Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Cyberpunk 2077 Preview

Onze eerste uren in Night City

Voorlopige conclusie

‘Het zou me niet verbazen als Cyberpunk 2077 de tegenvaller van het jaar wordt’, lazen we in de afgelopen weken her en der op internet. Natuurlijk weet je zoiets nooit helemaal zeker, maar nu we zelf vier uur hebben kunnen spelen en hebben kunnen ervaren hoe groots en overweldigend Night City kan zijn, durven we wel te beloven dat dit een heel goede game gaat worden. De game is nog veelzijdiger dan The Witcher III en belooft net zo veel, en misschien zelfs meer, diepgang te bieden. Dan heb je nog het heerlijke cyberpunksfeertje dat nog nooit zo overtuigend als hier is neergezet, een legioen aan interessante en prachtig vormgegeven personages, een ellenlange waslijst aan missies en activiteiten die je kunt uitvoeren, en ga zo maar door. Het is jammer dat we nog wat langer moeten wachten dan aanvankelijk werd gedacht, maar getuige de bugs die wij in onze sessie tegenkwamen, is dat uiteindelijk een goede zaak.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (184)

Wijzig sortering
Zijn die beelden afkomstig van de pc-versie?
Ja, maar wat Jurian aangaf was de game via Parsec gestreamd van Polen naar het kantoor in Nederland toe. Dus de graphics waren lager gezet om die stream mogelijk te maken.

Extra info over Parsec: Met Parsec kan je een game streamen van en naar computers. Is een gratis (of betaalde, als je een server huurt) dienst waarmee je ook je eigen game server op kan zetten om bijvoorbeeld SNES games co-op te spelen met kameraden.

De lag valt ook reuze mee als de resos laag zijn, maar je kan niet iets op ultra 4K gaan draaien en verwachten dat het lekker loopt :+

Maar dat Parsec is wel een aanrader als je met je kameraden lekker met PS2 emulator Tekken wilt gaan spelen!

[Reactie gewijzigd door deknegt op 25 juni 2020 18:48]

De beelden die je in de preview ziet zijn toch niet afkomstig van de stream?
Nadeel: grafisch was het ruk. We keken naar een in 1080p-draaiend beeld waar ook nog de nodige compressie overheen was gegaan. Dat viel trouwens pas echt op toen we van CD Projekt Red de beelden aangeleverd kregen.
wat waarschijnlijk zoveel betekent, dat de beelden van de sessie, die wij zien achteraf opgestuurd zijn.

tenminste zo lees ik dat

[Reactie gewijzigd door D-rez op 25 juni 2020 19:42]

En een beetje opgepoetst natuurlijk. Of de hele sessie opnieuw narenderen op de aller aller hoogste settings.
Ja, dat dacht ik ook.
Klopt, de beelden zijn afkomstig van CDPR. Je kan een 25 min preview zonder commentary hier vinden: https://youtu.be/RF0cRaVVQco
De beelden in de preview leken inderdaad verdacht veel op beelden die CD Projekt zelf zou uitgeven. Met de camera bewegingen die typisch console achtig uitzien. Maar niet zeker ofc..
Volgens mij is het de zogenaamde 'B-roll' footage die men uitdeelt om te mogen gebruiken voor dit soort previews. Naar wat ik begrepen is de footage van de streams niet gebruikt (ook wel logisch gezien de bugs/performance).
Waarom zou je de graphics lager zetten? Ik denk dat ze de bitrate of resolutie van de stream lager hebben gezet
Hij bedoelt waarschijnlijk resolutie.
Des te minder detail in je game, des te minder zwaar de encoder zijn werk hoeft te doen. Elke opvolgende frame is namelijk netto per pixel minder verschillend dan de vorige. Door je texture detail, geometrische complexiteit, draw distance, schaduwen, dynamic lights etc naar beneden te schroeven behaal je dit.
In theorie wel ja, maar ik denk dat het verschil erg klein is..
Of nog beter, een ouwe console uit de rommelmarkt trekken en lekker op de bank met je maten gamen. De jeugd van tegenwoordig met hun streamerij, belhamels.
Dat is natuurlijk ideaal, maar niet handig als je maten aan de andere kant van het land wonen :+
Wat is er mis met het streamen van? Een LAN blijft een LAN, maar (console) games kunnen streamen is toch gewoon top?
Uiteraard was ook niet helemaal serieus.

Ben zelf meer van de 'lokale multiplayer', maar helemaal met de corona crisis begrijp ik het prima hoor. Bovendien véél meer games die je dan samen kan spelen.
Kan niet wachten tot ik wat mensen over kan halen no man sky te spelen.
En werkt ook als je het opzet een cloud machine met goede videokaart. Op die manier kun je pc games streamen zonder zelf een goede pc te hebben. Ik heb zo hele stukken van the witcher 3 op mn macbook air gespeeld.
Grafische settings maken niks uit voor een stream, de resolutie, bitrate en verversingssnelheid wel.
Ben wel benieuwd hoe die game erop de current gen consoles uit ziet en draait. Schreeuwt om next-gen dit
Ziet er super gaaf uit.

Ik heb nog nooit een Cyberpunk game gezien, maar wow, ik heb iets gemist merk ik.
Dit is dan ook de eerste, wel zijn er uiteraard eerdere games geweest met een Cyberpunk achtige setting en de verantwoordelijke studio heeft ook the Witcher 3 gemaakt, volgens vele een van de beste RPGs ooit.
Er is of je zorgt voor verwarring!

Cyberpunk is een scifi (near-future) subgenre, maar het is ook de (oude) naam van een 'pen and paper' (pnp) Roleplaying game (RPG). Net als bv. de pnp versie van Dungeons & Dragons (DnD) RPG. Dat is in latere edities Cyberpunk 2020 gaan heten (en nog later Cyberpunk Red),

Laten we eerst de Cyberpunk/2020/Red/2077 nemen, Cyberpunk 2077 is zowaar niet de eerste computergame voor dit IP. Cyberpunk: Arasaka's Plot uit 2007:
https://www.mobygames.com...berpunk-the-arasakas-plot

Maar cyberpunk games, die gaan best lang terug, de Deus Ex serie, maar ook Syndicate, Systemshock, Blade Runner, recenter verschillende Shadowrun games (cyberpunk + fantasy), etc.

Steam heeft bv. een lijst met games die de 'cyberpunk' tag hebben:
https://store.steampowered.com/tags/en/Cyberpunk/

Maar houd er rekening mee, cyberpunk is niet een type spel, het is een thema en geeft de wereld waarin het afspeelt vorm.
Maar houd er rekening mee, cyberpunk is niet een type spel, het is een thema en geeft de wereld waarin het afspeelt vorm.
Tot zover heb je het helemaal correct, maar tóch wil ik je verhaal wat uitbreiden: ook in het cyberpunk genre zijn verschillende stromingen. De kern is nagenoeg bij allemaal identiek (high tech - low life), maar het visuele aspect verschilt sterk tussen de stromingen. Neem bijvoorbeeld BladeRunner, zelfs de meest recente film is sterk beïnvloed door jaren 80 tech als voorwerpen, terwijl Deus Ex in 1999 al erg de focus op augmentations had. Ghost in the Shell is weer een vereniging van beide waar persoonlijke worsteling weer centraal staat (post-cyberpunk).
Ik denk dat een diepgaande genre discussie over cyberpunk een beetje te diep in gaat op de materie voor Tweakers.net. ;-)
Ben zo benieuwd of The Last Night nog ooit een release krijgt. Ben alleen bang van niet als ik het zo lees op google... Zou zonde zijn
Weer wat geleerd over Cyberpunk 😊
Nog één hier ongenoemde kenmerk van het cyberpunk genre is de voorspelling dat de invloed en macht van bedrijven groter wordt dan die van de overheid. In dat opzicht in cyberpunk een kritiek op een bepaald soort ongecontroleerd kapitalisme, het hyperkapitalisme. Ook Mike Pondsmith, auteur van de Cyberpunk PnP RPG en betrokkene bij dit videospel heeft gezegd dat cyberpunk niet is iets wat je wilt nastreven, maar een waarschuwing is.

Nu 40 jaar verder kan je je afvragen of we geluisterd hebben? Terwijl we straks heerlijk gaan genieten van deze spelwereld is het belangrijk om na te denken of we niet toe zijn aan een nieuw geluid in onze eigen wereld, één ding heeft dit spel al wel meegebracht, het is de zon die schijnt.
Enige wat ik wel opmerk is hoe de facial animaties eruit zien, die vind ik niet heel erg denderend. Als mensen spreken vind ik dit niet heel mooi gedaan.
Gezien de grootte van het spel, lijkt mij dan ook vrij lastig om vrijwel elk personage en NPC volledig uitgewerkte gezichtsanimaties te geven. Het is niet onmogelijk, maar wel een langdurig proces.
Dat klopt, maar doe dan de hoofdpersonages goed en de rest van de NPC's minder goed.
Ik denk dat een AI gestuurd algoritme dit best systematisch kan oplossen.
Zat meer aan een combi van dit te denken:
https://generated.photos/
https://bigthink.com/tech...ebelltitem=5#rebelltitem5

Basically heb je hier geen devs voor nodig, gewoon legertje GPUs laten beunen en je hebt mooie geanimeerde gezichten. Ben zelf geen AI researcher dus het zal vast iets genuanceerder liggen en complexer zijn dan ik het doe voorkomen maar gok dat dit wel de toekomst is in games.

Edit: Oh en uiteraard een algoritme om het 2d beeld naar een 3d render te brengen, die zijn er ook al.

[Reactie gewijzigd door bloq op 27 juni 2020 20:29]

Het klinkt goed maar ik denk dat dit gigantisch veel data is als je dit voor iedere NPC moet laten doen, laat staan de rekenkracht als dit allemaal live gerenderd moet worden.

Tevens heeft AI animatie het probleem dat het vaak onnatuurlijk overkomt, houterig en geforceert om precies te zijn. Heb tot nu toe ook nog niet gezien dat er sprake is van AI gerenderde gezichten en animaties in games.
Mwah rekenkracht is een stuk voordeliger als FTE. Daarnaast door dit soort zaken door een AI te laten genereren kun je je FTE effectiever inzetten, dit kan parallel aan het ontwikkelproces lopen. Een AI kan dit ongetwijfeld sneller en beter dan mensen.

Het probleem wat je onderschrijft herken ik trouwens niet. Een AI kan dingen juist vele malen dieper optimaliseren voor realisme dan dat je het met de hand gaat doen, en doet dit vele malen efficienter. Hier wat toffe voorbeelden:
https://www.youtube.com/watch?v=atcKO15YVD8 (Cape physics)
https://www.youtube.com/watch?v=-5oDPCKUPPU (Material physics)
De algoritmes die deze beelden kunnen genereren worden berekend, en compressed in een model gezet, welke vervolgens dit on runtime/buildtime efficient kan toepassen. Het resultaat is iets verbluffends wat vele manuren voor iedere game zou kosten als je het met de hand gaat coden, met een betere performance. Het gaat erom wat het doel is van het algoritme in hoeverre het er houterig uit kan zien. Zo is er het bekende AI voorbeeld waar een 3d model zichzelf leert lopen en dit er vreemd uit ziet: https://www.youtube.com/watch?v=gn4nRCC9TwQ
Echter is hier het doel niet dat het realistisch is, het doel is rennen. Plus dat het AI model niet is geleerd dat bij een mens het bloed uit je armen stroomt en het zwaarder is om je armen vaag in de lucht te laten zwieren.

Face specifiek voorbeeld, on runtime:
https://www.youtube.com/watch?v=ZtP3gl_2kBM

[Reactie gewijzigd door bloq op 28 juni 2020 18:00]

Opzich het idee lijkt me wel vet als het geïmplementeerd kan worden in games. Al betwijfel ik het dat het zomaar mogelijk is om AI gestuurde NPC animaties zomaar in te zetten. Ik denk dat er nog steeds veel sprake is van enorm veel data wat allemaal geoptimaliseerd moet worden.

De voorbeelden die je noemde zijn leuk voor een tech demo, maar het lijkt me vrij lastig om 30+ NPC's met AI gestuurde animaties op 1 plek rond te laten lopen zonder enige vorm van extra werk en optimalisaties.
Zoiets als dit zal denk ik eerst met de engine geïntegreerd moeten worden of als apart programma, zoals FaceFX, ontworpen moeten worden om het goed te laten werken in games.

Voor de toekomst hoop ik dit wel terug te kunnen zien, en ben benieuwd wat game developers ervan vinden en of het een goede oplossing is t.o.v. handgemaakte animaties of facial motion capture.
Klopt, gaat nog wel even duren voordat dit een standaard tool is. Moet ook in de workflow passen of ontwikkelproces moet hierop ingericht worden. Ben zelf noch een gamedeveloper of AI researcher, slechts een developer. Maar ben net als jou ook benieuwd wat de beroepsgroepen hierover te zeggen hebben :)

Ik weet wel dat AI een steeds grotere rol gaat spelen, zo komen er nu GPUs aan die een extra chip hebben om "slim" te bepalen wat berekend moet worden. En er zijn ook al games in productie die met AI upscaling doen van lower quality beelden zodat er meer kwaliteit voor fps bereikt kan worden. Voor ons eindgebruikers vind ik het alleen maar mooi dat hier ontwikkelingen in zijn :)
Dat viel mij ook al op. Ik speel al vrij lang geen high-budget spellen meer met realistische graphics, en dit doet gewoon erg uncanny valley aan, teleurstellend eigenlijk. Je hebt toch altijd zo'n "net niet" gevoel bij realistische graphics met inperfecte gezichsanimaties.

The Witcher 3 vind ik ook niet bijzonder sterk hierin moet ik zeggen, afgaande op de cutscenes die ik zie. Wellicht beter dan Cyberpunk 2077 (tijd zal het leren), maar niet perfect.

Liever had ik dan een wat meer stylistische graphics gehad. Dat werkt wat mij betreft ook goed met cyberpunk, daar heb je allerlei moderne art van die erg mooi en sfeervol is.
nou ja, het genre bestaat natuurlijk al decennia via varia boeken en films en games. Qua games is Deus Ex waarschijnlijk wel een van de bekendste. Maar Cyberpunk 2077 is de 'gameversie' van het rollenspel Cyberpunk 2020 (wat je wel enigszins kan vergelijken met Dungeons and Dragons, maar dan natuurlijk in een andere setting/thema).
Blade Runner is daar ook een mooie toevoeging bij, zeker kwa sfeer.
Blade Runner de film, of eigenlijk het boek waarop die film is gebaseerd, heeft het hele genre zo’n beetje gedefinieerd.
Meerdere werken van dezelfde auteur rond dezelfde tijd zijn in dezelfde trant (Blade Runner is cyber noir/ tech noir), maar de term cyberpunk werd voor het eerst serieus gebruikt voor de Sprawl trilogie (maar de term zelf stamt van een aantal jaar eerder), welke naar mijn mening het genre heeft gedefinieerd.
Voor mij is Neuromancer (1984) inderdaad het archetype van cyberpunk. Volgens mij hebben alle andere cyberpunk dingen daar heel veel van overgenomen?

P.S. Ik meen dat Gibson onlangs een nieuw boek heeft uitgebracht. Heb alleen geen idee of het ook in diezelfde wereld speelt.
Sprawl trilogie is inderdaad waar best veel van is overgenomen, Philip K. Dick heeft veel invloed gehad (tech noir wordt vaak in 1 adem genoemd met cyberpunk omdat het vaak overlapt al is het net anders), maar ook dingen als The Outer Limits hebben een niet te onderschatten invloed gehad, en meer zoals Sterling, Jeter, ook manga zoals van Shirow en anderen.

Harlan Ellison welke meerdere afleveringen (2 of 3?) schreef voor Outer Limits was ook degene die Demon with a Glass Hand heeft geschreven, misschien wel misschien niet bron voor Terminator, Ellison zelf beweert dat de aflevering Soldier de inspiratie was voor Terminator. Je kunt ze beide vrij makkelijk "vinden" en het is best leuk om eens te kijken.
En de bladerunner game uit 1997 was voor die tijd ook heel mooi sfeervol qua belichting en alles
Zoveel high budget cyberpunk games zijn er niet, deus ex komt het dichtst in de buurt.
Ah, dat verklaart het één en ander.
Héél vroeger de RPG GURPS Cyberpunk https://en.wikipedia.org/wiki/GURPS_Cyberpunk gespeeld en sindsdien een zwak voor het genre, al ga ik er niet actief naar op zoek. Maar als ik iets tegen kom in die setting zit ik er meteen weer helemaal in. Altered Carbon (Netflix serie) vind ik erg gaaf bijv.
Zin in! Maar toch een puntje van kritiek.
Ben ik echt de enige die de voice acting cheesy en slecht vind?
Nee dat viel mij ook al op. Ik ben over het algemeen niet bijzonder onder de indruk. Het zal wel een prima game worden verder maar ik heb niet het gevoel dat dit echt zo groots en speciaal gaat worden als je het internet mag geloven.
Dat sommige mensen denken dat dit een knaller word is gebaseerd op de vorige games van CD project.
Die games zijn zoals iemand anders hier al zei voor vele waaronder ikzelf de beste RPG games die je kan vinden. Ik persoonlijk vind dat vooral van The witcher III, dat spel moet het niet hebben van de graphics ook al vind ik het er prima uitzien. De voice acting vind ik persoonlijk bij the witcher games altijd erg goed gedaan en daarom denk ik dat het hier ook wel snor zit. Waar CD project vooral in uitblinkt is dat ze de wereld heel interessant maken, elk hoekje is wel wat te vinden. Ook zijn ze geweldig met story telling en de humor die ze in de witcher games gebruiken vond ik ook echt heel goed. Ik heb echt krom gelegen door de keuzes die ik soms maakte in the witcher 3 en de consequenties die daar aan hingen. Hopelijk gaan we die humor/storytelling nu ook weer krijgen en al zou de graphics dan wat minder zijn ( maar ik betwijfel het) dat neem ik dan nog wel voor lief. Ik kan echt niet wachten tot de game er is, alle kritiek etc neem ik niet zo serieus want is in mijn ogen vaak niet echt onderbouwd. We zullen wel zien :P, word de eerste game die ik ga kopen als ik de ps5 heb aangeschaft.
Wat er hier getoond wordt vind ik ook wel erg cheesy inderdaad, maar ik vond The Witcher 3 een erg goede game, en daarom krijgen ze wel het voordeel van de twijfel. Het speelde lekker en de storytelling was tof. Ik verwacht dat ook bij deze. Er is wel heel veel hype rondom Cyberpunk 2077, maar dat was er ook wel bij The Witcher 3 als ik me dat goed kan herinneren. Je moet je verwachtingen natuurlijk wel realistisch houden. Het blijft gewoon een AAA game, dus het moet vooral goed wegspelen en er leuk uit zien. Het zal voortborduren op de games die we de afgelopen jaren hebben gehad. Geen innovatie maar evolutie. Ik zou niet al te veel gekke dingen verwachten want dan wordt het (lijkt mij) niet genoeg verkocht. Hype is ook maar een beetje wat je er zelf van maakt.
offtopic:
Dit was meer een reactie op @Roadrunner , maar soit.

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 26 juni 2020 16:42]

Nu nog VR support . Maar kan niet wachten op de game.
Ik denk dat we hier gewoon Vorpx voor kunnen gebruiken.

Ik kan daar ook niet op wachten.
Vast wel, maar net als bij de Witcher zal je daar wel een flinke GPU voor nodig hebben.
Als je Cyberpunk 2077 kunt spelen, dan heb je ook genoeg GPU power om VR te gebruiken.
Met Z-buffer 3d wel, maar voor DirectVR heb je flink wat rekenkracht extra nodig
Zou heel vet zijn als er speciaal voor mensen met een VR set een soort van sidequest ergens in het spel zit.
Gewoon de hele game.

Maar ik denk dat er echt wel mods gaan komen
Het zou wel heel cool zijn op een meta manier wanneer er idd een speciale missie voor VR users erin zit waardoor je in het echie jouw headset moet opzetten, en ondertussen het 'normale' spel verder draait op je monitor :)

Gewoon om het principe!
Het enige waar ik nog een beetje mee zit is hoe smooth het rijden met auto's lijkt terwijl je uit het raam hangt om te schieten.
Zoals het eruit zag zat er gewoon een NPC achter het stuur en was jij als speler verantwoordelijk voor het schieten. Dus dan doe je het niet allebei zelf. Games komen wel vaker met dit soort dingen, toch?
Als ze in 2077 geen autopilot en AI assisted driving hebben, dan hoeft het van mij niet! ;-)

Vergeet ook niet dat deze mensen computers kunnen aansturen met hun brein en dat alles, maar dan ook alles wordt aangestuurd door een computer.
Kwestie van wennen inderdaad, Youtube reviewer zei dat rijden echt goed aanvoelt. Mijn commentaar was vooral alsof de auto's zweven en er geen hobbels e.d. zijn.
Toffe preview. Ik had stiekem een beetje gehoopt dat het qua sfeer meer richting Deus Ex zou kruipen, nu krijg ik er ook wat GTA vibes bij. Desalniettemin ziet dit er al indrukwekkend uit en CDPR kennende zit de game bommetje vol content. Misschien dat ik wel even afwacht op een opgepoetste PS5 versie of iets dergelijks; ik kan me bijna niet voorstellen dat dit nog soepel gaat draaien op de huidige generatie consoles.
Ik vind het juist wel cool dat je ook andere gebieden hebt. Alleen night city is ook zo eentonig
Oh zeker; maar dat bedoelde ik niet :) Ging mij meer om de toon/stijl/dialogen.
Ah ja, dacht dat je op de woestijn doelde, die gaf mij een GTA gevoel. Maar inderdaad, snap wat je bedoelt.
In de eerste paar minuten, het boksen, mannetjes die in het luchtledige slaan en houterig bewegen.

Ik hoop dat de AI en motion echt heel veel beter gaat worden.
Ik kreeg meteen flashbacks naar de vuistgevechten van Witcher 3. Die waren nogal frustrerend naar mijn mening. Maar mogelijk hebben ze daarvan geleerd.
Waarom waren ze frustrerend? Hopelijk niet op vlak van moeilijkheidsgraad want je kan letterlijk iedere match op dezelfde manier winnen!
De besturing is mijns inziens erg houterig (PC, misschien werkt het beter met controller). En als ik alle commentaren online moet geloven, ben ik zeker niet de enige met die mening.
Jullie spelen 4 uur en maken daar vervolgens maar 7 minuten beeld materiaal van?
Dat vind ik om eerlijk te zijn wel een beetje erg weinig :P
Nauwelijks meer dan in de officiële stream te zien was.

Ik zie bijvoorbeeld helemaal niets over character creation, en er wordt alleen kort ingegaan op de verschillende rollen die je kunt kiezen.

Als zoals andere mensen in de comments opmerken de video door CDPR is aangeleverd en dit niet jullie eigen gameplay was zou het wel fijn zijn als dat er bij vermeld was, dat is in ieder geval in de video niet gebeurd waardoor het geheel op mij wat fake overkomt.
{edit}
Ik had liever gewoon jullie zelf gecapte video gezien in plaats van een door cdpr "opgepoetste" video die als ik de tekst zo lees niet erg overeen kwam met het daadwerkelijk spelen van het spel.
Wellicht mocht dit niet? Dan had dat er eigenlijk ook bij vermeld moeten worden.
{/edit}

Wat ik zie in de video ziet er verder wel leuk uit, maar ook weer niet revolutionair.
GTA achtige gameplay, met een Cyberpunk sausje.

Daarnaast val ik nog steeds over de geforceerde first person mode maar hopelijk kan met mods third person alsnog worden toegevoegd..

Afwachten dus maar tot november, ik kijk er naar uit :)

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 26 juni 2020 01:34]

Iedereen heeft volgens mij deze zelfde beelden gekregen vanuit de developers. Denk niet dat ze zelf hun sessie mochten opnemen. Waarschijnlijk omdat dit lagere kwaliteit beelden zou opleveren met het streamen.
En dat is nu net mijn probleem ermee..
Kritisch kijken naar een spel is minstens zo belangrijk en voor zover ik zie is hier gewoon erg veel gesjoemeld en daar hou ik niet zo van.

Natuurlijk is dit niet de schuld van Tweakers, maar vooral van CDPR zelf.
Maar ik vind wel dat Tweakers dat in ieder geval in de video totaal onbelicht laat.
(in de tekst komt het wel kort voorbij, maar om eerlijk te zijn heb ik daar niet alles van gelezen. Erg langdradig met weinig nieuws t.o.v. de video)

Sowieso is het geheel in mijn ogen nogal bekeken met een rozekleurige bril,
maarja waarschijnlijk krijgen ze anders geen previews meer dus dat is ergens misschien ook wel te begrijpen ;)

Al met al had deze preview voor mij een opvallend hoog "PR" gehalte en dat vind ik jammer.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 26 juni 2020 01:30]

En dat is nu net mijn probleem ermee..
Kritisch kijken naar een spel is minstens zo belangrijk en voor zover ik zie is hier gewoon erg veel gesjoemeld en daar hou ik niet zo van.
Gesjoemeld door CDPR? Wat dan? Hoe dan?
Natuurlijk is dit niet de schuld van Tweakers, maar vooral van CDPR zelf.
Maar ik vind wel dat Tweakers dat in ieder geval in de video totaal onbelicht laat.
(in de tekst komt het wel kort voorbij, maar om eerlijk te zijn heb ik daar niet alles van gelezen. Erg langdradig met weinig nieuws t.o.v. de video)
Zit daar niet gewoon het probleem?
Zoals je in de preview kunt lezen zaten er nog zeker wat bugs in het spel en werkte niet alles even goed, sommige interiors van bijvoorbeeld autos waren nog niet uitgewerkt enz. maar in het beeld materiaal is daar niets van te zien.

Dat komt omdat het beeld materiaal dat voor de preview is gebruikt geen echte gameplay beelden zijn, maar footage die direct door CDPR is aangeleverd.
(super smooth zonder ook maar 1 bug of hapering)

Ik vind dat gesjoemel ;) vooral als ze dat dan ook nog is een beetje proberen te verbergen.

Ik begrijp wel waarom CDPR dat doet hoor, je wil natuurlijk dat je game zo goed mogelijk uit de verf komt in de eerste previews.

Maar als (p)reviewer moet je daar natuurlijk wel wat doorheen prikken, en laten zien hoe het echt was om de game te spelen.
En als dat niet mocht zou er op zijn minst bij moeten staan "we mochten zelf geen videos capturen dus we kunnen helaas alleen de door cdpr geleverde beelden laten zien".

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 26 juni 2020 06:30]

Zoals je in de preview kunt lezen zaten er nog zeker wat bugs in het spel en werkte niet alles even goed, sommige interiors van bijvoorbeeld autos waren nog niet uitgewerkt enz. maar in het beeld materiaal is daar niets van te zien.

Dat komt omdat het beeld materiaal dat voor de preview is gebruikt geen echte gameplay beelden zijn, maar footage die direct door CDPR is aangeleverd.
(super smooth zonder ook maar 1 bug of hapering)

Ik vind dat gesjoemel ;) vooral als ze dat dan ook nog is een beetje proberen te verbergen.

Ik begrijp wel waarom CDPR dat doet hoor, je wil natuurlijk dat je game zo goed mogelijk uit de verf komt in de eerste previews.

Maar als (p)reviewer moet je daar natuurlijk wel wat doorheen prikken, en laten zien hoe het echt was om de game te spelen.
En als dat niet mocht zou er op zijn minst bij moeten staan "we mochten zelf geen videos capturen dus we kunnen helaas alleen de door cdpr geleverde beelden laten zien".
Hoe probeert CDPR dat dan te verbergen?
En het staat toch echt duidelijk in de tekst? Ze zeggen ook heel duidelijk welke keuzes ze gemaakt hebben en welke keuzes gemaakt zijn bij de speelsessie die CDPR zelf heeft opgenomen? Nomad VS street kid? Hoe duidelijke wil je het hebben?
Ik heb het in mijn post over de video he, niet over de tekst.
(Die ik inmiddels natuurlijk wel gelezen heb)

En zelfs in de tekst staat alleen dat er videobeelden zijn aangeleverd er staat nergens dat de beelden niet de beelden van hun spel sessie waren, dat moest ik uit de comments halen.
Ik zou dat zelf als (p)reviewer het vermelden waard vinden.

Liever had ik gewoon de echte ruwe beelden gezien van hun gameplay sessie(stream), die niet slim in elkaar gestoken zijn om alleen maar perfect over te komen.

Vooral als ik dan lees:"Dat viel trouwens pas echt op toen we van CD Projekt Red de beelden aangeleverd kregen. Er was een gigantisch verschil in kwaliteit met wat we live hadden gezien. Gelukkig maar, want de game die een van de mooiste ervaringen ooit zou moeten bieden, was tijdens het spelen toch een beetje onherkenbaar op dat vlak."

Ik ben een groot fan van CDPR hoor, maar juist dan moet je extra kritisch zijn, en ik vind dit gewoon niet heel netjes gedaan van ze ;)
Het zal contractueel wel helemaal dichtgetimmerd zijn, dus wss had Tweakers verder geen keuze, het was dit "fake" materiaal of niks.

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 26 juni 2020 07:09]

Ik heb het in mijn post over de video he, niet over de tekst.
Andersom begrijp ik wel dat het niet toegestaan is om beelden op te nemen van wat nu nog in ontwikkeling is. Als je ziet hoe snel zaken op het Internet uit hun context worden getrokken enkel voor 'clicks' of 'views' dan is dit niet zo verbazingwekkend.

T.net mocht er vrij over schrijven, en dat hebben ze gedaan. Ze hadden het beter kunnen melden dat de beelden die ze laten zien niet van hun sessie zijn, maar verder is er geen blaam over iets verbergen richting T.net of CDPR.
Liever had ik gewoon de echte ruwe beelden gezien van hun gameplay sessie(stream), die niet slim in elkaar gestoken zijn om alleen maar perfect over te komen.
Wij ook maar we mochten de sessie helaas niet capturen. Dus dat houd je van ons te goed met de review.
Helder, bedankt voor de reactie :) Ik wacht met spanning op de review (en het spel zelf natuurlijk ;) )

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 26 juni 2020 07:27]

Ik heb eigenlijk nog nooit beelden van bugs en glitches in een preview gezien. Zou nu ook totaal niet eerlijk om beelden daarvan te verspreiden, want daar worden ze pas bij de review op beoordeeld. Ze hebben nu nog zoveel maanden om deze aan te pakken, als dat niet voldoende lukt moet Tweakers dat aanstippen in de review niet nu.

Een preview is bedoelt om eerste indruk van de game zelf te geven. Elke game heeft 5 maanden voor release nog werk te doen om bugs te fixen, niet meer dan normaal.

Het gebruik van aangeleverde beelden zal te maken hebben met de huidige situatie in de wereld. Ze kunnen de media nu niet uitnodigen om de game te komen spelen, deze word via een streaming service gespeeld.

Daarbij is de kwaliteit van de beelden via een stream slechter dan die van de daadwerkelijke game. Als Tweakers die beelden had gebruikt waren het dus juist weer beelden die niet representatief zouden zijn van wat wij straks kunnen spelen. Het is gewoon een lastige situatie momenteel, waarbij dit mij de beste oplossing lijkt zo.
Als iemand die bijna nooit RPG's speelt, heb ik best veel zin om Cyberpunk 2077 te spelen, wetende dat CD Projekt Red er achter zit. Cant go wrong? :)
Natuurlijk kan dat! Don't get me wrong, ik ben zeer, zeer benieuwd. Maar zoveel overhype kan alleen maar zorgen voor teleurstelling, zeker als men gaat lopen preorderen... Ik wacht braaf totdat er meerdere (goede reviews zijn voordat ik over ga op aanschaf. Blind vertrouwen dat in het verleden behaalde resultaten garanties bieden voor de toekomst is natuurlijk bijzonder onwijs.
Ik ben het 100% met je eens. Er zijn bijna geen ontwikkelaars/uitgevers over die ik vertrouw, maar als ik er 1 zou kiezen, dan komt CD Project Red in de buurt kwa integriteit. Sowieso preorder ik nooit en kijk ik eerst de kat uit de boom. Ook de gemiddelde games journalist kan je niet meer van op aan, zie The Last Of Us 2. Duidelijk een 5.5/10 in verhaal, maar hoe het aangekleed is is een 10/10, en bijna alle reviewers gaven het een 10, dat klopt gewoon niet.

Anywho, we gaan het zien over een aantal maanden :)
Ga tlou2 nou eerst eens spelen ipv de internetrollen te geloven. Een 5.5... misschien geen 10/10 maar minstens een 8/10.

Dat gezegd hebbende hoop ik dat ze deze wel wat langer interessant houden dan the Witcher 3, was best goed maar kan wat duurde en duurde dat verhaal lang, het werd maar verder uitgetrokken dat ik vooral blij was dat ik er doorheen was. Dlc's denk ik niet eens aan om aan te beginnen.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 26 juni 2020 23:35]

Ik heb alles gezien van TLOU2 hoor. Opzichzelfstaand is het misschien een zeventje waard, maar een waardige opvolger van het eerste deel, vanuit dat opzicht niet. 't Is niks anders dan revenge revenge revenge en nog wat revenge. Vergeet ook niet de timing en HOE het verhaal verteld werd niet... Nope, een tien is perfectie, dat is zeer zeldzaam.
Jammer dat je zo reageerd. Ik zal dit topic niet verder vervuilen met dit gesprek. Have a nice day :)
Je bedoelt te zeggen "klopt heb idd geen PS4" en vindt het verder gewoon leuk om een exclusive van een ander platform te bashen.

Want dat is het hele probleem met dit spel volgens mij, gezien de 4 miljoen verkopen in 1 week zijn het niet de PS4 spelers die het niks vinden.
Je hoeft je eigen 10/10 stem niet zo keihard te verdedigen hoor. Ik ben ook absoluut geen 'social justice warrior', sterker nog, ik vond het bizar dat de transcommunity negatief reageerde over de game. Deze streamer verwoord prima hoe ik er ook over denk: https://www.twitch.tv/videos/658091649?t=03h36m45s
Het ziet er goed uit, mooie grote spelwereld.

Het is alleen niks voor mij, setting trekt me totaal niet
Dit heb ik dus ook... overal donkere grimmige sfeer met Neon.. alles over the top.
Maar goed The Witcher 3 trok me ook totaal niet maar zit nu in m'n top 3.. dus ga het waarschijnlijk toch wel proberen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True