Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

CD Projekt Red meldt dat patch Cyberpunk-bugs die reviews melden deels verhelpt

CD Projekt Red belooft dat een omvangrijke day-one-patch voor Cyberpunk 2077 meerdere bugs verhelpt waar reviewers melding van maken. Het spel wordt geplaagd door bugs, aldus de eerste ervaringen die online zijn gekomen.

Eind vorige week meldde DreamcastGuy dat Cyberpunk 2077 op zijn Xbox een patch van 43GB binnenhaalde. Die update is omvangrijk: het spel zelf neemt bij installatie zo'n 70GB in beslag. Maandag verschenen veel reviews van Cyberpunk 2077 online en daarbij werd duidelijk waarom patchen nodig is. De reviews spraken vol lof over het spel, maar testers constateerden ook dat veel bugs aanwezig zijn. Op Metacritic heeft de pc-versie van de game een score van 91 punten, maar onder andere PC Gamer en GameSpot leggen in hun recensies veel nadruk op de bugs en glitches.

Fabian Mario Döhla van CD Projekt Red reageerde al op het bericht van DreamcastGuy dat de patch van 43GB niet de update is die de studio bij de release van Cyberpunk 2077, aanstaande donderdag, gaat vrijgeven. Inmiddels verduidelijkt hij dat reviewers het spel niet met de zogenoemde day one patch gespeeld hebben en dat meerdere problemen die in de reviews aangehaald worden, al verholpen zijn en dat meer bugs met de update aangepakt zijn.

Volgens Döhla resulteert de patch in 'een totaal ander spel' op consoles. Wat prestatieproblemen op de pc betreft, meldt hij dat het 'niet helpt' als mensen de instellingen hoger zetten dan hun pc aankan en dat er voldoende in te stellen valt om de juiste configuratie te bepalen.

Tom's Hardware testte de reviewversie van het spel op een systeem met een Intel Core i9-9900K in combinatie met een GeForce RTX 3090, 3080, 3060 Ti, 2060, GTX 1060 6GB en AMD RX 6800 XT en RX 5600 XT. Bij 1080p op Medium-instellingen is een RX 5600 XT en RTX 2060 voldoende voor 60fps, maar gebruik van een gesimuleerde Intel 7700K maakte al dat de prestaties een duikeling van 25 procent maakten, zelfs bij een RTX 3090. De hoeveelheid cores maakt dan ook een groot verschil, aldus de site. Verder is de voorlopige conclusie dat een RTX 30-kaart, of mogelijk een RTX 2080 Super, vereist is voor het draaien van de Ultra-preset voor raytracing. De site verwacht dat er maximaal 10 tot 15 procent prestatieverbeteringen uit het optimaliseren van de code te halen valt. Wie met lagere instellingen genoegen neemt, zou aan een GTX 1660 Super of RX 5600 XT voldoende hebben.

De vraag is wel hoe representatief de prestatietesten van Tom's Hardware zijn. Volgens GamersNexus hebben reviewers een versie van Cyberpunk 2077 die voorzien is van drm om lekken van het spel tegen te gaan. GamersNexus heeft van CD Projekt Red de waarschuwing gekregen dat de drm de prestaties negatief beïnvloedt en dat testen niet de werkelijke prestaties van het spel weergeven. In de uiteindelijke release van donderdag zou de drm niet actief zijn. Tweakers publiceert vrijdag een review van Cyberpunk 2077 en op een later moment benchmarks met de gepatchte versie van de game.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-12-2020 • 11:56

199 Linkedin

Submitter: atthias

Reacties (199)

Wijzig sortering
Waarom publiceert tweakers vrijdag "pas" de review? Heeft dat te maken met wachten op de day one patch? Of is het nog niet helemaal af? Ben gewoon nieuwsgierig, geen zure opmerking :)
Hulde aan Tweakers om hun review uit te stellen totdat de finale versie verkrijgbaar is.
Het getuigt van respect voor hun lezers dat ze hun review niet baseren op een pre-release versie met DRM die geen enkele gamer ooit zal spelen.

Het zegt veel over de integriteit van die andere reviewers, maar dat is een andere discussie :)
Proest, reviewers krijgen een exemplaar en het zegt iets over hún integriteit als ze daadwerkelijk een review schrijven? Het is aan CDPR om een exemplaar te geven die gewoon representatief is voor de uiteindelijke versie.
Ik kan me voorstellen dat CDPR tussen 2 vuren zit:

1. aan de ene kant werken ze blijkbaar met man en macht tot de allerlaatste seconde om zoveel mogelijk bugs eruit te halen, waardoor de echte review versie (met launch day patch) pas op moment van release beschikbaar is
2. aan de andere kant worden ze gegarandeerd afgemaakt als ze géén preview copies uitsturen en het spel pas laten reviewen op moment van de release
3. en bij de derde optie, de release NOG maar eens uitstellen, komt het waarschijnlijk tot rellen in de grootste wereldsteden (grapje)

Dus moeten ze noodgewongen een pre-release versie rondsturen, waardoor de internetpers, ongeduldig als ze is, hen uiteraard afmaakt omdat het spel onspeelbaar is wegen bugs.

Mijn persoonlijke mening is dat de gemiddelde games sites in een soort spurt om maximaal clicks te vangen elkaar proberen aftroeven hebben in het om ter snelst een CP2077 review uit te brengen. Dat ze daarvoor een betaversie moeten bespreken kan hen niks schelen. En zelfs dan nog zijn de meeste reviews van lamentabele kwaliteit: als je (zoals bv IGN) klaagt dat er een enorme hoeveelheid bugs is, de bugs "extreem frequent en storend zijn", performance ondermaats is, er "voortdurend messed-up animaties, ontbrekende modellen en glitchy conversaties" zijn die de reviewer echt hard stoorden, waarom geef je dan het spel een 9/10 AMAZING?


edit: typo

[Reactie gewijzigd door PearlChoco op 8 december 2020 14:22]

En wat hebben we geleerd van dit hele verhaal?

Niet zomaar wat roepen en gewoon haalbare deadlines stellen voor je ontwikkelteam.

Ze doen het helemaal zelf.
Het is volgens mij gewoon een overhype spelletje wat helemaal nog niet af is.
Hoe kan een game al game of the year zijn voordat het uberhaupt gereleased wordt?
Dat laatste ben ik met je eens.
Maar we leven in een wereld waar games gebouwd onderhouden kunnen worden door patches.
Zoals CDPR zelf ook al uitgelegd heeft, hebben ze een tijd terug de game de status "Gold" gegeven omdat de game zelf klaar was.
Dat moment gaan ze de cd's drukken om te verspreiden.
Probleem is dat je die cd's niet kunt updaten zoals je zelf ook weet.
Hierdoor kan de release steeds uitgesteld worden en aan updates gewerkt worden die in een day one patch worden opgeslost.

Wat ook gebeurd, en dit zeggen mensen die samenwerken met cdpr en een review versie hebben, is dat de reviewers melden dat er bugs zijn die cdp in zijn day one patch kan verwerken.
Het mag misschien stom ogen dat de review versie niet goed is maar het helpt ook.

Daarnaast vind ik sowieso dat onze huidige review cultuur belachelijk is.
Games krijgen awards ook al komen ze 1 dag voor de award uitrijking uit.
Games zijn al game of the year 2021 wanneer het nog 2020 is en ze niet eens released zijn.
Reviews worden steeds politieker en de fantasy werelden die worden neergelegd worden tegen onze werkelijk aangehouden en afgebrand.
Reviews zijn vaak niets meer als een momentopname en mening van 1 persoon per review.
D.w.z. dat het niets meer is dan dat ik tegen jou zeg dat je haren stom zitten terwijl jij er 3 uur aan gezeten hebt om ze zo fantastisch te krijgen.

Er wordt zo veel waarde gehecht aan al die reviews.
Ze worden allemaal tegen elkaar gehouden, nummertjes vergelijken, argumenten worden met man en macht onderuit gehaald.

Laat reviews lekker voor wat ze zijn.
Komen ze uit voor de games release, IGNORE.
komen ze uit na de release met een politieke vibe, IGNORE.
Staat er te vaak "Ik vind..." in , IGNORE.

je een mening is in basis al "Ik vind" maar er zijn veel al technische dingen die ik uit reviews wil halen.
Hoe werkt het auto/motor rijden.
Ik hoef niet te weten of de reviewer vind dat het rijd als Forza, NFS of Dirt4.
Ik wil weten of de controls werken.

Schieten net zo.
Werkt het? doet het wat het moet doen.
hebben augmentations ook echt zin, merk je verschil met meer ervaring met wapens.
Ik wil niet weten of je het een fps of rpg vind.
de game is een rpg en zoe behandel ik hem dan ook.
Maar als er fps elementen in zitten, thats fine.

Meningen worden naar mijn mening in reviews veel te zwaar gewogen.
Wat ik vaak nog erger vind is dat er reviewers zijn die helemaal weg zijn van racegames maar omdat er te weinig te reviewen is in dat genre doen we iets totaal anders reviewen en dan boos worden omdat het rijden met een auto in de game niet aanvoelt als Project cars -_-
Eens, in een review zoek ik maar 1 ding eigenlijk:

Werkt de game zoals de bedoeling is?
Als het antwoord daarop nee is dan laat ik het lekker links liggen tot ik die vraag met ja kan beantwoorden.

Of het een leuke game is of niet is allemaal persoonlijk en niet relevant. Als ik wil weten of een game leuk is of niet kijk ik wel gameplay footage.
"Hoe kan een game al game of the year zijn voordat het uberhaupt gereleased wordt?"

Beetje zoals Obama een nobelprijs voor de vrede kreeg voordat hij ook maar wat gedaan had, was meer een prijs voor de potentie denk ik.

Maar ontopic, ik hoop dat de game goed is, ik twijfel heel hard of ik hem ga halen, maar dat is meer een persoonlijke principekwestie.
Ik ga het sowieso niet halen, voornamelijk vanwege het bedrijf zelf.

Ben niet zo'n fan van werkgevers die hun werknemers uitknijpen en zich meerdere malen niet aan beloftes houden.
Dan kun je iedere studio in de game-industire wel afschuiven, CDPR was alleen toevallig ermee in het werk. Crunch is gewoon een ding bij iedere studio voor release.
Crunch is geen ding bij iedere studio voor release. Crunch is slecht management verpakt in een andere term.
Dat is inderdaad een van de redenen waarom ik erg twijfel.
Er is veel hype rond dit spel, dat reeds lang in ontwikkeling is en reeds veel gekost heeft. Dus er zal wel druk zijn van de geldschieters om te publiceren. Geen crunch en beloftes houden, dat betekent dat je best geen lanceerdatums geeft (of pas helemaal op het eind). Zeker met complexe software: soms moeijlijk te voorspellen hoe lang iets duurt.
En vervolgens bombardeerde meneer met het grootste enclave drones ooit, meer bommen per jaar dan elke president voor hem.

Wat wel weer voor miljarden aan orders heeft gegegeven ten bate aan drone ontwikkeling, wat ons weer dichter bij een Cyberpunk wereld brengt :+

De reden waarom ik zelf twijfel is omdat Cyberpunk van de beelden tot nu toe voelt als een GTA met een futuristische skin. Net zoals RDR2 voelt zon enorme wereld waar alles mogelijk is steeds meer als een verplichting. Liever iets minder opties, maar wel echt leuke gameplay ( Horizon zero dawn ) dan dat ik de oorlel van een overreden hamster kan aanpassen met super realistische jaargetijde simulatie van de vacht erop.

Tijd is het meest waardevolle wat we hebben, it better be worth it.
Bam!! Je slaat de spijker op de kop. Ik zou niet graag in de schoenen van cdpr staan op dit moment. Maar goed dat is ook mede resultaat door 2 jaar aan hype opbouw. De verwachtingen liggen dan volgens mij ook misschien wel onrealistisch hoog. Hoe dan ook mogen we er inderdaad wel van uit gaan dat ze bij CDPR heel hard aan het werk zijn om de ervaringen zo goed als mogelijk voor iedereen te optimaliseren. We gaan het zien!
Ik denk trouwens dat het uberhaupt onmogelijk is om in deze wereld een AAA game te ontwikkelen, 7 jaar lang onder het oog van het ganse gamende internet, en er toch nog goed uitkomen.

Honderdduizenden mensen (ikzelf inclusief blijkbaar..) voelen zich geroepen om hier hun belangrijke mening over te verkondigen, er worden duizenden previews geschreven, duizenden youtube videos, miljoen tweets en forumposts, om na 7 lange jaren te culmineren naar 1 enkel moment waarop dit ondertussen kolossaal, levensveranderd, Messiaans project gereleased wordt.

Good luck aan de PR afdeling die dat schip ongehavend de storm moet doorloodsen _/-\o_
CDPR krijgt van mij absoluut het voordeel van de twijfel, Cyberpunk 2077 is de 2e game in mijn leven waarvoor ik een pre order heb geplaatst.

De eerste was Red Dead Redemption 2, deze omdat ik Red Dead 1 enorm goed vond inclusief de multiplayer en ik helemaal gek ben van het Western genre, helaas heeft R* het met Red Dead Online compleet voor mij verpest met hun Gold store GTAO cash grab model, en het opnieuw moeten dokken voor de single player wanneer je de PS5 versie zou willen, daarnaast was de beta van RDO ook een drama en nog steeds maken ze er regelmatig een puinhoop van, nee daar ben ik echt klaar mee met dat soort greedy studio's.

Daar koop ik echt geen game meer van, laat staan ooit nog een pre order.

CDPR heeft zichzelf w.m.b. al bewezen met The Witcher en geniet nog steeds mijn volste vertrouwen, dat er wat bugs in zitten bij release in zo'n enorm groot spel neem ik voor lief, ik weet zeker dat ze dit snel allemaal gaan oplossen.

Ik zie ook geen enkele reden om daar niet van uit te kunnen gaan gezien hun prima verleden.
Het is geen EA, Rockstar/Take Two bijvoorbeeld.
Persoonlijk vind ik wanneer het om CDPR gaat en de vroege reviews, dit wel degelijk genoemd had mogen (moeten) worden dat ze in feite een uitstekende reputatie hebben vanwege wat ze destijds hebben neer gezet met The Witcher.

Maar okee, dit is mijn mening.
2. aan de andere kant worden ze gegarandeerd afgemaakt als ze géén preview copies uitsturen en het spel pas laten reviewen op moment van de release
Reviewers zijn gewoon een reclame-tool. Als de game echt goed is, boeit het niet of ze hem eerder reviewen of na release. Ze worden echt niet afgemaakt. Hoogstens wat onvrede.
Het is netjes van tweakers dat ze onze (de lezers) tijd respecteren door goede en relevante content te plaatsen. Ik kan mij voorstellen dat een review van een beta product daar toe behoord. Andere sites kunnen kiezen voor de clicks en advertentieinkomsten (op de korte termijn, that is).

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 8 december 2020 20:44]

Dat en de belachelijke embargo's van CDPR waarbij, als Tweakers vandaag zou publiceren, er geen gameplay beelden gebruikt mogen worden die zelf opgenomen zijn, maar enkel beelden die door CDPR zijn aangeleverd. Al met al zit er een luchtje aan de aanpak van CDPR en ik had wel beter verwacht van ze.

Ik ben blij dat @tweakjur de tijd neemt en pas publiceert wanneer alle embargo's zijn verlopen (er vanuit gaande dat die inderdaad vrijdag verlopen). De huidige reviews zijn tevens ook enkel maar PC-versies. CDPR heeft geen enkele website voorzien van Console codes. Dat doet mij gelijk vermoeden dat een versie op Consoles niet is wat we mogen verwachten.

Mijn pre-order heb ik geannuleerd op basis hiervan. Ik wacht op de review van, ten minste, @twaekjur voordat ik een besluit neem. Sterker nog... ik denk dat ik wacht tot er een echte next-gen versie is van Cyberpunk 2077.
Typisch gevalletje van teveel overlaten aan de marketingafdeling - die vervolgens denken dat ze de complete exposure wel kunnen 'regelen'. Ik snap dat ze die wens hebben maar back-fired toch wel.
toch snap ik heel goed dat cdpr niet wil dat de game overal verschijnt.

kijk naar Game of Thrones.
Hoeveel posts zag je op het web verschijnen dat mensen moesten stoppen met posten van gifs en clips die de serie spoilde.

CDPR wil dat voorkomen door regels te stellen.
Daarnaast helpt het ook met het fixen van bugs.
Je kunt beter horen dat er bugs zijn en na de patch pas zien welke dat waren.
Dan is je eerste indruk van de game ook een stuk beter.

Zie No Man Skies.
Die game had een waardeloze eerste indruk en zelfs na al die updates pakken mensen het nog steeds niet op.

Dus ik snap ze wel en denk dat wij als klein groepje kritische mensen op het web vaak te veel proberen te zoeken achter dit soort dingen puur voor de mogelijke sensatie en het "Ik zei het toch" moment
Daar heb je gelijk in; dat is natuurlijk de reden dat ze het zo proberen te reguleren. En die spoilers die worden uitgebracht is niet leuk/gewenst - maar is natuurlijk wel zelf te reguleren als je die niet wilt zien. Stemmingmakerij met slechte reviews van pre-release is wel een probleem helaas.
Ik vind jouw bijdrage wel wat voorbarig, wanneer ze deze game nogmaals hadden uitgesteld was de shit storm helemaal los gebarsten.
Rockstar/Take Two hebben RDO na 2 jaar nog niet voor elkaar en de single player zelfs gedegradeerd.

Het enige dat altijd feilloos heeft gewerkt bij RDO, ook tijdens de volledige beta is de Gold Store...
Tja, maar nogmaals uitstellen is iets dat ze zichzelf hebben aangedaan. Dan moet je geen datum communiceren tot je zeker weet dat het af is en geschikt om te reviewen. Bugs mogen echt wel, ook reviewers kijken door bugs heen, zolang die niet enorm game breaking zijn of keiharde crashes veroorzaken.

Ik vind de embargo's die CDPR hanteert gewoon wat verdacht. Ze zijn niet de enigen die dat doen, daar maken meer uitgevers/developers zich schuldig aan, maar ik vind het bijzonder dat ze een DRM erop zetten die performance verslechterd (zo gaan de geruchten ten minste) en dat er überhaupt geen Console codes zijn uitgestuurd naar reviewers... Dat doet mij denken dat de Console versie momenteel echt niet in een goede staat is. Derhalve heb ik besloten de pre-order te annuleren en de kat uit de boom te kijken. Dat moet ieder voor zich weten natuurlijk, maar aangezien op een PS5 zou gaan spelen en er dus geen duidelijkheid is over de Console versie na al deze reviews, is dit mijn keuze geweest :)
Het zegt veel over de integriteit van die andere reviewers, maar dat is een andere discussie :)
Reviewers krijgen een review copy, en jij vindt het niet integer dat deze reviewers de review copy reviewen?

CDPR moet gewoon niet zo'n baggerversie aan reviewers geven.
Ook niet helemaal eerlijk natuurlijk. Het kan prima zijn dat CDPR gewoon tegen de reviewers gezegd hebben: Hier heb je wat om alvast naar te kijken, maar houd rekening met ... ... ...

Als de reviewers dan toch een probleem maken van die punten, dan is het toch echt gewoon slecht werk van de reviewers. Ik laat ook regelmatig ruwe versies van mijn producten zien aan eindgebruikers, zowel voor feedback als om ze gewoon op de hoogte te brengen van de voortgang, maar het blijkt voor gebruikers altijd lastig om in te schatten hoeveel optimalisatie er nog nodig is.

Van een reviewer verwacht ik toch wel wat meer.
CDPR had er ook voor kunnen kiezen de hype niet zo ver op te drijven. Even wachten met review versies tot ze ook klaar zijn voor release bv.

Ze hebben het volledig zelf in de hand. Ik zie steeds meer vergelijking met de grote jongens in deze wereld. Tja als ze op dat niveau willen gaan spelen voor de voordeeltjes, moeten ze de nadelen die daarbij komen ook accepteren.
Dus je oplossing voor reviewers die er niet gewoon bij kunnen zeggen dat ze een vroege kopie bekijken is maar gewoon niet meer doen aan marketing? Dan is het snel afgelopen met deze business. Anders moeten ze gewoon geen versies meer aan reviewers geven, kopen ze hem maar gewoon in de winkel zoals de rest, maar daar zullen partijen als Tweakers ook niet heel blij mee zijn.

Dit is gewoon een compromis, de reviewers mogen vast kijken en er wat over zeggen, maar dan moeten ze wel genoegen nemen met een spel waar de laatste optimalisaties nog niet in verwerkt zijn. Als ze daar niet doorheen kunnen prikken, dan toch maar gewoon de releaseversie halen bij de Mediamarkt.
Ik stel voor zelf mega project als dit op te zetten en dan bij release te kijken of jij alle bugs eruit hebt.

In de recente videos van mensen die over de game praten heb ik vele malen gehoord dat de bugs alleen maar cosmetisch zijn.
Het breekt nergens de progressie van de game.
In mijn ogen is dat eigenlijk een groot compliment.
Cosmetische dingen als textures en voorwerpen of haar wat verdwijnt zou in theorie makkelijk op te lossen moeten zijn.
Die review periode zorgt ook voor een soort debug sessie.
Kijken waar mensen tegenaan lopen zodat we dat kunnen fixen in een day one patch.
Ik zie het probleem niet.

ps. ik wil graag shit weten over de game zonder allemaal beelden te zien.
en dat embargo maakt het erg makkelijk momenteel om niet gespoiled te worden bij elke video thumbnail en de content van de video.
Dus eerder hulde aan CDPR voor het vast houden hieraan
ik zou graag zien dat Tweakers alle reviews twee maanden uitstelt... Want nu wordt de agressieve geldklopperij er vaak naar twee maanden 'in gepatcht'. Niet te gehaast dus met het kopen van games, daar ondermijn je alleen maar je eigen positie als consument mee.
Eh... De versie die de reviewers krijgen is om.... te reviewen.
En ja, deze is uiteraard voorzien van DRM. Dat is bij zowat alle reviewexemplaren van games het geval om te voorkomen dat het spel vóór de release al op Piratebay en consorten is te vinden.

Als ik jou was zou ik je reactie aanpassen om nog enigzins geloofwaardig over te komen ;)
Ik denk dat T.net toch echt de pre-release versie heeft gebruikt voor hun review. Of de crunch bij Tweakers is vele malen heftiger dan bij CDPR :+

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 8 december 2020 14:42]

Behalve de benchmarks dan:
Tweakers publiceert vrijdag een review van Cyberpunk 2077 en op een later moment benchmarks met de gepatchte versie van de game.
En de rest van de review zal voor het overgrote deel ook gewoon op de versie met DRM gebaseerd zijn lijkt me. Tenzij Jurian in een dag de hele game opnieuw gaat spelen. Zie ik hem nog wel doen trouwens haha.
Spel is te lang aldus Jurian. 40 uur is nog niet genoeg om het spel te beoordelen.
Game veel te lang voor. Zit op 40 uur, plak er nog een paar dagen aan vast sowieso. We gaan voor vrijdagochtend.
[...]
Maar nog steeds veel teveel bugs. Zal na Day One ook nog wel even blijven ben ik bang. Typisch een game die over een paar maanden helemaal top is.
https://twitter.com/tweakjur/status/1336078446015950848
40 uur vind ik wel een beetje het minimale voor een puur single player spel met een dergelijke prijsklasse en verwachting. Ik heb in 11 uur Wolfenstein the new order uitgespeeld en dat was toch de reden dat mijn review niet zo positief was. Mafia 3 was ongeveer 50 uur wat ik al aardig kort vond. Fallout 4 heb ik pakweg 180 uur gespeeld.
Je kunt een game als Wolfenstein en Fallout niet op zo'n manier vergelijken. Bij het ene spel moet je bezig gehouden worden, terwijl je bij het andere spel veel tijd kwijt bent aan het free-roamen. De levels van Wolfenstein zie je maar één keer terug in één playthrough, terwijl je bij Fallout tal keren op dezelfde plek terug kan komen. Er kan minstens net zoveel werk in de ontwikkeling van deze locaties zitten dus qua prijs kunnen ze gelijk blijven i.m.o.. Daarnaast moet je je ook afvragen of je het wel zou moeten willen dat een intense shooter langer dan 50 uur duurt. Het risico op herhaling wordt alleen maar groot.
Tijd zegt weinig over een game, farcry is ook een redelijk lange game, maar het is steeds hetzelfde.
Tijd zegt veel over een spel, zeker bij top titels. Als GTA 5 uur had geduurd, had het nooit een hoge score gehad.
Wat een onzin. Brothers: A Tale Of Two Sons is in 2 uur uit te spelen en een zeer geliefd spel. Bij AAA titels is natuurlijk wel een bepaalde Tijd/Euro verwachting, maar die staat imho helemaal los van de kwaliteit.
Het ligt er aan hoe je er naar kijkt. Ik vind dat de prijs en duratie van het spel een onderdeel is van de kwaliteit. Als ik een nieuwe auto koop en deze heeft een levensduur van 100 kilometer en ik moet daar de volle mep voor betalen, doet dat af aan de kwaliteit van de auto. Hetzelfde met een spel. Als je een spel binnen de kortste keren uitbrengt, terwijl je wel 50 of zelfs 60 euro voor een spel moet betalen, dan is mijn ervaring met dat spel een heel stuk minder dan als het spel langer duurt.
Tijd zegt iets over een spel, maar niet veel.

AC: Valhalla is ook veel van hetzelfde bijvoorbeeld. Game kan je makkelijk 200 uur in steken.
Nou ik heb 1 artikel gelezen dat iemand met alleen de main quests in 12 uur klaar was maar iemand anders zij dat die het met alleen de main quests in 20 uur deed.
maar wat ik overal lees is dat je de game net zo goed kan laten liggen als je hem koopt voor de main quest alleen aangezien alle quests er omheen juist nog beter maken met echt goede quests en consiquecies als je iemand rot behandeld of een quest faalt
Neem de tijd zou ik zeggen. Zo'n overhaaste review als die van NU.nl kan ik ook niet echt serieus nemen.
Ik denk dat als je een realistisch beeld van de prestaties en gameplay wilt hebben je wel tot de officiële release moet wachten. Denuvo DRM is soms echt een verschrikking voor je CPU waardoor je sterke prestatiedalingen kan zien. Ook lijkt het erop dat er last minute erg veel bug fixes worden doorgevoerd wat ook de algehele gameplay beïnvloed. Op zich niet gek om in ieder geval te wachten op de volledige release en daar evt de review nog op aan te passen :)
Is de versie van gog.com niet DRM-vrij?
Zoals in het artikel staat is de preview versie niet DRM vrij om lekken tegen te gaan. De officiële release zal dat wel zijn zoals we van CDPR/GOG gewend zijn.

Wat ze wel smerig gedaan hebben is de speel knop na het instaleren niet blokkeren in GOG, dus ik dacht gisteravond wow we kunnen al. maar het laad dan een scherm met de melding dat het nog niet de 10e is.
Mijn teleurstelling was immens en mijn dag verpest ;)
CD Project Red kennende is dat express. Anders hadden ze nooit de moeite genomen om er een apart splash screen voor te maken. :+
Ah zag dat de countdown op Playstation ook morgen midden op de dag af loopt. Maar dat zal hetzelfde zijn dan.
Blijkbaar zit in de review-versie Denuvo, waarschijnlijk om te voorkomen dat het speelbare spel al uitlekt door een reviewer. Ik vind het wel raar, aangezien de reviewers die (ook) het spel benchmarken hiermee dus niet een goed beeld van de prestaties krijgen.
Als dat van te voren bekend is kun je daar toch mee wachten. Imho is benchmarken een van de kleine puntjes waar ik niet zozeer op let. Gameplay is 90% van een game. En dat moeten de reviewers dan ook testen en bekijken, prestaties zijn zoals bekend nog niet optimaal en zullen (verwacht ik) pas over een paar maanden echt optimaal gaan zijn als alle bugs eruit zijn.
Ja precies, zelfs met Denuvo zou je een redelijk goed idee van de prestaties moeten krijgen, zeker op de hardware die een reviewer (lees: iemand die professioneel performance nodig heeft) ter beschikking heeft. Dan kun je in datzelfde blokje gewoon heel simpel zeggen 'getest op pre-release versie met Denuvo, we updaten dit deel met een nieuwe benchmark wanneer de release-versie uit is'
Dit lijkt tegen te vallen. Heb reviews gezien van mensen die zeggen te gamen op een 2060 bijvoorbeeld.
Ja ik kan het me voorstellen, maar helaas is het nodig tegenwoordig zodat het spel niet wordt gelekt naar de mensen waarvoor het NIET bestemd is.

Ze kunnen echter wel een idee krijgen van de gameplay, en dat is denk ik het belangrijkste wat je met een pre-release review kunt doen. Je kunt je gevoel alvast krijgen bij het spel en je mening delen daarover met alle kanttekeningen die erbij horen.
Dat ligt er aan. Ik heb DmC gekocht. Constante kleine freezes bijna elke seconde en vrijwel constante stutter. Terwijl de denuvo-loze versie smooth als boter draait.
Dat soort performance problemen kan snel een paar plezierpunten schelen.
Ik heb hetzelfde ook zeker wel meegemaakt. Zo heb ik tijden geleden bij release ervan een gecrackte versie van Assassin's Creed Unity gespeeld, toentertijd nog op mijn r9 280x, zonder enige problemen. CPU netjes rond de 70-80% en GPU rond de 80-90, met 60FPS in 1080p. Daarna het spel gekocht, en zelfs met mijn upgrade naar een rx 480 kreeg ik de 60FPS niet gehaald.

Maar nu met mijn 2070 super en 3900x heb ik eerlijk gezegd nergens last van. Het verschil is zeker te merken, maar ik ben nog niks tegengekomen dat niet speelbaar is
De steam versie etc. zal ook DRM vrij zijn, de review versie is echter wel beveiligd om vroegtijdig lekken tegen te gaan. Twitter reactie

[Reactie gewijzigd door AfroBob op 8 december 2020 12:27]

Hebben niet alle games via Steam DRM want gebonden aan je account, of kunnen spellen gewoon worden gekopieerd als zij het toelaten?
Nope, er zijn genoeg DRM vrije steam games. (Hier een grote lijst, al weet ik niet hoe compleet deze is.)
Witcher 3 kan je na downloaden op steam gewoon zonder steam spelen door de executable direct te starten.

Je kan deze dus ook naar andere PC's kopiëren om daar te spelen zonder steam te installeren. (Bedoel dat niet als pirating, maar gewoon voor eigen backup/installatie/gemak.)
Ja, maar de preview versie die de pers/media heeft gekregen dus niet. Die bevat wel DRM om uitlekken te voorkomen
Letterlijk uit het artikel: In de uiteindelijke release van donderdag zou de drm niet actief zijn.
Yes maar pas na de officiële release
Waarom publiceert tweakers vrijdag "pas" de review? Heeft dat te maken met wachten op de day one patch? Of is het nog niet helemaal af? Ben gewoon nieuwsgierig, geen zure opmerking :)
Niet voldoende uren erin dacht ik en day one patch.

[Reactie gewijzigd door Ferio op 8 december 2020 12:02]

Dat heeft volgens mij niks te maken met die patch, want Tweakers heeft al vaker spellen of hardware gereviewed terwijl ze wisten dat er een paar dagen na het review een patch/verbetering zou komen.
Daarnaast had CDPR aangegeven dat er geen eigen beelden gebruikt mochten worden voor de review als deze voor 10 december uit kwam. Hiervan mocht alleen door CDPR aangeleverde B-Roll footage gebruikt worden. Kan me voorstellen dat dat ook een overweging is geweest.
YouTubers mogen bijvoorbeeld van CDPR ook nog geen reviews maken met eigen gameplay. Dit mag alleen nog op basis van de gameplay de CDPR zelf heeft gemaakt. Ik denk dat je 't liefst, helemaal met videoreviews dit wil onderbouwen met gameplay die je zelf gecaptured hebt. Vandaar dat ze nog wachten denk ik..
Ik kan me niet voorstellen dat een organisatie als Tweakers niet de mogelijkheid hebben om een patch van 43GB binnen te halen binnen een uurtje of zo...

Ik neem aan dat men liever een beetje de tijd neemt om niet alleen de eerste paar minuten te spelen of met een cheat code in god mode de echte game play voor een goed deel te missen. Natuurlijk kun j emet een uur of twee heus wel een mening vormen over hoe of de game speelt maar je hebt geen idee of er niet op eens een enorme sprong in moeilijkheid is of dat de missies zich na de eerste paar toch wel erg beginnen te herhalen en zo.
Ik zou ook liever mijn tijd nemen om echt een mening te kunnen vormen over de game die ik speel dan na een paar uur al een hele in-depth review te schrijven over hoe geweldig de game wel of niet is.
Vergeet niet dat het schrijven van het artikel niet iets is dat je in een paar minuten doet maar waar je wel even een paar uur mee zoet kan zijn voeg de screenshots toe vraag een collega om een review va jouw review om zeker te weten dat het verhaal ook een beetje te lezen is voor iemand anders dan de schrijver zelf en je bent zo maar een dag verder na net aan twee uur spelen.
Ik kan helemaal begrijpen dat Tweakers de tijd neemt om er echt een mooi verhaal van te maken.

Denk je eens in dat men de game op meer dan een platform wil testen bijvoorbeeld om te zien of er een groot verschil is tussen PC en PS5 of een AMD GPU en een NVidia GPU dan ben je zo maar een dag of wat extra kwijt.
Just so you know.
de patch van 43 gig was bekend geworden voor xbox en is niet de laatste patch.
Dus op donderdag is voor tweakers in mijn ogen
- patch downloaden
- testen
- review updaten waar nodig
- posten
Waarom publiceert tweakers vrijdag "pas" de review?
Volgens mij is dit wel eens voorbij gekomen in de podcast ook. Het wordt steeds lastiger voor reviewers. Als een spel uitkomt zijn er een hoop bugs, en in de previews ontbreken soms zelfs hele spelmodi.

Moeten ze dan de review doen van het spel zoals zij het hebben gespeeld en aftrek geven voor bugs. Of moeten ze op de blauwe ogen van de developers vertrouwen dat als de bugs verholpen zijn het wel leuk speelt.

Wachten tot de dag van uitkomen, dan (nogmaal) spelen en je bevindingen controleren lijkt me een mooie middenweg.
Ik denk dat tweakers moet wachten op de release op donderdag ;D
Ben gewoon nieuwsgierig, geen zure opmerking :)
Ik vind het erg jammer dat je tegenwoordig dat soort opmerkingen er achter moet plaatsen om te voorkomen dat mensen misschien over je heen zouden kunnen vallen.
Een patch van 43GB? Worden alle assets opnieuw verspreid? Lijkt me dat code waar de bugs inzitten tot enkele (honderden) MB's beperkt blijven? Wat zit daar allemaal in?

Beetje jammer verder, is er wat mis gegaan met QA? Day one patches zijn niet echt een goed teken.
Je moet al maanden van te voren een gold master hebben om naar de fabrieken te sturen om je discs te persen. Mischien wel eerder in een pandemie zoals we die ervaren met onverwachte supply chains. Vanaf dat moment gaat het ontwikelen nog gewoon door, met name het squashen van bugs en andere zaken. En dat is dus een day 1 patch.

Redelijk standaard anno 2020 voor enorm complexe games.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 8 december 2020 12:04]

Zou toch veel makkelijker zijn om een disc te maken met alleen een uniek id + game titel. Zodra je de disc erin stopt dat hij het spel download op basis van uniek id + game titel. Aangezien je toch het complete spel bijna moet updaten. En dat de disc wel in je console moet zitten om het te spelen.

Nu hebben wij niet datalimieten bij providers, en zijn er landen die dat wel hebben. Daarbij kan ik mij voorstellen het op een disco zou moeten staan. Maar onder die update komen ze toch niet onderuit.
Die zijn er ook, zo heb ik bv een Mass Effect Trilogy editie met alleen maar een downloadcode op een papiertje in een doosje. Schijfje toevoegen is dan eerder zonde van het materiaal.
Precies, alleen een 10MB activatie lijkt mij voldoende voor op een disc tegenwoordig. Op het moment dat jij die disc binnenkrijgt met release en ‘m in je console stopt gaat hij alsnog alles uit de store downloaden en is waarschijnlijk 50-80% van wat er op de disc aan data staat outdated en niet bruikbaar.
Een day 1 patch voor een disc is nog net iets voor te zeggen, maar voor een download? Dat kan toch gelijk in de oorspronkelijke download geintegreerd worden?
Zo werkt het eigenlijk ook met steam zo gaat het waarschijnlijk ook. Je upload je nieuwe gameversie en steam vergelijkt de bestanden en download de nieuwe versies als je verouderde bestanden hebt. Zo kan je met steam in 1 update van 0.1 naar 1.4.5 gaan bijvoorbeeld. Je download niet zoals vroeger een executable die de bestanden gaat bijwerken van versie X naar versie Y. Dus tenzij ze pas de patch op donderdag uploaden zal steam in 1 keer de laatste versie binnnenhalen.

[Reactie gewijzigd door lukjah op 8 december 2020 13:23]

Jup, om die reden hebben bijna alle games tegenwoordig (fysiek op blu-ray) een day-one patch. Bij een release datum van 10 december kun je er vanuit gaan dat ze in het begin van de zomer, of misschien wel eerder inderdaad met de pandemie de schijfjes hebben laten drukken. Vooral nu is het een logistieke nachtmerrie om alle fysieke schijfjes overal op tijd te krijgen.
als professional in de QA industrie vind ik het jammer dat we de oorzaak bij een specifiek bedrijfsonderdeel zoeken. In een project als dit zijn talloze disciplines betrokken en de introductie van een anomaly (= verschil in verwacht en geconstateerd gedrag) kan overal door veroorzaakt worden. Structureel overwerken helpt bijvoorbeeld vaak niet bij de kwaliteit, zelfs als een QA'er een anomaly constateert moet er development capaciteit zijn om deze op te lossen en testcapaciteit om nogmaals te controleren, ook dat zijn allemaal maar mensen die wel eens een foutje maken.

Er kunnen enorm veel valkuilen zijn waar dit project vol is in gegaan, zonder de interne organisatie te kennen kan ik onmogelijk zeggen waar de oorzaak ligt.

In veel agile projecten mikken we op een MVP en proberen we deze iteratief te verbeteren, in zekere zin is een Day One Patch niets meer dan de volgende iteratie. Het is uiteindelijk aan de eindgebruiker of hij de MVP wil aanschaffen of wanneer deze al meerdere iteraties door is.
Ik bedoel het niet als aanval op QA-medewerkers. Maar hoe je het ook wendt of keert, het QA-proces is niet afdoende. Het kan best dat de QA-afdeling alle fouten heeft gevonden maar dat er geen capaciteit om ze op te lossen. Het kan ook best dat er één briljante QA-medewerker is die heel veel dingen heeft opgelost maar in zijn eentje onmogelijk alles langs kan lopen. Dan ligt het vanzelfsprekend niet aan die QA-medewerker maar wél aan het gehele QA-proces.

Agile / MVP zijn prima voor interne applicaties, maar voor software waar de eindgebruikers (flink) geld voor neerleggen is dat wat mij betreft not done. Als ik een nieuwe auto koop wil ik ook niet de volgende dag naar de garage zodat ze het stuur nog even kunnen monteren. Het moet het doel zijn om een degelijk, stabiel product af te leveren. Natuurlijk kunnen daar foutjes in zitten, maar niet tot op zo'n hoogte dat het product nagenoeg onbruikbaar is, of dat 70% van het product vervangen moet worden omdat het defect is. Doe dan even wat langer je best. Als het op day 1 opgelost kan worden, had het op day 0 ook wel opgelost kunnen worden (al was het maar door Day 1 een dagje op te schuiven).
"Agile / MVP zijn prima voor interne applicaties, maar voor software waar de eindgebruikers (flink) geld voor neerleggen is dat wat mij betreft not done."

Dat vind ik een hele rare visie op Agile ontwikkeling. Ik heb dat zelf toegepast bij o.a. een farmaceut, voor streng gereguleerde software. Ook op andere plekken waar kwaliteitscontrole extreem belangrijk is. Waterval of Agile is niet bepalend voor het resultaat, de mensen, de QA controles en de zorgvuldigheid van werken zijn vele malen belangrijker.

[Reactie gewijzigd door StCreed op 8 december 2020 13:29]

"Agile / MVP zijn prima voor interne applicaties, maar voor software waar de eindgebruikers (flink) geld voor neerleggen is dat wat mij betreft not done."

Dat vind ik een hele rare visie op Agile ontwikkeling. Ik heb dat zelf toegepast
Een product kan best agile ontwikkeld zijn maar zodra je het gaat verkopen mag je er wel wat meer van verwachten. Dat moet niet aan alle kanten rammelen en van ducktape bij elkaar hangen.
Als een applicatie echt agile ontwikkeld is zal er niets aan rammelen, dan zit er misschien minder in maar wat er in zit is degelijk en af.

Zoals StCreed terecht zegt: kwaliteit komt voort uit de standaard die de mensen hanteren, niet uit hoe je de applicatie ontwikkelt.
Het QA proces zoals je dat in waterval organisaties herkende zie je (gelukkig) steeds minder terug. QA activiteiten zijn een integraal onderdeel geworden van alle activiteiten om een product te realiseren. Dat is maar goed ook want het stelt ons in staat om mijn interne stakeholder (bijvoorbeeld de business analist) snel van feedback te voorzien over de feature die hij beschreven heeft.

Wanneer je een niet realistische deadline hebt, waardoor anomalies niet kunnen worden opgelost, is dat dan de schuld van het QA proces of de algemene bedrijfsvoering? Beschikken wij over voldoende informatie om een dergelijke conclusie te trekken? Het punt dat ik hiermee probeer te maken is dat we onvoldoende weten van hoe de organisatie zichzelf organiseert om zo'n uitspraak te doen.

In de rest van je post schets je een situatie waarbij er in mijn beleving geen MVP wordt geleverd. Stel je voor alle dozen in Cyberpunk allemaal 20 centimeter hoger zweven dan initieel bedoelt. Als dit niet voor een kritiek probleem zorgt kunnen we in principe nog steeds naar productie. Jij kunt dat als gebruiker irritant vinden, maar je kunt in ieder geval verder.

Ik ben het met je eens dat wanneer het product onbruikbaar is je deze niet kunt verschepen. Wanneer je aan het einde van de sprint naar productie gaat zou ik zelf een voorstander zijn om de release met een complete sprint uit te stellen, dat stelt je wellicht in staat om andere kleine poets activiteiten uit te voeren.

Mijn gevoel zegt dat we helemaal niet zo ver uit elkaar zitten :-)
Day one patches zijn tegenwoordig toch schering en inslag? Dat zou ik niet direct als een slecht teken bestempelen.
Day one patches zijn inderdaad geen probleem maar meestal gaat het dan om een paar kleine bugs waar de reviewers zelfs niet over vallen. Reviews waar bugs zo expliciet worden vermeld en waar men zegt dat een day one patch de problemen zullen verhelpen zijn in mijn ervaring nog steeds een grote rotzooi na een day one patch.
Kan ik het niet mee eens zijn.
Een game zo groot en ambitieus als deze zorgt ervoor dat er veel mis kan gaan.
Sterker nog, ik als webdeveloper, weet uit ervaring dat veel bugs niet voorkomen als je zelf test.
pas als iemand anders test komt sommige shit pas naar boven.

Dat zal bij een game als deze helemaal zo zijn en dat wisten ze van te voren of zagen het iig al aankomen.
Daarom alleen al vind ik het goed dat ze een embargo hebben gezet en slim ook trouwens.
Zorg ervoor dat mensen de beste versie van de game eerst zijn met alle bugs eruit gepatched.
Het zou me niets verbazen als CDPR de "Review" versie als een soort Beta test heeft beschouwd en alle feedback daaruit heeft verwerkt in de day one patch.
Tuurlijk krijgen ze wat bad press van reviews maar gezien de scope of the game en de hype die er al was kun je die kritiek alleen maar in je voordeel gebruiken door te zeggen "om de day one patch is alles opgelost"
De review copies als een soort beta test beschouwen? Nou dat lijkt me echt wel een slechte aanpak. Het enige dat ik onthoud door deze reviews is dat het een buggy mess is.
En als je straks de game speeld en alle bugs zijn gladgestreken?
De reviewer accentueerd natuurlijk ook alle sappige dingen.
Daardoor worden bugs niet in context geplaatst.

Wat ik namelijk altijd jammer vind, ook van jou opmerking, dat je in principe vast blijft houden aan de oude denkwijze.
De denkwijze van "De game moet klaar zijn voor release. punt."
We leven in en tijd waar games zo ernorm complex worden dat het voor ontwikkelaars bijna niet meer te doen is om een game compleet bugvrij te leveren.
dan zijn reviewers en beta releases een goede oplossing.

In het licht van CDPR die geen spoilers wil snap ik dat ze geen beta testing ronde doen.
Dat is vragen om spoilers en dan is de marketing afdeling hele dagen bezig met offline halen van fotos en videos.
Dat hebben ze nu min of meer voorkomen.

Ik denk dat de opmerking "De review copies als een soort beta test beschouwen? Nou dat lijkt me echt wel een slechte aanpak" ook niet echt opgaat.
Tegenwoordig zijn day one patches heel normaal en in mijn ogen ook helemaal niet erg.
Als je game kunt patchen na de release, by all means, do it.

dat is het mooie, je hoeft tegenwoordig niet meer een buggy game te blijven spelen.
Ze kunnen het patchen.

Ik heb van meerdere mensen nu gelezen dat alle bugs cosmetisch zijn.
D.w.z. dat ze sowieso niet game breaking zijn en in theorie makkelijk op te lossen.
Dus ik zie de problemen niet echt en zelfs met alle meldingen van bugs ben ik er zelf van overtuigd dat welke glitches en bugs er ook nog zullen zijn, CDPR ze netjes opruimt in vervolg patches.

Ze hebben zelf aangegeven dat ze momenteel alleen de focus hebben op de pre & post release van de game. Dus bug meldingen zullen redelijk rap worden weggepached.

We gaan het zien maar ik adviseer echt om niet zoveel waarde te hechten aan reviews.
Ik lees ze alleen voor de technishe delen.
Als ik een idee heb dat een mening gegeven wordt, sla ik het stuk over.
Ik ga het spel niet binnenkort spelen want de reviews geven aan dat het een buggy mess is. Ik wachtte op de reviews om te zien of ik het zou aankopen en die "beta test met reviewers" heeft hun dus al minstens één klant gekost. ;)
Slechte gewoonte. Zeker in het digitale era. Ik werd gister gespamd door GOG om Cyperpunk vast te preloaden. Goed dat ik dat niet gedaan hebt want dan kwam er direct weer een mega-download achteraan. Regel dat dan in een keer goed.
Dik een jaar al je developers in overdrive laten werken en release date opschuiven doen ze niet voor niks, het spel is zo gigantisch groot dat talloze bugs bijna niet te voorkomen zijn, dat heeft gewoon tijd nodig, en tijd hebben ze zichzelf blijkbaar onvoldoende gegund.

En die schuld leg ik maar deels neer bij de QA of ontwikkelaars, meer bij de hogere piefen die verwachtingen hebben gezet icm een deadline. Feature creep is een pijnlijk probleem.
Alle problemen, de bugs, de crunch en het keer op keer uitstellen zijn symptomen van een onderliggend probleem. Men heeft dit project waarschijnlijk gigantisch onderschat.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 8 december 2020 12:13]

Op een gegeven moment is het ook wel "goed genoeg" natuurlijk, zonder deadline nooit een product. Ik vraag me af wie dit project zou onderschatten, die heeft dan nog nooit een groter IT project gedraaid, want als dit een verassing was ben je niet helemaal bij de les :D
Ik verwacht dat wij als gemiddelde consument echt niet de mogelijkheid hebben om een concrete mening te hebben over de "achterliggende oorzaken"
Jij nog ik werken bij CDPR en weten niet wat er allemaal gezegd en besproken is binnen het bedrijf.
Ik zeg niet dat er geen fouten gemaakt zijn maar denk wel dat, alvorens je jezelf kritisch uitlaat over CDPR en hun policies, je alles wat je hoort ook met een korroltje zout moet nemen.

Helemaal nu we de laatste jaren sowieso hebben kunnen zien hoe snel dingen uit proporites worden getrokken door 1 iemand die gaat schreeuwen.
Lijkt idd echt buitensporig groot voor een update. Maar als je iets fundamenteels aanpast aan de manier waarop assets worden opgeslagen om performance te verbeteren (bijvoorbeeld) kan dat wel tot gevolg hebben dat je een hele hoop assets opnieuw moet binnen halen. Gelukkig zijn inbelverbindingen niet meer van deze tijd :D
Hangt er vanaf of de assets inhoudelijk veranderd zijn natuurlijk. Een andere compressiemethode of iets dergelijks kan ook lokaal geconverteerd worden. Bandbreedte is goedkoop maar ik heb genoeg vrienden die het moeten stellen met 60 Mbps en die worden niet blij van een patch van 43 GB, zeker niet vlak nadat je het binnengehaald hebt.
van wat ik uit de tweets begrijp; de 43GB is een Update, de day one patch komt er ook nog aan
Beetje jammer verder, is er wat mis gegaan met QA? Day one patches zijn niet echt een goed teken.
Ik betwijfel het, ik vermoed dat ze een keiharde datum hebben gekregen van 10 december releasen en dat ze flink wat overuren hebben gemaakt om die patches te produceren. Men wil niet de feestdagen missen. Echter is de vraag hoe goed de verkopen gaan zijn als de hardware waarop het moet draaien zo goed als niet beschikbaar is en dan ook nog eens bergen bugs...

Ik wacht voorlopig wel even af, het is niet alsof ik niets anders te spelen heb...
en een patch van 16gb er nog na ( die is gisteren gereleased )
Het ligt er natuurlijk aan waar de bugs zitten en hoe het spel gemaakt is. Maar simpel gezegd als je 1 bestand heb van 1 gigabyte waar je 1 letter aanpast moet je de hele bestand downloaden in plaats van de kleine aanpassing. Doe dat 42 keer met 42 en je heb 42 gigabyte voor 42 letters.

Day 1 patches is tegenwoordig heel normaal. Al zijn ze inderdaad meestal niet zo groot. Ik vermoed dat dit meestal wordt gedaan zodat de games eerder uitgebracht kunnen worden (en dus eerder inkomsten). Nu komt die uit op 10 december. Zouden ze het zonder day 1 patch willen doen zouden ze pas op 10 december de discs kunnen maken en dan nog wereldwijd verzenden. Dan ben je toch wel weer een paar weken verder.
Het ligt er natuurlijk aan waar de bugs zitten en hoe het spel gemaakt is. Maar simpel gezegd als je 1 bestand heb van 1 gigabyte waar je 1 letter aanpast moet je de hele bestand downloaden in plaats van de kleine aanpassing. Doe dat 42 keer met 42 en je heb 42 gigabyte voor 42 letters.
Dat is dan wel belachelijk patches. Je kunt gewoon een delta maken, zo van "in bestand XXX.YYY, pas op byte offset 315123423 de waarde aan naar 0x3A". Dan kost het enkele (honderden) bytes per wijziging in plaats van gigabytes. Bandbreedte is goedkoop, maar dit is echt nergens voor nodig.
Day 1 patches is tegenwoordig heel normaal. Al zijn ze inderdaad meestal niet zo groot. Ik vermoed dat dit meestal wordt gedaan zodat de games eerder uitgebracht kunnen worden (en dus eerder inkomsten). Nu komt die uit op 10 december. Zouden ze het zonder day 1 patch willen doen zouden ze pas op 10 december de discs kunnen maken en dan nog wereldwijd verzenden. Dan ben je toch wel weer een paar weken verder.
Och, wie koopt er nog fysiek spellen? Prima hoor, maar stuur die dan naar de pers na digitale release zodatde day-one patch er al in verwerkt zit. De disc heeft ook 0 meerwaarde als je een patch van 43 GB moet downloaden. Het enige voordeel van een disc tegenwoordig is dat je de download bespaart dus dat kan handig zijn als je nog wel afhankelijk bent van een inbelverbinding.
Dat is dan wel belachelijk patches. Je kunt gewoon een delta maken, zo van "in bestand XXX.YYY, pas op byte offset 315123423 de waarde aan naar 0x3A". Dan kost het enkele (honderden) bytes per wijziging in plaats van gigabytes.
Vroeger werkte dat ook zo bij veel patches, maar ik vermoed dat e.a. voor hedendaagse games technisch niet meer werkbaar is. Files zijn veel groter en de structuur ervan complexer, en ik vraag me ook af of de beveiliging van Windows dit soort modificaties in programmabestanden ook niet beperkt.

[Reactie gewijzigd door beantherio op 8 december 2020 12:54]

De assets zijn wel iéts groter geworden, maar de files zelf groeien vooral omdat ze doorgaans gearchiveerd zitten in een ZIP-achtig bestandsformaat. Binnen elk archief heb je dan je eigen bestandssysteem. Ook daarbinnen kan prima gepatched worden. Het OS heeft daar op zich weinig over te zeggen - als de permissies wijzigingen toestaan is het geen probleem, als de permissies dat niet toestaan maakt het niet uit of je het hele bestand verandert of delen daarvan, je zult toch een UAC-melding of password prompt krijgen. Als je met deze delta de handtekening ook bijwerkt, en je het de patch goed toegepast, klopt de handtekening achteraf nog steeds en zal het OS het bestand net zo goed vertrouwen. Op schijf blijft het niets anders dan een serie eentjes en nulletjes.
Toch zien we nog steeds regelmatig hele grote patches. In een post in een topic van het Steam-forum lees ik trouwens een uitleg die ik wel aannemelijk vind klinken:
It's due to how patching works with incremental patch bundles that are higher in loading priority than previous content,

It's effectively a balance between download/unpack speed as other alternatives are diff patching which relies on downloading small files but then modifying existing bundle, which given size of them would take a long time to patch this way.

Other alternative would be to rebase entire game every now and then which would keep size lower at cost of having people download entire game anew every new and then.

So pick your favorite.
Als je op een installatie van meerdere tientallen GB's een diff patch gaat uitvoeren dan kan ik me wel voorstellen dat zoiets op de meeste pc's significant langer gaat duren dan bestanden (met assets) maar volledig opnieuw te downloaden.
Lijkt mij gezien de specs die je moet hebben om het spel te draaien + een deftige SSD, dat dat patchen (op binair niveau) niet zo ontzettend lang moet duren. Het zou het internet enorm ontlasten.

Ik gok dat het maken van de patches vrij lang duurt ipv op de server droppen en gaan met die banaan.

[Reactie gewijzigd door Ventieldopje op 8 december 2020 14:58]

De disc heeft als meer waarde voor sommige dat je een fysieke voorwerp in je collectie toevoegt. Voor andere dat je de game kan doorverkopen. Doe je discs later uitbrengen hebben ze kans dat de mensen die het op disc willen hebben andere dingen gaan doen zoals illegale download, op YouTube/Twitch de game volledig bekijken en niet meer willen of hoeven kopen. Minder hoge verkoop cijfers. En mogelijke extra inkomsten zoals lootboxes komen later binnen.
ach wat is 43GB tegenwoordig nog? Beetje verbinding kan dat in 6 - 15 minuten binnen halen. Als dat voor een betere spelervaring zorgt is dat toch prima?

Vroeger moest je voor een patch van 5Mb ook 5 minuten downloaden wat toen ook geen probleem was
Je overschat snelheden een beetje. Ja, ik heb een 500 Mbps verbinding maar heel veel mensen die ik ken, waaronder gamers, moeten het doen met 50 tot 100 Mbps. Met mijn 500 Mbps verbinding kan ik op topsnelheid theoretisch 43 GB binnenhalen in 12 minuten. Met 100 Mbps wordt dat 1 uur en met 50 Mbps ben je al 2 uur bezig. En dat is als je je verbinding volledig vol kan trekken. Het is overkomelijk maar ook redelijk zonde en eenvoudig te vermijden. Bandbreedte is goedkoop maar niet gratis.
Als ik het goed begrijp kan ik op mijn RTX3070 op 1440p mét DLSS aan op ultra op zo'n 45 FPS rekenen? Yikes.
De werkelijke performance zal een stuk hoger ligger door optimalisaties van de drivers, de engine en met name door het verwijderen van Denuvo. CDPR heeft reviewers met klem opgelegd geen benchmarks te doen vóór de publieke versie is uitgebracht, omdat dit een vertekend beeld geeft.

https://twitter.com/GamersNexus/status/1336066826233651202
Ja klopt. Zal met driver optimalisatie, performance updates van CDPR, weghalen van DRM wel wat omhoog gaan. Maar een stijging van ~40% ( 45 fps * 1.4) zal op 65 FPS uitkomen. Lijkt me stug dat de performance zoveel zal stijgen. We gaan het meemaken.
Ik heb ook een 3070 en een 7700k en dit klinkt inderdaad niet best 😱
Hopelijk is 60 fps wel minimaal vast te houden op high..
Denk dat het voornamelijk RT impact is. Met DLSS On / RT Off zal het wel naar ~80-90 FPS vliegen. Maarja, RT zou dit spel juist zo mooi maken..
Ik heb nog geen game met full blown RT gespeeld.. alleen World of Tanks dat een soort RT-light heeft. Ik denk wel dat je gelijk hebt. Is er doorgaans ook nog een medium/tussen setting voor RT? Of is dat echt aan of uit?
Ja je hebt Medium/Low/Ultra settings op ray tracing. Maar het liefst gooi je die gewoon op maximaal. Heb o.a. Control met RT-On gespeeld, zag er echt goed uit zo. Wat me tegenvalt is als je RT-Off doet op RT-Games, ineens alle reflecties verdwijnen. Hoop dat dat bij Cyberpunk niet zo is.
Dat is zeker niet een harde regel. In bijvoorbeeld Watchdogs Legion krijg je gewoon screenspace/cubemap reflecties als je RT uitschakeld. Maar natuurlijk zie je dan geen reflecties van dynamische objecten buiten je screenspace.
Zie je tegenwoordig uberhaupt nog een verschil tussen (very) high en ultra? Volgens mij is die laatste voornamelijk nuttig voor benchmarks.
Precies, ultra is future proofing. Snappen mensen nog steeds niet.
Ultra heeft vaak 4k textures waar high het meestal met wat minder moet doen. Op een lage resolutie merk je dat verschil niet, maar op een groot scherm wel. Verschilt ook nog per game natuurlijk wat welke setting precies doet.
Ik ben zeer benieuwd hoe het spel draait op mijn 5950x met 1080ti op 3440x1440 scherm. Als het kak is dan maar even geduld tot januari als de 3080ti komt.
Ik zit hier dus met een 8700k (delid, waterkoeling en stabiel op 5.2 ghz op alle 6 cores), en een 1080TI OC. Ik gebruik ook de prachtige resolutie van 3440x1440, maar ben erg bang dat ik wel moet gaan upgraden als ik dit zo lees. Het lijkt GTA wel in die zin, die game draait best soepel op bescheiden systemen, maar zelfs met een 3090 trek je nogsteeds niet aan de max op hoge resoluties.

Ik vraag me af wat Project Red had gedaan als er niet een explosie qua prestaties op de GPU markt was geweest... De kaarten zijn al niet verkrijgbaar...
Ikzelf heb de game gekocht bij Google Stadia voor 59 euro en krijg daarbij een gratis Chromecast Ultra, een controller voor Stadia, geen abonnement, maar wel goede prestaties (voor zover streamen dat kan). Dat zal ook mijn eerste Stadia ervaring worden dus ben zeer benieuwd! Ik gok dat dat beter loopt dan op mijn pc :/
Ikzelf heb de game gekocht bij Google Stadia voor 59 euro en krijg daarbij een gratis Chromecast Ultra, een controller voor Stadia, geen abonnement, maar wel goede prestaties (voor zover streamen dat kan). Dat zal ook mijn eerste Stadia ervaring worden dus ben zeer benieuwd! Ik gok dat dat beter loopt dan op mijn pc :/
Dit heb ik ook gedaan! Al heb ik op black friday nog wel star wars Jedi Fallen Order gekocht voor 15 euro of zo. Dat bevalt lig al prima ;-)
same, ben benieuwd :)
Ik ben gewoon een beetje angstig dat de game niet helemaal gaat presteren zoals ik had verwacht na alle delays en 8 jaar development. Ik heb een Ryzen 3800X en een GTX1080 32GB RAM en een 1440P scherm. Grand Theft Auto V draai ik op Ultra 120+ FPS maar wel bang dat ik Cyberpunk niet hoger kan zetten dan een mix tussen medium en high settings. Dat er nog bugs in de game zitten baart me ook wel zorgen. Ik hoop dat ze hem niet hebben afgeraffeld qua optimization en bug/glitch patches.
Gta v is van 2013, dat is geen vergelijking
Dat klopt. Aan de andere kant, GTA V is in 2015 voor de PC uit gekomen die game draait op elke mid/low end pc soepel met de juiste sertings in 2015 was dat ook het geval dat je met een redelijker mid end pc GTA prima kon draaien. Cyberpunk is ook vanaf 2012 tot nu in development met veel engine upgrades, tweaks, patches enzovoorts gebracht naar de Game dat het nu is. Ik denk dat er nog veel werk aan de winkel is om de game bigvrij te krijgen en dat 10 December nog te vroeg is om de game uit te geven. Ook omdat CDPR een volgende delay écht niet meer kan maken. Aangezien de development ongeveer in hetzelfde jaar als dat van GTAV stamt Verwacht ik best veel van CDPR qua optimization. Ik las verschillende verhalen dat hij nu op een 3080 een beetje houterig draait op sommige momenten. Dat zal ook komen door de DRM die ze in de review copies hebben verwerkt en zonder de Day1 patch spelen. Maar day1 patches en dat soort dingen betekenen niet altijd iets goeds in mijn ogen. Daarnaast mogen reviews enkel beeldmateriaal dat gebruiken wat CDPR hun gegeven heeft en er zijn geen reviews voor console.. het doet toch wel wat alarmbelletjes bij me rinkelen

[Reactie gewijzigd door DaniGeus op 9 december 2020 03:40]

Op basis van welke informatie denk je te kunnen stellen dat er nog veel werk aan de winkel is voor de game bugvrij zal zijn? De day1 patch is nog niet uit, dus wat de reviewers tegen zijn gekomen zegt niets. CDPR heeft dit ook steeds benadrukt en toch wordt dit genegeerd door de reviewers.

Helemaal bugvrij is natuurlijk een illusie, maar pas als we de daadwerkelijke versie van de game morgen in onze handen hebben kunnen we gaan kijken wat nou exact de staat van de game is. Eerdere berichten waren juist dat de game verassend goed draaide op verouderde hardware, het zou me verbazen als dat ineens helemaal veranderd is.

Vergelijken met GTA V is volledig onrealistisch, de game is in 2013 uitgekomen voor consoles en sindsdien hebben ze voor de PC release echt niet de volledige game en engine herschreven. Die zijn daarvoor dus al jaren in development geweest. Niet echt logisch om dat als vergelijking te nemen voor wat je van de performance van een nieuwe game mag verwachten.

Met de specs van jouw PC zal de game zeker draaien, maar als je verwacht 'm op Ultra 120+ FPS te kunnen zetten op 1440p dan kom je vermoedelijk toch van een koude kermis thuis, zelfs de nieuwste hardware haalt dat niet of nauwelijks in veel recente games.

Een angst voor day1 patches is ook niet echt logisch, die zijn een natuurlijk gevolg van hoe game development werkt anno 2020. De game wordt ontwikkeld tot hij als 'af genoeg' wordt bestempeld, dan gaat hij 'gold' zodat er een versie naar de fabrieken kan waar de schijfjes geperst worden, maar tot de releasedag is er dan nog een hoop tijd. Die gebruikt men dus om bugs in te fixen, aangezien de gemiddelde gamer anno 2020 naar verwachting ook een internetverbinding heeft en dus prima een patch kan binnenhalen. Zelfs als er geen grote bugs meer in zouden zitten zou er nog steeds een day1 patch komen.

Als je een vloeiende ervaring verwacht vanaf het eerste moment dat je een game opstart, dan ben je bij PC gaming aan het verkeerde adres. Of we het nu leuk vinden of niet, de realiteit is dat het tijdperk waarin games op launch voor 99,9% af waren is nu eenmaal voorbij, veelal veroorzaakt door financiele druk.

Het feit dat reviewers geen beeldmateriaal mogen gebruiken van de review versie is ook niet echt onlogisch als je er even over nadenkt: er zit een van de zwaarste DRM systemen op die er bestaan, hij is zonder de day1 patch (die bijna een maand aan bugfixes en optimalisatie bevat!) en videokaartfabrikanten hebben nog geen geoptimaliseerde drivers uitgebracht...dan is het dus logisch dat zulk beeldmateriaal niet echt representatief gaat zijn voor wat wij als gewone gebruiker in onze handen gaan krijgen.

Wat ik vooral wil zeggen met dit alles is dat het belangrijk is om dingen goed in hun context te plaatsen voor je een oordeel velt.
Fair enough. Ik ben benieuwd hoe hij zal spelen/draaien aankomende nacht. Het was ook geen oordeel. Meer iets wat me zorgen baarde.
Goed. ik kan de game dus niet met meer dan 30FPS spelen op Low settings en 1440P. Goede game. wat een tegenvaller is dit zeg.

[Reactie gewijzigd door DaniGeus op 10 december 2020 13:42]

Ik snap niet waarom mensen zo graag een singleplayer spel in 2020 day 1 willen spelen, speel een paar maanden een van die andere tientallen steam games die je nog niet/nauwelijks hebt aangeraakt en bij de tijd dat je daar klaar mee bent zijn alle bugs er wel onderhand uitgefixt
Die games waar jij het over hebt zijn bij lange na niet zo goed als cyberpunk2077.
En dat baseer je op? Een geidealiseerde bugvrije ervaring die je is aangepraat door trailers en andere advertenties die je nooit op dag 1 kan krijgen.

Het is niet dat Cyberpunk er voor zorgt dat alle oudere AAA games plots niet meer interessant zijn maar meer dat je je lekker met de hype laat meesleuren.
Nou, jij mag we je lijst van games benoemen die je inplaats hiervan gaat spelen.

Ik heb verder ook geen backlog, de paar games die mij interessant lijken koop ik meestal meteen, ik heb dan verder weinig interesse in andere games.
Omdat mensen al jaren wachten? Omdat de release al meerdere keren is uitgesteld, Omdat het al 200 awards heeft gekregen volgens de advertenties? Omdat je niet om de marketing van Cyberpunk kan?
juist daarom denk ik dan: dan wacht ik nog wel even wat langer, dan heb ik tenminste de beste versie in plaats van de ongeoptimaliseerde versie van day 1, uiteindelijk een betere ervaring en voorkomt teleurstelling
En tegen dat jij het spel koopt weet je al hoe heel het verhaal in elkaar zit.
dat ligt eraan per persoon, als je constant het internet afbrowst voor Cyberpunk content dan wel ja, maar ik geef meer om een bugvrije ervaring dan een paar spoilers
Nou soms komt het verhaal ook terecht in reviews van andere games als een voorbeeld van een goed of slecht verhaal. Genoeg dat je reviews kijkt en men zegt als je dit andere spel nog niet hebt gespeeld spoel dan door naar ..
Waarom? Zolang je geen reviews of forumtopics leest is er niks aan de hand. Je kan prima om de marketing heen als je wil.
Echt? Ik kan mijn huis niet uitkomen of ik zie een poster. Heel de stad hangt vol met Cyberpunk. Je kan het internet niet op of je komt reclame tegen.

Ik kom regelmatig reviews tegen die het verhaal spoilen van een oudere game onder het mom van "als je het nu nog niet gespeeld hebt dan .."
Als je al zo lang wacht, kunnen een paar maandjes extra ook wel. Het grootste voordeel is dat de ergste bugs dan gefixt zijn, zodat je je niet in allerlei bochten hoeft te wringen om het spel lekker te spelen op jouw systeem. Dat kan zo frustrerend zijn soms. En hé, over drie of vier maand kun je 'm misschien zelfs met korting aanschaffen!

En wat betreft marketing (en awards zijn marketing); het is een stuk gezonder voor je om dat zoveel mogelijk uit je leven te bannen, hoe moeilijk dat soms ook is.

Er is zoveel andere media waarvan je tot die tijd kunt genieten. First world problems enzo.
Als je in een dorp woont ontloop je de marketing misschien maar waar ik woon ontkom ik niet aan de marketing of ik loop onder een auto. Heel de stad hangt namelijk vol. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zoveel marketing voor een game gezien heb de laatste jaren.

Nou de kerstvakantie staat voor de deur en met de covid maatregelen is dus nu het moment om te gamen. Tegen dat die game gefixt is wil ik terug mensen zien ipv video games spelen.

En misschien maak jij jezelf wijs dat je marketing kan bannen uit je leven maar dat is een illusie. Iedereen valt voor marketing. Ook jij.
Tuurlijk val ik voor marketing. Dat gaat veel onbewuster dan je erg in hebt. Maar steeds vaker als ik mezelf ergens gehypt over voel, stel ik mezelf de vraag: heb ik dit werkelijk nú nodig? Ik ga hoogstwaarschijnlijk minstens 200 uur in Cyberpunk stoppen, het lijkt me een top game. Maar dat wordt waarschijnlijk ergens volgend jaar. Als ik wil gamen in de Kerstvakantie, dan zijn er legio andere opties waar ik me mee kan vermaken.

Ik woon midden in de stad en ben vast langs de affiches gelopen. Maar de stroom aan online banners en de mails van gog.com hadden me al op het bestaan van Cyberpunk gewezen. En aangezien het geen online game is, kan ik mezelf er prima van overtuigen dat ik het even uitstel.
Ik lees nu die test. Wat ik wel een beetje jammer vind is dat er niet met DLSS getest wordt met RT-OFF. Dat is voor mij wel belangrijk om te weten.
Maar op 4k gaat m'n nieuwe 3060ti (tussenkaartje) wel lastig krijgen denk ik. 4k medium met dlss wordt eht dan denk ik.
Ik speel op een 4K TV en zet spelletjes gewoon op 1920 x 1080 en ziet er vanaf de bank prima uit. Zolang het maar deelbaar is door de native res valt het qua scherpte prima te doen.
Ja, ik ga hetzelfde doen denk ik. En dan zet ik de game wel op 1440p. Je ziet het verschil wel hoor (helaas heb ik een visus van 1.6 :( ). Maar ik den kdat de art-style hier vooral het van contrast moet hebben (oled-tv). Dus resolutie is wat minder belangrijk ook.
Wat is een "visus"? Wat ik zo kon vinden, iets met je ogen?
Ik heb ook een OLED en heb Doom Eternal ook gewoon op 1080p gespeeld, prima te doen en zag er enorm goed uit.
je Visus test je altijd bij de doktor/oogarts met de letterkaart. komt erop neer dat hij een bovengemiddeld goed zicht heeft.

@Adlermann Het doet je beeldscherpte ten goede waneer je een resolutie kiest die deelbaar is door de native resolution. 1440p is een mooie resolutie om te draaien op 5k schermen ipv 4k
Ik keek er echt naar uit maar ik ga toch nog even de boot afhouden. Reviews waar enkel beeldmateriaal dat verstrekt is door CDPR mag gebruikt worden. Geen reviews voor console terwijl reviewers er expliciet achter vroegen doet toch echt wel een pak alarmbellen afgaan. Als ik dan die hoge score zie en overal lees dat het vol bugs zit dan ben ik er nog niet gerust in dat een day one patch ook een spel gaat afleveren waar ik me niet ga aan irriteren
Zelfde bedenking hier. De reviews zijn nu enkel gebaseerd op de PC-versie. Ik weet niet wat we kunnen verwachten van de basismodellen PS4 en Xbox One.
Zullen die medewerkers van CDRed niet Helemaal kapot zijn. Heb je al 2 a 3 keer uitstel gehad. Draai je al 16 uur per dag. Is het nog niet goed.
Volgens mij had je beter het spel, verder uit kunnen stellen, en beter op je medewerkers kunnen letten.
Iemand is veel productiever en maakt veel minder fouten met bijv. een 8 a 9 urige werkdag.

Waarom een -1. Dat dit niet positief is, betekend dat toch mijn post dat ook is.

[Reactie gewijzigd door Dj Neo Ziggy op 8 december 2020 15:39]

Dit dus. Meer uren maken bovenop je normale werkdag betekent gewoon lagere kwaliteit. En hoe langer zo'n periode duurt hoe lager die wordt.
16 uur per dag? Ze waren toch enkel ook op zaterdag aan het werken? Niet extra uren.
Op een gegeven moment werden er 100 urige werkweken gedraaid.
Ik snap het probleem niet helemaal met een "grote" day one patch. Er wordt tenminste werk verricht om het goed lopend te krijgen. En 43gb heb je met een beetje verbinding met 10 minuten binnen...
Ja maar ja maar, zegt men bij uitstel niet altijd: "Helemaal goed, beter een bugvrije game dan een slechte game"? Ook bij Cyberpunk, zoals recentelijk bij het bericht van de 10 December uitstel. Want wat beweert men dan? Die tijd wordt gebruikt om de game te polijsten. Om dat "werk" te verrichten. Miyamoto wordt weer eens gequote, daarna verzamelt iedereen zich om het kampvuur om met een kop warme chocolademelk (met marshmellows!) lekker knus over CD Projekt te mijmeren. Dekentje over de beentjes...

Maar dan! Release dag. Day one patch. Voor de bugs... *Roblox death sound in 25 variaties*

En de volgende grote game die uitgesteld wordt? Ach, men haalt Miyamoto er weer bij en we houden onszelf weer voor de gek dat de release bugvrij zal verlopen.

Einde.

P.S. 43gb in 10 minuten? Haha, bij jou ja...

[Reactie gewijzigd door Armselig op 8 december 2020 21:54]

Het feit dat er een day one patch is geeft mij meer hoop dan zorgen. Betekend wel dat ze er dus echt mee bezig zijn, en de patch is daar om dat te bewijzen.

ps. 10 minuten met een 500mbit verbinding, is niet helemaal bijzonder toch?
Ja het is natuurlijk altijd goed dát er aan gewerkt wordt, en dat de patch problemen verhelpt zodat we straks goed kunnen spelen. Ik dacht gewoon alleen dat het misschien beter was geweest als dat al in de code was verwerkt, of hoe dat ook gaat in game development, zodat je niet na aankoop en installatie dan nog eens een flinke patch moet gaan downloaden. Maar inderdaad voor de mensen met een goeie verbinding zal dat geen punt zijn.

Ik vind 500mbit trouwens heel bijzonder. Net een speed testje gedaan hihi haha 51.78mbps... Dus je hebt mwoa, 10x meer dan mij :') #thuglife :9~

[Reactie gewijzigd door Armselig op 9 december 2020 20:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True