Intro
Dankzij Samsung en Tweakers, mocht ik samen met 7 andere personen uit België en Nederland naar het
Samsung Unpacked evenement. Dit evenement, dat een dag eerder plaatsvond dan het wereldwijde unpacked event, bood ons de kans om de nieuwe Samsung S23-lijn te ontdekken samen met de partners en klanten van Samsung Benelux. Na dit evenement zond Samsung ons een exemplaar van de Samsung S23 Ultra 512GB om deze te kunnen testen. Mijn vorig toestel was een iPhone 11 waardoor een vergelijking met de S22 Ultra helaas geen mogelijkheid was
Eerste indruk
De inhoud van de doos is vrij minimalistisch en bevat volgende items:
Zoals verwacht helaas geen oplader en dus enkel een usb-c kabel van Samsung van circa 95cm lang. Dit is wel in lijn met vorige jaren, maar het blijft natuurlijk jammer. Over deze kabel later meer.
Helaas zit er ook geen usb-c naar 3.5mm verlengstuk in de doos. Dit is bij een dergelijk duur toestel wel spijtig te noemen, ook al is het in lijn met wat de concurrentie doet, want het betekent dat je voor een oplader van Samsung van 45w+, 3,5mm adapter, beschermglas en hoesje ongeveer 100,00 euro kwijtbent.
Uiterlijk is er niet zoveel veranderd ten opzichte van de Samsung S22 Ultra. Het betreft opnieuw een 6.8 inch scherm en zowel de behuizing als het scherm zijn perfect afgewerkt. Het camera eiland lijkt hetzelfde al is dit natuurlijk niet zo. De feature van deze Samsung S23 ultra is de 200MP camera waarmee Samsung de focus legt op dag- en nachtfotografie. Er is jammer genoeg geen 3.5mm poort te bekennen.
(op de voorzijde zit al een beschermend glas dat ik er zelf heb opgeplakt. Er zijn nog wat lijmresten die ik moet schoonmaken. Helaas is er veel stof zichtbaar dankzij mijn langharige kat).
Het scherm is blijkbaar wel minder gekromd rond de randen ten opzichte van de voorganger. Eens je een hoesje gebruikt rond het scherm valt die minimale kromming eigenlijk al niet meer op.
De vorm van het scherm zorgt er wel voor dat je best een degelijk beschermend glas aanbrengt, die duurder uitvallen dan de simpelere versies voor de platte schermen van de S23 en S23+, om je kostbare gadget te beschermen zoals die van
Whitestone (aanrader van een mede-tweaker).
Het toestel zelf is groot, heel groot. Het is soms moeilijk om deze met 1 hand te bedienen en persoonlijk zou ik niet direct kiezen voor een dergelijk groot toestel omdat het praktische aspect wegvalt. Zo past het toestel moeilijk meer in je broekzak, moet je deze met twee handen vastnemen om te bedienen/ontgrendelen met de vingerafdruk. Ook het gewicht is fors met 233 gram. Al is dit 7 gram minder dan de iPhone 14 Pro Max, maar zwaarder dan de Xiaomi 12 Pro met ongeveer 205 gram.
De simkaart-tray biedt plaats voor 2 simkaarten, 1 aan elke kant, en eSIM is uiteraard ook een optie. Uitbreidbaar geheugen dan weer niet. Je hebt de
keuze tussen een 256gb, 512gb of 1tb versie. Er is ook een versie met 8gb aan geheugen en 256gb opslag.
Over de bouwkwaliteit valt weinig te zeggen: deze is nagenoeg perfect en premium te noemen. Samsung gaf zelf aan dat duurzaamheid hoog in het vaandel stond bij de productie van dit toestel. Dit kwam ook tijdens het Unpacked event uiteraard ter sprake. Uit de
Tweakers review van het toestel kwam echter naar voren dat de gehanteerde norm verouderd en bovendien niet al te streng is. Dit toestel gaat het e-waste probleem dan wel niet oplossen, maar het is zeker positief dat erover nagedacht wordt.
Uiteraard is weer een S-Pen bijgeleverd. Handig voor notities en tekeningen te maken, al heb ik zelf weinig tot geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheden
Features en software:
Zoals eerder vermeld zijn de fysieke eigenschappen dan niet erg veranderd, binnenin is dat zeker wel het geval. Het toestel werd uitgerust met de nieuwe Snapdragon® 8 Gen 2 chipset. Volgens Samsung energiezuinig en performanter. Ga je dat merken laatste zichtbaar merken? Waarschijnlijk niet direct en mogelijk enkel dat zwaardere taken minder tijd in beslag nemen; De energiezuinige chipset heeft uiteraard wel gevolgen voor de accuduur, waarover later meer. Wat zeer positief te noemen is dat wij in Europa niet langer een andere chipset (Exynos) krijgen dan in andere delen van de wereld. Hopelijk blijft dit ook zo in de toekomst.
Het toestel zelf is uitgerust met Android met daarover Samsung´s eigen One UI schil daarover. Het viel me op hoe snel en gemakkelijk het navigeren in de menu´s was evenals de stabiliteit. Na ongeveer een week gebruik liep enkel Expert Raw 1 keer vast. Op het vlak van stabiliteit en betrouwbaarheid is er dus geen enkel probleem. Hoewel ik geen power user ben, bevalt het gebruiksgemak en de snelheid van het toestel me zeer evenals de opties om de look and feel van One UI in te stellen naar wens.
Het toestel zit vol met een grote hoeveelheid aan opties en hulpmiddelen gaande die Samsung ontwikkeld heeft om je gebruiksgemak te verbeteren. Dit leidt wel tot een groot aantal vooraf geïnstalleerde software die je gelukkig wel kan verwijderen of uitschakelen, wat vroeger niet altijd het geval was. Tools zoals Samsung Switch zijn zeer handig te noemen om gemakkelijk je data over te zetten van je oud toestel naar je nieuw toestel en zelfs, zoals in mijn geval, data te downloaden van iCloud op de S23 Ultra.
Het toestel zou de komende 4 jaar van Android updates voorzien worden en 5 jaar van veiligheidsupdates. Ter info: ik vond geen reclame terug in de tools van Samsung.
Scherm:
Het AMOLED-scherm is op de S23 Ultra fenomenaal te noemen, heel erg scherp en ik heb de helderheid vrij laag gezet omdat het me anders wat te fel werd. Hoe het aflezen van het scherm in de zon zal zijn is moeilijk te testen tijdens deze donkere winterdagen, maar daar maak ik me bij dit toestel weinig zorgen over.
De S23 Ultra is in tegenstelling tot de S23 en S23+ uitgerust met een WQHD+ - resolutie scherm. Je kan de resolutie verlagen tot FHD+ of HD+ wat de batterijduur ten goede komt.
Het consumeren van media, bekijken van foto´s of simpelweg lezen van krantenartikelen is zeer aangenaam te noemen mede vanwege de grootte van het scherm natuurlijk.
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/v6olvRcMyHuXb0vJTJv2thSA.jpg?f=user_large)
Accuduur
De accuduur is fenomenaal te noemen. De 5000 mAh batterij profiteert van de nieuwe energiezuinige Snapdragon® 8 Gen 2 chipset. Bij conservatief gebruik lukt om 2 tot zelfs meer dagen op 1 laadbeurt gebruik te maken van het toestel. De eerste dagen moet de AI het verbruik nog aanleren als het ware en merk je mogelijk een snellere afname, maar dit stabiliseert zich wel snel.
Het opladen via de bijgeleverde kabel van Samsung (usb-c naar usb-c) is dan wel weer tegenvaller. Aangesloten op mijn laptop zou het opladen van het toestel van 10% naar 100% ongeveer 1h30 in beslag nemen tegenover 1h00 gebruikmakende van een 33w oplader van Xiaomi. Een kabel met ultra fast charging was evenwel gewenst geweest. Een aparte oplader is dan ook geen overbodige luxe.
Overigens kan je de Protect Battery-feature aanzetten waardoor het opladen wordt beperkt tot 85% en wat de levensduur van de batterij ten goede zou komen.
Het vervangen van de batterij zou trouwens niet zo complex mogen zijn want blijkt uit
deze video al is het wachten op het iFixit-oordeel
Geluid en bereikbaarheid:
Ook op vlak van geluid zit het wel snor. Bij het bekijken van een video is maximaal volume echt hard. Het geluid is ook niet blikkerig of vervormd en klinkt helder ongeacht de bron (Netflix, Youtube, Arte, et cetera). Hoe dit is met oortjes heb ik nog niet kunnen testen bij gebrek aan een adapter.
Bij het bellen is dit eveneens het geval. De verstaanbaarheid voor je gesprekspartner is goed en ik ondervond nog geen problemen met de geluidskwaliteit noch microfoon.
De 4G bereikbaarheid is goed te noemen en dat is in Brussel vanwege de strenge norm betreffende zendantennes niet altijd evident te noemen. Zowel binnen en buiten ondervond ik weinig hindernissen tenzij het een zeer goed geïsoleerd huis betreft of een plek waar de ontvangst sowieso minder is. 5G staat nog in de kinderschoenen en wordt nog niet aangeboden door mijn provider dus dat kon ik helaas niet ervaren.
Camera en video:
Uiteraard is het verkooppunt van dit toestel niemand ontgaan en dat is de 200mp fotocamera. Deze was ook al terug te vinden op de Xiaomi 12T pro bijvoorbeeld. Foto´s gemaakt met deze 200mp camera zouden nu dus nog scherper en gedetailleerder moeten zijn. Uit enkel testen bleek dat ook zeker het geval. Bij het inzoomen op de 200mp versie blijven de details op het gefocuste object vrij scherp. Houd rekening dat je foto dan wel minstens 20mb groot zal zijn.
Zie bijlagen voor foto´s in groter formaat. Vanwege breedte restricties is die van 200MP wel verkleind met 50%.
Macro foto´s vallen ietwat tegen, de focus is onevenredig verdeeld en dat is wel een tegenvaller.
Mogelijk is er een bepaalde instellingen in de pro versie die ik niet ontdekte. De zoom is wel zeer goed waardoor je redelijk scherpe foto´s kan nemen zoals van deze parkiet die hoog in een boom zat.
Foto´s van snelbewegende kinderen of dieren zijn tricky voor een smartphone. Je kan hier opteren om de motion functie aan te zetten waardoor je foto een kort filmpje wordt of burst shot gebruiken: in plaats van op de shutter knop te drukken veeg je erover om snel een foto te nemen.
Natuurlijk is nachtfotografie ook een stokpaardje van dit toestel en heeft Samsung ook deze functie doorontwikkeld. Zo kan je tot 100X zoomen om een plaatje van de maan te schieten ook tijdens de dag en is het maken van foto´s van de sterren ook een mogelijkheid dankzij een stukje software genaamd ExpertRaw. De lichtvervuiling is wat te veel aanwezig in de stad, maar vooral het optimaal gebruik van het weinige beschikbare licht maakt dat het resultaat zeer respectabel is. Het feit dat je zonder statief een dergelijke foto van de maan kan maken is ook mogelijk mede dankzij de optische beeldstabilisatie van de camera.
De camera app van Samsung is zeer veelzijdig en je hebt een groot aantal opties voor speciale scenes zoals hyperlapse, slow-motion en zelfs super slow-motion. Het is dan ook uitdagend om alle opties te verkennen en vooral het potentieel van de camera´s te testen.
Ultrawide:
Slow Motion video:
Conclusie:
De Samsung S23 Ultra is een prachtig toestel met een mooi beeldscherm, een snelle interface en vele mogelijkheden. Het is een geduchte concurrent voor vlaggenschepen uit dezelfde prijsklasse en naar mijn gevoel een toestel waar ik lang plezier van ga hebben. De combinatie van snelheid, de camera en het beeldscherm is perfect voor de enthousiaste fotografie liefhebber. Het formaat en de hoge prijs (circa 1400 euro voor de 512gb versie) maken de keuze wel wat complexer en doet nadenken of een toestel van 2021 of 2022 ook niet voldoet aan de verwachtingen nu die prijzen zeker zullen zakken. Evenwel kun je na inruil van je oude toestel en cashback-korting dit toestel misschien wel voor een acceptabelere prijs in de winkel vinden.
Disclaimer: dit is mijn eerste lange review, excuses voor eventuele schrijffouten of te lange zinsconstructies! Ik ben geen gamer dus dat aspect heb ik bewust niet getest. Indien er fouten of onwaarheden in de review staan pas ik dit uiteraard graag aan. Ik had wat problemen met de formaten van de foto´s, vandaar dat sommige foto´s groter zijn dan anderen.