Nederlandse beveiligingsonderzoekers hebben tijdens de Pwn2Own-hackwedstrijd in Amsterdam een beveiligingsprobleem in de browser van iOS-versies 5 en 6 gevonden. Met javascript is het mogelijk om onder meer foto's en video's te stelen.
Naast foto's en video's kunnen ook het adresboek en de browser-history worden geplunderd. Dat vertelt een van de beveiligingsonderzoekers die het probleem ontdekten, Certified Secure-ceo Joost Pol. Zijn bedrijf won de Pwn2Own-hackwedstrijd voor mobiele devices, die woensdag werd gehouden in Amsterdam.
De opdracht van de wedstrijd was om een beveiligingslek in iOS 5.1.1 te vinden, maar de hack van Pol en zijn collega, Daan Keuper, bleek ook te werken op iOS 6. Die nieuwste versie komt woensdagavond uit, maar is dus kwetsbaar, denkt Pol. Zij hebben de code getest op de gold master en in de regel is dat de versie die ook naar het grote publiek wordt uitgerold. "De hack werkt sowieso op de iPhone 4S", zegt Pol tegen Tweakers.net. "En waarschijnlijk ook op de iPhone 5." De gestolen gegevens konden worden verstuurd naar een eigen server van de onderzoekers.
De kwetsbaarheid zit in de just in time-compiler van Safari, die javascript omzet naar machinecode. "Je hebt op iOS als aanvaller in feite twee mogelijkheden om native code uit te voeren", zegt Pol. "Dat is return-oriented programming of de jit-compiler." Bij return-oriented programming worden de bestaande machine-instructies van een bepaald programma in een specifieke, door de aanvaller gekozen volgorde uitgevoerd, waardoor hij zijn eigen code kan samenstellen.
Het serveren van wat simpele javascript is voldoende om de gegevens te stelen. Het surfen naar een besmette website kan dus leiden tot gegevensdiefstal. Pol: "Het risico bestaat uit mensen die dit niet voor de lol doen, zoals wij, maar die bijvoorbeeld via geïnfecteerde advertenties foto's stelen. Dat is voor veel mensen toch een pijnlijk punt."
Omdat ook Android en BlackBerry OS de webkit-engine van Safari gebruiken, is de kans volgens Pol groot dat ook die kwetsbaar zijn voor het beveiligingsprobleem. "Maar dat hebben we niet getest", benadrukt hij. De onderzoekers kregen voor het ontdekken van het beveiligingsprobleem de hoofdprijs van 30.000 dollar. Andere deelnemers ontdekten onder meer een beveiligingsprobleem in de nfc-implementatie van de Galaxy S3, waardoor shellcode kon worden uitgevoerd.