Door Tomas Hochstenbach en Jurian Ubachs

Steam Deck Review

Een handheld voor de tweaker

25-02-2022 • 19:00

266

Singlepage-opmaak

Eerste indruk en buitenkant

Groot, maar tegelijk niet zo heel groot: deze wat rare vaststelling beschrijft niet alleen onze eerste indruk, maar misschien ook wel de noodzaak om goed te begrijpen wat de Steam Deck precies is. Die eerste indruk is natuurlijk een product van de meest voordehandliggende vergelijking; de Steam Deck is namelijk een duidelijke slag groter dan de Nintendo Switch. De handheld console van Nintendo is het apparaat dat met afstand het meest op de Steam Deck lijkt en ook een vergelijkbare gebruikservaring biedt. Je downloadt en installeert er games op die je, zonder dat je daar andere apparatuur bij nodig hebt, thuis of onderweg kunt gaan spelen.

Dat geldt echter ook voor laptops en als we de eigenschappen die sinds de aankondiging in juli 2021 al bekend waren, nader bekijken, is een vergelijking tussen de Steam Deck en een gaminglaptop ook niet vreemd. De Switch biedt immers louter Nintendo’s eigen besturingssysteem en ondersteunt alleen games die specifiek geschikt zijn gemaakt om te werken op dat systeem. De Steam Deck is in dat opzicht meer open. Gebruikers kunnen er desgewenst een ander besturingssysteem op draaien. Er is ook brede ondersteuning voor randapparatuur en allerlei docks. Daarbij laat de interne hardware zich makkelijker vergelijken met de inhoud van een laptop dan met wat je aan de binnenkant van de Switch terugvindt. Maar is zo’n gaminglaptop ook handzaam genoeg om er even een uurtje mee te spelen in de trein of in een vliegtuig? Wellicht lukt je dat, maar een ideale oplossing is het niet, dus vanuit dat oogpunt is de Steam Deck ineens niet zo heel groot.

Steam Deck

De handzaamheid van een handheld console, maar dan met meer vrijheid en opties dan gangbaar is bij dit type apparaten: dat is geen compleet nieuwe propositie. Er zijn meer van dit soort machines te vinden. Denk aan de GPD Win 3, de Aya Neo en de OnexPlayer. Wat echter meteen opvalt aan deze handhelds voor pc-gaming, is dat hun prijspeil veel hoger ligt dan dat van de Steam Deck. Bij hun introductie zaten alle drie deze apparaten al rond de 1000 dollar en die prijs ligt momenteel door de chiptekorten nog veel hoger. De Steam Deck is natuurlijk niet immuun voor die problematiek, maar zet bij introductie duidelijk in op een veel toegankelijkere prijs. Zelfs de duurste versie van de Steam Deck is met 679 euro ruim goedkoper dan de drie hierboven genoemde handheld consoles.

Relatief licht

Voordat we op de volgende pagina’s bekijken wat voor prestaties je mag verwachten van de Steam Deck, blijven we nog even aan de buitenkant hangen. Bij de eerste kennismaking met de console, die je dan net uit de bijbehorende draagetui hebt gehaald, valt meteen op dat het apparaat lekker in de hand ligt en minder zwaar is dan je zou verwachten als je ernaar kijkt. Heb je een Nintendo Switch liggen, pak die er dan eens bij; het verschil in gewicht is niet eens zo heel groot. Het grotere formaat van de Steam Deck betekent voor iedereen met gemiddelde tot grote handen dat lang doorspelen minder makkelijk leidt tot verkrampte handen, wat bij spelen op de Nintendo Switch weleens een probleem kan zijn.

Steam Deck etui

Steam DeckDe letterlijke blikvanger van het apparaat is het 7”-lcd-touchscreen met een native resolutie van 1280x800 pixels. De keuze voor een lcd in plaats van een oledscherm is opvallend, zeker ook omdat Nintendo juist net een oledmodel van de Nintendo Switch heeft geïntroduceerd, maar met een oledscherm aan boord was het apparaat wellicht ook een stuk duurder geweest. Wat verder opvalt, is dat de zwarte rand rond het daadwerkelijke scherm relatief dik is. Hier heeft Nintendo met de stap van het standaardmodel Switch naar de oled-Switch veel winst geboekt. Het scherm van het nieuwe model is groter, maar die ruimte is vooral gewonnen door de nutteloze zwarte randen kleiner te maken, waardoor de console als geheel niet groter is geworden. Wellicht had Valve met de Steam Deck hetzelfde kunnen doen, al is het de vraag of een kleiner model Steam Deck haalbaar is voor alle hardware die onder de motorkap ook meegenomen moet worden.

Een eerste oogopslag leidt, zoals eerder gezegd, tot een logische vergelijking met de Nintendo Switch, als bekendste handheld console. De overeenkomsten zijn legio. Beide consoles hebben een d-pad links, actieknoppen rechts, schouderknoppen en triggers bovenop en thumbsticks aan weerszijden van het scherm, met als verschil dat de thumbstick aan de rechterzijde van de Steam Deck op dezelfde hoogte zit als de thumbstick links. Op de Switch zit de thumbstick rechts veel lager.

Steam Deck close-upsSteam Deck close-upsSteam Deck close-upsSteam Deck close-ups

Aan de voorkant heeft de Steam Deck verder nog extra knoppen om bijvoorbeeld snel naar de Steam-menu’s te kunnen. Opvallender zijn echter de twee grote trackpads aan weerszijden van het scherm, die dienst kunnen doen als vervanger voor je d-pad of waarmee je in menu’s en in diverse games je cursor zou kunnen bewegen. Het laatste opvallende verschil met Nintendo’s console vinden we aan de achterkant. Hier zitten, op de plaats waar je vingers de handheld vasthouden, aan beide kanten nog eens twee extra knoppen.

Steam Deck achterkant

De Steam Deck bevat verder twee microfoons aan de bovenkant van het scherm en de twee luidsprekers zitten linksonder en rechtsonder naast het scherm. Op de bovenkant zitten de aan-uitknop, volumeknoppen, een headphone jack, een USB-C-poort en de luchtuitlaat. Aan de onderkant van de handheld is ten slotte nog een poort te vinden voor een microSD-kaart, waarmee de interne opslag uit te breiden is. Die optie is fijn, maar zoals je op de volgende pagina kunt lezen, biedt vooral de USB-C-poort flink wat extra mogelijkheden als het erom gaat hoe je de Steam Deck kunt gebruiken.

Steam Deck aansluitingen

Lees meer