Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 90 reacties

De Europese Commissie en handhavingsautoriteiten overleggen met Apple en Google over betere bescherming tegen onverwachte kosten van in-app-aankopen. De Europese Commissie zou klachten uit heel Europa hebben ontvangen.

Met name kinderen zouden beter beschermd moeten worden tegen financiële schade door in-app-aankopen, betoogt de Europese Commissie. Donderdag en vrijdag bespreekt de commissie het onderwerp samen met met handhavingsautoriteiten van de lidstaten en met Google en Apple, de grootste uitbaters van app-winkels.

De Europese Commissie noemt vier zaken waar consumenten vooral over zouden klagen. Spellen zouden consumenten misleiden omdat ze zichzelf als gratis presenteren maar bij het spelen toch tot kosten leiden. Dit zou zelfs bij de helft van de apps van de EU-markt van online spellen het geval zijn. Sommige spellen zouden kinderen aansporen tot betaling binnen een app of om een volwassene over te halen dit voor hen te doen, waarbij de bedragen ook nog eens vaak automatisch van creditcards afgeschreven worden. Ook zou er onvoldoende geïnformeerd worden over betalingen en zou het onduidelijk zijn waar ze terecht kunnen met klachten.

De EU wil hier een einde aan maken en de bedrijven achter de Play Store en de App Store moeten van de EU binnen afzienbare tijd met een oplossing komen en een "goede consumentenbescherming voor gebruikers van apps garanderen." "Het misleiden van consumenten is duidelijk een verkeerd bedrijfsmodel en druist ook in tegen de geest van de EU-regels inzake consumentenbescherming", zegt Viviane Reding, de EU-commissaris voor Justitie, "De Europese Commissie verwacht van de app-industrie zeer concrete antwoorden op de geuite zorgen van burgers en nationale consumentenorganisaties."

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (90)

Apple moet al geld terugstorten naar ouders: http://www.bbc.co.uk/news/technology-25748292
Apple will refund customers at least $32.5m (£19.9m) after a settlement with the US Federal Trade Commission (FTC).
The refund agreement settles long-standing complaints over in-app purchases made by children without their parents' consent.
The FTC's complaint alleged that Apple failed to inform parents that by entering a password they were approving a single in-app purchase and also 15 minutes of additional unlimited purchases their children could make without further consent.
Apple moet al geld terugstorten naar ouders: http://www.bbc.co.uk/news/technology-25748292
Zoals het artikel al vermeld "The refund agreement settles long-standing complaints", die FTC zaak gaat over gevallen van een paar jaar terug.

Inmiddels is er het nodige veranderd en kun je onder iOS in-App purchases blokkeren/beperken

Zie ook: Aankopen vanuit apps beperken
Merk op dat er inmiddels dus wel al het een en ander veranderd is op dat gebied. Inmiddels is het doen van in-app aankopen in iOS een stuk beter te voorkomen dan het oorspronkelijk was. En sommige spelletjes makers maken het ook wel erg bont met spelletjes gericht op kleine kinderen, met in-app aankopen tot ¤ 89,99(!).

Van een in-app aankoop binnen een navigatie programma voor een uitbreiding van de kaarten kan ik me een dergelijk in-app aankoopbedrag voorstellen. Voor een heel specialistisch soort van e-book of interactieve cursus wellicht ook nog. Daar zitten daadwerkelijke kosten achter. Maar voor een soort van virtueel geld wat je in een spelletje kan gebruiken? Gericht op kinderen? :?

[Reactie gewijzigd door ATS op 27 februari 2014 16:01]

Ik snap sowieso al niet waarom je je CC aan je kinds account koppeld. Anders kan je bij Google niks in de Play Store kopen hoor.
Een kind kan geen Apple ID krijgen, daarvoor moet je minimum 13 jaar oud zijn.
Dus ouders loggen in met hun eigen ID en installeren zo apps voor hun kids.

Bij installatie van een app wordt telkens een paswoord gevraagd, dus geen probleem.
Maar... default staat een iPad en iPhone ingesteld om het paswoord 15 minuten te onthouden, zodat je niet telkens kort na elkaar je paswoord hoeft in te tikken.

Alleen, veel ouders weten dit niet, dus het kind begint te spelen en overal op te duwen en voor je het beseft ben je een paar tientallen of zelfs honderden euro's armer!
Dan moet je je CC maar niet koppelen, ook niet aan je eigen account. Koop gewoon een iTunes kaart als je zelf is een keer iets wilt kopen. Dan heb je al dit gezeur niet, en dat Apple de klanten terug moet betalen vind ik ook al zo iets stoms, eigen schuld dikke bult. Want die apps die ze ermee gekocht hebben mogen ze waarschijnlijk ook houden nu.
Koop gewoon een iTunes kaart als je zelf is een keer iets wilt kopen.
Jij denkt zeker dat ik als ouder niks beter te doen heb dan elke week naar de winkel te lopen om een kaart te kopen? En dan dat rotding nog registreren in iTunes?
Je CC koppelen is gewoon superhandig, alleen moet je wel uitkijken wat je doet natuurlijk.
Ik heb er ook geen probleem mee om regelmatig 1 of 2 EUR uit te geven aan een app. Een brood bij de bakker of een pint op café kost meer!

Maar desondanks heb ik mij ook al aan het fenomeen verbrand en had mijn dochtertje om 40 EUR pets gekocht in een app. Sindsdien staat in-app aankopen gewoon uitgeschakeld.
Ik weet niet of je Itunes kaarten ook online kan kopen?
Maar goed, ik vind het alleen een beetje irritant dat mensen hun CC koppelen en hun wachtwoord keer op keer voor hun kinderen intikken om iets de installeren, en dan klagen dat het niet goed beveiligd is.
Ik weet niet of je Itunes kaarten ook online kan kopen?
Dat kan!
Inderdaad, ik zelf een virtuele creditkaart van Neteller. Deze werkt gewoon op pre-paid basis. Werkt perfect. Geld op? Even via Ideal opwarderen 5 min kun je verder.
Ik kan me ook best voorstellen dat in app aankopen door de kinderen niet als echte transacties worden onderkent maar denken dat het onderdeel van het spel is. Maar dit is een beetje hetzelfde verhaal als waar de SMS-abonnementboeren die de consumenten vroeger naaiden met die SMS-abonnementen en elke week 3 nieuwe logo's of ringtones abonnementen. Natuurlijk is het je eigen schuld, maar domme en onwetende mensen (lees ook: kinderen) beschermen is de taak van de overheid.
Tja, het is gemakkelijk om alle apps op 1 account te hebben. Kwestie dat je zelf ook nog de games kan spelen die je voor je kinderen koopt. Je kan zonder problemen hetzelfde account gebruiken op meerdere apparaten.
Het apparaat waarop ze spelen hoeft niet exclusief voor de kinderen te zijn. Er zijn maar weinig gezinnen waar elk gezinslid een eigen tablet heeft. Meestal speelt een kind een spelletje op de mobiel van pa of ma of op de familie tablet.
Dat klopt, maar er zit niet voor niks een WACHTWOORD bescherming op voor aankopen. En als de ouders niks lezen voordat ze hun wachtwoord intypen is het toch echt hun eigen schuld.
Google Play ondersteunt alweer een tijdje provider billing bij op zijn minst KPN/Hi
Niet bij mij in ieder geval, ik kan alleen via CC en Google Play couponcode iets kopen.
Ik zit bij Hi.
De Google play store en App store hebben toch allebei dat je een wachtwoord in moeten voeren als je een betaling wilt doen? dat kinderen misleid kunnen worden daar kan ik nog in komen maar dat ouders hier voor vallen en hun wachtwoord invoeren.. tja |:(
Dit gaat vaak om in-app creditcard aankopen.
Zodra je eenmaal je creditcard gegevens hebt opgegeven onthoudt de app deze en worden vervolgbetalingen een eenvoudige druk op een knop.
Ideaal voor kinderen!

[Reactie gewijzigd door phyraxian op 27 februari 2014 15:36]

Bij Android niet in elk geval, daar moet je nog altijd een wachtwoord invoeren, of in ieder geval is dat in te stellen. Kwestie van gewoon zelf nadenken dus, als ouder.

Neemt niet weg dat ik liever gewoon een game heb die ik in één keer betaal en dan direct alle content unlock, dan een spel waarbij het pay-to-win principe wordt gehanteerd. Of waarbij je eindeloos moet gaan zitten wachten voor je eens verder kunt. Met sommige spellen werkt dat prima, maar meestal is het gewoon rete-irritant.
Is niet waar, was nog een reportage op tv een week terug, en daar hoefde de ouders een keer hun creditcard nr. invoeren, en zonder dat de ouders het wisten konden de kleine kinderen honderden of duizenden euro's uitgeven aan spullen in een spel, en die spellen waar dat bij gebeurde waren juist gratis spellen, daar word gezegd dat je extra's kan krijgen als je hier op drukt.

De Creditcard nr. werd gewoon onthouden.

Ik weet niet meer hoe die programma heten waar dat vleden week op was.

Hier zijn wat websites daar over:

http://www.gewoonovergeld.nl/artikelen/pas-op-voor-apps/

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 27 februari 2014 18:31]

Niet alles op TV geloven. Je kunt de playstore gewoon imstellen zodat elke keer een wachtwoord wordt gevraagd.
En dat is het probleem heel veel ouders weten dat niet, en komen daar pas achter als het te laat is, en het waren allemaal ouders die het op tv in die programma vertelden, dus JA ik geloof het.

Veel mensen weten dat niet als wij Tweakers, 99% van de mensen weten niks van technische dingen, zo als Smartphones en Tablets en alle andere computers.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 27 februari 2014 18:39]

Waarom is het raar om je als gebruiker eerst even te verdiepen in een apparaat wat je gekocht hebt? Als het default andersom wordt geïmplementeerd zorgt het ook weer voor klachten. Gewoon gezond verstand gebruiken voorkomt meer problemen dan wat voor technische oplossing dan ook.
Mee eens. Helaas denkt de wetgever daar vaak anders over. Misleiding wordt vaak aangewend in rechtszaken om 'gedupeerden' in het gelijk te stellen. En soms valt de rechter daar voor.

Heel ander voorbeeld om dit te illustreren was de Legio Lease affaire waarbij heel veel Nederlanders hebben belegd met geleend geld, de zogenaamde beleggingsfondsen. De beurzen crashten en mensen konden ineens veel bijbetalen. Natuurlijk zijn die mensen gelokt met mooie, glanzende folders maar je mag van volwassen mensen toch verwachten dat ze hun verstand gebruiken. Maar ook hier heeft de rechter anders geoordeeld in het voordeel van, jawel, de 'gedupeerden'. In feite was het ordinair risicoloos beleggen gedekt door de staat.

Dus ja, je kunt gewoon een wachtwoord instellen om automatische transacties in Android en iOS te voorkomen. Sterker nog, je kunt ook gewoon geen creditcard gegevens opslaan in je telefoon of deze wissen na gebruik. Helaas zijn oplossingen voor velen vaak té voor de hand liggend. Eigen schuld dikke bult. Mensen die dit meemaken kunnen ook gewoon een les eruit trekken en het voortaan zelf voorkomen. Als ze dan meteen hun kinderen eens opvoeden met een staaltje zelfredzaamheid dan komt het wel weer goed met de mensheid.

[Reactie gewijzigd door 2fish op 27 februari 2014 19:05]

Waarom moet het aan staan dat mensen alles kunnen kopen zonder normaal weer je creditcard te hoeven in vullen om geld van je creditcard afhalen in spellen, waarom staat dat niet automatisch uit.

En wat jij zegt: dat mensen zich moeten verdiepen in een apparaat wat je gekocht hebt, dat werkt in praktijk niet zo, en dat weet jij ook wel, en daarom is het gluiperig dat het wel aan staat dat je automatisch weer dingen kan kopen in die gratis spel.

Want dat weet een HOOP ouders gewoon niet, die denken dat ze elke keer weer hun creditcard nummer moeten gebruiken om dingen te kunnen kopen, en daarom komen ouders er pas later achter dat hun kind (zonder dat hun kindje dat weet) voor echt geld extraatjes kopen in JUIST die gratis spellen.
Waarom verdienen de ov-bedrijven extra aan niet uitcheckende reizigers? Waarom werden contracten met providers in het verleden stilzwijgend verlengd? De wereld zit vol met adders onder het gras. Het waarom in je eerste zin weet je zelf ook wel het antwoord op. Dat is de realiteit die mensen moeten accepteren. Prima als mensen hier tegen strijden maar als je dan toch een keer voor je onoplettendheid moet betalen leer daar dan gewoon van. Ik heb lang geleden een keer de hoofdprijs moeten betalen omdat mijn voicemail aanstond terwijl ik in het buitenland was. Daar heb ik een boze brief over geschreven en ik heb daarna nooit meer in mijn leven voicemail gebruikt. Probleem opgelost, next. Tenzij er sprake is van fraude of oplichting ga je er geen ophef over maken. Overigens staat in de Play store netjes vermeld of er in-app purchases zijn. Laat je kind daar dan niet mee spelen.

[Reactie gewijzigd door 2fish op 28 februari 2014 13:46]

Bij Android niet in elk geval, daar moet je nog altijd een wachtwoord invoeren, of in ieder geval is dat in te stellen.
Idem onder iOS!
Het misleiden van consumenten is duidelijk een verkeerd bedrijfsmodel

Alle apps biedt men juist gratis aan om daarna voor meer geld te vragen. Dingen in games erbij kopen, betalen. Het hele concept van een app is dat het gratis is of maar een paar euro. Tel je iedere keer die paar euro's bij elkaar op kom je bedrogen uit.

Het is puur psychologisch. 1x 100 euro uitgeven is moeilijker dan 200x 1 euro uitgeven. Uiteindelijk is 200 x 1 euro toch 2x zo veel.
Sommige apps vragen buiten de play store om om je creditcard gegevens. Een voorbeeld hiervan is de Kobo e-reader app, als je op hun website je creditcardgegevens hebt ingevoerd kan je in de app met een enkele druk op de knop e-books kopen zonder dat de play store daar aan te pas komt.
Dat is onzin. Elke aankoop moet je bevestigen met een wachtwoord. Het is niet dat je 1 keer betaald en vervolgebs elke volgende aankoop automatisch gaat.

Ik snap deze hele discussie ook niet. Je bent er toch zelf bij. Neem eens eigen verantwoordelijkheid. Niet alles afschuiven.
Wat wel goed zou zijn is om standaard gebruikers te waarschuwen voor dit gedrag van de app store
Dat is niet helemaal waar (voor iOS i.i.g, Android weet ik niet);
At one time, after a user bought an app, there was a 15-minute window to download other products without having to enter a password. This meant that children with Apple devices had 15 minutes after their parents bought an app to buy goods in the App Store or within apps.

With a software update to its mobile devices in 2011, Apple began requiring users to re-enter passwords when trying to make a purchase within an app, even if the app was opened within 15 minutes of buying an app on iTunes. Once the password is re-entered, though, users have another 15 minutes to buy in-app items before they’re forced to enter their password again.
http://www.nytimes.com/20...urchase-inquiry.html?_r=0
Als je dus (als kind) je ouders zo ver krijgt om b.v. even wat gems te kopen in Clash of Clans zodat je de bouwtijd van je 3de builder kan versnellen, kan je hier ook misbruik van maken (misschien zelfs zonder het in de gaten te hebben).

[Reactie gewijzigd door NielsjeNL op 27 februari 2014 16:14]

Je kan dit gewoon uitschakelen (dus dat je altijd een password moet invoeren, niet alleen na 15 min).
En als je dat weer lastig vindt kan je ook een kortere tijd instellen zodat je zelf wel snel achter elkaar een paar dingen kan kopen.
nope, voor in-app aankopen moet ik nog steeds mijn wachtwoord ingeven. (play store)
Je hebt natuurlijk wel de optie om je wachtwoord te onthouden op je device, waardoor je volgende aankopen zonder wachtwoord kunnen gebeuren (en daar loopt het dan fout)
Precies deze situatie bedoelde ik.

[Reactie gewijzigd door phyraxian op 27 februari 2014 16:07]

Mischien is dit zo bij Androidof Windows Phone maar niet bij Apple, alle betalingen gaan via Apple. En je moet elke keer je wachtwoord opgeve ( als ne dit niet hebt kan je dit zo instellen )

Ik weet niet hoe de klachten procedure is bij Google maar bij Apple krijg je elke keer een mail met bevestiging en daarin de mogelijkheid om een klacht in te dienen
Zodra je eenmaal je creditcard gegevens hebt opgegeven onthoudt de app deze en worden vervolgbetalingen een eenvoudige druk op een knop.
Onder iOS lopen in-App purchases via Apple, de app heeft geen toegang tot de creditcard gegevens!
Je hoeft niet per se een CC toe te voegen aan je account wanneer je een toestel registeerd. En je kan de CC weghalen (alleen niet via de Play app).
Dat lijkt me ook. Volgens mij kun je in de restricties op een iPhone flink wat uitzetten. Ik denk dat je in dit geval de app makers/stores niet moet aanpakken maar de ouders die blijkbaar de boel lekker de boel laten.

Daarnaast vind ik dat sommige in app purchases misleidend zijn, fundamentele functionaliteit is dan is eens zeer beperkt mogelijk. Feitelijk is de gratis app een soort beperkte demo. Maar dat is een andere discussie.
En we hebben ondertussen ook al de optie om hier restricties op aan te zetten waarbij in-app aankopen compleet uitgeschakeld kunnen worden.
Het gaat om het hele freemium idee wat natuurlijk niet klopt. Het concept is wat een drugsdealer ook al eeuwen hanteerd. Je geeft het eerste shotje gratis om vervolgens voorzichtig de verslaving op te bouwen en dan genadeloos toe te slaan. Neem Candy Crush. Eigenlijk is het gewoon Bejeweld met een kleine twist die niet nieuw is. Het grote verschil: de game slaat aan, want lijkt gratis maar wil je verder dan moet je microtransacties doen. Wil je dat niet dan moet je wachten en dat is iets waar mensen slecht in zijn omdat ze verslaafd zijn en verder willen. Verslaafd aan de spanning van een spel.


Natuurlijk hoef je geen freemium games te downloaden of te spelen, maar tegenwoordig zijn bijna alle games freemiums geworden. Niet omdat het niet gekocht wordt als het 3 euro zou kosten, maar omdat er gewoon veel meer mee verdient kan worden. Vooral bij kinderen die hun ouders suf zeuren om meer smurfbeien, een extra leven, tijd, shirtje, coins, credits, hints, etc. omdat ieder level of laad- / game-over moment hier om gevraagd wordt. Daarnaast kun je vaak nergens terecht als er iets fout gaat. Als de app na level tig continu crashed of neit meer wil opstarten kan je ook fluiten naar je geld terug of ondersteuning. Wat ook slecht is is dat van te voren vaak niet duidelijk is waarvoor in-app aankopen nodig zijn of wat deze betreffen. Vaak zie je dit pas tijdens het spelen of na het opstarten. De hele AppStore wordt inmiddels verziekt door dit soort spellen en ze worden er ook niet leuker op om te spelen.
Ik vind dat de EC zich hier zeker voor moet gaan inzetten.
Het is al tijden een grote ergernis van mij dat zogenaamde gratis spellen in de praktijk vaak stukken duurder zijn dan betaalde games. Die laatste zijn nl. eenmalige kosten en de in app aankopen leiden vaak tot nog meer in app aankopen (of in mijn geval tot teleurgestelde kinderen).

Wat wel prettig is dat indien je een wachtwoord hebt ingesteld de kinderen of anderen niet zomaar apps kunnen aanschaffen of in app aankopen kunnen doen zonder jouw toestemming

[Reactie gewijzigd door Grumpi op 27 februari 2014 15:36]

Dan kan je dat wel door trekken naar games voor windows en misschien zelfs naar de Xbox en PS. Gezien daar het al jaren normaal is om addons te kopen voor extra mappen.

Of fifa point voor het kopen van nieuwe spelerpaketen om je FUT aan te sterken.
Je koopt nu een game voor 70 euro maar moet er nog 50 bij leggen om ook de mappen die vrienden wel hebben aangeschaft te kunnen spelen.
Ik weet niet waar jij je games en map packs koopt hoor :?
Bij xbox is het trouwens zo dat wanneer je een child account hebt de parent account kan instellen wat het child account wel en niet mag, waaronder dus ook content aanschaffen. Ook op iOS heb je soort gelijke opties.
Ja, echt helemaal. En als je COD of Battlefield koopt dan betaal je 60 Euro om vervolgens nog eens of 50 Euro te betalen voor alle uitbreidingen of per uitbreiding 15 Euro te betalen. En ja, je moet haast wel want al je vrienden doen dit ook, en de oudere kaarten raken toch ook saai.
Dit is nu typisch iets waar de overheid zich juist niet mee moet bemoeien. Waar ga je dan de grens leggen?
Mensen moeten beterbewust zijn eer dat zij CC gegevens op een mobiel van een kind koppelen.
Ook moet men bewust zijn dat apps in-app aankopen kunnen hebben.

Zelfde als op de computer niet overal op klikken als er ok staat.
Wat dat betreft is het mooi die giftcards. Je geeft iemand gewoon een budget van 15 euro of iets dergelijks en zegt daar moet je het de komende tijd mee doen. Is het op dan is het op :). Is in landen buiten Nederland de CC wel meer gebruikt?
Het hoeft niet een mobieltje van een kind te zijn. het kan ook het mobieltje van pa zijn waar het kind even een spelletje op speelt of de familie iPad.

Maar los van of ouders wel of niet op moeten letten (of vaker: er té laat achter komen dat er überhaupt iets was om op te letten!). Is het hele idee van in-game aankpen dubieus. Maar erg weinig mensen zullen bewust een spel downloaden met de bedoeling om verder te komen in het spel door te betalen. Daar komen ze pas achter wanneer ze vast zitten (ook wanneer ze in eerste instantie denken dat het spel ook zonder betalingen speelbaar is) en dan voor een klein bedrag door kunnen spelen. Daardoor kunnen de totale kosten aardig oplopen. Dat het mogelijk is om in één keer grote bedragen uit te geven kan er alleen meer gericht zijn dat mensen dat per ongeluk doen of dat kinderen het doen zonder de konsequenties door te hebben. Dat neigt naar oplichting (al is het dat wettelijk gezien niet).

Voorstel voor draconische EU wetgeving: alle in-game aankopen die uitstijgen boven de oorspronkelijke aankoopprijs van de game komen voor rekening van de shop-eigenaar (Google, Apple of Microsoft). }>
Erg irritant dat soort apps. Echter als je een beetje goed kijkt dan heb je al snel door wat apps wel en niet kunnen bieden. Voor kinderen is dat echter lastiger omdat die een spel leuk vinden en dan worden verleidt om in-app aankopen te verrichten.
ja en wie zorgt er voor dat kinderen in app aankopen kunnen doen? Dat is hetzelfde dat pietje en jantje een mobiel hebben. Jantje heeft een speletje. Pietje niet. Nu wil pietje dat speletje ook maar moet 2 euro betalen. Waar haalt hij die 2 euro vandaan? Juist bij pa en ma.

Ouders moeten beter opletten met wat ze doen. niet het kind. Je kan het kind wel uitleggen waarom iets wel en niet kan. maar de verantwoordelijkheid ligt bij de ouders die het kind elke keer toch maar weer dat itunes password geven. en dan afvragen waarom er 100 euro per maand vanaf wordt afgeschreven.
Natuurlijk heb je een punt. Ik vind het echter een vervuiling dat soort apps. Dan heb ik een leuke game moet ik gaan betalen omdat het zo lastig is gemaakt of dat je bijvoorbeeld eerst een uur moet wachten voordat je verder kunt. Games moeten gewoon gratis werken of je moet ervoor betalen. Bij beide opties is er duidelijkheid en weet je wat je krijgt als gebruiker. Dat je extra's kunt kopen vind ik iets anders.
Ik vindt het helemaal geen vervuiling, mensen zijn vaak ongeduldig. Bijvoorbeeld, ik speel Clash Of Clans, dit spel is zo'n typisch voorbeeld. Je kan allerlei in-app aankopen doen om alles sneller te bouwen en uit te breiden.

Mensen zijn te ongeduldig want je bent inderdaad best even bezig om ver te komen, ik speel het nu al een anderhalf jaar of zo (af en toe tussen door). Inmiddels ben ik vrij ver maar ik heb nog geen euro uitgegeven. Gewoon omdat ik geduld heb.

Mensen die ongeduldig zijn die vinden dat ze te weinig vooruitgang hebben en gaan vervolgens aankopen doen. Tja, daar kies je dan toch echt zelf voor.

Je kan het ook beschouwen als dat het spel gewoon niet leuk is en er af gooien.
Dan blijft er weinig over als het of of is. Developers leven van het model van gratis + in-app. Als je meteen moet betalen haken de meeste klanten af.
Ik ben één van die ouders die even onoplettend is geweest. Enkele jaren geleden heb ik een TF101 (op android) aangekocht en Titanium Backup aangeschaft met mijn CC (zonder wachtwoord, ik herinner mij trouwens niet dat dat toen al kon). Mijn jongste zoon was toen een jaar of 4 en heeft op de game Dragon Fly 2x voor ¤ 100 (of $ 100, zou ook kunnen) aan diamanten gekocht. Ik heb daarna onmiddellijk de verbinding tussen de Store en mijn CC verbroken.

Ik heb wel een mailtje gestuurd naar de makers van het spel en de situatie uitgelegd. Ze hebben 1 aankoop gecrediteerd (waar ik wel kon mee leven).

Ik heb nu nog steeds 2.000.000 diamanten in Dragon Fly want heb het spel sindsdien niet meer gespeeld...
"Spellen zouden consumenten misleiden"? Als je de app downloadt staat er al bij dat er in-app-aankopen in de app zitten, je kunt zelfs zien welke aankopen dat dan zijn. Zo kun je voor het downloaden al weten wat de app nou precies gaat kosten. Bij de in-app-aankopen zelf krijg je ook nog eens een melding én moet je je wachtwoord ingeven. Wat heeft dat dan met misleiding te maken?

[Reactie gewijzigd door Luuk58 op 27 februari 2014 15:37]

Je weet van te voren niet hoe noodzakelijk in-game aankopen soms zijn om verder te komen.
Wanneer je je ergens een kwartiertje zit te vervelen is het hinderlijker dat het spel een half uur geblokkeerd is doordat er iets noodzakelijks gebouwd wordt dan wanneer één van de onderdelen tien minuten ergens mee bezig is en je je bezig kunt houden met andere onderdelen.
Je kunt je eerst wel helemaal in gaan lezen in reviews, maar meestal is het kopen of downloaden van een game een impuls na het bekijken van de screenshots en het lezen van één á twee schermpjes informatie. Pas wanneer je echt in het spel zit begint het steeds nadeliger te worden wanneer je geen in-game aankopen doet.
Ik zou het wel fijn vinden als ik in (zoekresultaten)lijsten in één oogopslag zou kunnen zien of apps in-app aankopen aanbieden of écht gratis zijn.
Ligt misschien aan je platform, bij iOS kan je bij elke app zien of er wel of geen in-app aankopen zijn en welke dit zijn en hoeveel ze kosten zonder de je de app eerst moet installeren.
Klopt, maar niet in lijstjes met zoekresultaten. Zo staan veel apps waarvoor je middels in-app aankopen moet betalen voor een beetje fatsoenlijke versie/functionaliteit wel in de (hit)lijstjes voor "gratis" apps.
Nooit begrepen waar die ophef over is. Op iOS kun je instellen (Instellingen -> Algemeen -> Beperkingen) dat er geen apps gekocht mogen worden of aankopen vanuit apps (in-app aankopen) gedaan mogen worden, met een simpele schakelaar nota bene. Tevens moet er bij elke aankoop (die duidelijk in beeld staat met WAT er gekocht wordt en HOEVEEL het kost) een wachtwoord ingevoerd worden. Dit is niet het probleem van Apple of Google, maar van onoplettende ouders die niet zelf de instellingen van hun apparaten kunnen raadplegen. Ook vreemd dat Europa zich daar weer mee moet bemoeien.
" Automatisch van creditcard afgeschreven worden" Dat is natuurlijk onzin omdat je gewoon akkoord gaat met een vraag of je de aankoop wilt doen en tevens moet je een wachtwoord invullen. Die aankopen gaan echt niet vanzelf. Je vraagt je af om men dan überhaupt een CC moet hebben. je kan er mee omgaan of niet.

Wat wel zou kunnen helpen is de bewuste apps niet meer als Gratis aan te duiden maar iets anders te categoriseren. Toch staat het ook wel vaak bij de app in de beschrijving vermeld.
Heel moeilijk hoeft het ook weer niet zijn om het op te lossen.
Maar een beetje verantwoordelijkheid en verstand van de ouders mag je ook wel verwachten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True