Een van de grootste klachten over de Steam Deck, het gebrek aan goedgekeurde games, is ruimschoots verholpen. Na anderhalf jaar zijn er meer dan tienduizend games door Valve geschikt bevonden voor de Deck. Twee derde daarvan is goed speelbaar en een derde is ‘goed genoeg’. Dat geeft de gameliefhebber het gevoel dat hij waarschijnlijk ook heeft bij Steam op Windows: een snoepwinkel die zo groot is, dat je niet weet waar je het moet zoeken.
Letterlijk: Valve doet goed werk met het opbouwen van een index aan games die voor de Deck geschikt zijn, maar door die games heen bladeren, voelt meer als werk dan lekker winkelen. De Steam Store heeft een sectie voor Deck-games, maar er valt maar weinig te filteren. Op basis van het jaartal of de ontwikkelaar filteren, gaat bijvoorbeeld niet. De onofficiële website SteamDB kan dat weer wel, maar die sorteert de resultaten altijd op gebruikersreviewscore. Wil je sorteren op wat nieuw is, of populair, goed gewaardeerd of afgeprijsd? Dan mag je weer terug naar Steam. Volgens SteamDB heeft Steam bijna 150.000 producten in zijn winkel. Dat schreeuwt om een krachtige manier om te zoeken en te filteren, en die ontbreekt.
Naast het werk van Valve om Steam-games te keuren, komt de community met geweldige gratis tools om meer mogelijk te maken op de handheld: scripts om thirdpartylaunchers makkelijk te installeren, hele programma’s om bepaalde launchers niet meer te hoeven gebruiken, een app waarmee een handige, aangepaste versie van Proton makkelijk binnengehaald wordt en een plug-in waarmee je alles wat je aan Steam toevoegt van een plaatje voorziet, alsof het native is. In principe kan de Deck vrijwel alles draaien dat Windows kan draaien en het is mede dankzij al die ontwikkelaars in de community dat dat ook verwezenlijkt wordt. Dat maakt de Deck een veel interessanter apparaat dan het anders was geweest.
Het was natuurlijk niet zo gek dat reviewers klaagden over bugs in de Steam Deck vlak voor de release. Het gaat om nieuwe hardware en nieuwe software, die samen iets doen dat eveneens relatief nieuw is. Natuurlijk zou het aanvankelijk rammelen. Het feit dat Valve tijdens de reviewperiode constant updates uitbracht, wat soms het werk van een reviewer een beetje frustreerde, zei eigenlijk al genoeg. Valve is op die voet verder gegaan in de afgelopen anderhalf jaar en het resultaat mag er wezen: de bugs zijn geplet en er zijn fijne nieuwe features bij gekomen.
Niet de minste van die nieuwe features is de betere controle over de framerate en refreshrate van de handheld, wat de reeds prille accuduur ten goede komt. Daarnaast is er onder andere betere beveiliging in de vorm van een lockscreen, zijn er reparatiecentra opgezet en is er een officieel dockingstation. Valve probeert duidelijk een markt voor de Deck te creëren en dat leidt tot een zeer goed ondersteund product. Er zitten veel haken en ogen aan de Deck, maar ‘misschien wordt het abandonware’ is daar niet een van.
Cloudgaming en emulatie voelen niet aan als de ‘primaire’ vorm van gaming op een pc, maar het is natuurlijk wel degelijk gamen. In die achttien maanden sinds de release zijn Xbox Cloud Gaming, GeForce NOW en emulatie van tal van consoles en handhelds een realiteit geworden op de Deck. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het draaien van thirdpartylaunchers gaan cloudgaming en emulatie boven verwachting makkelijk.
Steams concurrentiepositie is voor Deck-eigenaren veel sterker
Ik heb geen sterke voorkeur voor een bepaalde launcher. Waar gamers op het internet soms andere platformen dan Steam de naarste dingen toewensen, heb ik dat gevoel nooit gehad. Als een game exclusief was voor Epic Games, of gratis op Ubisoft Connect, dan gebruikte ik Epic en Ubisoft. Op den duur krijg je dan een versnipperde gamebibliotheek, maar daar was Playnite weer de oplossing voor. Van een beetje extra geheugengebruik van een extra launcher en de launcher-launcher lag ik niet wakker.
Voor het eerst sinds jaren voel ik me daar anders over. Nu met de Steam Deck maakt het ineens een verschil in gebruiksgemak of ik een game op de Epic Games Store of Steam heb. Games die nog op mijn to-playlijstje staan en die ik op Epic heb, overweeg ik in de uitverkoop toch ook op Steam te halen. Iets meer betalen of tweemaal voor een game betalen, bezorgt je nu dat gemak op de Deck.
De Steam Deck lijkt voor zijn rekenkracht en bouwkwaliteit scherp geprijsd. Wellicht heeft dat ermee te maken dat op de Steam Deck Valves gamestore ineens een nog grotere voorsprong heeft op de concurrentie en dat geld via gameverkopen wel weer terugverdiend wordt.
Dus, een betere koop?
Dus, hoe zit het met dat niet zo technische neefje? Het goede nieuws is dat hij kan kiezen uit 10.000 Steam-games die allemaal met weinig tot geen euvels moeten werken. Het slechte nieuws is dat zodra hij de games wil spelen die hij bij EA, Ubisoft of een andere partij heeft gekocht, alles ineens een stuk technischer en minder soepel wordt. Het kan allemaal wel, maar hij mag gaan googelen, tweaken en tijd investeren. Het pick-up-and-playelement van de Deck valt in duigen zodra je de Game Mode verlaat. De Deck zal hem absoluut meer waar voor zijn geld bieden dan anderhalf jaar terug, maar of dat genoeg zal zijn, moet hij zich alsnog afvragen.
Voor de techneuten onder ons was de Deck al interessant en dat is hij anderhalf jaar later alleen maar meer. Naast de 10.000 goedgekeurde games zijn er thirdpartylaunchers, gamestreaming, emulatie en het gebruik als desktop. Alles kan, als je maar handig bent en eventueel bereid bent om tutorials te volgen.