Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

Smartphones tussen 150 en 250 euro

Twee stappen vooruit, een stap terug

16-05-2023 • 07:00

128

Multipage-opmaak

Inleiding

  • Nokia G22
  • Motorola Moto G72
  • Samsung Galaxy A14
  • Redmi Note 12

Samengevat

De Nokia G22 lijkt in veel opzichten op zijn voorganger, de G21. Het is een mooi no-nonsensetoestel, met een schone Android-omgeving, al is er dit jaar wat meer bloatware meegeleverd. Nokia heeft aandacht besteed aan de repareerbaarheid van deze smartphone. Hij kan in vergelijking met veel andere toestellen makkelijk worden geopend en onderdelen kunnen makkelijk worden vervangen en los worden besteld. Hierdoor moet de smartphone langer mee kunnen gaan. Het is dan ook een gemiste kans dat Nokia niets heeft gedaan aan de softwareondersteuning. Die is tot 2026 en dus nog steeds slechts drie jaar, maar het apparaat zal meer OS-upgrades krijgen dan zijn voorganger. De smartphone is niet echt snel, maar goed genoeg voor alledaagse, lichte taken.

Samengevat

De Motorola G72 is een stevige smartphone met een goed scherm en veel functies. De software is door de meegeleverde apps van derden niet meer zo schoon als we gewend zijn van Motorola en dat is jammer. De softwareondersteuning is gelukkig langer dan bij het model van vorig jaar, waardoor je tot 2025 goed zit. Het toestel presteert bovengemiddeld goed voor deze categorie en heeft een aantal eigenschappen die je eerder vindt in de hogere midrangecategorie, zoals een 120Hz oledscherm, een vingerafdruklezer onder het scherm en stereoluidsprekers. De camera’s zijn redelijk en de smartphone is dankzij de MediaTek Helio G99 snel genoeg om alle taken goed te kunnen uitvoeren en zelfs zware games te kunnen spelen.

Samengevat

De Samsung Galaxy A14 is wat functies en specificaties betreft wat dichter bij de A34 en A54 komen te liggen. Dat is niet alleen te merken aan het uiterlijk, maar ook aan de software. Het toestel heeft bijna dezelfde functies als zijn grotere broers. Helaas geldt dat ook voor de extra apps van derden die worden meegeleverd. De MediaTek Dimensity 700 is niet de snelste soc en je zult nu en dan een kleine hapering of framedrop bemerken. Bij gemiddeld gebruik zal dat niet vaak voorkomen, maar als je met zwaardere software aan de gang gaat, zullen ze vaker voorkomen. Hier staat tegenover dat de camera's beter presteren dan die van andere smartphones in deze prijscategorie en dat je uitstekende softwareondersteuning hebt.

Samengevat

De Redmi Note 12 is een krachtige smartphone voor zijn prijs. Het toestel is uitgerust met een sterke midrange-Qualcomm Snapdragon 4 Gen 1. Daarnaast heeft de smartphone Gorilla Glass 3 en een IP53-certificaat en is hij dus spatwaterdicht. Het beeldscherm is daarnaast zo goed dat deze smartphone makkelijk meekomt met high-end vlaggenschepen. De camera's zijn aardig en het toestel zit vol met bloatware en advertenties. Toch is het per saldo een goede smartphone.

Als er over smartphones wordt gesproken, gaat het vaak over flagshipkillers en high-end toestellen. Toch zijn de goedkope telefoons uiteindelijk het populairst. Zeker nu de prijzen stijgen, hoor ik steeds vaker dat mensen omzien naar een goedkoper toestel. Nu de apparaten steeds krachtiger worden, kun je voor weinig geld toch een smartphone hebben die alles kan wat je wilt, zeker nu steeds meer functies hun weg vinden naar de low-end markt. Daar komt bij dat de smartphones in deze prijscategorie beter zijn uitgerust dan die in hogere prijscategorieën. Denk aan een koptelefoonaansluiting, geheugenkaartlezer, FM-radio en infraroodpoort. Dat kan voor velen al een reden zijn om voor zo'n toestel te kiezen. Gebruikers die af en toe internetten, sociale media gebruiken en een filmpje kijken, moeten in theorie dus genoeg hebben aan een low-end smartphone. Wij hebben weer een greep gedaan in de budgetbak en enkele populaire toestellen met een prijs tussen de 150 en 250 euro tegenover elkaar gezet.

Redmi Note 12 5GSamsung Galaxy A14 5GNokia G22Motorola Moto G72

Dat werden de wat oudere Motorola Moto G72 en de gloednieuwe Samsung Galaxy A14 5G, niet te verwarren met het 4G-model van deze smartphone, de Nokia G22 en de Xiaomi Redmi Note 12 5G. De Motorola Moto G72 is met 249 het duurst; we verwachten dan ook dat deze smartphone op veel vlakken goed presteert en lekker snel is. De Samsung Galaxy A14 is met 184 euro het goedkoopst, maar zal nog steeds een geduchte concurrent zijn, omdat Samsung de A-toestellen wat specificaties betreft dichter bij elkaar laat komen. De Redmi Note 12 kost 208 euro en lijkt zoals vaak bij Xiaomi-toestellen een goede balans te bieden tussen goedkope en dure onderdelen, waardoor je weer veel telefoon krijgt voor je geld. De Nokia G22 is de op een na goedkoopste en heeft als unique selling point dat hij makkelijk repareerbaar is en daardoor lang mee moet gaan.

De accu is bijvoorbeeld meestal het eerste onderdeel dat kapotgaat. Voor veel mensen is dat dan een reden om hun toestel te vervangen, terwijl het apparaat voor de rest nog goed is. Nokia biedt de accu los aan en heeft zelfs een reparatiekit beschikbaar voor het toestel om het nog makkelijker te maken. Dit geldt overigens ook voor andere onderdelen, zoals het scherm en de cameramodule. Aan de verdere specificaties is in vergelijking met het model van vorig jaar niet veel veranderd en daarom is het de vraag of het toestel nog goed kan meekomen met de rest. Het lijkt in elk geval weer een interessante round-up te worden.

Behuizing

De smartphones die we hier bespreken, zijn beschikbaar in verschillende kleuren. In de onderstaande tabel hebben we ze op een rijtje gezet.

Toestel Motorola Moto G72 Samsung Galaxy A14 5G Redmi Note 12 Nokia G22
Schermdiagonaal 6,6" 6,6'' 6,67'' 6,5''
Resolutie 2400x1080 pixels 2408x1080 pixels 2400x1080 pixels 1600x720 pixels
Schermtype Oled Lcd Oled Lcd
Kleur Grijs, blauw, wit Zwart, rood, groen, zilver Groen, zwart, blauw Blauw, grijs

Samsung Galaxy A14

We schreven kortgeleden al dat Samsung een andere weg was ingeslagen en de toestellen uit de A-serie praktisch hetzelfde uiterlijk heeft gegeven als de duurdere S-toestellen van dit jaar. Dat geldt ook voor de nog goedkopere A14-toestellen. De A14 heeft hetzelfde plastic frame als de A34 en A54, maar een minder matte afwerking. De achterkant is van plastic en heeft een fijn ribbelpatroon. Over het algemeen is de smartphone niet gevoelig voor vingerafdrukken, maar als je vingers wat vettiger zijn, zou er wat vet tussen de fijne ribbels kunnen komen en dat kan wat lastiger schoon te maken zijn. De camera’s op de achterkant zitten niet op een eiland en steken net zover uit als die van de A34. Deze steken nauwelijks uit en de smartphone wiebelt bijna niet als hij plat op tafel ligt. Het toestel heeft een hoofdcamera, een macrocamera en een camera voor het meten van diepte. Aan de voorkant zit een druppelvormige notch voor de selfiecamera. Vlak daarboven zit de oorluidspreker.

Samsung Galaxy A14 5GSamsung Galaxy A14 5GSamsung Galaxy A14 5GSamsung Galaxy A14 5G

Het is een stevige smartphone, die niet meegeeft als hij wordt getordeerd. Ook de knoppenlay-out is dezelfde als die van de andere A-toestellen, met links een volumeknop en een powerknop die dienstdoet als vingerafdruklezer. Bovenin zit een microfoongaatje, rechts zit het kaartslot dat ruimte heeft voor twee nanosimkaarten en een microSD-kaart. Onderin zijn een luidspreker, 3,5mm-koptelefoonaansluiting en USB-C-poort te vinden.

Motorola Moto G72

De Motorola G72 is de platste en lichtste smartphone van deze round-up en heeft de matte plastic body die je kent van veel andere Motorola-smartphones. Het toestel voelt net zo luxe aan als de duurdere modellen van het bedrijf, zoals de G200. Het camera-eiland doet dan weer denken aan de Edge-smartphones van vorig jaar. De matte achterkant is niet zo gevoelig voor vingerafdrukken, maar ook hier kan er toch wat achterblijven als je echte vette vingers hebt. De smartphone laat zich niet torderen en het camera-eiland steekt niet zover uit. De smartphone wiebelt dan ook niet zoveel als hij plat op tafel ligt. Het eiland bevat een hoofdcamera, een ultragroothoekcamera en een macrocamera.

Motorola Moto G72Motorola Moto G72Motorola Moto G72Motorola Moto G72

Net zoals bij duurdere modellen heeft de behuizing een convergerende vorm tot aan de randen. Het frame is van plastic en afgevlakt. Aan de linkerkant zitten de power- en volumeknoppen. Aan de bovenzijde vind je een microfoongaatje en rechts zit de hybride kaarttray, die plaats biedt aan twee nanosims of een nanosim en een geheugenkaart. Onderin zitten een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, een USB-C-poort en een van de twee stereoluidsprekers. De tweede luidspreker zit aan de voorkant van de telefoon en is tegelijk de oorluidspreker. Dit is de enige smartphone in deze round-up die een vingerafdruklezer achter het scherm heeft zitten. Deze smartphone heeft geen IP-rating, maar volgens Motorola wel een waterafstotend ontwerp.

Nokia G22

De Nokia G22 lijkt veel op zijn voorganger, waarbij het grootste verschil is dat de achterkant van dit model glad is en daardoor wat gevoeliger voor vingerafdrukken. De G22 is ook wat zwaarder dan de G21. Het camera-eiland heeft een iets vierkantere vorm en bevat dezelfde camera’s als het model van vorig jaar: een groothoekhoofdcamera, een ultragroothoekcamera en een macrocamera. De rand is afgevlakt en van plastic. Deze smartphone ligt ook lekker in de hand en is net zo stevig als de andere smartphones. Het toestel voelt stevig aan en laat zich niet torderen. Nokia/HMD heeft deze smartphone bovendien zo in elkaar gezet dat hij makkelijk te repareren is. De fabrikant is daarvoor zelfs een samenwerking aangegaan met iFixit en verkoopt kits die precies de juiste gereedschappen bevatten om de smartphone te openen. Het is misschien niet zo makkelijk als bij de Fairphone, maar het is mooi om te zien dat HMD/Nokia hier aandacht aan heeft besteed.

Nokia G22Nokia G22Nokia G22Nokia G22

Aan de linkerzijde van de smartphone bevindt zich de kaarttray met ruimte voor twee simkaarten en een microSD-kaart. De Google Assistent-knop heeft het veld moeten ruimen en is niet langer aanwezig op het toestel. Bovenin zitten een microfoongaatje en een koptelefoonaansluiting. Rechts zitten de volumeknop en een powerknop, die gebruikt kan worden als vingerafdruklezer. Onderaan zitten een microfoongaatje, een luidspreker en een USB-C-poort. Het scherm aan de voorzijde heeft middenboven een druppelvormige notch voor de frontcamera en vlak daarboven een oorluidspreker.

Redmi Note 12

De Redmi Note 12 is het een-na-lichtste en een-na-dunste toestel in deze round-up. De smartphone heeft een plastic achterzijde die erg lijkt op die van de Motorola G72, maar die van de Note 12 is wat ruwer. Ook deze achterkant is niet echt gevoelig voor vingerafdrukken, maar als je vingers wat vetter zijn, zul je toch sporen van vingerafdrukken te zien krijgen. De rand van het frame is net als bij de andere smartphones afgevlakt en van plastic. Aan de rechterkant zitten de volumeknop en een powerknop, die ook gebruikt kan worden als vingerafdruklezer. Bovenin zitten de 3,5mm-koptelefoonaansluiting, een infraroodpoort en een microfoongaatje. Aan de linkerkant van het toestel vind je de kaarttray met ruimte voor twee simkaarten en een microSD-kaart.

Redmi Note 12 5GRedmi Note 12 5GRedmi Note 12 5GRedmi Note 12 5G

Aan de onderkant zitten een USB-C-poort, een luidspreker en een microfoongaatje. Aan de achterkant van deze smartphone zitten een camera-eiland met een hoofdcamera, een ultragroothoekcamera en een macrocamera. De camera voor het meten van diepte heeft ook bij deze smartphone het veld moeten ruimen. De voorzijde van het toestel heeft boven in het midden een cameragaatje en vlak daarboven een oorluidspreker. Ook dit toestel heeft een waterafstotend ontwerp en heeft een IP53-certificaat. De behuizing voelt stevig aan en de smartphone ligt lekker in de hand. Het apparaat laat zich niet torderen. Daarnaast kan het scherm tegen een stootje dankzij Gorilla Glass 3.

Scherm

In deze prijscategorie zie je vaak grote verschillen tussen de smartphoneschermen en dat is in deze round-up ook het geval. Waar de ene smartphone nog een lcd heeft, is de andere uitgerust met een oledscherm. De Moto G72 en Redmi Note 12 hebben een oled; de Samsung Galaxy A14 en Nokia G22 hebben een lcd. Ook de verschillen in verversingssnelheid zijn behoorlijk groot, net als hdr-ondersteuning. De resoluties van de toestellen liggen dit jaar wel wat dichter bij elkaar, alleen de G22 van Nokia heeft een resolutie van 1600x720 pixels. De rest zit om en nabij de FHD+. Op papier heeft de Nokia dus een korreliger beeld, maar in de praktijk valt dat mee. De toestellen met oledschermen hebben maar twee subpixels per pixel, in tegenstelling tot de drie subpixels in de lcd van de Nokia G22, waardoor de oleds er toch niet veel scherper uitzien. De Samsung Galaxy A14 met zijn full-hd-lcd, met drie subpixels per pixel, heeft daarmee het scherpste beeld.

Voordat we de toestellen doormeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Color Calibration-software, zetten we alle schermspecificaties van de toestellen in de onderstaande tabel op een rijtje. Het zal je opvallen dat niet alle toestellen te zien zijn in sommige categorieën van onze grafiek. Dat komt doordat we met ingang van dit jaar niet alleen de weergave van grijstinten en verzadigde kleuren meten, maar ook de weergave van een aantal veelvoorkomende kleurtinten op de colorcheckertestkaart. We hebben de oudere toestellen niet opnieuw getest, omdat we deze smartphones niet meer in ons bezit hebben of omdat het niet relevant is voor deze en toekomstige reviews. Ook onder de contrasttab ontbreekt een aantal toestellen. Dit zijn smartphones met een oledscherm. Van oledschermen kunnen we het contrast niet meten, omdat die schermen bij zwartweergave de pixels uitzetten en dus op papier een oneindig contrast hebben, uitzonderingen daargelaten.

Toestel Motorola Moto G72 Samsung Galaxy A14 Redmi Note 12 Nokia G22
Schermdiagonaal 6,6" 6,6'' 6,67'' 6,5''
Resolutie 2400x1080 pixels 2408x1080 pixels 2400x1080 pixels 1600x720 pixels
Schermtype Oled Lcd Oled Lcd
Refreshrate 120Hz 90Hz 120Hz 90Hz
Dots per inch 402dpi 400dpi 395dpi 270dpi
Relatieve schermgrootte 82,7% 80,2% 85% 81,1%

We schreven vorig jaar al dat het mooi was om te zien dat schermen met een hogere verversingssnelheid hun weg hebben gevonden naar deze prijscategorie. We hadden het toen over een refreshrate van 90Hz. Dit jaar zijn er maar liefst twee toestellen met een 120Hz-scherm in deze round-up: de Motorola Moto G72 en de Xiaomi Redmi Note 12. De Nokia G22 heeft hetzelfde 90Hz-scherm als zijn voorloper, de G21, al zegt Nokia dat het scherm van de G22 feller kan dan dat van vorig jaar. Ook het toestel van Samsung heeft een 90Hz-scherm.

Als het gaat om helderheid en contrast, valt ons op dat steeds meer budgettoestellen dicht bij de high-end smartphones van vorig jaar komen. Het scherm van de Moto G72 haalt meer dan 1100cd/m² en de Redmi Note 12 haalt 888cd/m². Daar staat helaas tegenover dat de kleurechtheid van de G72 wat minder is. Nokia’s claim dat de G22 feller is dan hetzelfde scherm in de G21 klopt ook. Het scherm is ruim 100cd/m² helderder dan zijn voorloper en ook de kleurweergave is iets verbeterd. De minimale helderheid van de toestellen valt een beetje tegen en de kans dat je met je ogen knijpt in het donker, is best aanwezig. Alleen de Galaxy A14 kan goed gedimd worden, maar daarvan valt de maximale helderheid dan weer tegen.

  • Piekhelderheid wit (33%)
  • Piekhelderheid wit (100%)
  • Contrast
  • Minimale helderheid
  • Gem. grijsafwijking
  • Gem. kleurafwijking (excl wit)
  • DCI-P3-kleurdekking
  • Kleurtemperatuur
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlakte)
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Schermtype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Motorola Moto G72 2400x1080 6,6" OLED
1.152
Redmi Note 12 5G 2400x1080 6,67" OLED
888
Redmi Note 11 2400x1080 6,43" OLED
840
Motorola Moto G41 2400x1080 6,4" OLED
727
Motorola Moto G31 2400x1080 6,4" OLED
694
OnePlus Nord CE 3 Lite 2412x1080 6,72" LCD
678
Motorola Moto G52 2400x1080 6,6" OLED
671
Nokia G22 1600x720 6,52" LCD
645
OnePlus Nord CE 2 Lite 2412x1080 6,59" LCD
596
Realme C35 2408x1080 6,6" LCD
595
OPPO A96 2412x1080 6,59" LCD
579
OPPO A76 1612x720 6,56" LCD
578
Samsung Galaxy A14 2408x1080 6,6" LCD
545
Poco M4 Pro 2400x1080 6,6" LCD
545
Poco M5s 2400x1080 6,43" OLED
541
OPPO A57s 1612x720 6,56" LCD
531
Nokia G21 1600x720 6,5" LCD
519
Nokia G11 1600x720 6,5" LCD
518
OPPO A17 1612x720 6,56" LCD
516
Samsung Galaxy A13 2408x1080 6,6" LCD
483
Redmi A1 1600x720 6,52" LCD
446
Samsung Galaxy A03 1600x720 6,5" LCD
434
Poco M5 2408x1080 6,58" LCD
413
Samsung Galaxy A22 2408x1080 6,6" LCD
409
Motorola Moto G22 1600x720 6,5" LCD
296
Piekhelderheid wit (100% schermoppervlakte)
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Schermtype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Motorola Moto G72 2400x1080 6,6" OLED
994
Motorola Moto G41 2400x1080 6,4" OLED
689
Motorola Moto G52 2400x1080 6,6" OLED
683
OnePlus Nord CE 3 Lite 2412x1080 6,72" LCD
680
Redmi Note 11 2400x1080 6,43" OLED
670
Motorola Moto G31 2400x1080 6,4" OLED
670
Redmi Note 12 5G 2400x1080 6,67" OLED
670
Nokia G22 1600x720 6,52" LCD
652
Realme C35 2408x1080 6,6" LCD
595
OnePlus Nord CE 2 Lite 2412x1080 6,59" LCD
593
OPPO A96 2412x1080 6,59" LCD
583
OPPO A76 1612x720 6,56" LCD
576
Samsung Galaxy A14 2408x1080 6,6" LCD
549
Poco M4 Pro 2400x1080 6,6" LCD
544
OPPO A57s 1612x720 6,56" LCD
531
Nokia G11 1600x720 6,5" LCD
519
Nokia G21 1600x720 6,5" LCD
516
OPPO A17 1612x720 6,56" LCD
516
Samsung Galaxy A13 2408x1080 6,6" LCD
488
Poco M5s 2400x1080 6,43" OLED
452
Redmi A1 1600x720 6,52" LCD
448
Samsung Galaxy A03 1600x720 6,5" LCD
434
Motorola Moto G22 1600x720 6,5" LCD
426
Poco M5 2408x1080 6,58" LCD
413
Samsung Galaxy A22 2408x1080 6,6" LCD
409
Contrast
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Schermtype Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
Samsung Galaxy A22 2408x1080 6,6" LCD
1890:1
Nokia G11 1600x720 6,5" LCD
1769:1
Nokia G21 1600x720 6,5" LCD
1751:1
Motorola Moto G22 1600x720 6,5" LCD
1750:1
Nokia G22 1600x720 6,52" LCD
1674:1
OPPO A57s 1612x720 6,56" LCD
1644:1
Samsung Galaxy A03 1600x720 6,5" LCD
1611:1
Samsung Galaxy A14 2408x1080 6,6" LCD
1606:1
OPPO A76 1612x720 6,56" LCD
1540:1
OnePlus Nord CE 2 Lite 2412x1080 6,59" LCD
1525:1
OnePlus Nord CE 3 Lite 2412x1080 6,72" LCD
1457:1
OPPO A17 1612x720 6,56" LCD
1429:1
Realme C35 2408x1080 6,6" LCD
1358:1
OPPO A96 2412x1080 6,59" LCD
1321:1
Poco M4 Pro 2400x1080 6,6" LCD
1287:1
Redmi A1 1600x720 6,52" LCD
1281:1
Samsung Galaxy A13 2408x1080 6,6" LCD
1253:1
Minimale helderheid
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Schermtype Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Poco M5 2408x1080 6,58" LCD
0,99
Poco M4 Pro 2400x1080 6,6" LCD
1,13
Nokia G11 1600x720 6,5" LCD
1,21
OnePlus Nord CE 2 Lite 2412x1080 6,59" LCD
1,48
OPPO A57s 1612x720 6,56" LCD
1,50
Samsung Galaxy A14 2408x1080 6,6" LCD
1,80
Motorola Moto G52 2400x1080 6,6" OLED
1,81
Redmi A1 1600x720 6,52" LCD
1,84
OPPO A96 2412x1080 6,59" LCD
1,86
Realme C35 2408x1080 6,6" LCD
1,89
Redmi Note 11 2400x1080 6,43" OLED
1,94
Nokia G21 1600x720 6,5" LCD
1,96
OnePlus Nord CE 3 Lite 2412x1080 6,72" LCD
2,03
OPPO A17 1612x720 6,56" LCD
2,05
Redmi Note 12 5G 2400x1080 6,67" OLED
2,14
Motorola Moto G72 2400x1080 6,6" OLED
2,56
Motorola Moto G31 2400x1080 6,4" OLED
2,83
Poco M5s 2400x1080 6,43" OLED
3,03
OPPO A76 1612x720 6,56" LCD
3,03
Motorola Moto G41 2400x1080 6,4" OLED
3,11
Samsung Galaxy A22 2408x1080 6,6" LCD
3,24
Nokia G22 1600x720 6,52" LCD
5,13
Samsung Galaxy A13 2408x1080 6,6" LCD
5,94
Motorola Moto G22 1600x720 6,5" LCD
6,09
Samsung Galaxy A03 1600x720 6,5" LCD
11,21
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Redmi Note 11 2400x1080 6,43" OLED
1,30
Motorola Moto G52 2400x1080 6,6" OLED
1,40
Redmi A1 1600x720 6,52" LCD
1,60
Redmi Note 12 5G 2400x1080 6,67" OLED
1,77
Motorola Moto G41 2400x1080 6,4" OLED
1,90
Motorola Moto G31 2400x1080 6,4" OLED
2,30
Poco M5s 2400x1080 6,43" OLED
3,70
Poco M5 2408x1080 6,58" LCD
4,20
Motorola Moto G72 2400x1080 6,6" OLED
4,28
OPPO A76 1612x720 6,56" LCD
5,20
OPPO A17 1612x720 6,56" LCD
5,39
Realme C35 2408x1080 6,6" LCD
5,40
Nokia G11 1600x720 6,5" LCD
5,80
OnePlus Nord CE 2 Lite 2412x1080 6,59" LCD
6,40
Nokia G22 1600x720 6,52" LCD
6,68
Poco M4 Pro 2400x1080 6,6" LCD
6,98
Nokia G21 1600x720 6,5" LCD
7,00
Samsung Galaxy A22 2408x1080 6,6" LCD
7,20
Motorola Moto G22 1600x720 6,5" LCD
7,50
OPPO A96 2412x1080 6,59" LCD
7,50
OnePlus Nord CE 3 Lite 2412x1080 6,72" LCD
7,62
Samsung Galaxy A03 1600x720 6,5" LCD
7,70
Samsung Galaxy A13 2408x1080 6,6" LCD
7,90
Samsung Galaxy A14 2408x1080 6,6" LCD
8,04
OPPO A57s 1612x720 6,56" LCD
9,50
Gemiddelde kleurafwijking (excl wit)
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Redmi Note 11 2400x1080 6,43" OLED
0,40
Motorola Moto G52 2400x1080 6,6" OLED
0,90
Motorola Moto G41 2400x1080 6,4" OLED
0,90
Motorola Moto G31 2400x1080 6,4" OLED
1,00
Poco M5 2408x1080 6,58" LCD
2,20
Poco M5s 2400x1080 6,43" OLED
2,80
OPPO A76 1612x720 6,56" LCD
2,90
Realme C35 2408x1080 6,6" LCD
2,90
OnePlus Nord CE 2 Lite 2412x1080 6,59" LCD
3,00
OPPO A96 2412x1080 6,59" LCD
3,10
OPPO A17 1612x720 6,56" LCD
3,26
Poco M4 Pro 2400x1080 6,6" LCD
3,60
OPPO A57s 1612x720 6,56" LCD
3,70
Samsung Galaxy A03 1600x720 6,5" LCD
3,90
Nokia G11 1600x720 6,5" LCD
4,30
Nokia G21 1600x720 6,5" LCD
4,70
Samsung Galaxy A13 2408x1080 6,6" LCD
4,80
Motorola Moto G22 1600x720 6,5" LCD
5,40
Samsung Galaxy A22 2408x1080 6,6" LCD
6,60
Maximale gamut coverage - percentage DCI-P3
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Schermtype Gemiddelde bereik in % (hoger is beter)
Redmi Note 12 5G 2400x1080 6,67" OLED
100,0
Motorola Moto G52 2400x1080 6,6" OLED
100,0
Redmi Note 11 2400x1080 6,43" OLED
100,0
Motorola Moto G72 2400x1080 6,6" OLED
99,8
Motorola Moto G41 2400x1080 6,4" OLED
99,6
Motorola Moto G31 2400x1080 6,4" OLED
99,5
Poco M5s 2400x1080 6,43" OLED
97,7
OnePlus Nord CE 2 Lite 2412x1080 6,59" LCD
97,7
OnePlus Nord CE 3 Lite 2412x1080 6,72" LCD
97,3
OPPO A96 2412x1080 6,59" LCD
97,2
Realme C35 2408x1080 6,6" LCD
97,1
OPPO A17 1612x720 6,56" LCD
96,8
OPPO A76 1612x720 6,56" LCD
96,4
Samsung Galaxy A13 2408x1080 6,6" LCD
95,4
OPPO A57s 1612x720 6,56" LCD
95,2
Poco M4 Pro 2400x1080 6,6" LCD
95,2
Samsung Galaxy A14 2408x1080 6,6" LCD
85,8
Samsung Galaxy A22 2408x1080 6,6" LCD
80,4
Nokia G22 1600x720 6,52" LCD
76,4
Samsung Galaxy A03 1600x720 6,5" LCD
75,6
Nokia G21 1600x720 6,5" LCD
73,5
Redmi A1 1600x720 6,52" LCD
73,1
Nokia G11 1600x720 6,5" LCD
73,0
Motorola Moto G22 1600x720 6,5" LCD
70,4
Poco M5 2408x1080 6,58" LCD
70,1
Kleurtemperatuur wit
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Schermtype Gemiddelde temperatuur in kelvin (lager is beter)
Poco M4 Pro 2400x1080 6,6" LCD
5.418
Poco M5s 2400x1080 6,43" OLED
6.169
Poco M5 2408x1080 6,58" LCD
6.324
Redmi Note 11 2400x1080 6,43" OLED
6.508
Motorola Moto G31 2400x1080 6,4" OLED
6.650
Motorola Moto G52 2400x1080 6,6" OLED
6.712
Realme C35 2408x1080 6,6" LCD
7.272
Nokia G11 1600x720 6,5" LCD
7.387
OPPO A17 1612x720 6,56" LCD
7.479
OnePlus Nord CE 2 Lite 2412x1080 6,59" LCD
8.059
OPPO A57s 1612x720 6,56" LCD
8.124
Samsung Galaxy A03 1600x720 6,5" LCD
8.432

We schreven vorig jaar al dat het mooi was om te zien dat schermen met een hogere verversingssnelheid hun weg hebben gevonden naar deze prijscategorie. We hadden het toen over een refreshrate van 90Hz. Dit jaar zijn er maar liefst twee toestellen met een 120Hz-scherm in deze round-up: de Motorola Moto G72 en de Xiaomi Redmi Note 12. De Nokia G22 heeft hetzelfde 90Hz-scherm als zijn voorloper, de G21, al zegt Nokia dat het scherm van de G22 feller kan dan dat van vorig jaar. En ook het toestel van Samsung heeft een 90Hz-scherm.

Als het gaat om helderheid en contrast, valt ons op dat er steeds meer budgettoestellen steeds dichterbij de high-end smartphones van vorig jaar komen. Het scherm van de Moto G72 haalt meer dan 1100cd/m² en de Redmi Note 12 haalt 888cd/m². Daar staat helaas tegenover dat de kleurechtheid van de G72 wat minder is. Nokia’s claim dat de G22 feller is dan hetzelfde scherm in de G21 klopt ook. Het scherm is ruim 100cd/m² helderder dan zijn voorloper en ook de kleurweergave is iets verbeterd. De minimale helderheid van de toestellen valt een beetje tegen en de kans dat je met je ogen knijpt in het donker, is best aanwezig. Alleen de Galaxy A14 kan goed gedimd worden, maar daarvan valt de maximale helderheid dan weer tegen.

  • Xiaomi Redmi Note 12
  • Nokia G22
  • Motorola Moto G72
  • Samsung Galaxy A14
Xiaomi Redmi Note 12 SchermtestXiaomi Redmi Note 12 SchermtestXiaomi Redmi Note 12 SchermtestXiaomi Redmi Note 12 SchermtestXiaomi Redmi Note 12 SchermtestXiaomi Redmi Note 12 SchermtestXiaomi Redmi Note 12 SchermtestXiaomi Redmi Note 12 Schermtest
Nokia G22 SchermtestsNokia G22 SchermtestsNokia G22 SchermtestsNokia G22 SchermtestsNokia G22 SchermtestsNokia G22 SchermtestsNokia G22 SchermtestsNokia G22 Schermtests
Motorola Moto G72 SchermtestsMotorola Moto G72 SchermtestsMotorola Moto G72 SchermtestsMotorola Moto G72 SchermtestsMotorola Moto G72 SchermtestsMotorola Moto G72 SchermtestsMotorola Moto G72 SchermtestsMotorola Moto G72 Schermtests
Samsung Galaxy A14 SchermtestsSamsung Galaxy A14 SchermtestsSamsung Galaxy A14 SchermtestsSamsung Galaxy A14 SchermtestsSamsung Galaxy A14 SchermtestsSamsung Galaxy A14 SchermtestsSamsung Galaxy A14 SchermtestsSamsung Galaxy A14 Schermtests

De kleurweergave is een onderdeel waarvan we meestal weinig verwachten in deze prijscategorie, maar het valt mee. De Redmi Note 12 lijkt een iets grotere afwijking te hebben dan de Note 11, maar scoort nog steeds goed. De Motorola G72 heeft een grotere kleurafwijking, maar die zit nog onder de 3 ΔE2000 en is dus niet zichtbaar voor het menselijk oog. De Nokia G22 en Samsung Galaxy A14 hebben wel een flinke kleurafwijking die zichtbaar is voor het menselijk oog. Hetzelfde geldt voor de grijsafwijking; die is bij de G22 en vooral de A14 aanzienlijk. Dat uit zich in een veel te blauw scherm bij die twee toestellen. Gelukkig bieden alle smartphones de mogelijkheid om de kleurtemperatuur aan te passen.

Budget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Screenshots kleurcorrectieNokia G22 Screenshot kleurcorrectieMotorola Moto G72 screenshot kleurcorrectieScreenshot Redmi Note 12 kleurcorrectie

Camera

Hoe goedkoper de smartphone wordt, hoe meer er wordt bezuinigd op camera’s. Het is dan ook geen verrassing dat je simpele, goedkope camera’s vindt op deze selectie. Bij goede lichtomstandigheden mag je van deze camera's redelijke plaatjes verwachten, maar in mindere omstandigheden hebben ze het met hun goedkope sensors een stuk moeilijker.

Closeup cameramodule Motorola Moto G72, Nokia G22, Samsung Galaxy A14 5G en Redmi Note 12 5GCloseup cameramodule Motorola Moto G72, Nokia G22, Samsung Galaxy A14 5G en Redmi Note 12 5GCloseup cameramodule Motorola Moto G72, Nokia G22, Samsung Galaxy A14 5G en Redmi Note 12 5GCloseup cameramodule Motorola Moto G72, Nokia G22, Samsung Galaxy A14 5G en Redmi Note 12 5G

In de onderstaande tabel zie je daarnaast dat elke fabrikant weer andere keuzes maakt voor de cameraconfiguratie. Een rode draad is dat er vooral aandacht is besteed aan de hoofdcamera en dat alle extra camera’s het moeten doen met piepkleine sensortjes van minder dan 10 megapixel. Sommige fabrikanten hebben dan weer flink uitgepakt met de hoofdcamera. De 108-megapixelcamera heeft zijn weg gevonden naar de goedkoopste prijscategorie. De Motorola Moto G72 heeft deze aan boord. Ook de Redmi Note 12 lijkt op papier een pittige camera te hebben, met een 48-megapixelsensor. De G22 en A14 hebben beide een 50-megapixelcamera aan boord. Wat ons verder opvalt, is dat de dieptecamera’s die vorig jaar nog op aardig wat smartphones te vinden waren, met pensioen zijn gestuurd. Alleen de Nokia G22 lijkt die nog te hebben, maar aangezien dit toestel exact dezelfde cameraopstelling heeft als de G21, is dat geen verrassing. Daarnaast heeft de Nokia G22 als enige geen ultragroothoekcamera.

Video’s maken kunnen de Note 12, G22 en A14 op1080p met maximaal 30fps. De Moto G72 kan het op 60fps. Voor het schieten van 4k-video zul je naar andere toestellen moeten kijken.

Toestel Motorola Moto G72 Samsung Galaxy A14 5G Redmi Note 12 Nokia G22
Primaire camera 108 megapixel
f/1.7, pdaf
50 megapixel,
f/1.8 pdaf
48 megapixel
f/1.8, pdaf
50 megapixel
f/1.8, pdaf
Ultragroothoekcamera 8 megapixel, f/2.2
118-gradenbeeldhoek
- 8 megapixel, f/2.2
120-gradenbeeldhoek
-
Macrocamera 2 megapixel
f/2.4, geen AF
2 megapixel, f/2.4
f/2.4, geen AF
2 megapixel, f/2.4 2 megapixel
Frontcamera 16 megapixel, f/2.5 13 megapixel, f/2.9 13 megapixel f/2.5 8 megapixel
f/2.0
Dieptecamera - 2 megapixel f/2.4 - 2 megapixel

Waar bij de modellen van vorig jaar de verschillen tussen de foto’s nog heel groot waren, lijken ze dit jaar wat dichter bij elkaar te liggen. Wat kleurechtheid en doortekening betreft lijken de smartphones redelijk overeen te komen. De verschillen zitten dit jaar vooral in de hoeveelheid detail en de ruis die worden vastgelegd. Als we overdag foto’s schieten met de toestellen, valt ons op dat de foto’s gemaakt met de Redmi Note 12 de meeste ruis en het minste detail hebben. Ook de contrastverhouding valt een beetje tegen en in de donkere delen is er de minste doortekening te zien.

Budhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcameraBudhet smartphones 150 - 250 cameratest - hoofdcamera

V.l.n.r: Redmi Note 12 (Xiaomi 22111317G), Nokia G22, Motorola Moto G72 en Samsung Galaxy A14 (SM-A146P)

Als we gaan zoomen, worden de verschillen wat groter. In deze prijscategorie is het niet vanzelfsprekend dat smartphones worden uitgerust met een telecamera. Dat geldt ook voor de vier exemplaren in deze test. Inzoomen kan dus alleen met digitale zoom. De Note 12 schiet in deze modus korrelige foto’s, terwijl de Galaxy A14 de boel extreem glad strijkt. De Nokia G22 weet de strakste plaatjes vast te leggen.

Budget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - zoomfunctieBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - zoomfunctieBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - zoomfunctieBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - zoomfunctieBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - zoomfunctieBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - zoomfunctie

V.l.n.r: Nokia G22, Samsung Galaxy A14 (SM-A146P) en Redmi Note 12 (Xiaomi 22111317G)

We zien hetzelfde bij de groothoekcamera. De camera van de Note 12 schiet korrelige foto’s. De Nokia G22 en de Moto G72 doen het wat beter, maar het gladstrijkalgoritme is wat strenger en dat gaat ten koste van de hoeveelheid details die worden vastgelegd. De Motorola schiet hierbij wat helderdere foto's,

Budget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - groothoekcameraBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - groothoekcameraBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - groothoekcameraBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - groothoekcameraBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - groothoekcameraBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - groothoekcamera

V.l.n.r: Nokia G22, Motorola Moto G72 en Redmi Note 12 (Xiaomi 22111317G)

De selfiecamera’s van deze smartphones zijn niet om over naar huis te schrijven. De foto’s zijn wazig en er wordt weinig detail vastgelegd. De G72 is de enige die de selfies niet wazig vastlegt, maar dat lijkt vooral te komen doordat er overmatige verscherping wordt toegepast, waardoor het meer lijkt op een schilderij dan op een foto.

Budget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - FrontcameraBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - FrontcameraBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - FrontcameraBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - Frontcamera

V.l.n.r: Redmi Note 12 (Xiaomi 22111317G), Nokia G22, Motorola Moto G72 en Samsung Galaxy A14 (SM-A146P)

Ook de macrofunctie op de camera's van deze smartphones is niet bijzonder. De resolutie is laag en er wordt niet al te veel detail vastgelegd.

Budget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - MacrocameraBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - MacrocameraBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - MacrocameraBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - MacrocameraBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - MacrocameraBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - Macrocamera

V.l.n.r: Nokia G22, Motorola Moto G72 en Samsung Galaxy A14 (SM-A146P)

In de nacht zijn de toestellen minder sterk; dat is natuurlijk geen verrassing. Pas vanaf het hogere midrangesegment heb je echt wat aan de nachtmodus. Alleen als er genoeg straatverlichting voorhanden is, kunnen er aardige foto’s worden geschoten. Het verschil tussen deze smartphones wordt dan weer wat groter, waarbij de Samsung Galaxy A14 de grote uitschieter is. Het toestel van Samsung weet veruit de meeste details vast te leggen en de doortekening en witbalans zijn voor deze prijscategorie erg goed. De Moto G72 eindigt op de tweede plaats. Daarna volgt de Nokia G22 en de Redmi Note 12 eindigt onderaan door het minste detail vast te leggen en een witbalans te hebben die eerder neigt naar groen.

Wat ook opvalt, is de tijd die de toestellen nodig hebben om een nachtfoto te verwerken. Bij sommige toestellen moet je tussen de drie en zes seconden wachten nadat de foto is genomen. Bij de G22 loopt dat in sommige gevallen zelfs op tot bijna een halve minuut. Even snel een foto schieten van je vrienden op een feest doe je in sommige gevallen maar beter zonder de nachtmodus. Daarnaast verdwijnt er een aantal opties als je overschakelt naar de nachtmodus. De meeste toestellen geven je dan niet langer de mogelijkheid om te zoomen of om de macromodus te gebruiken.

Budget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - Nachtfoto'sBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - Nachtfoto'sBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - Nachtfoto'sBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - Nachtfoto'sBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - Nachtfoto'sBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - Nachtfoto'sBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - Nachtfoto'sBudget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Cameratest - Nachtfoto's

V.l.n.r: Redmi Note 12 (Xiaomi 22111317G), Nokia G22, Motorola Moto G72 en Samsung Galaxy A14 (SM-A146P)

Accuduur

Alle smartphones in deze round-up, behalve de Nokia G22, hebben een 5000mAh-accu onder de motorkap. Het toestel van Nokia heeft een 5050mAh-accu. Hoewel een grotere accu niet hoeft te betekenen dat het toestel daadwerkelijk het langst meegaat, komt de G22 nagenoeg steeds boven de andere toestellen in deze round-up uit. Alleen de Galaxy A14 doet het enkele minuten beter in onze wifibrowsetest. Het verschil wordt al wat groter in onze 4G-test in het voordeel van Samsung en in de videotest is het de Redmi Note 12 die het het langst volhoudt.

  • Browsetest wifi
  • Browsetest 4G
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Schermtype Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus Nord CE 3 Lite 5.000mAh Snapdragon 695 LCD
21u24m
OPPO A76 5.000mAh Snapdragon 680 LCD
19u33m
Motorola Moto G52 5.000mAh Snapdragon 680 OLED
18u21m
Nokia G21 5.050mAh T7200 LCD
17u36m
Nokia G11 5.050mAh T7200 LCD
17u28m
OPPO A96 5.000mAh Snapdragon 680 LCD
17u6m
Samsung Galaxy A14 5.000mAh Dimensity 700 LCD
16u35m
Nokia G22 5.050mAh T7200 LCD
16u17m
OPPO A57s 5.000mAh Helio G35 LCD
15u31m
OPPO A17 5.000mAh Helio G35 LCD
15u5m
Realme C35 5.000mAh Unisoc T616 LCD
14u57m
Samsung Galaxy A22 5.000mAh Dimensity 700 LCD
14u37m
OnePlus Nord CE 2 Lite 5.000mAh Snapdragon 695 LCD
14u31m
Poco M5 5.000mAh Helio G99 LCD
14u16m
Samsung Galaxy A03 5.000mAh Helio G35 LCD
14u9m
Motorola Moto G41 5.000mAh Helio G85 OLED
13u55m
Samsung Galaxy A13 5.000mAh Exynos 850 LCD
13u48m
Poco M5s 5.000mAh Helio G95 OLED
13u45m
Redmi A1 5.000mAh Helio A22 (MT6761) LCD
13u41m
Motorola Moto G72 5.000mAh Helio G99 OLED
13u38m
Motorola Moto G31 5.000mAh Helio G85 OLED
13u11m
Poco M4 Pro 5.000mAh Dimensity 810 LCD
13u4m
Redmi Note 11 5.000mAh Snapdragon 680 OLED
12u42m
Motorola Moto G22 5.000mAh Helio G37 LCD
12u34m
Redmi Note 12 5G 5.000mAh Snapdragon 4 Gen1 (SM4375) OLED
11u1m
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Schermtype Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus Nord CE 3 Lite 5.000mAh Snapdragon 695 LCD
19u20m
OPPO A76 5.000mAh Snapdragon 680 LCD
17u56m
Nokia G11 5.050mAh T7200 LCD
16u49m
OnePlus Nord CE 2 Lite 5.000mAh Snapdragon 695 LCD
15u44m
Samsung Galaxy A14 5.000mAh Dimensity 700 LCD
15u32m
OPPO A96 5.000mAh Snapdragon 680 LCD
14u56m
Poco M5 5.000mAh Helio G99 LCD
14u45m
OPPO A17 5.000mAh Helio G35 LCD
14u17m
Redmi A1 5.000mAh Helio A22 (MT6761) LCD
14u6m
Redmi Note 11 5.000mAh Snapdragon 680 OLED
14u5m
Nokia G22 5.050mAh T7200 LCD
14u1m
Samsung Galaxy A03 5.000mAh Helio G35 LCD
13u37m
Poco M5s 5.000mAh Helio G95 OLED
13u31m
OPPO A57s 5.000mAh Helio G35 LCD
13u5m
Motorola Moto G22 5.000mAh Helio G37 LCD
12u58m
Motorola Moto G72 5.000mAh Helio G99 OLED
12u55m
Motorola Moto G52 5.000mAh Snapdragon 680 OLED
12u53m
Poco M4 Pro 5.000mAh Dimensity 810 LCD
12u25m
Realme C35 5.000mAh Unisoc T616 LCD
12u20m
Samsung Galaxy A22 5.000mAh Dimensity 700 LCD
11u50m
Samsung Galaxy A13 5.000mAh Exynos 850 LCD
11u27m
Redmi Note 12 5G 5.000mAh Snapdragon 4 Gen1 (SM4375) OLED
11u17m
Nokia G21 5.050mAh T7200 LCD
10u26m
Motorola Moto G41 5.000mAh Helio G85 OLED
10u26m
Motorola Moto G31 5.000mAh Helio G85 OLED
10u11m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Schermtype Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Motorola Moto G41 5.000mAh Helio G85 OLED
21u51m
OnePlus Nord CE 3 Lite 5.000mAh Snapdragon 695 LCD
21u32m
Redmi Note 12 5G 5.000mAh Snapdragon 4 Gen1 (SM4375) OLED
20u39m
Redmi Note 11 5.000mAh Snapdragon 680 OLED
20u15m
Motorola Moto G31 5.000mAh Helio G85 OLED
20u9m
OPPO A57s 5.000mAh Helio G35 LCD
19u44m
OPPO A76 5.000mAh Snapdragon 680 LCD
19u44m
OPPO A96 5.000mAh Snapdragon 680 LCD
18u38m
OnePlus Nord CE 2 Lite 5.000mAh Snapdragon 695 LCD
18u19m
Poco M5s 5.000mAh Helio G95 OLED
18u18m
Motorola Moto G72 5.000mAh Helio G99 OLED
18u4m
Nokia G22 5.050mAh T7200 LCD
17u26m
Motorola Moto G52 5.000mAh Snapdragon 680 OLED
17u22m
Nokia G21 5.050mAh T7200 LCD
17u14m
Nokia G11 5.050mAh T7200 LCD
16u57m
Samsung Galaxy A14 5.000mAh Dimensity 700 LCD
16u41m
OPPO A17 5.000mAh Helio G35 LCD
16u24m
Motorola Moto G22 5.000mAh Helio G37 LCD
16u19m
Redmi A1 5.000mAh Helio A22 (MT6761) LCD
16u1m
Realme C35 5.000mAh Unisoc T616 LCD
15u24m
Samsung Galaxy A13 5.000mAh Exynos 850 LCD
13u57m
Samsung Galaxy A22 5.000mAh Dimensity 700 LCD
13u40m
Poco M4 Pro 5.000mAh Dimensity 810 LCD
13u12m
Samsung Galaxy A03 5.000mAh Helio G35 LCD
12u32m
Poco M5 5.000mAh Helio G99 LCD
11u4m

Opladen

Het opladen van smartphones neemt in de duurdere segmenten steeds minder vaak uren in beslag. We zien snellaadtechnologie langzaam maar zeker terrein winnen in goedkopere prijscategorieën. Het is mooi om te zien dat het snelladen zelfs in de laagste regionen van de gemiddelde smartphone begint door te dringen. Er verschijnen in deze prijscategorie steeds meer toestellen die binnen een uur zijn opgeladen. De smartphones in deze round-up zijn nog niet zo snel, maar zitten ruimschoots onder de twee uur. De Redmi Note 12 en Motorola Moto G72 halen dit met gemak, terwijl de Nokia G22 en Samsung Galaxy A14 langer dan twee en een half uur aan de lader moeten hangen. Let wel op dat de Samsung Galaxy A14 zonder lader wordt geleverd. Die moet je dus apart aanschaffen, tenzij je al een (snel)lader hebt liggen. Wij hebben dit toestel getest met de los verkrijgbare 45W-lader van het bedrijf.

  • Browsetijd na half uur laden
  • Procent vol na 30 minuten
  • Laadtijd
Browsetijd na half uur laden
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Snellaadtechniek Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus Nord CE 3 Lite 5.000mAh SuperVOOC 3.0
15u11m
Poco M4 Pro 5.000mAh Type onbekend
12u17m
OPPO A76 5.000mAh SuperVOOC 2.0
9u58m
Motorola Moto G52 5.000mAh TurboPower
9u44m
OPPO A96 5.000mAh SuperVOOC 3.0
8u43m
Nokia G21 5.050mAh Type onbekend
8u37m
Motorola Moto G72 5.000mAh TurboPower
7u46m
OPPO A57s 5.000mAh SuperVOOC 3.0
7u45m
Samsung Galaxy A22 5.000mAh Type onbekend
7u19m
Redmi Note 11 5.000mAh Quick Charge 3+
7u14m
Motorola Moto G41 5.000mAh TurboPower
6u58m
OnePlus Nord CE 2 Lite 5.000mAh SuperVOOC 2.0
6u49m
Nokia G22 5.050mAh Power Delivery 3.0
6u30m
Poco M5s 5.000mAh Type onbekend
6u27m
Redmi Note 12 5G 5.000mAh
5u43m
Realme C35 5.000mAh
4u38m
Samsung Galaxy A14 5.000mAh
4u8m
Poco M5 5.000mAh Type onbekend
3u59m
Nokia G11 5.050mAh Type onbekend
3u29m
Samsung Galaxy A13 5.000mAh Type onbekend
3u27m
Motorola Moto G22 5.000mAh
2u53m
OPPO A17 5.000mAh
2u42m
Motorola Moto G31 5.000mAh TurboPower
2u38m
Samsung Galaxy A03 5.000mAh
2u16m
Redmi A1 5.000mAh
2u3m
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Snellaadtechniek Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
Poco M4 Pro 5.000mAh Type onbekend
94
OnePlus Nord CE 3 Lite 5.000mAh SuperVOOC 3.0
71
Motorola Moto G72 5.000mAh TurboPower
57
Redmi Note 11 5.000mAh Quick Charge 3+
57
Motorola Moto G52 5.000mAh TurboPower
53
Redmi Note 12 5G 5.000mAh
52
OPPO A96 5.000mAh SuperVOOC 3.0
51
OPPO A76 5.000mAh SuperVOOC 2.0
51
OPPO A57s 5.000mAh SuperVOOC 3.0
50
Motorola Moto G41 5.000mAh TurboPower
50
Samsung Galaxy A22 5.000mAh Type onbekend
50
Nokia G21 5.050mAh Type onbekend
49
Poco M5s 5.000mAh Type onbekend
47
OnePlus Nord CE 2 Lite 5.000mAh SuperVOOC 2.0
47
Nokia G22 5.050mAh Power Delivery 3.0
40
Realme C35 5.000mAh
31
Poco M5 5.000mAh Type onbekend
28
Samsung Galaxy A14 5.000mAh
25
Samsung Galaxy A13 5.000mAh Type onbekend
25
Motorola Moto G22 5.000mAh
23
Nokia G11 5.050mAh Type onbekend
20
Motorola Moto G31 5.000mAh TurboPower
20
OPPO A17 5.000mAh
18
Samsung Galaxy A03 5.000mAh
16
Redmi A1 5.000mAh
15
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Snellaadtechniek Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
Poco M4 Pro 5.000mAh Type onbekend
39m
OnePlus Nord CE 3 Lite 5.000mAh SuperVOOC 3.0
1u4m
OPPO A57s 5.000mAh SuperVOOC 3.0
1u13m
Redmi Note 12 5G 5.000mAh
1u14m
OPPO A76 5.000mAh SuperVOOC 2.0
1u14m
OPPO A96 5.000mAh SuperVOOC 3.0
1u15m
OnePlus Nord CE 2 Lite 5.000mAh SuperVOOC 2.0
1u16m
Motorola Moto G72 5.000mAh TurboPower
1u26m
Motorola Moto G41 5.000mAh TurboPower
1u31m
Redmi Note 11 5.000mAh Quick Charge 3+
1u32m
Nokia G21 5.050mAh Type onbekend
1u33m
Motorola Moto G52 5.000mAh TurboPower
1u53m
Realme C35 5.000mAh
1u54m
Samsung Galaxy A22 5.000mAh Type onbekend
2u8m
Samsung Galaxy A13 5.000mAh Type onbekend
2u18m
Motorola Moto G22 5.000mAh
2u19m
Poco M5s 5.000mAh Type onbekend
2u20m
Poco M5 5.000mAh Type onbekend
2u20m
Nokia G22 5.050mAh Power Delivery 3.0
2u31m
Samsung Galaxy A14 5.000mAh
2u37m
Redmi A1 5.000mAh
3u15m
OPPO A17 5.000mAh
3u15m
Motorola Moto G31 5.000mAh TurboPower
3u16m
Samsung Galaxy A03 5.000mAh
3u22m
Nokia G11 5.050mAh Type onbekend
3u24m

Hardware

De smartphones in deze round-up zijn elk voorzien van een ander type processor. De Motorola Moto G72 heeft een MediaTek Helio G99 onder de motorkap, de Samsung Galaxy A14 een MediaTek Helio G80, de Xiaomi Redmi Note 12 een Qualcomm Snapdragon 4 Gen 1 en de Nokia G22 een Unisoc T606. Het is opvallend om te zien dat merken als Motorola en Samsung kiezen voor oudere socs van Chinese makelij, terwijl Xiaomi juist voor een modernere Qualcomm-chip gaat. Nokia daarentegen lijkt gekozen te hebben voor de beproefde optie. De T606 was namelijk ook te vinden in de Nokia G21, het model van vorig jaar.

Als we kijken naar de samenstelling van de socs, zien we dat ze allemaal twee snelle en zes kleine A55-kernen bevatten. Het verschil zit in de snelle kernen. Bij Nokia en Samsung zijn dat verouderde Cortex A75-kernen, die bij de G22 bovendien relatief laag zijn geklokt. De Moto G72 heeft iets nieuwere Cortex A76-kernen, terwijl de Redmi Note 12 beschikt over Cortex A78-cores. Een echt nieuw ontwerp is ook dat nog niet; het stamt uit 2020.

We schrijven vaak dat je in de praktijk, bij gemiddeld gebruik weinig merkt van een snellere of tragere soc. In deze categorie is dat nog wel het geval. De gebruikersinterface voelt bij de Samsung Galaxy A14 net iets trager aan, maar we zagen geen stotteringen, haperingen of framedrops. Die zagen we wel bij de Nokia G22. De soc in deze smartphone heeft duidelijk moeite met de interface en ook het laden van apps duurt wat langer op het toestel van Nokia. De Motorola G72 en de Redmi Note 12 hebben hier geen last van en zijn te allen tijde vloeiend. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de gpu’s van deze toestellen. De Mali G52 MP2-gpu in de Samsung is vooral oud; hij komt al uit 2018. De Nokia heeft een nieuwere Mali G57, maar in de variant met slechts één cluster in plaats van de twee bij de G52 MP2. De Moto G72 heeft een Mali G57-gpu met twee clusters en de Snapdragon 4 Gen1 beschikt over een nog sneller exemplaar: de Adreno 619, die eerder ook in 7-series socs heeft gezeten.

We tonen we al een tijd geen benchmarks meer, omdat ze vaak misleidend bleken. Fabrikanten speelden vals, voornamelijk bij high-end toestellen. Ook zeggen benchmarks vaak weinig over de praktijk. De 3DMark Wild Life Stress Test gebruiken we vooral om te controleren hoe snel er wordt gethrottled. Daarnaast gebruiken we de Throttle Test-app om te zien na hoeveel minuten de soc wordt teruggeklokt en hoever. Midrange- en low-end toestellen hebben daar over het algemeen wat minder last van, doordat de chips niet zo heet worden. Dat geldt ook voor deze smartphones, op de Galaxy A14 na. Na een minuut of tien wordt de snelheid teruggeklokt, maar die klimt na een tijdje weer op. Na de eerste grote dip lijkt de kloksnelheid niet stabiel te zijn en schommelt die behoorlijk. Dat is ook te merken als we met wat zwaardere apps en games aan de slag gaan. Als we bijvoorbeeld Genshin Impact spelen, merken we dat de game af en toe last heeft van een hapering of schok. Het maakt niet uit of we de game instellen op de laagste of op de hoogste stand. De game is overigens wel goed speelbaar, ook op de hoogste stand, maar haperingen houd je dus.

Toestel Motorola Moto G72 Samsung Galaxy A14 5G Redmi Note 12 Nokia G22
Cpu/soc MediaTek Helio G99 MediaTek Dimensity 700 Qualcomm Snapdragon 4 gen 1 Unisoc T606
Processorsnelheid 2,2GHz 2,4GHz 2,4GHz 1,6GHz

De andere smartphones throttlen nauwelijks, waardoor er niet wordt ingeboet aan prestaties. Omdat het om low-end en midrangechips gaat, hoef je natuurlijk geen topprestaties te verwachten als je zwaardere games speelt, maar het is fijn om te weten dat deze niet verder inzakken als je langer aan het gamen bent. De Redmi Note 12 kan een zware game als Genshin Impact prima aan op medium. De Motorola Moto G72 kan de game ook zonder moeite op medium spelen. Op de hoogste stand is het spel ook nog goed speelbaar, maar dan heb je nu en dan een hapering en wat framedrops. De Nokia G22 heeft moeite met de game. Het spel is traag en hapert regelmatig, ook als het op de laagste stand wordt gespeeld.

Budget smartphones 2023 - (150 - 250 euro) Screenshots ThrottletestNokia G22  Screenshot Throttle testXiaomi Redmi Note 12 Screenshot Throttle testMotorola Moto G72 screenshot throttle test

V.l.n.r: Samsung GHalaxy A14, Nokia G22, Xiaomi Redmi Note 12, Motorola Moto G72

Vingerafdrukscanners en haptische feedback

De Nokia G22, Redmi Note 12 en Samsung Galaxy A14 zijn voorzien van een vingerafdruklezer aan de zijkant van het apparaat, geïntegreerd in de powerknop. Op al deze toestellen werkt deze snel en betrouwbaar. De Motorola G72 heeft als enige een optische vingerafdruklezer onder het scherm. Die zit aan de lage kant, maar werkt snel en betrouwbaar. Het is echter niet de snelste lezer die we hebben getest. Het is fijn dat het ontgrendelen met je vingerafdruk op low-end toestellen tegenwoordig zonder problemen of haperingen kan.

Op trilmotoren wordt in deze categorie ook vaak bespaard, maar ook hier merken we dat het steeds beter wordt. Alle toestellen hebben dit jaar een goede trilmotor. Stevige tikken kunnen ze niet produceren, maar ze trillen hard genoeg om ze te kunnen voelen in je broekzak. De Moto G72 en Redmi Note trillen het hardst. De Nokia G22 en Samsung Galaxy A14 trillen wat minder hard en ontlopen elkaar nauwelijks.

Andere specificaties

De smartphones in deze round-up hebben minimaal 4GB en maximaal 6GB werkgeheugen aan boord. Daarnaast zijn er wat verschillen in de opslagconfiguraties. De kleinste capaciteit is 64GB en de grootste 256GB. Alle smartphones kunnen worden uitgebreid met een microSD-kaart, waarbij de Galaxy A14 de enige is die twee simkaarten tegelijk met een geheugenkaart kan huisvesten. De rest van de toestellen kan dat alleen in een hybride opstelling, waarbij je bij het gebruik van een geheugenkaart een simkaart minder tot je beschikking hebt. Aangezien het in deze prijscategorie nog gebruikelijk is dat er twee simkaarten tegelijk met een microSD-kaart gebruikt kunnen worden, is het jammer om te zien dat dit jaar een stuk meer fabrikanten kiezen voor de hybride oplossing. In de hogere prijssegmenten kunnen we het iets beter begrijpen, aangezien het daar steeds vaker wordt opgevangen door het ondersteunen van een eSIM. Geen van de smartphones in deze round-up heeft ondersteuning voor deze optie.

De koptelefoonaansluiting is nog aanwezig bij alle smartphones, waarbij de Moto G72 als enige ook nog een stereoluidsprekeropstelling heeft. Daarnaast heeft de Redmi Note 12, zoals we van Xiaomi gewend zijn, als enige een infraroodpoort. De Moto G72 mist overigens een kompas. Alle toestellen hebben verder NFC en een echte ambientlightsensor. De Galaxy A13 miste die vorig jaar nog, waardoor de auto brightness minder goed werkte.

Bij onze geluidstests kwam het toestel van Motorola ook als duidelijke winnaar naar voren. De hoge- en middentonen worden goed weergegeven en er is zelfs wat bas te horen. Daarnaast treedt er geen vervorming op als het volume volledig wordt opengezet. Het was moeilijk om een smartphone aan te wijzen die op de tweede plaats terecht moest komen.

Zowel de Samsung Galaxy A14 als de Redmi Note 12 klinkt aardig, maar heeft uitschieters naar boven en beneden op verschillende aspecten. Zo heeft de A14 een goede geluidsweergave voor de midden- en hoge tonen. Er lijkt echter een soort automatische gaincorrectie plaats te vinden, waardoor sommige elementen in het hoge segment bij bepaalde muziekjes en geluidseffecten automatisch worden onderdrukt. Hierdoor hoor je andere elementen beter, maar bij muziek waarin die hoge tonen juist een grote rol spelen, kan het wat raar klinken. Desondanks klinkt het geluid goed, al zijn de lage tonen bijna niet te horen.

De Redmi Note 12 gebruikt een andere truc om de hoge en middentonen van elkaar te onderscheiden en dat werkt verrassend goed. Dit onderscheid was zo goed hoorbaar dat het zelfs luxere smartphones overtreft. Jammer genoeg vervormt het geluid van de hoge tonen als het toestel op zijn hardst staat. De behuizing resoneert dan mee en dat valt op. Lage tonen zijn ook bijna niet te horen. De Nokia G22 klinkt het minst van alle toestellen in deze round-up. Het geluid klinkt een beetje hol en lage tonen zijn bijna niet te horen. Als je de smartphone op zijn hardst zet, komt er wel wat bas uit, maar het vervormt vaak. De G22 heeft als enige nog een speciale boostmodus. Als het toestel op zijn hardst staat en je drukt daarna nog tweemaal snel op de volume-up-knop, wordt het geluid nog een stuk harder weergegeven. Dit werkt verrassend goed, zeker als je jezelf in een lawaaierige omgeving begeeft. Het gaat wel ten koste van de lage tonen, die flink worden teruggeschroefd. Waarschijnlijk omdat deze anders nog meer zouden vervormen.

Ook de FM-radio is te vinden op alle toestellen, behalve de Galaxy A14, en werkt naar behoren. Het viel ons verder op dat de radioapp van zowel de Motorola als de Xiaomi om toestemming vraagt om telefoongesprekken te starten en te beheren. Als je deze toestemming niet geeft, werkt de app niet. De app van Nokia was de enige die zonder extra machtigingen de radio startte. Wij hebben de specificaties van de verschillende modellen in de onderstaande tabel op een rijtje gezet.

Toestel Motorola Moto G72 Samsung Galaxy A14 Redmi Note 12 Nokia G22
Werkgeheugen 6GB of 8GB 4GB, 6GB of 8GB 4GB, 6GB of 8GB 3GB, 4GB of 6GB
Opslagcapaciteit 128GB 64GB of 128 GB 128GB of 256GB 64GB of 128GB
Accucapaciteit (mAh) 5000mAh 5000mAh 5000mAh 5050mAh
Verbinding (wlan) Wi-Fi 5 Wi-Fi 5 Wi-Fi 5 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4)
5GHz-ondersteuning Ja Ja Ja Ja
Verbinding (bluetooth) Bluetooth 5.1 Bluetooth 5.2 Bluetooth 5.1 Bluetooth 5.0
Mobiel internet (3/4/5G) 5G 5G 5G 5G
Overige draadloze verbindingen

Near Field Communication (NFC)
FM-radio

Near Field Communication (NFC) Infrarood, Near Field Communication (NFC)
FM-radio
Near Field Communication (NFC)
Aansluitingen 3,5mm, USB 2.0 type-C 3,5mm, USB 2.0 type-C 3,5mm, USB 2.0 type-C 3,5mm, USB 2.0 type-C

Software

Samsung Galaxy A14

De Samsung Galaxy A14 is voorzien van Android 13 met OneUI 5.1. Samsung heeft niet alleen op hardwarematig gebied de goedkopere A-smartphones wat meer laten lijken op de duurdere S23-toestellen, ook softwarematig komen de apparaten steeds dichter bij elkaar te liggen. Alleen zijn er bij de A14 enkele elementen weggelaten.

De uitgebreide mogelijkheden om het kleurenschema van de telefoon naar je hand te zetten, zijn ook op deze toestellen aanwezig, evenals de verbeterde mogelijkheden voor het beheren van notificaties in deze lichtere versie van OneUI. Je kunt bijvoorbeeld per app kiezen welk soort notificaties op het lockscreen kunnen worden getoond. Net als bij de Galaxy S-modellen kun je direct het vergrendelscherm bewerken door er lang op te drukken. Je komt dan in een interface die lijkt op wat Apple met iOS 16 heeft geïntroduceerd. OneUI heeft wel wat meer aanpassingsmogelijkheden dan iOS. Zo kun je naast het font ook de positie van de klok aanpassen of kiezen voor een analoog exemplaar en zijn de snelkoppelingen onderaan het scherm aanpasbaar. Uiteraard kun je vanuit hetzelfde scherm eenvoudig een nieuwe achtergrond of serie achtergronden kiezen voor het vergrendelscherm. Ook de optie 'Standen en routines' is te vinden in het instellingenmenu. De functies die niet te vinden zijn op de A14, zijn onder andere de ‘magische gum’, Bixby en DeX.

Als we kijken naar de meegeleverde apps, is het weer een bonte verzameling van Samsung-apps die dezelfde functionaliteit hebben als de apps van Google. Denk daarbij aan Samsung Calculator, Global Goals, Health, Internet Browser, Notes, Voice Recorder, SmartThings en Klok. Daarnaast zitten er wat apps van derden bij, zoals LinkedIn, Microsoft Office 365, Outlook en Spotify. Al deze apps worden je ‘aangeboden’ als je het toestel voor het eerst inschakelt en configureert. Je krijgt de mogelijkheid om ze aan- of uit te vinken, zodat je kunt bepalen welke daadwerkelijk op je toestel komen te staan, maar zelfs als je alles uitvinkt, blijft er bloatware achter. Het zijn de apps die je tegenwoordig op bijna elk Samsung-toestel tegenkomt: OneDrive en Aanbevelingen voor applicaties kunnen niet worden verwijderd, alleen uitgeschakeld, Facebook en LinkedIn wel. De Samsung-apps die je nog op je toestel vindt na het uitvinken van alles zijn: Mijn bestanden, Berichten, Smart Switch en Tips.

Samsung Galaxy A14 Screenshots softwareSamsung Galaxy A14 Screenshots softwareSamsung Galaxy A14 Screenshots softwareSamsung Galaxy A14 Screenshots softwareSamsung Galaxy A14 Screenshots softwareSamsung Galaxy A14 Screenshots software

Sinds dit jaar is het aantal apps van derden dat je bij je toestel krijgt vergroot. We schreven er al even over in de A34- en A54-review; na het bekende appselectiescherm verschijnt er op de A14 dus nóg een scherm dat je apps ‘aanbeveelt’. Je toestel wordt vroeg of laat voorzien van Disney+, maar deze app kan achteraf gelukkig weer worden verwijderd. Wat softwareondersteuning betreft zit je bij Samsung goed. Het bedrijf voorziet het toestel vier jaar lang van updates, waardoor je tot het eerste kwartaal van 2027 kunt genieten van updates.

Samsung Galaxy A14 ScreenshotsbloatwareSamsung Galaxy A14 ScreenshotsbloatwareSamsung Galaxy A14 ScreenshotsbloatwareSamsung Galaxy A14 Screenshotsbloatware

Motorola Moto G72

De Motorola Moto G72 wordt nog geleverd met Android 12, maar Motorola heeft laten weten dat Android 13 in de pijplijn zit. De Android-versie oogt weer lekker schoon, maar dit keer minder schoon dan we van Motorola gewend zijn. De Facebook-app en Candy Crush blijken standaard op het toestel te staan. Daarnaast wordt er een extra beveiligingsapp meegeleverd, genaamd Phone Guardian. Deze app claimt het verzamelen en tracken van jouw data door andere apps tegen te gaan, maar vraagt zelf ook een deel van jouw data te analyseren voor marktonderzoek. Dit kan gelukkig worden geweigerd en als je besluit de app niet te gebruiken, kan deze net als Candy Crush en Facebook op de standaard manier worden verwijderd. We vinden het erg jammer dat Motorola steeds meer toegeeft aan het meeleveren van bloatware. Een schone Android-ervaring is een van de hoofdredenen waarom gebruikers kiezen voor smartphones van deze fabrikant.

Motorola Moto G72 Screenshots softwareMotorola Moto G72 Screenshots softwareMotorola Moto G72 Screenshots softwareMotorola Moto G72 Screenshots softwareMotorola Moto G72 Screenshots software

De interface is verder snel en alle elementen reageren vloeiend. De typische Motorola-gestures zijn ook weer aanwezig, waaronder het maken van een dubbele hakbeweging voor het inschakelen van de ledflitser, zodat je het toestel kunt gebruiken als zaklantaan, of de draaiende polsbeweging voor het activeren van de camera. Ook de gamingmodus is weer van de partij. Bovendien kun je kleuraccenten, iconen en het lettertype aanpassen. Op het vergrendelingsscherm kun je een melding lezen door het desbetreffende app-icoon ingedrukt te houden. De Ready For-desktopmodus is echter niet aanwezig.

Motorola Moto G72 Screenshots bloatwareMotorola Moto G72 Screenshots bloatwareMotorola Moto G72 Screenshots bloatwareMotorola Moto G72 Screenshots bloatwareMotorola Moto G72 Screenshots bloatwareMotorola Moto G72 Screenshots bloatwareMotorola Moto G72 Screenshots bloatwareMotorola Moto G72 Screenshots bloatwareMotorola Moto G72 Screenshots bloatwareMotorola Moto G72 Screenshots bloatwareMotorola Moto G72 Screenshots bloatwareMotorola Moto G72 Screenshots bloatware

Motorola wil je heel graag nieuwe achtergronden geven en je telefoon beschermen.

Wat softwareondersteuning betreft loopt Motorola nog een beetje achter. De fabrikant heeft de ondersteuningsduur voor zijn budgettoestellen met een jaar verlengd, waardoor je een OS-upgrade en drie jaar beveligingsupdates ontvangt, maar aangezien steeds meer fabrikanten kiezen voor vier of vijf jaar, is het nog steeds aan de magere kant. De smartphone kwam in de herfst van vorig jaar op de markt, dus dat betekent dat je tot september 2025 updates ontvangt. En omdat de smartphone met Android 12 geleverd werd, eindig je dus met Android 13, terwijl versie 14 al onderweg is. Gelukkig is Motorola tegenwoordig makkelijk met het ontgrendelen van bootloaders en werkt het samen met de opensourcecommunity, waardoor je na de ondersteuningsperiode waarschijnlijk nog zonder problemen een custom rom kunt installeren.

Nokia G22

Ook de Nokia G22 draait op Android 12 en ook dit bedrijf heeft zijn updatestrategie verbeterd. Waar de voorganger het nog moest doen met één OS-upgrade, krijgt de G22 er twee. De uiteindelijke ondersteuningsperiode is echter niet verlengd, dus na drie jaar rolt in 2026 de laatste update van de band. We vinden het vreemd dat Nokia op dat gebied weinig heeft veranderd, aangezien het zegt groots in te zetten op duurzaamheid. Het makkelijker kunnen vervangen van de accu en de betere repareerbaarheid moeten de levensduur van het toestel verlengen, maar als je na drie jaar al geen beveiligingsupdates meer krijgt, wat heeft het dan voor zin? Gelukkig heeft de community het voor elkaar gekregen om enkele modellen te voorzien van iets anders, maar aangezien HMD/Nokia niet behulpzaam is op dat gebied, blijft het een gok of het uiteindelijk ook gaat gebeuren voor dit toestel.

Nokia G22 Screenshots softwareNokia G22 Screenshots softwareNokia G22 Screenshots softwareNokia G22 Screenshots software

Net als Motorola staat Nokia er over het algemeen om bekend een schone versie van Android te leveren en dat is hier ook het geval. Tenminste, de gebruikersinterface oogt schoon. Er wordt wel wat meer bloatware meegeleverd dan we van Nokia gewend zijn: ExpressVPN, LinkedIn, Netflix, Booking, GoPro QuiK en Spotify. Deze apps kunnen gelukkig allemaal worden verwijderd. Het toestel heeft verder niet zoveel aparte of opvallende Androidfrestures en dat is niet erg; het maakt het dan vooral een fijne no-nonsense smartphone.

Nokia G22 Screenshots bloatwareNokia G22 Screenshots bloatware

Redmi Note 12

De Redmi Note 12 draait op MIUI-versie 14. Aangezien Android 14 nog niet uit is, zou je denken dat het toestel draait op Android 13, maar dat is niet het geval. Ook deze smartphone moet het nog doen met het oudere Android 12. Xiaomi doet normaal gesproken geen uitspraken over zijn updatebeleid, maar heeft ons dit jaar laten weten alle Redmi Note 12-smartphones drie OS-upgrades te geven en vier jaar beveiligingsupdates. Daarnaast vertelde Xiaomi ons dat het toestel nog op Android 12 draait, omdat het afhankelijk is van chipleveranciers en het lastig is om zomaar een nieuwere Android-versie uit te rollen. Het bedrijf hield een slag om de arm en vertelde ons dat het in de praktijk weleens voorkomt dat er na de ondersteuningsperiode een update wordt gepusht, maar daar kon Xiaomi voor deze toestellen geen harde garanties voor geven.

De officiële ondersteuningsperiode is in elk geval tot 2027. Mocht je daarna nog aan de slag willen met customroms, dan zit je bij Xiaomi ook altijd goed. Het bedrijf doet nooit moeilijk over het ontgrendelen van de bootloader en biedt meestal zelfs customroms aan van derden die via hun eigen flashtool kunnen worden binnengehaald en geflasht. Daar staat helaas tegenover dat je je toestel eerst moet registreren bij het bedrijf. Xiaomi vertelt je dan wanneer je toestel uiteindelijk wordt ontgrendeld. Dat kan maximaal een week duren. Dat klinkt misschien niet zo vriendelijk als sommige andere bedrijven het doen, maar als je eenmaal toestemming hebt, is het dankzij hun eigen tool een van de makkelijkste manieren om je toestel te ontgrendelen en te voorzien van een ander besturingssysteem.

De werking van MIUI is zoals we gewend zijn van Xiaomi. Er is een aantal extra functies toegevoegd, waaronder de ProCut-functie. Dit nieuwe onderdeel van de Galerij-app knipt met een druk op de knop foto’s op waar verschillende mensen op staan en maakt er losse portretten van. Verder is het aantal opties voor de always-onfunctie uitgebreid, ook al hebben deze smartphones geen echt always-onscherm. De gegevens op het scherm in deze modus blijven ongeveer tien seconden staan voordat het scherm helemaal wordt uitgeschakeld. Om de informatie weer naar voren te krijgen, kun je eenmalig op het scherm tikken.

Xiaomi Redmi Note 12 Screenshots softwareXiaomi Redmi Note 12 Screenshots softwareXiaomi Redmi Note 12 Screenshots softwareXiaomi Redmi Note 12 Screenshots softwareXiaomi Redmi Note 12 Screenshots softwareXiaomi Redmi Note 12 Screenshots software

Iets dat we inmiddels ook gewend zijn van Xiaomi, is de grote hoeveelheid bloatware die wordt meegeleverd. Xiaomi sluit nog steeds allerlei deals met appbouwers en adverteerders om de prijs van het toestel te drukken. Niet alleen zijn er veel Xiaomi-apps meegeleverd die dezelfde functionaliteit hebben als de standaard Google-apps, die ook op dit toestel staan, ook zijn er een hoop ‘extra apps en games’ meegeleverd. Zo is de Google-bestandsbeheerapp vervangen door de eigen Xiaomi-bestandsbeheerapp. Verder zijn een eigen browser, videospeler, muziekspeler, notitiesapp, galerij, klok, kompas, audiorecorder en rekenmachine aanwezig. Een groot aantal van deze apps vraagt je bovendien om de privacyvoorwaarden te accepteren voordat je ze kunt gebruiken. Gelukkig kun je deze in veel gevallen weigeren en kun je dan alsnog gebruikmaken van de apps. Hoewel ze dan vaak waarschuwen dat je belangrijke functionaliteit mist, hebben wij daar weinig van gemerkt.

Naast deze ‘standaard’-apps heeft Xiaomi een stapeltje eigen apps meegeleverd die geen standaard functie van Android vervangen, maar extra functionaliteit toevoegen. Denk aan de ShareMe-app voor het ‘makkelijk en snel’ delen van bestanden en een speciale Downloads-app die moet fungeren als een bestandsbeheerapp speciaal voor je gedownloade bestanden. Daarnaast zijn er een beveiligingsapp, afstandsbedieningapp voor de IR-blaster, Thema’s-app, opruimerapp voor het opschonen van je toestel en een ‘Services en feedback’-app. Verder zit het toestel vol met echte bloatware: Amazon Shopping, Facebook, TikTok, Amazon Prime, LinkedIn, Spotify, Booking, Agoda, Netflix en Solitaire. Een groot deel van deze apps kan gelukkig worden verwijderd. Houd in je achterhoofd dat er een verschil is tussen de Europese versie van de Xiaomi-toestellen, die hier in de winkels ligt, voorzien van de specifiek voor onze regio bedoelde EEA-ROM, en de versie met Global-ROM, die we standaard krijgen opgestuurd als testsample. Met de EEA-ROM kun je er bij de installatie voor kiezen om de advertenties voor alle apps tegelijk uit te schakelen, wat niet kan bij onze Global-versie. Daarbij moet je dat per app doen. Ook kun je met de EEA-versie meer meegeleverde apps verwijderen.

Het toestel is ondanks deze zwik aan apps van derden nog steeds snel en werkt lekker. De apps starten snel, de interface reageert vloeiend en de vele apps werken allemaal zonder haperingen.

Xiaomi Redmi Note 12 Screenshots bloatwareXiaomi Redmi Note 12 Screenshots bloatwareXiaomi Redmi Note 12 Screenshots bloatwareXiaomi Redmi Note 12 Screenshots bloatwareXiaomi Redmi Note 12 Screenshots bloatwareXiaomi Redmi Note 12 Screenshots bloatware

Ook de Redmi Note wil je maar al te graag voorzien van nieuwe achtergronden en nieuwe apps.

Conclusie

Goedkope smartphones zijn de laatste jaren steeds krachtiger geworden en hoewel het vorig jaar leek alsof de prestaties niet of nauwelijks waren toegenomen, is dat nu grotendeels wel het geval. De toestellen zijn op een na uitgerust met een soc die merkbaar krachtiger is, waardoor de smartphones minder last hebben van haperingen, framedrops en vertragingen. Desondanks hebben fabrikanten op wat onderdelen bezuinigd. Zo hebben drie van de vier toestellen niet langer een dieptecamera aan boord. De Nokia G22 heeft deze nog, omdat hij dezelfde cameraopstelling heeft als zijn voorganger. Nu is dit niet iets dat we zullen missen, maar het heeft de toestellen ook niet goedkoper gemaakt, integendeel.

Nu we het toch hebben over de camera’s: ook dit jaar kunnen we concluderen dat wie veel waarde hecht aan goede foto’s, beter voor een toestel uit een duurdere categorie kan gaan. De resultaten liggen bij genoeg licht een stuk dichter bij elkaar. Als er wat minder licht voorhanden is, heb je het meest aan de Samsung Galaxy A14. Als je genoegen neemt met afbeeldingen voor socialemedia-uitingen, zijn deze smartphones goed genoeg. Van de andere camera’s op de smartphones hoef je niet al te veel te verwachten. De resolutie is laag en er wordt niet veel detail vastgelegd.

Als we kijken naar de verbindingsmogelijkheden, zien we dat de smartphones behoorlijk compleet zijn. Ze zijn allen voorzien van een koptelefoonaansluiting en bieden plek aan twee nanosims en een microSD-kaart.

Op softwaregebied is er ook het een en ander gewijzigd, in zowel positieve als negatieve zin. Op Samsung na hebben alle fabrikanten in deze round-up de ondersteuning verbeterd of verlengd, waardoor je gemiddeld langer kunt genieten van updates. Desondanks biedt Samsung nog steeds de langste ondersteuning. Helaas staat daar tegenover dat alle fabrikanten dit jaar hun smartphones hebben voorzien van meer bloatware dan de modellen van vorig jaar. Zelfs Motorola, een bedrijf dat bekendstaat om zijn schone Android, is gezwicht en heeft niet verwijderbare applicaties van derden meegeleverd.

De schermen van de smartphones zijn dit jaar ook flink verbeterd. Vooral de Motorola Moto G72 en de Redmi Note 12 scoren goed. Deze schermen zijn zo helder dat ze meekunnen met de vlaggenschepen, en de kleur- en grijsafwijking is voor deze prijscategorie aan de lage kant. Ook de Nokia G22 en Samsung Galaxy A14 scoren op het gebied van helderheid aardig, maar hebben een flink grotere kleurafwijking. Gelukkig is het mogelijk om kleurcorrectie toe te passen.

Bij algemeen gebruik zijn alle vier de smartphones fijn in gebruik. De Nokia G22 is merkbaar zwakker dan de rest en dat uit zich in wat haperingen en framedrops. Bij zwaardere apps of het wisselen van apps merk je bij de andere smartphones ook dat je met lowertier-midrangetoestellen te maken hebt. De Redmi Note 12 en Motorola Moto G72 hebben hier geen last van, bij de Samsung Galaxy A14 merk je dat sporadisch. Als je met zwaardere apps en games in de weer gaat, zijn het dan ook de toestellen van Motorola en Xiaomi waarmee je dat het best kunt doen. De Samsung redt het met wat horten en stoten ook, maar de Nokia heeft merkbaar moeite met zulke applicaties.

Wat accuduur betreft hebben alle smartphones een beetje hun eigen specialiteiten waarin ze uitblinken. Als je veel internet, is de Samsung Galaxy A14 de smartphone waarmee je dat het langst kunt doen, op de voet gevolgd door de Nokia G22. Als je meer bent van het kijken naar video’s, dan is de Redmi Note 12 de grote winnaar.

Omdat de toestellen zo van elkaar verschillen, blijft het moeilijk om een allroundwinnaar aan te wijzen en is het opnieuw afhankelijk van je wensen of eisen. Als ik toch een toestel moet aanwijzen, vind ik de Motorola Moto G72 het fijnst werken. Wil je een snel en krachtig toestel dat je vooral gebruikt voor het consumeren van media, dan zijn de Redmi Note 12 en Motorola G72 goede kandidaten. Wil je vooral een smartphone voor het internetten en hangen op sociale media, die ook nog eens lang meegaat, dan kun je kijken naar de Samsung Galaxy A14 en Nokia G22. Let daarbij op dat het in het geval van Nokia dan vooral gaat om de hardware die lang meegaat, omdat het toestel makkelijk te repareren is en Nokia speciale reparatiekits en onderdelen beschikbaar heeft voor dit toestel. Het bedrijf werkt hiervoor samen met reparatiebedrijf iFixit. De softwareondersteuning is nog steeds (maar) drie jaar. Hoe je het ook wendt of keert, baseer je keuze dus niet alleen op deze conclusiepagina, maar kijk welke smartphone het best bij je past.

  • Nokia G22
  • Motorola Moto G72
  • Samsung Galaxy A14
  • Redmi Note 12

Reacties (128)

128
128
51
4
0
68
Wijzig sortering
Het bedrijf voorziet het toestel vijf jaar lang van updates, waardoor je tot het eerste kwartaal van 2028 kunt genieten van updates.
In de tekst staat dat de Samsung Galaxy A14 tot het eerste kwartaal van 2028 updates krijgt. Als ik echter op de website van Samsung kijk staat Maart 2027 genoemd.

https://www.samsung.com/n...lver-64gb-sm-a145rzsueub/
Onder Specificaties → Bekijk meer → Software Support Periode
Betekent ook dat als je de A14 ver na de releasedatum koopt, zeg maart 2025, je nog maar 2 jaar updates krijgt.
Zou helemaal mooi zijn als deze datum voor elk toestel in de pricewatch komt.
Dank voor het melden, fixed!
@Donny K. de duur van security update support hebben een belangrijke impact op de levensduur van een mobiel. Het is goed dat de duur in de review vermeld wordt, maar omdat prijs een essentiele rol speelt in deze review, zou dat naar mijn mening nog explicieter naar voren moeten komen. Dat kan door een security update prijs toe te voegen:
SecurityPrijs (uitgedrukt in prijs/jaar) = aanschafprijs / resterendeAantalSecUpdateJaren
Bijv.
SecPrijs Motorola Moto G72 = €249 / 31 maanden = €96 / jaar
SecPrijs Google Pixel 6a = €349 / 50 maanden = €83 / jaar
SecPrijs Samsung Galaxy A34 = €331 / 58 maanden = €68 / jaar
Hieruit blijkt dus dat een duurder toestel in aanschafprijs, toch nog goedkoper kan zijn. (En mogelijk ook nog betere specs heeft.) Of anders verwoord: sommige telefoons in deze review zijn duurder dan is weergegeven.

Door een dergelijke prijs toe te voegen, hoeft de lezer dit niet zelf te doen, wat het vergelijken een stuk gemakkelijker maakt. Ook heeft het een educatieve werking naar de consument, omdat men dan nog beter op security (lees prijs) gaat letten.
Ook heeft het een werking naar de fabrikant, die dan ziet dan een product minder concurrent in de markt staat dan deze probeert te doen laten overkomen.

[Reactie gewijzigd door Cyb op 22 juli 2024 15:26]

Met onbekende Goedkope toestellen heb je grote kans bent dat sowieso de al de Sjaak bent
https://www.techzine.nl/n...einfecteerd-door-malware/
Trend Micro-onderzoekers hebben ontdekt dat miljoenen Android-telefoons al kwaadaardige firmware vanuit de fabriek bevatten. Dat onthulden ze tijdens Black Hat Asia in Singapore.

The Register maakt hier melding van. Het zou voornamelijk om erg goedkope telefoons gaan, naast smartwatches, televisies en andere Android-apparatuur.

Groeiend probleem
Trend Micro merkt op dat het hier om een groeiend probleem gaat. Criminele organisaties zouden de apparaten infecteren via firmware. Het installeren hiervan wordt door veel fabrikanten uitbesteed aan derden, waardoor deze criminelen ongezien te werk kunnen gaan. Door de geïnfecteerde firmware kunnen de apparaten proxy’s worden voor onder andere het stelen en doorverkopen van sms-berichten en social media- en messenger-accounts.

De hoogste concentratie van geïnfecteerde apparaten zouden zich in Zuidoost-Azië en Oost-Europa bevinden, hoewel Trend Micro benadrukt dat men zich hier wereldwijd zorgen over moeten maken. Het zou om miljoenen apparaten gaan.

Senior Trend Micro-onderzoeker Fyodor Yarochkin benadrukt het belang van kennis van zaken over wie de bevoorrading verzorgt. “Ook al weten we wellicht wie de infrastructuur bouwt voor deze zaken, is het moeilijk om te pinpointen hoe de infectie precies op een telefoon terechtkomt. We weten namelijk niet zeker wanneer de malware zich in de bevoorradingsketen bevindt.”

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 15:26]

Interesting 🤨 er zijn dus blijkbaar al sinds 2017 vermoedens en het botnet bestaat dus al sinds 2018

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 15:26]

En als je naar de telefoons kijkt, dan zitten daar de ‘echte’ Chinaphones bij, van de merken die Chinaphoneliefhebbers 10-12 jaar geleden kochten (ik heb zelf als werktelefoon nog wel eens een Cubot gekocht). Het zijn merken als Leagoo, Cubot, etc.

Wat erg dit nieuws, want in grote delen van de wereld kunnen mensen geen OnePlus of Oppo betalen (als we het puur over Chinaphones hebben) en komen mensen dus bij deze andere merken uit. Maar dan word je dus kaalgeplukt door Chinese hackers.

Het valt toch steeds weer op dat Chinese bedrijven geen enkele moraal en eer hebben of hun klanten willen beschermen. Westerse bedrijven hebben dit trouwens ook niet 😜
Er zitten ook Samsung tussen
Wat een zielige laatste alinea, bang dat een chinees bij je binnen valt? We hebben klantenbinding sowieso hoger in het vaandel dan chinezen, die hun hand er niet voor om draaien zelfs elkander in’t zak te zetten. Afschuwelijke bedrijfscultuur daar.

Ik zou het wel snappen moest je daar aanwezig zijn atm. Even jezelf indekken dat je ooit nog naar huis kan vliegen ipv naar een werkkamp.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 22 juli 2024 15:26]

Maar in hoeverre zijn security updates echt van belang? Tuurlijk in theorie is het 1 van de belangrijkste onderdelen, maar in de praktijk valt dit toch wel mee?

Als je ziet hoeveel mensen er rond lopen met telefoons die al een tijd geen updates meer ontvangen dan zou er toch al een hele grote groep gehacked zijn? Ik ken in mijn omgeving persoonlijk 0 voorbeelden van mensen die problemen hebben gekregen omdat hun telefoon niet voorzien was van de laatste security updates? De meeste mensen hun gegevens komen eerder op straat door een grootschalig lek bij bedrijven, dan dat hun eigen telefoon gehacked is?

Misschien zit ik helemaal mis hoor, maar security updates zijn naar mijn mening niet de heilige graal en ook niet hetgeen dat de levensduur van het apparaat onder andere bepalen. De gemiddelde gebruiker kijkt echt naar andere dingen, dan naar security updates.
Dit.

Hoewel security updates cruciaal zijn in theorie, maak ik me sterk dat 95% van de gebruikers deze actief downloaden en dat ze hun mobieltje weggooien zodra deze niet meer beschikbaar zijn. Ook is het niet geheel juist om een mobieltje af te schrijven naar nul wanneer die niet meer zijn, uiteindelijk is die nog net zo goed te gebruiken.

Voor veel mensen is de laagste prijs gewoon wat belangrijk is. En als de een 100 euro goedkoper is dan de ander maar de updates vallen weg, ik moet nog iemand tegen komen die dat boeit.

Ik ben eigenlijk meer benieuwd naar een diepte onderzoek naar hoelang een mobieltje eigenlijk meegaat. Er zou best wel wat info beschikbaar moeten zijn qua garantie, onderhoud, leeftijd van mobieltjes. Zeker voor Tweakers die op een gigantische berg user data zitten.
Voor veel mensen is de laagste prijs gewoon wat belangrijk is. En als de een 100 euro goedkoper is dan de ander maar de updates vallen weg, ik moet nog iemand tegen komen die dat boeit.
Dat heeft denk ik vooral met educatie te maken.

Op desktop/laptop computers beseffen veel mensen dat het updaten belangrijk is voor de veiligheid. Veel mensen doen dat dan ook. Dat komt met name doordat het wordt aangeraden in diverse media, en het op dergelijke systemen vaak explicieter en eenduidiger naar voren komt.
Bij een mobiele telefoon heeft elke fabrikant zijn eigen update scherm, wat het minder eenduidig maakt. En zodra support eindigt, krijg je er meestal geen melding van. Veel gebruikers hebben dan ook niet door dat een toestel al end-of-life is.

Ook heeft een mobiele fabrikant er minder belang bij om dit kenbaar te maken aan de gebruiker, omdat ze dan tijd in updates moeten steken. Op een desktop/laptop speelt dat minder een rol: de verantwoordelijkheid voor Windows updates ligt vooral bij Microsoft, terwijl de verantwoordelijkheid van de doorvoer van Android OS updates naar een Android toestel, niet bij Google ligt, maar bij de hardware fabrikant.
Ik heb vooral het idee dat veel mensen updaten, omdat het automatisch aanstaat? Heb niet echt het idee dat er veel mensen zijn die effectief zelf opzoek gaan naar updates? Gros van de mensen zou ook geen eens weten hoe. Dus 'Op desktop/laptop computers beseffen veel mensen dat het updaten belangrijk is voor de veiligheid. Veel mensen doen dat dan ook.' vind ik nogal een gewaagde uitspraak.

Ook zie ik weinig in de media voorbij komen dat Windows moet worden geüpdatet? Ja, als er een groot lek is, maar dit is hetzelfde voor Android.

En een toestel is toch niet end-of-life als er geen beveiligingsupdates meer plaatsvinden? Misschien voor de fabrikant is het toestel 'end-of-life', maar een gebruiker kan er makkelijk mee uit te voeten.

Ik denk persoonlijk dat je de gemiddelde consument een beetje overschat met hun honger naar veiligheid. Denk dat er weinig consumenten er een probleem van gaan maken mocht hun Windows een jaar niet updaten, als zij dat überhaupt al merken.

[Reactie gewijzigd door Mooraalkikker op 22 juli 2024 15:26]

Ik heb vooral het idee dat veel mensen updaten, omdat het automatisch aanstaat? Heb niet echt het idee dat er veel mensen zijn die effectief zelf opzoek gaan naar updates? Gros van de mensen zou ook geen eens weten hoe. Dus 'Op desktop/laptop computers beseffen veel mensen dat het updaten belangrijk is voor de veiligheid. Veel mensen doen dat dan ook.' vind ik nogal een gewaagde uitspraak.
Dat is afhankelijk van de fabrikant. Ik heb het vooral over OS updates, niet over app updates.
Op een gemiddelde PC komen OS updates vaak explicieter, eenduidelijk en vaker naar voren, dan op een gemiddelde telefoon. Bijv. bij het afsluiten van Windows, of zelfs terwijl je werkt, waarbij met name vroeger mensen opeens hun openstaande documenten konden verliezen.
En een toestel is toch niet end-of-life als er geen beveiligingsupdates meer plaatsvinden? Misschien voor de fabrikant is het toestel 'end-of-life', maar een gebruiker kan er makkelijk mee uit te voeten.
Misschien handig als je eerst even de definitie van EOL bekijkt, dat is de definitie die ik gebruikt voor EOL. En zoals ik al eerder schreef, kan een toestel dan nog steeds prima zijn, afhankelijk van je threat model.
Ik denk persoonlijk dat je de gemiddelde consument een beetje overschat met hun honger naar veiligheid. Denk dat er weinig consumenten er een probleem van gaan maken mocht hun Windows een jaar niet updaten, als zij dat überhaupt al merken.
nieuws: NCTV: Helft van Nederlanders maakt zich zorgen over cyberdreigingen

Voor de rest ga ik deze discussie niet verder met je voeren. Mijn standpunten zijn hier al terug te vinden, en je mist waar het om gaat: de "security prijs" kan een waardevolle bijdrage zijn voor de keuze van een smartphone, en een onderdeel vormen van de daadwerklijke kosten, los van wat iemand over security vindt. Het primary aspect van "security prijs" is dus niet security, maar prijs. Lees eventueel Crahsystor in 'Smartphones tussen 150 en 250 euro - Twee stappen vooruit, een stap terug' voor een heldere uitleg.
Het is nogal een verschil of je tijdens het afsluiten kan kiezen om te updaten (wie zou dat niet doen) of dat je zelf naar updates gaat zoeken? Heeft naar mijn inziens vrij weinig te maken met het 'beseffen van'.

Wat betreft EOL ken ik de term ja, en wil ook wel verder uitleggen hoe ik het bedoelde, maar blijkbaar heb je geen interesse..

Wil nog wel even reageren op 'de "security prijs" kan een waardevolle bijdrage zijn voor de keuze van een smartphone, en een onderdeel vormen van de daadwerklijke kosten, los van wat iemand over security vindt.' Daar ben ik het zeker mee eens.

En het stukje over cyberdeigingen zegt mij vrij weinig mbt hetgeen wat jij betoogt. Maar dat terzijde

Maar je betogen kwamen over op mij alsof het een 'must' was ipv 'kan'

Fijne dag nog

[Reactie gewijzigd door Mooraalkikker op 22 juli 2024 15:26]

Voor mij is end-of-line als het geen Android upgrade meer krijgt, dan kun op een geven moment dingen niet meer installeren omdat de Android versie niet meer ondersteund wordt. Oude telefoons gaan bij mij naar de kinderen als spelletjes telefoon , het boeit dan ook niet dat je er niet mee kan bellen of als ze keertje vallen.
Ondanks dat ik erg waarde hecht aan updates (sterker nog, ik zoek mijn telefoon en tablet er mede op uit) is de kans op echt misbruik klein op zowel Android als iOS. (Vooral zolang je apps alleen uit de appstore/play store haalt)

Windows is een heel ander verhaal, veruit de meeste malware is geschreven voor Windows én doordat windows erg open is kun je veel tweaken, maar is door de openheid ook vatbaarder voor malware.

Maar persoonlijk vind ik een tablet/telefoon met achterstallige updates geen fijn gevoel. En je gevoel is ook belangrijk.

[Reactie gewijzigd door dennis_rsb op 22 juli 2024 15:26]

de kans op echt misbruik klein op zowel Android als iOS. (Vooral zolang je apps alleen uit de appstore/play store haalt)
Dat Google de Play Store beheert, betekent niet dat ze gemakkelijk misbruik kunnen voorkomen. Op het gebied van privacy is het bijv. vrij lastig om geautomatiseerd te controleren of een privacy policy overeenkomt met de implementatie van een app.
Ook komt het geregeld voor dat grote hoeveelheden gebruikers besmet raken via apps uit de Play Store.

Zo heeft Google in 2022 zo'n 173K kwaadaardige developer accounts verwijderd van de Play Store. (Om even aan te geven hoeveel interesse er is om misbruik van de Play Store te maken.)
Ook komt er geregeld in het nieuws dat er grote ladingen gebruikers besmet raken via apps in stores.
Denk bijv. aan de 35 miljoen geinfecteerde gebruikers door een Minecraft clone, vorige maand nog.
Of Goldoson, met 100 miljoen geinfecteerden, ook vorige maand nog.
(Dit zijn geen uitzonderingen.)

En los daarvan, als een app legitiem is, dan geldt voor veel apps dat het een kwestie van geld is om daar een malware app van te maken, door de eigenaar/developer een bedrag te bieden.

En los van de officiele stores, zijn er ook andere vectoren. Bijv. de apps zelf, door aanwezigheid van bugs (des te meer apps je installeert, des te groter de attack surface), waar vervolgens privilege escalation op kan worden geprobeerd. Hetzelfde kan gelden voor bezoeken van sites, emails, en smsjes die op een mobiel binnenkomen i.c.m. privilege escalation door een niet-gepatchte OS. Ook via ongepatchte chips kan malware binnenkomen.
Natuurlijk is de store geen heilige graal, maar beter dat dan mensen die buiten de store om allerlei zaken downloaden. Dan wordt het risico groter, ook doordat je dan settings moet wijzigen.

En malware via je websites en ads etc? Mwah fake ads die soms lastig weggaan oke. Maar echte virussen valt mee. Zeg ik dat het niet? Nee hoor je mij niet zeggen.

Ik denk dat we beide het eens zijn dat zowel smartphones als computers updates moeten hebben, maar dat de KANS op malware op Windows vele malen groter is dan op Linux, Android, mac os, ios, Chrome os?
Dat updaten moet in de achtergrond automatisch gebeuren. Snap niet waarom we anno nu als ICT-er gebruikers steeds gaan vragen en waarschuwen. Het interesseert de gebruiker geen donder en de gebruikers verwachten gewoonweg service, support en software ondersteuning/updates.

We moeten kleine updates helemaal automatiseren en in de achtergrond doen. Zoals Google Chrome dat doet.
Snap niet waarom we anno nu als ICT-er gebruikers steeds gaan vragen en waarschuwen.
Je gebruikers moet je opvoeden. Zo heeft bedrijf waar ik werk recent iedereen nog een verplichte cyber security quiz door elke medewerker laten maken. Deze meerkeuze-vragen quiz is periodiek en leert eindgebruikers malware, pfishing en social engineering herkennen, de manier van melden van een cyber incident binnen het bedrijf enz enz enz.
We moeten kleine updates helemaal automatiseren en in de achtergrond doen. Zoals Google Chrome dat doet.
Als bedrijf heb je dat zelf in de hand met mdmbeheer, hier zijn mooie oplossingen van Apple, Samsung en nog een paar anderen voor.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 15:26]

Je gebruikers moet je opvoeden.
Nee, dat is niet onze taak. Als de updates gewoonweg automatisch op de achtergrond gebeuren dan zijn er ook geen problemen (zie voorbeeld Google Chrome).

Ook betalen de gebruikers ons niet om ze op te voeden maar voor een werkende product. Als ik een auto koop wil ik ook dat ie het gewoon doet en dat ik van A naar B kan reizen, het zou mij echt geen donder uitmaken hoeveel horsepower en wat voor soort merk de auto is of wat voor soort motor erin zit. Als het maar zo weinig mogelijk kost en zo zuinig mogelijk is de auto.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 22 juli 2024 15:26]

Bij mij op het werk worden de eindgebruikers betaald door mijn werkgever, niet andersom. Bij gebruik van IT middelen dient men zich aan regels te houden. Omdat anders het bedrijf waarvoor men werkt ernstige schade kan lijden. Aan deze regels dient men zich te houden net zoals dat men geacht wordt op tijd te komen of niet door de branddeuren naar te buiten gaan.

Deze regels dient men bestudeerd te hebben, daarom zeg ik ook: "Zo heeft bedrijf waar ik werk recent iedereen nog een VERPLICHTE cyber security quiz door elke medewerker laten maken"

Dat eindgebruikers willen dat IT gewoon werkt dat is mij duidelijk. Daarvoor is het incidenten proces (ITIL). En in mijn bedrijf is er een aanvraagproces die voorziet in het ter beschikking stellen van de juiste IT middelen. Echter, ik heb het NIET over verstoringen of aanvragen maar over het veilig gebruiken van IT middelen. Daarvoor dient de gebruiker WEL geïnformeerd cq "opgevoed" te worden. De eindgebruiker is namelijk de persoon die op de pfishing mail klikt en het bedrijf schade kan berokkenen door systemen te besmetten met malware of nog erger ransomware. En dan heb ik het nog niet eens over de omgang met vertrouwelijke gegevens die in het bedrijf moeten blijven. Nogmaals, informatieveiligheid, cybersecurity en dus informeren, bewust maken en aanspreken. Of wat ongenuanceerder gezegd: "opvoeden".

Een updatebeleid wordt bij ons overigens op alle devices geforceerd, dus wat dat aangaande is deze discussie betreffende updaten bij ons niet eens van toepassing.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 15:26]

Uiteraard ben ik het eens met je qua beveiliging en hoe je zo veilig mogelijk omgaat met dingen. Maar ik had het over software ondersteuning, namelijk updates. Dat hoort gewoonweg automatisch te gebeuren zonder input van de gebruikers.
Ik ben eigenlijk meer benieuwd naar een diepte onderzoek naar hoelang een mobieltje eigenlijk meegaat
Daar valt geen fatsoenlijk onderzoek naar te doen. Er zijn teveel randvoorwaarden waardoor uit zo'n onderzoek nooit een degelijke conclusie kan uitrollen. Een accuduur is afhankelijk van vele factoren of je deze helemaal leeg trekt met een high end videogame tot het constant opladen de hele nacht aan een Chinese import stekker. Sommige installeren werkelijk elke App die beschikbaar komt tot opa die alleen zo'n ding heeft voor bellen en sms-en. En in dat laatste geval zal een security update al helemaal niet boeien.
Hoewel security updates cruciaal zijn in theorie, maak ik me sterk dat 95% van de gebruikers deze actief downloaden en dat ze hun mobieltje weggooien zodra deze niet meer beschikbaar zijn.
, niet gelijk doorschuiven/verkopen maar wel 1 a 2 jaar nadat het mobieltje geen security updates meer ontvangt. Tegenwoordig is het updatebeleid bij Android telefoons een stuk beter dan een paar jaar geleden, maar nog steeds voor sommige (highend) telefoons is het soms aan de krappe kant en zou ik zelf een minimum van 4 a 5 security updates verwachten. Een langer updatebeleid maakt refurbished telefoons ook interessanter.
Tja, de meeste mensen hebben hun autogordel nooit nodig. Toch is het verplicht die te dragen. Het is gewoon één van de dingen die relatief eenvoudig te doen zijn om dure problemen later te voorkomen of inperken.

De ondersteuningstermijn is gewoon een onderdeel van het product wat je koopt, net als de batterijduur of het aantal selficams. Niet iedereen geeft er even veel om, maar het is wel een prima specificatie om onderling toestellen op te vergelijken.

Ik ben van mening dat wat @Cyb noemt, SecPrijs, een uitstekende toevoeging is aan de reviews en PW. Het kost zeer weinig werk om toe te voegen en geeft een heleboel inzicht in de prijsstelling van apparaten op een manier die duurzaamheid promoot. Uiteraard met de incidentele review om te controleren of fabrikanten de belofte nakomen.
Rare vergelijking, autogordel kan het verschil tussen leven en dood betekenen. Security update tussen wel of niet gehackt, dat vind ik toch nogal een verschil.
Security updates zijn wel degelijk van belang.
Steeds meer apps en websites stappen over op two factor identification. Dat is een goede ontwikkeling, maar als de beveiliging van de smartphone zo lek is als een mandje, dan helpt die 2FI niet veel meer.

Hacken wordt ook steeds meer gedaan en er worden behoorlijk veel gebruikersnamen en wachtwoorden buitgemaakt. Veel mensen hergebruiken hun gebruikersnaam bijna overal voor en de wachtwoorden worden ook meestal wel voor verschillende apps of sites gebruikt.

Op het werk kunnen mensen van huis uit inloggen. Een ouder mobieltje dat geen updates meer ontvangt, maar wel in het thuis netwerk hangt is daarbij al een risico. Wij kunnen alleen onze werknemers verplichten een telefoon te gebruiken die nog regelmatig updates ontvangt. Werknemers krijgen van ons ook een toestel met abonnement.
Wat hun gezinsleden gebruiken is natuurlijk niet aan ons, maar we vragen onze medewerkers wel om toestellen die al meer dan een jaar geen updates meer hebben gekregen van hun thuisnetwerk te weren. Als tegemoetkoming kunnen ze via ons met korting een nieuw toestel aanschaffen. Het oude toestel moet dan wel ingeleverd worden. De korting die wij aan de bieden is afhankelijk van de duur van de ondersteuning met veiligheidsupdates. Elk jaar is 10% korting waard tot een max van € 250,-. De keuze is verder vrij. Wij willen maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarom geven we op de Fairphone 15% korting per jaar, zonder maximum.
Maar in hoeverre zijn security updates echt van belang? Tuurlijk in theorie is het 1 van de belangrijkste onderdelen, maar in de praktijk valt dit toch wel mee?
De belangrijkheid van security updates hangt af van de threatmodel van de gebruiker, en het bedrag dat deze bereid is daarin te investeren. Voor de één betekent dit dat deze geen toestellen wilt gebruiken die end-of-life (geen sec updates meer) zijn, terwijl voor de ander dat geen enkel probleem is.

Als een toestel gehacked is, betekent het niet dat je daar meteen schade van krijgt. Malware kan langdurig op een toestel aanwezig zijn, informatie verzamelen, doorverkopen etc. Denk bijv. aan Genesis Market.
Het lastige voor exploit schrijvers voor Android, is de diversiteit van verschillende fabrikanten en hun implementaties. Dat maakt het lastig om één algemene exploit te schrijven die overal op werkt, tenzij de kwetsbaarheid zich in het Android Open Source Project zit. Dat soort kwetsbaarheden komen ook voor, waarvan soms critical. Zie bijv.: https://source.android.com/docs/security/bulletin/2023-04-01
En welke soms actief als 0-day werden toegepast.

Maar los van in hoeverre security voor iedereen belangrijk is, is het voor sommige partijen belangrijk genoeg om geen end-of-life toestellen te willen gebruiken. Het berekenen van de "security prijs" is voor een site als Tweakers technisch gezien erg eenvoudig, en daarom naar mijn mening een relatief kleine moeite om mee te nemen in reviews. De enige eigenschap die nodig is t.o.v. wat er in de Pricewatch staat, is hoe lang een fabrikant security update geeft. Alle andere data heeft Tweakers al om daaruit de "security prijs" te kunnen berekenen.
Maar in hoeverre zijn security updates echt van belang? Tuurlijk in theorie is het 1 van de belangrijkste onderdelen, maar in de praktijk valt dit toch wel mee?
Ik vraag me dit ook af. Uiteindelijk gaat voor veiligheid volgens mij vooral om apps via de Playstore toch?
Geven alle fabrikanten, bij aankoop, een specifieke datum tot wanneer er beveiligingsupdates komen?

Voor "normale" updates kan ik me herinneren dat ik pas later hoorde of mijn toestel die zou krijgen.
Zover ik heb gezien (ik heb niet veel gecheckt), geven de meeste fabrikanten of een specifieke datum (op maand of jaar nauwkeurigheid) aan, of het aantal jaar na release aan, waarin ze security updates geven.
Maar een andere eigenschap die dan nog wel onduidelijk kan zijn, is de frequentie en snelheid waarmee ze die uitbrengen. Bij sommige fabrikanten kan dat bijv. ééns per kwartaal zijn, terwijl de ander het meteen doorvoert.
Wat ik mij af en toe echt afvraag is hoeveel goedkoper een toestel nou daadwerkelijk wordt met de meegeleverde bloatware. Zal dat nou echt schelen dat de consument dat verschil maar voor lief neemt?
Wat ik mij af en toe echt afvraag is hoeveel goedkoper een toestel nou daadwerkelijk wordt met de meegeleverde bloatware.
Je moet je eerder afvragen hoeveel meer winst het oplevert. Het wordt echt niet vanuit barmhartigheid gedaan.

Bloatware wordt vaak genoemd voor de toestellen in deze review . Is ook getest hoe goed AOSP ondersteund wordt? Met AOSP maak je het zo kaal als dat je wilt en gaat de smartphone een stuk langer mee. Ik kocht een tijd geleden een Motorola Edge 20 voor 250 EUR in een aanbieding. Dat lijkt voor een 'mobiele tweaker' een betere aanbieding dan veel dan deze nieuwere smartphones, zeker in combinatie met AOSP dankzij de combinatie van een unlockable bootloader en een Qualcomm Snapdragon SoC.

Als je om duurzaam geeft, zouden er eigenlijk twee 'scores' moeten zijn: wat de fabrikant ervan bakt, en wat een tweaker ervan kan maken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:26]

Een probleem is wel dat steeds meer apps gaan zeuren als er ook maar iets van een aanpassing gedaan is. Al is het maar een andere rom, een bootloader unlocked of wat dan ook dan beginnen bank apps en Google wallet al te steigeren. En zelfs dan nog, de meeste consumenten zijn geen tweakers en gaan er geen tijd in steken om het werk van de fabrikant af te maken, zo'n ding moet het gewoon doen, dat verwachten we van al onze andere aankopen ook.
Een probleem is wel dat steeds meer apps gaan zeuren als er ook maar iets van een aanpassing gedaan is. Al is het maar een andere rom, een bootloader unlocked of wat dan ook dan beginnen bank apps en Google wallet al te steigeren.
Je moet je bootloader dan ook weer locken na installatie.

Er bestaan vast apps die om andere redenen gaan stuiteren maar ik heb er nog nooit iets van gemerkt en ik vraag me af hoeveel van die apps een legitieme reden hebben die in het voordeel van de gebruiker is. De inkomsten van Hollywood beschermen is leuk voor Hollywood maar als consument heb je daar geen boodschap aan.

Google Wallet gebruik ik niet, ik heb m'n telefoon juist een custom image gegeven om Google software te vermijden, dus daar kan ik niet echt iets over zeggen maar ik ga er van uit dat Google Wallet struikelt over de geunlockte bootloader, en daar is echt wel wat voor te zeggen.
Na installatie van een custom rom moet je de bootloader weer locken, daar is gewoon een knopje voor.
Ik denk dus dat dit probleem eigenlijk geen echt probleem is.
En zelfs dan nog, de meeste consumenten zijn geen tweakers en gaan er geen tijd in steken om het werk van de fabrikant af te maken, zo'n ding moet het gewoon doen, dat verwachten we van al onze andere aankopen ook.
Dat consumenten ontzorgt willen worden maar dat ontslaat ze niet van hun verantwoordelijkheid. Kettingzagen en auto's moet je ook met verstand en voorzichtigheid benaderen.

Ik snap dat de geest niet terug in de fles kan maar of en toe vraag ik me af of de ontwikkeling niet veel te hard is gegaan voor de gewone mens. Het voelt een beetje als de eerste fabrieken met gevaarlijke stoommachines waar zelfs kleine kinderen mee werkten.

Vervelend is dat fabrikanten hun bescherming gebruiken om ook bloatware te pushen die je niet eens kan verwijderen. Als daar ook nog eens apps als Facebook bij zitten die weinig respect voor de privacy van de gebruiker hebben dan vraag ik me af of het middel niet erger is dan de kwaal.

De oplossing gaat hetzelfde moeten zijn als bij die stoommachines, namelijk dat de overheid grenzen trekt en regels oplegt over hoe apparaten moeten werken en hoe gebruikers beschermd moeten worden.
Ik denk dat bloatware die niet verwijderbaar is beter verboden kan worden. Als die software zo goed was dan kozen mensen er zelf wel voor. Vraag is dan wel hoe je bloatware definieert. Ik wil een telefoon met zo min mogelijk Google, wat mij betreft hoort de browser er bijvoorbeeld ook bij.

Als ik die lijn volg dan kom ik er op uit dat alle software verwijderbaar en vervangbaar moet zijn.
Je vergelijking gaat wat mank. Kettingzagen kunnen gevaarlijk speelgoed zijn en voor auto's op de openbare weg te gebruiken heb je zowat overal wel een opleiding/rijbewijs nodig, tevens zijn er voor beide leeftijdslimieten met een reden. We weten allemaal wel dat hedendaagse technologie niet voor iedereen vanzelfsprekend is en vele mensen die hier reageren hebben ooit wel eens een pc opgeschoond/geinstalleerd voor familie/vrienden/kennissen etc. Iets dergelijks heb ik zelden gehoord bij het gebruik van een televisie, spelcomputer, strijkijzer of welk simpel ding dan ook.

Het feit dat een eindgebruiker een toestel zelf om zeep kan helpen geeft al aan dat er eigenlijk iets niet goed zit in die apparatuur. Dan pleit ik liever voor een dichtgetimmerd toestel en dat een gevorderde gebruiker ergens een knopje kan omzetten op eigen risico. Het zou veel stress en problemen wegnemen bij bepaalde groepen mensen.
Je vergelijking gaat wat mank. Kettingzagen kunnen gevaarlijk speelgoed zijn en voor auto's op de openbare weg te gebruiken heb je zowat overal wel een opleiding/rijbewijs nodig, tevens zijn er voor beide leeftijdslimieten met een reden. We weten allemaal wel dat hedendaagse technologie niet voor iedereen vanzelfsprekend is en vele mensen die hier reageren hebben ooit wel eens een pc opgeschoond/geinstalleerd voor familie/vrienden/kennissen etc. Iets dergelijks heb ik zelden gehoord bij het gebruik van een televisie, spelcomputer, strijkijzer of welk simpel ding dan ook.
Ik vind jouw punten mijn vergelijking juist ondersteunen. Als we een rijbewijs vereisen voor auto's dan moeten we dat misschien ook voor computers doen, ook daar neem je risico's die grote gevolgen voor anderen kunnen hebben.
Het feit dat een eindgebruiker een toestel zelf om zeep kan helpen geeft al aan dat er eigenlijk iets niet goed zit in die apparatuur.
Een auto kun je ook te pletter rijden en die kun je niet even opnieuw installeren.
Dat de gebruiker de software kan slopen vind ik geen probleem zolang het maar makkelijk is om het apparaat opnieuw te installeren. In de meeste gevallen is dat helemaal niet moeilijk, of zou dat niet moeilijk moeten zijn als de fabrikant er een beetje aandacht aan gaf.
Dan pleit ik liever voor een dichtgetimmerd toestel en dat een gevorderde gebruiker ergens een knopje kan omzetten op eigen risico. Het zou veel stress en problemen wegnemen bij bepaalde groepen mensen.
Dat is prima, maar ik denk niet dat het er komt als we de fabrikanten niet dwingen. Ik denk niet dat ze het vrijwillig toevoegen. Overigens zie ik niet zo heel veel verschil. Met zo'n knopje kan de gebruiker z'n toestel alsnog om zeep helpen terwijl je net stelde dat dit volkomen onmogelijk moet zijn. Dat is dan eigenlijk niet anders dan het permissiessysteem dat je nu ook al hebt.
Tenzij je een hardware knopje bedoelt. Dat lijkt mij wel wat, ergens een knopje dat fysiek moet omzetten zodat het onmogelijk is om dit in software te doen maar je de telefoon fysiek in handen moet hebben.

Op onze huidige telefoons is de enige optie die je hebt het hele OS verwijderen en vervangen door iets anders en op de meeste telefoons kan dat zelfs dat niet.

Het lijkt mij op zich wel wat dat verplicht stellen dat je mogelijkheid moet hebben om de bootloader te unlocken en een ander OS te installeren. Om dat echt goed te doen, zeker als het je om veiligheid gaat, zul je dan ook informatie over de hardware nodig hebben zodat je drivers en firmware kan schrijven. Momenteel is dat nog redelijk te doen maar als fabrikanten vervelend willen doen kunnen ze die informatie geheim houden (heel scheutig zijn ze er nu ook al niet mee). Dat moeten we dan ook weer af gaan dwingen.
beginnen bank apps en Google wallet al te steigeren
Zolang je niet root, want dat hoeft helemaal niet, doen de meeste roms gewoon safetynet en widevine l1 supporten. Beide apps gebruik ik al jaren op wel 6 verschillende roms inmiddels.
Zelfs als je wel root is met wat tweaken (Magisk Denylist, Universal SafetyNet fix), Safetynet en Widevine L1 werkend te krijgen.
Een probleem is wel dat steeds meer apps gaan zeuren als er ook maar iets van een aanpassing gedaan is. Al is het maar een andere rom, een bootloader unlocked of wat dan ook dan beginnen bank apps en Google wallet al te steigeren.
Met bankapplicaties heb ik daar geen last van. Het enige dat mist bij een applicatie die ik gebruik is unlock via vingerafdruk, maar dat komt omdat het toestel ook geroot is. Zonder root op een custom ROM werkt het gewoon, en met root is root simpelweg te verbergen zodat de gemiste functionaliteit alsnog werkt. De bankapplicaties die ik getest heb boeien het niet eens dat Google's software ontbreekt op het toestel, en zelfs als dat wel een probleem zou zijn dan is dat alsnog te installeren.
En zelfs dan nog, de meeste consumenten zijn geen tweakers
Nergens beweer ik iets anders ('mobiele tweaker'). Maar wij zijn hier wel op tweakers.net. Er mag iets geschreven worden voor beide doelgroepen.
en gaan er geen tijd in steken om het werk van de fabrikant af te maken, zo'n ding moet het gewoon doen, dat verwachten we van al onze andere aankopen ook.
Daarom stel ik twee oordelen voor.

Ik weet dat general-purpose computing en de vrijheid en verantwoording dat het brengt maar eng is voor de meeste mensen. Daarom dat de meeste mensen maar beter binnen de lijntjes kunnen blijven die anderen voor hen tekenen. Tweakers vallen niet onder de meeste mensen, en hebben de vrijheid om binnen de lijntjes te blijven of om daarbuiten te stappen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:26]

AOSP is een lege doos. Dan heb je een telefoon met een basis OS en verder niets. Je kan er niet eens meer mee bellen want de dialer app is jaren terug al door Google uit AOSP gehaald. En apps installeren? Heel leuk, niet eens een app store op je toestel. Ondersteuning vanuit de fabrikant? Die ben je ook verloren. De juiste drivers? Moet je maar hopen dat de source beschikbaar is. Leuk voor de hobbyist, net zoals alle andere custom roms, maar niet voor Jan Modaal.
Wat ik me afvraag is hoeveel goedkoper zo'n telefoon is, in vergelijking met een iets duurdere telefoon. De duurdere telefoon kan je vermoedelijk langer (in jaren) en veiliger (in security updates) gebruiken.
Of een 2dehandse (semi/wannabe)flagship zoals F1, F2, F3, O+6, O+7, O+8, Pixel5, Mi 9T, Mi 10, ...
Wat ik me afvraag is hoeveel goedkoper zo'n telefoon is, in vergelijking met een iets duurdere telefoon. De duurdere telefoon kan je vermoedelijk langer (in jaren) en veiliger (in security updates) gebruiken.
Of een 2dehandse (semi/wannabe)flagship zoals F1, F2, F3, O+6, O+7, O+8, Pixel5, Mi 9T, Mi 10, ...
Ik koop meestal een 2e hands flagship en zet daar LineageOS op en kan dan jaren vooruit. Ik gebruik mijn telefoons nog steeds helemaal op tot de hardware stuk is en heb sinds ik LineageOS gebruik nog nooit een telefoon gehad die geen updates meer kreeg.

Hoe langer je met een telefoon kan doen hoe minder de aanschafprijs er toe doet.
Hoe fix jij SafeteNet dan, op LineageOS?
Ik neem aan dat je Google SafetyNet bedoelt. Geen idee, nooit iets van gemerkt. Ik heb moeten zoeken wat je bedoelt. Ik kreeg er ook direct een antwoord op je vraag bij: https://www.xda-developer...o-pass-safetynet-android/

Ik ben er even doorheengescanned en ik denk dat ik de Magisk-optie zou kiezen als het nodig was.
Dat er een hele waslijst aan manieren is om SafetyNet te omzeilen laat ook zien dat je er toch niet op kan vertrouwen. (Ik kende het niet tot net, dus hecht aub niet te veel waarde aan mijn woorden, ik ben bepaald geen expert).

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 15:26]

De prijs die hier wordt genoemd is ook de losse verkoopprijs. Als je een telefoon met abonnement neemt zit er bij midrangers een grote korting op wat je voor de telefoon betaald, dat is bij budget modellen niet zo. Het gevolg is dat het verschil nog maar 50-100 euro is, terwijl de losse verkoopprijs het verschil soms wel 250 euro is.
Je kan op Android gelukkig wel de netwerktoegang van die bloatware apps volledig blokkeren, zodat je iig zeker weet dat ze niets kunnen doen en enkel een beetje ruimte innemen.
Dat ook idd! Ik heb net de Note 12 gekocht via belsimpel en er staan 3 "bloatware" apps op dus het is volgens mij ook nog aannemelijk om verschil te maken tussen de global, international (geen idee wat die boven de global versie doet) en de stock rom, welke vaak chinglish is.

Heb hem teruggestuurd omdat ik voor 75 euro meer een Xiaomi 12 op de kop kon tikken nieuw. Daar staat 0 bloatware op voor zover ik kan zien.
Je betaald voor een toestel wat vervolgens ook nog eens verdient aan het verkopen van je [meta]data ... waar je maar zin in hebt ;)

Als je een 'normale' prijs zou betalen zou je gelijk 2x zo duur uit zijn.
Je betaald voor een toestel wat vervolgens ook nog eens verdient aan het verkopen van je [meta]data ... waar je maar zin in hebt ;)

Als je een 'normale' prijs zou betalen zou je gelijk 2x zo duur uit zijn.
Gezien de grote winsten die er gemaakt worden zou je kunnen zeggen dat we al meer dan genoeg betalen, ze hebben die extra winst echt niet nodig om rendabel te zijn, die pakken ze omdat ze er mee weg komen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 15:26]

Leve het kapitalisme... winst is er nóóit genoeg ;) helaas.

Alles boven de 1 miljoen winst 100% belasten zou op zich niet zo'n gek idee zijn. Maar ja. Zodra aandeelhouders je bedrijf gaan runnen houdt het op..
de Samsung Galaxy A14 een MediaTek Helio G80
Is de EU versie van de A14 5G anders qua specificaties? Want als ik even rondkijk heeft de 4G variant een G80, maar ik zie op meerdere plekken staan dat de 5G variant een Exynos 1330/ Dimensity 700 heeft.
Klopt, er zijn regionale verschilen.
Ja maar wat is het dan? Want nu ik de round-up nalees claimt Tweakers dat deze A14 een G80 heeft, terwijl verderop in zelfde roundup Dimensity 700 staat.

Ik heb het nagezocht, A14 4G heeft eeg G80, en de EU variant van de A14 5G over het algemeen de Dimensity 700.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 15:26]

Complimenten dat jullie ook nadruk leggen op duurzaamheid, c.q. repareerbaarheid. Mooi begin!
Complimenten dat jullie ook nadruk leggen op duurzaamheid, c.q. repareerbaarheid. Mooi begin!
Dit zou in reviews van nu sowieso prominenter naar voren moeten komen. Misschien dat er fabrikanten dan er ook meer aandacht aan gaan besteden. De media kan hier naar mijn insziens best wel een positieve druk op uit zetten.
Ik heb zelf reeds de Motorola G72 aangeschaft nadat andere mobiel noodlottig ongeval kreeg.

Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was, 1 van de weinige telefoons die vrij compleet wordt geleverd met snellader en een hoesje.
Tegenwoordig is dat ook niet vanzelfsprekend.

Mbt bloatware vind ik het meevallen en vergelijkbaar met Sony eigen Xperia tips en trucs.
Enige min punt is dat het 4gis maar ik kwam van ene 5G mobiel en merk niet gek veel verschil, maar dat kan ook aan locatie liggen(Limburg)
Enige min punt is dat het 4gis maar ik kwam van ene 5G mobiel en merk niet gek veel verschil, maar dat kan ook aan locatie liggen(Limburg)
Volgens mij gaat het echte snelheidsvoordeel van 5G t.o.v. 4G ook pas meespelen als de 3,5 Ghz (en 26 Ghz) gaan worden benut; deze komen pas beschikbaar vanaf het einde van dit kalenderjaar. Tot nu toe werd het 5G netwerk vooral uitgerold over de 700 Mhz frequentie, ter vervanging van de oudere 2G en 3G netwerken en als aanvulling op het 4G netwerk.
Ik heb het afgelopen jaar drie keer een Motorola in de prijsklasse tot 200 euro geprobeerd en na een paar dagen weer teruggestuurd. Alle drie de keren vond ik de GPS bar slecht werken. Ga je navigeren met Google Maps of andere software, krijg je om de haverklap te horen dat de GPS-verbinding verbroken is. Een specifiek appje daartoe, GPS-test, bevestigde steeds dat er slechts een paar satellieten gevonden konden worden. Later herstelt dit zich wel, maar kwam kort daarna toch weer terug. Nu een Xiaomi Redmi 10 voor mijn vrouw en mezelf en een krachtige, constante verbinding.
Het is een goed punt dat vaak niet voldoende in reviews belicht wordt. Naast de eenvoudig te vinden specificaties en makkelijk te meten zaken zoals de prestaties zijn er veel andere aspecten die het dagelijks gebruik van een telefoon beter maken of juist leiden tot een frustrerende ervaring.

Goed kunnen navigeren is daar een van en er zit wel wat verschil naar antennekwaliteit of zaken zoals de aanwezigheid van een kompas. Helaas valt dit moeilijker te testen op een objectieve en vergelijkbare manier.
Inderdaad, ik ben wel eens op zoek geweest naar een overzicht van telefoons met de beste ontvangst (omdat ik in het buitengebied woon met slechte ontvangst).

Maar dit overzicht is niet te vinden. Fabrikanten geven deze informatie niet.
Ik heb afgelopen paar jaar ook wat slechte ervaringen gehad met Motorola telefoons uit deze prijs categorie.
Begin dit jaar was de Pixel 6a in de aanbieding voor EUR 300 (net iets meer dan deze categorie), maar het is heel prettig om weer eens een telefoon te hebben waarbij gewoon alles werkt.
GPS, Wifi, NFC, fatsoenlijk 4G ontvangst in huis... dat soort basis dingen.
Ik weet uit ervaring dat Xiaomi vanaf de 8 serie in ieder geval die ik heb, een multi-GNSS receiver heeft, dus naast GPS ook Galileo, Glonass, Beidou en SBAS (gps-a) tezamen ontvangt en verwerkt. Dat is via een app (zoals GNSS-status) ook inzichtelijk te krijgen dat ze allemaal hun werk doen. Ja, dan zit dat wel snor. Hoe dit op andere mobiele telefoons werkt, ik zou het vooral in de specs nakijken als navigatie een kernfunctie is voor je; multi(band)-GNSS receiver heet het, of gewoon een opsomming van eerder genoemde GNSS systemen moet bij locatiebepaling vermeld staan.
Ik had graag in de vergelijkingen met andere beeldschermen de iPhone 14 (Pro) willen zien Deze hebben een 60hz en 120hz scherm in veel duurdere toestellen, en ik had graag gezien op welke metingen(helderheid, contrast, afwijking, enz) deze dan beter zijn (of niet).
Een iPhone is vele malen duurder en dan zou je toch echt moeten gaan vergelijken met telefoons uit die prijs klasse.
Je gaat ook geen Kia vergelijken met een Bentley?
Ik had inderdaad graag gezien hoezeer het scherm van een Bentley beter is dan van een Kia. Uit nieuwsgierigheid maar ook omdat ik stiekem verwacht dat het 60hz scherm van de iPhone 14 (niet pro) misschien wel overeenkomt.
Ik zou deze telefoons links laten liggen. Ik ken de A13 omdat mijn moeder die had maar die was op een gegeven moment gewoon niet meer vooruit te branden. Na het klikken moet je gewoon 5 seconden wachten voordat er wat gebeurt. Nu heeft ze de a34 voor 312 euro bij een verlenging. Ik denk dat dat voor iets meer dan 100 euro duurder een veel verstandiger keuze is, er vanuit gaan dat ze er 4 jaar mee doet.
Ik vraag me serieus af wat de Moto G72 eigenlijk in deze vergelijking doet; deze telefoon is, ondanks dat deze pas een half jaar op de markt is, maar bij één verkoper te verkrijgen. Daarbij is de ondersteuning ook maar drie jaar, iets wat Nokia wordt aangerekend en hier amper benoemd.
De G72 met 6Gb / 128 Gb is inderdaad alleen bij Belsimpel te krijgen. Echter de versie 8Gb/128Gb of 8Gb/256Gb zijn bij meer winkels te krijgen. De toestellen hebben dezelfde hardware.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.