De tijd dat spelers door middel van een enkele, substantiële uitbreiding een bijna geheel nieuwe game kregen voorgeschoteld, ligt alweer ver achter ons. StarCraft-spelers konden zich met de uitbreiding StarCraft: BroodWar in 1998 trakteren op een bijna totaal nieuwe game, maar dergelijke scenario's zijn ingeruild voor een dlc-model waarbij games worden 'uitgebreid' met allerlei extra content die in kleine beetjes en vaak al snel na de release van de basisgame beschikbaar komt. Gameontwikkelaars en -uitgevers zetten ook al jaren in op bijvoorbeeld microtransacties en lootboxes om hun inkomsten te verhogen. Het uitbrengen van games die objectief gezien nog niet af zijn is ook een fenomeen dat in de afgelopen jaren iets te vaak is voorgekomen om van toeval te spreken.
Dit zijn niet allemaal negatieve ontwikkelingen, maar bijvoorbeeld de soms breed gedeelde kritiek op bepaalde microtransactie- en dlc-praktijken geeft wel aan dat de huidige verdienmodellen niet allemaal op gejuich kunnen rekenen. EA kreeg de volle laag na de praktijken met Star Wars Battlefront II en met Battlefield V kreeg de uitgever wederom de nodige kritiek te verduren. Investeerders waren overigens ook niet bepaald blij. Toen eind augustus bekend werd dat Battlefield V werd uitgesteld, nam de toch al in vrije val geraakte koers van EA een nog steilere duikvlucht. Dat was overigens in een periode dat de uitgever nog altijd miljardeninkomsten rapporteerde, waar de inkomsten uit microtransacties, dlc en lootboxes een steeds belangrijkere bijdrage aan leveren. Overigens is een vergelijkbare dalende trend ook in de koersen van andere grote uitgevers te zien.
Als het gaat om lootboxes zal de wal wellicht het schip keren, in de vorm van overheden die zich laten gelden. Dat zou overigens negatief kunnen uitpakken voor Nederlandse en Belgische gamers, want het kan straks vaker gaan voorkomen dat er speciale beperktere gameversies speciaal voor de Benelux worden uitgebracht, uit vrees voor regulering op basis van de nationale strenge gokwetten.
Voorlopig zal er in de breedte echter weinig veranderen. Investeerders willen altijd meer en je hoeft alleen maar naar het fortuin te kijken dat Epic Games met Fortnite: Battle Royale binnenhaalt en je weet dat de huidige dlc-modellen en microtransacties niet snel gaan verdwijnen. Zo lang spelers kennelijk veel waarde hechten aan cosmetische upgrades, zal elke partij daarvan een graantje willen meepikken, zoals EA binnenkort ook gaat proberen in Battlefield V met de introductie van microtransacties. De gameplay wordt er geen haar beter van, maar bepaalde zakken waarschijnlijk wel dieper.
Van Red Dead Redemption 2 zou wellicht een zekere 'disciplinerende werking' kunnen uitgaan. Een game die binnen een paar dagen na de release al 725 miljoen dollar oplevert; dat zou te denken kunnen geven. De vele productiejaren hebben een goed uitgewerkt filmisch verhaal en een levendige spelwereld opgeleverd die de kassa volop doet rinkelen. Dat geluid proberen Take-Two en Rockstar Games nog wel even te laten voortduren door de recente introductie van het vooralsnog niet al te geslaagde Red Dead Online. Sinds 14 december kunnen spelers met versie 1.05 ook met echt geld Gold Bars aanschaffen. Deze introductie van microtransacties was op voorhand al onvermijdelijk, mede omdat de vergelijkbare Shark Cards uit het succesvolle Grand Theft Auto Online de uitgever bepaald geen windeieren hebben gelegd. Take-Two-ceo Strauss Zelnick omschreef in 2014 deze multiplayer van GTA V door de terugkerende speleruitgaven als 'het geschenk dat blijft geven'. En zo'n gegeven paard gaat geen enkele game-uitgever in de bek kijken.