Door Jurian Ubachs

Redacteur

Cyberpunk 2077 Preview

Welkom in Night City

Voorlopige conclusie

We hebben er even op moeten wachten, maar we begrijpen inmiddels waarom iedereen die Cyberpunk 2077 op de E3 al zag er zo van onder de indruk was. De game belooft op diverse fronten een ijzersterke prestatie te leveren. Met name de manier waarop je met je personage je eigen verhaal kunt vormgeven en de vele keuzes die daarbij komen kijken, zijn zaken die onze interesse weten te wekken. Ook het ontdekken wat Night City allemaal te bieden heeft is iets waar we nu al zin in hebben. Op het gebied van combat hebben we nog wel wat vragen, maar die zullen waarschijnlijk voor de release nog wel beantwoord worden. Wanneer dat is? Dat is misschien wel het slechtste nieuws op dit moment. CD Projekt Red heeft nog niets bekendgemaakt over wanneer Cyberpunk 2077 op de markt moet verschijnen, dus dat zal best nog even duren.

Lees meer

Reacties (100)

Wijzig sortering
Ben benieuwd naar de muziek in de game. Doet me denken aan de hoes en muziek van het album 'Dystopia' van 'Megadeth', wel goede muzikale begeleiding voor een spel als dit.
En Gost, Neoslave, Carpenter Brut, Dan Terminus, Lazerhawk etc _/-\o_
Er zit in de style van Cyberpunk vast veel synthwave overdreven neon 80's achtige elementen maar ik zou het niet verdrinken in synthwave persoonlijk.
Hoewel ik Gunship aan je lijst zou willen toevoegen denk ik ook wat meer in de industrial/goth achtige hoek, VNV nation, Combichrist, Covenant, Hocico etc etc. Daar is dat hele dystopische vaak ook onderdeel van de (visuele en textuele) thema's.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 augustus 2018 10:38]

Combichrist (en Feindflug / Grendel / :Wumpscut: en zo) is wel misschien een beetje te overweldigend als game soundtrack, al zou het wel gaaf zijn om zo iets te horen als je een of andere vervallen underground club inloopt natuurlijk :).
Een beetje zoals de club scene in de originele Matrix film, met Rob Zombie: https://www.youtube.com/watch?v=FGKcWsYahAg
Die scene uit de Matrix inderdaad! Was afgelopen pinksteren op het Wave Gotik Treffen en aardig wat muziek past prima in de cyberpunk setting. Veel bezoekers ook trouwens 8)
Ebm, industrial en cybergoth natuurlijk :9

Als er iets toepasselijk is, is het dat wel, vind ik dan.
Ik weet niet waar deze playlist creators hun inspiratie vandaan hebben gehaald, maar wie weet zit er een draadje waarheid in;
Spotify search: Cyberpunk 2077
Ik hoop op veel ''Synthwave'' en ''RetroWave'', dat zou erg goed bij de sfeer van dit spel passen.
Zoals hierboven al aangegeven, Carpenter Brut e.d.

Heavy Metal bij een science fiction spel? Dat is wel het laatste soort muziek wat ik mij bij Science Fiction associeer. Nee alsjeblieft niet... Plus dat het nogal een soort muziek is waar je echt van moet houden, anders ga je een hoop mensen krijgen die het niks gaan vinden door de muziek.

Eventueel in radio zenders kan natuurlijk best o.i.d.
Zou helemaal leuk zijn als Neerlands trots Timecop1983 voorbij komt ;)
Grappig, wist niet dat hij Nederlands was, weer wat geleerd :)
Als RPG & Witcher franchise fan en iemand die niet zoveel tijd om on-line "samen" te spelen. Kijk ik echt uit naar deze game. Bij de Witcher 3 the Wild Hunt heb ik na een aantal play-troughs rond de 500 uur besteed. Ik kan niet wachten tot de game er is. En natuurlijk op zoek naar wat Gerald & Ciri easter eggs.
Direct toen ik de eerste trailer van CP2077 zag, dacht ik direct aan die quote van Ciri. Echt geniaal. Zeker nu dat stuk onder de trailer is gemonteerd in het YT filmpje van je. Geniaal!
geef me eens een link met die quote erin.. Ben benieuwd En ja die render van die cyberbabe was het eerste wat ik gezien heb van cyberpunk
Hey dit heb ik nog nooit zo gezien. Wat vet!
Ik ben eindelijk blij dat ik een CD Project Red game kan gaan spelen. Ik heb the Witcher 3 geprobeerd maar ik kan (nog steeds) niet wennen aan die fantasy setting, ondanks de sterke gameplay. Games als bijvoorbeeld Fallout en CyberPunk zijn veel meer up my alley.
Is deze game nou first person of third person? Of een mix tussen beiden?
Het is een first person game, maar er wordt wel eens geswitcht naar 3rd person zoals tijdens het rijden en misschien ook bij andere zaken. Maar volgens mij is daarover weinig duidelijk.

https://www.eurogamer.nl/...-first-person-is#comments

Had ook gehoopt dat dit tijdens de preview nog behandelt werd, beetje gemiste kans.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 22 augustus 2018 09:09]

Alle gameplay is first-person, maar in cut-scenes en bij het rijden wordt daarvan afgeweken.
Mogelijk werd dat niet vermeld, zoals velen andere details. Tweakers werkt met de informatie die ze gekregen hebben.
Maar ze hadden wel kunnen behandelen hoe het first-person view is, ze geven zelf de vergelijking met de Witcher. De meeste RPG's hebben een 3rd person view zoals in the Witcher, ik ben wel benieuwd wat voor invloed de first-person view heeft op de game en het spelen ervan.
Ik denk dat je het meer in de hoek van de recente Deus Ex games moet zoeken qua gameplay en hoe het oogt.
Als dit werkelijk waar is dan skip ik deze game,

Vind dit genre zich totaal niet lenen voor een first person game. Bij een omgeving als deze geeft 3rd person naar mijn eigen mening veel meer gevoel neer dat je echt ook in die omgeving zit.

Bij first person denk ik meer aan shooters zoals Unreal etc
Lichaam modden, overal crime, cyberpunk, corporations. Doet mij denken aan Syndicate !
Klinkt bijzonder interessant
Deus Ex doet het mij ook aan denken. Ook heel vette games!
Dat is idd een goeie vergelijking. Toen de originele Deus ex uitkwam was ik iets te jong om het te begrijpen. Hoewel ik gefascineerd was, het is mijn favoriete 'genre' dat was me wel duidelijk.
Deze game word ook nog eens door CD project red ontwikkeld. Ik heb naast de GTA serie niet meer zo uitgekeken naar een game.
Zo dat is weer eens een nostalgy titrl die je niet vaak voorbij ziet komen
Niet vaak genoeg in ieder geval, was/waren een geweldig spel/spelen! :) Dat muziekje als de elitevijanden er aan kwamen...*tududududu, dummm, dummm, dummm...goosebumps*

[Reactie gewijzigd door Thrace Grumble op 22 augustus 2018 08:25]

Wow! inderdaad, dat sfeertje dat men toen al in de game wist te stoppen. In een tijd dat er grafisch nog maar heel weinig mogelijk was, was dit een pareltje op zich.

Bullfrog had een sterk staaltje geleverd.
Dat muziekje als de elitevijanden er aan kwamen...*tududududu, dummm, dummm, dummm...goosebumps*
Volgens mij is dat van de Imperial March uit Star Wars (dat past ook). :+

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 augustus 2018 11:18]

Held! Je begrijpt me, precies dit ja _/-\o_
Ja, toen ik de inleiding las moest ik ook direct aan Syndicate denken. Denk dat ik de psx maar weer eens afstof.
waarom moet ik nu steeds meer denken aan Deus Ex...
Ik dacht hier ook meteen aan, vermoed omdat het beide onder het "Cyberpunk" genre valt. Een beetje originaliteit ontbreekt wel:
Grote bedrijven en private milities zijn machtig en aarzelen niet om groepen mensen die in hun weg staan uit de weg te ruimen.
Goed weten verder niks van het verhaal af.. CD Project kennende zal het een gave game worden.
Het verhaal van cyberpunk (2077) is geïnspireerd door Philip K Dick zijn werk (verfilming:Bladerunner,minority report,Total recall,scanner darkly,adjustment bureau).
Toen was het wel degelijk origineel.

Gelieve niet George Orwell aan te halen, krijg ik hoofdpijn van.
Communisme met camera's is niet 'geniaal'.

[Reactie gewijzigd door Batauwer op 22 augustus 2018 11:18]

Het verhaal van cyberpunk (2077) is geïnspireerd door Philip K Dick zijn werk
Actually...

Cyberpunk 2077 stamt van de pnp RPG van R. Talsorian Games genaamd Cyberpunk* uit 1988.
De Cyberpunk pnp RPG is geïnspireerd door het boek Hardwired door Walter Jon Williams uit 1986, welke weer geïnspireerd is door het boek Damnation Alley door Roger Zelazny uit 1969, welke weer gebaseerd is op zijn novelle uit 1967 uitgegeven in Galaxy Magazine.

Bladerunner is gebasseerd op het boek Do Androids Dream of Electric Sheep door Philip K Dick, uit 1968. De film Minority Report is gebasseerd op de short-storie "The Minority Report" uit 1956, uitgegeven in Fantastic Universe (die short story is wel wat anders dan de film btw.). Total Recall is losjes gebasseerd op We Can Remember It for You Wholesale uit 1966. A Scanner Darkly komt uit 1977. The Adjustment Bureau is gebasseerd op Adjustment Team uit 1954 via Orbit Science Fiction.

* Cyberpunk (2013) is de 1e editie uit 1988, Cyberpunk 2020 is de 2e editie uit 1990 en Cyberpunk V3.0 (2030) is de 3e editie uit 2005.

Als we meenemen hoe de wereld er uit zag in de jaren '50 en '60, dan zou het niet vreemd zijn dat Philip K Dick en Roger Zelazny dezelfde gedachtes hadden (koude oorlog) en dat ze onafhankelijk van elkaar hun werken hebben ontwikkeld. Van de quotes uit The Complete Amber Sourcebook die ik kon vinden lijkt het dat Roger Zelazny en bijzonder creatieve geest had en of zelf op dergelijke ideeën kwam of van oudere bronnen.

ps. De mens heeft nog nooit een originele gedachte gehad. Alles wat gemaakt en geschreven is, is gebaseerd op eerdere ervaringen, hoe die samen worden gebracht tot een nieuw werk heet creativiteit, iets waar de cultuur en ontwikkeling op is gebaseerd. Zelfs toen een van de eerste mensen het vuur uitvonden was dat ook alleen maar omdat ze dat ergens eerder in de natuur waren tegengekomen... ;-)

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 22 augustus 2018 15:21]

"In particular, Pondsmith noted Blade Runner‘s influence on his initial game"
"It’s easy to see the influences of authors like William Gibson or Phillip K. Dick (though Pondsmith tells us he hadn’t read Gibson at the time he created the first version of Cyberpunk), "

Ik had het uit wat interviews geconcludeerd, maar je zult zeker gelijk hebben. De boardgame kan uiteraard op Hardwired gebaseerd zijn. Zal 't boek eens opzoeken.

[Reactie gewijzigd door Batauwer op 22 augustus 2018 15:51]

Cyberpunk, subtitled, The Roleplaying Game of the Dark Future, is the first edition of the popular pen and paper RPG series Cyberpunk. The game was designed by Mike Pondsmith, founder of R.Talsorian Games Inc and was published in 1988. The first edition box set consists of three booklets that gives players all the information they need to start playing, as well as a pair of dice and several character sheets.
The series is heavily inspired by the works of William Gibson and Phillip K Dick, in particular the movie adaptation of Do Androids Dream of Electric Sheep, Blade Runner.
http://cyberpunk.wikia.com/wiki/Cyberpunk_2013

[Reactie gewijzigd door Batauwer op 22 augustus 2018 21:29]

Niemand had het over George Orwell, dus jij bent de eerste die daarover begint. Nogal raar als het je hoofdpijn geeft.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 23 augustus 2018 09:05]

George Orwell word aangehaald bij elk artikel over overheid, inlichtingen, privacy en data mining. Er word net gedaan of hij een Nostradamus is, terwijl zijn concept niet verder kwam dan communisme met camera's.

Ondertussen geniën die al bezig zijn met AI en artificieel leven, androids die hun eigen leven willen, VR en simulaties, doorgeslagen kapitalisme en liberalisme. Zo kunnen we nog even doorgaan.

Beetje hetzelfde als generaties dipshits die opgroeien met het idee dat Steve Jobs het internet heeft uitgevonden.
"Cyberpunk" bestaat al decennia; Deus Ex of Syndicate hebben dat heus niet uitgevonden ;) Zoals al gemeld, veel verhalen van Philip K Dick maar ook bijvoorbeeld Neuromancer (William Gibson, 1984), Snow Crash van Neal Stephenson (1992) zijn van grote invloed geweest op films maar ook games. En Cyberpunk 2020 (het bordspel waar deze game op gebaseerd is) komt ook uit de jaren 80.

Het zijn vaak industriële dystopia, waarbij digitaal en realiteit vaak samenvloeit; al dan niet via VR/cyberspace, lichaamsmodificaties, robots en AI; dat soort zaken. Thema's die je vaak terug ziet komen zijn racisme, een maatschappij die bestuurd wordt door grote machtige bedrijven en/of politiestaten, etc. En de protagonist is vaak een anti-held, die tegen wil en dank in het complot wordt meegesleurd, en de technologie is vaak evengoed een vijand als een hulpmiddel.
Dat vind ik een passende omschrijving van het genre. En een paar boeken om naar uit te kijken. _/-\o_

Overigens is Altered Carbon een leuke serie en boek. In de serie loopt het verhaal wat stroef af en toe, maar visueel een kloppend plaatje. En het concept van onsterfelijkheid is geniaal. Op Netflix te vinden.

[Reactie gewijzigd door Batauwer op 22 augustus 2018 15:06]

Ik ben benieuwd welke absolute topgames CP grafisch ontstijgen. Het wordt als dit-is-geen-kritiekpunt aangehaald, zonder voorbeelden te noemen.

[Reactie gewijzigd door jaquesparblue op 22 augustus 2018 06:07]

Dat zat ik me ook al af te vragen. De graphics van de Witcher 3 waren naar mijn idee zeker op het niveau van topgames.
Ik schaal oa God of War en Detroit: Become Human op diverse vlakken hoger in dan wat ik tot nu toe van Cyberpunk heb gezien, om maar wat te noemen. Maar de game hoort zeker bij de top hoor. Alleen niet bovenaan die top.
Leuk artikel alleen jammer dat er niet meer bekend is dan sinds de E3. Had graag nieuwe beelden willen zien dan screenshots uit de trailer. Word dus nog langer wachten :)

Ik heb er wel zin in ieder geval maar één jaartje of 2 wachten voordat de game wordt gereleased is ook niet ondenkbaar :+
De nieuw vrijgegeven screenshots staan er hier op tweakers toch gewoon bij? Alle vier.
Gameplay or it didnt happen.
Juist. Kunnen we hier uit opmaken dat er nog helemaal niets is om te demonstreren?
CDP toont bijna een uur gameplay, maar alleen achter gesloten deuren. Ik had eigenlijk verwacht dat ze daar nu wel stukjes van openbaar zouden maken, maar tot op heden is dat nog niet gebeurd.
Dan mis ik iets? Het kan zijn dat die 4 nieuwe screenshots ook al enige tijd online staan want in mijn ogen zie ik namelijk niets nieuws..
Er zijn inderdaad 4 nieuwe screenshots en 4 nieuwe concept art vrijgegeven. Die zijn verwerkt in de video en in het artikel.
Geef het een kleine kans. CD Project is in prive bezit, en de eigenaar is van het type die gewoon goede games wilt bouwen. Het geld is mooi meegenomen om nieuwe games te financieren maar niet het eind doel. Bij een EA, Activision, Ubisoft etc is het net andersom. Geld eerst, kwaliteit is ondergeschikt.

Die gast is zijn carriëre begonnen met een winkel in bootleg games. Zelf (met of zonder licentie) vertalingen maken van games naar het Pools zodat die ook van de betreffende games kunnen genieten. Anno 2018 willen ze nog steeds geen DRM over hun eigen games. Die hebben een kijk van: "Mensen willen betalen voor goede games" en dat zie je in de praktijk ook. The Witcher 3 is miljoenen keren verkocht en illegaal minstens net zo gemakkelijk verkrijgbaar. Zolang hij aan het roer staat zie ik geen overname gebeuren.

Edit: wat scheve zinnen
Edit 2: Correctie, CD Project Red is wel beursgenoteerd.

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 22 augustus 2018 16:36]

Moet ook inderdaad eerlijk zeggen dat ik the witcher 3 toen getorrent heb. Was zo'n goed spel en heb hem daarom na een paar dagen spelen alsnog op Origin ( en daarna steam want origin draaide voor geen meter) gekocht.
Ik destijds de GOTY versie voor 25 euro. Voelde aan alsof CDPR nog geld van me te goed had, game was duidelijk meer waard. :)
Dit. CDPR heeft niks dan liefde voor het maken van goede games, en dat straalt er van af.
Vergeet GOG (ook eigendom van CDP) ook niet; dat zorgt ook voor lekker wat financiële steun :) Een uitgever moet doorgaans de boel financieren (veel gamedevelopers hebben lang niet het kapitaal om tientallen tot honderden mensen meerdere jaren aan de gang te zetten). CDP heeft de luxe dat ze dus wel dit kapitaal hebben en daardoor eigenlijk zelf hun eigen richting kunnen bepalen.
Nice, ik wist niet dat GOG ook van hun was. Ik heb eerder the witcher op steam gekocht maar zal dan zeker deze via GOG aanschaffen.
witcher 3 is ook een van de weinige games die ik gedownload heb om vervolgens in een sale alsnog te kopen.
CD Project Red is (deels) beurs genoteerd en ik ken nog mensen die ooit beweerde nooit hun bedrijf te verkopen (mojang).
Heb nog nagezocht maar je hebt gelijk, ze staan wel beurs genoteerd. Krijg alleen nog niet het volledige achtergrond verhaal gevonden. Alleen een quote dat men dat heeft gedaan om het bedrijf te redden van failliesement destijds en toch de creatieve controle etc. zelf te houden. Maar gezien meer dan 50% van de aandelen in handen van derde zijn begin ik me af te vragen hoe veilig ze zijn voor een vijandige overname? Hmm, situatie is iets minder rooskleurig dan ik dacht.

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 22 augustus 2018 15:57]

aanvulling: CD Project is tevens ook eigenaar van GOG.com Een games platform wat zonder enige vorm van beveiliging games verkoopt. (edit ik zie dat iemand anders het ook al benoemt :P 0

[Reactie gewijzigd door korenpc op 23 augustus 2018 08:19]

Het wordt nou wel es tijd voor wat gameplay beelden. Het wordt ongetwijfeld een geweldig diepgaande game.
Ik hoop dat er achter al dit moois een boeiend verhaal zit in het spel, een story-arc zodatvje een doel hebt en vooruitgang kan boeken.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee