PEGI komt met symbool voor in-app aankopen op verpakkingen games

PEGI, oftewel Pan European Game Information, heeft een symbool gemaakt dat uitgevers op de verpakking van games moeten zetten als die in-app aankopen bevat. Zo weten ouders voor de aankoop dat kinderen in de game items kunnen kopen.

PEGI: in-app aankopenHet symbool zal vanaf eind dit jaar op verpakkingen van games verschijnen, schrijft PEGI. De waarschuwing is er al voor digitale games maar ontbrak nog op de fysieke release van spellen, zo zegt de organisatie. Het symbool bestaat uit een hand met een creditcard.

PEGI heeft de stap genomen zodat ouders voorafgaand aan de aanschaf weten dat kinderen in de games items kunnen kopen en daar dus dan al afspraken over kunnen maken. Vrijwel alle ouders monitoren de in-game-aankopen van kinderen, zo zegt de organisatie. Op verpakkingen staan behalve de leeftijdsclassificatie, waarmee PEGI bekend werd, ook al symbolen voor zaken als geweld.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-08-2018 • 12:12

91

Reacties (91)

91
89
36
4
0
50
Wijzig sortering
Maar laten we eerlijk zijn: dit gaat niets uithalen. Dit gaat nul invloed hebben.
Het is in ieder geval voor ouders/ooms/tantes/opa's en oma's duidelijk dat er in game aankopen in het spel zitten. Nog daargelaten wie er allemaal op de PEGI aanduidingen let, maar het staat er iig op.

Nu kan een ouder tegen een opa/oma zeggen 'koop een leuk spel, maar zonder het creditcard symbooltje'
Als je kijkt hoeveel 10-12 jarigen er zitten op spellen als cod gta etc. denk ik toch echt niet dat die ouders letten op de pagi rating/symbooltjes of dat het ze ook maar iets boeit.
In theorie is het leuk zo'n leeftijdsaanduiding, maar in de praktijk word er maar weinig naar gekeken helaas.
Als 20% van de ouders er idd niet op let, heb je al best veel kinderen op dat soort spellen zitten idd. Ik ben een ouder en ik let er wel op. Dat vind ik gewoon mijn verantwoordelijkheid. Zowel met games als met series/films en YouTube. Ik hou me niet altijd aan de leeftijdsindicaties, want ik vind sommige gewoon niet correct. Maar het geeft me wel een idee dat een onafhankelijke commissie er naar heeft gekeken dat iets bijv. voor 16 jaar en ouder is.

Daarnaast probeer ik mijn kinderen te leren, dat je als je van bepaalde dingen zien of doen, je er naar van wordt of een ze kunnen je onplezierig gevoel geven. Daardoor leren ze hun eigen grenzen kennen. Mijn dochter van 11 heeft al verschillende keren een serie gekeken en na 20 min. of na een aflevering weer uitgezet, gewoon omdat het niet goed voelde.
Ook voor volwassen klanten is dit handig. Niets zo vervelend als een spel kopen voor een 10 of 15 euro (of soms zelf de volle pot van 60 euro) en dan later te zien "oh nu heb ik enkel het instap model, en moet ik nog bijbetalen voor andere characters, game modes of levels".
OTOH vertelt dit plaatje ook niet veel als je het zo stelt; DLC voor een game vind ik bijvoorbeeld niet super erg (het is een verdienmodel voor 2e hands games), maar een game dat helemaal wappie gaat op lootboxes heb ik weer niks mee.
Lootbox is sowieso een no-go. DLC afhankelijk, als ze deze na 3 weken van de release al uitbrengen dan voel ik me bekocht. Spider-Man/Destiny 2.

Gebeurt het ca. 3 maanden later met leuke content en tegen een schappelijk bedrag dan trek ik met alle liefde de portemonnee.
Ik vermoed dat het bestaan van een DLC er niet voor zal zorgen dat het hoofdspel zo'n symbool krijgt?
Heb dus zoon van 10 speelt gta en hij was slim. wilde xbox toegoedbon om online nieuw spel te kopen. Bleek daar dus gewoon geld in gta mee te kopen. Pech voor hem dat aankopen in zijn email stonden.

Had hem dus al gevraagd wat ga je er mee doen, spel kopen. Wist dus heel goed dat het niet mocht, toch doen. Papa kwam er achter en dat was dus 2 weken geen xbox.
Hij is nu gewaarschuwd en weet de volgende keer dat zo een aankoop toch zichtbaar is voor mij.

Als ouder moet je dus helaas je kind controleren en credit card toevoegen, nooit doen.
Je hebt dus als ouder ook zelf de plicht te controleren en te straffen op misbruik.

Neemt niet weg dat veel kinderen op dit gebied soms slimmer dan ouders zijn en een waarschuwing zou dan helemaal niet verkeerd zijn.
Ik kocht altijd met "walliecard" en later "paysafecard" die je met cash koopt in bijvoorbeeld HEMA.

Ik heb het nooit verteld aan m'n ouders, dus is het nooit expliciet verboden, maar ik wou ook niet dat zij er iets mee te maken hadden.

Mijn ouders hebben, vziw nooit inzicht gehad in mijn bankrekening, noch mij email (voor de meeste spellen had ik meer accounts, meer emails).

Echter, heb ik daar nooit echt misbruik van gemaakt. In essentie heeft het geholpen om verantwoordelijk met geld om te gaan. Alhoewel ik niet weet of met alle lootbox-dingen je daarop kan vertrouwen...
Slim van je, gelukkig is die van mij nog niet zo slim.

Mijn zoon weet dat het niet mag, maar in eerste instantie vertrouw ik hem.
Dat vertrouwen heeft hij nu misbruikt dus straf 2 weken geen xbox. d.w.z Heb hem gevraagd welke straf verdien je, denk er goed over na en hij kwam zelf met 2 weken.
Bij volgende keer zal het langer zijn. Dus of hij wordt heel slim maar weet het risico of weet nu gewoon mag niet.

Als ouder moet je dit soort dingen gewoon controleren en bij misbruik een straf geven, denk dat dat ook bij opvoeding hoort. Neemt niet weg dat er genoeg ouders zijn die geen idee hebben hoe xbox en die zaken werkt en daarvoor kan een waarschuwing misschien handig zijn.
Kan me voorstellen dat het heel vervelend is als je kind zo tegen je liegt, maar dan wel weer mooi dat hij zijn eigen (redelijke) straf voorstelde.
Het is vervelend maar goed kinderen tasten hun grenzen af dat hoort erbij dan ze soms tegen je liegen, echte pubertijd moet nog komen.

Zie het ook als leer moment. Dacht ik kan zijn straf wel bedenken maar het is beter dat hij er zelf goed over nadenkt. Hij is slim genoeg te weten dat 1 of 2 dagen niet werkt. Hij had al een keer 1 week geen xbox gehad.

Door hem de keuze te laten betekend ook meteen dat hij de straf accepteert en er verder geen discussie is. Nu wachten op de volgende keer. :)
Die vergelijking gaat al mank toen je het parallel durfde te trekken met vroeger en nu. Succes met het vergelijken van Doom 1 (dos) met de Doom van vorig jaar. Also, succes met het troosten van het 10jarige kind dat z’n bed onder plast na het spelen van de huidige Doom. :|
Anoniem: 221563 @beany30 augustus 2018 12:54
Niet alleen voor ouders/ooms/tantes/opa's en oma's. Ik zelf zal er juist gebruik van maken. Het wordt hiermee veel duidelijker of ik een game zal vermijden of niet. Het is tegenwoordig zo onduidelijk wat je koopt. Ook omdat het lijkt alsof iedere game tegenwoordig in minimaal 3 varianten moet worden uitgebracht. Geen idee meer wat ik koop.

Edit: en ik kom nu deze lijst tegen. Meest overzichtelijke die ik tot nu toe ben tegengekomen. Geen marketing praat, gewoon kort en krachtig waar je aan toe bent :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 221563 op 23 juli 2024 06:19]

Inderdaad, voor mij is het een soort van omgekeerd kwaliteitslabel als dit erbij staat :)
Hoe ironisch, maar waar. Zo ook de duiding “gratis” bij een app. Dan is het voor mij tegenwoordig standaard een no-go, want er zit dan een verslavingsmechanisme in om je tot in app purchase over te laten gaan.
Nog erger; betaald met in app purchase.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 23 juli 2024 06:19]

Anoniem: 221563 @nms200330 augustus 2018 15:06
Herkenbaar.

Wat je ook veel ziet is gratis + in app aankopen en gratis + enorm irritant aanwezige advertenties die minimaal 5 seconden in beeld blijven en telkens t kruisje op een andere plek tonen zodat je per ongeluk stiekem best veel ads aantikt. Dat soort apps verdwijnen bij mij ook met regelmaat.

Een gratis app die advertenties verkocht die je voor een kleine prijs kunt weghalen zie ik liever. Je kunt de app goed testen en indien tevreden overgaan tot 'aankoop' (of de irritante reclames accepteren)
Uhh maar heel veel spellen in die lijst krijgen een "green card: no microtransactions". Dus als een spel in die lijst staat kan dat ook juist betekenen dat het wél in orde is! Je moet dus goed kijken in welke weergave je zit daar.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 06:19]

Het was beter geweest om een een symbool te hebben op games waar je geen inapp aanschaf hebt. Dat zou veel meer betekenen.
Ik denk dat het voor ouders en andere familieleden niet duidelijk zal zijn. Het gros van dit soort icoontjes worden niet eens naar gekeken, en in dit geval zie je alleen een bankpas. Dat zegt weinig.

Je zal zeker gelijk hebben dat jet het nu kan onderscheiden en dat in theorie ouders dat kunnen zeggen tegen opa of oma. Ik denk echter dat dat vrij weinig zal gebeuren.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 23 juli 2024 06:19]

Ik wilde het net zeggen. Vroeger menig game gespeeld dat niet voor mijn leeftijd was. Ook regelmatig samen met mijn ouders games gekocht (ik was jonger dan 12) en zij keken niet naar dat soort dingen. Grote kans dat het in de meeste gevallen zo gaat.

Overigens doet PEGI nu net of ingame aankopen perse slecht zijn, maar dat valt ook wel weer mee. Als je als ontwikkelaar een doorlopende game uitbrengt zoals Fortnite of PUBG is het toch wel fijn als je toekomstige updates en serverkosten kunt financieren. Als dat gebeurt door middel van de verkoop van cosmetische items is dat helemaal prima in mijn ogen.
Overigens doet PEGI nu net of ingame aankopen perse slecht zijn,
PEGI informeert je alleen maar bind er verder toch geen oordeel aan vast? Of zie je alle PEGI ratings als dingen die slecht zijn?
Je geeft hier wel een mooi voorbeeld imo.
Samen met je ouders, dan heb je min of meer hun goedkeuring al.
Zo speelde ik dat ik nog n klein ettertje was rustig GTA , Londen, 2, op de playstation,
Stonden ze raar te kijken toen ik Vice City wilde halen bij de intertoys, dag r op met mn pa, en ja hoor,
k mocht m zelf afrekenen. 8)7
Dus stonden ze niet raar te kijken :p
Misschien kijken ze altijd zo?
Ze geven juist geen oordeel. Ze vermelden slechts dat het er in zit. Iets waar ouders blijkbaar baat bij hebben. Het is aan de ouder om het toe te staan, of niet. Zoals je zelf al aangeeft; samen met je ouders kopen, of niet.
Waar baseer je dat op?
Zit er nu echt een daadwerkelijke leeftijdscheck bij aanschaf?
Anoniem: 221563 @jpsch30 augustus 2018 12:54
Ik ben als mannetje van n jaar of 15 wel eens ooit tegengehouden bij de Intertoys. Was te jong. Hoewel er lang niet altijd overal gecontroleerd wordt komt het wel voor.
Ligt denk ik aan de zaak en de policies, de meesten zal het ze niks schelen want (IIRC) zit er geen consequenties aan vast (itt tabak / alcohol). Of was dat veranderd? D'r staat me iets bij dat het veranderd was.
Anoniem: 221563 @YopY30 augustus 2018 15:01
Is bij wet vastgelegd. Zitten dus wel degelijk consequenties aan vast. Zie ook Anoniem: 221563 in 'nieuws: PEGI komt met symbool voor in-app aankopen op verpakki...

In hoeverre de handhaving is is een ander verhaal. Ik heb zelf nog nooit iets meegekregen dat men ook daadwerkelijk boetes heeft ontvangen voor de verkoop van 16+ games aan mensen van onder de 16.

Edit: specifiek artikel uit het wetboek geeft als volgt aan
Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft hij die een afbeelding, een voorwerp of een gegevensdrager, bevattende een afbeelding waarvan de vertoning schadelijk is te achten voor personen beneden de leeftijd van zestien jaar, verstrekt, aanbiedt of vertoont aan een minderjarige van wie hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, dat deze jonger is dan zestien jaar.
http://wetten.overheid.nl..._TiteldeelXIV_Artikel240a

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 221563 op 23 juli 2024 06:19]

Ik baseer dat op het feit dat er vrij weinig mensen kijken naar dat soort symbooltjes. De gemiddelde klant weet echt niet wat dat icoontje betekent, of kijkt er niet naar.

Zelfs dingen zoals PEGI-18 worden al genegeerd, en dat is vrij duidelijk. Alleen in bioscopen heeft het daadwerkelijk zin omdat daar ook daadwerkelijk een leeftijdcheck is.
om nog maar te zwijgen over online platformen waar je je leeftijd mag kiezen
Dit kan wel eventueel effect hebben op de minimum leeftijd om een zulke spel ter spraken te mogen spelen.
Niet dat dat ook heel veel uitmaakt, ik zie zeer vaak nog steeds ouders gemakkelijk 18+/16+ spellen kopen aan hun miderjarige kinderen.
Toch wel hoor.

Wist je dat in sommige landen je boetes t/m gevangenis straf kunt krijgen indien je een kind blootstelt aan content die volgens label niet voor diens leeftijd is.

Bovendien met gerichte advertentie/voorlichting zal inhoud van het label bekend worden.

Niemand wil zijn kinderen aan verslaving zoals gokken blootstellen.

Beste is dat men het wettelijk gaat verbieden zoals in België.

nieuws: Lootboxes NBA 2K-games worden aangepast aan wetgeving in Nederland en...


Weet je wat kwalijk is dat er mensen zijn die gedragwetenschappen zoals psychologie hebben gestudeerd en dit gebruiken om.vanuit economisch motief zo efficiënt mogelijk geld uit mensen te halen.

De sociale druk bij kinderen neemt alleen maar toe en of het vroeger met Pokémon kaartjes of items in habbo hotel gaat, lijkt het erop dat recurring revenue op kinder producten een doel is geworden.
Nou enkel dat symbooltje haalt (hier in NL) vrij weinig uit, en dat weet ik toch ook vrij zeker.

Mag toch hopen dat het nooit strafrechtelijk gehandhaafd wordt, vind ik nogal extreem (zullen ongetwijfeld landen zijn die dat doen, maar ben er zelf niet bekend mee, gelukkig).

Dat MTX en andere ingame aankopen aangepakt moet worden, ben ik het wel absoluut mee eens. Ten eerste verkloot het voor mij grotendeels de game ervaring, halve spellen die uitgebracht worden voor full-price waar je nog eens tig aankopen in moet doen (al bij release, dus niet eens een expansion ofzo) om een beetje aan de slag te kunnen. Ik laat in ieder geval iedere game die een vorm van mtx heeft, link liggen. Zelfde als DLC al aangekondigd wordt als de game net uit is (en het duidelijk is dat het gewoon uitmelken is).

Dusja, ik boycot het. Maar als je verder nadenkt besef je dat kinderen hier allemaal makkelijk in zullen trappen. Ik heb zelf bij een telecomprovider als support gewerkt, heb regelmatig boze ouders aan de lijn gehad die een gigantische telefoonrekening hadden omdat je via telefoon games zoals Habbo hotel kon opwaarderen.

Dit nieuws is een stap in de goede richting, maar het is (imo) helaas niet veel meer dan symboolpolitiek. Dat België bezig is dit soort zaken helemaal uit te bannen juich ik alleen maar toe
Anoniem: 221563 @Zoop30 augustus 2018 15:08
In NL is het aan de fysieke verkoper om 16+ Pegi te hanteren. Voor de ouders is het puur informatief. Ouder akkoord dat zoon of dochterlief een 18+ spel speelt? Geen probleem. Moet de ouder het wel even zelf oppikken of digitaal laten aanschaffen.
Zo werkt het in theorie ja, in de praktijk totaal niet natuurlijk.
Ik heb ook regelmatig als 12-jarig guppie 16+ games gekocht, werd ik geweigerd bij de ene, ging ik gewoon naar de andere. Heeft nooit echt een probleem of een obstakel gevormd.
Anoniem: 221563 @Zoop30 augustus 2018 15:21
Handhaving zie je inderdaad lang niet altijd. Maar het komt wel degelijk voor, heb het zelf destijds ook een paar keer meegemaakt. Kreeg de game gewoon niet mee van de Intertoys.

In de praktijk zijn er ook zat kroegen waar je als jongeren stug alcohol mee krijgt. Wil nog niet zeggen dat we het alcohol verbod net zo goed kunnen afschaffen ;)

Hoe dan ook, ik ben blij met de PEGI. 90% is puur ter informatie en die ene uitzondering in NL (onder de 16 geen 16+ titels mee naar huis) is er een die je ook goed kunt begrijpen. En zelfs in die gevallen kun je als ouder nog gewoon je veto recht toepassen :)
De overheid gaat actief handhaven. Daarvoor heeft het ministerie van Justitie het bedrijf 'Verispect' ingeschakeld, dat ook al controles uitvoert op de naleving van allerlei andere wetten.

Vanaf het voorjaar van 2010 gaan medewerkers van Verispect controleren of bioscopen, winkels en bibliotheken zich aan de regels houden. Daarbij zullen ook mysterie shoppers worden ingezet.

Als de wet wordt overtreden, kan de rechter een straf opleggen in de vorm van een boete of een vrijheidsstraf. De hoogte van de straf hangt samen met de ernst van de overtreding en of de ondernemer bijvoorbeeld eerder voor soortgelijke overtredingen is beboet. De boete kan oplopen tot maximaal 18.500 euro en de vrijheidsstraf tot maximaal één jaar.
https://www.ouders.nl/art...jdsgrenzen-films-en-games
Nou ik heb menig ouder kunnen voorkomen om een game te kopen nadat ik ze erop duidde hoe het verdienmodel was.
Ja en nee, ten eerste is het verboden om een spel te verkopen aan een minderjarige. Dit staat ook in de wet beschreven bron daarom staat er ook voor niks een leeftijdsaanduiding vermeld op games.

Ik werk zelf in een winkel waar we games verkopen, en ik merk vaak genoeg dat de ouders niet weten wat de symbolen betekenen. Sommige ouders zijn ook heel erg strikt in de leeftijdsgrens die wordt aangegeven (uiteraard zeuren de kinderen toch om het spel te laten kopen, omdat hun vriendje ook GTA speelt). Het probleem hier is dat wij als verkopers niet kunnen controleren wie het spel speelt nadat ze de deur uit zijn gegaan.

Ik vind dit een goede zet van PEGI, vooral nu met de lootboxes kwestie, kunnen de ouders toch nog grip hebben of hun kinderen het betreffende spel mogen spelen of niet.
Ja en nee, ten eerste is het verboden om een spel te verkopen aan een minderjarige. Dit staat ook in de wet beschreven bron daarom staat er ook voor niks een leeftijdsaanduiding vermeld op games.
Alleen helpt dat weinig in de praktijk als het zo goed als niet gehandhaafd wordt.
Ik werk zelf in een winkel waar we games verkopen, en ik merk vaak genoeg dat de ouders niet weten wat de symbolen betekenen. Sommige ouders zijn ook heel erg strikt in de leeftijdsgrens die wordt aangegeven (uiteraard zeuren de kinderen toch om het spel te laten kopen, omdat hun vriendje ook GTA speelt). Het probleem hier is dat wij als verkopers niet kunnen controleren wie het spel speelt nadat ze de deur uit zijn gegaan.
En dat is maar goed ook zeg, je dient enkel te controleren aan wie je het verkoopt, het is jou werk helemaal niet om detective te gaan spelen wat er erna gebeurd met die game.
Ik vind dit een goede zet van PEGI, vooral nu met de lootboxes kwestie, kunnen de ouders toch nog grip hebben of hun kinderen het betreffende spel mogen spelen of niet.
Mogen? Eerder of je die troep wilt boycotten of niet. Niets met mogen te maken.
Ik vind het wel een stap in de goede richting, maar in de praktijk is het niet veel meer dan symboolpolitiek
Er zit niet eens onderscheid in het logo dus lootboxes worden gelijkgesteld aan een storymode expansion... 😑 😔

Het logo is dus al nutteloos.
Alleen als je die expansion ingame kan kopen, lijkt mij, wat meestal toch eerder via een store zal gaan.
Eindelijk een PEGI rating die 'r toe doet! _/-\o_
Er zullen ongetwijfeld andere ratings zijn die er wel degelijk toe doen hoor...
18+ bv, Als 15-jarige wil je echt een game met dat label.
Anoniem: 221563 @jpsch30 augustus 2018 13:06
Totdat je een game niet mee krijgt omdat er een 18+ rating op staat. Dan baal je als 15 jarig echt wel van die rating.

18+ rating is voor mij als manneke destijds nooit een reden geweest om een game te halen. Dat was nog altijd de game zelf. Die ratings zag ik pas zodra ze in de weg zaten. Meisje achter de kassa wilde niet flauw doen maar dat is nu eenmaal de wetgeving.
PEGI en de wet
PEGI waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een game mogelijk risico's kan bevatten voor kinderen onder een bepaalde leeftijd. De leeftijden van PEGI zijn bedoeld als hulpmiddel en advies. Bij de verkoop van games in een winkel heeft de overheid echter een wettelijk gevolg toegekend aan de leeftijdsgrenzen van PEGI gebaseerd op artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht.
Onder de 16 jaar, geen 16/ 18 games
Op basis van artikel 240a mogen kinderen die jonger zijn dan 16 jaar geen games kopen met de met de leeftijdgrens 16. In Nederland is 18 hetzelfde als 16. Personen van 16 jaar en ouder mogen daarom een game met een PEGI18 kopen of huren. Het classificatiesysteem voor games is Europees. Daarom hebben sommige games de leeftijdsgrens 18.
https://www.kijkwijzer.nl/pegi
Nee, dan ben je extra blij als iemand 'm voor je ritselt.
Anoniem: 221563 @jpsch30 augustus 2018 13:22
Ow wacht, ik denk dat ik hem begrijp. Je vind het stoer wanneer er een 18+ logo op staat? Zoals jonge tieners die het stoer vinden om te roken? Nooit begrepen.
De ouders moeten daarop toezien. Vanaf geboorte van een kind zal kind niet gehoorzamen :)
Verkoper in winkel mag pegi 18 niet aan iemand verkopen die geen 18 is.

Als ouder dat bemerkt is winkel en medewerker aansprakelijk.

Toezicht is de reden dat het erop staat.

Immers niet iedereen kan content beoordelen.

Waarom zou het verkoop stimuleren? Lijkt me dat als je iets koopt je niet achteraf wilt bij betalen..
Verbieden verkoopt. Kijk maar naar porno, drank, drugs.
Betaal jij nog voor porno? 8)7 |:(
Kijk naar Amerika, tepel is not done, grootste porno industrie.
Met je privacy toch 😉


Vergis je overigens niet. Een grotere site als pornhub valt onder https://en.wikipedia.org/wiki/MindGeek
Xvideos valt onder https://en.wikipedia.org/wiki/XVideos wat weer eigenaar is van oa Bang Bros netwerk maar ook penthouse magazine.

Sex sells en achterliggende economie is vrij simpel. ‘Gratis’ aanbieden van prul of korte filmpjes, en vervolgens binnentrekken ivm bepaalde content.
Sinds wanneer is porno verboden dan? Sterker nog, prostitutie is misschien in veel landen verboden, porno daarentegen niet.
Zit toch echt een leeftijdsgrens aan, net als pegi.
Hoezo er wordt geen onderscheid gemaakt in het type DLC lootboxes zijn toch duidelijk het grote probleem. En niet een verhaalmodus uitbreiding.
Hoe duidelijk zijn die PEGI symbolen te zien bij digitale aankopen op bijvoorbeeld steam? Want zo veel verpakkingen worden er niet meer verkocht lijkt me..
Dit had je natuurlijk makkelijk zelf kunnen checken. Maar in de rechterkolom, waar ook de beschikbare talen, ontwikkelaar en uitgever etc staat vermeld. Wel duidelijk maar iets verder naar onderen dus.
Tijd om dat dus naar boven te halen, zodat je dat als eerste ziet ipv in welke talen de game beschikbaar is . . .
Anoniem: 221563 @92378930 augustus 2018 13:12
Ik ben al blij dat het de icoontjes toont i.p.v. alleen textueel. Zo vallen ze in ieder geval beter op. (Ondanks dat ze niet alle Pegi icoontjes lijken te tonen. Kom alleen leeftijds icoontjes tegen)
Ja die kan ook. Vind een pas prima, want dat is de praktijk. Maar wel raar dat het een pas met een magneetstrip is. Volgens mij is deze inmiddels wel zo'n beetje uitgefaseerd en zit 'ie er alleen nog op voor het enkele geval dat je ooit, ergens ter wereld nog een apparaat treft dat de chip niet leest....
Dat klopt. Alleen het icoon is erg bekend bij mensen en daardoor is snel de link gelegd. net zoals het floppy icoontje voor opslaan
Die streep staat er alleen om duidelijk te maken dat het om een betaalpas gaat. Enkel een rechthoekje kan te verwarren zijn met bijvoorbeeld een smartphone. Zo'n betaalpas kan dan een creditcard, pinpas of eventueel tegoedkaart van de betreffende uitgever/game zijn.
Goede zaak! Wat mij betreft hadden ze hem nog rood omcirkeld ook. Het kan niet duidelijk genoeg zijn imho. Hopelijk werkt dit als 'nadeel' voor developers waardoor lootboxes, fifa kaarten e.d. een iets hogere drempel wordt om te implementeren.

[Reactie gewijzigd door KirovAir op 23 juli 2024 06:19]

Dat doet het dus niet want ze maken geen onderscheid.
Heel verstandig. Helaas zijn er vrij veel games die niet eens 100% speelbaar zijn zonder in-game aankopen, zelfs al betaal je er €60 voor. Games met lootboxes (of andere systemen) die dan dingen unlocken die je kunt gebruiken in gameplay (dus niet cosmetische items).

If only dat uitgevers moesten kiezen voor welke methode ze mogen gebruiken. Of een volledige game uitbrengen, of free-to-play met iap.

Populair voorbeeld: Fortnite. Helemaal gratis te spelen, en alleen cosmetische dingen als je betaald. Ik heb inmiddels zoveel tijd in het spel dat een keer een season premium spelen gewoon erg leuk is.
Is Fortnite eigenlijk wel een goede vergelijking geen storymode of andere uitgebreide modussen en de andere modus kost gewoon geld. Monster Hunter World op de PS4 daar heb ik ook 550 uur gespeeld en een paar kostuums voor een paar euro gehaald omdat de updates gratis zijn.
Zeer goede zaak! Eindelijk wordt er duidelijkheid verschaft op de ingame lootboxes.
Echter ben ik benieuwd of dit dus ook de leeftijdsgrens gaat beïnvloeden.
Lijkt mij niet dat je met een PEGI 3 rating lootboxes (gokken is namelijk ook gewoon 18+) gaat toevoegen.
Een game als Fifa heeft een PEGI 3 rating maar ook de lootboxes. Ben zeer benieuwd wat de reactie van de developers zal gaan zijn.

Vanuit een bedrijfsperspectief snap ik de lootboxes (omtrent skins) dan ook wel.
Alleen het Pay2win principe mag van mij gewoon verdwijnen.

Zolang de ingame aankopen duidelijk aangeven wat je voor items krijgt en deze niet de gameplay beïnvloeden heb ik er zelf opzich vrede mee.
Maar dat doet het dus niet het gooit alle DLC op een hoop dus ook gewoon een verhaalmodus uitbreiding.
Anoniem: 221563 30 augustus 2018 12:50
Eindelijk, scheelt een hoop irritatie en onduidelijkheid in de verschillende winkels. Credit card icoontje? Overslaan en volgende titel bekijken :)
Anoniem: 695873 30 augustus 2018 13:07
Jammer dat het logo geen uier is :+
Het zal eens tijd worden, men had dit jaren geleden al moeten invoeren !!

Nu nog een verplichte prijsverlaging (maximaal 4,99 euro) met games die in-app aankopen bevatten zodat het dan helemaal duidelijk is dat je de portemonnee mag trekken tijdens het spelen . . .
Ja ik vind dit wel een kortzichtig antwoord. Je hebt zoveel games die prachtige extra's hebben zoals Horizon, The Witcher 3 en nog vele andere. Dit logo is nutteloos het maakt geen onderscheid in wat voor DLC het is. Ik vind lootboxes zeker schadelijker dan een expansion.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.