Nokia-fabrikant HMD Global gaat een deel van productie verplaatsen naar Europa

HMD Global, de fabrikant van de Nokia-telefoons, wil een deel van de productie in Europa plaats laten vinden. Net als andere grote smartphonefabrikanten laat HMD de telefoons nu nog louter in Azië maken, maar daar moet in het derde kwartaal van 2023 verandering in komen.

HMD kiest hiervoor om te kunnen voldoen aan de 'groeiende vraag' vanuit klanten voor apparaten die lokaal geproduceerd zijn, onder meer om privacy- en veiligheidsredenen. Dat stelt het Finse bedrijf in een persconferentie waar onder meer TechCrunch over schrijft. Ook moet deze stap dienen als manier om diens ecologische voetafdruk te verlagen.

Het is niet de bedoeling dat de productie in Azië, waar nu alle Nokia-apparaten gefabriceerd worden, stopgezet wordt. Deze stap is enkel bedoeld voor de Europese markt, benadrukt chief marketing officer Lars Silberbauer in de persconferentie. Het wordt door HMD gezien als manier om 'nieuwe klanten aan te trekken met zeer specifieke lokalisatie-eisen'.

De overgang naar Europese productie gaat stap voor stap, zegt Silberbauer. Het gaat in eerste instantie om 5G-telefoons die bedoeld zijn voor 'beveiligingsbewuste industrieën' die puur als b2b-product worden aangeboden. Vanwege deze 'beveiligingsbewuste' markt, wil HMD niet zeggen in welke landen de apparaten precies gefabriceerd zullen worden.

Overigens vindt de productie in eerste instantie nog niet volledig in Europa plaats; de benodigde materialen worden verzameld in China, waar ook de 'eerste veiligheidscontrole' wordt uitgevoerd. Daarna worden die onderdelen naar Europa gebracht, waar de assemblage wordt afgerond. De eerste 'Europese' telefoons zullen naar verwachting in het derde kwartaal van het jaar klaar zijn. Het marketinghoofd stelt dat het de bedoeling is dat er in de toekomst 'minstens één' apparaat in Europa geproduceerd wordt dat bedoeld is voor consumenten.

In 2019 besloot HMD Global al om de data van alle Nokia-telefoons op te slaan in Europa, om precies te zijn in Finland. Daar koos het bedrijf naar eigen zeggen voor om de veiligheid te waarborgen en te voldoen aan de avg-wetgeving.

HMD tekende in 2016 een overeenkomst waardoor deze tien jaar lang de exclusieve merkrechten heeft van Nokia. Hierna heeft het bedrijf meerdere telefoons en tablets uitgebracht met de Nokia-merknaam. Zaterdag kwam het bedrijf met twee nieuwe smartphones, de Nokia G22 en C32.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

26-02-2023 • 10:03

52

Reacties (52)

52
52
28
3
0
12
Wijzig sortering
Zo raar is de keuze niet. Indien het eindproduct en de prijs gelijk is, zullen veel Europese consumenten (indien land van productie duidelijk gecommuniceerd wordt naar de consument) liever kiezen voor een product dat in Europa is geproduceerd dan in China. (Vanwege bijv. ethische redenen, het helpen van eigen regio, vrees voor dat het eindproduct toch nog gemanipuleerd is in land van productie, vrees voor lagere kwaliteit, even los van of die vrees terecht is.) Maar China is echter wel goedkoop, dus of de prijs gelijk kan blijven, is nog maar de vraag.

Maar we zitten in een tijd waarin toenemende spanningen met China aanwezig zijn, en nog grotere spanningen verwacht worden. (Met name tussen China en de VS, waarbij de EU een beetje uit elkaar getrokken wordt.) Bedrijven kunnen daar op voortborduren door afhankelijkheid met China te verminderen, door bijv. productie of een deel daarvan te verplaatsen.

Ook Apple vermindert afhankelijkheid met China: (Nieuws in slechts enkele maanden tijd.)
nieuws: Gerucht: Apple en Google laten smartphones vaker buiten China in elka...
nieuws: 'Apple gaat vanaf 2024 in VS geproduceerde chips gebruiken in producten'
nieuws: 'Toeleveranciers Apple verlaten steeds vaker China'

(Ook probeert de VS bedrijven naar zich toe te trekken met de Inflation Reduction Act, ten koste van o.a. de EU, waarop de EU ook weer reageert.)

[Reactie gewijzigd door Cyb op 24 juli 2024 12:43]

Kwa prijs scheelt het niet veel. Heb ooit een berekening gezien dat een volledig in Amerika of Europa geproduceerde Iphone rond de 20euro duurder is in totaalprijs.
Het is alleen in het verleden naar China verhuist omdat 20miljoen keer 20 euro een lekkere bonus is voor de top.
Ik wil rustig 20euro meer betalen voor een volledig in Europa ontwikkelde en geproduceerde telefoon (wat dan uiteraard geen iPhone is).

[Reactie gewijzigd door Finger op 24 juli 2024 12:43]

De assemblage zijn de kosten niet voor dure smartphones idd. Echter, een groot voordeel van China is dat alles lekker bij elkaar zit. Het competitieve voordeel zit maar deels in de goedkopere arbeid, voor een groter deel is het de hele infrastructuur er omheen. Van daar dat je productie verhuizen uit China naar landen met goedkopere arbeid ook niet zo 1-2-3 gedaan is.

Er zijn een aantal landen bezig om enigzins een alternatief te bieden. O.A. Vietnam is hard op weg, India iets langzamer maar wel al wat langer. Dichter bij huis is Turkije hard op weg om een grote electronica fabrikant te worden, en Turkije zit ook in een douane unie met ons, dus de handel naar Europa is ook een eitje. Echter dient ook Turkije nog veel componenten uit China te importeren, en belangrijker misschien nog is dat alle apparatuur uit China komt.

Ik heb zelf een paar jaar bij een kleine electronicafabrikant in Griekenland gewoond. Waar dat bedrijf begon met apparatuur uit Europa, werd bijna alle nieuwe apparatuur uit China gehaald omdat ze simpelweg de markt domineren nu. De apparatuur was ongeveer 5-6 euro duurder per stuk dan concurrerende multinationals met alle productie in China en de klanten waar ook steeds vaker overheden in Europa en het Midden-Oosten die productie uit China iets meer wantrouwen toch. Kwa aanvoer van componenten zagen we wel geleidelijk een shift van China naar Turkije.
Het zou beter zijn als ze de productie naar europa zouden verhuizen in plaats van de assembly.
Als je het stukje goed leest word alles nog in china gemaakt en gecontroleerd waarna het product in europa word afgemaakt.

Laten we eerlijk zijn China is een steeds groter risico aan het worden qua productie land.
Ze hoeven maar een paar foute dingen te gaan doen (wapen leveranties aan rusland of een invasie in taiwan ) en ze krijgen een handels blokkade voor hun kiezen waarna wij problemen hebben om electronische apparatuur goedkoop aan te schaffen.
Daarom ook de inzet op "lokalere productie en gebruik van makkelijker verkrijgbare grondstoffen". Dan kunnen we een dergelijke beslissing (handels blokkade) beter opvangen. Vandaar ook dat bedrijven aan het voorsorteren zijn hierop.
Ik weet niet of je de tekst gelezen hebt maar de kop van dit stukje is misleidend gezien ze alle onderdelen nog in china produceren en alleen het in elkaar zetten in china gaan doen, lees het stuk maar eens goed.
Ik reageerde op jouw reactie, niet op de tekst, die ik overigens wel gelezen heb.

De kop is vooral misleidend wanneer je niet bedenkt dat productie niet de productie van grondstof tot eindproduct hoeft te betekenen. Eens dat heel veel mensen hier niet bij stil staan.

Vroeger had je het "made in / produced in" op producten staan. Tegenwoordig zie je ook wel "assembled in", hetgeen dan verteld waar het in elkaar gezet is.

Neemt niet weg dat bedrijven wel gezien hebben wat de huidige afhankelijkheid voor gevolgen kan hebben waardoor ze toch proberen het geheel (aan risico's) over de verschillende wereldelen te verdelen.
Grapjas, de EU (en VS) weten maar al te goed dat een handelsblokkade met China de eigen economie volledig plat legt. Dat gaan ze dus echt niet doen hé...
(En China weet dat ook.)

Het is net dit dat de top zich de laatste jaren heeft gerealiseerd en waardoor ze zo ongemakkelijk zitten.
De VS doet bijvoorbeeld zware uitspraken ivm Taiwan indien China iets zou proberen, maar tezelfdertijd beseffen ze uiteraard dat je niet kan oorlog voeren tegen een land en blijven handelen.
Anderzijds is China dan weer afhankelijk van het westen omdat al die productie zeer veel geld binnenbrengt die ze nodig hebben om het land verder te moderniseren (grote stukken van China zijn nog zoals vorige eeuw).
En dan heb je nog de vraag wat er zou gebeuren indien het westen en oosten onafhankelijke economieën zouden hebben. Meer kans op oorlog?
Die aandeelhouders willen dan wel een bonus van 50 euro per man hebben.
Zo raar is de keuze niet. Indien het eindproduct en de prijs gelijk is, zullen veel Europese consumenten (indien land van productie duidelijk gecommuniceerd wordt naar de consument) liever kiezen voor een product dat in Europa is geproduceerd dan in China. (Vanwege bijv. ethische redenen, het helpen van eigen regio, vrees voor dat het eindproduct toch nog gemanipuleerd is in land van productie, vrees voor lagere kwaliteit, even los van of die vrees terecht is.) Maar China is echter wel goedkoop, dus of de prijs gelijk kan blijven, is nog maar de vraag.
Uiteraard zijn er mensen die daar op letten maar het staat laag op de ranglijst.
Als alles gelijk is kiest met wellicht voor een EU model. Maar als het Chinese model iets goedkoper is dan niet.

En wanneer is het eigenlijk echt EU? Als Apple een enorme fabriek in NL zet maar alle winst gaat naar de VS. Paar expats uit de VS die robots onderhouden. Het enige Nederlandse is dan de locatie en de subsidie. En de veiligheid? Ik verwacht niet dat Rutte een team mag sturen om in te controleren of er 'niet ethische dingen' in de foon geplaatst worden. Dus wat is dan het nut?
En wanneer is het eigenlijk echt EU? Als Apple een enorme fabriek in NL zet maar alle winst gaat naar de VS. Paar expats uit de VS die robots onderhouden. Het enige Nederlandse is dan de locatie en de subsidie. En de veiligheid? Ik verwacht niet dat Rutte een team mag sturen om in te controleren of er 'niet ethische dingen' in de foon geplaatst worden. Dus wat is dan het nut?
Rutte of Nederland gaan nooit voldoende autoriteit hebben om de door jou genoemde controle te kunnen uitoefenen, maar de Nederland overheid wilt dat ook niet - en het deel van de bevolking dat aan de touwtjes trekt in bestuur en economie al evenmin, want die profiteren mee als bedrijven hier hun gang kunnen gaan.
Dit soort controle kunnen alleen Frankrijk, Duitsland en misschien Polen, Spanje en Italië afdwingen, al spelen die eerste twee dat steeds meer via de EU waarin de anderen ook nauwelijks zeggenschap hebben. Ondanks de Europese "democratische" instellingen (m.n. het EP en deels het EVRM en Europese Hof) wordt uiteindelijk alles bepaald door de Europese Commissie en andere niet verkozen organen waar Berlijn en Parijs de koek verdelen en Brussel mag meebrokkelen.
Als de onderdelen uit China komen en de telefoons hier alleen in elkaar gezet worden lijkt het me niet dat ze dan nog veel aan de veiligheid kunnen doen.
Ow jawel hoor. Als het in Europa in elkaar gezet word kan je met meer zekerheid controleren dat er geen onderdelen in gezet worden die een beveiligingsrisico vormen. In China kunnen medewerkers makkerlijker "overtuigd" worden om een oogje dicht te knijpen op dit soort controles.

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 24 juli 2024 12:43]

Als China stiekem iets inbouwt is dat niet bij 2 telefoons maar bij de hele batch. De opdrachtgever kan een paar steekproeven uitvoeren.

Maar het probleem is natuurlijk dat de spionage dingen niet als dusdanig gemarkeerd zijn.
Die zijn echt goed verstopt, en kunnen bv ook in halffabricaten zitten.
Dat is met veel dingen zo. Wie controleert iedere MacOS, iPhone, Windows update of er (nieuwe) phone-home code in zit?
Gigaset assembleert al enkele jaren haar 'Made in Germany' smartphones in Bocholt (nabij Nijmegen).
Gigaset assembleert al enkele jaren haar 'Made in Germany' smartphones in Bocholt (nabij Nijmegen).
Klopt, helaas gebruiken ze alleen nog mediatek SOCs. Niet de snelheid is het probleem daarvan, maar de Wi-Fi en 4G-signalen. Met een Snapdragon heb ik in het hele huis signaal en met een iPhone 12 Pro Max ook. Met de goedkoopste iPad-variant echter alleen op de benedenverdieping, met een Mediatek alleen in de woonkamer. Met Samsung Exynos en andere SOC's heb ik geen ervaring, de laatste Samsung die ik had was een Galaxy Gio, en ik moet het nooit meer, ook niet als men mij betaalt om die te gebruiken.

En dan heb ik het hierboven niet alleen over Wi-Fi, maar ook over 4G, waarbij KPN wel bereik geeft, en HollandsNieuwe niet.
Ik zou het leuker vinden dat ze terug innovatieve toestellen uitbrachten.
Gewoon high end toestellen zou ook leuk zijn in de plaats van low end voor premium prijzen.
het grootste gevaar is de software en firmware, je kan nog zoveel onderdelen naar de EU halen en hier samenstellen, als de firmware vanuit china moet blijven komen is het lood om oud ijzer.

Als we internationale handel in stand willen houden hebben we open firmware nodig en eigen besturingsystemen.

linux is in princiepe europees, daar zouden we meer van moeten gebruiken en niet alles uit handen blijven geven aan apple en microsoft of google.
Maar HMD is ook een Chinese bedrijf toch dus waarom willen ze dat?
HMD is een Fins bedrijf dat grotendeels bestaat uit ex-Nokia werknemers.
Wat maakt een bedrijf specifiek tot een land behorend? Degene met de meeste zeggenschap = Foxconn baas en dat is een Taiwanees die in Taiwan woont, met natuurlijk belangen in China (namelijk fabrieken).
De hoofdzetel :)
Aandeelhouders en management veranderen continue, de plek waar ze gevestigd zijn iets minder ;)
Door de hoofdzetel in een land te vestigen, is het bedrijf ook onderworpen aan de bedrijfsvormen die daar gelden (bv, nv, bvba, plc,...), en de bijhorende wetgeving.

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 24 juli 2024 12:43]

Tot het op het niveau van een postbus bv'tje komt.
Geen idee hoeveel Nokia mobiel nog echt fins is, hun marketing machine zegt natuurlijk van wel, maar ik denk dat foxcon wel heel veel in de melk te brokkelen heeft
De beslissingen worden gemaakt door de raad van bestuur, die naar de pijpen danst van de aandeelhouders. Daar heeft de nationaliteit van een bedrijf niks (of heel weinig) mee te maken.
Als een fabriek in China staat, gelden de Chinese wetten. China trekt zich echt niets aan van Nederlandse wetten omdat het hoofdkantoor in NL staat.
Je hebt gelijk, het was misschien niet juist verwoord... ik doelde eerder op wetgeving specifiek voor moederbedrijven/hoofdzetels en de afhankelijkheid daarvan aan de gekozen bedrijfsvorm (en dus het land van vestiging)

Bedrijven kiezen de plek van hun hoofdzetel op een andere manier dan die van de fabrieken. Multinationals zijn allemaal eerder conglomeraten dan één bedrijf. Het centrale gezag (ook beperkt) en juist die geldstromen zijn het belang van die 'hoofdkantoren' en 'hoofdzetels'. Uiteindelijk zijn dergelijke zetels plekken waar veel geld doorheen gaat (van poot naar poot). Ook een Chinese fabriek zal uiteindelijk een deel van z'n winst naar 'boven' sturen, en anderzijds ook investeringen van 'boven' krijgen.

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 24 juli 2024 12:43]

Ja ok dat zal het officieel wel zijn. Maar dat kan natuurlijk ook harstikke misleidend zijn want zijn een hoop bedrijven die in Europa opereren dan niet Iers?
afaik zijn de vele Ierse 'hoofdkantoren' juist poten van niet-Europese bedrijven. De eigenlijke hoofdzetel is dan niet in Ierland gevestigd (bijv Apple, Facebook,...)
Ierland is nogal flex in hun belastingen en regelgeving tav bedrijven. Dat gecombineerd met het feit dat het heel mat makkelijker is om in de EU handel te drijven als je vestigingen hebt in de EU, maakt Ierland interessant voor 'de grote jongens'.
Op zich staat het gewoon in de tekst:
HMD kiest hiervoor om te kunnen voldoen aan de 'groeiende vraag' vanuit klanten voor apparaten die lokaal geproduceerd zijn, onder meer om privacy- en veiligheidsredenen.
Dus eigenlijk zeggen ze dat ze productie niet onder controle kunnen houden. Als ik bedrijf X vraag om product Y voor mij te maken verwacht ik niet dat ze uiteindelijk priduct Z leveren waar dingen inzitten die ik niet heb gevraagd.
Dus eigenlijk zeggen ze dat ze productie niet onder controle kunnen houden.
Misschien is dat zo, maar ze zeggen het niet.

Ze zeggen de klant wil het, dus wij doen het.
De klant wil vooral wat de media zegt. Als de media zegt dat Brazilië veruit beste productieland in alle opzichten is, wil de consument dat de fabriek daar staat. Je weet wel, de consument die niet zeker weet weet of de Brazilië de hoofdstad van Noorwegen of Ierland is :-)
"While we can't discuss specific European subsidies, we collaborate with multiple parties in both the public and private sector in Europe to advocate for European manufacturing and R&D," HMD chief marketing officer Lars Silberbauer told Reuters.
Klinkt als "ja".

Overigens ben ik daar best voorstander van: Europees produceren en Europees kopen. Ook als daar een beetje subsidie voor nodig is. Maar dan moeten ze de basis wel in orde hebben en goede producten maken. Daar schort het momenteel een beetje aan bij HMD.
Nooit meer Nokia voor mij na mijn 7+ brakke USB port.
Produceren of assembleren?
Wat is het verschil in deze? Het bestücken van pcb's is ook assemblage. Pas als ze zelf essentiële componenten gaan maken zou ik het produceren willen noemen.
Als het assemblage is en alle onderdelen komen uit China blijf je net zo afhankelijk.
Als je speciale zendingen gaat maken voor "security conscious customers" wordt de veiligheid juist slechter. Een aanvaller weet dan precies waar ie dealware moet planten (als dat in de onderdelen kan).
Er staat productie, niet produceren. Assemblage is onderdeel van de productie, maar niet van het produceren.
Zeker ergens in Oost Europa of gaan in Nederland, in een sociale werkplaats telefoons in elkaar schroeven? Want met een minimumloon van € 12 per uur, kan de productie nooit goedkoop in Nederland plaatsvinden. Of er moeten subsidies in de vorm, van gesubsidieerde medewerkers plaatsvinden.
En wat is er mis met een sociale werkplaats? Die mensen zijn vaak wat blij als ze wat werk kunnen doen. Werk geeft mensen een doel.
Dat het gesubsidieerde arbeid is en daarmee oneerlijke concurrentie: want vaak kunnen die mensen, gewoon op een goed tempo werken. Maar hebben ze de eerste paar jaren wat meer begeleiding nodig. Er wordt dan ook keihard misbruik gemaakt van deze gesubsidieerde arbeiders: ik was er een van, werk nu in een regulier bedrijf _/-\o_
Maar dan is het toch geen oneerlijke concurrentie?
Als je namelijk eerst meer begeleiding nodig hebt kom je er nooit tussen. Uitzendkrachten zijn namelijk gemakkelijk uit te wisselen en (bijna) elk bedrijf laat personeel eerst op uitzendbasis werken.
Jawel, want ze kunnen goedkoper produceren: omdat ze subsidie ( destijds € 20.000 per medewerker ) ontvangen. Dat is gewoon een vorm van oneerlijke concurrentie: je hebt op papier medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar in de praktijk moeten ze gewoon keihard werken voor een hongersloontje. Behalve de groenvoorziening dan |:(
Anekdotisch bewijs is geen bewijs.
Subsidie is altijd een vorm van oneerlijke concurrentie: je hebt dan medewerkers in dienst, waar je minder voor betaald dan de concurrentie. Mijn vorige werkgever gebruikte de loondispensatie constructie, daardoor werd ik onder minimumloon betaald.

Nu ben ik bij een andere werkgever in dienst: zelfde branch, maar lokale ondernemer i.p.v groot bedrijf. Maar ze betalen mij normaal: terwijl ik niet harder werk ofzo. Dus mijn huidige werkgever, moet meer voor mij betalen. Dan mijn vorige werkgever.
Persoonlijk vind ik het wel gedurfd, om met de huidige spanningen in Europa wat neer te zetten.
Ik zou het niet doen, maar ze zullen wel financieel wat extra toegestopt krijgen, waardoor dat risico wel gelopen zou kunnen worden. Een andere verklaring heb ik niet. Het zou zelfs zo kunnen zijn, zodra ze klaar zijn voor productie, dat ze uiteindelijk niks krijgen uit China. Resultaat, miljoenen dan wel niet, miljarden verlies.

[Reactie gewijzigd door balletje op 24 juli 2024 12:43]

Als de huidige spanningen iets bewezen hebben is dat je beter maar wel lokaal kan produceren, en niet teveel afhankelijk gaat worden van een land wat eigenlijk onbetrouwbaar is.

Ik hoop dat de relaties tussen China en het westen gaan normaliseren, ik hoop dat de misdadige top in Rusland snel verdwijnt, ik hoop dat de extreme polarisatie in de VS stopt, ik hoop dat het mismanagement in Afrika stopt.. ik hoop dat wel ooit normaal kunnen leren omgaan met elkaar... maar voorlopig zit het er niet in. Tot die tijd moeten we in Europa zorgen dat de risico's van die onzalige factoren beperken.
Ik ben wel fan, waarschijnlijk wordt dit mogelijk gemaakt met Europese subsidies m.b.t. lokale productie, niet zozeer de consumentenwens daartoe.

Chinese merken stampen veel bang for buck in smartphones waar mensen alleen mee whatsappen en Instagram uitscrollen.

Het zou me niet verbazen als deze lokale productie later met cloud diensten komt met een marketingsaus van data security.

(I know: cloud en secure is geen gegeven)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.