrond kan worden gescheiden -zoals bij de foto van het beeld- doen beide toestellen het goed in de portretmodus, maar wanneer het lastiger wordt om het onderwerp van de achtergrond te onderscheiden dan krijgen beide telefoons het moeilijk. Portretmodi hebben het hierdoor ook vaak moeilijk met haar, waarbij het voor de software lastig is om losse plukjes haar te onderscheiden. Dit is ook zichtbaar in de onderstaande foto van de brommer. Vooral bij de spaken met daarachter het gras gaan beide telefoons de mist in en worden de spaken op sommige punten weggewerkt door de software. De Fold 5 weet in het onderscheiden van het onderwerp en de achtergrond wel iets minder fouten te maken dan de Fold 2. Ook in de portretmodus geeft de Fold 5 contrastrijkere en scherpere foto's dan de Fold 2 en doordat de camera meer inzoomt lijkt het onderwerp meer los te komen van de achtergrond.

Fold 5 https://tweakers.net/i/ftiBCEGci7I7IWRBbE8j68i2R2E=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/QisJvmdkAxwfigtNPf0TwB69.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/8FQA12yUnhwlOcxFNmzoNE4mItk=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/pnN4DbTjG4IevbZiYE4mbPNK.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/bHZ0b_ZgtR-Rtqwe8aiBsbIEbuE=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/y8OFw4ht4NFe9QC4oatEZ165.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/TnEXsm6ouuaya0qPxrASt_irTks=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/tQ9f4LPQm86zonkN5hLSffWQ.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Fold 5 https://tweakers.net/i/YDr3oZQmeGcHkVwZbHCo686E6QI=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/ift4HMMjiRqZn2F30VDisnof.jpg?f=fotoalbum_medium https://tweakers.net/i/E8dshfrvEqAWfRO00YUYrAWMn3c=/234x176/filters:strip_icc():strip_exif()/f/image/ZvYCyOC2fvymC3mIz9RdplXW.jpg?f=fotoalbum_medium Fold 2

Met de Fold 5 is het ook mogelijk om 30X digitaal in te zoomen maar de kwaliteit hiervan is niet om over naar huis te schrijven.

30x zoom foto
"Selfie" camera's
Naast de camera's achterop beschikt de Fold 5 nog over een camera in het voorste scherm, en eentje in het vouwbare scherm. Zoals eerder genoemd is de sensor van de camera in het voorste scherm al een oud beestje. Op zich is het prima om snel even een selfie te maken of te videobellen, maar de kwaliteit is niet heel bijzonder. Daarnaast kun je natuurlijk ook de achterste camera's in combinatie met het voorste scherm gebruiken waardoor de voorste camera gedeeltelijk zijn nut verliest.

Foto genomen met de camera in het voorste scherm

Dan hebben we nog de under display camera in het vouwbare scherm. Voor bijvoorbeeld videobellen in goed licht kan deze camera er wel mee door maar erg bijzonder is de beeldkwaliteit niet. De camera heeft voor foto's een output van 4 megapixel en deze foto's bevatten weinig details waarbij de kleuren ook niet altijd even lekker uit de verf komen. Wanneer er weinig licht beschikbaar is dan gaat de kwaliteit van deze camera ook hard (verder) achteruit.

Foto genomen met de under display camera in het binnenste scherm
Video
Hoewel de camera hardware niet is veranderd ten opzichte van de vorige generatie ondersteunt de Fold 5 door de snellere processor nu 8K video met 30 frames per seconde waar de Fold 4 op 8K met maximaal 24 frames per seconde kan filmen. Wel is belangrijk om te weten dat je alleen op
8K kunt filmen met de hoofdcamera.

8K 30 frames per seconde is alleen beschikbaar met de hoofdcamera

Full HD op 60 frames per seconde en UHD / 4K op 60 frames per seconde zijn alleen mogelijk met de 3x zoom en 1x zoom lens. Je kunt dus alleen de wide-angle lens gebruiken wanneer je UHD of Full HD met 30 frames per seconde filmt. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat de ultra-wide niet beschikbaar is bij 60 frames per seconde.

60 frames per seconde is alleen beschikbaar met de tele- en hoofdcamera

De videobeelden lijken op het eerste gezicht redelijk scherp maar zodra je inzoomt valt de mate van detail een beetje tegen. Een UHD 60fps test laat een beetje een "overprocessed" resultaat zien waarbij er veel sharpening lijkt te worden toegepast om het beeld scherp te laten lijken, wat er naar mijn mening onnatuurlijk uitziet. Verder valt op dat de stabilisatie erop vooruit is gegaan. De beelden zijn vloeiend zonder duidelijke schokken in beeld en de Fold 5 vangt trillingen van het lopen beter op dan de Fold 2.
Wanneer je bij weinig licht filmt valt vooral bij de ultra-wide- en tele camera's op dat er aardig wat meer ruis in het beeld zit dan bij de 1x zoom hoofdcamera omdat de sensoren van de ultra-wide en zoomcamera kleiner zijn dan de hoofdcamera en hierdoor minder licht kunnen opvangen.

Een still van een UHD 60 fps video

Update 25-08-2024: Ervaring met Samsung Slim S-pen Case

Samsung Slim S-pen Case

Aangezien ik benieuwd was naar de S-pen functionaliteit in combinatie met het grote scherm van de Fold 5 heb ik de originele Samsung Slim S-pen Case besteld. Voor de vorige Fold modellen is alleen een grotere S-pen te koop wat het toestel een stuk dikker maakt en ervoor zorgt dat deze niet vlak op tafel kan liggen als je een hoesje koopt waar deze pen in past. Bij de Fold 5 is de S-pen een stuk platter en compacter gemaakt waardoor het deel van het hoesje waar de pen in zit bijna niet meer uitsteekt zodat het hoesje zonder veel te wiebelen op tafel kan liggen.

De S-pen is een stuk compacter dan vorige jaren

De pen werkt niet op het buitenste scherm, alleen op het vouwbare binnenscherm. De pen zelf werkt prima, zodra je de pen dicht bij het scherm houdt detecteerd de telefoon dat er een S-pen wordt gebruikt en verschijnt er een pen icoontje aan de zijkant van het scherm. Hiermee kun je verschillende functies selecteren waarvoor je de pen wilt gebruiken. Zo kun je snel een notitie maken, een screenshot maken via "screen write" waarbij je ook gelijk aantekeningen kunt maken met de pen of kun je bijvoorbeeld "Smart select" aanvinken om een screenshot van een deel van het scherm te maken die je vervolgens kunt opslaan of ergens ander in kunt plakken.

Het menu dat je te zien krijgt wanneer je met de S-pen dicht bij het scherm komt

Op de pen zelf zit één knopje waarmee je in de notitieapp bijvoorbeeld kunt gummen wanneer je deze ingedrukt houdt. Wel mist de pen bluetooth functionaliteit waardoor een aantal functionaliteiten ontbreken die de grotere S Pen Pro wel heeft zoals de zogenaamde "Air Actions" waarmee je bijvoorbeeld de sluiterknop van de camera op afstand kunt bedienen.

De pen zelf werkt dus prima in combinatie met de Fold 5, maar hier houden de positieve punten helaas op. De Slim S-Pen case zelf valt namelijk helaas erg tegen. Ten eerste heeft de case een adviesprijs van 100 euro wat ik persoonlijk echt veel te hoog vindt voor een plastic hoesje met daarin een plastic pennetje. Naast deze hoge prijs blijkt het hoesje ook nog eens niet goed te functioneren. Je moet de pen met de platte kant in het hoesje klikken waarna je 'm met het schuifje weer uit het hoesje zou moeten kunnen drukken. De ruimte waar de pen inklikt is echter zo ruim dat je de pen makkelijk rond kunt draaien door er met je vingers overheen te wrijven. Hierdoor kan de pen omdraaien waardoor niet de brede vlakke kant boven ligt maar juist de kortere kant met het gevolgd dat de pen uit het hoesje kan komen zonder het schuifje te gebruiken. Wanneer je het toestel in je hand houdt en je met je vinger tegen de pen aankomt kan het dus zo zijn dat de pen uit het hoesje valt. In mijn geval zit de pen zo los dat je hier niet eens je best voor hoeft te doen, en je de pen dus zo kwijt kunt raken.

De S-pen zit niet stevig in de case waardoor hij al snel gedeeltelijk buiten de case hangt

Op diverse fora en in de recensies op de website van Samsung zelf kom ik dezelfde problemen tegen dus het is een probleem dat vaker voorkomt. Het idee van een compacte S-pen in combinatie met een hoesje is leuk maar helaas kan ik deze niet aanraden door de slechte kwaliteitscontrole en de veel te hoge adviesprijs.

We zijn nu 3 generaties verder dan de Fold 2 die ik ruim 2 jaar in bezit heb. Een belangrijk doel van deze review was dan ook om te onderzoeken in hoeverre de Fold lijn in die jaren verbeterd is. Concluderend kan ik zeggen dat ik een beetje gemengde gevoelens overgehouden heb aan de Fold 5. Aan de ene kant is de Fold 5 een degelijk toestel met fijn werkende software en oogt en voelt het volwassener dan de Fold 2 door dunnere randen om het scherm, de behuizing die vlakker is afgewerkt, en het feit dat het toestel door het vernieuwde scharnier nu plat dichtvouwt. Het helderdere scherm en de snellere en zuinigere processor zijn ook fijne verbeteringen.

Aan de andere kant zijn er ook een aantal punten waar ik wat meer van verwacht had. Hoewel de specificaties elke generatie niet veel verschillen had ik toch ergens een beetje hoop dat al deze veranderingen bij elkaar ervoor zouden zorgen dat de stap van de 2e naar 5e generatie als een behoorlijke upgrade zouden voelen en dat gevoel heb ik nog niet echt. Hoewel het scharnier nu plat vouwt voelde het scharnier van de Fold 2 ook al stevig aan en met de vouw in het scherm is met het nieuwe scharnier nog steeds even zichtbaar (al heeft me dat persoonlijk nooit gestoord). Ook is het nog steeds niet mogelijk om de S pen in het toestel kwijt te kunnen. Wel heeft Samsung gewerkt aan een dunnere S-pen die je in de achterkant van een hoesje kunt klikken maar hier moet je wel 100 euro voor neerleggen en voelt een beetje als een halve oplossing want ze hadden dezelfde S-pen en bijbehorende hoesje ook wel voor de Fold 4 kunnen maken. Ook de camera's, het onderdeel waar ik misschien nog wel het meest van had verwacht vielen me eerlijk gezegd een beetje tegen. Op zich zijn het prima camera's om foto's mee te schieten maar het is toch wel wat oudere hardware en ze blinken niet echt ergens in uit. Ook als ik de foto's van de Fold 5 naast die van de Fold 2 zet zie ik wel kleine verschillen maar deze verschillen zijn voor mij niet groot genoeg om de aanschaf van een nieuwe telefoon te rechtvaardigen.

Als je nog nooit een foldable hebt gehad maar dit wel sterk overweegt dan lijkt me de Fold 5 een prima keuze. Met de (inruil) acties die Samsung regelmatig heeft is het eigenlijk elke generatie wel mogelijk om het toestel voor beduidend minder dan de adviesprijs aan te schaffen, waardoor het een aantrekkelijk alternatief kan worden voor "reguliere" smartphones. In dat geval vind ik het toestel wel 4 sterren waard. Wanneer je echter een Fold 4, 3 of zelfs 2 bezit dan mag er wat mij betreft wel een halve ster vanaf want ik zie persoonlijk niet gelijk een reden om te upgraden naar de Fold 5 omdat de hele beleving in mijn ogen niet drastisch is veranderd ten opzichte van de Fold 2 die ik heb.

Ik snap dat het als fabrikant makkelijker en goedkoper is om onderdelen te hergebruiken in nieuwere modellen zonder het hele ontwerp van een telefoon om te gooien, maar als je de Fold 5 naast concurrenten zet zoals bijvoorbeeld de Mi Mix Fold 3 en Honor Magic V2, welke alleen in Azië verkocht worden, dan lijken deze laatstgenoemde merken toch grotere stappen te zetten. Ze bieden vaak een dunnere behuizing met een minder zichtbare vouw in het scherm, een breder voorscherm, grotere accu, sneller opladen en betere camera specificaties (o.a. periscopische zoomlens) dan de Fold. Hierdoor bekruipt me toch het gevoel dat Samsung met de Fold 5 en eerdere generaties er meer uit had kunnen halen en wat te veel leunt op de monopoliepositie die ze nog steeds hebben op de globale markt wat betreft foldable telefoons. Zo kwamen de Fold 5 en Flip 5 dit jaar na 5 generaties uit met een scharnier dat helemaal plat vouwt vlak nadat meerdere concurrerende merken ook vouwbare telefoons gelanceerd hebben die helemaal plat vouwen. Ik denk dan ook dat het goed zou zijn als er meer foldable telefoons globaal beschikbaar zouden komen, zodat Samsung wat meer concurrentie krijgt. Als de minimale verbeteringen ieder jaar zo door zouden gaan dan zou ik het ook prima weer 6 jaar met de Fold 2 kunnen uithouden voordat ik op zoek zou gaan naar iets nieuws.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Z Fold5, 256GB Lichtblauw?