1. Introductie
De Samsung Galaxy S10 SM-G973 (S10) was een van de meest indrukwekkende smartphones van 2019. Al helemaal als Snapdragon 855 die alleen voorbehouden was voor de Verstatigde Eenden. De Europese Exynos variant was niet veel langzamer en daarom nog steeds één van de beste toestellen die je destijds kon kopen.
Het is januari 2023 en mijn persoonlijke S10 mag bijna vier kaarsjes gaan uitblazen. Inmiddels was de accu al een keer vervangen onder garantie bij Samsung’s eigen Service Center tegen het einde van zijn tweede levensjaar. Heel even leek het erop dat ik mijn S10’s accu wederom ging vervangen tegen een relatief kleine vergoeding, totdat er op Tweakers.net een
oproep stond om deel te nemen aan een Samsung Unpacked 2023 event waarbij je als de gelegenheid kreeg om Samsungs’ nieuwste aanvulling onder handen te nemen. Dat kan natuurlijk pas als je wordt gekozen uit de duizenden aanmeldingen. Zou het mij dan toch een keer overkomen? Het antwoord kun je natuurlijk al raden. Want je leest niet voor niets deze review.

1.1. Samsung Unpacked 2023
Daar sta ik dan, vroeg op de dinsdagavond, voor een prachtig chateau in België te wachten samen met zeven andere enthousiaste medetweakers om naar binnen te gaan. Wij hadden een week van tevoren al de nodige NDA’s moeten ondertekenen dus wij wisten wel dat er iets spannends te wachten stond. Ach ja, zo enorm spannend is het natuurlijk niet. Want je kunt spreekwoordelijke atoomklok ijken aan de hand van de flagship smartphone introducties van Samsung die altijd vroeg in het jaar beginnen.
Maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. In mijn tienerjaren had ik altijd een grote fascinatie voor productpresentaties (keynotes) en het leek het mij wel leuk om zo’n event te mogen bijwonen. Echter was ik geen techjournalist, geen Tech YouTuber noch een Influencer voor zo ver dat nog überhaupt een ding was. Hoewel de fascinatie in de loop der jaren wel enigszins was teruggelopen, was dat op die speciale 31ste van januari toch weer enigszins teruggekropen. Het leukste was dat ik dit enthousiasme ook terugzag bij de andere zeven medetweakers. Check
hier de recap van het event.
1.2 Persoonlijke kijk vanuit een S10-eigenaars perspectief
In mijn review van de S23 Ultra SM-S918 512GB (S23U) bekijk ik het toestel vanuit de perspectief van een Galaxy S10 eigenaar die al bijna vier jaar geen nieuwe Samsung flagship heeft gekocht. De redenen voor het uitstellen van een nieuwe aankoop zal aan het eind hopelijk duidelijk worden. Ik probeer zo objectief mogelijk de verschillen te beoordelen waarbij er toch een sterke nadruk ligt op hoe ik mijn smartphone dagelijks gebruik. Zo zullen in mijn review zaken naar voorkomen wat voor de één wel relevant is en voor de ander eigenlijk helemaal niet.
Ik heb voor het gemak een lijstje gemaakt van de zeven andere Tweakers die zo hun eigen kijk hebben op de S23U en net het accent ergens anders op leggen.
- KleineAap had hiervoor een S22 Ultra en zijn review vind je hier
- qless had hiervoor een iPhone en legt in zijn review de nadruk op nachtfotografie van het prachtige Gent.
- Michelli had hiervoor een S22 en legt in haar review de nadruk op fotografie en video-opname.
- cy-gor25 had hiervoor een iPhone 11 en zijn review kun je hier lezen.
- Stievydude had hiervoor een Xiaomi Mi A3 en staat in zijn review stil bij de gaming prestaties van de S23U.
- Sokkiejj is net als kleine aap een S22 Ultra eigenaar van het eerste uur. Hij vertelt je graag over zijn bevindingen in deze user review.
- Naftebakje is de nuchtere zelve en had hiervoor een budget toestel, of hij inmiddels ook geïmponeerd is geraakt lees je hier.
[Update 2023-03-15] Er is inmiddels ook een
recap video online (link naar YouTube) van al onze bevindingen. Samengevat door
Tweakers Partners.
2. Featureset
De S23U staat eigenlijk symbool voor het allerbeste wat Samsung te bieden heeft in 2023; dus krijg je een prachtige 120Hz OLED beeldscherm met een resolutie van 3088×1440 pixels. Dit zit verpakt in een stevig Gorilla Glass Victus 3 jasje in een kleur naar de volgende keuzes:
Green, Phantom Black, Lavendel en
Cream. Mocht je gewenste kleur niet tussen staan dan kun je via Samsung’s eigen webstore nog de kleuren
Graphite, Sky Blue, Lime en
Red kopen.n
Linkje naar de webshop.
[FYI; Geen affiliate link]
Ik kan natuurlijk hier uitgebreid de
specificaties van de S23U reciteren van Tweakers.net Pricewatch of je kunt natuurlijk de ook naar deze
voorbeeldige site gaan waar je alles op je gemak kunt nalezen.
Wat misschien wel interessant is om te weten als S10 eigenaar is dat anno 2023 geen lader is meegeleverd in de verpakking. Wat je wel krijgt is een SIM-kaart ejector tooltje, snelstart-handleiding, garantiekaart en een USB-C kabeltje in een duurzaam papieren kokertje. (Zie Afbeelding 1) Overigens hadden ze het meegeleverde USB-C kabel net zo goed kunnen weglaten. Deze is namelijk niet geschikt voor het snelladen zoals Samsung dat op haar eigen website met kleine lettertjes aangeeft. De meegeleverde USB-C kabel gaat tot en met 3 ampère. Voor het snelladen adviseert Samsung een 45W oplader met een 5 Ampère USB-C kabel je die uiteraard wel lost kunt kopen. Het kabeltje hoef je niet meteen als e-waste te beschouwen omdat deze wel geschikt is voor het snel overzetten van je data van het oude toestel. Mits je oude toestel is voorzien is van een USB-C aansluiting.
Afbeelding 1 | Inhoud van het doosje
Afbeelding 2 | Opletten dat je in het juiste gaatje de ejector-tool stopt
2.1. You win some
De grootste wins ten opzichte van de S10 zijn wat mij betreft de keuze voor de System-On-a-Chip (SoC) van het merk Qualcomm en het [strike]pennetje[/strike] digitizer met de naam S-pen. Waarom ik dat vind leg ik je graag uit.
2.1.1. Exynos is de klos, welkom Qualcomm
Samsung heeft voor het eerst in haar geschiedenis gekozen om de Galaxy S series wereldwijd te voorzien vaan eendezelfde SoC. Voorheen waren de Qualcomm modellen alleen voorbehouden voor de Noord-Amerikaanse markt. Inmiddels mogen wij Europenanen ook kennis maken met een Galaxy S zonder Exynos. Hoewel de onderlinge prestatieverschillen voorheen niet zo enorm verschilden is dat inmiddels bij de S22 Ultra wel enigszins flink uitgelopen. Zo heeft Qualcomm.een streepje voor op de Exynos wat rekenkracht. [url=” https://www.ct.nl/achtergrond/samsung-galaxy-s22-ultra-exynos-2200-versus-snapdragon-8-gen-1-benchmark/”]Bron[/url] (Hoewel de Qualcomm op basis van sustained performance het toch wel moest afleggen.) De Exynos 2300 zou dus nu blijkbaar afleggen aan het geweld van de Snapdragon 8 Gen 2. [url=”https://tweakers.net/nieuws/200386/samsung-wil-mobiele-gpus-blijven-ontwikkelen-met-amd.html”]Bron[/url]. Het zou ook kunnen dat wereldwijd de verkopen van smartphones dusdanig zijn teruggezakt dat Samsung het nu aandurft met alleen S23 modellen die zijn voorzien van een Snapdragon SoC
Wat mij betreft is de keuze voor Qualcomm geslaagd want dit heeft best wel grote gevolgen voor de werktijd van de S23U die je verderop in de review kunt lezen. Nog een bijkomend voordeel is dat voor de wat gevorderde tweaker nu meer kans is op een Custom ROM die geschikt is voor de S23U. Waarmee je de software-levensduur van je S23U verder kunt verlengen zelfs nadat Samsung besluit om dit toestel niet meer te voorzien van updates. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het alleen mogelijk als er genoeg ontwikkelaars op XDA Developers ervoor zijn te porren.
2.1.1. Dat pennetje Digitizer is super handig
Nog een grote win voor mij is dat ik nu voor het eerst gebruik kan maken van de S-pen. Deze heb ik wel eens eerder geprobeerd met de Galaxy Note Series van een goede vriend. Het nut voor mij als ontwerper en engineer, ontging mij een beetje. Het was toen nog niet responsief genoeg en ik heb toen ook geen goede applicaties kunnen vinden. Inmiddels kan ik concluderen dat ik zelf wel om ben.
De redenen waarom ik nu wel de S-pen kan waarderen is een combinatie van factoren. Allereerst is de S23U voorzien van een 120Hz scherm, dit zorgt voor een accurate representatie van een pen, kwast of zelfs een
copic marker. De SoC is goed bij de les om mijn invoer te vertalen. Tenslotte zijn er nu meer apps dan ooit die je het tekenen makkelijker maken. Zo kan ik de app
Sketchbook aanraden.Je maakt op een intuïtieve manier schetsen die de productiviteit ook ten goed zal komen.
Afbeelding 3 | Screenshot van een verzinsels in Sketchbook
2.2. You lose some
Als S10 eigenaar is het toch heel even wennen aan twee nieuwe feiten. Feit nummer één, het microSD-kaart kun je nergens kwijt in de S23U. De SIM-kaart-tray is daar dus veel te klein voor. Geloof me, ik heb toch echt geprobeerd. Feit nummer twee, datzelfde lot geldt dus ook voor mijn collectie vergulde mini-jack aansluitingen. Dat een nieuwer model toch maar liefst twee features moeten ontberen maakt het nog wel behoorlijk onwennig.
2.2.1. Een afscheidskaartje voor het microSD-kaartje
Of noem het gerust een liefdesbrief aan de SD-kaart van weleer. Ik had in mijn S10 64GB opslag en een microSDXC-kaartje van Samsung van 512GB zitten. Helaas heb ik voor het eerst -in al die keren dat ik naar Galaxy S met een hoger nummer ging wisselen- mijn SD-kaartje niet kunnen hergebruiken. Ja er was ooit een mispeer die de S6 heette, die ik in het verleden bewust had genegeerd. Daarna was de SD-kaart vooral een zekerheid binnen de S-series. Inmiddels is de S22 en ook de S23 niet meer voorzien van uitbreidbare opslag.
Samsung’s beslissing voor het weglaten van de microSD-kaartslot kun je overigens nog enigszins verdedigen. Het is al een tijd niet meer mogelijk om filmopnames direct op je SD-kaart te laten wegschrijven. En bij specifieke burstmodus foto-opnames kon je het al helemaal vergeten. Al dit werk werd gedaan door de interne opslag omdat Samsung er rekening mee moest houden dat er sommige onwetende gebruikers zijn die de goedkoopste en meest trage SD-kaartjes in hun telefoon durfden te stoppen. Nu is het luxeprobleem dat wij in 8K filmen en dat -ondanks de
on-the-fly h.265 encoding- toch de nodige bandbreedte vereist waar de gemiddelde SD-kaart moeite mee heeft.
Nog een reden voor het weglaten van uitbreidbare opslag is natuurlijk de marges die ze kunnen vergroten. Laten we eerlijk wezen de instap S23U met 256GB opslag en 8GB RAM is natuurlijk een lokkertje. Dus doe jezelf een plezier en negeer die instapper en maak ondertussen een serieuze overweging om toch voor de 1TB variant te gaan. Waarom? Omdat een gloednieuwe flagship Galaxy telefoon voor het besturingssysteem en de voorgeïnstalleerde troep (ook wel bloatware) genoemd ruim 60GB(!) in beslag neemt. Of toch niet? Het schijnt dat het besturingssysteem momenteel iets te ruimhartig genomen is.
Artikel van phonearena.
Wat het ook is, ik kan feitelijk constateren dat van de 512GB opslag slechts 477GB beschikbaar is voor de gebruiker. In mijn geval heb ik in 4,5 uur tijd al mijn bestanden van de S10 kunnen overzetten naar de S23U. Hierdoor is mijn S23U alweer bijna vol, er is namelijk nog maar 52 GB aan opslag over. Het overzetten ging trouwens uitstekend met een goede USB-C kabel. Overigens moest ik wel de S10 op de draadloze oplader leggen omdat na 4,5 uur data overzetten mijn batterij percentage snel terugliep en de USB-C aansluiting voor de data overdracht bezet was.
2.2.1. 3,5 mm Mini-Jack is never coming back
Er was ooit eens een tijd dat Samsung inzag dat ze een fout hadden gemaakt en deze bij de daaropvolgende generatie het weer hadden rechtgezet. Ik heb natuurlijk over de tijd dat Samsung bij de Galaxy S7 terugkwam met het SD-kaartslot. Stiekem had ik erop gehoopt dat Samsung dit weer zou doen bij de S21. Want Samsung kreeg natuurlijk flink wat kritiek te verduren tijdens de inroductie van de S20. Want Samsung had namelijk eerst de concurrentie belachelijk gemaakt dat ze -zoiets triviaals als- de headphone jack hadden verwijderd uit hun smartphones. Om vervolgens bij de S20 dit zelf ook te doen.
De opvolger, de S21, weer geen headphone jack. Toen kwam de S22… wederom geen headphone jack. En nu bij de S23 – je raadt het al- alweer géén headphone jack. We kunnen dus nu met zekerheid zeggen dat de 3.5mm headphone jack voorgoed is verdwenen. Is dat erg? Dat ligt er dus volledig aan hoe je erin zit. Voor mij persoonlijk is het wel heel spijtig dat ik niet mijn Audio-Technica ATH-M50X kan aansluiten op mijn telefoon want de DAC in de S10 was gewoonweg steengoed. Maar ik moet ook toegeven dat ik nauwelijks nog gebruik maak van mijn headphone jack van mijn S10. Stel dat ik hypothetisch moest kiezen tussen een 3.5mm mini-jack aansluiting en de S-pen, dan moet de mini-jack het toch afleggen. Want de S-pen is zó goed! Of had ik dat al gezegd?
3. Accuduur
De accuduur van de S23U is ronduit indrukwekkend! Het is zelfs zo indrukwekkend dat ik zonder problemen het besturingssysteem op WQHD+ (3088×1440) kan laten draaien terwijl ik ook nog eens de maximale laadcapciteit bewust op 85% begrens. Bij een normale werkdag blijft daar voor het slapengaan tussen de 14 en 25% over. Als ik een dagje intensief YouTube Vanced op de achtergrond heb draaien kom ik niet verder dan 9%. Ik moet hierbij wel zeggen dat mijn telefoon stiekem wordt bijgeladen wanneer ik mijn telefoon koppel aan het Android Auto systeem. Maar dit mag je gerust slow charging noemen en niet van grote invloed op de testresultaten (Zie Afbeelding 4)
Afbeelding 4 | Screenshot van Battery na een intensief dagje gebruiken
3.1. Laden
De S23U kun je op meerdere manieren laden. Door middel van draadloos laden volgens de Qi-standaard en
Fast Wireless Charging 2.0. Je kunt nog steeds laden met een oud vertrouwde kabel. Dit keer maakt het overigens wel uit met welk kabeltje je je S23U mee laadt. Zoals eerder ter sprake kwam is het meegeleverde kabel van Samsung niet geschikt voor Quick charge 2.0, dit vereist namelijk een kabel die wel vijf ampère aan stroom aan kan.
In de praktijk lijkt de meegeleverde kabel wel goed te werken met een originele Samsung
Super Fast Charging adapter die meegeleverd was met een Samsung DeX Pad. Ik haalde daar opmerkelijk genoeg een gemiddelde van 3750 mA i.t.t. de Anker Nano II 65W GaN voedingsadapter. Dat laatste haalde slechts een gemiddelde van 2670 mA met het originele kabeltje van Samsung. Zodra ik een stevige Anker USB-C kabel (Max 90W Power Delivery) gebruikte wist de Nano II mijn S23U laden met een gemiddelde van 4289 mA. Het loont dus om te investeren in een goed kabeltje als je al beschikt over een goeie USB-C voedingsadapter. Mocht je het originele Samsung kabeltje willen gebruiken dan kun je tot een zeker hoogte uit de voeten met een Samsung’s eigen originele snellader.
3.2. Batterij (be)spaarmodus
De spaarmodus heb ik nog niet getest Deze krijgen jullie dus nog van mij tegoed…
4. Beeldscherm
Het beeldscherm is uiteraard het paradepaardje van Samsung met alle toeters en bellen. Mijn persoonlijke voorkeur is om Vivid zo snel mogelijk in de opties uit te zetten en voor een natuurlijkere kleurweergave te gaan. Deze optie bestaat nog steeds en maakt het beeld natuurlijk en minder gesatureerd. Ik heb niet de beschikking over een externe beeldkalibratie tool noch een tool om de prestaties te analyseren. Voor de synthetische tests en testresultaten kun je natuurlijk bij Tweakers eigen review terecht.
5. Bouwkwaliteit en afwerking
Wat betreft de bouwkwaliteit zal alleen tijd uitwijzen of dit goed genoeg is. Ik ben tot op heden niks geks tegengekomen en de afwerking is ook helemaal in orde. Samsung heeft enorme stappen gemaakt op het gebied van kwaliteit als ik bijvoorbeeld de huidige modellen vergelijk met waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen. Omdat de S23U eigenlijk enorm veel op zijn voorganger lijkt en met de S22 Ultra eigenlijk weinig tot niks mis is qua bouwkwaliteit verwacht ik ook geen problemen.
Afbeelding 5 | Een gedeelte van mijn collectie Galaxy S modellen
6.Opname beeldkwaliteit
Dan zijn we nu belandt bij misschien wel het allerbelangrijkste hoofdstuk van deze gebruikers review. Wat maakt de S23U toch prachtige foto’s en video’s. Met name de video’s maken enorm veel indruk omdat ze nu ook in 8K kunnen filmen! Plaatjes zeggen meer dan duizend woorden dus bij deze. Let hierbij op dat Afbeelding {nummer}A voor de S23U geldt en dat Afbeelding {nummer}B voor de S10 geldt.
6.1. Foto's
Afbeelding 6A |
Buiten foto - Deur | Samsung Galaxy S23 Ultra 6.3 mm | f/1.7 | 1/500 sec | ISO 400 | EXP 0 | No flash [
Afbeelding 6B |
Buiten foto - Deur| Samsung Galaxy S10 4.32 mm | f/1.5 | 1/100 sec | ISO 50 | EXP -0.8 | No flash [
Origneel bekijken]
Afbeelding 7A | [i] Slechte lichtomstandigheden 10×|/i] | Samsung Galaxy S23 Ultra 7.9 mm | f/2.4 | 1/8 sec | ISO 2500 | EXP 0 | No flash [
Afbeelding 7B |
Slechte lichtomstandigheden 10× | Samsung Galaxy S10 4.32 mm | f/1.5 | 1/4 sec | ISO 1250 | EXP 0 | No flash [

[center]Afbeelding 8A |
Buiten foto - Boom | Samsung Galaxy S23 Ultra 6.3 mm | f/1.7 | 1/200 sec | ISO 20 | EXP 0 | No flash [
Origineel bekijken] [/center
Afbeelding 8B |
Buiten foto - Boom | Samsung Galaxy S10 4.32 mm | f/2.4 | 1/200 sec | ISO 50 | EXP 0 | No flash [
Afbeelding 9A |
Selfie camera voorzijde | Samsung Galaxy S23 Ultra 3.3 mm | f/2.2 | 1/60 sec | ISO 320 | EXP 0 | No flash [
Afbeelding 9B |
Selfie camera voorzijde | Samsung Galaxy S10 3.3 mm | f/1.9 | 1/50 sec | ISO 320 | EXP 0 | No flash [
Afbeelding 10A |
Nachtfoto - Sterrenhemel | Samsung Galaxy S23 Ultra 6.3 mm | f/1.7 | 1/10 sec | ISO 5000 | EXP 0 | No flash[
Afbeelding 10B |
Nachtfoto - Sterrenhemel |Samsung Galaxy S10 4.32 mm | f/1.5 | 1/4 sec | ISO 1250 | EXP 0 | No flash [
Afbeelding 11A |
Product Foto | Samsung Galaxy S23 Ultra 6.3 mm | f/1.7 | 1/20 sec | ISO 1250 | EXP 0 | No flash [
Afbeelding 11B |
Product Foto | Samsung Galaxy S10 4.32 mm | f/1.5 | 1/13 sec | ISO 500 | EXP 0 | No flash [
Video 2 | Expert RAW modus interface
Point-and-shoot foto’s
Hierna volgen er een aantal foto’s die uitsluitend met de S23U zijn geschoten gedurende de eerste weken.
Afbeelding 12 |
Nachtfoto HDR |Samsung Galaxy S23 Ultra 6.3 mm | f/1.7 | 1/4 sec | ISO 2500 | EXP 0 | No flash [
Origineel bekijken6.2. Video-opname
Video 3A | Sample OIS enabled | S23 Ultra | 4K 60 Hz | OIS Enabled
Video 3B | Sample OIS enabled | S10 | 4K 60 Hz | OIS Enabled
S23U specifieke video-opname modi
Video 4 | Passerende auto – 8K | S23U | 8K 30 Hz | OIS Enabled
Video 5 | Super Slow Motion – 1080p | S23U | 1080p 30 Hz | OIS Enabled
Werkgerelateerde AR opname test
In deze test kijk ik naar hoe vloeiend ik een 3D-model van mijn werk kan weergeven in een AR-toepassing. Voorheen moest het model geoptimaliseerd worden maar de S23U lijkt helemaal geen moeite te hebben met het renderen.
Video 6A | Miniatuur AR – 1080p | S23U | 1080p 30 Hz | Screen Recording
Video 6B | Miniatuur AR – 1080p | S10 | 1080p 12 Hz | Screen Recording
Video 7 | Galaxy S23U AR Smoothnes Test - Schaal 1:1 – 1080p | S23U | 1080p 60 Hz | Screen Recording
Het gemak waarmee de S23U de 3D-modellen weet te projecteren op de werkelijkheid is voor mij persoonlijk een
game changer. Ik hoef voortaan de 3D-modellen niet te optimaliseren wat ongetwijfeld vertaald naar pure tijdwinst.
7. Bereik
7.1. Mobiel netwerk
Wat betreft het mobiel netwerk bereik kan ik kort over zijn; ik was op geen enkel moment onbereikbaar. Dus diegenen die mijn review lezen en mij opbellen weten dus voortaan dat ik mijn telefoon niet de schuld kan geven voor de keren dat ik “niet bereikbaar” was. Ik moet daarvoor maar andere excuses gaan verzinnen.
Voor mij was het bovendien de eerste keer dat ik een eSIM heb geactiveerd. Dit ging probleemloos met de My Vodafone app. Ik heb persoonlijk een sim-only Vodafone RED abonnement met multi-SIM (meerdere fysieke SIM-kaarten die de data bundel delen) waardoor ik mijn S10 erbij kon houden voor wat speedtest. En opmerkelijk genoeg is het stuivertje wisselen tussen de S10 en de S23U. Ik dacht dat 5G een gamechanger zou zijn. De praktijk blijkt weerbarstiger, de keren dat ik echt kon profiteren van sneller en responsiever internet is op één hand te tellen.
Ik ga overigens de S23U niet op afrekenen voor de niet zo indrukwekkende hoeveelheid aan bitjes per seconde. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat het probleem toch echt bij de provider ligt.
Nu de S23U standaard is voorzien eSIM mogelijkheid, naast de twee fysieke SIM-kaart sloten, betekent dit niet dat je drie nummers tegelijkertijd kunt gebruiken. Het is of twee fysieke SIM-kaarten gebruiken óf een enkele fysieke SIM-kaart en een enkele eSIM. Het staat je wel vrij om meerdere eSIM’s te toevoegen aan je S23U maar je kunt dus slechts één hiervan actief gebruiken.
Bron
Samsung noemt niet een maximumaantal eSIM’s die je mag toevoegen aan je telefoon. Helaas ga ik dat niet proefondervindelijk erachter komen omdat ik liever niet acht eSIM’s aanvraag en vervolgens op een
most wanted list terecht kom.
7.2. Wi-Fi netwerk
S23U ondersteunt bijna alle Wi-Fi standaarden… bijna dus. Want Samsung heeft voor het eerst in haar geschiedenis van flagship telefoons vergeten de S23U te voorzien van de meest recente ontwikkeling, namelijk Wi-Fi 7. Meestal voorziet Samsung ze van Wi-Fi standaarden waarvan het inkt van de documentatie nog niet droog is en de eerste routers nog lang niet zijn gepubliceerd. Het is frappant dat Samsung niks te melden heeft over Wi-Fi 7 terwijl de fabrikant van de SoC het volgende te melden heeft:
The Qualcomm® FastConnect™ 7800 Mobile Connectivity System boasts the first commercial Wi-Fi 7 with High Band Simultaneous (HBS) Multi-Link. FastConnect 7800 delivers VR-class low-latency, more than doubling Wi-Fi 6 speeds up to 5.8 Gbps. It also supports Dual Bluetooth®, LE Audio, and Snapdragon Sound™ with spatial audio for immersive audio experiences.
bron
Het kan zijn dat Samsung de S23U nog later voorziet van Wi-Fi 7 support. Als het fysiek niet mogelijk is door de keuze van de antennes gaat dat laatste vlieger helaas niet op. Dus ik zou mijn adem niet inhouden maar je weet maar nooit. Ik heb uiteraard de S23U wel getest op Wi-Fi 6 i.c.m. met TP-Link Archer AX55 (Thuis) en Aruba InstantOn AP22 (Werk) en de resultaten staan hieronder. Mijn bandbreedte thuis is 1Gbits/s Down en 50 Mbits/s Up (Yep, Ziggo “glasvezel” GigaNet) en op kantoor wordt officieel 150 Gbits/s Down en 300 Mbits/s Up afgenomen maar in de praktijk krijgen we altijd "ietsjes" meer. (Zakelijk glasvezel, ISP KPN Zakelijk)
Wireless Access Point [Locatie] | S10 | S23U | Laptop (UTP) |
Aruba AP22 [Werk] | 65 Mb D / 72 Mb U | 87 Mb D / 93 Mb U | 420 Mb D / 550 Mb U |
TP-Link AX55 [Thuis] | 410 Mb D / 42 Mb U | 720 Mb D / 39 Mb U | 1,05 Gb D / 55 Gb U |
Elke waarde in het tabel is een gemiddelde uit vijf testen (n=5)7.3. Satelliet noodoproep connectiviteit
Zit er niet op. Dat is alles wat je moet weten. Ook al zou de SoC op papier dit wel kunnen ondersteunen. Blijkbaar ligt de infrastructuur er nog niet voor.
Bron8. Gebruiksgemak
Gebruiksgemak is een tweeledig begrip. Je kunt het categoriseren als de mate waarin een product fysiek hanteerbaar is en het andere is op het gebiedt van software en de interactie tussen de gebruiker en het apparaat. Over dat eerste kan ik heel kort over zijn. Zelf met mijn bovengemiddeld grote handen vindt het product eigenlijk te groot. Als ik tussen de S10 en de S23U wissel lijkt de S23U meer een dumbbell dan een smartphone, het is bijna ¼ kg wat je in je handen houdt. Misschien is dat wat onaardig om over de S23U te zeggen, maar het is zowel in letterlijke als figuurlijke zin een zwaargewicht.
Als we heel eerlijk zijn is de S23U natuurlijk de spirituele opvolger van de Galaxy Note series en valt daardoor automatisch in de categorie phablet. Wees hier dan ook van bewust. Bovendien is de S23U behoorlijk rechthoekig en voor het bedienen met een enkele hand enigszins oncomfortabel. Je zult automatisch het toestel in je handpalmen priemen zodra je deze met één hand bedient. Mijn persoonlijke voorkeur is dat ik liever een pebble-like ontwerp heb met afgeronde hoeken (zoals de Galaxy S9) dan een rechthoek als de S23U.
Wat betreft de software kan ik zeggen dat het fijn is dat het Android is. Het biedt mij de vrijheid om de interface te inrichten zoals ik dat gewend ben. Sterker nog bij het migreren van de data vanaf mijn S10 werden ook netjes mijn voorkeuren voor o.a. navigatiebar en launchers en thema’s overgezet. Keerzijde is dat alles iets té vertrouwd aanvoelt wanneer je overstapt naar de nieuwere S23U. En de nieuwigheid van een gloednieuw toestel in je handen valt ook verder naar de achtergrond. Neemt niet weg dat Samsung dit keer enorm makkelijk heeft gemaakt om de overstap te maken. Eigenlijk is het bijna een gek idee dat je enkel met de meegeleverde kabel (en een update aan de SmartSwitch app) je data zo snel kunt overzetten. Daar had je voorheen een meegeleverde adapter-dongeltje voor.
Wat betreft de software gebruiksgemak zal wel in de minderheid zijn maar ik ben dus wel tevreden met Samsung’s eigen applicaties, zoals de calculator, voicerecorder, notitie app en de SecureFolder. SecureFolder is ideaal voor als je je werk en privé letterlijk gescheiden wilt houden. En nee, ik ga niet zo ver om te zeggen dat ik een enorme fan van Bixby ben. Pssst… Samsung, biedt de mogelijkheid om Bixby te hernoemen naar Jarvis of wat dan ook. Misschien dat dat een enorme populariteitstoename teweeg zal brengen.
9. Design
Dit is natuurlijk een enorm subjectief hoofdstuk maar ik vind het design van de S23 Ultra wel erg geslaagd. Het is naar mijn mening wel minder mooi dan de S21 Ultra. Het had wat mij betreft wel iets meer een
pebble achtig design hebben zoals de S23 en de S23+. De S23U is namelijk behoorlijk hoekig en niet heel comfortabel om lang in één hand te vasthouden. Bovendien priemt bijna altijd één van de hoeken van je handpalm waardoor deze niet ergonomisch aanvoelt. Aangezien ik gewend ben te swypen/swipen met een toetsenbord vind ik het fijn als ik met één hand een bericht kan “typen”. Gelukkig biedt G board een oplossing doordat ik de mogelijkheid heb om in de instellingen
One-handed mode te activeren. Hierdoor bevindt het toetsenbord wat meer naar één kant waardoor ik met mijn duim bij alle toetsen terecht kon om te kunnen swipen.
Hoewel ik altijd zwarte Galaxy S’n heb gehad -en in het begin wel mijn twijfels had over de groene kleur- ben ik toch inmiddels tevreden met het kleurtje. Het is heel subtiel groen en is nagenoeg een cameleon. In warme lichtomstandigheden lijkt het nagenoeg “space grijs” en in de buitenlucht heeft het toch wel een groene kleur te zijn. Samsung lijkt dit ook te begrijpen en biedt zelfs groene hoesjes aan en schuift graag het groene model naar voren in hun marketing materiaal. Ik had in de eerste paar dagen Samsung’s eigen Clear Cover gebruikt alleen was ik niet tevreden over het feit dat de camera’s onvoldoende waren beschermd. Dus heb ik mijn keuze laten vallen op de Spigen te zien op Afbeelding 14. En Samsung als je dit meeleest kun je a.u.b. de Alcantara®-telefoon cover weer terug laten komen. Die had ik voor het laatst op de S9 en is veruit mijn meest favoriete telefoonhoes/cover die ik heb.gehad.
Afbeelding 13 | Samsung Clear Case biedt onvoldoende bescherming
Afbeelding 14 |
Spigen Galaxy Edition ZeroOne past het beste bij een tweaker
10. Stabiliteit en betrouwbaarheid
Over de stabiliteit van het toestel kan ik het volgende zeggen. Ik ben niks raars tegengekomen en alles lijkt tot op heden soepel te werken. Ik kreeg tijdens het Unpacked event voor elkaar om de camera app te laten crashen van het exemplaar dat ik in mijn handen kreeg. Vervolgens ben ik er niet in geslaagd om dit probleem nogmaals te reproduceren. Dat geeft alleen maar aan hoe gepolijst Android 13 en OneUI 5.1 inmiddels is.
11. Prijs
Ook dit is wederom een subjectief oordeel. Voor mij persoonlijk is de S23U een flagship toestel waarvan ik zeker niet het onderste uit de kan zal halen. Voor mij had een S23 wellicht ook volstaan, het is dat ik de S-pen heb herontdekt waardoor ik eigenlijk niet meer terug kan naar een toestel zonder de S-pen. Met de beloften van Samsung om het toestel lang van software support te voorzien vind ik de prijs ook makkelijker te verantwoorden dan vijf jaar geleden. Samsung weet dondersgoed dat de smartphones van een
novelty naar een
commodity is gegaan. Je zult als consument minder geneigd zijn om te upgraden naar de S23U als je nog beveiligingsupdates binnen krijgt, tenminste, zo denk ik er zelf over. Wat overigens wel gezegd moet worden is dat als je slim napluist, kom je heel aantrekkelijke aanbiedingen en acties tegen waardoor je lang niet de hoofdprijs betaald voor de S23U. Kijk daarom op GoT naar acties of sites zoals pepper.com.
12. Duurzaamheid
Samsung stond in hun keynote uitgebreid stil bij hun 100% Recyclebare verpakking. Dat is natuurlijk net zo’n inhoudsloze opmerking als zeggen dat je iets kunt hergebruiken als je dat zou willen. Oh wacht... dat is precies wat ze bij Samsung hiermee bedoelen, het is dit keer dus niet 100% recyclebaar maar daadwerkelijk 100% gerecycled. Voorlopig komt een fabrikant niet mee weg door een telefoon aan te bieden zonder een verpakking, dus is het een noodzakelijk kwaad om dit dan toch zo te gebruiken.
12.1. Verpakkingsmateriaal
Samsung heeft ervoor gekozen om dit jaar de S23U te voorzien van een verpakking die voor een groot gedeelte bestaat uit hergebruikt materiaal. Zo zeggen ze zelf het volgende over hun S23U:
Dankzij het gebruik van een aantal milieuvriendelijke materialen, is dit onze meest milieubewuste smartphone ooit gemaakt.1,2 Het voor 22% gerecycled glas en minimaal 80% gerecycled PET-folie aan de achterkant geven de telefoon een schitterende look en natuurlijk mag een doos van gerecycled karton niet ontbreken.6
Afbeelding 15 |
Screenshot S23U Product pagina Bron
Vervolgens staat er helemaal onderaan in de kleine lettertjes het volgende:
- De binnenkant van de S Pen-houder is gemaakt met minimaal 20% polyamide uit de zee (PA). Het glas aan de voor- en achterkant bestaat gemiddeld voor 22% uit gerecyclede materialen. Het decoratiefolie op het glas aan de achterkant bestaat voor minimaal 80% uit gerecyclede materialen. Bovengenoemde metingen zijn gebaseerd op gewicht.
- Folie van PET-glas, gerecycled glas en plastic uit de zee zijn voorzien van environmental claim validation (ECV)
- De verf voor het anodiseren van de metalen behuizingen bestaat voor 10% uit natuurlijke verf.
- De beschikbaarheid van bepaalde kleuren kan verschillen per land of provider.
- De Online Exclusive kleuren moeten speciaal worden geproduceerd. Houd rekening met maximaal 4 weken levertijd.
- Papieren verpakkingen zijn gemaakt van 100% gerecycled papier, met uitzondering van het verzegelingsetiket en vinyl. Het beschermingspapier voor het venster is gemaakt van 100% gerecycled papier. Metingen zijn gebaseerd op gewicht. Het gerecycled papier heeft het FSCTM C047305 keurmerk.
Zo kan ik ook mooi weer spelen.

Neemt niet weg dat Samsung het wel juist aanpakt door afvalmateriaal te upcyclen door deze te verwerken in een priemiejum product.
12.2. Update beleid
Over het algemeen biedt Samsung software-updates voor zijn vlaggenschipapparaten gedurende minimaal twee tot drie jaar na de oorspronkelijke releasedatum, met beveiligingsupdates die nog langer kunnen worden verstrekt. Dit betekent dat de S23 Ultra naar verwachting regelmatige beveiligingspatches en belangrijke software-updates zal ontvangen gedurende een periode van enkele jaren na de release. Samsung geeft zelf (
bron d.d 2023-02-01) aan dat de S23 Series vier jaar One UI upgrades mag verwachten en vijf jaar beveiligingsupdates.
Het is echter belangrijk om op te merken dat het updatebeleid kan variëren per regio en per specifieke variant van de Samsung Galaxy S23 Ultra. Zodra het toetsel op andere markten is gebracht, zal Samsung waarschijnlijk meer details bekendmaken over het specifieke updatebeleid voor deze telefoon.
12.3. Repairability
Hoewel ik het niet proefondervindelijk heb getoetst kan ik wel voorzichtig stellen dat Samsung weer een stap inde juiste richting heeft gezet om de accu van de S23U niet volledig te verlijmen i.t.t. zijn voorganger. Bovendien hebben ze de accu voorzien van een trekbandje om de accu gemakkelijker te ontleden van het chassis. Het maakt van de S23U natuurlijk geen Fairphone want die blijft heer en meester op dit gebied. In een
YouTube-video van JerryRigEverything komt naar voren welke stappen Samsung heeft ondernomen om de S23U een vermoedelijk betere repairability score te geven.
13. Conclusie
Er is duidelijk veel om over te praten als het gaat om de camera's van de S23 Ultra, maar ik ben dit jaar het meest onder de indruk van de substantiële rekenkracht- en efficiëntieverbeteringen. Ik word niet vaak verrast door wat voorheen een incrementele verbetering leek, blijkt dus in de praktijk een substantiële verbetering, deze upgrade wat mij betreft een om te onthouden.
De overstap naar Snapdragon is een slimme zet, vooral voor de Europese klanten van Samsung, die al een eeuwigheid vastzitten aan op Exynos gebaseerde Galaxy-telefoons. Amerikaanse Samsung-fans, die al lang hebben kunnen genietenvan de voordelen van Qualcomm zullen waarschijnlijk niet hetzelfde over denken, maar voor degenen aan onze kant van de Atlantische Oceaan is de S23 Ultra een grote upgrade.
De vraag blijft of potentiële telefoonkopers deze verbeteringen oppikken, of dat het gebrek aan veranderingen op andere punten, in combinatie met die vervloekte prijsstijging, hen helemaal afschrikt. Dat zou overigens best jammer zijn, aangezien de S23 Ultra voor de S10 eigenaar in zowel letterlijke als figuurlijke zin een gigant is die met recht de ultieme Android-smartphone genoemd mag worden. Als je het geld hebt liggen, dan is dit jouw nieuwe mobieltje voor de komende jaren. Mocht je toch geen compromissen willen sluiten met Samsung? Dan kun je altijd nog bij Sony terecht, want die bieden je wel een flagship Android telefoon met uitbreidbare opslag en een 3.5mm headphone-jack in de vorm van een Xperia 1 IV. Keerzijde van de medaille is dat Sony niet een al te beste reputatie heeft op het lang ondersteunen van updates. Samsung heeft mij in ieder geval wel kunnen overtuigen, met dat verdomd goede S-pennetje.
Oh, en had ik al gezegd dat ik de gehele review op de S23U heb getypt? Dat kan dus gewoon met DeX.
Afbeelding 15 | Screenshot van Samsung DeX
Afbeelding 16 |
Samsung DeX Review Essentials
Edit_2023-02-21: Linkjes goed gezet en text aangepast voor leesbaarheid.
Edit_2023-02-23: Netwerk speedtest van werk toegevoegd.