Nieuw Fins bedrijf koopt Nokia-merkrechten en gaat Android-smartphones maken

Nokia keert terug op de markt als een Finse smartphone- en tabletmaker. Een oud-medewerker van Nokia en Microsoft heeft HMD Global Oy opgericht, koopt de exclusieve rechten op de Nokia-merknaam en neemt samen met een Foxconn-dochter de featurephonetak van Microsoft over.

Nokia 3310 floatMicrosoft verkoopt zijn bedrijfsonderdeel dat Nokia Asha-telefoons maakt aan FIH Mobile en HMD Global Oy. Met de overname is een bedrag van 350 miljoen dollar gemoeid, omgerekend ongeveer 310 miljoen euro. FIH Mobile is een dochterbedrijf van Foxconn. De deal heeft geen betrekking op de Lumia-smartphones. Microsoft benadrukt dat het bedrijf zelf Windows 10 Mobile blijft ontwikkelen en Lumia's blijft ondersteunen. Microsoft bracht na de overname van Nokia echter ook nog featurephones uit, eenvoudige en goedkope toestellen die verkocht worden onder de Nokia- en Nokia Asha-merknamen.

Bij het nieuwe Finse bedrijf HMD Global Oy staat Arto Nummela aan het roer als ceo. Hij was eerder werkzaam voor Nokia en bekleedde tot voor kort een hoge functie bij de Microsoft Mobile-divisie in Azië. Het nieuwe bedrijf is opgericht om telefoons en tablets exclusief onder de Nokia-merknaam op de markt te brengen.

Nokia heeft zelf op zijn website een korte uitleg geplaatst, waarin het bedrijf schrijft dat Nokia Technologies een exclusieve wereldwijde licentie heeft afgegeven aan HMD voor het maken van een volledige lijn van smartphones, tablets en featurefones met de Nokia-merknaam. De licentie is tien jaar geldig. Het is niet bekend of HMD een bedrag betaalt aan Nokia Technologies, maar duidelijk is dat HMD per verkocht product royalties verstrekt voor het gebruik van de merknaam en het intellectueel eigendom.

Volgens Nokia zullen de nieuwe Nokia-producten van HMD gebruikmaken van Android, maar het bedrijf benadrukt dat HMD nog veel werk heeft te verzetten en dat het 'nog wat langer' duurt voordat er nieuwe Nokia-smartphones en -tablets zullen verschijnen.

HMD zegt dat het nieuwe bedrijf in de komende drie jaar meer dan 500 miljoen dollar wil investeren in het op de markt brengen van producten met de Nokia-merknaam. Dat geld moet van investeerders komen en van inkomsten die het bedrijf verwacht uit de overname van de featurephonetak van Microsoft. HMD verkrijgt door die overname tot 2024 de rechten op het gebruik van de Nokia-naam op featurephones.

Onderdeel van de deal is dat Foxconn-dochterbedrijf FIH Mobile de featurephonefabriek in Vietnam overneemt van Microsoft. De productiefaciliteit wordt verkocht inclusief de rechten op de merknamen, software en diensten, het servicenetwerk, contracten met klanten en leveranciers. FIH Mobile zal de productie op zich nemen, de 4500 werknemers van de fabriek krijgen de mogelijkheid aangeboden om hun werkzaamheden voort te zetten voor de nieuwe eigenaar. Microsoft verwacht dat de overname in de tweede helft van dit jaar wordt afgerond, in afwachting van toestemming van toezichthouders.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-05-2016 • 11:57

177

Lees meer

Reacties (177)

177
173
118
12
0
34
Wijzig sortering
Anoniem: 147126 18 mei 2016 12:01
Het zou helemaal mooi zijn als ze dan ooit op Jolla gaan draaien (afgeleide van Maemo en MeeGo). Dan zijn ze weer bijna terug waar ze waren (en ga ik weer een Nokia kopen :))
HMD verkrijgt door die overname tot 2024 de rechten op het gebruik van de Nokia-naam op featurephones.
Ik snap trouwens niet wat ze hier nou precies met 'featurephones' bedoelen. Mogen ze nou dan geen 'smartphones' onder de Nokia naam maken? Maar als het op Android draait is het toch gewoon een 'smartphone'?
Toen Nokia zelf nog op de markt zat, hebben ze geen potten kunnen breken met Maemo en Meego. En zijn steeds meer marktaandeel kwijt gespeeld, tot ze uiteindelijk de telefoontak verkocht hebben aan MS.

Nu terugkeren naar die keuzes lijkt mij dus geen goeie stap. Ik heb Jolla (helaas) nog niet kunnen testen, maar het zal al sterk uit de hoek moeten komen om in de huidige markt een impact te kunnen maken.
Dat ze geen potten met die twee hebben kunnen breken is allemaal te danken aan Elop. De geruchten gaan namelijk dat ze wel degelijk bezig waren om een lijn op te zetten met Maemo / Meego als basis, waardoor ze dus echt smartphones konden gaan uitbrengen. Heb je wel eens een N900 in je handen gehad? Ja, een beetje koelkast met extra vriezer formaat, maar het was een heerlijk toestel. En dan nog maar te zwijgen over de N9 en de N950; vooral die laatste waar een ieder die ook maar een beetje Nokia fan was met smacht op zat te wachten, heeft veel indruk gemaakt bij de mensen die hem wél in handen kregen. Dat Elop er de stekker uit trok... Tja. Hoe zou dat nou komen. Als je de GoT threads van die tijd bij trekt, zal je zien dat het gros van de mensen al het vermoeden had dat zijn enige doel toentertijd, Nokia rijp voor de slacht maken was. En dat is 'm gelukt ook.

Terugkeren naar een doorontwikkelde Maemo? Graag. Ik ruil mijn huidige telefoon er zo voor in. Die N900 was serieus een van de fijnste telefoons waar ik ooit mijn handen op heb gelegd.
Anoniem: 85014 @BorgMan18 mei 2016 14:43
Dat waren geen geruchten. MeeGo Harmattan was dan wel (nog) niet hetzelfde als Intel's MeeGo, maar dat was vooral omdat we geen tijd meer hadden om nog snel alles, naar de zin van Intel, weeral maar eens opnieuw te doen. We had to deliver. Now.

Maar niet enkel Intel, ook heel wat developers uit de Duitse automotive industrie hadden interesse in het platform dat Nokia aan het bouwen was. Ik herinner me nog goed op de conference in Dublin dat automerken zoals BMW nadrukkelijk aanwezig waren en het hoofd softwareontwikkeling van het bedrijf liet toen duidelijk merken dat MeeGo grote kanshebber was om in veel Duitse auto's terecht te komen.

En toen kwam Elop.

ps. Heel wat volk uit de Diablo en Fremantle en Harmattan groepen zijn na Elop dan ook voor de Duitse automotive industrie gaan werken. QML leeft lekker door in oa. de Duitse industrie, en wordt er al maar meer gebruikt. QML is wat Nokia en Qt maakte vooral om de UI van de N9 te ontwikkelen.
De N9 was een heel successvol toestel hoewel er vrijwel geen recklame voor gemaakt werd. Dat laatste is omdat Elop helemaal niet wilde dat de N9 een success zou worden, zijn strategie was duidelijk om de hele boel naar Microsoft de verkassen.

Hier is bv. een heel positieve review over de N9 op het toen op Nokia vrij critische Engadget:
http://www.engadget.com/2...ia-you-cannot-be-serious/

De verkoopscijfers van de N9 waren ook zeer goed. Vooral omdat er vrijwel niets recklame voor gemaakt werd.

De voorganger, de N900, was ook een heel populaire telefoon. Ook daar werd bijna geen recklame voor gemaakt. Dat was toen omdat de Symbian groep van Nokia daar politiek tegen was.

ps. Bias warning: Ik heb voor Nokia een aantal jaar gewerkt aan oa. de N900 en de N9.
Heb je bewijs dat Elop de overname al plande voordat hij daar kwam?
Anoniem: 85014 @Ulas18 mei 2016 19:59
Goh kijk, ik was er bij toen de Lumia de eerste keer getoond werd aan de medewerkers in Helsinki.

Hij had nogal snel een toestel bij dat toch wel merkwaardig hard op de N9 leek waar al een snel een bizar nieuw OS van Microsoft op draaide. Dat was na een paar maanden na zijn aanstelling al. Zo snel schrijft je geen OS. Ook Microsoft niet.

Hij stelde heel duidelijk dat MeeGo Harmattan geen enkele toekomst had, maar zijn Lumia wel.

Hij heeft ook absoluut niets gedaan tegen de exodus die de dagen na zijn presentatie daarover volgde.

Het lag er eigen zeer zeer zeer dik op. Iedereen van de Harmattan groep had dat ook helemaal door. Daarom dat vrijwel iedereen is vertrokken in de maanden nadien.
Tja, het marktaandeel was al een tijdje aan het dalen, misschien had hij geen vertrouwen in Meego. Hoe dan ook, heel gaaf om iets te horen van een ex medewerker, Nokia was altijd een van mijn favoriete merken!
De enige Nokia met Maemo die uitgebracht is, was niet aan te slepen. Helaas had de heer S. Elop bepaald dat de meego telefoons in heel veel landen niet werd uitgebracht. Hij had al besloten dat WP het besturingssysteem voor Nokia zou worden, meer dan een jaar voordat ze daadwerkelijk iets met WP konden uitbrengen. Daardoor heeft Nokia marktaandeel verloren, tezamen met het feit dat MS Skype per se op de telefoon wilden zetten, terwijl operators dit niet wilden. Nokia had m.i. het 3e ecosysteem in handen met Maemo, Elop (=MS) heeft dit allemaal vergooid. Check anders de longreads van Tomi Ahonen hieromtrent maar eens en het verloop van het marktaandeel Nokia.

[Reactie gewijzigd door trendweaver op 22 juli 2024 13:20]

Anoniem: 457607 @trendweaver18 mei 2016 17:02
Correct, en een weinig bekend feit. Het ging uitstekend met Nokia voordat Microsoft kwam. De feature phone tak was extreem winstgevend en ze waren veruit marktleider in de totale markt van mobiele telefoons. Elop heeft dat in 1 jaar tijd allemaal om zeep geholpen.
Het ging al bergafwaarts voordat Elop kwam hoor. Featurephones gingen nog goed maar kom op, het minder verkopen daar van kun je echt niet aan Elop wijten, steeds meer mensen stapten over op smartphones.
Anoniem: 457607 @Ulas18 mei 2016 20:18
"Nokia owned about 63 percent of the mobile phone market at the end of 2007, just after Apple launched the iPhone. By the end of 2010, Nokia still had something like 32 percent of the market share with its Symbian devices and the smartphone unit was still profitable"

Het is wel aan Elop te wijten. Het marktaandeel kromp, maar de tak was nog winstgevend. Elop heeft deze plotsklaps doodverklaard en is vervolgens bijna 2 jaar lang niet met een opvolger gekomen.
Correlatie is geen causatie. De haan kraait als de zon op komt, dus de haan zorgt er voor dat de zon op komt iedere ochtend.

Kijk naar alle cijfers: er was een dalende trend.

[Reactie gewijzigd door Ulas op 22 juli 2024 13:20]

Anoniem: 457607 @Ulas18 mei 2016 20:36
Lees mijn post dan iets beter: ik stel dat de tak nog winstgevend was. Dat stuk nog reeds bestaande winst heeft Elop in een klap verbrijzeld, waarna er een periode volgde van zware verliezen.
De verliezen kwamen omdat de markt veranderde en Nokia te laat was mee gegaan.
Anoniem: 457607 @Ulas18 mei 2016 21:01
Nee, de verliezen kwamen omdat Elop een winstgevend platform te vroeg doodverklaarde zonder een opvolger te hebben.
Was al lang op weg naar beneden.
Elop heeft gezorgd voor uitstel. Tot de verkoop aan Microsoft.
Nokia heeft zichzelf in de nesten gewerkt. Te traag met de software.
Niet Steve Elop. Ken je feiten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 22 juli 2024 13:20]

Kijk anders even naar de feiten van Freaxje eerder in dit draadje :z
Anoniem: 147126 @lieziewiezie18 mei 2016 14:21
Toen Nokia zelf nog op de markt zat, hebben ze geen potten kunnen breken met Maemo en Meego.
Ze waren het ook nog aan het ontwikkelen en hadden het nog niet 'echt' op de markt gezet. Alleen de N900 (dat was echt een 'tech' telefoon voor early adaptors en N9 (duur en bijna niet te krijgen)) met Maemo en MeeGo. De N900 en N9 waren trouwens geweldige telefoons.

Het had natuurlijk op de consumentenmarkt moeten komen met de telefoons die later de Lumia's zijn geworden (de hardware was al lang in ontwikkeling, en voordat Microsoft in beeld kwam had het OS van de Lumia's natuurlijk MeeGo moeten worden).
Bij de N900 wil ik toch wel een kleine kanttekening plaatsen. Die was echt niet alleen voor developers, althans niet in Azie. Ik kwam dat ding te pas en te onpas tegen, vooral in Hong Kong. En dan heb ik het over mensen op straat, niet over techies uit mijn eigen kring.

Toen ik zelf de N900 ging kopen werd mij bovendien gevraagd of ik het originele toestel van Nokia wilde hebben of de kopie uit Korea. (Vrij goede kopie overigens, maar draaide geen Maemo.) Nu is een kopie geen hard bewijs, maar het suggereert toch wel dat er flinke aantallen verkocht werden.
Je kan het ermee eens zijn of niet, maar met WP 8.1 en W10m heeft Microsoft inmiddels behoorlijk volwassen besturingssystemen. De steeds maar genoemde hoofdreden dat Microsoft nauwelijks marktaandeel heeft is het "gebrek aan apps". Het lijkt mij dat elk vierde OS, Jolla, Sailfish, Meego, enz, minstens net zo hard tegen dat probleem aan zal lopen.
dan ben je slecht geïnformeerd: meamo en Maemodraaide op QT en ook gtk+ ook html5 zat in de pijplijn. sterker nog ik had synaptic op mijn N900 draaien en kon Debian apps gewoon Native draaien. Dat was dus sneller als Java apps onder Android destijds geweest. En nog makkelijker!;-)
Ik heb nooit gezegd dat ik alles weet en dat doe ik ook niet, maar ik geloof niet dat ik slecht geïnformeerd ben, maar goed, laten we ontopic blijven... Kan jij me in Jip en Janneke-taal uitleggen waarom een willekeurig 4de OS naast Android, IOS en Windows Phone/mobile volgens jou geen last zou hebben van een app-gap zoals Windows dat wél heeft?
Omdat destijds de markt nog zoekende was. Android en IOS waren nog niet zo volwassen als ze nu zijn. Bovendien werkte Maemo en Harmattan erg prettig en had meego zeker toekomst, het was al immers volwassener dan WP en kon de concurrentie met iOS en Android aan. Alleen zoals de hierboven genoemde feiten is het meego platform dood verklaard voordat het een voet aan de grond kon krijgen. Nokia had de overige services zoals Kaarten, de Ovi-store al op orde. Toen werd het roer omgegooid en op WP ingezet. Meego was toen volwassener dan WP. WP was een stap terug qua ontwikkeling.

Persoonlijk denk ik dat als Elop niet WP doordrukte dat Nokia nog had bestaan als grote smartphonrfabrikant. Dat zullen we nooit weten maar dat denk ik. Dat als meego niet de nek omgedraaid was, dat dat wel eens goed had kunnen concurreren met de bestaande platforms.
featurephones zijn telefoons zoals hierboven afgebeeld. Telefoons met toetsjes :) Nokia zou in 2016 terug telefoons mogen maken van Microsoft volgens hun overeenkomst.
Ik heb destijds nog windows mobile toestellen gehad welke eruit zagen als hierboven. Deze konden gewoon applicaties draaien die ik zelf installeerde via de ".cab" files.
Waren dat ook featerephones? ik vind het eerder een smartphone.

[Reactie gewijzigd door JBVisual op 22 juli 2024 13:20]

Precies en dat is ook zo. Ze werden smartphone genoemd al lang voordat de iPhone er was.
fEAturephones, niet fUturephones ;)
maakt dat Blackberry's ook featurephones?
Vaak wordt de volgende indeling gebruikt:
  • Dumbphones: De nokia 3320 of hoe dat ding tegenwoordig mag heten. Bellen en sms'en kan, maar meer dan de fabrikant er aan applicaties op zet meestal niet.
  • Featurephones: Dit is eerder de samsung star of de samsung jét om een paar jaar terug te gaan. Je kan er j2me apps op zetten, maar een echte smartphone is het niet echt
  • Smartphones: De computer in je broekzak, denk aan een iPhone, Android of Windows Mobile. De iPhone was de eerste echte smartphone en vaak wordt de aanwezigheid van een app store als vereiste gezien.
Wel zijn er geen vaste eisen: is een samsung jét een smartphone of een featurephone? Hij heeft een webbrowser, wifi, bluetooth, je kunt er apps op zetten, maar het besturingssysteem heeft geen app store en is specifiek voor 1 telefoon gemaakt.
Volgens mij zijn Symbian-toestellen meer featurephones dan smartphones. Toch had mijn laatste Symbian-toestel ook een soort appstore.

Ik denk dat de criteria voor een smartphone zijn dat er basis-eigenschappen van een computer zijn: Kwalitatief goed en relatief groot scherm, touchscreen (als vervanger voor een muis), krachtige processor, het runnen van applicaties is de hoofdfunctie ipv. bellen).

[Reactie gewijzigd door SvMp op 22 juli 2024 13:20]

Een smartphone is op basis van functionaliteit, vaak gebaseerd op taken die een computer ook kan. Kwaliteit en grootte van het scherm zijn dus enigzins irrelevant, alsmede touchscreen geen noodzaak is om gekwalificeerd te worden als smartphone. Overigens krachtige cpu is ook geen noodzaak, prettig dat wel maar geen noodzaak.

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 22 juli 2024 13:20]

De latere Symbian phones kun je toch echt rekenen tot volwaardige smartphones hoor. Ik neem geregeld naar een festival mijn op Symbian Belle draaiende Nokia C7 mee, en daar kan ik gewoon alles op. Muziek luisteren, Whatsappen, emailen, alarm zetten en apps downloaden. En hoewel het natuurlijk niet zo snel gaat als een moderne smartphone, vind ik deze nog veel beter te gebruiken dan bijvoorbeeld mijn oude Samsung Galaxy S.
De iPhone had toen hij uitkwam helemaal geen appstore en je kon er toentertijd zeker geen apps opzetten. Daarentegen had je toen Windows Mobile waar je al jaren applicatie op kon draaien, ook op Symbian kan dat al. De iPhone heeft het toegankelijk gemaakt, maar de eerste smartphone? Nee zeker niet.
Inderdaad, pure geschiedenisvervalsing dit.
Toch niet helemaal. Je had inderdaad wel Windows CE, Symbian etc. Maar het was de iPhone die als eerste echt een onderscheid wist te maken door een bruikbare interface met touchscreen welke niet met een pen bediend hoefde te worden. Hoewel de voorgangers al veel konden (misschien zelfs meer) waren ze door de onbruikbaarheid niet echt Smart te noemen. De iPhone was de eerste phone met alle features waarbij het ook nog eens bruikbaar was. Zodoende kan je het wel degelijk de eerste echte Smartphone noemen.
Dus nu gaat het ineens om de touch interface zonder pen? Die zat niet in je lijstje met kenmerken van smartphones in je eerdere post.

Eerdere smartphones waren ook prima bruikbaar voor de technologie van toen. Ik kon bijvoorbeeld al in 2005 met de Samsung SGH-600 (op Windows) prima mailen, agenda managen, internetten en apps installeren. Dat het later allemaal beter, sneller en makkelijker is geworden doet er voor de definitie niet toe. We zeggen toch ook niet dat de T-Ford de eerste auto was?

Hoe dan ook: er waren eerder dan de iPhone al smartphones, maar het grote publiek werd er pas daarna mee bekend. En voor grote delen van het publiek was het dus de eerste smartphone die zij kenden.
For that matter kon ik op m'n rx6315(sic?), tytn ii en xperia x1 eigenlijk prima typen met m'n duim(nagel). Het idee dat wm5-6(.5) niet zonder stylus bruikbaar waren is waanzin; het verschil met veel van die vroege Android-toestellen met resistief scherm was minimaal.

Het heeft jaren geduurd eer de 'power user' niet meer regelmatig terug verlangde naar wm, of je nu een Android- of een iOS 'smart'phone gebruikte.
Een gevat iemand zei ooit (dit was voor de iPhone er was): "een smartphone is een phone waarvoor je smart moet zijn om hem te kunnen gebruiken". In dat opzicht was Windows Mobile inderdaad een smartphone, de iPhone niet. :)
Anoniem: 668730 @pegox18 mei 2016 21:08
Op zich viel Windows Mobile wel mee. Wat de iPhone volgens mij wind mee heeft gegeven zijn capacitive touch en 3G. Geen uitvindingen van Apple, maar ze hebben ze wel op het juiste moment en op de juiste manier ingezet.

Het vervelende met Windows Mobile, en eigenlijk ook nu weer met Windows Phone, is dat de software en hardware leverancier verschillende partijen zijn. Dat maakt het voor beide partijen toch lastiger om nieuwe dingen te proberen.
Ik zie niet in waarom MsG een pilletje zou moeten pakken. Wellicht heb je er zelf een paar nodig als je het zo zwaar oppakt? :)


Plus er was allang sprake van de term smartphone lang voordat de iPhone het leven zag.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 22 juli 2024 13:20]

Wat waren de Windows Mobile toestellen uit 2006 dan, als de iPhone de eerste was?
Je bedoelt natuurlijk dat ze Sailfish OS moeten gaan draaien. En ben het met je eens. Zou fantastisch zijn ipv weer de zoveelste Android toestelaanbieder.
Anoniem: 382732 @andrik118 mei 2016 14:45
En wat biedt Sailfish wat niet mogelijk is met andere OS-en?
Het is niet van Apple, Microsoft, Google of een ander Amerikaans megabedrijf. Lijkt me nuttig om die mogelijkheid als alternatief mobiel OS te hebben.
Wat het bied? Tsja da's vast voor iedereen persoonlijk weer anders. Ik vind de User Interface werkelijk het mooiste wat ik tot nu gezien heb en eigenlijk de meest fijne om mee te werken (heb ios, android, bbOS10 en WM10m gebruikt). De hele interface is gebaseerd op een klein aantal 'gestures' en daarmee bestuur je de hele phone. Helaas zijn er weinig goede apps beschikbaar mede omdat Jolla er voor heeft gezorgd dat android apps (minus google services) er ook op draaien. Die integratie is overigens een stuk beter dan die van android in BBOS10 (nee, ik heb het dus niet over de PRIV) maar missen uiteraard de voordelen van de native (QML) apps.

Het verschil tussen OS-en heeft tegenwoordig toch niks meer te maken met 'wat zijn de verschillen in mogelijkheden'? Het zit hem meer in de details, bediening...wat spreekt je aan.

Ik vind het persoonlijk fijn om keuze te hebben. Ik hou niet van Android. Jammer voor mij als er straks alleen maar Android is omdat iedere fabrikant vroeger op later op Android springt. Ik snap niet waarom dat een goeie ontwikkeling zou zijn.
Onder de Nokia naam wél maar niet onder de Lumia naam, dat blijft bij Microsoft. Microsoft zal zeer waarschijnlijk stoppen met het maken van featurephones (past ook eigenlijk niet in het pakket bij Microsoft).

[Reactie gewijzigd door Yalden op 22 juli 2024 13:20]

Door de overname verkrijgen ze het recht om featurephones te verkopen onder de Nokia naam, omdat Microsoft dat recht al meegekregen had toen zij de telefoontak van Nokia overnamen.
Daarnaast hebben ze bij Nokia een licentie afgenomen om de naam ook voor smartphones te mogen gebruiken de komende 10 jaar.
Een smartphone is toch een telefoon die meer kan dan bellen en smsen ? Er is toch geen patent op de naam Smartphone of heb ik het nou mis. 8)7
Ik ben benieuwd waar ze die telefoons gaan fabriceren; Misschien kunnen ze een deal maken met TRI (welke hun TuringPhone gaat produceren in Salo, waar de oude Nokia-fabrieken staan... )

Nokia met Sailfish geproduceerd in de oude Nokia fabrieken.
Ik ben helemaal voor ! :P
ik zou geen MeeGo telefoon meer willen kopen.
veelte veel gewend geraakt aan mijn iPhone.
Nokia heeft gewoon de boot gemist, ook met OS.

als je een succesvol bedrijf wilt hebben in die branch moet je OS gewoon up to date houden.
waarbij het fatsoenlijk blijft werken.
Dat was bij Nokia gewoon niet het geval. als ik tomtom wilde starten dan herstarte mijn telefoon na 10 minuten omdat het geheugen dan vol zat. over het algemeen was het os gewoon slecht (N95).

ik vond die music telefoon Xpress Music trouwens best wel geniaal, samen met n93i (telefoon die je als camcorder kon omklappen).
Anoniem: 147126 @Zezura18 mei 2016 12:25
N95
Je hebt het over Symbian. Maemo was een lang ontwikkelproject als opvolger van Symbian (omdat ze zelf ook inzagen dat Symbian geen toekomst had) en was geweldig en z'n tijd ver vooruit (het was gewoon Linux) en MeeGo (was de opvolger en samenwerking met Intel) had een op 'swype' gebasseerde interface. Dat zit nu ook in Blackberry OS10 en ik zal nooit meer terug willen naar een ouderwetse UI...

Als Nokia de Lumia's met MeeGo had uitgebracht (dat was uiteindelijk het plan, er waren tot dan toe alleen 2 telefoons voor 'early adopters' uitgebracht met Maemo/MeeGo) ben ik er van overtuigd dat het een stuk beter met de Lumia's gegaan was dan onder Windows Phone...

Nokia had een goed plan om er weer bovenop te komen... Enorm goede hardware en (bijna) een vooruitstrevend en killer OS klaar dat écht de concurrentie met Android en iOS aan zou kunnen. Toen werden ze door Microsoft overgenomen en de rest is geschiedenis.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 147126 op 22 juli 2024 13:20]

Dat zou inderdaad kunnen.
Even een persoonlijke mening tussendoor:

Windows phone was natuurlijk een vrij jong OS.
Nu windows phone iets ouder is (mag nog wel iets beter worden hoor).
Is het een redelijk tof OS om mee te werken (vind ik).

Ik bedoel in windows phone zit een nachtmodus waarbij meldingen worden uitgeschakeld, maar dat kan alleen doormiddel van cortana (die niet werkt op een nederlands ingestelde telefoon).

Waarbij het voor veel mensen gewoon simpel en goed werkt zonder onzin (zoals android soms te ingewikkeld en omslachtig kan zijn).

[Reactie gewijzigd door Zezura op 22 juli 2024 13:20]

Anoniem: 147126 @Zezura18 mei 2016 12:39
Ik bedoel in windows phone zit een nachtmodus waarbij meldingen worden uitgeschakeld, maar dat kan alleen doormiddel van cortana (die niet werkt op een nederlands ingestelde telefoon).
Dit soort dingen... Ben je daar nou echt van onder de indruk? Mijn Blackberry kan dat ook ('bedside mode') en er is echt niemand die daar een 'fuss' over maakt. Kom op zeg...

En, in vredesnaam, wat is de reden dat zoiets alleen met 'Cortana' moet werken? Wat dan als ik geen Microsoft account wil? Kan ik m'n telefoon dan niet eens in een mode zetten dat alleen bepaalde meldingen doorkomen? Alleen dit soort dingen al. Als Microsoft nou gewoon eens 'normaal' gaat doen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 147126 op 22 juli 2024 13:20]

yup, Ik vind zon nachtmodus heel belangrijk want ik wil niet gestoord worden in de late avond, en ik vind het echt een ontwerp fout van Microsoft om dit alleen aan cortana te hangen zodat je niet de mogelijkheid hebt om dit in te stellen zonder.
Daar heeft het al jaren een functie voor genaamd: "Stil profiel". Zelfs de meeste dumbphones kunnen hier gebruik van maken, zónder Cortana nog wel.
Still profiel is niet hetzelfde, althans op de telefoons die ik ken niet. De functionaliteit die Zezura bedoelt heeft ook de mogelijkheid om bepaalde uitzonderingen in te stellen. Bijv als iemand binnen een paar minuten x aantal keer belt, of als specifieke contacten bellen, dat hij dan wel normaal afgaat. Dit heb ik zover nog nooit bij een andere telefoon gezien.
Ter informatie, in stock android marshmellow:
Geluid en meldingen, en dan Niet Storen. En dan Als prioriteit toestaan.
Daar kan je apart kiezen of je: Herinneringen danwel Evenementen wilt horen.
En voor Berichten en voor Oproepen kan je bij beide ook instellen of je niet gestoord wil worden, altijd gestoord wil worden, of alleen door nummers uit de contactenlijst of alleen door nummers die een ster hebben in de contactenlijst.
En je kan ook kiezen om gestoord te worden als hetzelfde nummer binnen 15 minuten een tweede keer belt.

verder kan je het stilteprofiel actief laten worden afhankelijk van de agenda waar het in staat (prive of zakelijk, Android kan je aan meer dan 1 agenda koppelen), afhankelijk van de status van de afspraak (geaccepteerd of niet), en of je in dat geval nog de bovenstaande uitzonderingen door wil laten komen of helemaal niks.
Wat ik nog steeds wel eens mis is de "Nokia Situations" app, deze was o.b.v. plaats/tijd en netwerk/bluetooth beschikbaarheid in te stellen. Super was dat.
Anoniem: 126717 @Zezura18 mei 2016 13:41
Dat is geen ontwerpfout maar marketing. Ze dwingen je om Cortana te gebruiken. (En dus al je data te krijgen op gebied van gebruik, zoekwoorden etc.)

Ik kijk uit naar nieuwe Nokias, heb er nu een en zou zo weer een nieuwe kopen als ze van vergelijkbare kwaliteit zijn. Alleen...
Feature phone? Niet smartphone? Dan deins ik een beetje terug.
En, in vredesnaam, wat is de reden dat zoiets alleen met 'Cortana' moet werken? Wat dan als ik geen Microsoft account wil? Kan ik m'n telefoon dan niet eens in een mode zetten dat alleen bepaalde meldingen doorkomen? Alleen dit soort dingen al. Als Microsoft nou gewoon eens 'normaal' gaat doen...
Latere insider preview builds is dit al van Cortana losgestrokken. Je hoeft dus niet meer cortana hebben aanstaan om quiet hours te gebruiken.
Heb ik nog niet gelezen (zegt verder niets!), maar wel dat Cortana minder regio-strikt zou worden. Dan kun je dus gewoon NL systeem gebruiken met Cortana, alleen zonder informatie toegesneden op de regio (of NL spraak herkenning uiteraard).
Overigens vind ik driving mode minstens zo handig. Ik zou alleen bij het beëindigen van driving mode graag een seintje krijgen indien driving mode iets onderdrukt heeft.
De reden dat het alleen met Cortana werkt weet ik niet. Als je geen Microsoft account wil is het een stuk lastiger om volledig van Microsoft producten gebruik te maken, dat is waar. Op Lumia's kan je alle meldingen precies instellen zoals je zelf wil. De nachtmodus is een specifieke feature die je via Cortana heel makkelijk aan en uit kan zetten. Misschien dat je wat verder toe kan lichten wat je bedoelt met "normaal doen"? Is dat zoiets als precies doen wat alle anderen ook doen, dus niet innoveren maar achter de massa aanhobbelen?
Quiet Time instellen:

1) HTC One M8: Volume Down, Niet Storen Modus 'Aan'. Klaar.
2) Lumia 950 XL: Screw you, je hebt je taal en regio op Nederlands ingesteld, dus heb je geen Cortana, dus geen Nachtmodus... 8)7 8)7 8)7 8)7

Ik heb ze allebei en dit is maar een voorbeeld (Panorama foto's, anyone???).
Quiet Time instellen:

1) HTC One M8: Volume Down, Niet Storen Modus 'Aan'. Klaar.
2) Lumia 950 XL: Screw you, je hebt je taal en regio op Nederlands ingesteld, dus heb je geen Cortana, dus geen Nachtmodus...
Als je het bij je One M8 geen probleem vindt om twee handelingen uit te voeren, dan kun je je 950 ook zo instellen hoor. Gewoon even de 'Geluiden' sectie van het instellingenmenu op je startscherm pinnen zodat je er sneller bij kunt om trillen uit te zetten, en je volume staat net zo makkelijk laag/uit als op je M8, met de volumeknop.
Ik kan in de HTC met de Volume knop het quick menu oproepen voor Niet Storen Modus en vervolgens meer doen dan alleen het geluid uitzetten. Ik kan instellen voor hoe lang ik dat wil (aantal uur), of ik wel of niet Alarm wil laten klinken en of meldingen met Prioriteit wel door mogen komen.

Als ik tijden of andere regels wil instellen (bijvoorbeeld niet storen tijdens bepaalde gebeurtenissen), dan kan dat via het normale menu.

Zo heb ik een regel voor 's nachts en kan ik op andere momenten makkelijk de functie inschakelen en automatisch na een uur (of twee/drie/etc) weer uitschakelen.

In de Lumia 950XL is er gewoon geen vergelijkbare functie als je geen Cortana hebt. De logica hiervan ontgaat me volledig en vind ik ook bijzonder irritant. Niet goed te praten. Net zoals het feit dat er geen Panorama is voor dit toestel.
Dat Quiet Hours gelinkt is aan Cortana is inderdaad vreemd, ongetwijfeld wordt het gebruikt om Cortana te pushen in (taal)gebieden waar het werkt. En daar worden wij dan de dupe van. Hoewel het mij niet stoort: mijn telefoon ligt 's nachts in de woonkamer, die kan rinkelen, trillen en piepen dat het een lieve lust is.

Overigens zijn de Niet Storen modus, panorama-functie en andere foefjes die jouw HTC kan geen standaard Android features, die zijn door HTC toegevoegd. Android-toestellen van sommige andere fabrikanten hebben dergelijke functies ook in meer of minder uitgebreide vorm, maar lang niet alle. Dus om W10M nou af te fikken om het ontbreken ervan gaat wat ver. In feite zou je de Lumia-toestellen kunnen vergelijken met de Nexus toestellen voor Android: gewoon het kale OS. Het nadeel van Windows 10M is dan alleen dat er wat weinig andere merken zijn die high-end toestellen uitbrengen.
Overigens zijn de Niet Storen modus, panorama-functie en andere foefjes die jouw HTC kan geen standaard Android features, die zijn door HTC toegevoegd.
Zie de Nexus pagina over Do Not Disturb:
https://support.google.com/nexus/answer/6111295?hl=en

Dat zit gewoon in het kale Android. Precies zoals het werkt op mijn HTC en het is volgens mij een standaard feature.

De Nexus modellen hebben ook Panorama in de standaard camera app.

Het stoort me vooral dat Microsoft die features gewoon heeft. Quiet Hours in Cortana en in eerdere toestellen zat ook Panorama. Sterker nog, mensen die eerder een Lumia 930 hadden schijnen die alsnog werkend te krijgen op een 950. Alleen als nieuwe klant heb je die optie niet.
Kan je me uitleggen waarom je denkt dat Maemo geen app-gap had gehad zoals Windows Phone dat had/heeft?
Diezelfde 'Swype' interface zit dus ook in Sailfish. BB0S10 (ook super fijn OS) lijkt in dat opzicht veel op Sailfish. Ook met de 'Active frames' en 'Cards' en true multitasking.

Hoewel ik het zeker met je eens ben, denk ik alleen niet dat Nokia er nog bovenop had kunnen komen zonder hulp. Ze waren al te ver weggezakt en hadden echt veel te weinig Software vernieuwingen doorgevoerd. Meamo/MeeGo kwam te laat...was nog niet eens af. Symbian was lange tijd superieur. Maar het lijkt wel of het binnen een dag voorbij is gestreefd door IOS en Android. Kan je je de lancering van de iphone nog herinneren? No way dat Nokia daar toen tegen op had gekund.

En nu is het voorlopig te laat. Ieder OS, anders dan de grote twee, wat nu op staat (ubuntu OS, Sailfish OS en Windows mobile, BBOS10) wordt door de media zonder enige schaamte neergesabeld en krijgt gewoon geen (in mijn ogen eerlijke) kans.
Ik zou het juist toejuichen als er variatie en concurrentie plaatsvindt, maar het grootste deel van de wereld is dat niet met me eens.
Ik denk niet dat het probleem van Nokia was dat ze het besturingssysteem niet up to date hielden, in ieder geval niet het hoofdprobleem. Ik denk eerder dat het probleem was dat ze waar ze in het begin nauwelijks echte concurrentie hadden ze ineens aan de bovenkant van de markt werden gedrukt door Apple en toen aan de onderkant door Google/Android. Als Windows Phone niet dat "gebrek aan apps" probleem had gehad was het heel anders gelopen met de Nokia Lumia-lijn en Nokia zelf.
Jola zou ik kopen, Android.. meh.. mag je van me houden. Maar MS kunnen ze nu mooi uitlachen :). Hebben ze by ValueAct toch leuk gedaan, werk je bij MS? Maak dat je wegkomt voordat je ontslagen word, want Value Act is nog lang niet klaar met "trimming the fat!", lees lekker bedrijf kapot maken, en schulden die gemaakt zijn bij de aankoop van de aandelen afwentellen op het bedrijf zelf :).
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile 18 mei 2016 12:16
Dit lijkt een beetje op dezelfde constructie als bij Philips met hun TV's. Philips maakt, ontwerp en produceert geen TV's meer, maar dit doet TP-Vision en heeft met Philips een licentiedeal voor de naam.

Helaas hoor ik maar weinig (goeds) over TP-Vision en laat vooral de support te wensen over. Hopelijk doet Arto Nummela met HMD Global Oy dit beter met de Nokia merknaam. Ik verwacht in ieder geval dat de consument er helemaal niks meer van snapt.

De tijdlijn:
  • < 2014: Nokia telefoons uitgebracht door Nokia;
  • 2014: Nokia telefoons uitgebracht door Microsoft;
  • Eind 2014: Nokia telefoons heten voortaan Lumia;
  • 2016: Nokia telefoons worden uitgebracht door HMD Global Oy.
De merknaam is dus in 2 jaar tijd gewisseld van drie verschillende bedrijven. Beetje hetzelfde als Motorola. Die is ook gewisseld van Motorola naar Google en is nu in handen van Lenovo, die de merknaam weer langzaam laat vallen.

Aangezien Nokia momenteel niet veel anders meer betekent dan 'voetbaltelefoons' (telefoons waarmee je kan voetballen), zoals de Noka 3310 hadden ze volgens mij net zo goed een compleet nieuwe merknaam kunnen bedenken.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 22 juli 2024 13:20]

Dit lijkt een beetje op dezelfde constructie als bij Philips met hun TV's. Philips maakt, ontwerp en produceert geen TV's meer, maar dit doet TP-Vision en heeft met Philips een licentiedeal voor de naam.

Helaas hoor ik maar weinig (goeds) over TP-Vision en laat vooral de support te wensen over. Hopelijk doet Arto Nummela met HMD Global Oy dit beter met de Nokia merknaam. Ik verwacht in ieder geval dat de consument er helemaal niks meer van snapt.

De tijdlijn:
  • < 2014: Nokia telefoons uitgebracht door Nokia;
  • 2014: Nokia telefoons uitgebracht door Microsoft;
  • Eind 2014: Nokia telefoons heten voortaan Lumia;
  • 2016: Nokia telefoons worden uitgebracht door HMD Global Oy.
De merknaam is dus in 2 jaar tijd gewisseld van drie verschillende bedrijven. Beetje hetzelfde als Motorola. Die is ook gewisseld van Motorola naar Google en is nu in handen van Lenovo, die de merknaam weer langzaam laat vallen.
Tot zover ben ik het helemaal met je eens. Nokia licenseert de naam aan het nieuwe bedrijf voor gebruik op smartphones, wearables en tablets. Ik maak uit het artikel verder op dat Foxconn hier de drijvende kracht achter is. Zij zullen dus het leeuwendeel van het werk verrichten (ontwerp, fabricage) en kapitaal investeren.

(Daarnaast neemt Foxconn, via een Finse dochter, de feature phones over van Microsoft, inclusief een fabriek in Vietnam.)

Ik denk echter niet dat het kansloos is. Aan de reacties hier en elders zie je dat nog veel mensen verknocht zijn aan het merk Nokia. Die zien alleen de naam, denken aan hun oude E71/3320/whatever en kopen straks een nieuwe 'Nokia'. Foxconn is natuurlijk een bewezen productiebedrijf voor veel high end merken, dus de kwaliteit zal prima zijn. Je kunt het vergelijken met een One Plus, maar dan met een bewezen naam in de wereld (hype gegarandeerd) en het kapitaal om een distributie- en servicenetwerk op te zetten.

Tegelijkertijd schat ik de kans (afgerond) op 0,0 dat dit nieuwe Nokia een Sailfish telefoon uitbrengt totdat het systeem een aanzienlijk marktaandeel heeft van 10% of meer. Het model van zo'n brand license werkt alleen in grote aantallen, dus ze gaan geen risico's nemen om misschien 50.000 SFOS telefoons weg te zetten. Het gaat ze om tientallen miljoenen per kwartaal.
**Aangezien Nokia momenteel niet veel anders meer betekent dan 'voetbaltelefoons' (telefoons waarmee je kan voetballen), zoals de Noka 3310 hadden ze volgens mij net zo goed een compleet nieuwe merknaam kunnen bedenken.**

Ben ik niet echt mee eens, Nokia is groot heel groot op het gebied van Netwerk infrastructuur!
Elke keer als iemand bijv zijn/haar tel/tablet etc gebruikt ga je langs een Nokia netwerk apparaat.
Ook mensen die beweren dat Nokia dood is.....think again ;)
Ze bestaan al sinds 1865......laten we kijken of Apple of Google dat volhoud.....btw wij zullen dat niet meer meemaken :P

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 22 juli 2024 13:20]

rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Jay4718 mei 2016 13:16
Mijn post was niet bedoeld om te zeggen dat Nokia niks meer betekent, maar op het gebied van telefoons betekent het in de ogen van een consument niet meer zoveel. Ga maar eens navragen aan mensen wat Nokia voor ze betekent. Veel mensen zullen de 3310 e.d. noemen.

Als je dan gaat vragen of ze weten met welke apparatuur hun telefoon verbinding maakt, zullen er maar weinig zijn die daar antwoord op kunnen geven. Er zijn maar weinig mensen die weten dat Nokia (en Huawei for that matter), meer doet dan alleen telefoons maken.
Daar heb je wel gelijk in ;)
De jongeren van tegenwoordig weten eigenlijk niks, als Nokia er niet was geweest dan zou huidige telecom wereld er totaal anders uit zien denk ik.
Dat is nog het originele Nokia dat met dit Nokia niets te maken heeft.
De Lumia-lijn blijft gewoon bij Microsoft, al is het onduidelijk of er nog toestellen onder die naam uitgebracht zullen worden of dat alle Microsoft telefoons in de toekomst onder de Surface naam uit zullen gaan komen.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Yalden18 mei 2016 14:36
Daar ben ik bekent mee. Dat is maar goed ook want Lumia == Windows Phone in de ogen van de consument.
Niet hetzelfde. TPV heeft meer dan alleen de merknaam overgenomen. Ze hebben feitelijk de hele TV-sectie van Philips overgenomen. Statutair is TPV dan ook gevestigd in Amsterdam, in hetzelfde kantoor en net dezelfde mensen. Of de support nu slechter is zou ik niet weten. Maar Philips televisies waren sinds het LCD-tijdperk sowieso zelf een toestellen om over naar huis te schrijven. Soms zat er wel een toppertje tussen, maar dat was in de latere jaren toen ze door TPV werden gemaakt ook zo.
Anoniem: 454358 18 mei 2016 12:01
Hm, ze hebben nog een goede naam onder de iets oudere doelgroep. (16 jarigen kennen Nokia wellicht niet eens) maar als ik zie dat de meeste Android phone fabrikanten het moeilijk hebben, dan voorzie ik een lange moeilijke weg voor Nokia.
Hm, ze hebben nog een goede naam onder de iets oudere doelgroep. (16 jarigen kennen Nokia wellicht niet eens) maar als ik zie dat de meeste Android phone fabrikanten het moeilijk hebben, dan voorzie ik een lange moeilijke weg voor Nokia.
Hoeft niet. Als ze de de oude Nokia kwaliteit kunnen waarborgen met een batterij die 4 dagen mee kan zal het heus wel verkopen. Is het dezelfde troep als de andere fabrikanten is het natuurlijk een ander verhaal.

En 16 jarige kennen Nokia wel degelijk, de telefoon waarmee je een gat in de grond kan gooien :+

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 22 juli 2024 13:20]

ja maar dat is volgens mij een sprookje, want als Nokia dat zou kunnen, waarom heeft Microsoft het toen niet gedaan.

als ze dat namelijk hadden gedaan, zou lumia nu een van de top toestellen zijn.
in plaats van zon LG.

als de mogelijkheid er voor is zouden andere fabrikanten het toch ook doen.
Wat is precies het sprookje volgens jou?

Kwaliteit van de hardware (en dan vooral de schade bestendigheid) van de Lumia's zit wel goed. Mijn Luma 930 viel laatst van ~1.5m op met het scherm op een straat van kinderkopjes. Enige wat stuk ging was de achterkant van het bescherm hoesje (die beschemde op dat moment het scherm niet).

Alleen de batterij vier dagen mee laten gaan is lastig op dit moment met telefoons, maar denk niet dat dat verkoopcijfers echt beinvloed aangezien de meeste mensen die ik ken toch hun tefeloon 's nachts aan de oplader leggen, ongeacht hoeveel stroom er in zit.
4 dagen moet best lukken... Mijn Galaxy S7 haalt net geen 3 dagen met nog redelijk wat gebruik (niet steeds er mee zitten spelen maar wel een aantal accounts synchroniseren en S health die stappen telt en zo). Dat ding is nog behoorlijk plat, dus er mag best 1 of 2 millimeter bij om er een grotere accu in te plaatsen.
Alleen denk ik dat je gelijk hebt dat het in de praktijk gewoon niet belangrijk genoeg is, het maakt te weinig uit voor de meeste mensen. Iets wat ik zelf ook niet raar vind, het maakt mij ook niet zoveel uit en die ene keer dat ik echt meer nodig heb neem ik wel een extern accupack mee.
Alleen de batterij vier dagen mee laten gaan is lastig op dit moment met telefoons, maar denk niet dat dat verkoopcijfers echt beinvloed aangezien de meeste mensen die ik ken toch hun tefeloon 's nachts aan de oplader leggen, ongeacht hoeveel stroom er in zit.
hoewel ik ook nog steeds elke avond mijn toestel oplaad , kan ik het gerust ook eens een nacht of 2 vergeten, en nog rustige de volgende dag doorkomen zonder de super saver mode te gebruiken. inclusief een uur of misschien zelfs 2 uur "casual gamen" per dag.
Maar zal wel aan mijn gebruik liggen want ik heb geen FB spyware. En de "oude nokia's, daarop zat je ook geen 10 uur te spelen, en had je niet onbeperkt smsen.
een galaxy S5 btw.
veel telefoons van tegenwoordig zijn best wel val bestendig, ik heb een tijd HTC gehad( voordat ik overstapte naar iPhones), en die zijn best wel goed bestand.
vond het wel fijne android toestellen op android na dan (ivm software updates en lekken).

als het voor de rest van de markt het niet kan zal dat nieuwe bedrijf het ook niet makkelijk kunnen (ook met dit in het achterhoofd: Nokia merknaam is nog niet Nokia).
en Nokia was zelf een vooruitstrevend bedrijf waarbij ze continue nieuwe technologieën ontwikkelde, dat is bij zon bedrijf niet meer want er zijn geen nokia werknemers meer. zij beginnen vanaf niets. zonder de nokia sleutel figuren en zonder de kennis neem ik aan.
Blijkbaar zijn de consumenten meer gefocust op Android en iOS toestellen, en laten Windows phones links liggen. Met Android op een Nokia zie ik wel kansen om een deel van de taart op te eisen.
dat komt ook omdat veel consumenten gericht zijn op Android, (waar ik me een beetje aan erger maar dat is mijn eigen probleem).
Zoals ik al vaker heb gezegd op Tweakers.net; Erger je niet aan de Android/IOS-fanboys maar geniet ervan dat jij het wél ziet. Bij de meeste mensen zal dat in hun leven niet vaak gebeuren, dat ze niet met de massa meelopen en meepraten... Iets om trots op te zijn en van te genieten dus. Je ergeren is alleen maar slecht voor je bloeddruk...
goed gezegd, en je moet natuurlijk wel je bloeddruk in de gaten houden. :P
Ik hoop dat ze die functionaliteit toevoegen aan de Microsoft Band 3, een bloeddrukmeter. ;) ;)
hartslag zit er bij mij al in, maar dat zou een welkome toevoeging zijn.
Nokia heeft de grote fout gemaakt om te lang vast te houden aan Symbian en vervolgens in de sprookjes van Microsoft ging geloven. Misschien was het anders gelopen als ze destijds op Android waren overgestapt
wie weet, daar kom je nooit meer achter.
doen met wat je nu hebt:
Android, iOS & w10.

dus Apple, de android fabriekanten en Microsoft.
W10 zou niet de meest slimme keuze zijn, het marktaandeel is ultra klein, dan kun je nog zulke goede toestellen maken, maar je mist daarmee een enorme gebruikersgroep.

iOS kan niet dat is exclusief voor Apple

En de andere OS alternatieven, die hebben hetzelfde probleem als W10
Tuurlijk is dat een 'sprookje' (of meme), maar het gaat om de nokia 3310, niet om recente smartphones. Het verhaal zou zijn dat de oude 3310 praktisch onbreekbaar is (wat ook niet klopt overigens, maar hij is natuurlijk wel steviger dan veel smartphones want hij heeft nou eenmaal geen grote glasplaat voorop).
nokia's waren zeker in die tijd een goede telefoon, maar het is waarschijnlijk nu kiezen tussen een koelkast met een klein schermpje en accu (zonder veel smartphone functies) en een snelle touchscreen telefoon met een verkorte accu duur,
Schakel eens alle smartphone functies uit op je huidige toestel, dan kan ie zeker een week op 1 accu lading mee. Mijn 4-5 jaar oude Desire Z met CM 11 zonder de Google services/applicaties gaat nu net geen maand mee met 1 lading (de accu is 2 jaar geleden vervangen en zonder SIM).
dat klopt, maar dan is het niet echt meer een smartphone he.
waarvoor heb je dan nog apps. deze hebben zowat allemaal wifi of 4g nodig. (en andere peripherals die stroom trekken).
De Lumia is ook een toptoestel, alleen niet populair.

De naam Nokia heeft inderdaad niet meer de waarde die het ooit gehad heeft. Het is ondertussen al weer even van de markt verdwenen. Daarnaast zullen zij tegen dezelfde technische beperkignen aanlopen als de rest van de markt.
Sterker nog, een bedrijf als Microsoft had kapitaal en motivatie om Lumia's vrij dichtbij de kostprijs op de markt te brengen, dat zal bij het nieuwe Nokia anders zijn.
Een batterij die 4 dagen mee gaat is flink lastig tegenwoordig met grote schermen, constante dataverbindingen en gewoon veel meer features :P daarnaast is daar vrijwel geen vraag meer na omdat bijna iedereen wel gewend is aan het dagelijks opladen van een telefoon. Vrijwel iedereen slaapt eens per dag, dan kan de telefoon dan toch opladen?
Dat komt voornamelijk door de lichtgevende schermen. Je hebt continu een lamp aan als het scherm aan is. Als je een zaklamp zo vaak aan doet als dat het smartphone scherm aan is, dan is die ook zo leeg.

En daar staan de ontwikkelingen gewoon stil. Transreflective displays waren er al in 2006/07 (ja Nokia, E70 en mini tabletje N810) die waren beter in vol zonlicht te lezen dan de moderne smartphones, al waren de kleuren wat flets.
Als dit weer verder ontwikkeld wordt kan de schermverlichting in de meeste gevallen gewoon UIT, alleen aan bij zwakke verlichting.
Net als een e-ink scherm maar dan veel snellere respons.

En nog een ding: Android heeft veel te veel achtergrondprocessen die CPU vreten. Als ik bijv. een task manager (bijv. System Monitor) start zie ik dat soms Google Play services 10-30% CPU vreet terwijl internet niet eens aan staat. En ook apps die ik niet gestart heb na een reboot vreten soms 10 of meer % CPU.

Dus dat zou eens opgelost moeten worden.
Voor mij is de korte batterijduur anders nog altijd irritatiepunt nummer 1!
Ik vind het echt belachelijk. Maar goed ik heb een lumia 950XL en met de laatste update van afgelopen vrijdag is de batterijduur dermate verbetert dat ik er tevreden mee ben (2 tot 3 dagen met gemiddeld gebruik).
Troep, hoezo troep?
Voor de nu 16 jarigen kennen Nokia niet als het merk zoals degene die iets van 25+ zijn. Voetbal, bieropener, bovenal Snake.
Motorola is ook zoiets: "Wie kent nou Motorola, niemand kent dat, zo'n telefoon wil je toch niet?". Aldus een middelbare scholier, terwijl die toch ook al een tijdje bestaan zeg maar.
Zelf eigenlijk nooit een Nokia gehad hoewel ik het altijd wel mooie toestellen vond maar toen te duur. Vervolgens gewend geraakt aan Sony Ericsson, ja met zo'n super handige stekker voor zowel lader als headset en M2 stick.
Maw wordt het een product dat de naam Nokia zal dragen maar amper nog Nokia is zoals we kenden... Buiten 1 medewerker van Nokia.
Niet helemaal waar want ze hebben naast een licentie op de merknaam ook een licentie op het intellectueel eigendom van Nokia.
De fabriek gaat wel mee, dus wellicht toch net iets meer dan dat. Verder is het natuurlijk afwachten wat er van komt en of het de oude Nokia kwaliteit en innovatie zal vertonen, maar dat is altijd zo (Nokia zelf vertoonde die kwaliteiten zelf ook niet meer in de mate die ze ooit hadden).
Risicovolle gok. Er is zoveel op de huidige android markt. Wat zou hun uniek maken om Nokia te kopen ?
ben benieuwd, mijn 1e Nokia was een 1610 dacht ik (1995).

Is dit buiten om Nokia van de Lumia of gaan ze ander merk voeren ?

[Reactie gewijzigd door Hackus op 22 juli 2024 13:20]

Anoniem: 291964 @Hackus18 mei 2016 13:28
Camera techniek bijvoorbeeld
De Lumia merknaam blijft van Microsoft, ook al zal die naar verwachting in de loop van het jaar overstappen op Surface. Nokia mag de Lumia merknaam niet voeren.
Alles wat goed was aan Nokia dus weg (voornamelijk fabriceren in Europa, een eigen OS) en alles wat de telefoonindustrie van het moment zo generaal als de pest maakt (yet another Android-fabrikant) en de industrie zo slecht maakt (Maximale marge tegen minimale kosten in het bijzonder bij Foxconn, met de slechte werkomstandigheden die in het westen nooit toegestaan zouden zijn).

Overigens is dit wat mij betreft hetzelfde als een plakmerk. Dat het in Finse handen ligt maakt in deze niets uit. Het heeft niets te maken met de ontwikkeling die Nokia kon brengen en de bijdrage die het gehad heeft aan de industrie. Feitelijk is Jolla dat gewoon.

Maar goed, tegelijkertijd is er duidelijk geen markt voor een extra OS. Zowel MS als Blackberry falen, dus als nieuwe partij met veel minder bronnen en een kleinere achterban wordt het dan helemaal lastig.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 22 juli 2024 13:20]

Dat andere systemen het zo lastig hebben komt ook door de consument en softwarebedrijven. De consument wil per se whatsapp en facebook kunnen gebruiken. Die bedrijven ondersteunen enkel de grote OSsen. Dat zou nog niet zo'n probleem zijn, mits het protocol maar open is. Maar whatsapp treedt juist op tegen personen die het protocol implementeren op andere OSsen; ze sturen C&D-brieven plus wat dreigementen.

Als de consument meer zou kiezen voor open systemen dan zou er ook meer keuzevrijheid in platformen zijn.
Juist WhatsApp en Facebook hebben lange tijd een redelijke App gehad voor zowel Blackberry 10 en Windows Phone. Zij deden het juist beter dan anderen. Maar inderdaad is het App aanbod een peobkeem. Echter is het een beetje een kip of ei verhaal. Appdevelopers willen ontwikkelen voor populaire platformen en zonder developers wordt een platform niet populair.
Er zijn ook echt wel ontwikkelaars voor kleinere platforms, zoals SailfishOS. Maar die ontwikkelaars worden met bozeadvocatenbrieven ontmoedigd. Dus het ontbreken van dat soort apps is voor een groot deel een gevolg van het ontbreken van een open protocol (en liefst een decentraal systeem).
Het probleem bij Sailfish is dat android apps er ook super op draaien en dat de Android Whatsapp app zelfs met notifacties en al perfect integreert. Hiermee is de behoefte en drang minder om een native client te (laten) ontwikkelen. Wat jammer is.
M'n Nokia 3650 is inderdaad in Finland gemaakt (is een toestel uit 2003 of 2004) _/-\o_
Ik ben heel benieuwd.
Als ze kunnen komen met een NOKIA bouwkwaliteit en Chinese specs en prijzen kon dit nog wel eens interessant worden.
Je bedoelt de bouwkwaliteit als die van de N97 en N95 of de latere C-serie? Het is een fabel dat Nokia altijd goed gebouwde toestellen had. Wat dit betreft was het in de '00s echt niet beter dan Samsung, SE of in Nederland kleinere doch redelijke mainstreammerken als Sharp. (Siemens, Motorola etc-tijd heb ik geen toestellen verkocht, dus daar kan ik weinig voer zeggen; na 2003 hadden ze lange tijd weinig te brengen). Alleen LG bleef wat achter onder de mainstreamaanbieders.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 22 juli 2024 13:20]

de bouwkwaliteit van de N95 inderdaad, (niet de 8gb versie, die was matiger) ook de N97 was kwa bouwkwaliteit dik in orde. alleen S3v5 was drama
Het Symbian s60v5 was als OS matig. Maar bijv. die Nokia 5800 (dat Batman ding) was gewoon een betrouwbaar toestel. De N97 was gewoon een pokketoestel. Dat ding is ontzettend vaak reëel reparatie aangenomen en Nokia gaf op een gegeven moment gewoon vervangende toestellen als standaard uit omdat repareren toch geen zin had.

De N95 geldt hetzelfde voor zij het in mindere mate. Iedere klant werd destijds naar een N81 gepraat. De 8GB versie was juist een verbetering. De software daarop was ook een stuk stabielere versie van S60v3.
Als ze kunnen komen met een NOKIA bouwkwaliteit en Chinese specs en prijzen kon dit nog wel eens interessant worden.
Misschien kan ze sinterklaas ze dan betalen en de kerstman ze gaan uitdelen. Ik bedoel dat die hoop niet erg realistisch is.
haha, ik ben er ook bang voor ja. ik denk ook dat dit verhaal niet veel kans van slagen heeft, maar het zou toch mooi zijn.
Klinkt allemaal heel veelbelovend, maar je stapt een op dit moment verzadigde markt in zonder verdere groei, en enorme concurrentie, aan de ene kant van vooral apple en samsung in het dure segment, en aan de andere kant steeds beter wordende telefoons in het midden en lage segment van tal van merken, waar een aantal chinese telefoons wel heel goedkoop worden aangeboden. Tuurlijk is er potentie, maar je onderscheiden in androidland is lastig.
Eens, kijk maar naar Motorola. Toen ze de eerste G en E uitbrachten met stock Android waren ze behoorlijk onderschijdend. Behoorlijke specs voor een budget-prijs. Nu zie je na de overname van Google en daarna Lenovo dat er weinig van overblijft. Zoals op the Verge goed werd vergeleken, Lenovo doet hetzelfde met Motorola as wat HP heeft gedaan met Palm.

Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan. Als Nokia degelijke smartphones kan maken met stock Android (dus zonder bloatware en touchwiz achtige meuk), met bijvoorbeeld behoorlijke batterij tijd en een niet te groot scherm (4 dagen batterij, max 4 inch), dan heb je de mogelijkheid dat je een groot deel van de zakelijke en non-tweakers markt pakt, ook mede door de naamsbekendheid. Zeg maar de smartphone voor iedereen waarbij dat ding niet aan de hand vergroeit is. Daar zit volgens mij de grootste markt en op dit moment ook nog steeds de grootste meuk, dus de grootste kans om je te onderscheiden. Met Samsung en Apple wedijveren heeft volgens mij geen zin.
Ik vind 4 inch te klein om op te typen, sorry. Maar er zijn wel 'zakelijke' afwegingen mogelijk die zin hebben. De vraaa is of het een voldoende marktaandeel oplevert of dat het een me-too-blackberry wordt.
Dat is ook logisch, jij zit op tweakers. Maar kijk naar Apple, die zijn totaal verrast door de overweldigende vraag naar de iPhone SE. Blijkbaar willen heel veel mensen niet een grote smartphone. En dat is precies mijn punt. De smartphone markt is zo enorm in de me-too sfeer gedoken dat alle fabrikanten dezelfde telefoons maken. Er is eigenlijk nauwelijks diversiteit in de markt. Alle smartphones zijn minstens 4.7 inch groot, moeten zo dun mogelijk zijn, etc etc. Allemaal criteria die zeker kloppen voor een deel van de markt, maar er zijn ook veel gebruikers die gewoon een makkelijke, snelle kleine telefoon willen, die lang meegaat op de batterij ipv heel dun is. Een smartphone waar je niet over na hoeft te denken ipv dat het center stage van al je aandacht is.

Jij behoort niet tot die markt, prima, maar de iPhone SE sales laten zien dat die markt er is. Er is alleen geen echte goede Android competitie voor die markt. Daar kan Nokia bestaan.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 13:20]

Ik vond deze 1 april grap wel erg leuk van Nokia:
https://blogs.windows.com...l-windows-phone-makeover/
Tijdperk van de Lumia 920 was echt fijn. Al die Nokia apps, Here drive, refocus. Al die camera apps... Nu heb ik de 930. Ben ik ook tevreden over, maar Nokia had iets extra's. Ook was de 920 degelijker dan de 930. Vroeger voordat android 1.5 er was heb ik htc's gehad ivm windows mobile 5.x maar daarvoor had ik alleen maar nokia's. Zo degelijk. Hoop dat er snel weer Nokia hardware komt met meerdere mobiele os-sen.
Exact de reden waarom ik nog steeds met een 920 loop, inclusief alle "Here" applicaties, het is spijtig dat deze met de vervolg versies niet meer geboden worden. Ik twijfel ook nog erg of ik windows nog behoud bij mijn volgende toestel ( zit nu al een jaar op sim-only ) of dat ik toch een stap naar android maak.
Dus. Van een voorloper op mobiel gebied, kwaliteit en onverwoestbaarheid naar een licence deal voor de zoveelste mid range Android 13 in een dozijn telefoon uit China.

Who's next? Is de naam Palm al te koop?
Een telefoontje zag er inwendig natuurlijk heeel anders uit dan de smartphones van tegenwoordig.
IMO zijn ze die status al kwijt geraakt toen ze zelf smartphones probeerde te gaan maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.