Dinsdag 31 maart was ik samen met 7 andere Tweakers aanwezig bij het Samsung Unpacked event in België. Hier werd (onder NDA) de S23-reeks een dag voor de officiële aankondiging gepresenteerd. Ook mochten we die avond al even een tijd spelen met de nieuwe S23 Ultra-modellen.
Een paar dagen later kwam DHL Express (gelukkig geen DHL Parcel) een bestelling van Samsung bezorgen. Na twee weken met de telefoon te hebben gewerkt, is dit mijn (voorlopige) review.
Hoewel ik dit toestel mag houden, heeft dit geen invloed op mijn review.
Eerste indruk
De doos van het toestel is nauwelijks groter dan het toestel zelf. De inhoud is vrij eenvoudig: het toestel, een USB-C kabel, een SIM ejector en wat boekjes die vrijwel niemand ooit zal lezen. Geen opladers of andere accessoires.
Mijn eerste indruk is vooral hoe groot het toestel is, vooral vergeleken met mijn S22. Met name als je zoals ik erg kleine handen hebt en je handschoenen op de kinderafdeling moet kopen, zal het gewoon gigantisch aanvoelen in het begin. Daarentegen was ik al gewend dat ik telefoons al jaren niet (goed) met 1 hand kan bedienen, dus hier zal de S23 Ultra weinig aan veranderen.
Om de overstap makkelijker te maken heb ik Samsungs Smart Switch app gebruikt. Ik heb de telefoons met elkaar verbonden via USB en al mijn bestanden en (vrijwel alle) voorkeuren van de S22 werden overgezet. Wel moest ik nog een aantal meegeleverde apps, zoals Facebook, van het toestel verwijderen.
Het toestel
Het formaat van de S23 Ultra is 163,4mm x 78,1mm x 8,9mm. Vergeleken met de iPhone 13 Pro Max van mijn collega is de S23 Ultra ongeveer even breed, maar wel iets langer.
Aan de achterkant is er geen camera island meer aanwezig zoals op mijn S22. In plaats daarvan steken alleen de camera's zelf iets uit. Echter in combinatie met de officiële clear case van Samsung zijn deze nu gelijk met de achterkant.
Ik heb de zwarte versie van het toestel ontvangen. Gelukkig is Samsung al een tijdje afgestapt van het glas waar je alle vingerafdrukken op ziet. Deze waren bij de S10-reeks zo erg zichtbaar dat ik destijds toch maar voor de witte variant koos.
De Samsung S23 Ultra heeft een AMOLED scherm met een schermdiagonaal van 6,8 inch. Dit scherm is ook gebogen, net als de S10 en in tegenstelling tot de S22. De maximale resolutie van de telefoon is 3088x1440, maar standaard staat de telefoon ingesteld op 1080p. Ik heb de resolutie momenteel nog steeds op 1080p staan, omdat mijn ogen eerlijk gezegd niet zo goed zijn dat ze bij normaal gebruik het verschil zien. De extra accuduur vind ik daarom fijner. Zie je echter wel het verschil, zet 'm dan vooral op de hoogste resolutie, want de accuduur is zelfs in deze modus erg goed.
Het scherm gebruikt verder Gorilla Glass Victus 2. Dit houdt in dat het scherm nog beter tegen een stootje zou moeten kunnen, maar je snapt dat ik dit niet zelf ga testen bij een telefoon van 1400 euro.
De opslag van de S23 Ultra begint bij 256 GB en de maximale opslag is 1 TB. Ik heb het model met 512 GB aan opslag ontvangen.
De powerknop kan je ook een tweede functie geven. Dan open je bijvoorbeeld de camera app door twee keer op deze knop te drukken. Standaard kan je ook Bixby instellen bij de "press and hold", maar Google Assistant is nog steeds niet in te stellen zonder third party apps (en alleen bij de twee keer indrukken). Het is in ieder geval niet langer een dedicated Bixby-knop zoals op de Galaxy S10.
Software
Het toestel wordt geleverd met Android 13, met daaroverheen de zogeheten One UI schil van Samsung. Samsung belooft dat de telefoon nog vier major Android updates zal krijgen, wat zou betekenen dat het in ieder geval nog een update zal krijgen naar Android 17. Daarnaast zal het toestel minimaal 5 jaar aan beveiligingsupdates ontvangen. Als iemand die werkzaam is als security analist word ik hier blij van. Wel vraag ik me af wat de frequentie van de beveiligingsupdates zullen zijn over een paar jaar. Bij nieuwe toestellen is dit een maandelijkse update, maar in het verleden heb ik gemerkt dat oudere en/of goedkopere toestellen beveiligingsupdates trager ontvingen.
Ik gebruik mobiele telefoons van Samsung al sinds de Samsung Galaxy S6. Hierdoor ben ik erg gewend geraakt aan de zogeheten One UI-schil die Samsung over Android gebruikt. Persoonlijk vind ik de interface erg intuïtief en ik kan er snel mee werken.
Wel irritant vond ik dat er op een telefoon in deze prijsklasse zoveel apps waren voorgeïnstalleerd. Hierbij valt te denken aan apps van Microsoft, Meta, Netflix, Spotify, Google en veel apps van Samsung zelf die ik nooit zal gebruiken (Bixby, Samsung Global Goals, etc.)
Accuduur
De S23 Ultra heeft, in tegenstelling tot zijn voorganger, een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 aan boord in plaats van een van Samsungs Exynos chips. Deze chip zou veel efficienter zijn dan de processor die in de voorganger zat. Ik moet zeggen dat ik de accuduur tot nu toe erg indrukwekkend vind. Met normaal gebruik (eigenlijk alles behalve games) gaat de accu momenteel ongeveer anderhalve dag tot zelfs twee dagen mee.
Geluid
De speakers zijn meer dan luid genoeg naar mijn mening. Het is en blijven echter telefoonspeakers, dus vrijwel altijd als ik muziek luister zal ik toch overschakelen naar mijn in-ears of koptelefoon. Vooral het instrument dat ik zelf bespeel (basgitaar) is nou eenmaal slechter te horen door kleine speakers. Misschien is het omdat ik pas minder dan 1 jaar geleden afscheid heb moeten nemen van mijn S10, maar ik mis de headphone jack nog steeds. Mijn IEMs en koptelefoons hebben nog steeds een draadje, wat betekent klungelen met dongles (die niet worden meegeleverd) of met Bluetooth (inclusief de bijbehorende vertraging).
In het geval van Bluetooth is er ondersteuning voor meerdere codecs, zoals Qualcomms aptX en Sony's LDAC. Als ik Bluetooth gebruik, dan gebruik ik dit in combinatie met een FiiO BTR5. Deze ondersteunt beide codecs en ik merkte dat beide goed presteerden.
Camera's
De Camera app van Samsung vind ik (nog steeds) erg fijn werken. Voor simpele foto's/video's kan ik snel bij veel gebruikte instellingen komen. Als dit niet voldoende is dan kan ik makkelijk schakelen naar Pro (Photo) of Pro Video, zodat ik meer parameters zelf kan instellen.
Fotografie
In het donker maakt de S23 Ultra voor mijn gevoel betere foto's dan mijn S22. Wel is het meestal nodig dat je de camera even stil houdt, waardoor de modus nog steeds minder goed werkt bij bewegende onderwerpen. Een goed voorbeeld hiervan zijn twee foto's van mijn kat (in de "jachtmodus" omdat hij een vlieg zag). Bij de ene foto bewoog hij iets, terwijl hij bij de ander muisstil zat. De ruimte was nauwelijks verlicht op dat moment. Daarnaast heb ik ook nog een foto van een verlicht gebouw terwijl het donker was.
Wel had ik soms momenten dat de HDR niet goed werkte, waardoor er een soort schaduw/gloed om bijvoorbeeld gebouwen zichtbaar was. Dit is het best zichtbaar op de onderstaande foto:
De 10x zoom is indrukwekkend. Ik kon foto's maken van objecten meters van mij vandaan die nog best scherp waren. Bij nachtfoto's was deze lens wel het minst goed, maar dit valt op zich nog te verwachten gezien de betere nachtfoto's gebruik maken van een langere sluitertijd en dit gaat lastiger bij een afstand waar de kleinste bewegingen goed merkbaar zijn. Hoewel zeer indrukwekkend, betwijfel ik hoe vaak ik deze camera zal gebruiken. In de meeste gevallen merk ik toch dat de 3x zoom voldoende was. Hier zijn een aantal foto's genomen vanaf dezelfde plek met de verschillende camera's overdag en 's avonds:
Waar ik stond
3x zoom
10x zoom
Een andere lens die ik regelmatig gebruik is de ultragroothoeklens, zoals op deze foto van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (ook wel bekend als het JuBi-gebouw):
Het is daarnaast mogelijk om in plaats van de standaard 12 MP ook foto's te maken in 50 MP of zelfs 200 MP. Tot nu toe heb ik op zich genoeg gehad aan 12 MP, gezien ik niet van plan ben om foto's op zeer hoge resolutie af te drukken. Daarnaast duurde het verwerken van 200 MP best lang voor mijn gevoel.
De front camera's heb ik niet veel gebruikt, omdat ik vrijwel nooit selfies maak. Maar in het kader van de review heb ik het dus toch maar getest in de avond. Het resultaat van de foto was best goed, zolang je eventjes stil staat.
Video
Laat ik beginnen met zeggen dat ik niet vaak film, dus ik ben niet uitgebreid in deze instellingen gedoken.
De maximale resolutie waarmee je kan filmen is 8K bij 30fps of 4K bij 60fps. Bij het gebruik van bepaalde modi zal de maximale resolutie en/of framerate lager zijn.
De beeldstabilisatie bij filmen werkt best goed voor mijn gevoel. Zo heb ik onder andere een stukje gefilmd terwijl ik in de trein stond (ramen waren alleen erg vuil) en een stukje dat ik op Utrecht CS aan het lopen ben. Bij beide was het beeld best goed gestabiliseerd. Ook had ik tijdens het Samsung Unpacked event gefilmd hoe ik op een verhoging stapte en ook dit was verbazingwekkend vloeiend. Wel heb ik één keer een vreemd probleem gehad: de achtergrond lijkt te bewegen, terwijl de telefoon in een statief op een tafel stond. Ik heb begrepen dat het wordt aan te raden om de beeldstabilisatie in deze gevallen uit te zetten.
Wat ik handig vind is dat ik mijn audio interface rechtstreeks in de camera app kan gebruiken. Dit scheelt toch weer werk, omdat je de audio dan niet apart hoeft op te nemen en later hoeft toe te voegen en synchroniseren met het beeld.
Een aantal andere modi die ik heb getest waren slow motion, super slow motion en hyperlapse. Bij slow motion wordt er op 1080p met 240 fps gefilmd, terwijl bij super slow motion met 960 fps wordt gefilmd. In de hyperlapse modus worden beelden 16x versneld. Het is aan te raden om hiervoor een statief te gebruiken.
Ook is er een "Director's View". Hierbij krijg je al je camera's tegelijkertijd te zien en kan je sneller tussen deze camera's wisselen. Volgens Samsung werkt deze modus wel maximaal op slechts 1080p en 30fps.
Bereik/connectiviteit
De S23 Ultra ondersteunt 5G-netwerken en ik zie ook regelmatig dit in mijn statusbar staan. Echter maakt 5G op dit moment in Nederland nog steeds gebruik van de bestaande frequenties die al voor 4G werden gebruikt. Het is dus afwachten totdat de nieuwe frequenties worden geveild in hoeverre dit invloed gaat hebben op de snelheid/stabiliteit van mobiel internet.
Wat betreft WiFi ondersteunt de telefoon alle standaarden tot en met WiFi 6E (802.11ax). Mijn access points thuis ondersteunen geen 802.11ax, dus ik heb dit niet kunnen testen.
S Pen
De Ultra-modellen van Samsungs S-reeks bevatten tegenwoordig een S Pen. Dit is een compacte stylus die je kan gebruiken om bijvoorbeeld documenten te ondertekenen of annotaties bij een afbeelding te maken.
De vorm van de pen doet me erg denken aan die van de originele Nintendo DS. Er zit aan de zijkant van de pen ook een knop, maar deze heb ik in de praktijk nog nauwelijks gebruikt. Doordat deze knop helemaal flush met de body van de pen is, is het iedere keer zoeken aan welke kant van de pen hij zit. Ik snap ook nog niet goed wat de meerwaarde van de knop is, behalve de "air gestures" die je kan doen. Ook de ingebouwde tilt support wordt voor mijn gevoel door de meeste apps niet ondersteunt.
Van de meegeleverde apps van Samsung zelf, zijn er eigenlijk maar een aantal die ik zelf zou blijven gebruiken. De Samsung Notes integratie is bijvoorbeeld best handig voor snelle notities. Het voordeel van deze app is ook dat je deze kan gebruiken als je de pen verwijdert terwijl het scherm uit staat. De telefoon verandert dan in een notitieblok waar je op kan schrijven.
In mijn vrije tijd werk ik regelmatig met creatieve software, zoals Procreate op de iPad en de Adobe en Affinity suites. Ik heb daardoor ook ervaring met andere pennen, zoals die van Wacom, Huion en de Apple Pencil. Een vergelijking met de full size pennen van Wacom en Huion zou oneerlijk zijn, gezien deze pennen en bijbehorende tablets maar één ding kunnen en dat heel goed doen. Een vergelijking met de Apple Pencil daarentegen is beter. Hier is de Apple Pencil een duidelijke winnaar, maar dit komt vooral neer op (third party) ondersteuning. Als de S Pen beter ondersteunt zou worden, dan zou de S Pen al veel beter kunnen concurreren.
Mijn (kleine) irritatie was wel dat de telefoon standaard geluid maakt als je de pen gebruikt. Net zo irritant als on-screen toetsenborden die geluid maken. Gelukkig kan je deze instelling uitschakelen.
Uiteindelijk vind ik de pen zo nu en dan best handig. Ik moest bijvoorbeeld laatst een contract ondertekenen en kon dit snel met de S23 Ultra doen. Maar het is voor mij persoonlijk geen unique selling point.
Prijs
Het lijkt helaas de tendens de afgelopen tijd dat alles duurder wordt, zo ook telefoons. De prijs van de S23 Ultra reeks is niet mals. De adviesprijzen beginnen bij €1399, wat zelfs flink meer is dan de huur die ik betaal voor een vrijesectorwoning in het centrum. Aan de andere kant, is dit goedkoper dan de adviesprijs van een Apple iPhone 14 Pro Max, wat toch de directe concurrent is. Daarnaast krijg je bij Samsung voor dat geld ook flink meer opslag.
Zou ik zo'n smak geld neerleggen voor een mobiele telefoon? Nee. Maar dit is een afweging die ieder voor zich moet maken.
De Samsung Galaxy S23 Ultra is een indrukwekkend toestel met een zeer hoog prijskaartje. Het is ook een erg groot toestel, wat niet iedereen zal aanspreken. Toch verbaasde me het hoe snel je eraan gewend raakt, want mijn S22 en mijn werktelelefoon voelen nu al "klein" aan. Op kleine dingen na, scoort de telefoon op bijna alle fronten gewoon erg goed. Echter zullen kopers de afweging moeten maken of dit de hoge prijs waard is.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.