Inleiding
- Nokia G22
- Motorola Moto G72
- Samsung Galaxy A14
- Redmi Note 12
Samengevat
De Nokia G22 lijkt in veel opzichten op zijn voorganger, de G21. Het is een mooi no-nonsensetoestel, met een schone Android-omgeving, al is er dit jaar wat meer bloatware meegeleverd. Nokia heeft aandacht besteed aan de repareerbaarheid van deze smartphone. Hij kan in vergelijking met veel andere toestellen makkelijk worden geopend en onderdelen kunnen makkelijk worden vervangen en los worden besteld. Hierdoor moet de smartphone langer mee kunnen gaan. Het is dan ook een gemiste kans dat Nokia niets heeft gedaan aan de softwareondersteuning. Die is tot 2026 en dus nog steeds slechts drie jaar, maar het apparaat zal meer OS-upgrades krijgen dan zijn voorganger. De smartphone is niet echt snel, maar goed genoeg voor alledaagse, lichte taken.
Samengevat
De Motorola G72 is een stevige smartphone met een goed scherm en veel functies. De software is door de meegeleverde apps van derden niet meer zo schoon als we gewend zijn van Motorola en dat is jammer. De softwareondersteuning is gelukkig langer dan bij het model van vorig jaar, waardoor je tot 2025 goed zit. Het toestel presteert bovengemiddeld goed voor deze categorie en heeft een aantal eigenschappen die je eerder vindt in de hogere midrangecategorie, zoals een 120Hz oledscherm, een vingerafdruklezer onder het scherm en stereoluidsprekers. De camera’s zijn redelijk en de smartphone is dankzij de MediaTek Helio G99 snel genoeg om alle taken goed te kunnen uitvoeren en zelfs zware games te kunnen spelen.
Samengevat
De Samsung Galaxy A14 is wat functies en specificaties betreft wat dichter bij de A34 en A54 komen te liggen. Dat is niet alleen te merken aan het uiterlijk, maar ook aan de software. Het toestel heeft bijna dezelfde functies als zijn grotere broers. Helaas geldt dat ook voor de extra apps van derden die worden meegeleverd. De MediaTek Dimensity 700 is niet de snelste soc en je zult nu en dan een kleine hapering of framedrop bemerken. Bij gemiddeld gebruik zal dat niet vaak voorkomen, maar als je met zwaardere software aan de gang gaat, zullen ze vaker voorkomen. Hier staat tegenover dat de camera's beter presteren dan die van andere smartphones in deze prijscategorie en dat je uitstekende softwareondersteuning hebt.
Samengevat
De Redmi Note 12 is een krachtige smartphone voor zijn prijs. Het toestel is uitgerust met een sterke midrange-Qualcomm Snapdragon 4 Gen 1. Daarnaast heeft de smartphone Gorilla Glass 3 en een IP53-certificaat en is hij dus spatwaterdicht. Het beeldscherm is daarnaast zo goed dat deze smartphone makkelijk meekomt met high-end vlaggenschepen. De camera's zijn aardig en het toestel zit vol met bloatware en advertenties. Toch is het per saldo een goede smartphone.
Als er over smartphones wordt gesproken, gaat het vaak over flagshipkillers en high-end toestellen. Toch zijn de goedkope telefoons uiteindelijk het populairst. Zeker nu de prijzen stijgen, hoor ik steeds vaker dat mensen omzien naar een goedkoper toestel. Nu de apparaten steeds krachtiger worden, kun je voor weinig geld toch een smartphone hebben die alles kan wat je wilt, zeker nu steeds meer functies hun weg vinden naar de low-end markt. Daar komt bij dat de smartphones in deze prijscategorie beter zijn uitgerust dan die in hogere prijscategorieën. Denk aan een koptelefoonaansluiting, geheugenkaartlezer, FM-radio en infraroodpoort. Dat kan voor velen al een reden zijn om voor zo'n toestel te kiezen. Gebruikers die af en toe internetten, sociale media gebruiken en een filmpje kijken, moeten in theorie dus genoeg hebben aan een low-end smartphone. Wij hebben weer een greep gedaan in de budgetbak en enkele populaire toestellen met een prijs tussen de 150 en 250 euro tegenover elkaar gezet.
Dat werden de wat oudere Motorola Moto G72 en de gloednieuwe Samsung Galaxy A14 5G, niet te verwarren met het 4G-model van deze smartphone, de Nokia G22 en de Xiaomi Redmi Note 12 5G. De Motorola Moto G72 is met 249 het duurst; we verwachten dan ook dat deze smartphone op veel vlakken goed presteert en lekker snel is. De Samsung Galaxy A14 is met 184 euro het goedkoopst, maar zal nog steeds een geduchte concurrent zijn, omdat Samsung de A-toestellen wat specificaties betreft dichter bij elkaar laat komen. De Redmi Note 12 kost 208 euro en lijkt zoals vaak bij Xiaomi-toestellen een goede balans te bieden tussen goedkope en dure onderdelen, waardoor je weer veel telefoon krijgt voor je geld. De Nokia G22 is de op een na goedkoopste en heeft als unique selling point dat hij makkelijk repareerbaar is en daardoor lang mee moet gaan.
De accu is bijvoorbeeld meestal het eerste onderdeel dat kapotgaat. Voor veel mensen is dat dan een reden om hun toestel te vervangen, terwijl het apparaat voor de rest nog goed is. Nokia biedt de accu los aan en heeft zelfs een reparatiekit beschikbaar voor het toestel om het nog makkelijker te maken. Dit geldt overigens ook voor andere onderdelen, zoals het scherm en de cameramodule. Aan de verdere specificaties is in vergelijking met het model van vorig jaar niet veel veranderd en daarom is het de vraag of het toestel nog goed kan meekomen met de rest. Het lijkt in elk geval weer een interessante round-up te worden.
Behuizing
De smartphones die we hier bespreken, zijn beschikbaar in verschillende kleuren. In de onderstaande tabel hebben we ze op een rijtje gezet.
Toestel |
Motorola Moto G72 |
Samsung Galaxy A14 5G |
Redmi Note 12 |
Nokia G22 |
Schermdiagonaal |
6,6" |
6,6'' |
6,67'' |
6,5'' |
Resolutie |
2400x1080 pixels |
2408x1080 pixels |
2400x1080 pixels |
1600x720 pixels |
Schermtype |
Oled |
Lcd |
Oled |
Lcd |
Kleur |
Grijs, blauw, wit |
Zwart, rood, groen, zilver |
Groen, zwart, blauw |
Blauw, grijs |
Samsung Galaxy A14
We schreven kortgeleden al dat Samsung een andere weg was ingeslagen en de toestellen uit de A-serie praktisch hetzelfde uiterlijk heeft gegeven als de duurdere S-toestellen van dit jaar. Dat geldt ook voor de nog goedkopere A14-toestellen. De A14 heeft hetzelfde plastic frame als de A34 en A54, maar een minder matte afwerking. De achterkant is van plastic en heeft een fijn ribbelpatroon. Over het algemeen is de smartphone niet gevoelig voor vingerafdrukken, maar als je vingers wat vettiger zijn, zou er wat vet tussen de fijne ribbels kunnen komen en dat kan wat lastiger schoon te maken zijn. De camera’s op de achterkant zitten niet op een eiland en steken net zover uit als die van de A34. Deze steken nauwelijks uit en de smartphone wiebelt bijna niet als hij plat op tafel ligt. Het toestel heeft een hoofdcamera, een macrocamera en een camera voor het meten van diepte. Aan de voorkant zit een druppelvormige notch voor de selfiecamera. Vlak daarboven zit de oorluidspreker.
Het is een stevige smartphone, die niet meegeeft als hij wordt getordeerd. Ook de knoppenlay-out is dezelfde als die van de andere A-toestellen, met links een volumeknop en een powerknop die dienstdoet als vingerafdruklezer. Bovenin zit een microfoongaatje, rechts zit het kaartslot dat ruimte heeft voor twee nanosimkaarten en een microSD-kaart. Onderin zijn een luidspreker, 3,5mm-koptelefoonaansluiting en USB-C-poort te vinden.
Motorola Moto G72
De Motorola G72 is de platste en lichtste smartphone van deze round-up en heeft de matte plastic body die je kent van veel andere Motorola-smartphones. Het toestel voelt net zo luxe aan als de duurdere modellen van het bedrijf, zoals de G200. Het camera-eiland doet dan weer denken aan de Edge-smartphones van vorig jaar. De matte achterkant is niet zo gevoelig voor vingerafdrukken, maar ook hier kan er toch wat achterblijven als je echte vette vingers hebt. De smartphone laat zich niet torderen en het camera-eiland steekt niet zover uit. De smartphone wiebelt dan ook niet zoveel als hij plat op tafel ligt. Het eiland bevat een hoofdcamera, een ultragroothoekcamera en een macrocamera.
Net zoals bij duurdere modellen heeft de behuizing een convergerende vorm tot aan de randen. Het frame is van plastic en afgevlakt. Aan de linkerkant zitten de power- en volumeknoppen. Aan de bovenzijde vind je een microfoongaatje en rechts zit de hybride kaarttray, die plaats biedt aan twee nanosims of een nanosim en een geheugenkaart. Onderin zitten een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, een USB-C-poort en een van de twee stereoluidsprekers. De tweede luidspreker zit aan de voorkant van de telefoon en is tegelijk de oorluidspreker. Dit is de enige smartphone in deze round-up die een vingerafdruklezer achter het scherm heeft zitten. Deze smartphone heeft geen IP-rating, maar volgens Motorola wel een waterafstotend ontwerp.
Nokia G22
De Nokia G22 lijkt veel op zijn voorganger, waarbij het grootste verschil is dat de achterkant van dit model glad is en daardoor wat gevoeliger voor vingerafdrukken. De G22 is ook wat zwaarder dan de G21. Het camera-eiland heeft een iets vierkantere vorm en bevat dezelfde camera’s als het model van vorig jaar: een groothoekhoofdcamera, een ultragroothoekcamera en een macrocamera. De rand is afgevlakt en van plastic. Deze smartphone ligt ook lekker in de hand en is net zo stevig als de andere smartphones. Het toestel voelt stevig aan en laat zich niet torderen. Nokia/HMD heeft deze smartphone bovendien zo in elkaar gezet dat hij makkelijk te repareren is. De fabrikant is daarvoor zelfs een samenwerking aangegaan met iFixit en verkoopt kits die precies de juiste gereedschappen bevatten om de smartphone te openen. Het is misschien niet zo makkelijk als bij de Fairphone, maar het is mooi om te zien dat HMD/Nokia hier aandacht aan heeft besteed.
Aan de linkerzijde van de smartphone bevindt zich de kaarttray met ruimte voor twee simkaarten en een microSD-kaart. De Google Assistent-knop heeft het veld moeten ruimen en is niet langer aanwezig op het toestel. Bovenin zitten een microfoongaatje en een koptelefoonaansluiting. Rechts zitten de volumeknop en een powerknop, die gebruikt kan worden als vingerafdruklezer. Onderaan zitten een microfoongaatje, een luidspreker en een USB-C-poort. Het scherm aan de voorzijde heeft middenboven een druppelvormige notch voor de frontcamera en vlak daarboven een oorluidspreker.
Redmi Note 12
De Redmi Note 12 is het een-na-lichtste en een-na-dunste toestel in deze round-up. De smartphone heeft een plastic achterzijde die erg lijkt op die van de Motorola G72, maar die van de Note 12 is wat ruwer. Ook deze achterkant is niet echt gevoelig voor vingerafdrukken, maar als je vingers wat vetter zijn, zul je toch sporen van vingerafdrukken te zien krijgen. De rand van het frame is net als bij de andere smartphones afgevlakt en van plastic. Aan de rechterkant zitten de volumeknop en een powerknop, die ook gebruikt kan worden als vingerafdruklezer. Bovenin zitten de 3,5mm-koptelefoonaansluiting, een infraroodpoort en een microfoongaatje. Aan de linkerkant van het toestel vind je de kaarttray met ruimte voor twee simkaarten en een microSD-kaart.
Aan de onderkant zitten een USB-C-poort, een luidspreker en een microfoongaatje. Aan de achterkant van deze smartphone zitten een camera-eiland met een hoofdcamera, een ultragroothoekcamera en een macrocamera. De camera voor het meten van diepte heeft ook bij deze smartphone het veld moeten ruimen. De voorzijde van het toestel heeft boven in het midden een cameragaatje en vlak daarboven een oorluidspreker. Ook dit toestel heeft een waterafstotend ontwerp en heeft een IP53-certificaat. De behuizing voelt stevig aan en de smartphone ligt lekker in de hand. Het apparaat laat zich niet torderen. Daarnaast kan het scherm tegen een stootje dankzij Gorilla Glass 3.
Scherm
In deze prijscategorie zie je vaak grote verschillen tussen de smartphoneschermen en dat is in deze round-up ook het geval. Waar de ene smartphone nog een lcd heeft, is de andere uitgerust met een oledscherm. De Moto G72 en Redmi Note 12 hebben een oled; de Samsung Galaxy A14 en Nokia G22 hebben een lcd. Ook de verschillen in verversingssnelheid zijn behoorlijk groot, net als hdr-ondersteuning. De resoluties van de toestellen liggen dit jaar wel wat dichter bij elkaar, alleen de G22 van Nokia heeft een resolutie van 1600x720 pixels. De rest zit om en nabij de FHD+. Op papier heeft de Nokia dus een korreliger beeld, maar in de praktijk valt dat mee. De toestellen met oledschermen hebben maar twee subpixels per pixel, in tegenstelling tot de drie subpixels in de lcd van de Nokia G22, waardoor de oleds er toch niet veel scherper uitzien. De Samsung Galaxy A14 met zijn full-hd-lcd, met drie subpixels per pixel, heeft daarmee het scherpste beeld.
Voordat we de toestellen doormeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Color Calibration-software, zetten we alle schermspecificaties van de toestellen in de onderstaande tabel op een rijtje. Het zal je opvallen dat niet alle toestellen te zien zijn in sommige categorieën van onze grafiek. Dat komt doordat we met ingang van dit jaar niet alleen de weergave van grijstinten en verzadigde kleuren meten, maar ook de weergave van een aantal veelvoorkomende kleurtinten op de colorcheckertestkaart. We hebben de oudere toestellen niet opnieuw getest, omdat we deze smartphones niet meer in ons bezit hebben of omdat het niet relevant is voor deze en toekomstige reviews. Ook onder de contrasttab ontbreekt een aantal toestellen. Dit zijn smartphones met een oledscherm. Van oledschermen kunnen we het contrast niet meten, omdat die schermen bij zwartweergave de pixels uitzetten en dus op papier een oneindig contrast hebben, uitzonderingen daargelaten.
Toestel |
Motorola Moto G72 |
Samsung Galaxy A14 |
Redmi Note 12 |
Nokia G22 |
Schermdiagonaal |
6,6" |
6,6'' |
6,67'' |
6,5'' |
Resolutie |
2400x1080 pixels |
2408x1080 pixels |
2400x1080 pixels |
1600x720 pixels |
Schermtype |
Oled |
Lcd |
Oled |
Lcd |
Refreshrate |
120Hz |
90Hz |
120Hz |
90Hz |
Dots per inch |
402dpi |
400dpi |
395dpi |
270dpi |
Relatieve schermgrootte |
82,7% |
80,2% |
85% |
81,1% |
We schreven vorig jaar al dat het mooi was om te zien dat schermen met een hogere verversingssnelheid hun weg hebben gevonden naar deze prijscategorie. We hadden het toen over een refreshrate van 90Hz. Dit jaar zijn er maar liefst twee toestellen met een 120Hz-scherm in deze round-up: de Motorola Moto G72 en de Xiaomi Redmi Note 12. De Nokia G22 heeft hetzelfde 90Hz-scherm als zijn voorloper, de G21, al zegt Nokia dat het scherm van de G22 feller kan dan dat van vorig jaar. Ook het toestel van Samsung heeft een 90Hz-scherm.
Als het gaat om helderheid en contrast, valt ons op dat steeds meer budgettoestellen dicht bij de high-end smartphones van vorig jaar komen. Het scherm van de Moto G72 haalt meer dan 1100cd/m² en de Redmi Note 12 haalt 888cd/m². Daar staat helaas tegenover dat de kleurechtheid van de G72 wat minder is. Nokia’s claim dat de G22 feller is dan hetzelfde scherm in de G21 klopt ook. Het scherm is ruim 100cd/m² helderder dan zijn voorloper en ook de kleurweergave is iets verbeterd. De minimale helderheid van de toestellen valt een beetje tegen en de kans dat je met je ogen knijpt in het donker, is best aanwezig. Alleen de Galaxy A14 kan goed gedimd worden, maar daarvan valt de maximale helderheid dan weer tegen.
- Piekhelderheid wit (33%)
- Piekhelderheid wit (100%)
- Contrast
- Minimale helderheid
- Gem. grijsafwijking
- Gem. kleurafwijking (excl wit)
- DCI-P3-kleurdekking
- Kleurtemperatuur
We schreven vorig jaar al dat het mooi was om te zien dat schermen met een hogere verversingssnelheid hun weg hebben gevonden naar deze prijscategorie. We hadden het toen over een refreshrate van 90Hz. Dit jaar zijn er maar liefst twee toestellen met een 120Hz-scherm in deze round-up: de Motorola Moto G72 en de Xiaomi Redmi Note 12. De Nokia G22 heeft hetzelfde 90Hz-scherm als zijn voorloper, de G21, al zegt Nokia dat het scherm van de G22 feller kan dan dat van vorig jaar. En ook het toestel van Samsung heeft een 90Hz-scherm.
Als het gaat om helderheid en contrast, valt ons op dat er steeds meer budgettoestellen steeds dichterbij de high-end smartphones van vorig jaar komen. Het scherm van de Moto G72 haalt meer dan 1100cd/m² en de Redmi Note 12 haalt 888cd/m². Daar staat helaas tegenover dat de kleurechtheid van de G72 wat minder is. Nokia’s claim dat de G22 feller is dan hetzelfde scherm in de G21 klopt ook. Het scherm is ruim 100cd/m² helderder dan zijn voorloper en ook de kleurweergave is iets verbeterd. De minimale helderheid van de toestellen valt een beetje tegen en de kans dat je met je ogen knijpt in het donker, is best aanwezig. Alleen de Galaxy A14 kan goed gedimd worden, maar daarvan valt de maximale helderheid dan weer tegen.
- Xiaomi Redmi Note 12
- Nokia G22
- Motorola Moto G72
- Samsung Galaxy A14
De kleurweergave is een onderdeel waarvan we meestal weinig verwachten in deze prijscategorie, maar het valt mee. De Redmi Note 12 lijkt een iets grotere afwijking te hebben dan de Note 11, maar scoort nog steeds goed. De Motorola G72 heeft een grotere kleurafwijking, maar die zit nog onder de 3 ΔE2000 en is dus niet zichtbaar voor het menselijk oog. De Nokia G22 en Samsung Galaxy A14 hebben wel een flinke kleurafwijking die zichtbaar is voor het menselijk oog. Hetzelfde geldt voor de grijsafwijking; die is bij de G22 en vooral de A14 aanzienlijk. Dat uit zich in een veel te blauw scherm bij die twee toestellen. Gelukkig bieden alle smartphones de mogelijkheid om de kleurtemperatuur aan te passen.
Camera
Hoe goedkoper de smartphone wordt, hoe meer er wordt bezuinigd op camera’s. Het is dan ook geen verrassing dat je simpele, goedkope camera’s vindt op deze selectie. Bij goede lichtomstandigheden mag je van deze camera's redelijke plaatjes verwachten, maar in mindere omstandigheden hebben ze het met hun goedkope sensors een stuk moeilijker.
In de onderstaande tabel zie je daarnaast dat elke fabrikant weer andere keuzes maakt voor de cameraconfiguratie. Een rode draad is dat er vooral aandacht is besteed aan de hoofdcamera en dat alle extra camera’s het moeten doen met piepkleine sensortjes van minder dan 10 megapixel. Sommige fabrikanten hebben dan weer flink uitgepakt met de hoofdcamera. De 108-megapixelcamera heeft zijn weg gevonden naar de goedkoopste prijscategorie. De Motorola Moto G72 heeft deze aan boord. Ook de Redmi Note 12 lijkt op papier een pittige camera te hebben, met een 48-megapixelsensor. De G22 en A14 hebben beide een 50-megapixelcamera aan boord. Wat ons verder opvalt, is dat de dieptecamera’s die vorig jaar nog op aardig wat smartphones te vinden waren, met pensioen zijn gestuurd. Alleen de Nokia G22 lijkt die nog te hebben, maar aangezien dit toestel exact dezelfde cameraopstelling heeft als de G21, is dat geen verrassing. Daarnaast heeft de Nokia G22 als enige geen ultragroothoekcamera.
Video’s maken kunnen de Note 12, G22 en A14 op1080p met maximaal 30fps. De Moto G72 kan het op 60fps. Voor het schieten van 4k-video zul je naar andere toestellen moeten kijken.
Toestel |
Motorola Moto G72 |
Samsung Galaxy A14 5G |
Redmi Note 12 |
Nokia G22 |
Primaire camera |
108 megapixel f/1.7, pdaf |
50 megapixel, f/1.8 pdaf |
48 megapixel f/1.8, pdaf |
50 megapixel f/1.8, pdaf |
Ultragroothoekcamera |
8 megapixel, f/2.2 118-gradenbeeldhoek |
- |
8 megapixel, f/2.2 120-gradenbeeldhoek |
- |
Macrocamera |
2 megapixel f/2.4, geen AF |
2 megapixel, f/2.4 f/2.4, geen AF |
2 megapixel, f/2.4 |
2 megapixel |
Frontcamera |
16 megapixel, f/2.5 |
13 megapixel, f/2.9 |
13 megapixel f/2.5 |
8 megapixel f/2.0 |
Dieptecamera |
- |
2 megapixel f/2.4 |
- |
2 megapixel |
Waar bij de modellen van vorig jaar de verschillen tussen de foto’s nog heel groot waren, lijken ze dit jaar wat dichter bij elkaar te liggen. Wat kleurechtheid en doortekening betreft lijken de smartphones redelijk overeen te komen. De verschillen zitten dit jaar vooral in de hoeveelheid detail en de ruis die worden vastgelegd. Als we overdag foto’s schieten met de toestellen, valt ons op dat de foto’s gemaakt met de Redmi Note 12 de meeste ruis en het minste detail hebben. Ook de contrastverhouding valt een beetje tegen en in de donkere delen is er de minste doortekening te zien.
V.l.n.r: Redmi Note 12 (Xiaomi 22111317G), Nokia G22, Motorola Moto G72 en Samsung Galaxy A14 (SM-A146P)
Als we gaan zoomen, worden de verschillen wat groter. In deze prijscategorie is het niet vanzelfsprekend dat smartphones worden uitgerust met een telecamera. Dat geldt ook voor de vier exemplaren in deze test. Inzoomen kan dus alleen met digitale zoom. De Note 12 schiet in deze modus korrelige foto’s, terwijl de Galaxy A14 de boel extreem glad strijkt. De Nokia G22 weet de strakste plaatjes vast te leggen.
V.l.n.r: Nokia G22, Samsung Galaxy A14 (SM-A146P) en Redmi Note 12 (Xiaomi 22111317G)
We zien hetzelfde bij de groothoekcamera. De camera van de Note 12 schiet korrelige foto’s. De Nokia G22 en de Moto G72 doen het wat beter, maar het gladstrijkalgoritme is wat strenger en dat gaat ten koste van de hoeveelheid details die worden vastgelegd. De Motorola schiet hierbij wat helderdere foto's,
V.l.n.r: Nokia G22, Motorola Moto G72 en Redmi Note 12 (Xiaomi 22111317G)
De selfiecamera’s van deze smartphones zijn niet om over naar huis te schrijven. De foto’s zijn wazig en er wordt weinig detail vastgelegd. De G72 is de enige die de selfies niet wazig vastlegt, maar dat lijkt vooral te komen doordat er overmatige verscherping wordt toegepast, waardoor het meer lijkt op een schilderij dan op een foto.
V.l.n.r: Redmi Note 12 (Xiaomi 22111317G), Nokia G22, Motorola Moto G72 en Samsung Galaxy A14 (SM-A146P)
Ook de macrofunctie op de camera's van deze smartphones is niet bijzonder. De resolutie is laag en er wordt niet al te veel detail vastgelegd.
V.l.n.r: Nokia G22, Motorola Moto G72 en Samsung Galaxy A14 (SM-A146P)
In de nacht zijn de toestellen minder sterk; dat is natuurlijk geen verrassing. Pas vanaf het hogere midrangesegment heb je echt wat aan de nachtmodus. Alleen als er genoeg straatverlichting voorhanden is, kunnen er aardige foto’s worden geschoten. Het verschil tussen deze smartphones wordt dan weer wat groter, waarbij de Samsung Galaxy A14 de grote uitschieter is. Het toestel van Samsung weet veruit de meeste details vast te leggen en de doortekening en witbalans zijn voor deze prijscategorie erg goed. De Moto G72 eindigt op de tweede plaats. Daarna volgt de Nokia G22 en de Redmi Note 12 eindigt onderaan door het minste detail vast te leggen en een witbalans te hebben die eerder neigt naar groen.
Wat ook opvalt, is de tijd die de toestellen nodig hebben om een nachtfoto te verwerken. Bij sommige toestellen moet je tussen de drie en zes seconden wachten nadat de foto is genomen. Bij de G22 loopt dat in sommige gevallen zelfs op tot bijna een halve minuut. Even snel een foto schieten van je vrienden op een feest doe je in sommige gevallen maar beter zonder de nachtmodus. Daarnaast verdwijnt er een aantal opties als je overschakelt naar de nachtmodus. De meeste toestellen geven je dan niet langer de mogelijkheid om te zoomen of om de macromodus te gebruiken.
V.l.n.r: Redmi Note 12 (Xiaomi 22111317G), Nokia G22, Motorola Moto G72 en Samsung Galaxy A14 (SM-A146P)
Accuduur
Alle smartphones in deze round-up, behalve de Nokia G22, hebben een 5000mAh-accu onder de motorkap. Het toestel van Nokia heeft een 5050mAh-accu. Hoewel een grotere accu niet hoeft te betekenen dat het toestel daadwerkelijk het langst meegaat, komt de G22 nagenoeg steeds boven de andere toestellen in deze round-up uit. Alleen de Galaxy A14 doet het enkele minuten beter in onze wifibrowsetest. Het verschil wordt al wat groter in onze 4G-test in het voordeel van Samsung en in de videotest is het de Redmi Note 12 die het het langst volhoudt.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Opladen
Het opladen van smartphones neemt in de duurdere segmenten steeds minder vaak uren in beslag. We zien snellaadtechnologie langzaam maar zeker terrein winnen in goedkopere prijscategorieën. Het is mooi om te zien dat het snelladen zelfs in de laagste regionen van de gemiddelde smartphone begint door te dringen. Er verschijnen in deze prijscategorie steeds meer toestellen die binnen een uur zijn opgeladen. De smartphones in deze round-up zijn nog niet zo snel, maar zitten ruimschoots onder de twee uur. De Redmi Note 12 en Motorola Moto G72 halen dit met gemak, terwijl de Nokia G22 en Samsung Galaxy A14 langer dan twee en een half uur aan de lader moeten hangen. Let wel op dat de Samsung Galaxy A14 zonder lader wordt geleverd. Die moet je dus apart aanschaffen, tenzij je al een (snel)lader hebt liggen. Wij hebben dit toestel getest met de los verkrijgbare 45W-lader van het bedrijf.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Hardware
De smartphones in deze round-up zijn elk voorzien van een ander type processor. De Motorola Moto G72 heeft een MediaTek Helio G99 onder de motorkap, de Samsung Galaxy A14 een MediaTek Helio G80, de Xiaomi Redmi Note 12 een Qualcomm Snapdragon 4 Gen 1 en de Nokia G22 een Unisoc T606. Het is opvallend om te zien dat merken als Motorola en Samsung kiezen voor oudere socs van Chinese makelij, terwijl Xiaomi juist voor een modernere Qualcomm-chip gaat. Nokia daarentegen lijkt gekozen te hebben voor de beproefde optie. De T606 was namelijk ook te vinden in de Nokia G21, het model van vorig jaar.
Als we kijken naar de samenstelling van de socs, zien we dat ze allemaal twee snelle en zes kleine A55-kernen bevatten. Het verschil zit in de snelle kernen. Bij Nokia en Samsung zijn dat verouderde Cortex A75-kernen, die bij de G22 bovendien relatief laag zijn geklokt. De Moto G72 heeft iets nieuwere Cortex A76-kernen, terwijl de Redmi Note 12 beschikt over Cortex A78-cores. Een echt nieuw ontwerp is ook dat nog niet; het stamt uit 2020.
We schrijven vaak dat je in de praktijk, bij gemiddeld gebruik weinig merkt van een snellere of tragere soc. In deze categorie is dat nog wel het geval. De gebruikersinterface voelt bij de Samsung Galaxy A14 net iets trager aan, maar we zagen geen stotteringen, haperingen of framedrops. Die zagen we wel bij de Nokia G22. De soc in deze smartphone heeft duidelijk moeite met de interface en ook het laden van apps duurt wat langer op het toestel van Nokia. De Motorola G72 en de Redmi Note 12 hebben hier geen last van en zijn te allen tijde vloeiend. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de gpu’s van deze toestellen. De Mali G52 MP2-gpu in de Samsung is vooral oud; hij komt al uit 2018. De Nokia heeft een nieuwere Mali G57, maar in de variant met slechts één cluster in plaats van de twee bij de G52 MP2. De Moto G72 heeft een Mali G57-gpu met twee clusters en de Snapdragon 4 Gen1 beschikt over een nog sneller exemplaar: de Adreno 619, die eerder ook in 7-series socs heeft gezeten.
We tonen we al een tijd geen benchmarks meer, omdat ze vaak misleidend bleken. Fabrikanten speelden vals, voornamelijk bij high-end toestellen. Ook zeggen benchmarks vaak weinig over de praktijk. De 3DMark Wild Life Stress Test gebruiken we vooral om te controleren hoe snel er wordt gethrottled. Daarnaast gebruiken we de Throttle Test-app om te zien na hoeveel minuten de soc wordt teruggeklokt en hoever. Midrange- en low-end toestellen hebben daar over het algemeen wat minder last van, doordat de chips niet zo heet worden. Dat geldt ook voor deze smartphones, op de Galaxy A14 na. Na een minuut of tien wordt de snelheid teruggeklokt, maar die klimt na een tijdje weer op. Na de eerste grote dip lijkt de kloksnelheid niet stabiel te zijn en schommelt die behoorlijk. Dat is ook te merken als we met wat zwaardere apps en games aan de slag gaan. Als we bijvoorbeeld Genshin Impact spelen, merken we dat de game af en toe last heeft van een hapering of schok. Het maakt niet uit of we de game instellen op de laagste of op de hoogste stand. De game is overigens wel goed speelbaar, ook op de hoogste stand, maar haperingen houd je dus.
De andere smartphones throttlen nauwelijks, waardoor er niet wordt ingeboet aan prestaties. Omdat het om low-end en midrangechips gaat, hoef je natuurlijk geen topprestaties te verwachten als je zwaardere games speelt, maar het is fijn om te weten dat deze niet verder inzakken als je langer aan het gamen bent. De Redmi Note 12 kan een zware game als Genshin Impact prima aan op medium. De Motorola Moto G72 kan de game ook zonder moeite op medium spelen. Op de hoogste stand is het spel ook nog goed speelbaar, maar dan heb je nu en dan een hapering en wat framedrops. De Nokia G22 heeft moeite met de game. Het spel is traag en hapert regelmatig, ook als het op de laagste stand wordt gespeeld.
V.l.n.r: Samsung GHalaxy A14, Nokia G22, Xiaomi Redmi Note 12, Motorola Moto G72
Vingerafdrukscanners en haptische feedback
De Nokia G22, Redmi Note 12 en Samsung Galaxy A14 zijn voorzien van een vingerafdruklezer aan de zijkant van het apparaat, geïntegreerd in de powerknop. Op al deze toestellen werkt deze snel en betrouwbaar. De Motorola G72 heeft als enige een optische vingerafdruklezer onder het scherm. Die zit aan de lage kant, maar werkt snel en betrouwbaar. Het is echter niet de snelste lezer die we hebben getest. Het is fijn dat het ontgrendelen met je vingerafdruk op low-end toestellen tegenwoordig zonder problemen of haperingen kan.
Op trilmotoren wordt in deze categorie ook vaak bespaard, maar ook hier merken we dat het steeds beter wordt. Alle toestellen hebben dit jaar een goede trilmotor. Stevige tikken kunnen ze niet produceren, maar ze trillen hard genoeg om ze te kunnen voelen in je broekzak. De Moto G72 en Redmi Note trillen het hardst. De Nokia G22 en Samsung Galaxy A14 trillen wat minder hard en ontlopen elkaar nauwelijks.
Andere specificaties
De smartphones in deze round-up hebben minimaal 4GB en maximaal 6GB werkgeheugen aan boord. Daarnaast zijn er wat verschillen in de opslagconfiguraties. De kleinste capaciteit is 64GB en de grootste 256GB. Alle smartphones kunnen worden uitgebreid met een microSD-kaart, waarbij de Galaxy A14 de enige is die twee simkaarten tegelijk met een geheugenkaart kan huisvesten. De rest van de toestellen kan dat alleen in een hybride opstelling, waarbij je bij het gebruik van een geheugenkaart een simkaart minder tot je beschikking hebt. Aangezien het in deze prijscategorie nog gebruikelijk is dat er twee simkaarten tegelijk met een microSD-kaart gebruikt kunnen worden, is het jammer om te zien dat dit jaar een stuk meer fabrikanten kiezen voor de hybride oplossing. In de hogere prijssegmenten kunnen we het iets beter begrijpen, aangezien het daar steeds vaker wordt opgevangen door het ondersteunen van een eSIM. Geen van de smartphones in deze round-up heeft ondersteuning voor deze optie.
De koptelefoonaansluiting is nog aanwezig bij alle smartphones, waarbij de Moto G72 als enige ook nog een stereoluidsprekeropstelling heeft. Daarnaast heeft de Redmi Note 12, zoals we van Xiaomi gewend zijn, als enige een infraroodpoort. De Moto G72 mist overigens een kompas. Alle toestellen hebben verder NFC en een echte ambientlightsensor. De Galaxy A13 miste die vorig jaar nog, waardoor de auto brightness minder goed werkte.
Bij onze geluidstests kwam het toestel van Motorola ook als duidelijke winnaar naar voren. De hoge- en middentonen worden goed weergegeven en er is zelfs wat bas te horen. Daarnaast treedt er geen vervorming op als het volume volledig wordt opengezet. Het was moeilijk om een smartphone aan te wijzen die op de tweede plaats terecht moest komen.
Zowel de Samsung Galaxy A14 als de Redmi Note 12 klinkt aardig, maar heeft uitschieters naar boven en beneden op verschillende aspecten. Zo heeft de A14 een goede geluidsweergave voor de midden- en hoge tonen. Er lijkt echter een soort automatische gaincorrectie plaats te vinden, waardoor sommige elementen in het hoge segment bij bepaalde muziekjes en geluidseffecten automatisch worden onderdrukt. Hierdoor hoor je andere elementen beter, maar bij muziek waarin die hoge tonen juist een grote rol spelen, kan het wat raar klinken. Desondanks klinkt het geluid goed, al zijn de lage tonen bijna niet te horen.
De Redmi Note 12 gebruikt een andere truc om de hoge en middentonen van elkaar te onderscheiden en dat werkt verrassend goed. Dit onderscheid was zo goed hoorbaar dat het zelfs luxere smartphones overtreft. Jammer genoeg vervormt het geluid van de hoge tonen als het toestel op zijn hardst staat. De behuizing resoneert dan mee en dat valt op. Lage tonen zijn ook bijna niet te horen. De Nokia G22 klinkt het minst van alle toestellen in deze round-up. Het geluid klinkt een beetje hol en lage tonen zijn bijna niet te horen. Als je de smartphone op zijn hardst zet, komt er wel wat bas uit, maar het vervormt vaak. De G22 heeft als enige nog een speciale boostmodus. Als het toestel op zijn hardst staat en je drukt daarna nog tweemaal snel op de volume-up-knop, wordt het geluid nog een stuk harder weergegeven. Dit werkt verrassend goed, zeker als je jezelf in een lawaaierige omgeving begeeft. Het gaat wel ten koste van de lage tonen, die flink worden teruggeschroefd. Waarschijnlijk omdat deze anders nog meer zouden vervormen.
Ook de FM-radio is te vinden op alle toestellen, behalve de Galaxy A14, en werkt naar behoren. Het viel ons verder op dat de radioapp van zowel de Motorola als de Xiaomi om toestemming vraagt om telefoongesprekken te starten en te beheren. Als je deze toestemming niet geeft, werkt de app niet. De app van Nokia was de enige die zonder extra machtigingen de radio startte. Wij hebben de specificaties van de verschillende modellen in de onderstaande tabel op een rijtje gezet.
Toestel |
Motorola Moto G72 |
Samsung Galaxy A14 |
Redmi Note 12 |
Nokia G22 |
Werkgeheugen |
6GB of 8GB |
4GB, 6GB of 8GB |
4GB, 6GB of 8GB |
3GB, 4GB of 6GB |
Opslagcapaciteit |
128GB |
64GB of 128 GB |
128GB of 256GB |
64GB of 128GB |
Accucapaciteit (mAh) |
5000mAh |
5000mAh |
5000mAh |
5050mAh |
Verbinding (wlan) |
Wi-Fi 5 |
Wi-Fi 5 |
Wi-Fi 5 |
802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4) |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Ja |
Ja |
Ja |
Verbinding (bluetooth) |
Bluetooth 5.1 |
Bluetooth 5.2 |
Bluetooth 5.1 |
Bluetooth 5.0 |
Mobiel internet (3/4/5G) |
5G |
5G |
5G |
5G |
Overige draadloze verbindingen |
Near Field Communication (NFC) FM-radio
|
Near Field Communication (NFC) |
Infrarood, Near Field Communication (NFC) FM-radio |
Near Field Communication (NFC) |
Aansluitingen |
3,5mm, USB 2.0 type-C |
3,5mm, USB 2.0 type-C |
3,5mm, USB 2.0 type-C |
3,5mm, USB 2.0 type-C |
Software
Samsung Galaxy A14
De Samsung Galaxy A14 is voorzien van Android 13 met OneUI 5.1. Samsung heeft niet alleen op hardwarematig gebied de goedkopere A-smartphones wat meer laten lijken op de duurdere S23-toestellen, ook softwarematig komen de apparaten steeds dichter bij elkaar te liggen. Alleen zijn er bij de A14 enkele elementen weggelaten.
De uitgebreide mogelijkheden om het kleurenschema van de telefoon naar je hand te zetten, zijn ook op deze toestellen aanwezig, evenals de verbeterde mogelijkheden voor het beheren van notificaties in deze lichtere versie van OneUI. Je kunt bijvoorbeeld per app kiezen welk soort notificaties op het lockscreen kunnen worden getoond. Net als bij de Galaxy S-modellen kun je direct het vergrendelscherm bewerken door er lang op te drukken. Je komt dan in een interface die lijkt op wat Apple met iOS 16 heeft geïntroduceerd. OneUI heeft wel wat meer aanpassingsmogelijkheden dan iOS. Zo kun je naast het font ook de positie van de klok aanpassen of kiezen voor een analoog exemplaar en zijn de snelkoppelingen onderaan het scherm aanpasbaar. Uiteraard kun je vanuit hetzelfde scherm eenvoudig een nieuwe achtergrond of serie achtergronden kiezen voor het vergrendelscherm. Ook de optie 'Standen en routines' is te vinden in het instellingenmenu. De functies die niet te vinden zijn op de A14, zijn onder andere de ‘magische gum’, Bixby en DeX.
Als we kijken naar de meegeleverde apps, is het weer een bonte verzameling van Samsung-apps die dezelfde functionaliteit hebben als de apps van Google. Denk daarbij aan Samsung Calculator, Global Goals, Health, Internet Browser, Notes, Voice Recorder, SmartThings en Klok. Daarnaast zitten er wat apps van derden bij, zoals LinkedIn, Microsoft Office 365, Outlook en Spotify. Al deze apps worden je ‘aangeboden’ als je het toestel voor het eerst inschakelt en configureert. Je krijgt de mogelijkheid om ze aan- of uit te vinken, zodat je kunt bepalen welke daadwerkelijk op je toestel komen te staan, maar zelfs als je alles uitvinkt, blijft er bloatware achter. Het zijn de apps die je tegenwoordig op bijna elk Samsung-toestel tegenkomt: OneDrive en Aanbevelingen voor applicaties kunnen niet worden verwijderd, alleen uitgeschakeld, Facebook en LinkedIn wel. De Samsung-apps die je nog op je toestel vindt na het uitvinken van alles zijn: Mijn bestanden, Berichten, Smart Switch en Tips.
Sinds dit jaar is het aantal apps van derden dat je bij je toestel krijgt vergroot. We schreven er al even over in de A34- en A54-review; na het bekende appselectiescherm verschijnt er op de A14 dus nóg een scherm dat je apps ‘aanbeveelt’. Je toestel wordt vroeg of laat voorzien van Disney+, maar deze app kan achteraf gelukkig weer worden verwijderd. Wat softwareondersteuning betreft zit je bij Samsung goed. Het bedrijf voorziet het toestel vier jaar lang van updates, waardoor je tot het eerste kwartaal van 2027 kunt genieten van updates.
Motorola Moto G72
De Motorola Moto G72 wordt nog geleverd met Android 12, maar Motorola heeft laten weten dat Android 13 in de pijplijn zit. De Android-versie oogt weer lekker schoon, maar dit keer minder schoon dan we van Motorola gewend zijn. De Facebook-app en Candy Crush blijken standaard op het toestel te staan. Daarnaast wordt er een extra beveiligingsapp meegeleverd, genaamd Phone Guardian. Deze app claimt het verzamelen en tracken van jouw data door andere apps tegen te gaan, maar vraagt zelf ook een deel van jouw data te analyseren voor marktonderzoek. Dit kan gelukkig worden geweigerd en als je besluit de app niet te gebruiken, kan deze net als Candy Crush en Facebook op de standaard manier worden verwijderd. We vinden het erg jammer dat Motorola steeds meer toegeeft aan het meeleveren van bloatware. Een schone Android-ervaring is een van de hoofdredenen waarom gebruikers kiezen voor smartphones van deze fabrikant.
De interface is verder snel en alle elementen reageren vloeiend. De typische Motorola-gestures zijn ook weer aanwezig, waaronder het maken van een dubbele hakbeweging voor het inschakelen van de ledflitser, zodat je het toestel kunt gebruiken als zaklantaan, of de draaiende polsbeweging voor het activeren van de camera. Ook de gamingmodus is weer van de partij. Bovendien kun je kleuraccenten, iconen en het lettertype aanpassen. Op het vergrendelingsscherm kun je een melding lezen door het desbetreffende app-icoon ingedrukt te houden. De Ready For-desktopmodus is echter niet aanwezig.
Motorola wil je heel graag nieuwe achtergronden geven en je telefoon beschermen.
Wat softwareondersteuning betreft loopt Motorola nog een beetje achter. De fabrikant heeft de ondersteuningsduur voor zijn budgettoestellen met een jaar verlengd, waardoor je een OS-upgrade en drie jaar beveligingsupdates ontvangt, maar aangezien steeds meer fabrikanten kiezen voor vier of vijf jaar, is het nog steeds aan de magere kant. De smartphone kwam in de herfst van vorig jaar op de markt, dus dat betekent dat je tot september 2025 updates ontvangt. En omdat de smartphone met Android 12 geleverd werd, eindig je dus met Android 13, terwijl versie 14 al onderweg is. Gelukkig is Motorola tegenwoordig makkelijk met het ontgrendelen van bootloaders en werkt het samen met de opensourcecommunity, waardoor je na de ondersteuningsperiode waarschijnlijk nog zonder problemen een custom rom kunt installeren.
Nokia G22
Ook de Nokia G22 draait op Android 12 en ook dit bedrijf heeft zijn updatestrategie verbeterd. Waar de voorganger het nog moest doen met één OS-upgrade, krijgt de G22 er twee. De uiteindelijke ondersteuningsperiode is echter niet verlengd, dus na drie jaar rolt in 2026 de laatste update van de band. We vinden het vreemd dat Nokia op dat gebied weinig heeft veranderd, aangezien het zegt groots in te zetten op duurzaamheid. Het makkelijker kunnen vervangen van de accu en de betere repareerbaarheid moeten de levensduur van het toestel verlengen, maar als je na drie jaar al geen beveiligingsupdates meer krijgt, wat heeft het dan voor zin? Gelukkig heeft de community het voor elkaar gekregen om enkele modellen te voorzien van iets anders, maar aangezien HMD/Nokia niet behulpzaam is op dat gebied, blijft het een gok of het uiteindelijk ook gaat gebeuren voor dit toestel.
Net als Motorola staat Nokia er over het algemeen om bekend een schone versie van Android te leveren en dat is hier ook het geval. Tenminste, de gebruikersinterface oogt schoon. Er wordt wel wat meer bloatware meegeleverd dan we van Nokia gewend zijn: ExpressVPN, LinkedIn, Netflix, Booking, GoPro QuiK en Spotify. Deze apps kunnen gelukkig allemaal worden verwijderd. Het toestel heeft verder niet zoveel aparte of opvallende Androidfrestures en dat is niet erg; het maakt het dan vooral een fijne no-nonsense smartphone.
Redmi Note 12
De Redmi Note 12 draait op MIUI-versie 14. Aangezien Android 14 nog niet uit is, zou je denken dat het toestel draait op Android 13, maar dat is niet het geval. Ook deze smartphone moet het nog doen met het oudere Android 12. Xiaomi doet normaal gesproken geen uitspraken over zijn updatebeleid, maar heeft ons dit jaar laten weten alle Redmi Note 12-smartphones drie OS-upgrades te geven en vier jaar beveiligingsupdates. Daarnaast vertelde Xiaomi ons dat het toestel nog op Android 12 draait, omdat het afhankelijk is van chipleveranciers en het lastig is om zomaar een nieuwere Android-versie uit te rollen. Het bedrijf hield een slag om de arm en vertelde ons dat het in de praktijk weleens voorkomt dat er na de ondersteuningsperiode een update wordt gepusht, maar daar kon Xiaomi voor deze toestellen geen harde garanties voor geven.
De officiële ondersteuningsperiode is in elk geval tot 2027. Mocht je daarna nog aan de slag willen met customroms, dan zit je bij Xiaomi ook altijd goed. Het bedrijf doet nooit moeilijk over het ontgrendelen van de bootloader en biedt meestal zelfs customroms aan van derden die via hun eigen flashtool kunnen worden binnengehaald en geflasht. Daar staat helaas tegenover dat je je toestel eerst moet registreren bij het bedrijf. Xiaomi vertelt je dan wanneer je toestel uiteindelijk wordt ontgrendeld. Dat kan maximaal een week duren. Dat klinkt misschien niet zo vriendelijk als sommige andere bedrijven het doen, maar als je eenmaal toestemming hebt, is het dankzij hun eigen tool een van de makkelijkste manieren om je toestel te ontgrendelen en te voorzien van een ander besturingssysteem.
De werking van MIUI is zoals we gewend zijn van Xiaomi. Er is een aantal extra functies toegevoegd, waaronder de ProCut-functie. Dit nieuwe onderdeel van de Galerij-app knipt met een druk op de knop foto’s op waar verschillende mensen op staan en maakt er losse portretten van. Verder is het aantal opties voor de always-onfunctie uitgebreid, ook al hebben deze smartphones geen echt always-onscherm. De gegevens op het scherm in deze modus blijven ongeveer tien seconden staan voordat het scherm helemaal wordt uitgeschakeld. Om de informatie weer naar voren te krijgen, kun je eenmalig op het scherm tikken.
Iets dat we inmiddels ook gewend zijn van Xiaomi, is de grote hoeveelheid bloatware die wordt meegeleverd. Xiaomi sluit nog steeds allerlei deals met appbouwers en adverteerders om de prijs van het toestel te drukken. Niet alleen zijn er veel Xiaomi-apps meegeleverd die dezelfde functionaliteit hebben als de standaard Google-apps, die ook op dit toestel staan, ook zijn er een hoop ‘extra apps en games’ meegeleverd. Zo is de Google-bestandsbeheerapp vervangen door de eigen Xiaomi-bestandsbeheerapp. Verder zijn een eigen browser, videospeler, muziekspeler, notitiesapp, galerij, klok, kompas, audiorecorder en rekenmachine aanwezig. Een groot aantal van deze apps vraagt je bovendien om de privacyvoorwaarden te accepteren voordat je ze kunt gebruiken. Gelukkig kun je deze in veel gevallen weigeren en kun je dan alsnog gebruikmaken van de apps. Hoewel ze dan vaak waarschuwen dat je belangrijke functionaliteit mist, hebben wij daar weinig van gemerkt.
Naast deze ‘standaard’-apps heeft Xiaomi een stapeltje eigen apps meegeleverd die geen standaard functie van Android vervangen, maar extra functionaliteit toevoegen. Denk aan de ShareMe-app voor het ‘makkelijk en snel’ delen van bestanden en een speciale Downloads-app die moet fungeren als een bestandsbeheerapp speciaal voor je gedownloade bestanden. Daarnaast zijn er een beveiligingsapp, afstandsbedieningapp voor de IR-blaster, Thema’s-app, opruimerapp voor het opschonen van je toestel en een ‘Services en feedback’-app. Verder zit het toestel vol met echte bloatware: Amazon Shopping, Facebook, TikTok, Amazon Prime, LinkedIn, Spotify, Booking, Agoda, Netflix en Solitaire. Een groot deel van deze apps kan gelukkig worden verwijderd. Houd in je achterhoofd dat er een verschil is tussen de Europese versie van de Xiaomi-toestellen, die hier in de winkels ligt, voorzien van de specifiek voor onze regio bedoelde EEA-ROM, en de versie met Global-ROM, die we standaard krijgen opgestuurd als testsample. Met de EEA-ROM kun je er bij de installatie voor kiezen om de advertenties voor alle apps tegelijk uit te schakelen, wat niet kan bij onze Global-versie. Daarbij moet je dat per app doen. Ook kun je met de EEA-versie meer meegeleverde apps verwijderen.
Het toestel is ondanks deze zwik aan apps van derden nog steeds snel en werkt lekker. De apps starten snel, de interface reageert vloeiend en de vele apps werken allemaal zonder haperingen.
Ook de Redmi Note wil je maar al te graag voorzien van nieuwe achtergronden en nieuwe apps.
Conclusie
Goedkope smartphones zijn de laatste jaren steeds krachtiger geworden en hoewel het vorig jaar leek alsof de prestaties niet of nauwelijks waren toegenomen, is dat nu grotendeels wel het geval. De toestellen zijn op een na uitgerust met een soc die merkbaar krachtiger is, waardoor de smartphones minder last hebben van haperingen, framedrops en vertragingen. Desondanks hebben fabrikanten op wat onderdelen bezuinigd. Zo hebben drie van de vier toestellen niet langer een dieptecamera aan boord. De Nokia G22 heeft deze nog, omdat hij dezelfde cameraopstelling heeft als zijn voorganger. Nu is dit niet iets dat we zullen missen, maar het heeft de toestellen ook niet goedkoper gemaakt, integendeel.
Nu we het toch hebben over de camera’s: ook dit jaar kunnen we concluderen dat wie veel waarde hecht aan goede foto’s, beter voor een toestel uit een duurdere categorie kan gaan. De resultaten liggen bij genoeg licht een stuk dichter bij elkaar. Als er wat minder licht voorhanden is, heb je het meest aan de Samsung Galaxy A14. Als je genoegen neemt met afbeeldingen voor socialemedia-uitingen, zijn deze smartphones goed genoeg. Van de andere camera’s op de smartphones hoef je niet al te veel te verwachten. De resolutie is laag en er wordt niet veel detail vastgelegd.
Als we kijken naar de verbindingsmogelijkheden, zien we dat de smartphones behoorlijk compleet zijn. Ze zijn allen voorzien van een koptelefoonaansluiting en bieden plek aan twee nanosims en een microSD-kaart.
Op softwaregebied is er ook het een en ander gewijzigd, in zowel positieve als negatieve zin. Op Samsung na hebben alle fabrikanten in deze round-up de ondersteuning verbeterd of verlengd, waardoor je gemiddeld langer kunt genieten van updates. Desondanks biedt Samsung nog steeds de langste ondersteuning. Helaas staat daar tegenover dat alle fabrikanten dit jaar hun smartphones hebben voorzien van meer bloatware dan de modellen van vorig jaar. Zelfs Motorola, een bedrijf dat bekendstaat om zijn schone Android, is gezwicht en heeft niet verwijderbare applicaties van derden meegeleverd.
De schermen van de smartphones zijn dit jaar ook flink verbeterd. Vooral de Motorola Moto G72 en de Redmi Note 12 scoren goed. Deze schermen zijn zo helder dat ze meekunnen met de vlaggenschepen, en de kleur- en grijsafwijking is voor deze prijscategorie aan de lage kant. Ook de Nokia G22 en Samsung Galaxy A14 scoren op het gebied van helderheid aardig, maar hebben een flink grotere kleurafwijking. Gelukkig is het mogelijk om kleurcorrectie toe te passen.
Bij algemeen gebruik zijn alle vier de smartphones fijn in gebruik. De Nokia G22 is merkbaar zwakker dan de rest en dat uit zich in wat haperingen en framedrops. Bij zwaardere apps of het wisselen van apps merk je bij de andere smartphones ook dat je met lowertier-midrangetoestellen te maken hebt. De Redmi Note 12 en Motorola Moto G72 hebben hier geen last van, bij de Samsung Galaxy A14 merk je dat sporadisch. Als je met zwaardere apps en games in de weer gaat, zijn het dan ook de toestellen van Motorola en Xiaomi waarmee je dat het best kunt doen. De Samsung redt het met wat horten en stoten ook, maar de Nokia heeft merkbaar moeite met zulke applicaties.
Wat accuduur betreft hebben alle smartphones een beetje hun eigen specialiteiten waarin ze uitblinken. Als je veel internet, is de Samsung Galaxy A14 de smartphone waarmee je dat het langst kunt doen, op de voet gevolgd door de Nokia G22. Als je meer bent van het kijken naar video’s, dan is de Redmi Note 12 de grote winnaar.
Omdat de toestellen zo van elkaar verschillen, blijft het moeilijk om een allroundwinnaar aan te wijzen en is het opnieuw afhankelijk van je wensen of eisen. Als ik toch een toestel moet aanwijzen, vind ik de Motorola Moto G72 het fijnst werken. Wil je een snel en krachtig toestel dat je vooral gebruikt voor het consumeren van media, dan zijn de Redmi Note 12 en Motorola G72 goede kandidaten. Wil je vooral een smartphone voor het internetten en hangen op sociale media, die ook nog eens lang meegaat, dan kun je kijken naar de Samsung Galaxy A14 en Nokia G22. Let daarbij op dat het in het geval van Nokia dan vooral gaat om de hardware die lang meegaat, omdat het toestel makkelijk te repareren is en Nokia speciale reparatiekits en onderdelen beschikbaar heeft voor dit toestel. Het bedrijf werkt hiervoor samen met reparatiebedrijf iFixit. De softwareondersteuning is nog steeds (maar) drie jaar. Hoe je het ook wendt of keert, baseer je keuze dus niet alleen op deze conclusiepagina, maar kijk welke smartphone het best bij je past.
- Nokia G22
- Motorola Moto G72
- Samsung Galaxy A14
- Redmi Note 12