De Amerikaanse staat Hawaii heeft een viertal wetsvoorstellen geïntroduceerd die het mogelijk maken om de verkoop van games met gokelementen zoals lootboxes aan banden te leggen. Games met lootboxes mogen wellicht niet meer verkocht worden aan mensen onder de 21 jaar.
Twee van de vier wetsvoorstellen geven de staat de mogelijkheid om de verkoop van games met lootboxes die met echt geld kunnen worden aangeschaft, te verbieden aan consumenten jonger dan 21 jaar. De overige twee voorstellen introduceren een verplichting aan game-uitgevers om games met lootboxes van een specifiek label te voorzien en de kansen op het krijgen van een beloning te openbaren, zo meldt de krant Hawaii Tribune-Herald. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe regels ook daadwerkelijk wet worden en wanneer ze dan zouden ingaan.
Volgens de Republikeinse Hawaiiaanse politicus Chris Lee is de game-industrie veranderd van een industrie die probeert om nieuwe dingen te creëren tot een die probeert mensen en vooral kinderen uit te buiten, om de winsten te kunnen maximaliseren. Eerder gaf Hawaii al aan dat lootboxes specifiek zijn bedacht om misbruik te maken van de menselijke psyche en dat vooral kinderen kwetsbaar zijn.
Ook vanuit België en de Australische staat Victoria worden pogingen ondernemen om lootboxes te reguleren. De Belgische minister van Justitie, Koen Geens, wil ook games met gokelementen verbieden. Volgens hem is een vermenging van gokken en gamen 'bijzonder gevaarlijk' voor de geestelijke gezondheid van een kind. Hij probeert een verbod erdoorheen te krijgen in de EU.
De Belgische Kansspelcommissie is in november 2017 al een onderzoek gestart naar lootboxes in Star Wars Battlefront II en Overwatch. Volgens de directeur van de commissie valt het kopen van dergelijke in-game items onder kansspelen, omdat de inhoud van de kistjes van toeval afhankelijk is. De Nederlandse Kansspelautoriteit begint op termijn ook een onderzoek en heeft eerder gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren van lootboxes, zoals het risico op verslaving en grote uitgaven.
De Nieuw-Zeelandse overheid stelde eerder dat de praktijk van lootboxes waarschijnlijk niet onder de juridische definitie van gokken valt, zoals is geformuleerd in de Nieuw-Zeelandse gokwet. Dit Nieuw-Zeelandse standpunt wordt gedeeld door de ESRB; de organisatie vindt lootboxes niet gelijkstaan aan gokken. De Europese organisatie die belast is met het toekennen van leeftijdsclassificaties aan games, PEGI, heeft zich achter het standpunt van de ESRB geschaard, maar stelt wel dat dit oordeel eigenlijk niet aan hen is en alleen geveld kan worden door de nationale kansspelautoriteiten.