€ 739,- bij Amazon.nl Marketplace

Samsung Galaxy S23 Ultra, 12GB ram, 512GB opslag Zwart Review

19 februari 2023, laatste update op 4 april 2023, 1.559 views Rapporteer
Testpanel +2

De Samsung Galaxy S23 Ultra, het nieuwste vlaggenschip van Samsung. Laat ons even kijken wat we hierover allemaal kunnen vertellen!

Pluspunten

• Zeer snel
  • Goede batterijduur
  • Veel opslagcapaciteit
  • Goed geluid
  • Veel RAM-gebeugen

Minpunten

• Prijs
  • Zwaar en groot
  • Geen 3,5mm poort
  • Geen SD-kaart

Intro

Toen ik het bericht voor het testpanel las op tweakers, dacht ik in mezelf:
Als ik dit bolletje aanduid, mag ik meegaan.
And so it began :) Eerst een tripje met de trein naar Brussel om daar samen in te checken in het hotel en nadien naar het Samsung Unpacked event te gaan in Château d'Hélécine met 7 medetweakers. Dit event was top, zoals jullie waarschijnlijk wel gezien hebben in dit filmpje.

Ik kom van een Xiaomi Mi A3. Tijd voor een upgrade dus, want deze werd oud... Ik ben echter geen volledige Samsung leek, ik heb in het verleden ook een Samsung Galaxy J5 gehad en nog enkele anderen uit de Galaxy reeks.

Algemene beoordeling

Ik kan natuurlijk enkel spreken uit mijn ervaring, en het voelt langs één kant niet fair om een oude Xiaomi MI A3 (MI A3) te vergelijken met een spiksplinternieuwe top-of-the-line Samsung Galaxy S23 Ultra (S23U), but it is what it is... Hier vind je een overzicht van de verschillen tussen de twee telefoons.

Spijtig dat er geen 3.5 mm poort is, want die mis ik wel. Adaptertje kopen dus...

Medetester Michelli wist te vertellen dat de adapters van UGREEN goed zijn. Het is deze geworden.

Ook mis ik een SD-kaart, al is dit misschien wel overbodig geworden nu je zoveel opslag hebt :)

Featureset

De meerderheid van de features die in de S23U zitten, heb ik nog niet ontdekt, maar wat er inzit is echt wel nice. Ik ben er nog steeds zeker van dat ik 95% van deze features niet (bewust) ga gebruiken.

Accuduur

De accuduur is echt super! Ik kom gemakkelijk een dag toe, terwijl ik ook af en toe game op de S23U, maar wat wil je met een 5000 mAh batterij... Ik heb ook nog een screenshot kunnen maken van toen de batterij op 0% was (ik weet het, het is niet goed om dat te doen, maar was maar éénmalig). https://tweakers.net/i/K8pz5Jz24FOOGqnjPfW7yhCOrGc=/620x/filters:strip_exif()/m/222212/1PtJsHxIi9leQHPs2mphRg9Vam0cl5iS7Lg3wYIvkmhYUPqhoA.png?f=620xauto
Ook zijn er een aantal instellingen die de batterij een langere levensduur zouden moeten geven. Of dit echt zo is, zullen we in de loop der jaren wel zien...

Scherm

Wat natuurlijk direct opvalt is de grootte van het scherm en de kwaliteit ervan. Ook is het voorzien van de nieuwste versie van Gorilla Glass (Victus 2). Ook vind ik het super dat het een AMOLED scherm is.

Qua schermresoluties heb je de keuze tussen volgend formaten:
  • HD+(1544x720)
  • FHD+ (2316x1080)
  • WQHD+(3088x1440)
Toen ik de game HCR2 startte met WQHD+, was dit niet het volledige scherm en dus onbestuurbaar, en was ik teruggeschakeld naar FHD+, maar toen ik dit vandaag opnieuw probeerde om de screenshot te nemen, ging het ineens wel. Vreemd, maar wel goed. Ik weet nu niet of het aan een update van HCR2 ligt of de AI-chip die dit gefixt heeft. Een update van Samsung heb ik niet gehad. Vreemd, maar goed dat het opgelost is.

Ik weet niet of de WQHD+ een impact heeft op het batterijniveau, maar qua beeld zie ik niet echt een verschil. Misschien dat dit voor het getrainde oog wel zo is... Voor mij is FHD+ zeker goed genoeg.

Geluid

Het geluid dat uit de S23U komt is echt goed voor een smartphone. Het is natuurlijk geen JBL, SONY of BOSE, maar dat kan je natuurlijk niet verwachten.

Gaming

Zoals reeds gezegd, game ik af en toe op mijn telefoon en soms switch ik dan tussen games of tussen de game en discord, en dan gebeurde het op de MI A3 soms dat de andere app/game gesloten werd. Dit heb je natuurlijk niet meer voor met 12GB RAM...

Ik heb direct de zwaarste game geïnstalleerd die ik op mijn MI A3 speelde, en sta echt versteld van de laadtijden op de S23U. Waar Assasins Creed Rebellion er op de MI A3 gemakkelijk enkele minuten over deed om op het beginscherm te geraken, doet de S23U er 20 seconden over. Ik was gestopt met deze game te spelen op mijn MI A3 omdat het telkens zo lang duurde om te laden, ook is het laden tijdens het spelen van het spel veel sneller.

Dat zal de Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy zijn die aan het werk is!

Bouwkwaliteit en afwerking

Het ziet er echt een stevige telefoon uit, voorzien van Gorilla glas en mooi afgewerkt met de rondingen etc. Ik heb hem niet zonder hoesje laten vallen, dus echt testen qua stevigheid heb ik niet gedaan :)

Update: als je je smartphone af en toe laat vallen, is een 360 graden hoesje of een extra glasje echt wel aan te raden, want Gorilla glas of niet, breekbaar blijft het...

Beeldkwaliteit opname

Ik ben niet zo'n echte fotograaf, maar heb wel enkele leuke dingen ontdekt.

Zo wist KleineAap ons op het event te vertellen dat je met de S-pen ook foto's op afstand kan trekken. Er zit nl. een knopje aan de zijkant van de pen waarmee je foto's kan nemen.

Wat ook wel cool is, is dat je overdag een foto van de maan kan trekken en dat deze dan automatisch via AI een zwarte achtergrond krijgt.

Foto 's morgens getrokken, let op het takje.

Volledig ingezoomd (zelfde plek) met hetzelfde kleine takje.

Een leuke feature is dat wanneer je meer dan 20x inzoomt, je een soort van klein overzicht krijgt waar ergens in het grote geheel je juist zit. Zo heb ik met deze feature een vliegtuig kunnen fotograferen, ok de kwaliteit is niet super, maar vergeet niet dat dit een bewegend object is en dat dit met de losse pols is getrokken.

Vliegtuig volledig ingezoomd getrokken met de losse pols, m.b.v. de functie hiernaast.

Andere foto, maar hierop zie je in de rechterbovenhoek in het geel het overzicht van wat je fotografeert.

Nog een testje tussen de MI A3 en de S23U, zie wat een kleurverschil!:

MI A3

S23U

Bereik

Geen problemen gehad met het bereik.

Gebruiksgemak

Eenvoudig in gebruik, doet wat het moet. Ik kom van Android One op de MI A3, en kan perfect alles vinden wat ik moet vinden. Ook o.w.v. de zoekfunctie waarschijnlijk :)

Design

Puur qua design vind ik het een hele mooie telefoon. Enkel zoals reeds aangeduid bij de minpunten, wat groot en zwaar, maar dat zal wel wennen.

Stabiliteit en betrouwbaarheid

De S23U is redelijk stabiel, al heb ik in het begin een paar keren een probleem gehad wanneer ik via bluetooth verbonden was met mijn autoradio en ik dan de mobiele hotspot opzette om mijn MI A3 die ik nu als GPS gebruik van signaal wou voorzien. Mijn gsmhouder is niet voorzien op zo'n brede telefoon, daarmee dat ik dit voorlopig zo oplos.

Een ander probleem dat ik ook een aantal keren gehad heb, is dat de Google routines bleven hangen. Misschien omdat ze nog niet volledig gesynct waren of weet ik veel. Na herstart was de S23U terug ok.

Prijs

Over de prijs kan ik kort en bondg zijn: Ik zou nooit zoveel voor een telefoon betalen als ik die zelf zou kopen. Ik spendeer maximum 300 euro aan een telefoon, maar dat is een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken.

De S23U is echt een goede telefoon waar je jaren plezier aan gaat beleven, ook omdat de S23U lang van Android en beveiligingsupdates wordt voorzien. Wanneer je van een oudere telefoon komt is deze zeker een upgrade (mag wel voor deze prijs). O.w.v. de prijs eerder 4 sterren i.p.v. 5.

Heb jij ook een Samsung Galaxy S23 Ultra, 12GB ram, 512GB opslag Zwart?

Goede review dankje!

Sd card is tegenwoordig met die opslag geen gemis meer.. alleen sony heeft het nog denk ik
SD kaart vind ik zeker wel een gemis. Zeker met de hoge kwaliteit van de foto's en filmpjes. Mijn huidige S10 staat bijna 300 GB aan data op. Veel foto's en filmpjes van de kids. Backup op de Nas. Maar leuk om terug te kijken op de telefoon dus niet eraf gehaald.

Omdat de 512 GB super prijzig zijn is een goedkoop SD kaartje voor de foto's ideaal. Doe mij maar een SD kaart sleuf en alleen een e-sim.

Maar ja het is een voorkeur en zeker niet bij iedereen hetzelfde