Minister België wil gamedienst onderzoeken die abo afsluit na wegklikken pop-up

De Belgische federale minister van Consumentenzaken wil dat er een onderzoek komt naar Demon Games. Afgelopen weken verschenen er klachten van Proximus-klanten dat ze 4 euro per week moesten betalen voor deze gamedienst na het wegklikken van advertenties.

De vertrekkend federale minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters wil dat de Economische Inspectie Demon Games onderzoekt. Hij noemt het een 'zeer ernstig feit' dat het gamebedrijf abonnementen afsluit zonder dat consumenten daar weet van hebben. In de afgelopen weken verschenen meerdere klachten bij Test-Aankoop over Demon Games en ook op het Proximus-forum staan klachten over de dienst, de oudste daarvan van vier maanden geleden.

De Proximus-klanten beschrijven hoe er 3,99 euro via hun telefoonrekening is afgeschreven zonder dat ze zich aangemeld hebben door Demon Games. Ook een VRT-medewerker kreeg hiermee te maken. Die site beschrijft dat gedupeerden een pop-up kregen en die wegklikten. Demon Games zou vervolgens een sms sturen en als gebruikers daar niet op reageerden, waren ze abonnee à 4 euro per week.

De Belgische Ombudsman Telecom kreeg dit jaar al zestig klachten binnen over Demon Games en consumentenorganisatie Test-Aankoop wil dat deze praktijken verboden worden. VRT schrijft dat het om zogenoemde M-commercediensten zouden gaan, waar in België nog geen regels voor zouden zijn om dit aan banden te leggen. M-commerce is echter een oude term om het gebruik van smartphones voor aankopen in het algemeen aan te duiden. Proximus verwijst op zijn forum naar zijn beleid over 'Diensten geleverd door derden' die op facturen van klanten kunnen staan: "Helaas kunnen wij zelf aan deze kosten niets doen".

Op de Belgische site van Demon Games staat: 'Demon Games is een service van PM Connect en biedt advertentievrije, onbeperkte toegang tot onze grote collectie van spellen die op uw smartphone kunnen worden gespeeld'. Op de site staat verder inderdaad dat toegang tot de dienst 3,99 euro per week kost. Bezoekers krijgen de waarschuwing dat ze wifi uit moeten schakelen, waarschijnlijk zodat het abonnement via mobiel internet afgesloten kan worden.

Opvallend aan de site is dat deze de aanduiding 'Demon!: Proximus' draagt. Het bedrijf achter Demon Games, PM Connect, blijkt een Britse onderneming te zijn dat zich onder andere richt op het zo soepel mogelijk laten verlopen van mobiele betalingen door consumenten onder de slogan 'Impulse purchases done right'. PM Connect blijkt in januari van dit jaar een contract met Proximus te hebben afgesloten voor direct billing van voetbalwedstrijden via de football.tv-app. Het lijkt erop dat PM Connect sindsdien ook voor games carrier billing bij Proximus-klanten kan inzetten. Bij de Britse provider O2 waren er vergelijkbare klachten over de praktijken van Demon Games en PM Connect.

Update, vrijdag 17.40: PM Connect heeft een verklaring aan Tweakers verstrekt waarin het verklaard een onderzoek te zijn gestart: "Wij gebruiken robuuste antifraude-beveiligingssoftware voor al onze producten. Hierbij worden aankopen goedgekeurd via een bevestigingsproces in twee stappen. In het ontvangstbewijs wordt vermeld dat de eerste 24 uur gratis zijn. Ook wordt in dit ontvangstbewijs aangegeven dat tevens is voorzien in een opt-out optie via sms of telefoon. Als dit bij sommige gebruikers niet het geval is geweest, dan verontschuldigen wij ons hiervoor en zullen wij proberen dit probleem zo snel mogelijk op te lossen." Verder verwijst het bedrijf klanten met problemen door naar de support-afdeling van betalingsproviders en luidt het advies om desnoods de Ombudsman voor Telecommunicatie in te schakelen.

Demon Games PM Connect Proximus

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-06-2019 • 21:08

98

Submitter: ignitem

Reacties (98)

98
96
69
15
4
24
Wijzig sortering
Ik vind zo iets bijzonders dat dit kan en mag en er is weinig aan te doen. Zo had ik het van de week, kreeg ineens een SMS dat ik geabonneerd was op een dienst. Ging om totalgamingsite. Had er nog nooit van gehoord en het mooie is dat het abonnement blijkbaar is afgesloten toen ik aan het autorijden was...
Anyway, via de site www.payinfo.nl mezelf direct afgemeld voor beide 06 nummers. Dus tip; meld je hier proactief af, dan kunnen er als het goed is geen abonnementen zomaar afgesloten worden.
Ik heb mij al op provider niveau afgemeld voor dit soort ongein, er kan geen geld worden afgeschreven voor dit soort services, werkt nog veel beter. :)

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 23 juli 2024 05:29]

Het zou zo moeten zijn dat providers dit standaard niet toelaten en dat je het zelf actief moet aanzetten.

Nu is het dus schijnbaar omgekeerd en kan er misbruik van gemaakt worden en moet je zelf actie ondernemen. Omgekeerde wereld dus.

Zou opt-in moeten zijn en niet opt-out.
Heb zelf net de instellingen van mijn privé KPN nummer (welke ik sinds afgelopen december heb) gecontroleerd bij https://www.payinfo.nl, en alles stond standaard Geblokkeerd.

Bij mijn KPN nummer is dit dus opt-in :-).

[Reactie gewijzigd door don spike op 23 juli 2024 05:29]

Kan dat ook op t-mobile, ik kan het niet vinden, maar zou dat graag willen. Liefst zelfs standaard en alleen aanzetten als je dat nodig denkt te hebben...


Edit: Ik gebruik niet de app van t-mobile. Als ik daar aan ga beginnen moet ik 100-en apps installeren van alle bedrijven die iets willen

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 05:29]

Of een prepaid SIM
Dit is de proximus versie: je kan die nummers via de myproximus app blokkeren: https://www.proximus.be/s...aalnummers-blokkeren.html
Waarom nou weer via een app? Heb je bij Proximus niet gewoon een servicepagina waarop je in kan loggen?
Heb je ook, maar de app werkt beter. Laat ons zeggen dat Proximus (en Telenet eigenlijk ook) hun service pagina niet echt top werkt.
Dit klinkt top, maar ik sta niet helemaal te springen om mijn telefoonnummer in te vullen op een site die ik nooit eerder gezien heb of van gehoord heb om redenen zoals uit dit artikel. Is er informatie op de sites van providers, of een andere betrouwbare bron die aan toont dat dit doet wat het zegt dat het doet?
Zeehond FP PowerMod / FP Admin / Moderator Wonen en Mobiliteit @incapable19 juni 2019 22:51
De website is van De Stichting Gedragscodes Mobiele Diensten. Op de website zelf staat wie er achter zitten onder https://www.payinfo.nl/over/over-de-stichting, maar ook op de website van de providers. Zie bijvoorbeeld de pagina op de website van kpn over de stichting of deze pagina op de website van rijksoverheid. Daarnaast stond het ook in het informatie boekje genoemd wat destijds bij mijn simkaart (kpn) geleverd werd. https://tweakers.net/ext/f/UsvYrVucsGcDcQy1vbt0F0ig/full.jpg.

Punt is wel dat het dus volgens mij alleen voor Nederlandse mobiele telefoonnummers is. Ik weet niet over er een vergelijkbaar iets voor Belgische mobiele nummers bestaat.
Heb de middag Vodafone zakelijk helpdesk gesproken en die verwees me (ook) naar die site toe. Heb het idee dat het een dienst/service van de providers is. Je krijgt ook een verificatie per SMS dus voor mijn gevoel zit het wel goed.

Edit:Ja het is een samenwerking: https://www.payinfo.nl/over/over-de-stichting

Edit 2: ben trouwens blij dat de link zo wordt gewaardeerd, heeft dat 5 euro abonnement (wie verzint het!?) toch nog zo zijn positieve bijdrage gehad ;)

[Reactie gewijzigd door RoelsRules op 23 juli 2024 05:29]

Ah, ik heb ook nog even verder gezocht nadat ik naar mijn pc verplaatst bent. Naast inderdaad klantenservices van verschillende providers, staat hij ook vermeld op https://www.consuwijzer.n...opzetten-mobiele-diensten

Als het goed is, zou dat een site van de overheid moeten zijn
Ja ik heb ook gelijk alles stop gezet. Bij tele2 staat het dus ook standaard aan!

Vind dat apps of advertenties nooit en te nimmer toegang moeten kunnen krijgen tot abo informatie. Ik vind dat je altijd door verwezen zou moeten worden naar de site van je provider waar je vervolgens daar toestemming geeft voor die dienst. Dit is van de zotte. Dit zou betekenen dat een advertentie op een website dus gewoon hetzelfde kan doen. Of wellicht zelfs gewoon een webpagina
Je zou je telefoonummer kunnen opgeven voor het annuleren en eendag later de gegevens laten verwijderen opv de AVG. Neemt niet dat dit heelemaal noet zou moeten zijn. Hoop dat deze praktijken snel aan banden worden gelegd.
Welke diensten (kunnen hiermee) worden hiermee precies geblokkeerd? Google subscriptions e.d ook?
Die kunnen sowieso via een creditcard. Heb je direct meer bescherming.
Vaak ook via prepaid creditcards.. Dan heb je vaak helemaal geen omkijken, en zoeken ze het zelf verder maar uit...
Bij T-mobile kan je dit soort diensten blokkeren vanuit de my T-mobile app. Ik kan mij voorstellen dat dit ook mogelijk is bij andere providers. Anders even bellen met de klantenservice.
Bij KPN verwijst/linkt de MyKPN app door naar de Payinfo site, in de app zelf kun je niets instellen.
Nuttige site en gratis nog ook :)
Bedankt Roels
Dank je! Heb er gebruik van gemaakt!
Bij T-Mobile kun je het op My T-Mobile regelen onder instellingen en dan "Blokkades"
Yes, dat gebeurd dus (zie mijn vorige posts).
Probleem is dat je voor die paar Euro niet nog meer tijd en geld kwijt wil zijn, maar ik heb spijt dat ik toen niet ook gewoon even aangifte van fraude heb gedaan.
Anoniem: 710428 @RoelsRules20 juni 2019 08:01
Dank voor je bijdrage! Ik heb er meteen gebruik van gemaakt.

Oftopic
Zo'n website moet er ook zijn voor je bank of randomwebsites. Een lijst met waar je overal je bankrekening ooit heb toegevoegd.

In het verleden heb ik me weleens aangemeld bij exhanges voor cryptocurrency of online casino's. Maar een partijtje persoonsgegevens die je vervolgens moet afgeven pff.
Goede tip, blijk ik al 3 maanden een premium abonnement te hebben op blendle...
Bedankt voor de link!
Zojuist payinfo geopend, deze site is raar, geen info op elk ander tabblad, klinkt meer als een verzamelsite voor telefoonnummers zonder verdere info van deze "stichting"

sounds phishy to me ;-)

Herstel: op het werk zowel via EDGE als FIrefox geen info, via mijn telefoon wel |:(

[Reactie gewijzigd door rogier1974 op 23 juli 2024 05:29]

Wordt hiermee carrier billing voor google play ook geblokkeerd? Dat vind ik wel handig namelijk, al kan ik ook best een creditcard koppelen
Nu ze minder kunnen graaien via de roaming komen ze met nieuwe trukjes af om je leeg te melken!
"Een derde partij zet dit op uw (onze) rekening, daar kunnen wij niks aan doen".
Dus: óf ik zal zelf ook iets op een Proximus-rekening van een willekeurig persoon zetten.
Óf, en dat is waarschijnlijker, Proximus kan er wel wat aan doen.
Als Proximus ontkent dat het van hen is, en je betaalt de rekening minus dat gedeelte, kunnen ze je dus niet afsluiten? Het is immers niet geld voor Proximus, maar voor een derde?
Deze gamer club is een klant van Proximus. Proximus krijgt geld van dat bedrijf voor het verlenen van betalingen/facturering van die 3.99. Vandaar dat Proximus niet meteen staat te trappelen om in te grijpen.
Eigenlijk zouden de banken bedrijven die dit soort fraude plegen en daar aan meewerken (Proximus dus) gewoon wettelijk verplicht moeten uitsluiten van de mogelijkheid tot het doen van automatische incasso’s. Moet je eens zien hoe snel het dan opgelost is.
Dan moeten ze (Proximus) niet liegen, toch? Kennelijk is het een ouderwetse Telco, zonder klantenservice...
In NL is men eerst begonnen met het 'dienstenfilter' - en later hebben diverse operators als standaard dat je geen betaalnummers kon gebruiken.
Overigens is het met die abonnementen helemaal krom - pay per use is veel logischer toch (maar minder rendabel).
Ik wed overigens dat die 'Demon games' geen makkelijk vindbaar adres of eigenaar heeft.
Maar Demon Games heeft schijnbaar toch een incasso contract met proximus en normaal gesproken wordt dat bij teveel misbruik beeindigt (in de bankwereld iig)
Precies, gewoon Proximus aansprakelijk stellen en je rekening niet betalen, dan houdt het snel genoeg op.
Misschien gaan ze dan zeggen: "ja die medewerker van ons call center mag dat helemaal niet zeggen u moet dat wel betalen". En uiteindelijk sluiten ze je af, die macht hebben ze uiteindelijk wel, en daar schadevergoeding voor krijgen kan je vergeten natuurlijk. Nah ja, als het alleen internet is gebruik je wifi van de buren.
Volgens mij sta je als consument vrij sterk als je zegt er staat iets op die rekening dat ik niet heb afgenomen dus ik betaal niet. Maar inal. Bovendien wil je toch geen service meer van zoiets?
Tja in de voorwaarden staat meestal dat ze bij wanbetaling wel rekeningen mogen blijven sturen al leveren ze geen dienst meer.
Nou kwam ik net op het Vodafone forum een pagina van de NL overheid tegen, dat de operator een bewijs moet geven dat de bezoeker expliciet akkoord is gegaan met de kosten (als die meer dan 1,50 bedragen).
Ik denk dat ze dat niet kunnen, dan maar terugbetalen als je voldoende zeurt, maar vooral geen schuld erkennen.
En Ahmed met de korte achternaam die niet belt betaalt wel gewoon...
Precies, gewoon Proximus aansprakelijk stellen en je rekening niet betalen, dan houdt het snel genoeg op.

Nou, dat levert meestal incasso, BKR registratie en het botweg afsluiten van je telefoon-abonnement op. De administratieve bureaucratie wint altijd :(
Advocaat er dan bij halen als ze niet willen luisteren. Dan wordt het ineens serieus en zijn ze zo mak als een lammetje.

Gewoon bluf tactieken die ze nu hanteren maar ze hebben geen poot om op te staan.
Een advocaat aanstellen om een paar brieven te schrijven kost gauw 400-500 Eur en kunnen in Belgïe althans niet verhaald worden op de tegenpartij. De kosten liggen dus mijlenver boven elke mogelijke claim in dit geval. Aankopen op het internet geven 7 dagen niet-goed-geld-terug garantie, als je gevraagd wordt om het internet af te zetten om een abonnement aan te gaan moet er toch ergens een belletje rinkelen ?
Ja, in dat geval wel, maar het gebeurt ook wel eens dat je "toevallig" gewoon via 4G aan het surfen bent en dan ben je meteen de klos.
Arrestatiebevel directeur + uitleveringsverzoek. Klaar, gebeurt nooit meer.
Anoniem: 167912 19 juni 2019 22:07
Dat dit illegale praktijken zijn lijkt me duidelijk, maar hoe kan het dat een bedrijf als proximus de facturatie van die dienst zomaar op erewoord van de aanbieder uitvoert?! Proximus lijkt me hier minstens medeplichtig
hoe kan het dat een bedrijf als proximus de facturatie van die dienst zomaar op erewoord van de aanbieder uitvoert?!
Wss. om dezelfde reden dat banken het jaren deden met incasso's:
teveel moeite om de validiteit voor alles a priori te controleren en zolang er niemand kraait zal het wel in orde zijn.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 05:29]

Omdat dat inkomsten zijn voor Proximus. Als er problemen zijn draait Proximus gewoon de facturen terug, en betaald ze het bedrijf niet. Voor zolang dit door de vingers wordt gezien verdient Proximus er aan.
toch straf dat op het proximus forum zelf gedaan wordt alsof ze er niks kunnen tegen doen, terwijl zij duidelijk er een contract mee afgesloten hebben. Je zou toch verwachten dat dit contract duidelijk maakt wanneer direct billing gebruikt kan worden (in de footbal app) en NERGENS anders?
Ze moeten in ieder geval duidelijk zijn in hun communicatie en vooral duidelijk maken dat dit contract er is en wat dit inhoud.
Dat doen ze via payinfo, kennelijk. En daar staan wel contactgegevens op van de operators, maar niet van de betaalproviders en ook niet van de 'informatie' aanbieders.
In de Nederlandse wetgeving valt dit duidelijk onder misleiding. Binnen de Europese regelgeving lijkt het me overigens ook niet toegestaan. Maar wie begint er een procedure voor € 4?
In Nederland aangeven dat je die 4,- betwist en dus niet betaald en de rest van je abonnementsgeld wel betalen. Laat hen maar een procedure starten.
Ik mag hopen dat er een procedure wordt gestart voor €4. Voor een individu en met één dienst is het wellicht nog niet zo erg, maar als meerdere diensten dit gaan doen en meer mensen worden geraakt, is het aardig kwalijk. Voor sommigen kan €4 veel geld zijn!
Probleem is dat jijzelf maar een laag bedrag kwijt bent. En niet het totale bedrag van alle mensen.
En weet niet hoe het in belgië zit maar in nederland betaal je meer aan griffiekosten dan die 4 euro, dus het kost je geld om een procedure te beginnen. Krijg je wel gerechtigheid though.
Beetje het plot wat je in veel hackerfilms ziet, steel een euro (of minder) van miljoenen accounts, meeste mensen vallen het niet op, andere vinden het te veel moeite, maar ondertussen harken ze behoorlijk wat binnen.
Als je het meteen de eerste week doorhebt en daarop actie onderneemt dan blijft de schade beperkt tot je eigen tijd en 4 euro. Als zoiets echter ongemerkt blijft doorlopen doordat een consument niet snapt wat er eigenlijk gebeurd (als de kleinkinderen met het toestel 'filmpje kijken') dan zit je op € 207 per jaar...
Die VRT medewerker bijvoorbeeld.
Dit zou vanuit Proximus moeten komen. Maar of dit zal gebeuren, zal sterk afhankelijk zijn van hoezeer zij klantgericht opgesteld zijn. In Nederland zijn meerdere Vodafone gebruikers ook slachtoffer van de fraudulente dienst Phone Medic, die ongevraagd op niet geheel duidelijke wijze een abonnement kan activeren bij Vodafone gebruikers voor 5e per maand. Maar zo klantonvriendelijk als Vodafone is, kost het redelijk wat moeite om die 5 euro terug te krijgen en proberen zij de schuld blijvend op de consument af te schuiven.
en dat is de reden waarom ik mijn bankaccount niet gekoppeld heb met mijn smartphone.
dan kan dit sowieso niet gebeuren

[Reactie gewijzigd door robertlinke op 23 juli 2024 05:29]

Ze factureren via je telefoonrekening.
Gebeurt hier in Nederland ook hoor, spam pop-up weg klikken en je zit ineens vast aan een abonnement. (Vodafone/Ziggo en een of ander porno abbo)

En dan kost het behoorlijk wat moeite om die kosten terug te krijgen, want vodafone kan daar ook niks aan doen zeggen ze dan....
Nog nooit van gehoord. Bron?
Die bron dat ben ik zelf :+

Vodafone heeft naar mij ook bekend dat ze er vanaf weten maar niks aan kunnen doen, ook niet als ik op het kruisje heb gedrukt maar daaronder een "i agree" knop zat die je niet kan zien... Enige wat je kan doen is zorgen dat je geen abbonement kunt afsluiten met je nummer(opt-in)

Techniek staat voor niks,

@sympa bij mij door opt-in en geld teruggekregen opgelost, AVG en dat soort zaken niet de moeite waard zeg maar, meer iets voor een consumentenbond :)

[Reactie gewijzigd door LuisjeNL op 23 juli 2024 05:29]

Google maar is op phone medic abonnement. Ben zelf 6 weken met Vodafone bezig geweest voordat ik mijn geld terug kreeg €4,-. Pas na dreigen met niet verlengen abonnement waren ze opeens productief...
Bron : ik zelf. (Zie mijn eerdere post)
Het was bij mij geen porno overigens, en ik had helemaal niets aangeklikt of weggeklikt. Ik werd wakker, pakte mijn telefoon van de kast en zie een berichtje dat ik wat afgesloten zou hebben wat via mijn telefoonrekening werd betaald. Dit terwijl ik nooit toestemming had gegeven om ook maar iets via mijn telefoonrekening te betalen.
Ongelofelijk, Vodafone geeft dan je telefoonnummer door in een HTTP-header naar de aanbieder.
Hmmm... gevalletje GDPR / AVG voor het doorgeven van je telefoonnummer, dat vervolgens gebruikt wordt voor fraude?
Vodafone stuurt niet direct je 06-nummer mee, maar wel een referentienummer waarmee jouw nummer uiteindelijk kan worden opgezocht. Zoek maar eens naar 'X-VF-ACR' op Tweakers of Google.
Hoe komen ze aan je telefoonnummer om een sms naartoe te sturen? Geeft Proximus die door in een extra header, of zo?
Dat is ook de vraag die ik mij stel! Hier klopt toch iets niet?
Dit soort diensten hebben een overeenkomst met de mobiele provider voor hun billing, daarom kunnen ze ook betalingen afschrijven. Dus daarom krijgen ze ook de klantgegevens.

Ik ben er ook tegen dat dit kan. Vind het ook zeer slecht van de carriers die hieraan meewerken.
Snap ik, maar dan nog moet er ergens een link gelegd worden tussen jouw telefoonnummer, en jouw mobieltje waarop dat spel gespeeld wordt. Hoe komen ze aan *jouw* nummer?

Ik weet niets van Android, maar kan het os toestaan dat jouw nummer door een app uitgelezen wordt? Of kan het zonder jouw medeweten een sms naar hen toe sturen, zodat ze een afzendernummer hebben?
Dus heel simpel. Niet meer betalen voor je abonnement, abonnement afsluiten en opzoek naar beter. In Belgie al meerdere malen in het nieuwe gebracht door wetgevers dat als je rekeningen krijgt van wat dan ook dat je niet gevraagd hebt, gewoon niet betalen en ze hebben geen voet om op te staan. Zij moeten bewijzen dat jij uitdrukkelijk de aankoop hebt gedaan.
Dit moet gewoon verboden worden, dit is gewoon oplichting...oppakken en opsluiten.
Vergeet het 'kaalplukken' niet. Van elke schakel die medeplichtig is.
Idd, niet alleen verbieden maar doormiddel van enorme boetes en "kaalplukken" moeten ze worden aangepakt voor een leuk afschrikwekkend effect.
Hoe kan dit voor de belgische wet niet frauduleus zijn? Weet iemand dat?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.