Hack maakt in-app aankopen op iOS gratis

Een Russische hacker heeft een man-in-the-middle aanval gemaakt om de betaling van in-app aankopen na te maken. Daardoor lijkt het alsof de gebruiker betaalt, maar in feite gaat er niets van zijn iTunes-saldo af. De hack werkt zonder jailbreak.

De hack werkt niet in alle apps met in-app aankopen, constateert 9to5 Mac. Sommige apps gebruiken een validatie voor in-app aankopen, waardoor de fraude niet kan plaatsvinden. De hack, die is ontdekt door een Russische ontwikkelaar, vereist dat de gebruiker enkele profielen installeert en dns-instellingen wijzigt in de verbindingsinstellingen.

Een jailbreak is niet vereist; de ontwikkelaar toont de hack op een iPhone 4S met iOS 6, waarvoor nog geen jailbreak publiekelijk beschikbaar is. De hack zou ook moeten werken op een iPad of iPod touch, met iOS-versies 3.x tot 6.0.

De Russische ontwikkelaar heeft het proces van in-app betalingen reverse engineered om de hack mogelijk te maken. In de interface is te zien dat bij een in-app aankoop een popup verschijnt van de ontwikkelaar, waarbij op Like gedrukt moet worden om de aankoop te bevestigen.

Apple heeft nog niet gereageerd op deze kraak van zijn in-app aankoopproces. Het lijkt erop dat in-app aankopen bewaard blijven als de hack van het toestel wordt gehaald of aankopen op een ander iOS-toestel opnieuw gedownload worden. Het is niet aan te raden om de hack zelf uit te voeren: het gaat om een man-in-the-middle-proces en het is onduidelijk of de ontwikkelaar kwade bijbedoelingen heeft en op deze manier Apple ID-wachtwoorden van gebruikers kan onderscheppen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

13-07-2012 • 17:13

71 Linkedin

Lees meer

Reacties (71)

Wijzig sortering
Ik heb het eerlijk gezegd zelf ook al eens geprobeerd op deze manier (misschien dat deze hacker het op dezelfde manier doet?):

Een VPN-server op je PC opzetten, met je iPhone met die VPN verbinden en dan via bijvoorbeeld WireShark achterhalen waar een request naartoe gaat. Dan verander je vervolgens zelf in je hosts-bestand of in je DNS-server dat verkeer dat daarheen gaat naar een lokale webpagina gaat die een statuscode o.i.d. teruggeeft dat de betaling gelukt is.

Het is mij helaas niet gelukt, maar ik denk dat het zeer zeker mogelijk is op deze manier.
Iemand interesse om het alsnog te proberen? :)
+1Anoniem: 415197
@Alphyraz13 juli 2012 17:50
Zou dat de moeite waard zijn dan? Binnen een week ofzo heeft apple toch het lek al gedicht, en moet je misschien alsnog betalen.
Het is eigenlijk niet eens nodig voor Apple om het lek te dichten, het is aan de ontwikkelaars om te controleren of de aankoop echt gebeurt is, Apple heeft dit al voorzien. Er zijn genoeg ontwikkelaars die hier al gebruik van maken en waarbij dit systeem dus niet zal werken.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 13 juli 2012 18:19]

Waarom is het niet nodig dat Apple deze lek dicht maakt? Het is de software op zichzelf die hier tekort schiet. Het is een geluk voor sommige die de verificatie gebruiken echter in de basis werkt iOS blijkbaar niet correct gezien deze mogelijkheid. Ik vraag me ook af in hoeverre Apple hiervoor verantwoordelijk kan worden gehouden door ontwikkelaars die hierdoor inkomsten mislopen.

Aan de andere kant kan Apple denk ik ook hierachter komen en de dergelijke gebruikers alsnog een rekening in kaart brengen denkelijk?
---edit---
@wouter1971, ja ik lees het bericht het is enkel niet duidelijk waar deze fout in zit. Je stelt dat dit in de applicatie zit echter een betaling lijkt mij dat deze afgehandelt wordt door een bepaalde Api van.. juist Apple. Verder de confrmatie wederom lijkt me dat dit voortkomt uit een Api van.. Apple.
Nogmaals goed mogelijk dat het inderdaad in de apps zelf zit maar ik maak me sterk dat betalingen worden afgehandelt door de gebruikers met name omdat dit via de AppleStore verloopt. Dus ja ik lees de berichtgevingen echter nergens is duidelijk waar de fout zit.
Overigens is dit hetzelfde voor bv WIndows Mobile daar vinden de betalingen ook via de marketplace plaats. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld seperate software platformen zoals oa van RIM uit die deze mogelijkheid bied.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 13 juli 2012 19:57]

Lees jij wel als je ergens op reageert? De fout zit in de apps en niet in iOS!
Dat is hetzelfde als een applicatie in Windows die een fout maakt en dat je zegt dat Microsoft even aan de slag moet want het zit in de "software". :)
---edit---
Het gaat erom of de app maker de api op de juiste manier gebruikt om verificatie van de betaling te krijgen, of dat hij deze omzeilt en de klant geloofd op zijn blauwe ogen.
Dat probleem kan je niet Apple toeschrijven maar de app makers.

[Reactie gewijzigd door wouter1971 op 13 juli 2012 20:33]

het is geen bug, dus moet er ook niks gerepareerd worden
Dit kan volgens mij al een tijdje. Zie het programmaatje iApCracker of iApFree. Dat is een kwestie van installeren en bij zo'n 700 apps kun je gratis in-app purchases doen.
Tweakers houden van bronnen en feiten: klik

[Reactie gewijzigd door Alphyraz op 13 juli 2012 17:47]

Ja maar daar heb je wel een jailbreak voor nodig. Maar inderdaad, ik vind het geen nieuws want op die manier heb ik al tijden gratis in app purchases...

Zal wel lachen zijn als binnenkort allemaal apple id's gestolen zijn door deze hack als blijkt dat het niet te vertrouwen was.
Update op de bron:
Update: Commenters have noted that Apple does provide a method for developers to validate receipts for in-app purchases. This is likely why the hack described above does not work with some apps and is something all devs implementing IAP should be taking advantage of.

Lijkt er op dat het dus enkel werkt bij apps die dus die 'validate receipts' niet verwerkt heeft in zijn/haar op, dus niet echt een grote fout in het App-store/betaalsysteem van Apple.
Dat je achteraf nog kunt checken of de bataling gedaan is betekend niet dat het geen grote fout is in het betaalsysteem.

Ik ken de specifieke API niet maar als je een klant een aankoop laat doen en je krijgt van iOS terug dat het gelukt is mag je er toch vanuit gaan dat dat zo is zonder het nog te hoeven controleren?

Het is IMHO of een grote bug of domme ontwerpfout in de API. Ik heb zelf ook wel eens in de API van een Payment Service Provider die ik gebruikte voor een product een bug gevonden waardoor de eindgebruiker een testbetaling kon triggeren, was gewoon een fout in de API maar heb lang moeten praten voor ze dat toe wilden geven. Uiteindelijk hebben ze het met een vet lelijke hack "opgelost" omdat ze de API niet meer aan konden passen.

[Reactie gewijzigd door martijnve op 13 juli 2012 17:28]

Ik ken de specifieke API niet maar als je een klant een aankoop laat doen en je krijgt van iOS terug dat het gelukt is mag je er toch vanuit gaan dat dat zo is zonder het nog te hoeven controleren?
De Zeus trojan (een MITM attack) heeft wel aangetoond dat dat dus niet zo is.
Controle via een andere kanaal blijft nodig.
Ik ken de specifieke API niet maar als je een klant een aankoop laat doen en je krijgt van iOS terug dat het gelukt is mag je er toch vanuit gaan dat dat zo is zonder het nog te hoeven controleren?
[url="http://developer.apple.com/library/ios/#documentation/NetworkingInternet/Conceptual/StoreKitGuide/APIOverview/OverviewoftheStoreKitAPI.html#//apple_ref/doc/uid/TP40008267-CH100-SW1"]Overview of In-App Purchase[/url]

Deze methode werkt alleen als de app gebruik maakt van 'Built-in Product Model' voor in app verkopen.

Probleem is op te lossen door de aankoopbewijs te laten verifiëren via een andere/eigen server, maw volgens het 'Server Product Model'

[Reactie gewijzigd door Carbon op 13 juli 2012 17:50]

Iets waar apple ook nog voor waarschuwt naar developers toe om dat te implementeren. Dit is gewoon eigen schuld dikke bult, apple heeft hier niks mee te maken ;)
Het relevante stuk uit Apple's Developer documentatie is overigens hier te vinden:

http://developer.apple.co...rifyingStoreReceipts.html
When Store Kit returns a completed purchase to your payment queue observer, the transaction’s transactionReceipt property contains a signed receipt that records all the critical information for the transaction. Your server can post this receipt to the App Store to verify that the receipt is valid and has not been tampered with. Queries transmitted directly to the App Store are sent and received as JSON dictionaries, as defined in RFC 4627.

[Reactie gewijzigd door MacWolf op 13 juli 2012 17:26]

Dit geldt overigens ook voor Paypal. Als een partij daar geen IPN verificatie doet kan je ook betalingen faken.
Ja, als je als developer niet controleert of de betaling is gedaan, dan is het ook wel een beetje je eigen schuld hè.
Via een jailbreak is dit al tijden mogelijk, de meeste ontwikkelaars hebben het nu wel in de gaten en verifiëren of de aankoop ook wel echt is binnen gekomen.
Klopt inderdaad, heb maanden geleden al eens een jailbreak geprobeerd die dit ook mogelijk maakte, maar dan zonder ingewikkelde poespas.

Het komt erop neer dat in-app aankopen voor apps die GEEN verificatie uitvoeren op een server gewoon lokaal te activeren zijn. Dit is bij schrikbarend veel apps nog steeds het geval. Een behoorlijke beveiligingsblunder als je het mij vraagt.
Daarnaast is het niet aan te raden om gebruik te maken van deze hack! Je persoonlijke gegevens, mogelijk inclusief creditcard gegevens, worden onderschept op de server van deze persoon (want zo zit de hack in elkaar), maar niemand weet wat of hij deze gegevens bijvoorbeeld opslaat (en er misbruik van maakt)!
+1Anoniem: 172403
@Uniciteit13 juli 2012 20:52
De hack waar hij het over heeft is een andere hack en kan alleen MET jailbreak.

Ik denk dat het feit dat zo weinig devs er op checken, zelfs grote devs als konami en square-enix er meer mee te maken heeft dat het:
 • Geld en moeite kost om het te implementeren.
 • Pirates gonna pirate, doen ze het zo niet zoeken ze wel een andere manier.
De hack waar hij het over heeft is een andere hack en kan alleen MET jailbreak.
Hij? - Er staat toch echt:
De hack werkt zonder jailbreak
Inderdaad al lange tijd mogelijk met iAP Cracker (xSellize)
Grote kans dat ze dit wel doen maar dus alleen vanuit i-tunes die op dat moment onetrouwbaar is geworden. Een aantal developers doen blikkbaar een eige. Controle dmv een eigen server
Maar als developer ben je niet verantwoordelijk voor de betaling; je roept een API van Apple aan die voor de huidige gebruiker afrekent, en je app krijgt een seintje terug van Apple indien het voltooid is. Net zoals het kopen van apps zelf heb je als developer geen invloed over de betaling en de validatie daarvan.

edit: disclaimer: bovenstaand is een aanname gebaseerd op weinig ervaring en aldus mogelijk fout.

[Reactie gewijzigd door YopY op 13 juli 2012 19:00]

Het probleem is juist dat ontwikkelaars niet om dit seintje vragen, waardoor verschillende tweaks dit mogelijk maken.
Dat seintje terug komt nou juist van "the man in the middle".
Even voor de volledigheid, aangezien dit bericht al wat ouder is. Je kunt als developer nog een extra check doen of de transactie gelidg is. Deze beschrijft apple zelfs in de documentatie.
Je Stuurt de "receipt", welke in dit geval dus nep is, naar je eigen server. Jouw server stuurt deze receipt naar apple en vraagt of hij geldig is. Daarna stuurt jouw server een response terug dat de betaling geldig is.
Ik snap dat een hacker jouw server ook kan spoofen, maargoed das weer een extra stap aan werk dat ze moeten doen.
Hmm... Zou dit kunnen betekenen dat certificaten van Apple gecompromitteerd zijn? Ik neem toch aan dat de communicatie met de appstore versleuteld is...
Je moet inderdaad zoals Eric zegt, gemanipuleerde certificaten (waarschijnlijk neppe Root CAs) installeren, en een proxy gebruiken. Wat je dan hebt, is dat je dan een MIM attack kan uitvoeren. Dit is geen 'OEH IOS HAXX LOL!' situatie, maar gewoon een schoolvoorbeeld MIM attack.
Een systeem moet rekening houden met MIM attacks. Dus het is nog steeds gehacked. Immers zou het niet mogelijk moeten zijn bij een veilig systeem om via een nep certificaat en proxy dit te faken.
Wat je in feite zegt is dat je niet zelf je certificaten op je apparaat mag beheren, want dat is de enige reden dat deze MIMA werkt. Als een fabrikant dat doet krijg je weer huilende mensen die mekkeren over vrijheid en andere zelfbeheer-gerelateerde zaken. Zelfde geldt voor proxy dingen.. je kan het hele proxy verhaal trouwens ook net zo makkelijk op de complete verbinding doen, via wifi en dan AP-side bijv. zodat je op het OS alleen nog maar fake root ca's hoeft te installeren. Een hack zou betekeken dat iets anders gebruikt is dan dat het bedoeld is, maar proxies zijn bedoeld om gegevens door te geven en zelf (root-)CA's installeren is bedoeld om zelf je eigen PKI te kunnen integreren, en dat is ook wat er gedaan wordt, maar dan met malafide bedoelingen.
Wat je in feite zegt is dat je niet zelf je certificaten op je apparaat mag beheren, want dat is de enige reden dat deze MIMA werkt
Nee, waar het om gaat is dat dergelijke bij dergelijke infrastructuur gekeken moet worden naar de issuer van het certificaat, en in zo'n geval alleen vertrouwde certificaten toe te laten. Je kunt best prima zelf certificaten installeren, die je dan vervolgens kan gebruiken voor eigen sites en andere doeleinden. Wat niet zou moeten kunnen is dat jouw certificaten ook bruikbaar zijn als vervanging van officiele certificaten van bekende partijen, want dat is vragen om moeilijkheden. Nu wil je zelf iets hacken, maar het zet ook de weg open naar MIM attacks opgezet door iemand anders met kwade bedoelingen, die het voor elkaar heeft gekregen om een zelfgesigned apple.com certificaat op jouw telefoon te installeren om zo je iTunes betalingen te kunnen onderscheppen.
Tegen een MIM attack die je zelf opzet op je eigen computer is weinig te doen hoor als externe partij.
Nee, dat is hier niet uit af te leiden.
De goedkeuring zou bijvoorbeeld onversleuteld kunnen zijn.
Daarnaast als je proxyt kan kan ook verisign certificaten naar je eigen server laten wijzen; zoals in het filmpje eigenlijk al getoond werd.
Dat deze man dit publiekelijk beschikbaar maakt. Is hij nu niet strafbaar?
Alleen als ie dan dingen doet die volgens DMCA niet mogen, ik dacht dat dat over omzeilen ging op sommige vlakken. Bijv. encryptie of betalingssystemen.
Een Russische hacker
dus die hele dmca is hier niet van toepassing.
Precies...zoets geld ook voor PC OS/software....

Je bent daar wettelijk verplicht om een copy van al je data en OS te maken ... ongeacht de hoeveelheid "copy-right" labels aanhangen.
Lijkt me erg sterk.
Waarom zou dit strafbaar zijn?
Het is alleen fraude als je het gebruikt, niet als je de tools ter beschikking stelt.
Ik hoop dat jij geen rechten studeert want het faciliteren van het mogelijk maken tot fraude is ook gewoon strafbaar.
Dus de overheid is strafbaar?
Apple geeft ook duidelijk aan dat developers hun in-app aankopen moeten laten verifiëren. Dat is hier dan ook beschreven.
Deze truuk houdt dus de app voor de gek, en niet Apple. Het lijkt of er vanaf Apple een "aankoop is okee" bericht terugkomt, terwijl in werkelijkheid Apple er helemaal niet aan te pas is gekomen. Als een app die validatie niet uitvoert, dan denkt hij dus dat de betaling okee is, terwijl dat niet zo is.

De opmerking dat de in-app purchases op een andere telefoon opnieuw gedownload kunnen worden, zal dus ook alleen geldig zijn voor apps die zelf ergens bijhouden of er aankopen gedaan zijn. Als de app de in-app purchases bij Apple checkt, zoals normaliter de bedoeling is, zal hij niks terug krijgen en zal de aankoop dus niet ge-restored kunnen worden.

Kortom: er zijn dus apps die niet goed checken of alles echt van Apple komt. En die zijn dan vatbaar voor deze truuk.

[edit: grammatica]

[Reactie gewijzigd door mddd op 13 juli 2012 17:26]

MET jailbreak is het overigens al heel lang mogelijk met behulp van de cydia app "iAP Cracker. Al zijn er steeds meer apps/games die er een beveiliging voor hebben, veel ontwikkelaars laten daar dus een steek vallen.
Hmm vindt het toch een beetje fishy.... Dus ik moet 2 certificaten van een russische hacker gaan installeren, een DNS reroute gaan doen... en dan ook nog een mijn Apple ID gaan invullen?
Press «Like», enter your password on the Apple ID.
Nou nee bedankt ik ga mijn Apple ID echt niet invullen waarvan het verkeer via een russische website gaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee