Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Battlefield V: Firestorm

Eindelijk battle royale in Battlefield

04-04-2019 • 06:00

125 Linkedin Google+

Wel goed, niet de beste

Ver voordat Battlefield V verscheen, was al duidelijk dat de game bij release nog niet zou beschikken over een battle-royalemodus. DICE had wel aangekondigd dat het schietspel op termijn een variant op het populaire subgenre zou bevatten, maar dus pas na de release. In november concludeerden we dat het spel de extra eigenlijk toen al kon gebruiken. Niet alleen omdat Battlefield V niet bepaald overliep van content, maar ook omdat de ontbrekende battle-royalemodus een 'olifant in de kamer' was. Elke reviewer wist dat hij er nog niet was en in maart zou komen, maar tegelijk was iedereen juist heel benieuwd naar die toevoeging.

Gespeeld op: Windows (EA Origin)
Ook beschikbaar voor: PlayStation 4, Xbox One

Een fijne bijkomstigheid daarbij is dan wel dat alle extra content gratis is. Je moest er dus even op wachten, maar als je Battlefield V hebt, heb je er nu een 'gratis' battle-royalegame bij. Of het voor gamers die Battlefield V nog niet hebben, ook meteen reden is om de game te kopen, valt te bezien. Firestorm voelt op sommige punten duidelijk anders aan dan andere battle-royalegames, maar lijkt tegelijk inhoudelijk ook weer niet heel veel toe te voegen. We vragen ons daarom af of Firestorm een blijvertje wordt in het aanbod van battle-royalegames.

Mooiste battle-royalegame

Op één vlak heeft DICE de strijd met andere games in het subgenre al gewonnen. Er is namelijk geen battle-royalegame zo mooi als Battlefield V. Halvøy, het schiereiland waarop alle actie in Firestorm zich afspeelt, is prachtig vormgegeven en enorm veelzijdig. De omgeving herbergt meertjes, heuvels, dorpjes, havens, een dam en ga zo maar door. Net als in andere battle-royalegames zijn er bepaalde gebieden waar je meer kans hebt op goede loot, want uiteraard begin je in Firestorm met niets anders dan een mes en dien je je wapens en verdere uitrusting tijdens het spelen te verzamelen.

Battlefield V

Hierbij vinden we direct twee belangrijke punten waarmee Firestorm zich weet te onderscheiden van andere battle-royalegames. Op de map vind je een aantal kleine zeppelins die laag hangen. Op bepaalde momenten gaat ergens in het speelveld zo'n zeppelin omhoog, ten teken dat daar een strategisch punt is ontstaan. Je kunt dat strategische punt dan met je team innemen, vergelijkbaar met hoe dat werkt bij de vlaggen in Conquest of Domination. Heb je het punt succesvol veroverd, dan wordt op die plek extra goede loot gedropt. Nadeel van een poging om die loot te bemachtigen is natuurlijk wel dat andere spelers ook zien waar dat strategische punt is en erop af kunnen komen. Er zit daarom altijd de afweging tussen risico en beloning aan vast.

Tanks in bunkers

Diezelfde afweging zien we terug bij het bemachtigen van de beste voertuigen in het spel. Normale jeeps, APC's en andere lichte voertuigen vind je gewoon in de omgeving. De zwaardere voertuigen, zoals tanks, bevinden zich echter in bunkers. Om in een bunker te komen moet je twee zware wielkleppen openen. Dat kost vrij veel tijd. Vervelender nog is dat er een alarm afgaat zodra je aan dat openen begint. Alle spelers in de omgeving weten daardoor dat je een tank probeert te bemachtigen. Ze zullen wellicht proberen je af te stoppen, al is dat natuurlijk niet zonder risico voor ze. Als ze te laat zijn, staan ze ineens oog in oog met die tank.

De aanwezigheid van die tanks kán vervelende situaties opleveren, maar toch vinden we de game niet in onbalans. Er zijn veel antitankwapens te vinden en daarnaast beschikken de voertuigen zelf over een gelimiteerde hoeveelheid brandstof en munitie. Die zijn weliswaar aan te vullen, maar het is zeker niet zo dat je alles lukraak kapot kunt knallen. Toch hebben we ook al eindfases meegemaakt waarbij we door de kleiner wordende cirkel werden gedwongen om ons in een open gebied te begeven waar een tank vrij spel had. Dat dit niet de leukste momenten in Firestorm zijn, is duidelijk, maar het voegt zeker een spannend element aan de battle-royalegameplay toe.

Waarom 64 spelers?

De strategische punten en de manier waarop je zware wapens en tanks verdient, zijn duidelijk pluspunten voor Firestorm. Helaas zijn er ook minder positieve kanten. Zo valt op dat DICE heeft gekozen voor een maximum van 64 spelers, in plaats van de 100 die je wellicht gewend bent uit andere games in het subgenre. Dat lijkt te verraden dat de Zweedse ontwikkelaar meent dat een kleiner aantal beter werkt, maar met die lezing zijn wij het niet eens. Het gebeurt in Firestorm maar al te vaak dat je best lang in je eentje door de spelwereld beweegt voordat je een keer iemand tegenkomt. In die zin trekt Firestorm wat meer naar de 'flow' van PlayerUnknowns Battlegrounds, waar datzelfde probleem speelt. Gevoelsmatig zeggen we dat het leuker was geweest met 100 mensen in plaats van met 64.

En dan is er nog het lootsysteem. In Firestorm kies je als speler weliswaar een type soldaat, maar dat heeft verder geen gevolgen voor je wapenuitrusting. Zoals gezegd vind je de spullen gewoon in het speelveld. Firestorm houdt er alleen wel een vrij onoverzichtelijk systeem op na. Zelfs na een update die een wat overzichtelijker inventoryscherm toevoegde, is het allemaal niet optimaal. Zo is ons lang niet altijd duidelijk wat we wel en niet kunnen oppakken. Ook onhandig is dat de pantserplaatjes steeds onder een andere knop belanden, afhankelijk van de vraag of je al dan niet eerst andere items had opgepakt. Het liefst wil je dat soort items, die gericht zijn op herstel, altijd onder dezelfde knop hebben, zodat je ze snel hebt als dat nodig is.

Deze minpuntjes zitten het spelplezier niet verregaand in de weg. Het probleem is meer dat we uit de standaardgameplay überhaupt niet overdreven veel plezier haalden. Goed, dat is misschien een beetje overdreven gesteld: de actie blijft goed, Battlefield V is een goede game en daar profiteert Firestorm ook wel van. Het is meer dat we in Firestorm weinig doorslaggevende zaken vinden die ons zouden wegtrekken van andere battle-royalegames. Het eerder dit jaar verschenen Apex Legends beschikt bijvoorbeeld op verschillende vlakken over betere systemen dan Firestorm. Daar komt bij dat Firestorm laat arriveert en op een achterstand begint. Waar veel langer lopende battle-royalegames al over meer maps beschikken, heeft Firestorm er maar één. Bovendien is niet duidelijk of, en zo ja wanneer, DICE nieuwe elementen aan Firestorm zal toevoegen. Gezien de periodieke updates die DICE aan Battlefield V toevoegt, is niet uitgesloten dat het gebeurt, maar het is ook allerminst zeker.

Conclusie

Zo beschikt Firestorm over een aantal leuke elementen die ervoor kunnen zorgen dat gamers die Battlefield V al in huis hebben, de game weer eens starten, mochten ze in de voorbije maanden zijn afgehaakt. Mocht je bij die groep horen, dan is het zonde om deze gratis nieuwe modus niet op zijn minst te proberen. Heb je de game nog niet gekocht, dan kun je je afvragen of Firestorm wel sterk en uniek genoeg is om er Battlefield V voor aan te schaffen. In onze ogen blijft Apex Legends de soepelste en best doordachte battle-royalegame van dit moment. Firestorm is mede dankzij het audiovisuele aspect sterker dan bijvoorbeeld PUBG of Call of Duty's Blackout, maar niet dusdanig veel beter dat je de game er speciaal voor zou moeten kopen. Firestorm is een leuke toevoeging aan Battlefield V en aan het totaalaanbod aan battle-royalegames, maar de troon van Apex Legends komt niet in gevaar.

Firestorm is een update voor Battlefield V en krijgt daarom geen eigen beoordeling in de vorm van een cijfer. De in november verschenen review van Battlefield V is hier te lezen.

Reacties (125)

Wijzig sortering
Ik mis wel wat dingen in de review die besproken hadden mogen worden:
- Niet de hele map wordt gebruikt voor een potje, wel een groot gedeelte maar dus niet alles
- De werking van de ring of fire zelf; ben je dood of gaat je health langzaam naar beneden etc.
- Verschillende levels van Loot
- Hoe het Armor systeem in elkaar zit
- Het destructie systeem werkt net wat anders dan in de "normale" multiplayer.

Op deze manier heb ik het idee dat de review even tussendoor is gedaan of afgeraffeld is, dat is jammer. Naar mijn idee plaatst je een review om potentiële klanten zo veel mogelijk informatie over een product te geven. Ja het is een update van een bestaand product maar wel een belangrijke update. Ook gezien dat dit genre best een ding is op het moment vind ik niet dat er informatie moet worden achter gelaten.

PS. Ik heb zelf totaal niets met het genre Battle Royale maar verwacht wel dat klanten/gamers weten wat ze kunnen verwachten.
Die dingen kan ik dan mogelijk voor je aanvullen:

- Niet de hele map wordt gebruikt
Het klopt dat niet de volledige map gebruikt wordt, dit aangezien de 'Firestorm' al woedt als je gedropt wordt. Hierdoor is in mijn ogen het spelersaantal van 64 wel te rechtvaardigen.

- De werking van de ring of fire
Zodra je hierdoor geraakt wordt verlies je langzaam health, hoe kleiner de ring, hoe meer schade (vermoed ik, dit laatste heb ik nog niet kunnen controleren). Deze ring werkt echter anders dan bij de andere Battle Royale games. Het is namelijk praktisch onmogelijk om mensen te spotten die zich buiten de ring bevinden en voornamelijk in een vroeg stadia van de game kan het een taktiek zijn om je juist buiten de ring te begeven om zo mensen in de rug te schieten als je de cirkel in komt rennen. Mits je voldoende health packs bij je hebt is het namelijk goed mogelijk jezelf te healen terwijl je je buiten de ring bevindt (zoals ik eerder aangaf is dit volgens mij enkel mogelijk aan het begin van de game als de ring nog 'minder pijn doet').

EDIT: Het is niet mogelijk om vanuit de vuurzee mensen in de cirkel te zien zitten. Dus van buiten de ring mensen binnen de ring neerschieten is praktisch onmogelijk. Daarnaast kom je gewond de cirkel in rennen, dus de mensen die aan de rand zitten hebben een grotere kans om als winnaar uit het gevecht te komen mits ze ook regelmatig achter zich kijken.

- De verschillende levels van loot
Ieder wapen heeft 3 levels, normal, rare en legendary te herkennen aan 1, 2 of 3 strepen en verdeeld in de kleuren groen, blauw en rood. De werking van het wapen veranderd niet, echter hoe hoger de rang, des te 'uitgebreider' het wapen. Zie dat als een groter magazijn of een scope.

- De werking van het armor systeem
Je hebt standaard 1 armor slot waar je zo'n metalen armor plaat in kan stoppen. Verdeeld over de spelwereld zijn er 'medium armor' en 'heavy armor' te vinden waar je respectievelijk 2 of 3 metalen armor platen in kunt stoppen. Zodra je deze vindt zijn ze echter al gevuld, dus je hoeft ze enkel aan te vullen zodra je geraakt wordt en de platen stuk zijn.

- Het destructiesysteem
Het destructiesysteem werkt volgens mij nog altijd gelijk, gebouwen zijn met dynamiet of raketten op te blazen en de firestorm zelf vernietigt de gebouwen ook.

Mijn persoonlijke mening:
Zelf heb ik tot dusver een grote selectie Battle Royale games gespeeld, PUBG, Fortnite, BO4, Apex en nu dus ook Battlefield. Persoonlijk vind ik deze game het prettigst spelen juist omdat het in mijn ogen minder 'arcady' is, ik het gevoel heb dat het tempo iets lager ligt dan bij de andere games en het 'Battlefield gevoel' voor mij toch nog altijd het beste aanvoelt. Van alle shooters vind ik deze game het meest responsive op de manier die ik zelf fijn vind. Maar zoals ik al zei is dit uiteraard een persoonlijke mening.

De game heeft uiteraard ook nadelen, de lengte van de wachttijden en het ontbreken van Duo en Triple modus vind ik een groot gemis. Ten opzichte van de andere battle royale games is de manier waarop loot gedropt wordt ook een groot verschil. Bij de meeste games wordt dit overzichtelijk in een kistje gedropt waardoor je een goed overzicht hebt van wat er ligt. ECHTER heb je hierdoor een inventory voor je neus waardoor je mogelijk minder snel reageert als je aangevallen wordt. In Battlefield is ervoor gekozen om alle 'loot' los op de grond te gooien. Of dit een goede toevoeging is.. daar zijn de meningen over verdeeld.

[Reactie gewijzigd door Scorpio616 op 4 april 2019 12:50]

Nette opsomming, hier een kleine aanvulling/verbetering op je punten,

- De werking van de ring of fire
De eerste twee ringen doen (met armor) 2 dmg per tick. Zonder armor, als ik het goed heb, 4 damage per tick. De laatste ring doet 20 damage per tick (zonder armor). Dus alle andere ringen zijn ongeveer wel uit te rekenen.

- De verschillende levels van loot
Aanvulling, het zijn er vier. Groen (1), Blauw (2), Rood (3), Oranje (4).
Oranje zie je terug bij V1 strike, of atillery strike.

- Het destructiesysteem
Met een voertuig kun je ook door gebouwen heenrijden. Tot totale destructie volgt.

Persoonlijk:
Zelf ben ik ook zo'n speler uit de conclusie, had de game alweer een tijdje neer gelegd. Met deze modus ben ik aangenaam verrast. Tot nu toe vind ik het erg leuk en speel het graag. Vaak met een vaste squad, wat het uitdokteren van de locatie en delen van spullen een stuk eenvoudiger maakt. De instap is vrij eenvoudig, doordat de game mechanics hetzelfde zijn.
Even over de destructie, ik heb een aantal keer gehad dat een panzerfaust nul schade doet tegen een huis, is de destructie in Firestorm verminderd of is het een bug? In de multiplayer werkt dit wel.
Ja, TNT lijkt wel gewoon zijn kracht behouden te hebben, maar de Panzerfaust en AT Grenade pistol lijken veel ingeleverd te hebben. Getuigen meerdere directe hits op een tegenstander met de faust zonder gewenst resultaat.
Dit lijkt me een bug. Dat is een lvl 2 (blauw) faust toch? Hiermee heb ik regelmatig daken/muren e.d. kapot geschoten. Zandzakken e.d. lukt dan weer niet.

[Reactie gewijzigd door nickko op 5 april 2019 08:34]

In dit filmpje zie je wat ik bedoel:

https://youtu.be/B0P9KaPWab0
Ook het lange londlopen zonder mensen tegen te komen lijkt me aan nadeel. Maakthet spel behoorlijk tijdrovend.
Net als de anderen is mijn ervaring geheel anders, je komt snel mensen tegen, soms komt het voor dat je op een locatie springt waar je een tijdje geen mensen tegen komt, misschien wel zo prettig. Lijkt alsof reviewer slechts een paar potjes heeft gespeeld en op hele random locaties is gesprongen.
Ja of meteen wanneer het kan eruit springen en vervolgens een marathon moet lopen i.p.v. even wachten totdat de meeste spelers springen..
Ik heb dat nog niet mee gemaakt. De meeste potjes waren toch wel vrij snel voorbij.
Ligt eraan waar jijzelf eruit springt met je parachute en waar je land. Ik heb hier zelf over het algemeen geen last van.
ik heb er persoonlijk nog niet veel last van gehad. dit is de eerste Battle Royale game waar ik ook lol in heb als ik alleen speel. de map is niet extreem groot en ik heb zeker het gevoel dat ik constant moet opletten.
Dit had dus in de review mogen worden geplaatst. Dankje!
Wat betreft destructie heb je wel gelijk, ik bedoelde meer de destructie van de natuur. Zo heb je nu na een flinke ontploffing geen krater in de grond.
Hmm.. nee nu je het zegt.. dat klopt.. gebouwen gaan gemakkelijk tegen de vlakte maar de destructie van de natuur en de grond is minder aanwezig. Point taken, bedankt :)
Het is toch zo dat gebouwen vaak niet helemaal tegen de vlakte kunnen. Blijft altijd een geraamte staan. Bij bijv. BC2 kon je een heel dorp platleggen. Bij BF4 hebben wij wel eens een heel bos gekapt.

Dus destructie vind ik echt een tekort komen in deze game. ik weet niet of dat in Battle royal modus ook zo is.
De werking van de ring of fire
Zodra je hierdoor geraakt wordt verlies je langzaam health,
Als je door het vuur geraakt wordt ga je gewoon dood net als het vuur / of incendiary grenade in andere modus.
Het is namelijk praktisch onmogelijk om mensen te spotten die zich buiten de ring bevinden en voornamelijk in een vroeg stadia van de game kan het een taktiek zijn om je juist buiten de ring te begeven om zo mensen in de rug te schieten.
Nu heb je het over buiten de ring blijven voordat het vuur daar nog is? In dat geval, dan gaat er geen health vanaf, pas als het vuur er is.
Ik heb het over de ring van vuur, de 'firestorm'. Zodra deze je inhaalt in het begin van de game en je bevindt je dus buiten deze ring van vuur, dan verlies je langzaam health. Mits je genoeg healthpacks bij je hebt kan je dit gewoon overleven. Het is niet dat zodra je geraakt wordt door de grote muur van vuur dat je instant dood bent, vooral in het begin van de game wordt ik regelmatig ingehaald door de muur omdat ik te lang doe over het looten, echter overleef ik dit door de vele healthpacks :)
Je gaat niet gelijk dood door de ring, je health gaat er met kleine beetjes vanaf.
Heel wat anders dan een incendiary.
Als ik de gameplay video zo bekijk, voelt dit ietsje meer arcady dan PUBG. Dit baseer ik op het onrealistisch snelle aannemen van, en opstaan uit een prone-houding, de vliegensvlugge injectiespuit en het jongleren met de metalen plaat (in de video ongeveer vanaf 17:05). Ik denk dat de tempo/arcady vergelijking niet opgaat voor PUBG, waar het tempo naar mijn mening nog iets lager ligt. Mogelijk zorgt juist deze snelheid ervoor dat de game zo responsive aanvoelt voor jou.
Wat is een mening toch een gek iets he ;) Maar zonder dollen, het is puur het gevoel dat ik bij de game heb gebaseerd op meerdere matches. Ieder spel heeft wel arcade elementen, maar voor mij voelde deze over het algemeen realistischer aan dan de andere games, misschien juist door de vloeiendere bewegingen. :p
ik kan me wel terugvinden in wat je zegt over PUBG. in PUBG heb ik altijd het meest tactische gevoel gehad, omdat het grootste deel van de gevechten op lange afstand gebeuren en alles net wat langzamer ging. wat vooral mijn probleem was in PUBG is dat de game gewoon niet soepel genoeg werkte voor close-range gevechten. Battlefield is daar een behoorlijk stuk beter in. ik vind het fijn dat er nu een BR game is die zowel op close als op long range prettig speelt. Apex Legends deed dat ook al wel een stuk beter dan de andere BR games.
Het is namelijk praktisch onmogelijk om mensen te spotten die zich buiten de ring bevinden en voornamelijk in een vroeg stadia van de game kan het een taktiek zijn om je juist buiten de ring te begeven om zo mensen in de rug te schieten.

En ik haak meteen af hier
Misschien was dat een beetje kort door de bocht geredeneerd vanuit mijn kant. Het is namelijk zo dat als je buiten de ring rent, je zelf ook niet kan zien wie er binnen de ring zitten. Je kan dus niet mensen vanuit de vuurzee zien zitten. Daarnaast verliest je health en zul je nooit met 100% HP de cirkel in komen rennen. Als je aan de rand van de cirkel zit zul je dus vooral in het begin van de game ook de vuurzee in de gaten moeten houden of hier nog mensen uit komen rennen. Is dat het geval en je spot ze vrij snel, dan maken ze meestal geen schijn van kans. De mensen die met hun rug naar het vuur toe zitten en denken: "Vanuit die richting hoef ik niemand te verwachten", dat zijn vaak de mensen die dan juist neergeschoten worden.

Ik zal de originele post van mijzelf even wat verduidelijken :)
e kan dus niet mensen vanuit de vuurzee zien zitten

You have my attention again!
VOOR DE HELDERHEID: Er is een update uitgebracht waarbij het lootsysteem verbeterd is. maak je een kill dan is de "loot spread" duidelijk verbeterd en komen de armor plates bijvoorbeeld altijd vrij te liggen. Werkt nu perfect!

Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat -mits je minimaal een panzerfaust hebt- je altijd in het voordeel bent tov een tank. Met een goed gemikt schot maak je gelijk de engine of turret kapot. Nadeel is dat ze geen rekening lijken te houden met Solo gameplay. Stel je opent een bunker in je eentje en pakt een tank, dan ben je altijd driver. Mocht je vervolgens een vijand zien dan moet je eerst van plaats wisselen om een tank te kunnen bedienen. De game lijkt gemaakt te zijn voor Squads en de kopie naar Solo missen ze hierdoor nog wel eens.

Battlefield Firestorm is niet te vergelijken met APEX. Pushen in Firestorm kan goed werken mits je jezelf goed positioneert. Daarnaast lees ik niks over de (in mijn optiek) briljante audio! Je hoort letterlijk waar een speler zich begeeft en dat is heerlijk. Ook is een groot voordeel dat mensen in de firestorm jou daarbuiten niet kunnen zien, maar jij hen ook niet. Je kan dus niet zoals bij andere games van ver buiten de zone neergeschoten worden.

Verder is 64 spelers wel degelijk te rechtvaardigen. De map begint kleiner en je pakt je wapen op waar je verder geen attachments of iets dergelijks voor hoeft te vinden. Zodra je gewend bent kan je afhankelijk van je speelstijl flink tempo maken. Mijn gemiddelde kills per squad pot (totaal) ligt boven de 10. Dat je niemand tegen komt is dus naar mijn mening niet afhankelijk van de game, maar van je speelstijl! In de meeste Solo potjes kom je minimaal tussen de 4-7 personen tegen. Het geluid is zoals ik al zei ook heel goed, waardoor je altijd jezelf richting vijanden kan bewegen.

Als laatste: Wat ik heel positief vind daarnaast is dat Armor goed gebalanceerd is. Je hebt niet het gevoel dat je iemand vol moet sproeien. Alleen bij lvl 3 armor duurt het wat langer. Maar wat ik mis bij bijvoorbeeld APEX is dat je meer aan het sproeien bent op shield dan hier in Firestorm. De wapens zijn heerlijk, de graphics geweldig en het geeft een heerlijk gevoel. Ze hadden dit beter meteen uit kunnen brengen ten tijde van de release.. Daarnaast is een pluspunt dat je maar 3 armor plates bij je kan dragen. In de end game krijg je (hopelijk) je plates alleen nog van kills. Het komt vaker voor dat mensen in de end game weinig tot geen shield meer hebben, dat maakt de gevechten spannender, want shit ik heb geen shield meer..... maar hoe zit het bij je tegenstander?....

EDIT: Mochten er opmerkingen gemaakt worden over het gemiddeld aantal kills dan kan ik deze bevestigen met screenshots. Het punt dat ik vooral wil maken is dat het niet afhankelijk is van het aantal spelers of je wel of niet mensen tegen komt maar vooral afhangt van speelstijl en waar je dropt.

[Reactie gewijzigd door SillBro op 4 april 2019 15:44]

Ehm nee loot systeem is nog verre van perfect, wellicht zelfs erger geworden. Loot kan namelijk nu ook door dozen, grond etc clippen waardoor jij bv die mooie rode gun of armor niet kan oppakken...

Je kunt prima apex en firestorm vergelijken, het is alleen niet zo heel goede vergelijking, omdat de een veel meer op snelheid is ingesteld en de ander op meer realisme. Maar beide zijn een BR game, vergelijkbare wapenklasses en zelfs zou je een punt kunnen maken dat een artillery flare vergelijkbaar is met een ultimate abillity.

Geluid is lang niet altijd consistent en goed te plaatsen. bij apex trouwens ook niet.

ander groot probleem: armor systeem is te retarded voor woorden. Ben je iemand die tenminste wat gevechten aan gaat en je tegenstander is geen totale noob op het niveau van een bot, dan is de kans erg klein dat je beter wordt van dat gevecht. Je armor jaag je zo snel door heen en de tegenstander ook dat beide na 1 min over het algemeen niks meer hebben. Het beloond dus ontwijken van gevechten tot het absolute noodzakelijke in de endgame. Grote fout in mijn ogen en met mij vele anderen.
Je hele pluspunt van maar 3 armorplates is juist het grootste probleem wat gevechten veel te eenzijdig maakt. Het hele systeem van armor als 2de levensbalk is in dit soort games niet gewenst. Maak je een headshot met het sterkste wapen in de game, kar98? alleen armor broken. Kom op, zelfs pubg snapte dat je een one hit down/kill met een sniper moet kunnen maken, tenzij lvl3 helm.
lvl1 armor? nog steeds geen one hit kill. Heeft je tegenstander wel armor en jij niet? gg well played 90% van de tijd kun je terug naar main screen.

Dat brengt gelijk een ander probleem met zich mee. De campers. Omdat je gewoon letterlijk in een bosje kan gaan liggen waardoor je virtueel onzichtbaar bent, levert dat meer dan niet gewoon saaie eenzijdige gevechten op waarbij je gewoon kansloos wordt neergemaaid. Je kan het strategie noemen maar een spel waarbij campen zo erg wordt beloond, nog meer dan in pubg, is voor de meeste mensen niet leuk.

Afgezien van de tekortkomingen is het wel aardig maar niet meer dan dat als BR op dit moment maar als ze het tweaken kan het zeker een hele goede optie worden.

[Reactie gewijzigd door SouLLeSSportal op 9 april 2019 22:18]

Een vol magazijn van een MG42 tegen iemand die de trap op klimt en dan nog health overhouden voelt redelijk frustrerend (ja, bi-pod was deployed) en gamebreaking.
Ik was blij verrast. Vond PUBG maar niks, evenals Fortnite.
Apex lijkt me wel aardig, maar de BF elementen vind ik juist erg prettig.
De toegevoegde elementen als checkpoints die je moet veroveren zorgen voor extra spanning en een reden om elkaar op te zoeken. Dit is in de 2 eerstgenoemde games afwezig en is het veel meer toeval.
Geef Ring of Elysium eens een kans.

Free to play, naar mijn mening zwaar ondergewaardeerd en het heeft een paar elementen die je niet in andere BR games tegenkomt. Zo kan je bij aanvang van een ronde zelf een upgrade voor je personage kiezen zoals een BMX, hangglider of grappling-hook en je kunt je eigen startpunt kiezen (zolang deze niet bezet is) zo sla je die irritante drop-sequence over wat veel tijd scheelt.

Ook is de "ring" niet rond maar wordt de map in segmenten kleiner gemaakt. De wapens zijn goed uitgewerkt evenals de upgrades die altijd automatisch worden toegepast op de juiste wapens en naar wens gewisseld kunnen worden.
Ik vind Ring of Elysium ook echt een hele fijne game, lekker snel en je kan zien hoe druk het wordt op een bepaalde plek. Ook vind ik de toevoeging van een grappling-hook of een BMX echt een toevoeging, dit kan de spelervaring compleet veranderen.

Zo heb je met de BMX altijd een redelijk snel vervoersmiddel bij de hand en kan je met de grappling-hook juist mensen verrassen door op daken of op gebouwen te zitten.

Ik vind het ook fijner aanvoelen dat de cirkel of ring niet rond is maar meer in segmenten/ vlakken verdeeld. Het feit dat attachements meteen op geschikte wapens 'klikken' vind ik ook heel fijn evenals het feit dat je geen tas hoeft te zoeken, als ik weer een keer PUBG speel dan voelt het zo traag of vervelend om alle attachements zelf erop te moeten zetten of een tas moet zoeken.

edit: very silly typo

[Reactie gewijzigd door PearZeaL op 4 april 2019 11:29]

Ik denk dat je BMX bedoelt?;) Het uit je rugzak trekken van een BMX vind ik al heel wat, maar een BMW gaat echt niet passen :)
haha! ja dat bedoelde ik zeker, hoe ik daar BMW van kon maken is echt een raadsel.. :+
Was 64 sowieso al niet het maximum aantal speler in BFV? Lijkt er dus een beetje op dat ze de kosten van het aanpassen van hun netcode net een stapje te ver vonden gaan voor deze modus.
Het is niet zo dat de netcode nou ineens grondig aangepast moet worden om meer dan 64 mogelijk te maken. Het is waarschijnlijk een kwestie van een getalletje aanpassen en opnieuw compileren, als het al niet dynamisch configureerbaar is. Maar blijkbaar vonden ze dat de moeite niet waard.
Het is een combinatie van een UDP debacel waar Dice nou geen ster in is en dat heet netcode en lag compensatie.

Daar ze proberen zoveel mogelijk spelers met variabele ping te laten spelen moet er gecompenseerd worden zodat er ( in hun dromen ) geen verschil ontstaat in wat jij ziet en wat je tegenstanders ziet.

Dus het dood gaan als je al achter de muur bent etc , dit gedoe is gewoon mateloos voorhanden in alle BF games tot dusver , BF3 en 4 dat ging nog enigszins alhoewel het ook een nadeel was als je ergens 15 ping had je het niet kon winnen van gasten met 120 ping omdat de schaalbaarheid van de lag compensatie ruk is.

Battlefront , BF1 , BF5 heeft dit nog erger omdat op de meeste servers geen regio lock aanwezig is waar je dus spelers ziet met 300+ ping , geen ping blocker werkt of VPN verbindingen worden gebruikt. , dit bevorderd de lag compensatie helemaal niet en werkt juist averechts.

Ben nog niet in de gelegenheid geweest Firestorm te spelen maar gezien de Engine zal het niet anders zijn dan in BF5 zelf.
Wel raar opzich, de eerste bf1942 kan al meer dan 64 spelers aan. Dice gaf het niet als optie voor de servers omdat de mappen te klein waren, maar met wat modificaties kon je die versie al met 100 man spelen.

Nu zal er veel meer data verstuurd worden, maar je zou denken dat 100 man wel haalbaar zou moeten zijn...
Precies dit. Ze hoeven hiermee vrijwel niets te doen met de bestaande infrastructuur, er is geen enkele andere reden voor die beperking.

Wel jammer. Omdat het BR is waar je niet meer respawnt zouden ze juist met 128 spelers zich kunnen onderscheiden van andere BR's, nu is het eigenlijk PUBG lite.
Dit heeft niks met netcode te maken maar alles met cpu performance. De game is sinds altijd nou eenmaal geoptimaliseerd voor 64 spelers. Als je meer spelers wil ondersteunen, zal deze cpu tijd ergens vandaan gehaald moeten worden. 100 spelers ondersteunen betekent inleveren op andere systemen in het spel.

Bedenk ook dat dit niet per se een PC limitatie is, de consoles houden met hun inferieure performance dit soort verbeteringen tegen.
Paar keer gespeeld nu. Inderdaad mooier dan pubg. Tot nu toe vallen me twee dingen negatief op: 1. De relatief lange wachttijd voordat je een rondje in kan duiken (en hoe snel je er daarna weer uit kan vliegen 8-) ). 2. De voor mij onintuitieve manier van wapen/loot selectie. Wellicht een kwestie van wennen.
Dit was bij de paar potjes die ik speelde ook mijn ervaring. Mijn skills zijn niet echt om over naar huis te schrijven en dan is het wel frustrerend dat je eindelijk een potje hebt gevonden en dan door de eerste de beste tegenspeler overhoop geknald wordt, zodat je weer lang kan wachten. Hopelijk trekt dit nog bij.
@Wouterkaas Dan moet je een rustige plek opzoeken zodat je daar in relatieve veiligheid kunt looten en je beter kunt voorbereiden.
Daarnaast niet bang zijn om het gevecht aan te gaan. Ook al zou je verliezen; het punt is dat je ervan leert. Probeer je fouten te herkennen zoals teveel stilstaan, tunnelvisie, te snel schieten zonder goede cover te hebben.

Als je iemand ziet lopen en hij heeft jou nog niet gezien dan heb je al voordeel. Ziet hij iemand in de verte (gaat stilstaan om te richten) dan kun jij hem mooi headshot geven en dan weet je gelijk dat in die globale richting nog iemand rondloopt.

Oefening baart kunst dus get in there and wreck some havoc!

Zelfs loot ik nooit echt lang in begin; zorg dat ik fatsoenlijk wapen heb en ga dan op zoek naar een kill. De beste loot vind je van lijken. Die gasten hebben vaak de loot van meerdere compounds bij zich.
Ook is een gebalanceerde inventory erg belangrijk. Je kan wel 1000 kogels bij je dragen maar ga je die allemaal wegknallen? Zorg dat je minstens 3x kunt reloaden met je main wapen in de ideale situatie.
Bedankt voor de tips, zal het van weekend eens toepassen! :)
Probeer dan de 4 player mode ipv solo. Is imo veel vermakelijker...
Dan kun je ook wat meer risico nemen zolang je maar samen blijft om elkaar te kunnen reviven.
Als je niet zo goed bent en dan squads gaat spelen is ook niet erg handig. Dan kun je helemaal niet zomaar gaan schieten en moet je veel meer communiceren voordat je tot actie over gaat.
Doe je dit niet is het vaak GG omdat het dan 1 of 2 tegen die hele squad is; voor je het weet is iemand of meerdere knocked en moet jij of een teammate nog naar de conflictzone sprinten..

Ik zou adviseren lekker solo te blijven doen en gewoon de actie opzoeken en gevechten aangaan. Niet alleen maar met dezelfde wapen spelen, variatie zorgt er juist voor dat je met meerdere wapens, sights en scopes uit de voeten kan.

In PUBG is bijvoorbeeld de Tommy Gun en Micro UZI niet echt goed maar als je er veel mee oefent kun je in early game best wel mensen mee doden.

Als je alleen maar met één AR en sight speelt wordt je daar wel beter in ten opzichte van andere wapens maar wanneer heb je de ideale setup daarvoor? vaak is het maar willekeur en dat moet geen probleem zijn voor je op ten duur.
Je geeft al aan dat dat aan je eige skills ligt, hoe zou dit moeten bijtrekken dan?

Dat is een kenmerk van BR games.
Je kan zomaar naast een vijand terechtkomen, die net wat eerder een gun pakt dan jij.
Dat ik beter word en het wat langer uithoud. :+ Als ik binnen een mum van tijd weer in een nieuw potje zit, dan blijf ik wel oefenen, alleen nu geef ik er als casual gamer na 2 potjes de brui aan omdat ik geen zin heb om steeds 5 minuten te wachten om een minuut te spelen bij wijze van spreken.
Hmm zo lang heb ik nog niet hoeven wachten gelukkig :P
2 minuten max.

Speel je potjes alleen of in een team?
Er is nog veel meer content heh? Hier kan je in alle rust de game oefenen :) je pakt nu de moeilijkste modus om te oefenen.
Hoe laat speel jij normaal? Ik heb zelf nog nooit significant langer dan een minuut hoeven te wachten op een potje. Granted dan krijg je de pregame eerst nog, en die duurt ook nog even.
Meestal s avonds. En ja, die hangar sequence hoort wat mij betreft bij de wachttijd...
Een volle prelobby is snel gevonden, ik begrijp ook niet zo goed waarom de starttijd voor een ronde 60 seconden moet zijn. Wanneer de lobby vol is lijkt me een timer van 15 of 20 seconden meer dan genoeg.
In PUBG zit je standaard ook 60 seconden of zelfs langer (afhankelijk van hoe snel de server oploopt tot het minimale aantal spelers) te wachten voordat je het vliegtuig in gaat, het vinden van een match verschilt ook niet veel.
Allejezus. Die video is het bekijken niet waard. 15 minuten lang komt hij geen andere speler tegen, en uiteindlijk sterft hij zonder kills. Kom op zeg, was er nou echt geen betere sessie? 8)7

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 4 april 2019 10:32]

Je wil het eigenlijk niet, maar in de praktijk is dit wel hoe het vaak gaat in battle royale-games. Veel rennen, looten, en uiteindelijk verlies je je eerste contact. In BF is dit nog iets erger dan bv Black Out.
Dat weet ik wel, maar als je dan als redactie een video uitkiest, kies dan niet zo'n saaie. Je moet de lezers ook enthousiasmeren. Ik gok dat dit een van de weinige sessie was waarbij de reviewer enigszins ver in de game kwam, maar ze hadden natuurlijk wat hoogtepunten aan elkaar kunnen plakken.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 4 april 2019 11:33]

Dat is echt niet zo. Je landt, de spanning begint met de vraag; waar? Je squad moet allemaal paraat zijn en na je initiele gevecht moet je snel looten vd tegenstander. Dat terwijl steeds iemand de omgeving scant naar mogelijke tegenstanders die willen 3rd partyen.

De cirkel is goed, je besluit met je team een dorp in de buurt vanaf de berg te benaderen om evt squads op te vangen die nog de cirkel in moeten...alles komt op de initiele positionering en de verrsssing aan.

Enz enz. Veel afwisseling, veel communicatie, goeie actie en geweldige spanning opbouw.
Ja, zo kán het ook gaan, maar zo gaat het zeker niet altijd. Ligt helemaal aan hoe je squad te werk gaat en wat voor soort spelers het zijn.
Beetje jaloers op BF spelers, game zo veel mooier dan COD, lukt me alleen niet om met minder dan 341 kogels iemand ne er te knallen |:(
Lijkt me raar, aangezien je in BF5 juist veel sneller dood gaat dan in de vorige. Zal gewoon een kwestie van wennen zijn? In bursts schieten is in bf games ook van groter belang dan in cod games denk ik.
Voor mij is de lol met moderne multiplayer shooters er wel een beetje vanaf. Alles draait om loot. Er zijn teveel menu's, submenu's, submenu's binnen submenu's, het is menuception. Als je een potje hebt gespeeld is het een explosie aan vrijgespeelde items die je ergens verdeeld onder de wirwar van menu's terug moet zoeken. Met BFV: Firestorm is dit nóg vervelender geworden. Daarom speel ik nu weer lekker CoD4 Remasterd. Ook niet fantastich, maar wel erg simpel in opzet en snel. Helaas zijn daar ook veel extra dingen toegevoegd, maar die zijn makkelijk te negeren.
Battlefield heeft nog nooit erg om loot gedraaid, buiten dan deze specifieke spelmodus. In Battlefield 5 reguliere modus heb je nu wel wat minder ammo bij het begin als wat je in eerdere versies had. Maar tegelijk vul je het automatisch aan bij neergeschoten spelers, terwijl je vroeger dan nog expliciet de hele kit moest overnemen (wat ik persoonlijk juist leuker vond). Dus overall zou ik juist zeggen dat het in BF5 eerder minder om de loot draait in de reguliere modus. En vind je hetgeen wat er is nog teveel, dan speel je als support en geef je jezelf oneindig veel munitie.
Battle Royal met Battlefield mechanics. Hetgeen we om smeekte toen PUBG uitkwam! Eindelijk
Dat miste ik ook zo aan PUBG, voor mij een no go. Maar verder hou ik ook van genre maar het speelt in ieder geval een stuk lekkerder.
Voor mij is Firestorm op dit moment toch wel de te kloppen battle royale.
Zeer mooie graphics, prachtig geluid, spel draait lekker soepel, je speelt in een realistische omgeving met realistische wapens. Fantastisch.
Eigenlijk vind ik het een beetje jammer dat men in de review de vergelijking maakt met Apex Legends. Dat spel is totaal verschillend net om bovengenoemde voordelen van Firestorm. Apex Legends heeft voor mij gewoon een te hoog Fanta-gehalte en volgens mij is de enige echte reden voor de populariteit van Apex gewoon dat het gratis is en ook draait op mindere systemen.
Bovendien vind ik de aangehaalde nadelen eigenlijk niet opgaan. Er kan altijd nog een extra map toegevoegd worden en wie weet kan men in de toekomst wel met meer dan 64 man joinen. Wat in mijn ogen eigenlijk nooit een nadeel was: er is eigenlijk altijd snel actie als ik het speel.
Ook wat de inventory en loot betreft vind ik het onzin dat het te complex zou zijn. Dan heb je het gewoon nog niet genoeg gespeeld of ben je niet mee in de film. Ik vind het net goed dat er zoveel variatie in de inventory kan voorzien worden. Je moet het gewoon even tijd geven om eraan te wennen hoe alles werkt.

Om kort te gaan: het lijkt alsof de reviewer op basis van 2 potjes spelen zijn oordeel velt en dan volledig onterecht een vergelijking probeert te maken met de compleet andere stijl van Apex.
Ben het eens dat dit spel niet vergeleken moet worden met Apex Legends gezien het in mijn ogen een ander soort battle royale is. Ik speel Apex voornamelijk als ik snelle actie wil en firestorm als ik een relaxed potje battle royale wil spelen.
Moet wel zeggen dat het loot systeem en in de manier waarop je inventory werkt wel een stuk beter kan. Gebruik gewoon een deathbox. Ik heb nu vaak dat ik een bepaald item gewoon niet kan pakken, omdat er iets anders bovenop ligt. het is totaal niet overzichtelijk net zoals je inventory.

PS: ben zeer tevreden met firestorm in zijn algemeen, paar kleine aanpassingen en je hebt een top battle royale.
Moet wel zeggen dat het loot systeem en in de manier waarop je inventory werkt wel een stuk beter kan. Gebruik gewoon een deathbox. Ik heb nu vaak dat ik een bepaald item gewoon niet kan pakken, omdat er iets anders bovenop ligt. het is totaal niet overzichtelijk net zoals je inventory.
Ik had dit in het begin ook aangezien ik PUBG gewend ben, echter heeft dit systeem ook wel zijn eigen karakter.
1) Het is iets realistischer dat alle zooi die iemand bij zich draagt verspreid op de grond terecht komt in plaats van netjes gesorteerd in een kistje.
2) Juist omdat het zo'n chaos is krijg je niet de bekende PUBG acties.. iemand doden en dan vervolgens even snel over hem heen lopen binnen 2 tellen alle meds, armor en ammo jatten en weer door. Je moet meer de tijd nemen om te looten wat het dus echt risk vs reward maakt.

De inventory is nog niet zo heel gek bedacht, maar er missen gewoon key bindings, je kan meer items meenemen dan dat je met een key binding kan benaderen en dan moet je gaan switchen, dat is al irritant, maar helemaal als items ook iedere keer onder een andere knop zitten, zoals de armor plates.
Die inventory kan je in game aanpassen zodat je die items die vanonder staan wél kan gebruiken. Je moet die gewoon van slot switchen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True