De Nieuw-Zeelandse overheid denkt niet dat de praktijk van lootboxes onder de juridische definitie van gokken valt, zoals is geformuleerd in de Nieuw-Zeelandse gokwet. Dat zegt een medewerker van het Nieuw-Zeelandse departement van interne zaken.
Het departement zei in een e-mail aan Gamasutra dat de praktijk van betalen voor lootboxes, waarbij de inhoud wordt bepaald door toeval, weliswaar op gokken lijkt, maar dat het niet voldoet aan de definitie van gokken zoals is omschreven in de Gambling Act 2003. Als dit standpunt officieel wordt, betekent het dat de Nieuw-Zeelandse kansspelautoriteit vanuit haar rol niet kan ingrijpen bij lootboxes in games.
Dit Nieuw-Zeelandse standpunt wordt gedeeld door PEGI, de Europese organisatie die belast is met het toekennen van leeftijdsclassificaties aan games. PEGI beschouwt lootboxes in games niet als een vorm van gokken. Het label voor gokken wordt alleen toegekend aan games die echt gokken simuleren. De organisatie kan niet vaststellen wat onder gokken verstaan moet worden, daarom ziet zij geen rol voor zichzelf weggelegd wat de aanwezigheid van lootboxes in games betreft; dat is volgens PEGI aan nationale toezichthouders.
Er zijn ook overheden die een ander geluid laten horen. De Belgische minister van Justitie, Koen Geens, wil games met gokelementen verbieden. Volgens hem is een vermenging van gokken en gamen 'bijzonder gevaarlijk' voor de geestelijke gezondheid van een kind. Hij probeert een verbod erdoorheen te krijgen in de EU. Ook de Amerikaanse staat Hawaii en de zuidelijke Australische staat Victoria vinden dat het kopen van lootboxes een vorm van gokken is. Vooral Hawaii is stellig in zijn oordeel: de staat vindt dat lootboxes specifiek zijn bedacht om misbruik te maken van de menselijke psyche en dat vooral kinderen kwetsbaar zijn.
De Belgische Kansspelcommissie is al een onderzoek gestart naar lootboxes in Star Wars Battlefront II en Overwatch. Volgens de directeur van de commissie valt het kopen van dergelijke in-game items onder kansspelen, omdat de inhoud van de kistjes van toeval afhankelijk is. De Nederlandse Kansspelautoriteit begint op termijn ook een onderzoek en heeft eerder gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren van lootboxes, zoals het risico op verslaving en grote uitgaven.