Door Friso Weijers

Redacteur

Google Pixel 7a Review

In (haast) niets meer een middenklasser

10-05-2023 • 20:45

101

Multipage-opmaak

Inleiding

In het kort

De Google Pixel 7a is de beste a-series Pixel die Google heeft uitgebracht, maar het is ook de duurste. Daarmee komt hij in het vaarwater van de luxer vormgegeven Pixel 7, die maar enkele tientjes meer kost ten tijde van de introductie. Het zal dus afhangen van het prijsverloop van beide toestellen hoe interessant de Pixel 7a de komende maanden blijkt. Op zichzelf bekeken en in vergelijking met andere concurrenten, is het in elk geval een prima telefoon. De relatief compacte behuizing voelt stevig en is waterdicht, en het scherm is erg fel en daarmee goed afleesbaar in de zon. Net als andere Pixel-telefoons heeft de 7a een fijne camera, met ten opzichte van de Pixel 7 wat meer ruis, maar ook een bredere ultragroothoekcamera. Er zit een relatief goede zoomfunctie, maar geen macrostand op. De software ziet er strak uit en voelt vloeiend aan, mede dankzij de relatief goede soc voor dit bedrag. Google belooft het toestel lang te updaten. Op het gebied van accuduur scoort de Pixel 7a bovengemiddeld. Opladen gaat zowel draadloos als bekabeld traag.

Getest

Google Pixel 7a Blauw

Prijs bij publicatie: € 509,-

Vanaf € 312,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (4)

Precies vier jaar na het einde van de Google Nexus-serie, kwam Google met zijn eerste toestel in de Pixel a-serie: de Pixel 3a. Dat was een toestel met, zoals Tweakers toen bij de introductie op Googles I/O-conferentie schreef, 'een relatief lage prijs, de nieuwste Google-software en snelle updates, maar niet de componenten van een high-end telefoon'. Ze herinnerden daarmee aan de oude Nexus-telefoons, die ook steevast goedkoper waren dan topmodellen van de gekende concurrenten, waar de Pixels-zonder-a op gebied van prijs en specificaties tegen de top aanschurken.

We zijn intussen weer vier jaar verder, en op Google I/O van 2023 kondigt Google weer een nieuwe a-series Pixel aan: de Pixel 7a. Die introductie zal zeker een beetje ondergesneeuwd raken door het andere nieuws van de conferentie, waarop Google tevens de eerste opvouwbare Pixel-telefoon laat zien. De Pixel 7a is lang niet zo spannend als die Pixel Fold, maar zeker voor ons in Nederland veel relevanter. Hoewel Google zijn Pixel-telefoons sinds vorig jaar eindelijk officieel in Nederland verkoopt, geldt dat voorlopig niet voor de Pixel Fold. Met zijn torenhoge prijs van 1899 euro is dat sowieso een toestel voor de happy few.

Als Googles nieuwste midrangetoestel is de Pixel 7a uiteraard veel vriendelijker geprijsd, maar niet zo vriendelijk als je misschien zou denken. De 7a is vanaf vandaag verkrijgbaar voor 509 euro, 70 euro meer dan de Pixel 6a van vorig jaar en maar liefst 170 euro boven op de Pixel 4a. De Pixel 5a kwam nooit in Europa uit. Misschien nog wel belangrijker, is dat de verschillen in prijs tussen de a-serie en de high-end modellen steeds verder slinken. De Pixel 4 kostte meer dan het dubbele van de Pixel 4a, maar ten tijde van de Pixel 6a, betaalde je nog maar twintig procent extra voor een Pixel 6. De afgelopen dagen kon je de Pixel 7 kopen voor 559 euro, waarmee het prijsverschil met het nieuwe a-toestel slechts een krappe tien procent bedraagt.

Met de beperkte verschillen tussen de Pixel 7a en de mainstream-Pixels in het achterhoofd, is het niet gek dat er geruchten gaan dat de Pixel 7a weleens de laatste a-series Pixel zou kunnen zijn. Dat zou jammer zijn, want de Pixel 7a lijkt op papier best een goed toestel te zijn geworden. Zo heeft Google een verbeterde 64-megapixelcamera ingebouwd, is de telefoon voorzien van een helderdere display met 90Hz-refreshrate, en ondersteunt hij draadloos laden. Uiteraard blijven de gebruikelijke voordelen van schone Google-software en snelle updates ook overeind.

Vernieuwd design, feller scherm

De Google Pixel 7a heeft hetzelfde design als de rest van de Pixel 7-serie, met de herkenbare horizontale camerabalk die bij de Pixel 6-serie werd geïntroduceerd. Bij de Pixel 7's, en dus ook de Pixel 7a, is de balk voor een groot deel gemaakt van metaal en niet van glas, zoals bij de Pixel 6-serie. Bij de Pixel 7a steekt de balk veel minder ver uit dan bij de duurdere toestellen. Een ander verschil is dat de balk niet naadloos doorloopt in het metalen frame aan de zijkanten. Ten opzichte van de Pixel 7, waarbij de balk dezelfde indeling heeft met twee camera's en een flits, ontbreken bovendien enkele componenten: een extra gaatje voor een derde, naar achteren wijzende microfoon voor ruisonderdrukking, en een laser tussen de twee camera's voor betere autofocus in het donker. Het zijn de kleine dingen waaraan je merkt dat Google de Pixel 7a voor een lager prijspunt heeft gebouwd.

Google Pixel 7a
Google Pixel 7aGoogle Pixel 7aGoogle Pixel 7a

Een andere besparing die de Pixel 7a heeft ten opzichte van de Pixel 7 en 7 Pro, is het gebruik van een achterkant van glanzend plastic in plaats van gehard glas. Tik je op de achterkant van de Pixel 7a, dan geeft die wat meer mee dan het glas bij de duurdere toestellen, maar verder voel of zie je het eigenlijk niet. Op het gebied van barstbestendigheid is plastic bovendien geen downgrade ten opzichte van glas. De Pixel 7a voelt daarbij stevig aan door het brede frame van geanodiseerd aluminium dat de rand omsluit. Er zijn toestellen in deze prijsklasse waarbij het frame is gemaakt van plastic, die daardoor net wat meer flex vertonen. Aan de voorkant zit bij de Pixel 7a Gorilla Glass 3 in plaats van Gorilla Glass Victus bij de Pixel 7. Het frame is volgens Google gemaakt van 100 procent gerecycled aluminium, terwijl het plastic van de achterklep voor twee derde bestaat uit hergebruikt materiaal.

De Pixel 7a heeft niet helemaal dezelfde IP68-rating als de duurdere Pixel-toestellen, die bestand zijn tegen 30 minuten in 1,5 meter diep water. Net als de Pixel 6a heeft hij een IP67-certificering, wat tot 30 minuten waterbestendigheid op 1 meter diepte belooft. Behalve midrangetoestellen van Samsung en Sony, en oudere topmodellen die voor rond de 500 euro ook nog worden aangeboden, hebben veel andere toestellen voor dit bedrag geen IP-rating, of ze zijn slechts spatwaterdicht.

Google Pixel 7a versus Pixel 7Google Pixel 7a versus Pixel 7Google Pixel 7a versus Pixel 7
Google Pixel 7a versus Pixel 7

Google Pixel 7a versus Pixel 7 (zwart/donkere wallpaper)

Het frame van de Pixel 7a is enigszins gebold, en bevat aan de rechterzijkant de powerknop met daaronder de volumeknoppen, een volgorde die voor Pixel-telefoons gebruikelijk is, maar precies omgekeerd is ten opzichte van veel andere toestellen. De knoppen zitten ten opzichte van de Pixel 6a net een tikje lager en zijn daarmee prettiger bereikbaar. De achterklep loopt richting het frame gebold af en hoewel het scherm van de Pixel 7a vlak is, is het glas aan de voorkant ook enigszins gekromd in de hoekjes. Door die vloeiende overgangen ligt het toestel lekker in de hand, ondanks de niet zo afgeronde hoeken van de display, zoals bij 'Galaxy Note' in plaats van 'Galaxy S'. Iets dat wat mij betreft zeker bijdraagt aan het prettige handgevoel van de Pixel 7a, is het relatief compacte formaat. Hij is niet zo klein als bijvoorbeeld een Xiaomi 12, Apple iPhone 13 of Samsung Galaxy S22, en ook niet zo compact als oudere Pixel-telefoons, bijvoorbeeld de Pixel 4(a) of 5, maar wel een stuk kleiner dan het gemiddelde midrangetoestel van dit moment.

Google Pixel 6a Google Pixel 7a Google Pixel 7
Hoogte (mm) 152,2 152,4 155,6
Breedte (mm) 71,8 72,9 73,2
Dikte (mm) 8,9 9,0 8,7
Gewicht 178g 193g 197g
Schermdiagonaal 6,1" (vlak) 6,1" (vlak) 6,3" (vlak)

Ten opzichte van de Pixel 6a is de Pixel 7a iets groter en zwaarder, waarmee afmetingen en gewicht nog verder richting die van het duurdere Pixel-model in de line-up kruipen. De schermdiagonaal is blijven steken op 6,1 inch, waar de Pixel 7 beschikt over een marginaal groter 6,3"-scherm. Logischerwijs heeft de 7a dus de breedste schermranden van het trio, die vooral aan de zijkant iets breder zijn dan bij de andere twee. De bezel van de Pixel 7a ziet er daardoor wel symmetrischer uit, hoewel hij nog steeds de wat bredere 'onderkin' heeft die gebruikelijk is voor goedkopere toestellen.

Google Pixel 7a versus Pixel 6aGoogle Pixel 7a versus Pixel 6aGoogle Pixel 7a versus Pixel 6a

Google Pixel 7a versus Pixel 6a (groen/paarse wallpaper)

Scherm: zelfs feller dan de 7

Het oledscherm van de Pixel 7a heeft dezelfde resolutie van 2400x1080 pixels als de schermen van de Pixel 6a en 7, en dezelfde 90Hz-refreshrate als de Pixel 7. De Pixel 6a bleef steken op 60Hz, althans, officieel. Scrollen en swipen voelt op het nieuwe a-toestel vloeiender aan. Concurrerende toestellen hebben over het algemeen een nog sneller 120Hz-scherm, maar het zichtbare verschil tussen 60Hz- en 90Hz-verversing is een stuk groter dan het verschil tussen 90Hz en 120Hz.

Google Pixel 7a versus Pixel 7 - Schermranden
De Google Pixel 7a (rechts) heeft bredere schermranden dan
de Pixel 7

In de 90Hz-modus schakelt het scherm automatisch terug naar 60Hz wanneer je even niets aan het doen bent, precies zoals bij de Pixel 7. Het toestel switcht niet terug tot 60Hz als er een animatie in beeld wordt afgespeeld. Evenals duurdere Pixel-telefoons en de Pixel 6a heeft de Pixel 7a always-on-displayfunctionaliteit, waarbij altijd een klok en meldingen in beeld blijven staan. Hoewel het scherm geen ultralage refreshrate ondersteunt, zoals de duurste toestellen met ltpo-oledschermen, lijkt de functie niet onredelijk veel van de accu te vergen. Tevens schakelt het aod zich automatisch uit als het toestel helemaal geen omgevingslicht detecteert. Uiteraard beschikt het scherm van de Pixel 7a over hdr-ondersteuning (HDR10 en HLG, geen Dolby Vision).

We hebben het scherm van de Pixel 7a doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware. Met ingang van dit jaar meten we niet alleen de weergave van grijstinten en verzadigde kleuren, maar ook de weergave van een aantal veelvoorkomende kleurtinten op de colorcheckertestkaart. Die test hebben we nog niet op veel smartphones gedraaid, waardoor die grafiek wat korter is.

  • Piekhelderheid (33%)
  • Piekhelderheid (100%)
  • Minimale helderheid
  • Kleurtemperatuur
  • Gem. grijsafwijking
  • Gem. kleurafwijking
  • DCI-P3-kleurdekking
  • Colorchecker
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlakte)
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Google Pixel 7a 2400x1080 6,1"
1.245
Samsung Galaxy A54 2340x1080 6,4"
1.214
Samsung Galaxy S22 2340x1080 6,1"
1.126
Google Pixel 7 2400x1080 6,3"
1.123
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 2400x1080 6,67"
1.101
Motorola Edge 30 Fusion 2400x1080 6,55"
1.002
Google Pixel 6 Pro 3120x1440 6,7"
974
Google Pixel 6a 2400x1080 6,1"
949
Samsung Galaxy S21 FE 2340x1080 6,4"
936
OPPO Reno8 Pro 2412x1080 6,7"
920
Xiaomi 12T Pro 2712x1220 6,67"
892
Xiaomi 12T 2712x1220 6,67"
879
Poco F4 GT 2400x1080 6,67"
848
OnePlus 10T 2412x1080 6,7"
848
OPPO Find X5 2400x1080 6,55"
835
Realme GT Neo 3 150W 2412x1080 6,7"
791
Motorola Edge 30 Pro 2400x1080 6,7"
663
Sony Xperia 5 III 2520x1080 6,1"
631
ASUS Zenfone 8 2400x1080 5,9"
448
Piekhelderheid wit (100% schermoppervlakte)
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Google Pixel 7a 2400x1080 6,1"
991
Samsung Galaxy A54 2340x1080 6,4"
922
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 2400x1080 6,67"
912
Google Pixel 7 2400x1080 6,3"
905
Xiaomi 12T Pro 2712x1220 6,67"
884
Motorola Edge 30 Fusion 2400x1080 6,55"
876
Xiaomi 12T 2712x1220 6,67"
875
Samsung Galaxy S22 2340x1080 6,1"
835
OPPO Reno8 Pro 2412x1080 6,7"
814
Realme GT Neo 3 150W 2412x1080 6,7"
794
Poco F4 GT 2400x1080 6,67"
783
Google Pixel 6 Pro 3120x1440 6,7"
779
Google Pixel 6a 2400x1080 6,1"
779
OnePlus 10T 2412x1080 6,7"
770
OPPO Find X5 2400x1080 6,55"
754
Samsung Galaxy S21 FE 2340x1080 6,4"
724
Motorola Edge 30 Pro 2400x1080 6,7"
681
Sony Xperia 5 III 2520x1080 6,1"
599
ASUS Zenfone 8 2400x1080 5,9"
399
Minimale helderheid
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Samsung Galaxy S21 FE 2340x1080 6,4"
1,62
Poco F4 GT 2400x1080 6,67"
1,65
Google Pixel 7 2400x1080 6,3"
1,75
Samsung Galaxy A54 2340x1080 6,4"
1,81
Motorola Edge 30 Fusion 2400x1080 6,55"
1,82
Realme GT Neo 3 150W 2412x1080 6,7"
1,82
Xiaomi 12T Pro 2712x1220 6,67"
1,83
Xiaomi 12T 2712x1220 6,67"
1,84
Motorola Edge 30 Pro 2400x1080 6,7"
1,86
Google Pixel 6a 2400x1080 6,1"
1,88
OnePlus 10T 2412x1080 6,7"
1,89
Samsung Galaxy S22 2340x1080 6,1"
1,91
Google Pixel 6 Pro 3120x1440 6,7"
1,91
OPPO Find X5 2400x1080 6,55"
1,96
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 2400x1080 6,67"
2,02
Google Pixel 7a 2400x1080 6,1"
2,11
ASUS Zenfone 8 2400x1080 5,9"
2,11
OPPO Reno8 Pro 2412x1080 6,7"
2,15
Sony Xperia 5 III 2520x1080 6,1"
3,41
Kleurtemperatuur wit
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde graden in kelvin (lager is beter)
Poco F4 GT 2400x1080 6,67"
6.185
Motorola Edge 30 Fusion 2400x1080 6,55"
6.194
Samsung Galaxy S21 FE 2340x1080 6,4"
6.260
Samsung Galaxy A54 2340x1080 6,4"
6.275
OnePlus 10T 2412x1080 6,7"
6.291
Realme GT Neo 3 150W 2412x1080 6,7"
6.306
Xiaomi 12T 2712x1220 6,67"
6.316
Xiaomi 12T Pro 2712x1220 6,67"
6.321
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 2400x1080 6,67"
6.323
OPPO Find X5 2400x1080 6,55"
6.469
ASUS Zenfone 8 2400x1080 5,9"
6.493
Motorola Edge 30 Pro 2400x1080 6,7"
6.522
Samsung Galaxy S22 2340x1080 6,1"
6.591
Google Pixel 7a 2400x1080 6,1"
6.653
Google Pixel 6 Pro 3120x1440 6,7"
6.755
Google Pixel 6a 2400x1080 6,1"
6.869
Sony Xperia 5 III 2520x1080 6,1"
6.894
Google Pixel 7 2400x1080 6,3"
6.980
OPPO Reno8 Pro 2412x1080 6,7"
7.344
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Motorola Edge 30 Pro 2400x1080 6,7"
0,90
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 2400x1080 6,67"
1,15
Xiaomi 12T 2712x1220 6,67"
1,50
Samsung Galaxy S22 2340x1080 6,1"
1,54
Google Pixel 7a 2400x1080 6,1"
1,92
Xiaomi 12T Pro 2712x1220 6,67"
2,10
OnePlus 10T 2412x1080 6,7"
2,10
OPPO Find X5 2400x1080 6,55"
2,10
Samsung Galaxy S21 FE 2340x1080 6,4"
2,10
Samsung Galaxy A54 2340x1080 6,4"
2,12
Realme GT Neo 3 150W 2412x1080 6,7"
2,30
Motorola Edge 30 Fusion 2400x1080 6,55"
2,50
ASUS Zenfone 8 2400x1080 5,9"
2,80
Google Pixel 7 2400x1080 6,3"
3,40
Google Pixel 6 Pro 3120x1440 6,7"
3,40
Google Pixel 6a 2400x1080 6,1"
3,90
OPPO Reno8 Pro 2412x1080 6,7"
4,20
Sony Xperia 5 III 2520x1080 6,1"
4,20
Poco F4 GT 2400x1080 6,67"
4,28
Gemiddelde kleurafwijking
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
OnePlus 10T 2412x1080 6,7"
1,11
Xiaomi 12T Pro 2712x1220 6,67"
1,20
Xiaomi 12T 2712x1220 6,67"
1,30
Google Pixel 7a 2400x1080 6,1"
1,42
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 2400x1080 6,67"
1,56
Samsung Galaxy S22 2340x1080 6,1"
1,56
Realme GT Neo 3 150W 2412x1080 6,7"
1,65
Google Pixel 7 2400x1080 6,3"
1,98
Google Pixel 6a 2400x1080 6,1"
2,22
Poco F4 GT 2400x1080 6,67"
2,53
Google Pixel 6 Pro 3120x1440 6,7"
2,54
Samsung Galaxy A54 2340x1080 6,4"
2,56
Samsung Galaxy S21 FE 2340x1080 6,4"
2,69
OPPO Reno8 Pro 2412x1080 6,7"
3,40
Maximale gamut coverage - percentage DCI-P3
Smartphone Resolutie Schermdiagonaal Gemiddelde bereik in % (hoger is beter)
OnePlus 10T 2412x1080 6,7"
100,0
ASUS Zenfone 8 2400x1080 5,9"
100,0
Motorola Edge 30 Pro 2400x1080 6,7"
100,0
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 2400x1080 6,67"
99,9
Poco F4 GT 2400x1080 6,67"
99,9
Samsung Galaxy S21 FE 2340x1080 6,4"
99,6
Motorola Edge 30 Fusion 2400x1080 6,55"
99,4
Samsung Galaxy S22 2340x1080 6,1"
99,4
OPPO Find X5 2400x1080 6,55"
98,7
Realme GT Neo 3 150W 2412x1080 6,7"
98,3
Xiaomi 12T 2712x1220 6,67"
98,0
OPPO Reno8 Pro 2412x1080 6,7"
97,5
Samsung Galaxy A54 2340x1080 6,4"
96,8
Xiaomi 12T Pro 2712x1220 6,67"
96,0
Google Pixel 7a 2400x1080 6,1"
91,1
Sony Xperia 5 III 2520x1080 6,1"
88,9
Google Pixel 6 Pro 3120x1440 6,7"
86,4
Google Pixel 7 2400x1080 6,3"
85,5
Google Pixel 6a 2400x1080 6,1"
83,5
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Smartphone Resolutie Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 2400x1080 OLED
0,98
Google Pixel 7a 2400x1080 OLED
1,46
Google Pixel 6a 2400x1080 OLED
1,52
Google Pixel 7 2400x1080 OLED
1,73
Samsung Galaxy S22 2340x1080 OLED
1,87
Samsung Galaxy A54 2340x1080 OLED
2,07

Zoals Google belooft, is het scherm van de Pixel 7a beduidend helderder dan het paneel in de Pixel 6a; verrassend genoeg blijkt het zelfs iets feller dan dat van de Pixel 7. Wat piekhelderheid betreft doet de Pixel 7a het daarmee het best van alle toestellen in deze prijsklasse die we hebben getest. Op zonnige dagen blijft het scherm van de Pixel 7a dus goed afleesbaar. Omgekeerd is de minimale helderheid bij de Pixel 7a wel wat hoger dan bij de andere Pixel-toestellen.

Het paneel van de Pixel 7a blijkt ook nog eens beter afgesteld dan dat in de Pixel 7 en 6a als we kijken naar de kleurweergave. Kleur-, grijs- en colorcheckerafwijkingen blijken bij de Pixel 7a het laagst van dit trio, waarmee de 7a het en passant ook beter doet dan het gros van de andere midrangemodellen die we hebben getest. Het is daarmee niet erg dat de instellingen in het schermmenu voor de kleurweergave niet bepaald uitgebreid zijn. Je kunt net als bij de voorgaande Pixels slechts kiezen uit twee standen, 'Natuurlijk' en 'Aanpasbaar', zonder verdere instelopties voor bijvoorbeeld kleurtint of verzadiging. De natuurlijke stand biedt van de twee de beste kleurweergave. In de aanpasbare modus kan het paneel nog steeds niet zijn volledige kleurbereik laten zien, een mogelijkheid die andere toestellen voor sdr-weergave vaak wel geven. Dat is de reden dat de DCI-P3-kleurdekking bij de Pixel-telefoons altijd wat laag uitvalt volgens onze test (met sdr-testpatronen). We weten dat het oledpaneel bij hdr-weergave in principe in staat moet zijn tot verzadigdere kleuren, ongeveer de volledige P3-kleurruimte, zoals andere toestellen met een oledscherm.

Camera met 64 megapixel

Vanaf de Pixel 2 tot en met de Pixel 6a gebruikte Google Sony's IMX363-sensor voor de hoofdcamera, voorzien van een resolutie van ongeveer 12 megapixel en een al even klassiek 1/2,55"-formaat (ongeveer 24mm²). De beeldchip in concurrerende smartphones werd de afgelopen jaren rap groter, daarom stapte Google voor de Pixel 6 en Pixel 6 Pro ook al over op een groter exemplaar. Met de Pixel 7a komt die innovatie ook naar het goedkopere model, waarmee de fabrikant eindelijk afscheid neemt van de oudgediende IMX363.

Google Pixel 7a - CamerabalkDe Pixel 7a heeft niet dezelfde Samsung Isocell GN1-50-megapixelsensor als de Pixel 7, maar gebruikt in plaats daarvan de Sony IMX787. Dat is een 64-megapixelsensor die nog niet in veel andere toestellen werd gebruikt, dus details zijn enigszins schaars. Op sommige plaatsen werd gespeculeerd dat de IMX787 pixels van 1μm zou hebben, waarmee het oppervlak van de sensor bijna even groot zou zijn als dat van de Isocell GN1. Dat klopt niet, wat ook al te zien is aan de veel compactere camerabalk en het verschil in ruisprestaties tussen de Pixel 7 en 7a in de praktijk. De IMX787 heeft een pixelgrootte van 0,8μm en meet daarmee ongeveer 41mm², ongeveer 40 procent kleiner dan de Isocell GN1. Omgekeerd is de IMX787 daarmee 71 procent groter dan de IMX363 in de Pixel 6a.

Uit de 64-megapixelsensor van de Pixel 7a rollen 16-megapixelopnamen en er is net als bij de Pixel 7, die 12,5-megapixelfoto's schiet met zijn 50-megapixelsensor, geen mogelijkheid om de volledige sensorresolutie te gebruiken, althans niet in Googles camera-app. Dat is ongebruikelijk, want andere toestellen bieden zo'n mogelijkheid vrijwel altijd. Net als bij de Pixel 7 en Pixel 6a is de primaire camera van de Pixel 7a voorzien van optische beeldstabilisatie.

Camera's Google Pixel 7a Primair Ultragroothoek Front
Sensor Sony IMX787 Sony IMX712 Sony IMX712
Resolutie 64 megapixel 13 megapixel 13 megapixel
Sensorgrootte 41mm²
1/1,73"
16,3mm²
1/2,75"
16,3mm²
1/2,75"
Pixelgrootte 0,8μm 1,12μm 1,12μm
Bayerlay-out 2x2 1x1 1x1
Autofocus Dpaf - -
OIS Ja - -
Brandpunt in 35mm-equivalent 25mm 14mm 20mm
Diafragma f/1.9 f/2.2 f/2.2
Video 4k @ 60fps 4k @ 30fps 4k @ 30fps

De ultragroothoekcamera en frontcamera hebben bij de Pixel 7a een ongeveer even grote sensor als bij de Pixel 7. Terwijl het duurdere model twee verschillende sensoren heeft voor deze twee camera's, is het bij de 7a dezelfde IMX712. Om de een of andere reden worden foto's van de ultragroothoekcamera opgeschaald naar dezelfde 16 megapixel als standaard opnamen, terwijl foto's van de frontcamera er met 12,2 megapixel uit komen rollen. Geen van deze camera's beschikt over ois en de beide lensjes hebben een vaste focus. Dat betekent dat de Pixel 7a helaas geen goede macrofoto's kan maken, net zoals de Pixel 7, maar in tegenstelling tot de Pixel 7 Pro.

Op de Pixel 7a staat de welbekende Google Camera-app, voorzien van de slimmigheden die Google over de jaren heeft ontwikkeld. Denk aan de digitalezoomfunctie Super Res Zoom die het gebrek aan een echte telecamera moet opvangen en Real Tone, dat de weergave van huidtinten moet verbeteren, vooral voor mensen met een donkere huidskleur. De app heeft lang niet zoveel extra opties, knopjes en modi als bijvoorbeeld Samsungs camera-app, maar tegelijk is hij wel prettig en snel in gebruik. Gevorderde fotografen vinden bovendien een uitstekende raw-functie, terwijl wie veel met video bezig is de uitgebreide stabilisatiefuncties zal waarderen.

Google Pixel 7a - Camera-appGoogle Pixel 7a - Camera-appGoogle Pixel 7a - Camera-appGoogle Pixel 7a - Camera-app

Nieuw ten opzichte van de Pixel 6a is de modus 'Lange belichting'. De Pixel 6 (Pro) en 7 (Pro) hadden die ook al en je kunt er, zoals de naam al zegt, een kunstmatig blureffect aan de foto mee toevoegen dat lijkt alsof je een lange sluitertijd hebt gebruikt. Ten opzichte van de andere toestellen ontbreekt bij de Pixel 7a de optie voor Meedraaien bij actie, waarmee niet de voorgrond, maar de achtergrond van bewegingsonscherpte wordt voorzien door het toestel met een bewegend onderwerp mee te draaien. De Pixel 7a heeft ook niet de modus 'Cinematisch filmen', die andere Pixel 7-toestellen wel hebben. Daarmee kunnen op die telefoons video's met kunstmatige achtergrondonscherpte worden gemaakt. Volgens Google zouden deze features hardware vereisen waarover de Pixel 7a niet beschikt.

Cameratest

Voor de praktijktest vergelijken we de Pixel 7a met zijn voorganger, de Pixel 6a. We hebben ook de Pixel 7 en de Samsung Galaxy S21 Fan Edition meegenomen. In de galerijen hieronder zie je de toestellen telkens in de volgorde waarin ze hierboven staan opgesomd, behalve als dit anders is vermeld.

Cameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdagCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera overdag

Dat de foto's van de Google Pixel 7a veel lijken op die van de Pixel 7 en Pixel 6a, zal geen verrassing zijn. De Pixel-look is er een van net wat frisse, maar natuurlijke kleuren, met heldere schaduwen en weinig contrast tussen verschillende delen in de scène. Dat geeft foto's een duidelijk 'hdr-effect', maar zal voor sommigen wat vlak en saai ogen. Samsung doet dat toch anders, als je kijkt naar de opnamen die we met de S21 FE hebben gemaakt. Die zet kleuren over het algemeen een stuk verder aan, wat in vergelijking met de Pixels azuurblauwe luchten, haast neongroen gras en Mediterraans ogende zonsondergangen oplevert. De S21 FE geeft schaduwen bovendien meer contrast mee.

De verschillen tussen de Pixel 7a, Pixel 7 en Pixel 6a zitten hem dus letterlijk en figuurlijk in de details. Je zou denken dat de Pixel 7a met zijn kwart hogere sensorresolutie scherpere foto's aflevert dan de Pixel 7. Het tegenovergestelde is eerder waar, omdat opnamen van de Pixel 7 meer contrast in texturen bevatten, zodat de Pixel 7a-foto's in vergelijking vager ogen. Vermoedelijk door de kleinere sensorpixels bevatten schaduwen bij de Pixel 7a soms daadwerkelijk minder detail, waarbij ruis vaak duidelijker zichtbaar is. Soms is er bij de Pixel 7a zelfs meer ruis te zien dan bij de Pixel 6a in bepaalde delen van de foto, maar de foto's van het nieuwe midrangemodel zijn consistent scherper, met bijvoorbeeld zichtbare grassprietjes of bakstenen in de verte, waar de 6a dan alleen nog een waas laat zien.

In verhouding tot de S21 FE biedt de Pixel 7a soms een betere detailweergave ten koste van duidelijker zichtbare ruis. Net als de andere Pixels is de 7a minder goed in het bewaren van doortekening in highlights dan Samsung. Felle gebieden in de scène die bij de S21 FE nog detail bevatten, worden bij de Pixel 7a sneller helemaal wit. Het onderdrukken van lens- en sensorartefacten (kleurschifting, falsecolourartefacten) is bij de Pixel 7a ook een aandachtspunt, net als bij eerdere Pixel-toestellen het geval was. In contrastrijke overgangen, bijvoorbeeld rondom boomtakken waar de zon doorheen schijnt, zijn bij de Pixel 7a vaker gekleurde randjes of pixels te zien dan bij de S21 FE.

Cameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodusCameratest Google Pixel 7a - Primaire camera nachtmodus

De nachtmodus van de Pixel 7a zou ten opzichte van de Pixel 6a sneller werken en scherpere foto's produceren. Die eerste belofte wordt zeker ingelost. Van de Pixel 6a kreeg ik tijdens de test nogal een lamme arm, omdat het toestel me vaak 5 seconden roerloos stil liet staan. De Pixel 7a was binnen 3 seconden klaar en dat maakt de nachtmodus veel fijner in gebruik. Wat daar ook aan bijdraagt, is de verbeterde interface bij het nieuwe toestel. Net als bij de rest van de Pixel 7-serie is er de mogelijkheid om een belichtingstijd te kiezen en een aftelklokje dat tijdens het maken van de foto concreet aangeeft wanneer hij klaar is. Ten opzichte van de S21 FE waarderen we dat de Pixel 7a na iedere nachtopname niet eerst een paar seconden moet rekenen voordat hij weer klaar is voor een nieuwe foto; tevens is de previewafbeelding bij de Pixel 7a helderder, zodat je veel beter ziet wat er in beeld wordt gebracht.

Als ik de resulterende foto's met elkaar vergelijk, zijn nachtopnamen van de Pixel 7a over het geheel genomen iets scherper dan die van de Pixel 6a. Wel wordt het voordeel van de nieuwe Pixel kleiner naar mate de scène donkerder wordt, zodat de Pixel 7a in de donkerste schaduwen niet meer detail laat zien dan de 6a. Gelet op het verschil in belichtingstijd kun je dat toch als winst zien. De Pixel 7, die een vergelijkbare tijd neemt voor nachtfoto's als de Pixel 7a, verzamelt regelmatig duidelijk meer detail in schaduwen. Opnamen van de Pixel 7 zien er bovendien een stuk minder korrelig uit. Net als overdag zet de Pixel 7 het contrast in details wat verder aan dan de 7a, en ook dat maakt dat de nachtfoto's van het duurdere toestel er scherper uitzien.

Ook in vergelijking met de S21 FE zijn op de foto's van de Pixel 7a meer spikkeltjes te zien, vooral op de donkerste opnamen en aan de randen van het beeld. Google zou misschien wat meer ruisonderdrukking mogen toepassen op de foto's van de Pixel 7a, hoewel Samsung daarin misschien juist wat te ver gaat. Bij de S21 FE zien schaduwen er vaak een beetje groezelig, kunstmatig gladgestreken uit. Het Samsung-toestel kiest over het algemeen voor een helderdere belichting van schaduwen dan de Pixel 7a, waardoor die wat duidelijker worden weergegeven. Net als overdag zijn de kleuren expressiever en weet Samsung het detail in kleine felle highlights beter te bewaren, waarbij de S21 FE minder halo-effecten laat zien tussen heldere en donkere delen in de foto. Op het gebied van de witbalans doen de Pixels het niet opvallend beter of slechter. Ook de Pixel 7a en consorten kunnen zich daar een klein beetje in verslikken wanneer het moeilijk wordt, al leverde het trio in onze test nooit echt lelijke foto's.

Cameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - UltragroothoekcameraCameratest Google Pixel 7a - Ultragroothoekcamera

De tweede camera van de Pixel 7 is meer een 'beetjewide' dan een 'ultrawide', maar bij de Pixel 7a heeft de ultragroothoekcamera daadwerkelijk een veel bredere beeldhoek. Dat is al te zien in de camera-app: bij de Pixel 7 wissel je van '1x' naar '0,7x', waar de Pixel 7a de keus voor '0,5x' geeft. Dat veel grotere verschil in perspectief tussen de ultragroothoekcamera en hoofdcamera bij de Pixel 7a is wat mij betreft een belangrijk voordeel van deze camera boven die op de Pixel 7.

De verdere kwaliteit van de ultragroothoekcamera is bij de Pixel 7a bovendien goed. De kleuren en beeldverwerking van de camera zijn goed afgestemd op die van de hoofdcamera, wat ook geldt voor de andere Pixel-toestellen. Het dynamisch bereik blijft overeind in lastige tegenlichtscènes waar we het toestel mee hebben geconfronteerd, en de detailweergave is prima. Daarin doet de Pixel 7a het nauwelijks slechter dan de Pixel 7, die bijna evenveel sensorpixels verdeelt over een kleinere beeldhoek. In vergelijking met de S21 FE, die is voorzien van een ultragroothoekcamera met ongeveer even grote beeldhoek als de Pixel 7a, is de detailweergave van het Pixel-toestel zelfs nog iets beter, al weet de S21 FE ruis beter te onderdrukken. Alleen nachtopnamen met de ultragroothoekcamera zijn bij de Pixel 7a minder geslaagd. Hoewel ze een stuk helderder zijn dan die van de S21 FE en ook niet zo'n overduidelijke vignettering in de hoeken hebben, is er zoveel ruis te zien dat het zelfs op klein formaat duidelijk opvalt. Googles nachtmodus lijkt de hardware van de Pixel 7a hier een beetje te overvragen.

Cameratest Google Pixel 7a - 2x inzoomenCameratest Google Pixel 7a - 2x inzoomenCameratest Google Pixel 7a - 2x inzoomenCameratest Google Pixel 7a - 2x inzoomen

2x inzoomen met alle toestellen

Super Res Zoom is de naam die Google geeft aan zijn techniek om scherpere ingezoomde foto's te maken zonder een camera die optisch vergroot. Vergelijkbaar met hdr-opnamen worden 'stiekem' meerdere foto's gemaakt als je afdrukt; bij Super Res Zoom zijn dat geen foto's met verschillende belichting, maar afbeeldingen met een iets verschillend perspectief. Daaruit kan de telefoon een eindresultaat destilleren dat meer detail bevat dan iets wat simpelweg digitaal is opgeblazen. Die berekening kost wel enige moeite, en dat merk je bij de Pixel 7a (en andere Pixels) doordat de tijd tussen opnamen toeneemt wanneer je gaat inzoomen.

Google is inmiddels niet de enige fabrikant die dat soort tactieken gebruikt, maar Super Res Zoom is nog steeds wel een van de meer succesvolle implementaties van dit idee, te oordelen naar de resultaten die de Pixel 7a boekt als je 2x inzoomt. De foto's zijn uiteraard niet zo scherp als een normale opname, maar kunnen met een beetje goede wil doorgaan voor iets dat een aparte telecamera heeft gemaakt. In vergelijking met de Pixel 6a oogt de foto van de Pixel 7a scherper en minder artificieel, al valt het mindere contrast in texturen bij de Pixel 7a in deze opnamen nog meer op. In vergelijking met de Pixel 7 oogt het beeld van de Pixel 7a daardoor vager, hoewel er bij nadere beschouwing niet minder daadwerkelijke detail in de foto's zit.

Cameratest Google Pixel 7a - 3x inzoomenCameratest Google Pixel 7a - 3x inzoomenCameratest Google Pixel 7a - 3x inzoomenCameratest Google Pixel 7a - 3x inzoomen

3x inzoomen met alle toestellen

Bij tweemaal inzoomen ziet het beeld van de Galaxy S21 FE er een stuk vager uit dan dat van de Pixel 7a. Voor 3x en meer inzoomen heeft de concurrent daarentegen een echte telecamera, terwijl de beperkingen van Super Res Zoom bij de Pixel 7a op deze vergroting duidelijk zichtbaar beginnen te worden.

Cameratest Google Pixel 7a - 5x inzoomen en closeup, naast de Pixel 7 ProCameratest Google Pixel 7a - 5x inzoomen en closeup, naast de Pixel 7 ProCameratest Google Pixel 7a - 5x inzoomen en closeup, naast de Pixel 7 ProCameratest Google Pixel 7a - 5x inzoomen en closeup, naast de Pixel 7 Pro

5x inzoomen en closeup met de Pixel 7a, in vergelijking met de Pixel 7 Pro (rechts)

Verder dan 3x inzoomen, maximaal 8x is mogelijk, levert bij de Pixel 7a geen goede resultaten meer op, maar dat geldt evengoed voor de Pixel 7. Ver inzoomen zonder groot kwaliteitsverlies is natuurlijk wel iets wat de Pixel 7 Pro goed kan, met zijn 5x telecamera met periscopische lens. Ook als je mooie close-ups van dichtbij wil kunnen maken, hoef je de Pixel 7a (of 7) niet te kopen, gelet op het gebrek aan variabele focus op de ultragroothoekcamera of een aparte macrocamera, die veel midrangesmartphones tegenwoordig wel hebben.

Cameratest Google Pixel 7a - FrontcameraCameratest Google Pixel 7a - FrontcameraCameratest Google Pixel 7a - FrontcameraCameratest Google Pixel 7a - Frontcamera

Pixel-toestellen staan over het algemeen bekend om hun uitstekende achtercamera, maar de frontcamera is vaak wat minder geslaagd. De Pixel 7a weet die trend niet te doorbreken. Net als bij de Pixel 7 is de foto niet zo scherp en een stuk ruiziger, dan de afbeelding die de Galaxy S21 FE produceert. De foto's van de Pixel-toestellen zien er bovendien een beetje paarsig uit. Wel lijkt het dynamisch bereik iets beter bij de Pixel 7a dan bij de S21 FE, waarbij een groter deel van de lucht wit uitslaat. De Pixel 7 doet dit nog iets beter.

  • Pixel 7a
  • Pixel 6a
  • Pixel 7
  • Galaxy S21 FE

Video's kunnen met de Pixel 7a worden gemaakt met 4k en 60fps met de hoofdcamera en 4k en 30fps met de overige camera's. 10-bit HDR, zoals bij de Pixel 7, wordt niet ondersteund. De Pixel 7 biedt ook 4k/60fps op de frontcamera, maar er zijn toestellen, zelfs hele dure, die met de camera aan de voorkant beperkt blijven tot 1080p/30fps. We hebben enkele testfilmpjes geschoten met de hoofdcamera van alle toestellen in 4k met 30fps. Opnamen van de Pixel 7a bevatten iets minder ruis, maar ook iets minder detail dan die van de Pixel 7. De Pixel 6a doet het zeker in lastige lichtomstandigheden duidelijk slechter als het op detail en ruis aankomt. Geen enkele Pixel kan op tegen de Galaxy S21 FE, die vooral in de tegenlichtscène en nachtscène veel helderdere beelden produceert.

Software: Android 13

Evenals de Pixel 7 en Pixel 7 Pro is de Pixel 7a voorzien van de op dit moment nieuwste versie van Android, versie 13. Als Pixel-gebruiker zit je op de eerste rang als het op nieuwe software aankomt: updates komen vaak sneller dan bij de toestellen van andere fabrikanten. Ze blijven ook lekker lang doorlopen. Google belooft voor de Pixel 7a vijf jaar beveiligingsupdates, naast drie Android-versie-updates. Dat laatste is marktconform, maar minder dan de vier versie-updates die Samsung tegenwoordig belooft op zelfs goedkopere toestellen, zoals de A34 en A54.

Grappig is dat Pixel-toestellen ook een ideale keuze zijn voor wie een andere versie van Android wil draaien, inclusief varianten waar juist zoveel mogelijk Google-apps en functies zijn uitgehaald. De bootloader is ook bij de Pixel 7a eenvoudig te ontgrendelen, zodat je een ander OS kunt installeren. Voor eerdere Pixel-toestellen is er een uitgebreid aanbod van custom roms, dus een goede kans dat dat bij de Pixel 7a weer zo zal zijn.

Android 13 op de Google Pixel 7aAndroid 13 op de Google Pixel 7aAndroid 13 op de Google Pixel 7aAndroid 13 op de Google Pixel 7aAndroid 13 op de Google Pixel 7aAndroid 13 op de Google Pixel 7aAndroid 13 op de Google Pixel 7aAndroid 13 op de Google Pixel 7a

Onderscheidend aan de versie van Android die standaard op de Pixel 7a en andere Pixel-toestellen staat, is dat er aan de interface geen fabrikantspecifieke skin is toegevoegd. De standaard Material You-interface, die werd geïntroduceerd met Android 12, is er een van ronde hoeken, relatief veel lege ruimte, en een kleurenschema van zachte pasteltinten dat zich automatisch aanpast op je wallpaper. Het design oogt consistenter en strakker dan de software van veel andere fabrikanten. De interface draait bovendien erg vloeiend, zonder framedrops en gestotter. Fijn is dat de Pixel 7a niet wordt geleverd met een overdaad aan extra apps, zoals bij de concurrentie. Sommige fabrikantspecifieke apps op die telefoons kunnen misschien nuttige functionaliteit toevoegen, maar andere zijn vooral een duplicaat voor de apps die Google ook al meelevert. Bovendien komen we bij andere telefoons vaker wel dan niet pure reclame tegen bij de eerste start, bijvoorbeeld een voorgeïnstalleerde Facebook-app of snelkoppelingen naar Booking of Netflix. In het ergste geval kan die meegeleverde bloatware niet eens worden gede-installeerd. Niets van dat alles bij de Pixel 7a, en dat is een verademing.

Ten opzichte van een generieke versie van Android, beschikt de software op de Pixel 7a wel degelijk over extra functies, die over het algemeen goed zijn geïntegreerd in de rest van het OS. De Pixel Tips-app die op het toestel staat maakt een aantal van de extra functies inzichtelijk. Vanuit de fotogalerij kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de functie 'Photo Unblur' die bewogen foto's verscherpt, wat in sommige gevallen aardig werkt, terwijl Magic Eraser ongewenste objecten kan verwijderen uit je opnamen. Via het instellingenmenu is de optie 'Clear Calling' beschikbaar, die achtergrondruis verwijdert tijdens telefoongesprekken, zowel aan jouw kant als voor de tegenpartij.

Jammer genoeg zijn sommige extra Pixel-functies niet in het Nederlands beschikbaar. Dat zijn bijvoorbeeld de verbeterde spraakherkenningsfunctie Voice Typing, waarmee je ook emoji kunt typen door tegen de telefoon te praten, of Direct My Call, waarmee keuzemenu's aan de telefoon worden omgezet in leesbare tekst. Wat dat betreft had Google op de I/O-conferentie niks nieuws te melden.

Hardware: Tensor G2

Google Tensor G2
Cpu 2 x Cortex X1,
2,85GHz
2 x Cortex A78,
2,35GHz
4 x Cortex A55,
1,8GHz
Gpu Mali G710-MP7
Connectiviteit Samsung 5300b
5G, Wi-Fi 6E, BT5.3
Procedé Samsung 5nm

De Pixel 7a wordt aangedreven door de Tensor G2-soc die Google in samenwerking met Samsung ontwierp. Dat is precies dezelfde chip als in de high-end Pixel 7 en 7 Pro. Google legt erg de nadruk op de geïntegreerde Tensor-processingunit voor machinelearningtaken, die slimme functies van de Pixel-toestellen, zoals Magic Eraser, Super Res Zoom, stemherkenning voor Google Assistant en Photo Unblur mogelijk zou maken. Het is een leuk verhaal, maar andere chipontwerpers integreren tegenwoordig ook een dergelijke AI-coprocessor in hun smartphonesocs, en functies als Magic Eraser zijn tegenwoordig ook beschikbaar op oudere Pixel-telefoons zonder Tensor-soc.

De Tensor-processingunit is dus niet zo bijzonder als die door Google wordt gepresenteerd, en op andere onderdelen zoals de cpu en de gpu komt de Tensor G2 niet uit de verf in vergelijking met smartphonesocs die in andere high-end toestellen worden gebruikt. De Tensor G2 wordt gefabriceerd op een enigszins verouderd 5nm-procedé, en het ontwerp van de cpu-kernen en gpu loopt een paar generaties achter. Met een schuin oog kijkend naar benchmarks als 3DMark, GFXBench en Geekbench, betekent dat dat de theoretische prestaties flink lager uitvallen dan de beste Qualcomm-, Apple- en MediaTek-socs van 2022 en 2023.

De Tensor G2 past de high-end Pixel-telefoons dus niet zo goed, maar in de goedkopere Pixel 7a is hij een stuk beter op zijn plaats. Voor om en nabij 500 euro is het mogelijk om een smartphone te kopen met een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1(+) of een andere soc die beter presteert dan de Tensor G2, maar in dit prijssegment worden er ook nog veel telefoons uitgerust met de oudere Snapdragon 888 of een moderne midrangesoc. Tegen die concurrentie is de Tensor G2 wel goed opgewassen.

Ten opzichte van de Tensor G1 in de Pixel 6a biedt de Tensor G2 niet veel betere piekprestaties, maar wel heeft de nieuwe chip een stuk minder last van throttling, het teruglopen van de prestaties bij langdurige belasting. Veel smartphones hebben daar tot op zekere hoogte last van, maar de Tensor G1-toestellen maakten het wel heel bont. In de 3DMark Wild Life Stress Test, waarbij het toestel twintig keer achter elkaar dezelfde benchmark afwerkt, boet de Pixel 6a op termijn bijna de helft in op de prestaties. De Pixel 7a doet dit, net als andere Tensor G2-toestellen, een stuk beter.

3DMark Wild Life Unlimited Stress Test - Stabiliteit
Smartphone Cpu/soc Gemiddelde stabiliteit in % (hoger is beter)
OPPO Reno8 Pro Dimensity 8100-MAX
99,7
OnePlus 10T Snapdragon 8+ Gen 1
90,4
Google Pixel 7 Tensor G2
75,1
Google Pixel 7a Tensor G2
71,8
Samsung Galaxy S22 Exynos 2200
68,8
OPPO Find X5 Snapdragon 888
56,8
Samsung Galaxy S21 FE Snapdragon 888
55,0
Google Pixel 6a Tensor
52,7
Poco F4 GT Snapdragon 8 Gen 1
49,8

De Tensor G2 is ten opzichte van de Tensor G1 ook voorzien van een nieuw Samsung 5300b 5G-modem. We zagen vorig jaar geen duidelijk verschil in de kwaliteit van de ontvangst tussen de Pixel 7 en de Pixel 6 met het oudere modem. Wel bleek het nieuwe 5G-modem zuiniger in onze accubenchmarks, een verbetering die ook weer terugkomt bij de Pixel 7a. Op de volgende pagina lees je daar meer over.

Op het vlak van connectiviteit biedt de Pixel 7a verder ondersteuning voor Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3 en NFC, maar extraatjes zoals een ultrawidebandchip, FM-radio of infraroodblaster zitten er niet op. De USB-poort is een snel 3.0-exemplaar, net zoals bij de duurdere Pixel-telefoons, maar hij ondersteunt geen video-out.

De Google Pixel 7a is voorzien van 8GB werkgeheugen, net zoals de Pixel 7. De Pixel 6a had nog 6GB ram. Dat maakt de Pixel 7a wat toekomstbestendiger als je veel multitaskt of grote apps open hebt staan. In tegenstelling tot bij de Pixel 7 is er van de Pixel 7a geen variant met 256GB opslag. Het is te hopen dat je aan 128GB genoeg hebt, want een microSD-kaartje past er niet in. Het simlaatje biedt ruimte aan maar één simkaart, net zoals bij de hele Pixel 6- en Pixel 7-serie. Dualsim wordt ondersteund door een e-sim.

Haptiek en geluid

Google Pixel 7aNet als overige Pixel 6- en Pixel 7-toestellen beschikt de Pixel 7a over stereospeakers. De klank is prima, vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S21 FE die we voor de test beschikbaar hadden, en de toestellen gaan ook ongeveer even hard. Duurdere toptelefoons hebben soms nog wat meer bas of meer ruimtelijkheid in het geluid. Op hoge volumes kan de plastic achterkant een klein beetje gaan resoneren.

In de Pixel 7a zit ook weer een fijne trilmotor die niet alleen hard genoeg trilt, maar ook de nauwkeurige scherpe tikjes geeft waaraan je een luxe trilmotor herkent. De optische vingerafdruklezer is geïntegreerd in het scherm op ongeveer een derde van de hoogte van het paneel. Wat mij betreft een fijnere locatie dan vlak boven de onderrand, waar hij bij sommige andere toestellen zit geplaatst. Ik ervoer geen problemen met de snelheid of effectiviteit van de scanner tijdens de test, waar Pixel-toestellen van de afgelopen jaren wel wat problemen mee hebben gehad. Voor sneller ontgrendelen ondersteunt de Pixel 7a net als andere Pixel 7-toestellen gezichtsherkenning. Die werkt op basis van de frontcamera en is daarmee niet zo goed of veilig als de Face ID-gezichtsherkenning op basis van infraroodlicht op Apple iPhones. Je kunt hem bij de Pixel 7a bijvoorbeeld niet gebruiken om betalingen mee te verrichten en in het pikkedonker werkt hij ook niet.

Accuduur en opladen

Hoewel de behuizing van de Pixel 7a iets groter is dan die van de Pixel 6a, is de accucapaciteit niet gegroeid. De verschillen tussen beide toestellen zijn evengoed miniem, met een 4385mAh-accu bij de Pixel 7a en een 4410mAh-exemplaar bij de Pixel 6a. De Pixel 7 heeft nog een iets kleinere accu van 4355mAh.

We draaien standaard drie accutests. Bij de browsetest met wifi en 4G laten we Android-smartphones in de Chrome-browser over webpagina's scrollen die op onze lokale server staan. We noteren na hoeveel minuten de telefoon uitvalt. In de videotest zetten we smartphones ook op vliegtuigmodus bij dezelfde helderheid en laten we ze een specifieke video herhaaldelijk afspelen. Toestellen met oledscherm zijn hierbij in het voordeel, want een video bevat vaak veel donkere delen en de pixels kunnen op een oledscherm uitgezet worden.

  • Browesetest Wifi
  • Browsetest 4G
  • Videotest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy A54 5.000mAh Exynos 1380
17u6m
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 4.980mAh Dimensity 1080 (MT6877V)
15u45m
Google Pixel 7 4.355mAh Tensor G2
13u54m
Google Pixel 7a 4.385mAh Tensor G2
13u12m
Realme GT Neo 3 150W 4.500mAh Dimensity 8100
12u45m
Xiaomi 12T Pro 5.000mAh Snapdragon 8+ Gen 1
12u39m
Google Pixel 6a 4.410mAh Tensor
12u35m
Sony Xperia 5 III 4.500mAh Snapdragon 888
12u27m
OPPO Reno8 Pro 4.500mAh Dimensity 8100-MAX
11u52m
OnePlus 10T 4.800mAh Snapdragon 8+ Gen 1
11u52m
Xiaomi 12T 5.000mAh Dimensity 8100 Ultra
11u42m
Google Pixel 6 Pro 5.003mAh Tensor
11u16m
Samsung Galaxy S22 3.700mAh Exynos 2200
10u56m
Poco F4 GT 4.700mAh Snapdragon 8 Gen 1
10u45m
OPPO Find X5 4.800mAh Snapdragon 888
10u35m
Samsung Galaxy S21 FE 4.500mAh Snapdragon 888
10u26m
Motorola Edge 30 Fusion 4.400mAh Snapdragon 888+
10u25m
ASUS Zenfone 8 4.000mAh Snapdragon 888
10u15m
Motorola Edge 30 Pro 4.800mAh Snapdragon 8 Gen 1
9u20m
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy A54 5.000mAh Exynos 1380
15u20m
Realme GT Neo 3 150W 4.500mAh Dimensity 8100
13u32m
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 4.980mAh Dimensity 1080 (MT6877V)
13u30m
Xiaomi 12T 5.000mAh Dimensity 8100 Ultra
13u
OnePlus 10T 4.800mAh Snapdragon 8+ Gen 1
12u49m
Xiaomi 12T Pro 5.000mAh Snapdragon 8+ Gen 1
11u41m
Motorola Edge 30 Pro 4.800mAh Snapdragon 8 Gen 1
11u33m
OPPO Reno8 Pro 4.500mAh Dimensity 8100-MAX
11u27m
Google Pixel 7 4.355mAh Tensor G2
11u12m
Google Pixel 7a 4.385mAh Tensor G2
11u7m
Poco F4 GT 4.700mAh Snapdragon 8 Gen 1
10u41m
Sony Xperia 5 III 4.500mAh Snapdragon 888
10u41m
OPPO Find X5 4.800mAh Snapdragon 888
10u17m
Google Pixel 6a 4.410mAh Tensor
10u3m
Samsung Galaxy S21 FE 4.500mAh Snapdragon 888
9u53m
Motorola Edge 30 Fusion 4.400mAh Snapdragon 888+
9u40m
Samsung Galaxy S22 3.700mAh Exynos 2200
9u35m
Google Pixel 6 Pro 5.003mAh Tensor
8u38m
ASUS Zenfone 8 4.000mAh Snapdragon 888
8u16m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus 10T 4.800mAh Snapdragon 8+ Gen 1
1d30m
Google Pixel 7a 4.385mAh Tensor G2
23u38m
Samsung Galaxy A54 5.000mAh Exynos 1380
23u11m
Google Pixel 7 4.355mAh Tensor G2
22u36m
Xiaomi 12T Pro 5.000mAh Snapdragon 8+ Gen 1
21u20m
OPPO Find X5 4.800mAh Snapdragon 888
21u7m
Realme GT Neo 3 150W 4.500mAh Dimensity 8100
21u
Google Pixel 6 Pro 5.003mAh Tensor
20u12m
Sony Xperia 5 III 4.500mAh Snapdragon 888
18u45m
Xiaomi 12T 5.000mAh Dimensity 8100 Ultra
18u40m
Google Pixel 6a 4.410mAh Tensor
18u18m
OPPO Reno8 Pro 4.500mAh Dimensity 8100-MAX
17u47m
ASUS Zenfone 8 4.000mAh Snapdragon 888
17u41m
Poco F4 GT 4.700mAh Snapdragon 8 Gen 1
17u37m
Motorola Edge 30 Fusion 4.400mAh Snapdragon 888+
17u24m
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 4.980mAh Dimensity 1080 (MT6877V)
17u12m
Samsung Galaxy S21 FE 4.500mAh Snapdragon 888
16u58m
Samsung Galaxy S22 3.700mAh Exynos 2200
16u27m
Motorola Edge 30 Pro 4.800mAh Snapdragon 8 Gen 1
16u4m

Na het draaien van de eerste accutests op de Pixel 7a, dachten we eerst dat het goedkopere toestel in het voordeel was op de Pixel 7. Vermoedelijk heeft Google de afgelopen maanden gewerkt aan het verbeteren van de efficiëntie: toen we de beide browsetests opnieuw draaiden op het duurdere model, voorzien van de laatste software-updates, scoorde de Pixel 7 ineens een stuk beter. Daarmee is de accuduur van de Pixel 7a en Pixel 7 nu zeer vergelijkbaar. In alle drie de tests presteren de toestellen binnen vijf procent van elkaar.

Ten opzichte van de Pixel 6a heeft de Pixel 7a een wat betere accuduur, maar het verschil is niet enorm. De resultaten van de 4G-browsetest laten zien dat de efficiëntie van het modem is verbeterd, want daarin loopt de Pixel 7a iets uit op de voorganger, ten opzichte van het verschil in de wifibrowsetest. Ten opzichte van de concurrentie lijkt het modem niet een van de zuinigste. Terwijl de Pixel 7a in de wifibrowsetest richting het bovenste deel van de grafiek eindigt, en in de videotest zelfs de op een na beste score neerzet, doet hij het in de 4G-browsetest niet beter dan gemiddeld. Gemiddeld genomen over de drie accutests, heeft de Pixel 7a daarmee evengoed een prima accuduur voor een smartphone voor dit bedrag.

Opladen

Het kartonnen doosje van de Pixel 7a laat rondom het toestel geen millimeter ruimte. Net zoals bij overige Pixel 6- en Pixel 7-toestellen wordt er geen oplader meegeleverd. Wel zit in de doos een simprikker, een kabeltje van USB-C naar USB-C en de 'Quick Switch Adapter', die sinds de eerste Pixel standaard wordt meegeleverd bij Google-telefoons. Het verloopstukje van USB-C naar USB-A is bedoeld om je nieuwe Pixel bekabeld aan te sluiten op een oude telefoon, zodat bestanden snel kunnen worden overgezet. De adapter kan natuurlijk ook voor andere doeleinden worden gebruikt.

Een functie die de duurdere Pixel-toestellen van de afgelopen jaren ook al hadden, maar oudere a-serie-modellen zoals de Pixel 6a niet, is draadloos laden. Dat verandert met de Pixel 7a, die zonder kabel oplaadt met maximaal 7,5W. Het is een prettig extraatje en in het midrangesegment een onderscheidende feature: je ziet het vooral bij oude topmodellen die naar dit prijspunt zijn gedaald, maar vaak niet bij nieuwe toestellen die voor om en nabij de 500 euro worden geïntroduceerd.

  • Procent vol na 30 minuten
  • Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Maximaal vermogen snelladen bedraad Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
OnePlus 10T 4.800mAh 160W
100
Realme GT Neo 3 150W 4.500mAh 150W
100
Poco F4 GT 4.700mAh 120W
100
Xiaomi 12T Pro 5.000mAh 120W
99
Xiaomi 12T 5.000mAh 120W
99
OPPO Find X5 4.800mAh 80W
94
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 4.980mAh 120W
93
OPPO Reno8 Pro 4.500mAh 80W
90
Motorola Edge 30 Fusion 4.400mAh 68W
72
ASUS Zenfone 8 4.000mAh 30W
56
Motorola Edge 30 Pro 4.800mAh 68W
55
Samsung Galaxy S22 3.700mAh 25W
53
Samsung Galaxy A54 5.000mAh 25W
52
Samsung Galaxy S21 FE 4.500mAh 25W
48
Sony Xperia 5 III 4.500mAh 30W
48
Google Pixel 7 4.355mAh 30W
46
Google Pixel 6a 4.410mAh 18W
42
Google Pixel 7a 4.385mAh 18W
41
Google Pixel 6 Pro 5.003mAh 30W
28
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Maximaal vermogen snelladen bedraad Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
Poco F4 GT 4.700mAh 120W
19m
Realme GT Neo 3 150W 4.500mAh 150W
22m
OnePlus 10T 4.800mAh 160W
27m
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 4.980mAh 120W
34m
Xiaomi 12T Pro 5.000mAh 120W
39m
OPPO Find X5 4.800mAh 80W
39m
Xiaomi 12T 5.000mAh 120W
41m
OPPO Reno8 Pro 4.500mAh 80W
48m
Motorola Edge 30 Fusion 4.400mAh 68W
1u10m
Samsung Galaxy A54 5.000mAh 25W
1u27m
Motorola Edge 30 Pro 4.800mAh 68W
1u29m
Samsung Galaxy S21 FE 4.500mAh 25W
1u40m
ASUS Zenfone 8 4.000mAh 30W
1u42m
Samsung Galaxy S22 3.700mAh 25W
1u42m
Google Pixel 7 4.355mAh 30W
1u56m
Google Pixel 6a 4.410mAh 18W
2u1m
Google Pixel 7a 4.385mAh 18W
2u4m
Sony Xperia 5 III 4.500mAh 30W
2u7m
Google Pixel 6 Pro 5.003mAh 30W
2u15m

Waar Google bij de Pixel 7a helaas niets aan heeft gedaan, is het ergerniswekkend trage opladen via de kabel. Dat gaat nog altijd met een maximum van 18W, terwijl Chinese fabrikanten zonder blikken of blozen 120W-laden beloven op hun gelijk geprijsde telefoons.

Normaal gesproken checken we de laadsnelheid van een smartphone met de meegeleverde oplader, maar bij de Pixel 7a hebben we vanwege het gebrek daaraan een Samsung 45W-lader gebruikt. Bij het inpluggen meldt de Pixel-telefoon trots dat hij 'snel oplaadt', een mededeling die gelet op de daadwerkelijke laadsnelheid vooral op de lachspieren werkt. Vanaf leeg staat er na 30 minuten laden weer 41 procent op de meter, waar drie concurrenten dan al helemaal zijn opgeladen en nog eens vijf andere modellen binnen die tijd tot 90 procent of meer komen. Om de Pixel 7a helemaal op te laden, moet je zeker veel geduld hebben: het duurt meer dan twee uur. Dat is niet meer van deze tijd.

Conclusie

De Google Pixel a-serie begon ooit met telefoons met midrangecomponenten en een midrangeprijs, terwijl Pixels zonder letter waren voorzien van high-end specificaties en duidelijk meer kostten. Vorig jaar concludeerden we al dat de Pixel 6a zich nauwelijks nog onderscheidde van de Pixel 6; de verschillen tussen de Pixel 7a en Pixel 7 zijn nog kleiner. Dat geldt niet alleen voor de specificaties en eigenschappen, maar helaas ook voor de prijs. Net als de Pixel 7 kost de 7a meer dan 500 euro, wat het minder interessant maakt dat de 7a in haast alle opzichten beter is dan de 6a; het oude toestel is nu immers bijna een derde goedkoper.

De Pixel 7a heeft een relatief compacte behuizing die prettig in de hand ligt en iets minder luxe is afgewerkt dan die van de Pixel 7. Prettig is de aanwezigheid van een IP-rating voor waterbestendigheid. Het scherm aan de voorkant is iets kleiner dan bij de Pixel 7, maar ondersteunt bij de Pixel 7a dezelfde 90Hz-refreshrate. Dat is iets lager dan bij veel andere telefoons in deze prijsklasse, maar met zijn uitstekende kleurweergave en zeer hoge piekhelderheid maakt de Pixel 7a dat weer goed. Het scherm gaat zelfs feller dan dat van de Pixel 7.

Op cameragebied voorziet Google de Pixel 7a net als zijn duurdere broers van zijn fijne camera-app met goede beeldverwerking. De sensor voor de hoofdcamera is ten opzichte van de Pixel 6a flink groter en telt vier keer zoveel pixels, waarmee foto's een stuk scherper zijn en nachtfotografie veel sneller gaat. De Pixel 7 heeft nog een grotere sensor, en dat zie je doordat de Pixel 7a wat meer last heeft van ruis. Waar de Pixel 7a het wat mij betreft beter doet dan de Pixel 7, is de ultragroothoekcamera: die heeft een veel bredere beeldhoek, waarmee er een duidelijker verschil in perspectief zit tussen de twee camera's. Jammer is het gebrek aan een goede macrofunctie. De Pixel 7a heeft voor een toestel in deze prijsklasse een bovengemiddelde zoomfunctie dankzij Googles slimme digitale zoom, maar om echt ver in te zoomen, heb je nog steeds een duurder toestel nodig.

De Pixel 7a draait Android 13 zonder verdere opsmuk, maar met een paar aardige Pixel-extraatjes. De interface ziet er strak uit en voelt vloeiend aan, waarbij Google lange updates belooft en de customromondersteuning voor bepaalde mensen ook een voordeel zal zijn. Het geheel wordt aangedreven door de Tensor G2-soc, dezelfde als die in de Pixel 7 en 7 Pro. In het duurdere segment is die chip niet helemaal op zijn plaats, maar voor ongeveer vijfhonderd euro komt hij goed mee. De accuduur is zeer vergelijkbaar met die van de Pixel 7, en daarmee gemiddeld tot bovengemiddeld ten opzichte van andere smartphones voor dit bedrag. Fijn is dat de Pixel 7a in tegenstelling tot zijn voorganger draadloos laden ondersteunt. Niet zo fijn is dat het opladen via de kabel tergend traag gaat als je het vergelijkt met de Chinese concurrentie.

Gelet op de specificaties maar ook op de prijs, is de Google Pixel 7a in haast niets nog een middenklasser. Ook voor ongeveer 500 euro zijn de specificaties en testresultaten over het geheel genomen erg goed; daarom belonen we hem met een Excellent Choice-award. Dat is wel een award met een asterisk: het zal afhangen van het prijsverloop in vergelijking met de Pixel 7, in hoeverre het nieuwe a-toestel de komende maanden interessant blijft. Op het moment van schrijven is de Pixel 7 slechts 50 euro duurder, wat die in combinatie met de specifieke voordelen die de Pixel 7 nog wel heeft, voor sommige mensen al interessanter zal maken. We zagen de Pixel 6a na zijn introductie sneller in prijs dalen dan de Pixel 7 in dezelfde periode, en bovendien was hij op bepaalde momenten scherper afgeprijsd. Het is te hopen dat dat voor de Pixel 7a weer zal gelden.

Reacties (101)

101
101
44
4
0
38
Wijzig sortering
Ondanks de negatieve punten (oa belachelijk traag laden), wordt dit de volgende telefoon om 1 reden: updatebeleid. Deze telefoon ga ik 5 jaar kunnen gebruiken mét frequente security updates.
Mijn Poco F3 zal binnenkort de berg e-waste vergroten, omdat Xiaomi/Poco geen security updates meer zal uitbrengen. De telefoon werkt nog prima. Custom ROMs werken wel, maar sommige bank-apps niet (foutmelding zegt "root", maar ik had niet geroot, enkel "bootloader unlocked"). Dus dan stopt het custom ROM verhaal wel.
Nu wachten op Black Friday :).
er zijn toestellen die voor minder ook 5 jaar updates hebben, poco heeft nu 3 jaar dat is niet veel
Welke toestellen van +/- €500 krijgen 5 jaar security updates?
alle mi toestellen bv de mi 11t en 12 t pro die ruim onder de 500 zitten
samsung A serie
11T (€350) werd gelanceerd 2021/10, dus nog security updates tot 2024/10 - nu dus nog 1 jaar support
11T Pro (€420) werd gelanceerd 2021/10, dus nog security updates tot 2024/10 - nu dus nog 1 jaar support
12T (€490) werd gelanceerd 2022/10, dus nog security updates tot 2025/10 - nu dus nog 2 jaar support
12T Pro (€550) werd gelanceerd 2022/10, dus nog security updates tot 2025/10 - nu dus nog 2 jaar support

Pixel 7a (€500) is gelanceerd 2023/05, dus nog security updates tot 2028/05 - nu dus nog 5 jaar support

Toch wel een groot verschil, niet?
Als je het einde van security updates als "EOL" beschouwd, dan zijn de Xiaomi telefoons plots nogal duur, me dunkt.
klopt niet jij gaat uit van 3 jaar

de 11t zie ik heeft 4 jaar idem 12t, ik meen dat de 13 serie 5 jaar heeft

dus bv de 13 lite en binnenkort de 13t

dat een aantal van deze modellen al paar jaar uit zijn zegt niet zoveel, er is altijd een nieuwe

voor samsung is het volgens mij ook gewoon 5 jaar
De meeste Samsung midrange toestellen doen dat. De A53 en A54 sowieso en die laatste (voor de langste ondersteuning) heb je vanaf ongeveer 400 euro.
Eh? Hoezo werkt je F3 dan niet meer? Zelfs de F2 wordt nog naar MIUI 14 gebracht binnenkort.

Wellicht is er iets anders mis met je toestel.
Poco heeft recent aangekondigd dat de F3 geen updates meer gaat krijgen (dus geen MIUI15 meer),
en dus binnenkort ook geen security updates meer (wat 2 verschillende zaken zijn: OS updates of security updates).
Zonder security updates is een telefoon niet meer veilig en dus onbruikbaar.

Er is dus - vandaag - nog niets mis met mijn F3, maar over enkele maanden wel.
Met wat geluk komt de timing goed uit voor om met Black Friday de 7a aan te schaffen.
Bijzondere kijk op bruikbaar.
Vind je? Als een telefoon niet veilig is vind ik em ook niet bruikbaar - ik heb er tenslotte bank apps, 2fa, e-mail, notities en nog veel meer opstaan wat ik niet kwijt wil. Maar alleen om foto’s te nemen en te bellen werkt het, ja.
Een telefoon is niet instant onveilig zodra je geen update hebt ontvangen.

Gezond verstand blijft bovenaan staan qua veiligheid. Updates helpen een hoop mee, maar vind ik niet essentieel voor de bruikbaarheid van een telefoon.
5 jaar security
3 jaar OS

Dat is best netjes, alleen vraag ik mij af waarom Google alleen 3 OS upgrades geeft terwijl Samsung vaak 4 kan (just nitpicking)
Begint Samsung ook niet vanaf 1 versie lager. Waar je bij Google 13 had beginnen ze vanaf Samsung te tellen vanaf 12
Hangt af wanneer er een toestel uit komt, de S series draaien bij launch de op dat moment nieuwste Android variant, dus dan krijg je nog steeds 1 Android versie meer dan bij Google.
Samsung geeft 4 jaar OS updates en 5 jaar beveiligingsupdates. Persoonlijk vind ik 3 jaar OS updates voor de maker van het OS nog steeds mager.
Poco F3 heeft net de Android 13 update gehad en krijgt nog minimaal een jaar security updates. Dus je kunt nog wel een jaar vooruit.
Zijn genoeg custom roms voor de poco die perfect werken met alle bank apps. Stuur hem maar naar mij op, dan komt het wel goed. Overigens vind ik het niet echt een upgrade, want SoC is niet zoveel beter.
Ik heb LineageOS 20 geflasht op mijn F3 en zowel Payconiq, PingID & Microsoft Intune werkten niet meer.
Daarbij werkt het niet inderdaad. Ik heb op Mijn POCO X3 ArrowOS en PixelOS gehad en die werken out of the box, zonder root.
Ik heb op een Poco F1 die hier nog lag eventjes geprobeerd.
En waarempel: op PixelOS werkt alles wat eerdere op LineageOS niet werkte: PingID, InTune & Payconiq. Hoewel bij beide custom ROMs enkel de bootloader unlocked werd, niets meer (dus geen root).
En YASNAC op de F1/PixelOSgeeft:
- basic integrity: pass
- CTS profile match: pass
- Evaluation type: BASIC

Op mijn F3/MIUI krijg ik wel iets anders:
- basic integrity: pass
- CTS profile match: pass
- Evaluation type: HARDWARE_BACKED

Geen idee wat het verschil is?

[Reactie gewijzigd door Cafe Del Mar op 22 juli 2024 13:24]

Mooi dat het werkt. Zo kan je nog langer genieten van je telefoons. Wat het verschil is weet ik ook niet.
Om LineageOS te flashen heb je ook niet noodzakelijk "root" nodig.
Zeg je nu dat jij ArrowOS en/of PixelOS op uw X3 hebt geflasht en dat PingID/InTune/Payconiq bij u wel werkt?
Want om PixelOS te installeren heb je toch nog steeds de bootloader moeten unlocken?
Ja, alleen bootloader unlocken, verder niks inderdaad.
En het is net op de unlockte bootloader dat bovenvermelde apps dienst weigeren.
Ik heb een aantal bank apps, en gebruik ook NFC enzo. Werkt perfect. Veel ROMS bouwen fixes in voor safetynet, bij Lineage moet je het inderdaad allemaal zelf regelen. Ik zou het dus gewoon proberen, maar er is altijd omheen te werken.

https://play.google.com/s...etynetchecker&hl=en&gl=US
Deze APP geeft een pass bij mij bij alle onderdelen met PixelOS bij mijn X3.

[Reactie gewijzigd door Zenix op 22 juli 2024 13:24]

Het is alleen te hopen dat je nooit last krijgt van malware o.i.d. met je custom rom, want de bank gaat je niets vergoeden als een custom rom op je telefoon installeert.

Lees de kleine lettertjes maar eens...
Root is vaak het probleem, laat dat nou net niet altijd nodig zijn met safetynet en een custom rom.
Voordeel van Xiaomi is dat het:
1. Spotgoedkoop is en betere hardware
2. Custom roms die lang ondersteuning krijgen (bijv. Lineage OS)

MIUI is best goed qua features, waar AOSP vaak de plank mis slaat, echter zijn er weinig updates (al helemaal lak aan security updates) en soms is er een bug die gewoon niet opgelost wordt.

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 22 juli 2024 13:24]

Universal safetynetfix icm. Magisk hide props config zorgt ervoor dat deze melding niet meer verschijnt en alles werkt. Voorwaarde is wel dat je dan genoodzaakt ben om te rooten.

[Reactie gewijzigd door vedercy op 22 juli 2024 13:24]

Poco F3: https://divestos.org/pages/devices#device-alioth

Up-to-date Android 12, hardened, "ungoogled", (backported) kernel security updates. Kun je die e-waste nog een hele tijd voorkomen.

[Reactie gewijzigd door guillaume op 22 juli 2024 13:24]

ik heb de 4a, perfect telefoontje.

Jammer dat deze groter is...
  • 7a | 4a
  • Lengte: 152,4mm |144mm
  • Breedte: 72,9mm | 69,4mm
  • Dikte: 9mm | 8,2mm
https://tweakers.net/pricewatch/compare/1928710;1551516/
Leuk toestel. Goede software(ondersteuning) voor een betaalbare prijs.

Iets wat ik niet begrijp is dat accuduur hier als pluspunt wordt weergegeven, maar dit niet wordt vermeld bij de Galaxy A34 en A54. Dit terwijl de Galaxies volgens de testen een veel betere accu hebben.
Sterker nog: bij de Pixel 7 review wordt zijn 'matige accuduur' juist bij de MINpunten weergegeven. Terwijl deze het in zowel de Browsetest via WiFi áls 4G beter doen dan de 7A.. 8)7

[Reactie gewijzigd door SmiGueL op 22 juli 2024 13:24]

Dat komt omdat de accuduur bij de Pixel 7 nu beter is dan een paar maanden terug bij release, ik vermoed door de software-updates die ze sindsdien hebben doorgevoerd. Zoals ook in de review staat hebben we de accutests voor deze review nog een keer gedraaid op de Pixel 7 en daar kwamen veel betere scores uit.
Niet alleen dat, de batterij houdt zich ook veel beter na een paar weken het toestel te hebben gebruikt. In het begin is de software nog je gedrag aan het analyseren om het een en ander te optimaliseren. Scheelt echt dag en nacht.

Veel reviews van het eerste uur zijn dus totaal niet representatief.
Behalve bij Apple daar is het andersom, die zorgen dat in het begin de accuduur perfect is voor de reviews
Ah duidelijk. Overheen gelezen.
Bedankt voor je reply. :)
Mijn 4a werkt nog steeds perfect. Super fijne telefoon.
Maar voor € 500+ denk ik in deze tijden nog niet eens aan een nieuwe telefoon. Eerst deze maar eens helemaal op maken.
Hier ook een Pixel 4a. Helemaal in het begin in DE gekocht. Vind het nog altijd een geweldig toestel (prijs/vloeiende software/formaat/camera). Ik overwoog een Pixel 7a als vervanger maar twijfelde vanwege het formaat wat al bekend was. Nu met deze prijs er ook nog eens bij: dan laat maar.

Ik zou er best wat geld voor over hebben als de 4a vanuit Google langer ondersteund zou worden. Nu is het meen ik na augustus afgelopen. Custom rom wil ik liever niet en een toestel wat meer dan ca. 3 maanden geen updates heeft gehad ook niet.

Begrijp niet wat er zo moeilijk aan is om een toestel van maximaal 15cm lang en midrage specs uit te brengen met goede ondersteuning. En die langwerpige schermen vind ik ook totaal zinloos, heb dan liever wat meer breedte, daar heb je bij telefoon rechtop houden veel meer aan.
Ik heb zelf nog een pixel 3a XL. Doet het ook nog meer dan prima. Even kijkend naar de specs van de 7a zie ik eigenlijk geen reden om te upgraden, behalve de behoefte het nieuwste "speeltje" te willen hebben. Maar weinig ontwikkelingen in de afgelopen vijf jaar betreffende smartphones lijkt het.
Ik heb zelf de 6a en dus 'maar' 60hz, maar telefoonschermen met 90 of zelfs 120hz (of hoger) ziet er echt wel erg mooi en vloeiend uit.

Mijn volgende telefoon moet dat zeker hebben, want nu ik dat gezien heb wil ik het ook.

Ook de relatieve schermgrootte en de lengte/breedte verschilt best wel wat tussen de 7a en de 3XL.
En geen idee hoe de Snapdragon 670 icm 4GB performed, maar als je een vlot reagerend toestel gewend bent wil je ook nooit meer terug. Welk OS heb je nu op de 3XL (android 12, 13?).

Ik ben echt geinteresseerd om jouw ervaringen met de 3XL te horen.
Super fijn dat hij bevalt en dat je er al een aantal jaren mee doet, zo hoort het eigenlijk ook te zijn.
Jammer van de prijs, toch maar even wachten op een prijsdaling. Verder wel aantrekkelijk. Alleen de foto's in vergelijking met de S21 FE zijn toch wel echt minder. Mijn moeder heeft een S21 FE, en de foto's die zij deelt zijn zoveel beter dan ik gewend ben van telefoons. Jammer dat de software van Samsung is, voor mij geen Galaxy.
Kwestie van smaak wat betreft foto's hoor. Samsung doet al sinds de eerste Galaxy aan overbelichten en overdreven veel kleur in de nabewerking. Als je daar op kikt prima, maar het klopt nooit met realiteit en oogt imo heel nep. Ik ben met de pixel lijn juist blij dat de plaatjes kloppen.

[Reactie gewijzigd door sjekneck op 22 juli 2024 13:24]

GCam to the rescue dan.

Maar dat terzijde, geen skin is in mijn ogen sowieso een win voor de Pixel lijn.
Mijn vrouw heeft de pixel 6 en met een goeie custom Gcam valt er nog heel wat winst te behalen mbt de beeldkwaliteit, ik gok dat dit met 7a ook het geval is.
Toch vreemd dat Google niet het onderste uit de kan haalt..?
Van wat ik gehoord heb van gcam modders is dat google alleen maar troep dingen aan het doen is met gcam sinds versie 8.1.
Ah interessant. Ik was al lang benieuwd of je ook een custom GCAM - ook oudere versies dan wat standaard op de Pixel komt - kon draaien op je Pixel 7 (of toekomstige 8) naast de stock GCAM die erop staat. Er zijn zoveel zaken die ik kan instellen en die ik zou missen bij een gesloten stock GCAM die op de Pixel staat.

Om te beginnen de ruisonderdrukking. Ik ben er geen fan van en zie liever wat lichte ruis, meer detail en meer texture. Dat kan ik op mijn bijna 4 jaar oude Xiaomi perfect instellen waardoor ik extreem scherpe en gedetailleerde plaatjes krijg - die konden wedijveren met de Pixels van toen. Maar dat toestel gaat op pensioen en een Pixel is een optie waarnaar ik neig. Alleen het verplicht worden tot gebruik van gesloten/default GCAM hield mij wat tegen :)

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 22 juli 2024 13:24]

Het is een misvatting dat de Pixels vanilla Android draaien zonder skin. Dat was vroeger bij de Nexus telefoons wel zo, maar Google Pixels draaien Pixel UI. Zit wel heel erg dicht bij stock Android hoor qua look & feel, maar Pixel UI voegt wat extras toe
Eens, ik vind dat Samsung vaak overdreven kleuren heeft. Ook hun TV's e.d. hebben vaak bijna clown achtige kleuren.
Dit is al sinds jaar en dag het geval bij Samsung. Toen ik in hun beginjaren bij BCC werkte, hadden hun televisies dit al als standaard instelling en ze trekken het over de hele lijn door. En het werkt, want in een winkel waar 10 TV's naast elkaar staan, springen die felle overdreven kleuren er wel uit.

Je kon ze daarna thuis wel beter afstellen, maar ook daar kiezen mensen in eerste instantie voor knallend overdreven beeld. Zeker gezien je toen nog vaak kleuren instelde met keuze tussen 2 verschillende beelden en je een voorkeur moest aangeven.
Samsungs winnen aan de lopende band camerareviews en dat is niet vanwege felle kleurtjes.
Ik kijk altijd op de serieuze vergelijker (www.dxomarks.com/smartphones).
De eerste Samsung (S23 ultra) komt op de 14e plaats, gelijk met de Pixel 7!
dat geloof ik graag, ze voegen soms zelf dingen toe aan foto's die niet getrokken zijn.
https://www.theverge.com/...nglish-language-blog-post
Wait what?

Ik kwam juist naar de comments om te kijken of men het nog beetje met me eens was, het is een beetje onzinnig om al de pixels te vergelijken, maar die samsung foto's zijn voor mij echt duidelijk de verkeerde kant op =)
Op dit moment via de Google store te koop: https://store.google.com/nl/product/pixel_7a
Met gratis de Pixel Buds A en 50% korting op de Pixel Buds Pro.


EDIT: Korting lijkt niet toe te voegen in de nederlandse Google Store, ondanks de vermelding van de actie :-(

EDIT2: nu wel :-)

[Reactie gewijzigd door stx op 22 juli 2024 13:24]

Korting wordt inderdaad nog niet toegepast zo te zien
Ja strange, staat wel in de voorwaarden:
Koop de Pixel 7a en krijg de Pixel Buds A-Series zonder extra kosten (ter waarde van € 99) of 50% korting op de Pixel Buds Pro (promotiewaarde van € 110). Zolang de voorraad strekt. De aanbieding is geldig van 10-05-2023 tot en met 22-05-2023 om 23:59 uur CET (afhankelijk van beschikbaarheid). Eén paar Pixel Buds A-Series of Pixel Buds Pro per Pixel 7a-aankoop. Alleen beschikbaar als de gebruiker minimaal 18 jaar is en een bezorgadres in Nederland opgeeft. Je moet alle producten aan je winkelwagen toevoegen om de bundelaanbieding te ontvangen.
EDIT: Het werkt nu wel, op de pagina waar je Pixel 7a toevoegd aan je shopping basket.

[Reactie gewijzigd door stx op 22 juli 2024 13:24]

Maar komen ze ook eindelijk naar België?
Volgens Google niet:
https://support.google.com/store/answer/2462844?hl=en

Wel naar NL en Duitsland:
https://www.mediamarkt.de...sea-dual-sim-2867274.html

[Reactie gewijzigd door gerritjan op 22 juli 2024 13:24]

Jammer dat ze er nog steeds een heethoofd Tensor in hebben gestopt en het toestel niet meer echt compact (of licht) te noemen is. Geen opvolger voor mijn 3a in ieder geval, al kan ik ook niet meer al te lang wachten. Duimen dat de Pixel 8 inderdaad compacter wordt... en minder snel opwarmt.
Ik hoor vaker dat men klaagt over hoe warm de Pixels worden. Ik heb zelf een 6 gehad en nu de Pixel 7, maar ik heb nog nooit last gehad dat ze warm werden.
Ik speel er geen games op, kan dat het zijn? Wel gebruik ik veel YouTube, maar ook dan geen last van warmte issues.

Niet dat ik iets wil goed praten hoor, zo'n ding hoort zeker niet oncomfortabel warm te worden. Vind het alleen zo bijzonder dat ik er veel mensen over hoor terwijl ik het nog nooit gemerkt heb.
Tensor en de belachelijke langzame lader.
Had graag een Pixel gekocht, vanwege de software en de camera, maar 2u laden is bizar.
Traag laden kan ik nog mee leven maar, dit is nog trager dan mijn huidige en vorige telefoon (en die waren ook al niet uber snel met 20 en 18 watt).

Alsof de Pixel 7a niet volledig die 18 watt benut.
Accubescherming. De meeste telefoons laden het eerste gedeelte het snelste op. Daarna worden telefoons thans druppelend en met minder vermogen opgeladen.

Ik ben wel blij dat hij USB PD ondersteund. Mijn OnePlus nord ondersteund dat niet meer sinds Android 12. Dus 2a (*4v = 8 watt). Dan heb ik liever dit, want onderweg heb ik PD in de auto, laptop en battery bank.
Heeft niets te maken met accubescherming, en vooral met kostenbesparing.

Alle telefoons laden langzamer aan het einde van de laadcurve. Pixels (en ook iPhones en Samsungs) laden altijd langzaam. Ook in het begin waar de accu echt wel wat kan hebben.

De OnePlus 3 uit 2015 ondersteunde reeds 20W snelladen. De nieuwste Pixels uit 2023 komen nog steeds niet veel verder. Dat is gewoon triest te noemen.
Ik reageerde op zijn stelling dat zijn pixel niet eens de volle 18 watt benutte.

De rest klopt helemaal. Wellicht mogelijk om hun budget model extra te onderscheiden?
Eindelijk een serieuze vervanger voor mijn Motorola G pro met Android One. Na een jaar of 3 gaat helaas de ondersteuning voor mijn toestel vervallen en ik zoek al tijden naar een midrange toestel met stock Android en geen skin ( Samsung..... ) en geen glazen achterkant! dat laatste is echt een ramp als je je telefoon ook bij je draagt als je aan het klussen bent. De beperkte laadsnelheid is voor mij geen issue.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.