Door Jurian Ubachs

Redacteur

Cyberpunk 2077 Review

Gaaf spel wacht op afwerking

11-12-2020 • 07:28

545

Singlepage-opmaak

Keanu Reeves als blikvanger

Let op: minor spoilers

Op deze pagina leiden we het hoofdverhaal in, waarbij we enkele details vertellen die je in de eerste uren van het spel ontdekt, of wellicht al weet doordat je andere content over Cyberpunk 2077 hebt bekeken. Wil je echter niets over het verhaal lezen, sla deze pagina dan over of skip naar het onderste deel, waar we onder meer de prestatieproblemen van Cyberpunk 2077 en je relatie met andere personages in Night City beschrijven.

Cyberpunk 2077

Je zet dus aan de hand van Jackie Welles je eerste stapjes als V in Night City. Jackie leert je hoe de stad werkt. Als huurling sta je in contact met Fixers. Dat zijn feitelijk je opdrachtgevers. Zij worden benaderd door klanten die lastige klusjes hebben, en de Fixers zoeken de juiste huurlingen bij die klusjes. Jackie en V komen zo in de openingsfase van de game in contact met de fixer Dexter DeShawn. Hij brengt ze op het spoor van een zeer waardevolle chip die in bezit is van Yorinobu Arasaka, erfgenaam van het Arasaka-imperium. Via enkele omzwervingen krijgen Jackie en V de taak om de chip te stelen. Dat lukt, maar het duo wordt ontdekt en hevig onder vuur genomen tijdens de ontsnappingspoging. Als de koffer waarin de chip wordt bewaard beschadigd raakt en de integriteit van de chip op het spel staat, besluit V de chip in zijn eigen hoofd te bewaren. Dat is overigens vrij normaal: in 2077 kunnen mensen chips verbinden met hun eigen neurale netwerk, om de inhoud van die chips te kunnen bekijken.

Aan de chip die V inbrengt is echter weinig normaal. Dat blijkt alleen al uit het feit dat het halve leger jacht maakt op Jackie en V, en aan de reactie van Dex, die de samenwerking met V afbreekt op de manier zoals je dat mag verwachten in Night City: met een kogel in V’s hoofd. Einde verhaal betekent deze kogel echter zeker niet. V wordt wat later namelijk wakker in de ‘middle of nowhere’ en hij is daarbij niet alleen. In zijn buurt verschijnt ineens Johnny Silverhand, het personage van acteur Keanu Reeves. Johnny is een legende in Night City. Hij is een rockster die veranderde in een terrorist toen hij Arasaka Tower opblies. Hier zijn echter twee problemen mee. Die aanslag is meer dan vijftig jaar geleden en Johnny overleed bij die aanslag. Wat blijkt: er is een construct van Silverhand gemaakt en dat stond op de chip die V in zijn hoofd heeft. De chip heeft zich onlosmakelijk verbonden met het neurale netwerk van V. Erger nog, Johnny’s construct neemt V langzaam maar zeker over. Vindt hij geen oplossing, dan kaapt Silverhand uiteindelijk zijn lichaam en houdt de ziel van V op te bestaan.

Gespleten persoonlijkheid

Hier zet CD Projekt Red een enorm intrigerend probleem neer. Het levert V, die net zijn sporen begint te verdienen als huurling in Night City, letterlijk een gespleten persoonlijkheid op. Johnny verschijnt te pas en te onpas, waarbij hij de ene keer zinniger opmerkingen maakt dan de andere keer. De geharde rocker kleurt de game met zijn cynische houding. Hij vindt V een pussy en heeft sowieso een bloedhekel aan niet-rokers. Toch merk je gaandeweg dat de houding verandert. Steeds vaker veranderen de cynische opmerkingen in goedbedoeld advies. Steeds vaker maakt V een keuze die hij zonder de invloed van Silverhand wellicht niet had gemaakt. Die ontwikkeling boeit, maar blijft uiteindelijk een tikje oppervlakkig. Dat komt mede doordat de ontwikkeling die zichtbaar is in hun relatie, vooral zo tot uiting komt in de verhaalmissies. Speel je tussendoor sidequests, dan is Johnny daar de harde, ongefilterde zelf die hij was toen V en hij net aan hun gedwongen bro-mance begonnen.

Toch is Silverhand een belangrijk wapen voor Cyberpunk 2077 en dat heeft niet alleen met de acteerprestaties van Keanu te maken. In alle eerlijkheid: met zijn starpower is hij een prettige aanwezigheid en het is een prima ontwikkeling voor gaming dat dergelijke grote namen meewerken aan een titel, maar er zijn personages in Cyberpunk 2077 die meer indruk maken dan Keanu Reeves met zijn Johnny Silverhand. Dat is verder niet erg. Silverhand is onmisbaar omdat hij een brug slaat tussen heden en verleden. Een deel van zijn verhaal speelt zich af in 2023. Daarin krijg je mee hoe hij als leider van zijn band betrokken was bij de strijd tegen de grote corporaties die Night City in hun macht hebben gekregen. In deze fase van de game wordt een deel van de oorsprong van Night City uit de doeken gedaan, terwijl je ook kennismaakt met enkele personages die in 2077 een rol spelen.

Cyberpunk 2077

Hoewel Silverhand vrij prominent aanwezig is, is hij niet de grote blikvanger van de game. Die eer is weggelegd voor Night City zelf. We schreven het al op de vorige pagina: Night City is zowel een stad van mogelijkheden als een stad die diezelfde mogelijkheden sneller en harder kan wegnemen dan welke locatie dan ook. Rij je er gewoon doorheen, dan zie je vooral een prachtig verlichte, gedetailleerde, futuristisch ogende stad. Wie gezegend is met een een Nvidia RTX 3070-kaart of hoger, kan daarbij genieten van al het moois dat raytracing met zich meebrengt. Voor de beste raytracing-snufjes, zoals spiegeleffecten en fraaie lichteffecten, heb je overigens minstens een RTX 3080 nodig, maar dan heb je ook wel een oogverblindend mooie game voor je neus.

Matige performance

Daarbij merken we trouwens op dat de performance nog niet om over naar huis te schrijven is. Daarover is bekend dat de game - als het goed is - na release beter zal draaien. Dat is te hopen, want momenteel is de game eigenlijk niet goed speelbaar met raytracing ingeschakeld zonder daarbij ook gebruik te maken van DLSS. Zolang we dat hulpmiddel hadden ingeschakeld toverde onze RTX 3080 prima beelden op het scherm, maar zonder DLSS draaide de game op de hoogste settings met slechts enkele frames per seconde. Aangezien er tijdens de reviewperiode wellicht sprake was van prestatiedrukkende drm, zou het kunnen dat de game na release beter draait dan tijdens onze testperiode. De komende weken zal Cyberpunk 2077 in ons testlab door de mangel worden gehaald. Die bevindingen zul je te zijner tijd teruglezen op Tweakers.

Update 21-12-2020: Een uitgebreide analyste van de prestaties met verschillende CPU's en GPU's lees je hier.

Romantiek en meer

Op de momenten dat V in gesprek is met de vele personages die je tegenkomt, zul je van die prestatieproblemen over het algemeen geen last hebben. Dat is fijn, want hier is de game op zijn sterkst. De gesprekken met personages die echt iets betekenen in de game zijn zelden inhoudsloos en zorgen steevast voor vermaak. Mocht je er toch sneller doorheen willen, dan kun je simpelweg de blauwe opties negeren en alleen de gele opties kiezen: dat zijn keuzes die het gesprek verder helpen. Veel van de gesprekken kun je trouwens ook versnellen. Dat is niet raadzaam, want juist in deze gesprekken ontstaat een band tussen V en de personages en groeien verhaallijnen uit tot meer dan een simpel excuusje om een paar minuten later weer wat vijandelijke bendeleden uit de weg te ruimen. En ja, net als in The Witcher III is er in Cyberpunk 2077 ook zeker ruimte voor het verkennen van V’s liefdesleven. Er zijn diverse personages waarmee een relatie kan worden opgebouwd, al had die relatie, als hij eenmaal tot stand is gekomen, wel verder mogen worden uitgediept. Daarnaast is seks in het Night City van 2077 totaal geen ‘big deal’ meer, er zijn voor V dus voldoende mogelijkheden om wat meer casual onder de futuristische lakens te duiken.

Lees meer